mrdj1 13.11.06, 17:16 Może ktoś mnie oświecić jakie ulice wchodzą w skład osiedla/dzielnicy Czaszki bo zawsze myślałem że mieszkam na Czaszkach. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
o00 Re: Czaszki 13.11.06, 19:59 Czaszki – lewobrzeżna dzielnica Kalisza położona na południe od Wrocławskiego Przedmieścia, ograniczona ulicami: Czaszkowską, Nowym Światem, Górnośląską, Dworcową, Południową oraz kanałem Rypinkowskim; w granicach administracyjnych od 1906. :) Odpowiedz Link Zgłoś
narcyz19 Re: Czaszki 28.11.06, 19:37 no tak ale w takim razie wyniaklo by ze osiedle asnyka jest rowniez w dzielnicy czaszki a jak sie patrzy na mapy to nie jest Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Czaszki 28.11.06, 19:43 Osiedle Adama Asnyka nie jest dzielnicą, tylko osiedlem mieszkaniowym (proszę nie mylić z osiedlem Odpowiedz Link Zgłoś
narcyz19 Re: Czaszki 28.11.06, 23:50 wiem ze to osiedle ale zawsze podawane jest osobno od czaszek dlatego mnei to dziwi np mowia dzielnica czaszki i obok osiedle asnyka i to w ksiazkach o kaliszu Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Czaszki 29.11.06, 03:12 W której książce? Podaj proszę tytuł, sprawdzę, bo wierzyć mi się nie chce. :( Odpowiedz Link Zgłoś
narcyz19 Re: Czaszki 29.11.06, 14:47 musialbym poszukac ale tak wlasnie bylo zreszta bodajze w tej nowej koscielniaka nie jestem pewien ale tez chyba tak jest.A moze to tak jak z dobrzecem?Chcialbym przypomniec ze np osiedle 25 lecia i czesc obecnego widoku tez nalezaly jeszcze w latach 78 tych do dzielnicy dobrzec a potem jedno do kalinca wlaczono a czesc do widoku. Odpowiedz Link Zgłoś
narcyz19 Re: Czaszki 29.11.06, 14:47 w kazdym razie jeszcze sprawdze w kasiazkaach i dam znac Odpowiedz Link Zgłoś
narcyz19 Re: Czaszki 29.11.06, 15:46 dementuje wczesniejsza wypowiedz dotyczaca ksiazki koscielniaka.U niego os asnyka zawarte jesst rowniez w czaszkach. Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Czaszki 29.11.06, 15:54 W Kaliszu jest problem, bo miasto nigdy nie zostało podzielone na dzielnice, nie wiadomo gdzie dokładnie przebiegają granice dzielnic, a totalny bałagan powstał wtedy, gdy miasto podzelono na osiedla samorządowe. I niektórzy teraz uważają, że mamy na przykład dzielnico-osiedle "Rogatka"... Odpowiedz Link Zgłoś
narcyz19 Re: Czaszki 29.11.06, 16:01 dobrym przykladem kolego jest ta pseudo encyklopedia ( w dodatku czesto zmieniana przez pseudo fachowcow z ostrowa) wikipedia. Tam jest podzial kalisza na osiedla w tym rowniez czaszki bo takie osiedle tez jest w kaliszu.No i wchodzac na strone osiedla wystepuje opis DZIELNICY!!!! a nei osiedla a nastepnie podana jest liczba ludnosci TEZ dzielnicy na 6,5 tys gdzie samo osiedle asnyka ma ponad 8 tys!!!!! i jak tu sie nei zakrecic Odpowiedz Link Zgłoś
narcyz19 Re: Czaszki 29.11.06, 16:06 dalej jednak mowie ze widzialem w ksiazkach ze osiedle asnyka jest osobno podawane zawsze.teraz zwrocilem uwage ze na wikipedii rowniez tak jest wkleje dla przykladu W poszczególnych dzielnicach i osiedlach miasta liczebność mieszkańców przedstawiała się nastepująco: (10 największych dzielnic/osiedli) Śródmieście - 25 100 Dobrzec - 22 000 Kaliniec z XXV-Leciem - 10 800 Majków z Chmielnikiem - 10 000 Os. Adama Asnyka - 8100 Rypinek z Zawodziem - 8000 Widok - 7500 Czaszki - 6100 Korczak - 5500 Winiary - 4000 Odpowiedz Link Zgłoś
narcyz19 Re: Czaszki 29.11.06, 16:07 ba dodam jeszcze ze nawet jest osobno w dzielnicach zobacz na wikipedii Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Do Narcyza19 29.11.06, 17:03 Staraj się wypowiadać w jednym poście, a nie w kilku, wysyłanych co minutę. Odpowiedz Link Zgłoś
mrdj1 Czaszki 29.11.06, 17:41 Czaszki i Osiedle Adama Asnyka to dwie różne dzielnice/osiedla. Zarówno Czaszki- 6,5tys jak i osiedle Adama Asnyka- 8tys, mają swoje rady osiedli. Nie wiem dlaczego ktoś tu napisał, że niby te granice się pokrywają. Ul. Ostrowska (niektóre bloki należą do dzielnicy Czaszki,a niektóre do Osiedla Asnyka). Osiedle Asnyka i Czaszki to dwie różne jednostki terytorialne miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
narcyz19 Re: Czaszki 29.11.06, 18:00 no tez wlasnie tak myslalem i tak jest to najczesciej przedstawiane.Inna sprawa ze oOO ma tez czesc razji gdyz w wielu publikacjach widzialem taki opis dzielnicy ze osiedle asnyka rowniez w niej bylo Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Czaszki 29.11.06, 20:07 Powtarzam: osiedle Adama Asnyka NIE JEST dzielnicą m. Kalisza. Odpowiedz Link Zgłoś
mrdj1 Os. Adama Asnyka 29.11.06, 18:37 pl.wikipedia.org/wiki/Osiedle_Adama_Asnyka_%28Kalisz%29 Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Osiedle Adama Asnyka 07.12.06, 03:27 No tak, tam jest napisane, że OAA to osiedle mieszkaniowe, a nie że dzielnica. Odpowiedz Link Zgłoś
narcyz19 Re: Osiedle Adama Asnyka 08.12.06, 15:55 Prawde mowiac spor jest bezsensowny bo w Kaliszu nie ma dzielnic.Prawo w polsce mowiwyraznie ze dzielnice mozna (ale nie trzeba) utworzyc w miastach powyzej 400 tys.Ba w poznaniu tak naprawde tez nie ma dzielnic, z tego co wiem to tylko w trzech miastach sa. Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Osiedle Adama Asnyka 08.12.06, 16:11 W Poznaniu są dzielnice administracyjne (sztuk pięć), choć Miasto, nie wiedzieć czemu, likwiduje urzędy dzielnicowe i centralizuje je. Nie wiem dlaczego wszyscy uparli się twierdzić, że jeden przepis prawa samorządowego jest istotniejszy od tradycji historycznej. Przecież przepis mówi o samodzielności administracyjnej jednostek samorządu terytorialnego o nazwie "dzielnica", czyli po prostu o gminie miejskiej powiatu grodzkiego. Czy w Krakowie zniknęły na przykład Bielany tylko dlatego, że włączono je w obręb administracyjny dzielnicy Zwierzyniec? Proszę spojrzeć w jakąś encyklopedię, np PWN: "Bielany, dzielnica Krakowa (dzielnica samorządowa Zwierzyniec)...". Odpowiedz Link Zgłoś
narcyz19 Re: Osiedle Adama Asnyka 08.12.06, 16:13 No tak ale co innego sa "zwyczajowe" dzielnice a co innego prawne.O ile wiem w poznaniu nei ma dzielnic ale moge sie mylic jak sprawdze to napisze Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Osiedle Adama Asnyka 08.12.06, 16:17 Człowieku, mieszkam na Wildzie, to chyba wiem gdzie mieszkam, prawda? Dzielnice administracyjne Poznania: Jeżyce, Grunwald, Stare Misto, Wilda, Nowe Miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
mrdj1 Re: Osiedle Adama Asnyka 08.12.06, 17:54 Dzielnica dzielnicy nie równa i zarówno w Poznaniu tak i w Gdańsku, Kaliszu, Wrocławiu, Toruniu są dzielnice, czasem pełnią one także funkcję osiedlii. Odpowiedz Link Zgłoś
narcyz19 Re: Osiedle Adama Asnyka 08.12.06, 22:23 Jeszcze nei sprawdzilem o tych dzielnicach poznania wiec o tym nie napisze.W kazdym razie wiem za sa napewno w warszawie lodzi i szczecinie Odpowiedz Link Zgłoś
mrdj1 Re: Osiedle Adama Asnyka 09.12.06, 11:25 A czy w Szczecinie nadal funkcjonują te 4 dzielnice?. Słyszałem, że podobnie jak we Wrocławiu nie ma już dzielnic. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekcz1 Re: Osiedle Adama Asnyka 09.12.06, 12:32 We Wrocławiu są dzielnice ale nie ma rad dzielnicy tylko rady osiedli. Odpowiedz Link Zgłoś