Dodaj do ulubionych

Kolejna AFERA !!! Zdrowe,pomnikowe drzewa ...pod

28.04.07, 18:26
Zdrowe , pomnikowe drzewa poszly pod ,,topor'' we srode 25 kwietnia br.Pewnie
w ramach tzw. modernizacji krajobrazu i otwierania sie naszego miasta na
rzeka Prosne. Pozwole sobie niesmialo zapytac - Co za ,,kretyn'' wydal zgode
na ciecie zdrowych drzew na Wale Staromiejskim , pomiedzy ulicami Towarowa i
Srodmiejska . Wlasnie wrocilem ze spaceru z psem i nie moge sie uspokoic !!!
75 % roboty sp.......ne !!! Co za ,,robol'' ( bo pracownikiem Zieleni
Miejskiej nie mozna go nazwac!)dokonal tej rzezi i pod czyim
nadzorem .Dlaczego dokonano ciec trzech z czterech drzew na wysokosciach ca
3,5 m , ca 2,2o m i ca 1,7o nad ziemia , p o w t a r z a m drzew zdrowych
jak przyslowiowy rydz ? Dlaczego w rzece pozostawiono ten SYF ??? Do tego
ciecia ,,kosmetycznego'' kwalifikowalo sie tylko JEDNO drzewo ! Kto za to
zaplaci ? Mam nadzieje , ze nie Parafia Ewangelicko - Augsburska ( nic jej
nie ujmujac )? A co z drzewami z Zawodzia ???

Urzedasy z Ratusza pamietajcie przez caly czas - my wam patrzymy na lapy !!!

Obserwuj wątek
    • ok333 Re: Kolejna AFERA !!! Zdrowe,pomnikowe drzewa ... 28.04.07, 18:30
      Nie mialem sprzetu foto ze soba. Czy moze ktos ,,podskoczyc'' tam i zrobic
      dokumentacje ?
      Z gory dziekuje.
      • wielkopolskawschodnia Re: Zdrowe, pomnikowe drzewa 28.04.07, 20:22
        Tzn, że je tak obciachali, że tylko kikuty zostały? Bo u mnie na osiedlu też
        takie coś drzewom zrobili. :(
        • ok333 Re: Zdrowe, pomnikowe drzewa 28.04.07, 21:29
          Tak , w taki wlasnie sposob ! Czyli to ten sam robol - wyksztalciuch !!!
          • ok333 Re: Zdrowe, pomnikowe drzewa 11.05.07, 10:22
            Wczoraj - 10-go maja znowu tam sie przeszedlem . Tak , jak przypuszczalem
            Zielen Miejska podjechala kolejny raz ze sprzetem oczywiscie i ,,ludzmi'' i
            kolejny raz ZA NASZE PODATKOWE PIENIADZE pobcinala sterczace kikuty drzew .
            Pozacierala za soba slady przysypujac pniaki trocinami wymieszanymi z ziemia.
            Zadalem sobie trudu i odgrzebalem te pnie . Tak jak pisalem wyzej -
            zdrowiutkie drzewa poszly ,,pod topor'' !!! Pieniedzy , drzew i ,,bezmozgowia''
            u nas ci dostatek , jak u Jagielly mieczow !
            Pan tu ,panie Prezydencie szastasz nasza krwawica i zielenia , a ja ... g o r
            e !
            • ok333 Re: internetowy dialog z radnymi ??? 13.05.07, 13:29
              Dobrze , ze ja - stary mam dostep do netu, wiec teraz moge
              troche ,,odszczekac'' co wyzaj nauragalem . Tu znalazlem odpowiedz :

radnidlakalisza.pl/uploads/Ratusz/ZDM%20prezentacja%2013.02.2007.pdf
              Lecz co maja powiedziec Ci co internetu nie maja lub wiek nie pozwala im
              korzystac z dobrodziejstw XXI wieku ??? A moze ten dialog ze spoleczenstwem
              jast - tak to ujme - ,,malo doskonaly''? Ten nibydialog nie zmienia jednak
              faktu , ze w zamiam za te wyciete drzewa powinny juz byc posadzone na Wyspie
              nowe , by jak naszybciej pomniejszc zwiekszona ilosc decybeli i spalin jaka
              napewno pojawi sie wraz z wybudowaniem tych mostow !
              • wielkopolskawschodnia Re: Jakie mosty? 13.05.07, 14:39
                ...jakich znowu, kurde, mostów!? (Pytam, bo mi tego pedeefa nie czyta.)
              • wielkopolskawschodnia Re: Jakie mosty? 13.05.07, 14:51
                Już mi się otworzył...

Jak czytam, ci, ekhm, nierozumni ludzie, chcą jednak przebić ulicę z Plant na
                Kościuszki, zniszczyć ogród wokół Domu pod Aniołami, naruszyć secesyjną
                zabudowę Kościuszki, nadto puścić jakiś tranzyt śródmiejski przez Złotą. To
                przecież równie poroniony pomysł, jak budowanie czteropasmowego Nowego Światu.

Czy tylko mnie się wydaje, że ktoś w Ratuszu upadł na głowę!?

Ok333, jesteś pewnien, że wycinka drzew ma związek z budową tej nowej ulicy?
                • kalamata99 Re: Jakie mosty? 13.05.07, 18:16
                  WW chyba przesadzasz? Mi sie wydaje, ze jest to jedyna naturalna obwodnica
                  wewnetrzna. Faktycznie glowny problem bedzie z cyplem, ale moze wlasnie taka
                  inwestycja doprowadzi do uporzadkowaania ogrodu i konserwacji Domu Pod
                  Aniolami. Co do Nowego Swiatu to jesli rozumiem ma byc na pewnym odciunku
                  jednokierunkowa, a ruch puszczony przez Handlowa. Nie wiem czy to prawda, bo
                  tak tylko slyszalem, a nie mam czasu zaglebiac sie w roznych planach
                  inwestycyjnych.
                  • ksiestwokaliskie Re: Jakie mosty? 13.05.07, 22:21
                    Jest jeszcze jedna kwestia związana z przedłużeniem Babinej do Kopernika.
                    Musiałby zostać zburzony dom obok kamienicy Szrajerów, w którym p.Splitt chce
                    zorganizować muzeum żydowskie. Jakby nie patrzeć, to jedyne miejsce, którędy
                    można poprowadzić tą ulicę.
                  • wielkopolskawschodnia Re: Jakie mosty? 14.05.07, 02:08
                    To znaczy z czym przesadzam?

Kiedy ileś lat temu decydowano o wyłączeniu Śródmiejskiej i Głównego Rynku z
                    ruchu samochodowego, ludziom też się w głowie nie mieściło, że nie będą mogli
                    podjechać pod sam Ratusz, wysiąść i pójść p-i-e-s-z-o coś załatwić, prawda?

Uważam, że ruch samochodowy powinien być odsunięty jak najdalej od Starego
                    Miasta i Wrocławskiego i Warszawskiego Przedmieścia. I po jakiego gwoździa
                    przebijać ulicę z Plant przez Prosnę i Kanał Rypinkowski do Kościuszki, kiedy
                    100 metrów dalej jest AWP. We wszystkich normalnych miastach zrozumiano już, że
                    ruch samochodowy w centrach trzeba ograniczać, miejscami eliminować, a u nas na
                    siłę z Plant chce się zrobić "wewnętrzną obwodnicę". Czy nie dość tkanki
                    miejskiej zniszczono przebijając AWP do 3go Maja? Jak teraz Nowy Rynek wygląda?
                    To samo chcą zrobić z Kościuszki.

Zatem pytanie zasadnicze: dla kogo ma być Śródmieście - dla ludzi czy dla aut?

Księstwo na przykładzie muzeum żydowskiego porusza ważną sprawę, że nie można
                    zjeść ciastka (przebijając ulicę w miejscu domu przeznaczonego na muzeum) i
                    mieć ciastko (czyli dom na muzeum w miejscu przebitej ulicy). I tak jest w
                    Kaliszu w ogóle: chcemy mieć trzy zabytkowe dzielnice dla upragnionych przez
                    Ratusz turystów, ale jednocześnie chcemy naruszać ich zabytkową tkankę i
                    pakować tam auta.

Argument o uporządkowaniu ogrodu i uratowaniu Domu pod Aniołami dzięki nowej
                    ulicy chybiony. Czy wiesz jak wygląda teraz sytuacja na przykład wokół Zamku
                    Książąt Pomorskich w Szczecinie, kiedy 5 (dosłownie!) mertów od Baszty Siedmiu
                    Płaszczy wybudowano Trasę Zamkową? Tam po prostu nikt nie chce chodzić, bo to
                    tak, jakbyś miał iść w Kaliszu na spacer Aleją Wojska Polskiego. Chciałbyś? I
                    dawny symbol Szczecina szlag trafił, bo został rozjechany przez samochody.

Szczecinianie obudzili się post factum, a Trasy Zamkowej nikt już przecież nie
                    rozbierze. Czy kaliszanie muszą przerabiać to samo, czy nie wystarczy uczyć się
                    na cudzych błędach?
                    • wielkopolskawschodnia Re: Jakie mosty? 14.05.07, 02:24
                      Trasa Zamkowa w Szczecinie i Baszta Siedmiu Płaszczy:
                      pl.wikipedia.org/wiki/Grafika:Mk_Stettin_Hafen2.jpg
                      • ok333 Re: Jakie mosty? 14.05.07, 18:46
                        WW pytasz , czy jestem pewien , ze ta wycinka drzew ma zwiazek z planowana
                        budowa nowych mostow ???
                        Nie , nie , nie . Ja w Kaliszu od samej przeprowadzki do tego Krolewskiego
                        Miasta niczego nie jestem pewien .Kaliskie urzedasy tak sie daly we znaki mnie
                        i mojej rodzinie , ze po blisko czterdziestu latach nie moge poczuc sie
                        kaliszaninem . Sorry za ten OT. Te drzewa i te mosty , to tylko moje
                        dywagacje .Zabawialem sie po prostu w Sherlocka H, , he , he, he.Ja - choc
                        stary jestem i moze glupi na XXI wiek - puscilbym ruch odbudowujac stary most
                        Meissnera z 1906 roku - ten pomiedzy ulicami Ciasna i Towarowa , no moze
                        zmodernizowalbym go, czyli przystosowal do wspolczesnych potrzeb . Oczywiscie
                        ulice Towarowa i Chopina musialy by byc jednokierunkowymi .
                        • ok333 Re: Zaczyna cos sie dziac ? 05.06.07, 20:42
                          Przechodzac dzisiaj nadrzecznym ,,bulwarem''(pomiedzy ul.Srodmiejska i
                          Towarowa ) zauwazylem rozpruty betonowy plot przedszkola nr 13 , ktore ma
                          wejscie od ul.Krotkiej (obok budynku UM ). W to miejsce wsadzono ok 3,50 mb
                          siatki oraz wkopano 8 szt profili - slupkow , tak by przeprowadzic skosnie
                          ogrodzenie do naroznika sasiedniego budynku Strazy Miejskiej, . Moze wiecie
                          czemu i komu to ma sluzyc ??? Czyzby to przygotowanie do budowy mostow kolo
                          domu ,,Pod Aniolami'' ?
                          • ok333 Re: I juz sie dzieje !!! 06.06.07, 10:21
                            Dzisiaj od rana , na slupkach zalozono plot druciany - ladniejszy niz przy
                            Tesco - u gory ozdobny . Pomiedzy ,,bulwarowa'' bariera i plotem pracuje
                            sredniej wielkosci zgarniarka . Po drugiej stronie Kan.Rypinkowskiego , na
                            wyspie , na wysokosci9 zabytkowego domu z aniolami czeka na dyspozycje wiekszy
                            buldozer ! Pewnie rusza budowa mostow ?
                            • wielkopolskawschodnia Re: Jakie mosty? 08.06.07, 04:04
                              Eee, mnie się wydaje, że ta siatka to tylko po to jest, żeby ludzie nie wdarli
                              się na ogrodzony teren i nie protestowali przeciwko zepchnięciu przez buldożery
                              Domu pod Aniołami do Kanału Rypinkowskiego. :o
                              • ok333 Re: Jakie mosty? 08.06.07, 14:36
                                Juz jiedys dawalem ten l;ink . Moze na inwestycjach ???

radnidlakalisza.pl/uploads/Ratusz/ZDM%20prezentacja%2013.02.2007.pdf
                                Acrobat R. niezbedny .

Najfajniejszym jest fakt , ze Przedszkole nr 13 daje jako pierwsze przyklad
                                otwierania sie miasta na rzeke , he he he .Nie ma to jak dziecieca pomyslowosc
                                i odwaga . BRAWO PRZEDSZKOLE NR 13 . Brawo Pani dyrektor !!!
                                • ok333 Re: Jakie drzewa zniknely ostatnio ? 15.10.07, 23:25
                                  Pisalem o drzewach ,ktore ,,zapadly sie'' pod ziemie w okolicach
                                  BREBanku (Chopina/Kosciuszki .
                                  A teraz kolejne ,,wyparowalo'' przy Nowym Swiecie . Czyzby
                                  Chinczycy , bo to przed ich Hala Targowa ma miejsce zechcieli je
                                  przerabiac na ekologiczne zabawki ??? A czy zaplacili miastu za te
                                  okazy ? Pytanie dotyczy obydwu miejsc . Wladze miasta nie kwapia
                                  sie - jak zwykle - do powiadomienia spolecznosci miejskiej .
                                  Chinczycy powinni posadzic conajmniej 10 chinskich drzew , w tym
                                  kilka w Parku nad Krepica !
                                  • ksiestwokaliskie Re: Jakie drzewa zniknely ostatnio ? 15.10.07, 23:31
                                    Jakby posadzić wszystkich Chińczyków sobie nawzajem na barana, sięgneliby
                                    księżyca albo i trochę dalej. Razem z Hindusami, to pewnie i Marsa:) a tak
                                    serio, to to drzewo było już obumarłe od dawna (chyba, że wycięto więcej) i
                                    Chińczycy nie ponoszą za to winy.
                                    • greffen Re: Jakie drzewa zniknely ostatnio ? 16.10.07, 00:43
                                      Nie zmienia to faktu że na miejsce każdego ściętego drzewa powinny pojawić sie
                                      nowe. Uroda Kalisza i przewaga naszego miasta nad Poznaniem i wieloma innymi
                                      miastami polega na tym że jest on bardzo zielonym miastem. Oczywiście niektórzy
                                      chcieliby zmienić ten stan rzeczy. (żart)
                                      Kalisz ma cały czas szanse stać się miastem ogrodem!
                                      • ksiestwokaliskie Re: Jakie drzewa zniknely ostatnio ? 16.10.07, 00:46
                                        greffen napisał:

> Kalisz ma cały czas szanse stać się miastem ogrodem!

Smutne jest jednak to, że od kiedy robię nonstop zdjęcia Kalisza (2 lata mijają
                                        zaraz), zauważam coraz większą degradację zieleni miejskiej. Kalisz ma szanse
                                        stać się miastem ogrodem, ale na razie są tu wiszące ogrody (tzn. że idzie się
                                        powiesić ze smutku;)
                                      • o00 Re: Jakie drzewa zniknely ostatnio ? 16.10.07, 00:46
                                        Ja bym chciał zmienić i to nie żart.
                                        Ale tylko w jednym miejscu: wokół ratusza.
                                        • ok333 Re: Jakie drzewa zniknely ostatnio ? 16.10.07, 11:16
                                          Ja wiem jedno , jak sie przyprowadzilem do Kalisza , to po ubu
                                          stronach ulic Srodmiejskiej i Gornoslaskiej byly szpalery drzew .
                                          Jeszce 40 lat nie minelo i pozostaly obumierajace resztki . Podobnie
                                          rzecz sie ma w ulicach przyleglych ( nawet na Lipowej ) i wzdluz
                                          glownych ciagow komunikacyjnych . Drzewa poprostu nie wytrzymaly
                                          zaasfalowania , braku dodatkowego nawilzania , a glownie szalonego
                                          rozwoju motoryzacji . Kazdy z nas , mieszkancow milujacych to miasto
                                          powinien zatem wykazac wieksza troske o kazde drzewo , o kazdy
                                          krzaczek dajace nam TLEN . Powinnismy bardziej dbac o parki , o
                                          resztki drzew w centrum i nasadzac jak najwiecej - tworzac nowe ,
                                          zielone enklawy . Rownolegle powinna byc prowadzona permanentan
                                          edukacja , szczegolnie wsrod dzieci i mlodziezy w kierunku ochrony
                                          przyrody i krajobrazu . Architektura naszego miasta winna wspolgrac
                                          z zielenia . Niech ta wzajemna koegzystencja architektury i zieleni
                                          wyroznia Kalisz sporod innych miast .
                                          • kaliszman Re: Jakie drzewa zniknely ostatnio ? 16.10.07, 11:32
                                            Nie wiem, czy była tu mowa o masakrze drzew nad kanałem
                                            Rypinowskim,gdzie drzewa (upiększono jak nazywa się to w ratuszu)
                                            poprostu wyglądają jak sterczące kikuty,zkilkoma listkami.Chyba
                                            nawet jedno czy dwa drzewa tego upiększania nieprzeżyły.A powiem ze
                                            te drzewa każdej jesieni swoimi kolorowymi liscmi pięknie się
                                            komponowały z kanałem.Dziś,kiedy patrze na kanał i i na te załosnie
                                            wyglądjące drzewa,widać podejscie miasta do zieleni.
                                            • ok333 Re: Jakie drzewa zniknely ostatnio ? 16.10.07, 20:46
                                              Masz racje , akurat w tym miejscu wzdluz calego kanalu samochodow
                                              nie jest tak duzo , jak przy glownych ulicach . Smiem twierdzic , ze
                                              wyziewy samochodowe zbieraja sie w samym dolku doliny jak smog i
                                              truja nas tak niby delikatnie , z niby niezauwazalnym skutkiem ...
                                              A DRZEWA UMIERAJA STOJAC . Najwyzsza pora , aby teraz na jesieni je
                                              wyciac i zrobic nowe nasadzenia np. wiazy jesiony . Przypadkiem nie
                                              wierzby i topole , ktoire maja szybki przyrost masy , ale maja
                                              krotki zywot .
                                              • rypinus Re: Jakie drzewa zniknely ostatnio ? 16.10.07, 21:25
                                                Kiedy jakiś czas temu odbywałem staż w administracji budynków to
                                                taką rzeź nazywano "Uszlachetnianiem drzew". Trzeba coś z tym
                                                zrobić, bo ja już nie mogę patrzeć na te ich uszlachetnianie. Boje
                                                się pomyśleć, gdzie będą poprawiać przyrodę jak już wszystkie drzewa
                                                w centum uśmiercą.
                                                • ok333 Re: Jakie drzewa zniknely? Co sie ostalo? 13.07.08, 19:30
                                                  Urwal sie ostatnio w trakcie burzy konar pomnikowego drzewa na
                                                  skerrze za Muzeum. Stoi jeszcze pomnikowy wiaz ( Ulmus Procera )
                                                  wnaBulwarze Inwalidow , jakies 150 m od ,,Bambusa''. Szkoda ,ze ten
                                                  mierzacy ponad 200 cm w piersmnicy zabytek przyrody nie ma
                                                  swojej ,,zielonej blachy'' i na dodatek podparty jest juz tradycjnie
                                                  przepelnionymi ZAWSZE pojemnikami na smiecie.Przydalyby sie w tym
                                                  miejscu ze 2 przesla azurowego betonowego plotu, by oddzielic piekno
                                                  od ...!
                                                  • ok333 Re: Jakie drzewa zniknely? Co sie ostalo? 19.08.08, 14:14
                                                    Panujaca w Kaliszu sloneczna pogoda i susza powoduje, ze mieszkancy
                                                    szukaja cienia i tlenu . Zjawisko ocieplenia klimatu daje sie coraz
                                                    bardziej we znaki. Brakuje cienie , brakuje laweczki w cieniu, ba
                                                    zaczyna coraz bardziej brakowac samych drzew. Najlepiej bedzie jak
                                                    popatrzycie i podzielicie sie refleksjami :

www.calisia.pl/galleries/75-kalisz-drzewa-umieraja-stojac/photos

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka