Dodaj do ulubionych

Kandydaci na prezydenta Kalisza

05.09.06, 23:59
Kto będzie się starał o fotel prezydenta naszego ukochanego miasta ?? Proszę
podać kandydatów wraz z ich partyjnym rodowodem. Mam wrażenie, że przeciętny
Kaliszanin nie wie, na kogo może oddać głos w listopadzie.
Obserwuj wątek
    • o00 Re: Kandydaci na prezydenta Kalisza 06.09.06, 00:03
      No przecież i tak wygra jakiś kandydat koalicji PiS-LPR-Samoobrona. Nie po to
      koalicja zmienia samorządową ordynację wyborczą, żeby miał wygrać ktoś inny. :>
      • ksiestwokaliskie Re: Kandydaci na prezydenta Kalisza 06.09.06, 00:10
        akurat te partie, które wymieniłeś nie są najmocniejsze w Kaliszu. Najsilniejsze
        ugrupowania, to tradycyjnie "czerwona klasyka" czyli LSD i klony oraz
        teoretycznie niezależny, a w praktyce lewicowy "Samorządny Kalisz", za którym
        stoi potężny kapitał, należący do ludzi ze starej nomenklatury. Niestety PO u
        nas jest słabiuteńkie i wystawiają - jak dla mnie - jeszcze słabszego kandydata
        :( Reasumując, gdyby wybory odbyły się w najbliższą niedzielę, Pęcherz zostaje
        • intermasterkalisz Re: Kandydaci na prezydenta Kalisza 06.09.06, 00:18
          tzn kto jest z naszego ulubionego PO ?
          • ksiestwokaliskie Re: Kandydaci na prezydenta Kalisza 06.09.06, 00:22
            ma byc jakiś Grzegorz Sapiński czy jakoś tak. Nawet nie jestem pewien nazwiska,
            a kandydat powinien byc rozpoznawalny. Niestety, oprocz senatora Witczaka i
            Jarosława Wujkowskiego, nie rozpoznaję w kaliskiej PO nikogo.
            • wielkopolskawschodnia Re: Kandydaci na prezydenta Kalisza 06.09.06, 00:24
              Przecież w Kaliszu ostatnie wybory parlamentarne wygrała PO.
              • ksiestwokaliskie Re: Kandydaci na prezydenta Kalisza 06.09.06, 00:25
                i jakie to ma przełożenie na ilośc parlamentarzystów z ramienia PO z samego
                Kalisza? jest aż 1 senator. Brawo.

Zapytajmy raczej, ilu mamy radnych z PO w Ratuszu?
                • o00 Re: Kandydaci na prezydenta Kalisza 06.09.06, 01:05
                  A ilu? Bo ja nie wiem. :(
                  • ksiestwokaliskie Re: Kandydaci na prezydenta Kalisza 06.09.06, 01:10
                    to właśnie prawie odpowiedź prawidłowa - nie wiesz ilu jest, bo nie masz o kim
                    wiedziec - nie ma żadnego :(

tu masz listę:
                    www.bip.kalisz.pl/index.php?s=320&id=300
                    • o00 Re: Kandydaci na prezydenta Kalisza 06.09.06, 14:43
                      ksiestwokaliskie napisał: "tu masz listę".

O dżizes, jakie... t-w-a-r-z-e!
                      Nic dziwnego, że takie t-w-a-r-z-e nic mądrego nie są w stanie wymyśleć!
                      • ksiestwokaliskie Re: Kandydaci na prezydenta Kalisza 06.09.06, 14:57
                        o00 napisał:

> O dżizes, jakie... t-w-a-r-z-e!

Od razu mi się przypomina wykład "lojera";) ze Szczęśliwego Nowego Jorku :)
                  • wielkopolskawschodnia Re: Kandydaci na prezydenta Kalisza 06.09.06, 14:24
                    Platforma okradziona
                    06-09 10:31 Kalisz | Zdarzenia

Włamanie do biura poselskiego Platformy Obywatelskiej w Kaliszu.

Złodzieje weszli na teren posesji przy ul. Asnyka, wyłamali zawiasy, weszli do
                    biura. Łupem sprawców padł sprzęt komputerowy - trzy twarde dyski i monitor.

Straty oszacowano na prawie 3 tysiące złotych.

(rc.fm)
                    • ksiestwokaliskie Re: Kandydaci na prezydenta Kalisza 06.09.06, 14:58
                      ano trzeba było jakoś znaleźc haki na PO - ciekawe kto zlecił kradzież, no bo
                      chyba żaden zwykły złodziej nie wziąłby samych twardych dysków i monitora -
                      wziąłby całe komputery itd.
                      • no_nick Kandydat z netu ????? 06.09.06, 16:07
                        hej - a może założymy coś (jakąś organizację z forumowiczów) i przejmiemy
                        władzę w mieście ?????????? Poważnie , zastanówmy się nad tym - może nowy wątek
                        przynajmniej warto założyć na początek.Zaraz to zrobię
                        • ksiestwokaliskie Re: Kandydat z netu ????? 06.09.06, 17:53
                          a sfinansujesz to przedsięwzięcie?
                        • o00 Re: Kandydaci na prezydenta Kalisza 07.09.06, 16:00
                          no_nick napisał: "hej - a może założymy coś (jakąś organizację z forumowiczów)".

Tiaaa... tajną ogranizację oczywiście... :/
                          • wielkopolskawschodnia Re: Kandydaci na prezydenta Kalisza 08.09.06, 12:17
                            Janusz Pęcherz w Radiu Centrum
                            08-09 08:42 Kalisz | Z życia samorządów

Dzisiaj pierwszy po wakacjach program "Z życia samorządów". I na pierwszy ogień
                            rozmowa z prezydentem Kalisza - Januszem Pęcherzem.

A porozmawiamy z nim m.in. o wyborczych planach, o regulaminie utrzymania
                            porządku w Kaliszu i o wczorajszej, dośc niezwykłej sesji, kaliskiej rady
                            miejskiej.

(rc.fm)
                            • wielkopolskawschodnia Re: Kandydaci na prezydenta Kalisza 08.09.06, 12:20
                              ...czyli zaraz po wakacjach prezydent Pęcherz zabrał się do pracy. :/
                              • danl16 Re: Kandydaci na prezydenta Kalisza 08.09.06, 19:02
                                hehe :)
                                • mlodykalisz Poseł Adam Rogacki prezydentem Kalisza? 08.09.06, 19:22
                                  jw?
                                  • o00 Re: Poseł Adam Rogacki prezydentem Kalisza? 08.09.06, 19:32
                                    Boże, chroń Kalisz przed PiSem!
                                    • ksiestwokaliskie Re: Poseł Adam Rogacki prezydentem Kalisza? 13.09.06, 14:55
                                      i szczególnie przed posłem PiSu, który reprezentuje Kalisz, a o którego
                                      działaniach jeszcze nic nie słyszałem.
    • mlodykalisz Re: Kandydaci na prezydenta Kalisza 08.09.06, 19:38
      facet jest bardzo spoko ale ja i tak wybiorę PO
      • wielkopolskawschodnia Re: Kandydaci na prezydenta Kalisza 13.09.06, 14:36
        Lewica odkrywa karty
        miasta.gazeta.pl/poznan/1,36001,3613946.html?nltxx=1077859&nltdt=2006-09-13-02-05
        M. in.: "O kolejną kadencję powalczą Kazimierz Pałasz (Konin), Tomasz Malepszy
        (Leszno), Zbigniew Kosmatka (Piła) i Jerzy Świątek (Ostrów Wielkopolski)." To w
        Kaliszu nie ma teraz lewicowego prezydenta? :o
        • ksiestwokaliskie Re: Kandydaci na prezydenta Kalisza 13.09.06, 14:55
          on formalnie jest prezydentem niezależnym :)))))))
          • o00 Re: Kandydaci na prezydenta Kalisza 13.09.06, 15:21
            Od razu przypomniał mi się słynny aforyzm Urszuli Zybury:

"Jestem niezależna. Nikomu na mnie nie zależy."

Parafrazując: "Jestem niezależny. Na niczym w Kaliszu mi nie zależy. No może z
            wyjątkiem nowego Makro Cash&Carry, bo będę miał o czym popiszczeć w telewizji
            (w końcu w Olsztynie i Rzeszowie też o tym piszczą)." :/
            • ksiestwokaliskie Re: Kandydaci na prezydenta Kalisza 13.09.06, 18:13
              o00 napisał:

> Od razu przypomniał mi się słynny aforyzm Urszuli Zybury:
              >
              > "Jestem niezależna. Nikomu na mnie nie zależy."

A mi się kojarzy dowcip: jaki kraj na świecie jest najbardziej niezależny?
              albania, bo od niej nic nie zależy :)
    • ksiestwokaliskie Nie idę na wybory w Kaliszu 14.09.06, 16:23
      Nie ma na kogo głosowac. Dziś Tusk i PO w Kaliszu ogłosili, że ich kandydatem
      jest Witold Sitarz. Dla mnie człowiek nieznany z osiągnięc na rzecz miasta i w
      dodatku jest wiceprezem miejskiej spółki, która zdziera z nas kupę forsy. Oto
      info z rc.fm

Witold Sitarz to kandydat Platformy Obywatelskiej na prezydenta Kalisza. Dziś
      podczas konferencji przedstwił go Donald Tusk, przewodniczący PO.

Sitarz jest trzecim oficjalnym kandydatem na prezydenta Kalisza. Chce utworzyć
      miasto studenckie. Uważa, że teraz nie ma tu renomowanych uczelni i trzeba to
      zmienić. Twierdzi też, że trzeba pomóc przedsiębiorcom w inwestowaniu.

"Cele, które chcę realizować będą ludzi jednoczyć"- tłumaczył Sitarz.

Sitarz ukończył kilka kierunków studiów. Włada 4 językami obcymi. Obecnie jest
      wicedyrektorem Spółki Wodno -Ściekowej Prosna.

To pierwszy kandydat startujący w wyborach samorządowych, którego oficjalnie
      zarekomendował Donald Tusk.

"Przyszłość Polski rozegra się w miastach stutysięcznych"- wyjaśniał
      przewodniczący PO.

Tusk rozpoczyna od Kalisza wielki objazd po Polsce, będzie promował lokalnych
      kandydatów. Odwiedzi ponad 100 powiatów. Dziś był gościem II LO w Kaliszu. Mówił
      o wyjazdach młodzieży za granicę. Mówił też o sytuacji nauczycieli i ostatnich
      decyzjach Ministra Edukacji.

"Koszarowanie uczniów jest pomysłem szokującym i księżycowym"- mówił Tusk.

Przewodniczący Platformy był dziś także gościem Radia Centrum.
      • ksiestwokaliskie Re: Nie idę na wybory w Kaliszu 14.09.06, 16:30
        aha, poczytałem sobie komentarze na rc.fm - jeżeli to prawda co piszą, że facet
        rozwalił ZAP w Ostrowie (skąd pochodzi) i ma stanowisku otrzymane od
        Szynalskiego, to wyjeżdżam z Kalisza (mam na szczęście gdzie).
        • o00 Re: Nie idę na wybory w Kaliszu 14.09.06, 17:05
          Ostrowianin na prezydenta Kalisza?
          Czy Tuska poje-bało?
          • intermasterkalisz Re: Nie idę na wybory w Kaliszu 14.09.06, 17:39
            Plusami tego kandydata jest na pewno rekomendacja PO i Tuska (człowieka, który
            wg mnie ma w polityce prawie zawsze racje).
            Możliwe że ma poważną strategię i wizję dla naszego miasta.
            Ostrowskie pochodzenie dla kaliskiego prezydenta może wyglądać groteskowo, ale
            nie należy zapominać, że dr Pęcherz też w Kaliszu się nie urodził.
            • o00 Re: Nie idę na wybory w Kaliszu 14.09.06, 18:52
              No i Pęcherz rządzi Kaliszem, jakby to było 25tysięczne miasteczko na skraju
              (sąsiedniego) województwa. Witold Sitarz zapewne rządziłby Kaliszem, jakby to
              było 70tysięczne miasteczko na skraju (naszego) województwa.

PO na głowę chyba upadła, skoro strzela sobie w Kaliszu samobója! Aż żal
              patrzeć na minę senatora Mariusza Witczaka (na zdjęciu na rc.fm), bo facet
              chyba kuma, co się święci... :/
              • ksiestwokaliskie Re: Nie idę na wybory w Kaliszu 14.09.06, 22:23
                Dutkiewicz we Wrocławiu jest z Ostrzeszowa ;) a PO z Tuskiem nie ma na pewno
                koncepcji - porażki we wszystkich wyborach to jedno, dwa - to przysyłanie do
                Kalisza za każdym razem spadochroniarzy. Moja Rodzina, od lat głosująca na UW i
                PO w samorządowych wyborach już nie zagłosuje na nich. Ja też nie, chyba, że do
                Rady Miasta ktoś z jajami z Kalisza będzie startował (w co osobiście wątpie, bo
                PO nie ma jaj).
                • intermasterkalisz Re: Nie idę na wybory w Kaliszu 14.09.06, 23:19
                  to na kogo ?? na beznadziejny PiS ? Na żenujący LPR czy Samoobronę ?? A może
                  czerwony SLD ? Mimo, że kaliskie PO to mniej znani kandydaci, ale wg mnie na
                  pewnojest to najsensowniejszy wybór.
                  • arczi-kalisz bałwanek 14.09.06, 23:59
                    ciekawe rzeczy dzieją się na tym forum, ludzie obrażają się na PO...

ale nie wszyscy... nie wszyscy...

niektórzy, to nawet, jakby Platforma wystawiła zimowego bałwanka na prezydenta
                    Kalisza, zagłosowaliby na tego bałwanka, bo wiadomo - "może się będzie topić,
                    może nie jest znany w mieście, ale przecież bałwanka ulepił przewodniczący
                    Tusk, co jest wystarczającą gwarancją dobrego wyboru".
                  • o00 Re: Nie idę na wybory w Kaliszu 15.09.06, 15:24
                    Dotąd w-y-d-a-w-a-ł-o mi się, że wybory municypalne mają nieco inny charakter
                    niż wybory parlamentarne. Ale najwyraźniej znowu mi się coś w-y-d-a-w-a-ł-o.
      • kaliszanin2 No to PO PO w Kaliszu 14.09.06, 23:09
        Tusk mówi o miastach stutysięcznych jako o przyszłości Polski, a zachowuje się
        wobec Kalisza jak ruski car samodzierżca. Trzeba wreszcie przestać głosować na
        partie typu leninowskiego (tj. z omnipotentnym bossem - wszystkie parlamentarne
        i kupa innych) i zacząć popierać taką, której jedynym program będzie wpisanie
        do konstytucji JOW na wszystkich szczeblach i natychmiastowe nowe wybory po
        jego realizacji. Inaczej nigdy się nie wyzwolimy spod władzy powalonych
        centralistów. Widać, że dla PO JOW to tylko wygodny slogan, nie myśli o nim
        serio - nie można chcieć JOW i jednocześnie ręcznie sterować gminami z centrali.
        • o00 Re: No to poPO 15.09.06, 15:19
          (K2, ty dostaniesz kiedyś jakąś nagrodę za te swoje cudne powiedzonka!)

Nie tylko w Kaliszu będzie poPO, bo poPO szykuje się też w Poznaniu, gdzie Tusk
          postanowił wystawić Pasło-Wiśniewską i dzisiaj "poświęci na wypromowanie Pasło-
          Wiśniewskiej co najmniej kilka godzin" (chyba będzie ją "lansowć", jak w starym
          rysunku Mleczki). Przeczytajcie sobie:
          miasta.gazeta.pl/poznan/1,36001,3618933.html?nltxx=1077859&nltdt=2006-09-15-02-05
        • o00 Re: No to poPO 15.09.06, 15:39
          Tusk powinien wystawić na kandydata na prezydenta Kalisza senatora Witczaka,
          człowieka z werwą i - jak sądzę - szczerze oddanego sprawie Kalisza, a mandat
          Witczaka obsadzić następnym z listy (tak to chyba jest wg ordynacji - tak?). Bo
          senator Witczak wygrałby z k-a-ż-d-y-m kontrkandydatem. Tak uważam.

Senator Witczak działając w Kaliszu wzmocniłby pozycję partii nie tylko w samym
          mieście, ale także w całym regionie. Oczywiście inna sprawa, czy senator tego
          chciał. Ale biorąc za przykład karierę polityczną prezydenta Wrocławia Bogdana
          Zdrojewskiego mógł się zastanowić, czy może nie warto zamienić siekierkę na
          siekierkę, by w następnych wyborach znowu zostać prezydentem lub senatorem.
          • o00 Re: No to poPO 15.09.06, 15:54
            I zastanawia mnie jedno: że Tusk olał Ostrów!

Niby kampania ładnie zaplanowana: zaczyna w Kaliszu, kończy w Poznaniu (dwa
            najważniejsze miasta w Wielkopolsce), po drodze jest Wolsztyn, Grodzisk, Śrem i
            inne mniejsze miasta, ale nie ma Ostrowa! Czy w Ostrowie naprawdę nie ma
            żadnego samorządowca, którego PO mogłaby wystawić na kandydata na prezydenta?
            No skoro Sitarz taki dobry, to mogli go wystawić w jego rodzinnym Ostrowie!

Przecież jak w Ostrowie znowu wygra Świątek, to będzie załamka! Bo ten człowiek
            po prostu rujnuje to miasto... A wyobraźcie sobie sytuację, że moglibyśmy mieć
            w dwóch naszych miastach dwóch prezydentów z PO, którzy może w końcu zaczęliby
            w-s-p-ó-ł-p-r-a-c-o-w-a-ć i tworzyć zespół miejski ważny w skali całego kraju.
            • arczi-kalisz Re: No to poPO 16.09.06, 01:13
              W Ostrowie urodzaj - kandydatów Platformy na prezydenta jest nawet więcej niż
              jeden ;)

A z tym przekazaniem mandatu "następnemu z listy" jest wyłącznie przy stołkach
              poselskich. A w przypadku stołków senatorskich organizowane są wybory
              uzupełniające.
              • o00 Re: No to poPO 16.09.06, 02:19
                arczi-kalisz napisał: "A w przypadku stołków senatorskich organizowane są
                wybory uzupełniające".

No to poPO. :/
            • ksiestwokaliskie Re: No to poPO 16.09.06, 18:24
              o00 napisał:

> A wyobraźcie sobie sytuację, że moglibyśmy mieć
              > w dwóch naszych miastach dwóch prezydentów z PO, którzy może w końcu zaczęliby
              > w-s-p-ó-ł-p-r-a-c-o-w-a-ć i tworzyć zespół miejski ważny w skali całego kraju.

Taka sytuacja bylaby wymarzona, ale PO chyba się niczego nie uczy, dlatego
              zbiera w dupę co wybory :/
              • arek_753 Re: No to poPO 17.09.06, 00:09
                Jestem ciekaw czy J.Wujkowski będzie startował w wyborach do samorządu
                wojewódzkiego?
                A co do PO to mam wrażenie że dla nich liczy się tylko pierwsza dziesiątka
                miast RP pod wz. wielkości,patrz prezydenta W-wy z PO.W dużych ośrdkach można
                robić takie wałki na przetargach, że hoho.Była kiedyś platforma miast
                stutysieczników ale idea raczej upadła chyba z braku ludzi dla których liczy
                się dobro miasta a nie kariera+koryto+układy.
                • o00 Re: No to poPO 17.09.06, 01:06
                  Czy ktoś może napisać coś więcej o co chodzi/ło z tymi stutysięcznikami? :>
                  Bo ja nic nie jarze. :/
                  • arek_753 Re: No to poPO 17.09.06, 01:28
                    Chodziło bo to było w 2004 r.

www.platforma.org/index.php/aktualnosci/aktualnosci&pT=details&sP=CONTENT,objectID,884574/CONTENT_2,objectID,884574&L=pl
                    • ksiestwokaliskie Re: No to poPO 17.09.06, 13:10
                      o Kaliszu w tym tekście ani slowa, i chyba dobrze, że nikt się tym nie
                      zainteresowal, bo PO zawsze mialo Kalisz glęboko w......
    • o00 Re: Jarosław Wujkowski 16.09.06, 14:45
      A Jarosław Wujkowski z PO - co się w ogóle z nim teraz dzieje?
      • intermasterkalisz Re: Jarosław Wujkowski 16.09.06, 16:56
        do parlamentu się nie dostał (poprzez brak JOW), chyba więc nadal dyrektoruje II
        LO. Możliwe, że Donek podczas ostatnich odwiedzin szkoły jakąś nową oferte mu
        złożył ...
      • ksiestwokaliskie Re: Jarosław Wujkowski 16.09.06, 18:23
        dalej w sejmiku wojewódzkim dziala - ciekawe, czy teraz też będzie startowal.
    • intermasterkalisz Dużo Donaldów 20.09.06, 00:16
      Zauważam, że w Kaliszu wisi bardzo dużo Donaldów. Widocznie to hasło o
      stutysięcznikach nie było takie na wiatr rzucone.
      • o00 Re: Dużo Donaldów 21.09.06, 16:40
        intermasterkalisz napisał: "Widocznie to hasło o stutysięcznikach nie było
        takie na wiatr rzucone".

Nie, na wiatr nie. Tylko na plakaty. :/
        • ksiestwokaliskie Re: Dużo Donaldów 21.09.06, 17:03
          no właśnie, PO myśli, że zamiast mądrymi działaniami, zdobędzie nasze głosy
          plakatami - śmieszne.
    • ksiestwokaliskie Kolejna egzotyczna kandydatura 21.09.06, 14:30
      Ewa Bąkowska, właścicielka i dziennikarka tygodnika "7 Dni Kalisza" jest
      czwartym oficjalnym kandydatem na prezydenta Kalisza. Popiera ją LPR, Samoobrona
      i Stowarzyszenia "Gospodarczy Kalisz". Chce zlikwidować Miejski Ośrodek Kultury,
      zwolnić pracujących na targowisku z opłat i pobudować wyczekiwany od lat odkryty
      basen.

Ewa Bąkowska przyznaje, że problemy Kalisza są jej bardzo bliskie, przygląda się
      im od ponad 10 lat - pracując jako dziennikarz, a od 8 lat właściciel i wydawca
      tygodnika.

Program wyborczy jest dość rewolucyjny, to m.in. likwidacja Miejskiego Zarządu
      Budynków Mieszkalnych i oddanie po przetragu kamienic spółkom, które dobrze nimi
      będa administrować. Likwidacja Miejskiego Ośrodka Kultury, budowa odkrytego
      basenu i utrzymywanie go z tzw. kapslowego, a także jawnośc przeatrgów na każdym
      etapie.

Kandydatkę popierają dwie partie: Liga Polskich Rodzin i Samoobrona, a także
      Stowarzyszenie "Gospodarczy Kalisz".

Ewa Bąkowska ma 40 lat, dwie córki. O fotel prezydenta Kalisza ubiegała się już
      4 lata temu. Wtedy otrzymała blisko 3 tysiące głosów. Bąkowska nie należy do
      żadnej partii, startuje jako niezależna.

rc.fm
      • ksiestwokaliskie Re: Kolejna egzotyczna kandydatura 21.09.06, 14:34
        jak widać, moja decyzja o bojkocie wyborów prezydenckich jest nadal słuszna. Co
        innego wybory do RM - liczę, że tam będę miał na kogo głosować, a kartę do
        wybórów prezydenckich oddam pustą, niestety :(
      • intermasterkalisz Re: Kolejna egzotyczna kandydatura 21.09.06, 21:55
        Niektóre jej projekty są ok, szczególnie `prywatyzacja` kamienic. Wypleni to
        menelstwo z pięknych i niszczejących kamienic z centrum. Zmieni to miejsce po
        pewnym czasie w przyjemne apartamentowce, ciekawe sklepy i siedziby firm(I hope).
        Na plus jest też młody wiek kandydatki.

Minusem jest zwolnienie z opłat sprzedawców targowisk. Jeżeli ta decyzja miałaby
        umocnić istnienie tych straganów pod Tęczą, to ja dziękuję.
        Kolejny to pochodzenie z gazety postrzeganej jako brukowa.

A tak w ogóle w takim mieście jak Kalisz poparcie kandydatki przez Samoobronę i
        LPR to piętno a nie wsparcie :D:D:D
        • o00 Re: Kolejna egzotyczna kandydatura 21.09.06, 22:45
          Ona sobie chyba tylko "robi prasę". :)
        • arczi-kalisz Re: Kolejna egzotyczna kandydatura 21.09.06, 23:52
          dlaczego piszemy, że 7DniKalisza "jest postrzegana" jako prasa brukowa.

Powiedzmy sobie prawdę - to jest brukowiec i żadne inne postrzeganie tego nie
          zmieni ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka