ormond 01.01.04, 23:57 Jednak moze opowiedzmy jakis sen od czasu do czasu. We snach, jesli potrafimy i mamy odwage odczytac, mozemy czasami dowiedziec sie o sobie wiecej, niz na jawie... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ormond Tak opowiada sen Mickiewicz 02.01.04, 00:01 ŚNIŁA SIĘ ZIMA Miałem sen w Dreźnie 1832, marca 23, który ciemny i dla mnie niezrozumiany. Wstawszy zapisałem go wierszem. - Teraz, 1840, przepisuję dla pamiątki. Śniła się zima, ja biegłem w szeregu, Za procesyją pod niebem, po śniegu. Nie wiem, skąd wiemy, że na brzeg Jordanu Idziem, i w górze odgłos: "Chwała Panu, Pokój trzem królom, ludy! do Jordanu!" Ludzie obok mnie szli dwoma rzędami, Kobiety, starce i dzieci parami; W bieli ubrani ci, co z prawej strony; Ci, co na lewo, w żałobne opony, Szli ze świecami w dół obróconemi: Świece gorzały płomieniem do ziemi, Jak złote strzały. A ci bez światła szli, co po prawicy: Każdy z nich w ręku niósł kwiat zamiast świécy. Spojrzałem w twarze: są i mnie znajome; Zląkłem się: wszystkie jak głaz nieruchome. Jedna osoba wyszła z prawej strony; Kobieta, świeci okiem przez zasłony. Stanęła przy mnie; wtem wybiegł chłopczyna I o jałmużnę dla ojca zaklina. Dałem grosz, ona dała tyle dwoje. Znowu sześć dałem, ona znów we dwoje. Zbiegli się widze, po złoto sięgamy, Kto z nas da więcej, dajemy, szukamy, Wstyd nam! już wszystko daliśmy, co mamy. Lud łajał chłopcu: "Oddaj im, żartują". "Oddam - rzekł chłopiec - jeżeli żałują". Lecz nazad przyjąć już mi się nie chciało. Postać mnie ręką przeżegnała białą. Wtem weszło słońce - lato - śnieg nie spłynął Lecz jak ptak biały dwa skrzydła rozwinął I skacząc leciał; niebo się odkryło, I wkoło ciepło i błękitno było! Uczułem zapach Włoch, róż i jaźminu, Różą pachnęła góra Palatynu. Ujrzałem Ewę, Jaką widziałem na Albańskiej Górze, W białej sukience i ubraną w róże; Motyle wkoło, ona między niemi Zdała się wznosić i nie tykać ziemi; Twarz piękna jako Przemienienie Pańskie; Wzrok utopiła w Jezioro Albańskie; Ciekawie patrzy, nie ruszy powieki, Jakby w tej głębi modrej i dalekiej Odbite swoje oblicze widziała I przed jeziorem róże poprawiała. Chciałem przywitać, lecz siły nie miałem. Z gwałtownej chęci mówić - oniemiałem; Lecz rozkosz moja, ach! ta rozkosz senna, Któż ją opowie? - mocniejsza niż dzienna, Lżejsza i milsza; jawa ma żar słońca, A sen łagodność i ciszę miesiąca. Za ręce wreszcie jak siostrę ująłem; Spojrzała ku mnie okiem niewesolem. "O siostro moja, patrząc w to twe oko, Czuję me szczęście tak dziwnie głęboko, Że mi się zdaje, że jestem w kościele". Ona mi rzekła z uśmiechem dziecięcia: "Rodzice moi chcą mię z innym swatać, Lecz Ja jaskółka, chcę daleko latać; Mam skrzydła dobre, patrz, jaki ptak ze mnie! Lecę popłukać pióra moje w Niemnie. Wiem ja o twoich wszystkich przyjaciołach, Znajdę ich: leźą w grobach, po kościołach. Muszę i w lasy, w jeziora przepadać, I drzew popytać, i z ziołkami gadać, One o tobie dziwne rzeczy wiedzą, Wszystko, gdzieś chodził, co robił, powiedzą". Słuchałem - i mnie nie zdała się ciemna Jej mowa, choć tak dziwna i tajemna. I mnie się zdało, że sam lecieć mogę, I prosiłem ją, by mnie wzięła w drogę. Zląkłem się tylko, że chce na doliny Iść pytać o mnie drzewa i krzewiny. I przypomniałem nagle wszystkie błędy, Chwile pustoty, szaleństwa zapędy, I czułem serce tak mocno rozdarte, Tak jej, i szczęścia, i nieba niewarte. Wtem obaczylem jaskółkę, z powrotem Już leci: za nią jakby wojsko czarne: Sosny i lipy, piołuny i cząbry, Świadczyć przeciwko mnie - Przebudziłem się - z obliczem ku niebu, Z rękami na krzyż, jakby do pogrzebu. Sen mój był cichy - łzy jeszcze płynęły Gęsto po licach, i jeszcze wionęły Świeżym zapachem i Włoch, i jaźminu, I Gór Albańskich, i róż Palatynu - Odpowiedz Link Zgłoś
ogabignac Re: Opowiadamy sny 02.01.04, 01:16 Krótka drzemka popołudniowa. Sen: Znajoma ulica ale czemu tak mało tu dziś ludzi. Ale biegnie człowiek i nieoglądając się odkrzykuje - frio! Budzę się przerażony że może to i prawda. No nie, to ja zmarzłem bez przykrycia;) Odpowiedz Link Zgłoś
ormond Re: Opowiadamy sny 02.01.04, 02:57 ogabignac napisał: > Krótka drzemka popołudniowa. > Sen: > Znajoma ulica ale czemu tak mało tu dziś ludzi. > Ale biegnie człowiek i nieoglądając się odkrzykuje - frio! > Budzę się przerażony że może to i prawda. > No nie, to ja zmarzłem bez przykrycia;) Musisz nam podpowiedziec co to znaczy "frio". Odpowiedz Link Zgłoś
ormond Re: Opowiadamy sny 02.01.04, 03:21 ogabignac napisał: > Po hiszpańsku - zimno. W takim razie moje 100% niefachowe wyjasnienie Twego snu jest takie. Na Kubie miales okazje zaznac jakichs goracych chwil, ale z jakichs wzgledow, zdecydowales sie, ze moze jednak nie. Teraz Twoja podswiadomosc podpowiada ci, ze ze w glebi ducja zalujesz jednak, ze tego nie zrobiles. Odpowiedz Link Zgłoś
ormond Re: Opowiadamy sny 02.01.04, 03:21 ogabignac napisał: > Po hiszpańsku - zimno. W takim razie moje 100% niefachowe wyjasnienie Twego snu jest takie. Na Kubie miales okazje zaznac jakichs goracych chwil, ale z jakichs wzgledow, zdecydowales sie, ze moze jednak nie. Teraz Twoja podswiadomosc podpowiada ci, ze ze w glebi ducja zalujesz jednak, ze tego nie zrobiles. Odpowiedz Link Zgłoś
anahella Ormond, jak juz otwierasz gabinet psychoanalizy... 02.01.04, 23:21 ... to wyjasnij mi prosze, co to znaczy ze nic mi sie nie snilo dzisiaj;) Odpowiedz Link Zgłoś
ormond Re: Ormond, jak juz otwierasz gabinet psychoanali 02.01.04, 23:54 anahella napisała: > ... to wyjasnij mi prosze, co to znaczy ze nic mi sie nie snilo dzisiaj;) No to jest bardzo proste... dobrze spalas :) Odpowiedz Link Zgłoś
ogabignac Re: Opowiadamy sny 03.01.04, 00:20 ormond napisał: > ogabignac napisał: > > > Po hiszpańsku - zimno. > > W takim razie moje 100% niefachowe wyjasnienie Twego snu jest takie. Na Kubie > miales okazje zaznac jakichs goracych chwil, ale z jakichs wzgledow, > zdecydowales sie, ze moze jednak nie. Teraz Twoja podswiadomosc podpowiada ci, > ze ze w glebi ducja zalujesz jednak, ze tego nie zrobiles. Oj kręci Cię ta gorącość kubańska;)) Prawda jest bardziej prozaiczna. Po 23 dniach można zapomnieć jak wygląda zima a szare, opustoszałe ulice zziębniętej Europy szokują. Więc się przyśniło, że i tam przypełzło to paskudztwo. > Odpowiedz Link Zgłoś
saunne Re: Opowiadamy sny 04.01.04, 10:52 Śniło mi się troje noworodków. Najgorsze jest to, że opiekowałam się tylko jednym... Na resztę nie miałam czasu... (?) Odpowiedz Link Zgłoś
all2 Re: Opowiadamy sny 04.01.04, 13:15 saunne napisała: > Śniło mi się troje noworodków. Najgorsze jest to, że opiekowałam się tylko > jednym... Na resztę nie miałam czasu... (?) Real, całkiem real :)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
saunne Re: Opowiadamy sny 05.01.04, 10:30 all2 napisała: > Real, całkiem real :)))))) :)))))) oj biedne są mamy wieloraczków... Widziałam dziś fragment programu o wcześniakach - jakie one są malutkie i piękne! Ważą tyle co za przeproszeniem pudełko margaryny... No aż się wzruszyłam... Odpowiedz Link Zgłoś
habitus Re: Opowiadamy sny 05.01.04, 08:28 Noworodki we śnie oznaczają kłopoty :( Wynika z tego, że masz trzy problemy ale zajmujesz się tylko jednym bo na pozostałe nie masz czasu... Odpowiedz Link Zgłoś
saunne Re: Opowiadamy sny 05.01.04, 10:17 habitus napisała: > Noworodki we śnie oznaczają kłopoty :( Wynika z tego, że masz trzy problemy ale > > zajmujesz się tylko jednym bo na pozostałe nie masz czasu... Coś w tym jest, przyznaję... Ale dziś jeden kłopot mam już z głowy - rano zdałam ostatni w tej sesji, czyli siódmy egzamin (5-) i to nie u byle kogo, bo u Prezesa Sądu Apelacyjnego! :) Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Opowiadamy sny 05.01.04, 11:39 No to serdeczne gratulacje! Tylko czym tu toast wznieść? Pod ręką tylko herbata... Odpowiedz Link Zgłoś
saunne Re: Opowiadamy sny 05.01.04, 19:14 :) Herbata jest jak najbardziej na miejscu :) Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Opowiadamy sny 04.01.04, 13:56 A jak mi się przez kilka dni z rzędu śnił Rzeszów - to co to może oznaczać? Odpowiedz Link Zgłoś
ogabignac Re: Opowiadamy sny 04.01.04, 14:50 ralston napisał: > A jak mi się przez kilka dni z rzędu śnił Rzeszów - to co to może oznaczać? To może szabel trza dobyć i na Tatarzyna ruszać;) Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Opowiadamy sny 04.01.04, 14:57 Być może - dziś rano oglądałem film o Tatarzynach, co się na Moskwę wyprawiali... Odpowiedz Link Zgłoś
awee Re: Opowiadamy sny 05.01.04, 08:20 A jeden gość to miał niesamowitą sprawdzalność snów. Często śnił o tym, że jest w pracy. A kiedy się budził to stwierdzał, że on rzeczywiście jest w pracy :) Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Opowiadamy sny 05.01.04, 08:58 Memu koledze z akademika, który nie mógł nie iść na lektorat z angielskiego po raz siódmy, bo groziło to brakiem zaliczenia przyśnił się sen: że dzwoni budzik, że wstaje idzie do łazienki myje się, ubiera. Kiedy już siedział w autobusie i jechał na angielski - obudził się nieszczęśnik - w sam raz żeby odkryć, że udało mu się przespać lektorat siódmy raz w semestrze :))) Odpowiedz Link Zgłoś
ormond Re: Opowiadamy sny 05.01.04, 08:23 ralston napisał: > A jak mi się przez kilka dni z rzędu śnił Rzeszów - to co to może oznaczać? ...a to ci koszmar! Odpowiedz Link Zgłoś
ormond Re: Opowiadamy sny 06.01.04, 00:17 ormond napisał: Snila mi sie moja dosyc bliska kolezanka. Znalem ja w mlodosci. Pozniej nasze drogi sie rozeszly. Ona znalazla sie za granica, a jana drugim koncu swiata. Kilka miesiecy temu dowiedzialem sie ze umarla. We snie byla tak, jak ja pamietam. Stala w glebi sporego pomieszczenia i patrzyla na mnie bez slowa. Odpowiedz Link Zgłoś
ormond Re: Opowiadamy sny 06.01.04, 14:34 habitus napisała: > Będą jakieś pieniądze... A juz myslalem, ze mnie kolezanka do siebie w zaswiaty przyszla zapraszac. Odpowiedz Link Zgłoś
habitus Re: Opowiadamy sny 07.01.04, 08:23 To byłoby wtedy, gdybyś miał sen o wypadaniu zębów. Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Opowiadamy sny 07.01.04, 10:22 Nie strasz mnie. Wypadanie zębów śniło mi się nie raz... Ale póki co nikt mnie w zaświaty nie zaprosił ;) Odpowiedz Link Zgłoś
habitus Re: Opowiadamy sny 10.01.04, 22:54 Nie straszę. Wypadanie zębów to śmierć w rodzinie. Nic nie poradzę... Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Opowiadamy sny 12.01.04, 09:30 habitus napisała: > Nie straszę. Wypadanie zębów to śmierć w rodzinie. Nic nie poradzę... Ale w czyjej rodzinie? Bo śniło się już dawno, a nikt nie umierał... Odpowiedz Link Zgłoś
habitus Re: Opowiadamy sny 12.01.04, 15:13 A znasz wszystkich? Może ktoś z nieprawego łoża...:) Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Opowiadamy sny 12.01.04, 15:57 habitus napisała: > A znasz wszystkich? Może ktoś z nieprawego łoża...:) Może być :) Pradziadek miał ponoć temperament... A i kawał świata zwiedził z armią carską... Odpowiedz Link Zgłoś
all2 Re: Opowiadamy sny 09.01.04, 22:01 Znalazłam pod płotem torbę wafelków w czekoladzie. Pierwszy był nadgryziony, reszta cała :) Odpowiedz Link Zgłoś
aand Re: Opowiadamy sny 10.01.04, 12:16 all2 napisała: > Znalazłam pod płotem torbę wafelków w czekoladzie. Pierwszy był nadgryziony, > reszta cała :) Wiem że to tylko sen, ale nie mogłem się oprzeć, wybacz... ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
all2 Re: Opowiadamy sny 10.01.04, 17:21 aand napisał: > Wiem że to tylko sen, ale nie mogłem się oprzeć, wybacz... ;)) A to Twoje były? W takim razie odkupię... :) Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Opowiadamy sny 10.01.04, 17:31 Oczywiście z potrąceniem za ten ugryziony? :) Odpowiedz Link Zgłoś
all2 Re: Opowiadamy sny 10.01.04, 17:46 Nic nie będę potrącać, tylko sama nadgryzę ;) Odpowiedz Link Zgłoś
all2 Re: Opowiadamy sny 11.01.04, 22:12 Pu-erha pić - na TT pisać będziesz już do końca dni swoich... Odpowiedz Link Zgłoś
awee Re: Opowiadamy sny 11.01.04, 22:22 all2 napisała: > Pu-erha pić - na TT pisać będziesz już do końca dni swoich... ....zabrzmiało jak wyrok. Nie strasz.... Odpowiedz Link Zgłoś
all2 Re: Opowiadamy sny 12.01.04, 00:16 muszem. albowiem tłumienie lęków powoduje rozmaite zaburzenia psychiki :) Odpowiedz Link Zgłoś
awee Re: Opowiadamy sny 12.01.04, 08:44 all2 napisała: > muszem. albowiem tłumienie lęków powoduje rozmaite zaburzenia psychiki :) Na nic mus kiedy działa się z tłumikiem Odpowiedz Link Zgłoś
habitus Re: Opowiadamy sny 12.01.04, 08:48 Właśnie. A bez tłumika nie chce działać... Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Opowiadamy sny 12.01.04, 09:35 awee napisała: > > Piłam Pu-Erh.... :) > Ło matko! Awee - Ty masz koszmary! Odpowiedz Link Zgłoś
awee Re: Opowiadamy sny 12.01.04, 09:49 ralston napisał: > Ło matko! Awee - Ty masz koszmary! To jeszcze małe nic. Najgorsze było to, że jakaś smaczna była.... Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Opowiadamy sny 12.01.04, 10:09 awee napisała: > ralston napisał: > > > Ło matko! Awee - Ty masz koszmary! > > To jeszcze małe nic. Najgorsze było to, że jakaś smaczna była.... Nie przejmuj się. W snach to się rózne dziwne rzeczy zdarzają. Może być i smaczny Pu-Erh :))) Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Opowiadamy sny 12.01.04, 09:37 Pobyt na wyspie między Morzem Czerwonym a Oceanem. Ale pochmurno tak jakoś było.. Odpowiedz Link Zgłoś
habitus Re: Opowiadamy sny 12.01.04, 09:55 Centrum Zdrowia Dziecka. Jakieś podziemia i suteryny, w których znalazłam kompletną perkusję i gitarę o kształcie bałałajki. Dyrektor i personalna tańczyli w strojach, jako żywo, z Tercetu Egzotycznego jakieś latynoskie rytmy. Raniło to moje poczucie estetyki do tego stopnia, że się obudziłam. Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Opowiadamy sny 12.01.04, 10:12 Bałałajkę śnić - połajankę otrzymać Perkusję - po głowie zebrać Personalną - o podwyżce zapomnieć Egzotykę - nieoczekiwana podróż do Sochaczewa ;) Odpowiedz Link Zgłoś
chatka_ Re: Opowiadamy sny 12.01.04, 11:00 A co jak sie sni spotkanie Forumowiczow? Ze nie bedzie :( a moze ze nie bylo?:( Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Opowiadamy sny 12.01.04, 11:11 Spotkanie z Forumowiczami śnić - wielkie trapaty ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
chatka_ Re: Opowiadamy sny 12.01.04, 11:18 Cokolwiek to znaczy, dobrze ze nie tarapaty! :) Odpowiedz Link Zgłoś
habitus Sen o trapatach 12.01.04, 16:51 na 100% oznacza spotkanie Forumowiczów. Tylko jak rozpoznać trapaty? Co by to mogło być? Wiemy tylko, że jest/bywa wielkie... Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Sen o trapatach 12.01.04, 16:57 habitus napisała: > na 100% oznacza spotkanie Forumowiczów. Tylko jak rozpoznać trapaty? > Co by to mogło być? Wiemy tylko, że jest/bywa wielkie... Trapat wygląda tak: perso.wanadoo.fr/taononstop/taononstop.com/files/photo/color/trabant.gif Odpowiedz Link Zgłoś
aand Re: Sen pancerny 12.01.04, 17:24 Śniło mi się że dowodzę czołgiem. Chyba poproszę Awee aby zapytała kogoś obeznanego z takimi sprawami co to może znaczyć? :) Odpowiedz Link Zgłoś
awee Re: Sen pancerny 12.01.04, 22:58 aand napisał: > Śniło mi się że dowodzę czołgiem. Chyba poproszę Awee aby zapytała kogoś > obeznanego z takimi sprawami co to może znaczyć? :) Nieproszona powiem że to tajemnica wojskowa :)) Odpowiedz Link Zgłoś
ormond Re: Opowiadamy sny 22.02.04, 01:30 Na mojej ulicy palil sie dom. Najpierw zobaczylismy kleby dymu, a pozniej lune ognia. Pobieglismy. Bylo blisko, tylko kilkaset metrow. Juz tam byla straz pozarna. Ogien byl z tylu, od podworka. Tam walczyli z nim strazacy. Dom (w rzeczywistosci takiego domu na mojej ulicy nie ma) byl jedno pietrowy z wielkim oknami i na parterze i na pietrze, a za tymi oknami doslownie tloczyly sie dzieci. Niektore kilkumiesieczne, tylko w pieluszce jednorazowej, palzaly rozplaszczajac nos o szybe. Starsze staly z dlonmi opartymo o okno, patrzac na nas spokojnie. Wszystkie byly porazajaco spokojne, a my - caly spory tlumek - bylismy jakby zmrozeni niemoznoscia zrobienia czegokolwiek... Odpowiedz Link Zgłoś
awee Re: Opowiadamy sny 13.03.04, 14:05 Telefon komórkowy....Hmmm, czyżby zniewolony sen.... Odpowiedz Link Zgłoś
annabl Re: Opowiadamy sny 13.03.04, 14:17 dzis snilo mi sie, ze tanczylam w zespole ludowym. mialam kolorowy makijaz. Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Opowiadamy sny 13.03.04, 21:56 annabl napisała: > dzis snilo mi sie, ze tanczylam w zespole ludowym. > mialam kolorowy makijaz. W zespole ludowym tańczyć - na ludowego trybuna w wyborach stawiać... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
annabl Re: Opowiadamy sny 13.03.04, 23:00 o maj gudnes! a teraz sobie przypominam ze sie jakos szybko z tego zespolu wypisalam! co by zeby nie bylo ze ten tego.. no Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Opowiadamy sny 14.03.04, 19:42 Z zespołu ludowego wypisać się - na LPR swój głos oddać ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
anahella Re: Opowiadamy sny 16.03.05, 03:40 ralston napisał: > Z zespołu ludowego wypisać się - na LPR swój głos oddać ;))) Ja nie wiem czy to sie kwalifikuje na niska szkodliwosc spoleczna;) Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Opowiadamy sny 14.03.05, 15:20 Samotne bieganie na nartach po zamarźniętym jeziorze lub morzu. Dookoła biało - brak orientacji, bo słońce za chmurami. Celu biegu nie widać... Odpowiedz Link Zgłoś
all2 Re: Opowiadamy sny 14.03.05, 20:55 Na imprezie plenerowej Robert Redford dokonywał prezentacji dubeltówki. Odpowiedz Link Zgłoś
ogabignac Re: Opowiadamy sny 14.03.05, 22:37 A taki pies, gdyby mowic umial, powiedzialby - ale fajny sen mialem;) Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Koszmar nocny 16.03.05, 09:35 Dzisiaj miałem koszmar senny. Śniło mi się, że ktoś posprzątał biurko... Odpowiedz Link Zgłoś
ogabignac Re: Koszmar nocny 16.03.05, 21:37 ralston napisał: > Dzisiaj miałem koszmar senny. Śniło mi się, że ktoś posprzątał biurko... Tak w kontekscie rozwazan egzystencjonalnych wyobrazam sobie koszmar gdy kiedys mnie rano znajda sztywnego. Nerwowa sytuacja, ktos dzwoni po policje i karetke oraz w koncu po sztywniakow we frakach i cylindrach a ja spie. I sni mi sie fajny sen, ze wstaje, robie kawe i podciagam do gory rolety, sprawdzam co tam nowego na forum TT i wlaczam "jedynke" przez internet. Potem lece do pracy, kasuje bilet itd, itp - a tak naprawde mi sie to wszystko sni. Tak sobie wyobrazam zaswiaty. A najgorsze, ze nawet nie wiem kiedy powiedziec komus - uszczypnij mnie! Hej - niech ktos mnie uszczypnie! (internetowo) Odpowiedz Link Zgłoś
ormond Re: Opowiadamy sny 18.03.05, 01:17 Przysnil mi sie sen erotyczny - jest ktos zainteresowany szczegolami? ;)). To chyba z powodu watku o antkoncepcji ktorym sie zajmowalem wieczorem przed pojsciem spac. Odpowiedz Link Zgłoś