offca_kaliska 27.08.06, 14:09 Był ktoś na Zawodziu wczoraj albo dzisiaj? POdobno bardzo mało ludzi poszło, mimo że pogoda w sam raz. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szycha-ns Re: Biesiada Piastowska 27.08.06, 14:15 Ja bym poszedł gdybym wiedział, że jest coś takiego organizowane... Odpowiedz Link Zgłoś
offca_kaliska Re: Biesiada Piastowska 28.08.06, 18:17 a były billboardy z wojami i rycarzami w mieście.... Odpowiedz Link Zgłoś
szycha-ns Re: Biesiada Piastowska 28.08.06, 18:31 Może w samym Kaliszu były, ale w N. Skalmierzycach czy w Ostrowie już nie... Impreza tylko dla mieszkańców czy jak? ;) Można i tak ale nie ma się później czemu dziwić, że frekwencja niska... Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Biesiada Piastowska 28.08.06, 18:31 I pewnie tylko na mieście (Kaliszu), bo przecież Splitt liczy głównie na (miejscowych) turystów, a tacy (nigdy nie) zawodzą (wiadomo: Zawodzie). Dżizes... :/ Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Biesiada Piastowska 29.08.06, 22:02 offca_kaliska napisała: > a były billboardy z wojami i rycarzami w mieście.... Byly male plakaty przyklejane przez mlodzież na slupach i tablicach 2 dni przed imprezą. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalus Re: Biesiada Piastowska 28.08.06, 23:29 Byłem i nie warto, na biesiadzie sprzedawano pop corn (!) i watę cukrową. Naprawdę , nie żartuję. Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Biesiada Piastowska 28.08.06, 23:39 A obwarzanki też były? :> Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Biesiada Piastowska 29.08.06, 20:39 "(...) śladem [po Biesiadzie] jest kolejna rzeźba średniowiecznego władcy związanego z naszymi ziemiami. Prawie trzymetrową postać Przemysła II, księcia wielkopolskiego, wyrzeźbił Jarosław Romaniuk." (rc.fm) Ktoś na rc.fm mądrze zauważył, że po kalisku to był Przemysław, a nie Przemysł. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Biesiada Piastowska 29.08.06, 22:01 swoją drogą, te rzeźby są okropne:( Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Biesiada Piastowska 29.08.06, 23:17 Eeeee, nie znasz się, one są... "ludowe", brrr. :( Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Dni Dziedzictwa Archeologicznego 18.09.06, 07:22 miasta.gazeta.pl/poznan/1,36001,3624217.html?nltxx=1077859&nltdt=2006-09-18-02-05 Odpowiedz Link Zgłoś
kalamata99 Re: Dni Dziedzictwa Archeologicznego 18.09.06, 13:04 Ja mysle, ze te rozne biesiady juz troche zezwyczajnialy. Tyle ich jest w calej Polsce, ze przestaly byc wielka atrakcja, no a jesli jeszcze serwuja pocorn itp, to faktycznie niewiele to ma wspolnego z historia. Te rzezby faktycznie nie sa nadwyczajne i wladcy roznia sie tylko podpisami. Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Dni Dziedzictwa Archeologicznego 12.11.06, 16:13 Zamków też mamy trochę, i niektóre zezwyczajniały do cna, a niektóre nie i przyciagają tysiące ludzi (tzw. turystów). Zupełnie przez przypadek natknąłem się na Kliczków, w którym odbywa się turniej rycerski: od cztarech lat dopiero, a przyjeżdża na niego już kilkanaście konwentów rycerskich z całej Europy i setki turystów z całego świata (w tym tych upragnionych przez władze samorządowe Chińczyków, Japończyków, Amerykanów). Jak widać zamek zamkowi i turniej turniejowi nierówny. :/ Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Dni Dziedzictwa Archeologicznego 12.11.06, 16:15 I jeszcze linki do Kliczkowa, bo zapomniałem wkleić: www.kliczkow.com.pl/ boleslawiec.naszemiasto.pl/kontakty_adresy/40025.html zamki.net.pl/zamki/kliczkow/kliczkow.php Odpowiedz Link Zgłoś