13.11.06, 17:16
Może ktoś mnie oświecić jakie ulice wchodzą w skład osiedla/dzielnicy Czaszki
bo zawsze myślałem że mieszkam na Czaszkach.
Obserwuj wątek
    • o00 Re: Czaszki 13.11.06, 19:59
      Czaszki – lewobrzeżna dzielnica Kalisza położona na południe od Wrocławskiego
      Przedmieścia, ograniczona ulicami: Czaszkowską, Nowym Światem, Górnośląską,
      Dworcową, Południową oraz kanałem Rypinkowskim; w granicach administracyjnych
      od 1906. :)
      • mrdj1 Re: Czaszki 17.11.06, 19:29
        Dzięki, czytałem wikipedię.
      • narcyz19 Re: Czaszki 28.11.06, 19:37
        no tak ale w takim razie wyniaklo by ze osiedle asnyka jest rowniez w dzielnicy
        czaszki a jak sie patrzy na mapy to nie jest
        • o00 Re: Czaszki 28.11.06, 19:43
          Osiedle Adama Asnyka nie jest dzielnicą, tylko osiedlem mieszkaniowym (proszę
          nie mylić z osiedlem
          • narcyz19 Re: Czaszki 28.11.06, 23:50
            wiem ze to osiedle ale zawsze podawane jest osobno od czaszek dlatego mnei to
            dziwi np mowia dzielnica czaszki i obok osiedle asnyka i to w ksiazkach o
            kaliszu
            • o00 Re: Czaszki 29.11.06, 03:12
              W której książce? Podaj proszę tytuł, sprawdzę, bo wierzyć mi się nie chce. :(
              • narcyz19 Re: Czaszki 29.11.06, 14:47
                musialbym poszukac ale tak wlasnie bylo zreszta bodajze w tej nowej
                koscielniaka nie jestem pewien ale tez chyba tak jest.A moze to tak jak z
                dobrzecem?Chcialbym przypomniec ze np osiedle 25 lecia i czesc obecnego widoku
                tez nalezaly jeszcze w latach 78 tych do dzielnicy dobrzec a potem jedno do
                kalinca wlaczono a czesc do widoku.
              • narcyz19 Re: Czaszki 29.11.06, 14:47
                w kazdym razie jeszcze sprawdze w kasiazkaach i dam znac
              • narcyz19 Re: Czaszki 29.11.06, 15:46
                dementuje wczesniejsza wypowiedz dotyczaca ksiazki koscielniaka.U niego os
                asnyka zawarte jesst rowniez w czaszkach.
                • o00 Re: Czaszki 29.11.06, 15:54
                  W Kaliszu jest problem, bo miasto nigdy nie zostało podzielone na dzielnice,
                  nie wiadomo gdzie dokładnie przebiegają granice dzielnic, a totalny bałagan
                  powstał wtedy, gdy miasto podzelono na osiedla samorządowe. I niektórzy teraz
                  uważają, że mamy na przykład dzielnico-osiedle "Rogatka"...
                  • narcyz19 Re: Czaszki 29.11.06, 16:01
                    dobrym przykladem kolego jest ta pseudo encyklopedia ( w dodatku czesto
                    zmieniana przez pseudo fachowcow z ostrowa) wikipedia.
                    Tam jest podzial kalisza na osiedla w tym rowniez czaszki bo takie osiedle tez
                    jest w kaliszu.No i wchodzac na strone osiedla wystepuje opis DZIELNICY!!!! a
                    nei osiedla a nastepnie podana jest liczba ludnosci TEZ dzielnicy na 6,5 tys
                    gdzie samo osiedle asnyka ma ponad 8 tys!!!!! i jak tu sie nei zakrecic
                  • narcyz19 Re: Czaszki 29.11.06, 16:06
                    dalej jednak mowie ze widzialem w ksiazkach ze osiedle asnyka jest osobno
                    podawane zawsze.teraz zwrocilem uwage ze na wikipedii rowniez tak jest wkleje
                    dla przykladu

W poszczególnych dzielnicach i osiedlach miasta liczebność mieszkańców
                    przedstawiała się nastepująco: (10 największych dzielnic/osiedli)

Śródmieście - 25 100
                    Dobrzec - 22 000
                    Kaliniec z XXV-Leciem - 10 800
                    Majków z Chmielnikiem - 10 000
                    Os. Adama Asnyka - 8100
                    Rypinek z Zawodziem - 8000
                    Widok - 7500
                    Czaszki - 6100
                    Korczak - 5500
                    Winiary - 4000
                  • narcyz19 Re: Czaszki 29.11.06, 16:07
                    ba dodam jeszcze ze nawet jest osobno w dzielnicach zobacz na wikipedii
    • ksiestwokaliskie Do Narcyza19 29.11.06, 17:03
      Staraj się wypowiadać w jednym poście, a nie w kilku, wysyłanych co minutę.
      • mrdj1 Czaszki 29.11.06, 17:41
        Czaszki i Osiedle Adama Asnyka to dwie różne dzielnice/osiedla. Zarówno Czaszki-
        6,5tys jak i osiedle Adama Asnyka- 8tys, mają swoje rady osiedli. Nie wiem
        dlaczego ktoś tu napisał, że niby te granice się pokrywają. Ul. Ostrowska
        (niektóre bloki należą do dzielnicy Czaszki,a niektóre do Osiedla Asnyka).

Osiedle Asnyka i Czaszki to dwie różne jednostki terytorialne miasta.
        • narcyz19 Re: Czaszki 29.11.06, 18:00
          no tez wlasnie tak myslalem i tak jest to najczesciej przedstawiane.Inna sprawa
          ze oOO ma tez czesc razji gdyz w wielu publikacjach widzialem taki opis
          dzielnicy ze osiedle asnyka rowniez w niej bylo
        • o00 Re: Czaszki 29.11.06, 20:07
          Powtarzam: osiedle Adama Asnyka NIE JEST dzielnicą m. Kalisza.
    • mrdj1 Os. Adama Asnyka 29.11.06, 18:37
      pl.wikipedia.org/wiki/Osiedle_Adama_Asnyka_%28Kalisz%29
      • o00 Re: Os. Adama Asnyka 29.11.06, 20:06
        Niestety ten artykuł jest nieency. :(
      • wielkopolskawschodnia Re: Osiedle Adama Asnyka 07.12.06, 03:27
        No tak, tam jest napisane, że OAA to osiedle mieszkaniowe, a nie że dzielnica.
        • narcyz19 Re: Osiedle Adama Asnyka 08.12.06, 15:55
          Prawde mowiac spor jest bezsensowny bo w Kaliszu nie ma dzielnic.Prawo w polsce
          mowiwyraznie ze dzielnice mozna (ale nie trzeba) utworzyc w miastach powyzej
          400 tys.Ba w poznaniu tak naprawde tez nie ma dzielnic, z tego co wiem to tylko
          w trzech miastach sa.
          • o00 Re: Osiedle Adama Asnyka 08.12.06, 16:11
            W Poznaniu są dzielnice administracyjne (sztuk pięć), choć Miasto, nie wiedzieć
            czemu, likwiduje urzędy dzielnicowe i centralizuje je.

Nie wiem dlaczego wszyscy uparli się twierdzić, że jeden przepis prawa
            samorządowego jest istotniejszy od tradycji historycznej. Przecież przepis mówi
            o samodzielności administracyjnej jednostek samorządu terytorialnego o
            nazwie "dzielnica", czyli po prostu o gminie miejskiej powiatu grodzkiego. Czy
            w Krakowie zniknęły na przykład Bielany tylko dlatego, że włączono je w obręb
            administracyjny dzielnicy Zwierzyniec? Proszę spojrzeć w jakąś encyklopedię, np
            PWN: "Bielany, dzielnica Krakowa (dzielnica samorządowa Zwierzyniec)...".
            • narcyz19 Re: Osiedle Adama Asnyka 08.12.06, 16:13
              No tak ale co innego sa "zwyczajowe" dzielnice a co innego prawne.O ile wiem w
              poznaniu nei ma dzielnic ale moge sie mylic jak sprawdze to napisze
              • o00 Re: Osiedle Adama Asnyka 08.12.06, 16:17
                Człowieku, mieszkam na Wildzie, to chyba wiem gdzie mieszkam, prawda?

Dzielnice administracyjne Poznania: Jeżyce, Grunwald, Stare Misto, Wilda, Nowe
                Miasto.
                • mrdj1 Re: Osiedle Adama Asnyka 08.12.06, 17:54
                  Dzielnica dzielnicy nie równa i zarówno w Poznaniu tak i w Gdańsku, Kaliszu,
                  Wrocławiu, Toruniu są dzielnice, czasem pełnią one także funkcję osiedlii.
                  • narcyz19 Re: Osiedle Adama Asnyka 08.12.06, 22:23
                    Jeszcze nei sprawdzilem o tych dzielnicach poznania wiec o tym nie napisze.W
                    kazdym razie wiem za sa napewno w warszawie lodzi i szczecinie
                    • mrdj1 Re: Osiedle Adama Asnyka 09.12.06, 11:25
                      A czy w Szczecinie nadal funkcjonują te 4 dzielnice?. Słyszałem, że podobnie
                      jak we Wrocławiu nie ma już dzielnic.
                      • wlodekcz1 Re: Osiedle Adama Asnyka 09.12.06, 12:32
                        We Wrocławiu są dzielnice ale nie ma rad dzielnicy tylko rady osiedli.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka