Dodaj do ulubionych

Z ostatniej chwili...

15.05.12, 10:31
VISTULANKI-LAN-
miejscie sobie dobrze, ja mam kilka obowiazkow, ktorych
musze dopilnowac.
Wpadne po poludniu w czasie relaksu...
Do napisania.....cdn....
-Lusia-
Obserwuj wątek
    • tetika Re: Z ostatniej chwili... 15.05.12, 12:11
      czekamy z niecierpliwoscia.
      ja mam dzis dzien na leniwe upiekszanie sie przed niedzielna uroczystoscia rodzinna.
      farbowanie, maseczki , depilacja.....
      w miedzyczasie zrobie pyszny obiadek....biteczki wieprzowe w sosiku....miekkie tak ze sie w ustach same rozplywaja
      • jaga_22 Re: Z ostatniej chwili... 15.05.12, 12:31
        Poczułam ,że jestem głodna. big_grin http://s10.rimg.info/640476b3cc028820c3bbfa30344e3e4b.gif
      • lusia_janusia Re: Z ostatniej chwili... 15.05.12, 12:44
        TETIKO!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        Wpadlam na lunch, i TY robisz bitki wieprzowie w ktorych jest
        wiecej tluszczu niz w wolowych.
        Sproboj kiedys zrobic sobie,
        wolowe bitki, ja dodaje, jablko w polowkach , cala papryke, 2 srednie
        cebule, 2 zabki czosnku, ziele angielskie, lisc laurowy, i 2 ziarenka
        jalowca, no oczywiscie marchewke w grube bloki,
        jak juz obsmarzylam z obu stron bitki to jak mam oczywiscie
        schery to podlewam i troch wody i dusze do miekkosci, od casu do
        czasu je przewracajac,no oczywiscie vegeta, i pieprz-3kolory,pycha..
        pycha,... i podobnie robie gulasz z wolowiny tylko miesko drobniej
        kroisz i mozesz go jesc z roznymi przystawkami: kasza gryczana, ryz,
        kuckus, no i ziemniaki oczywiscie, -smacznego-
        -
        Mieso obtaczam lekko w mace, jak rowniez do gulaszu i otrzymuje sie
        zawiesisty sos.-
        -
        Pomyslnego odchudzania.
        -Lusia-
        • lusia_janusia Re: Z ostatniej chwili... 15.05.12, 12:46
          A to JAGO widze, ze masz ochote na cos duszonego,
          -smacznego-
          -Lusia-
          • tetika Re: Z ostatniej chwili... 15.05.12, 13:02
            Kochanie uwielbiam i wolowe i wieprzowe
            cholesterol mam w normie z duzym zapasem smile
            a mieso jadam rzadziej niz czesciej, wiec dzis robie to co lubie i nie patrze czy jest bardzo niezdrowe smile
            • henryk245 Re: Z ostatniej chwili... 15.05.12, 13:13
              jesc zdrowo czy etycznie ? , w ksiegarniach mozna dostac dobre ksiazki kucharskie
              dalekiego wschpdu ..to nietylko "smazony ryz"

ja sie zalapalem na kuchnie chinduska ostra od 1996 roku semivegetarian (niestety tylko)
              jem nabial,ryby i ptaka od czasu di czasu,nigdy zwlok ssakow.

Pzdr.
              • henryk245 Re: Z ostatniej chwili... 15.05.12, 13:29
                cholerne dziadostwo,ostrzegam przed zakupem:

iPAD 'a albo tzw. Tablet'a takie sam dziadostwo

pod kazdym wzgledem gorsze od najtanszego LapTopa
              • jaga_22 Re: Z ostatniej chwili... 15.05.12, 13:35
                Lusia,zadowoliłam się kapuśniaczkiem.Miałam trochę kapusty kiszonej
                i obrzynki z udek kurczaka,nagotowałam wywar z włoszczyzną kapustą,
                osobno ugotowałam ziemniaki w kostkę i połączyłam.Tak pachniało,że musiałam
                miseczkę zjeść,a chyba nie powinnam.wink może mi nie zaszkodzi? wink
                • lusia_janusia Re: Z ostatniej chwili... 15.05.12, 14:15
                  JAGO
                  dla mnie kapustka wychodzi na zdrowie pod wieloma
                  wzgledami, ale tez jej nie moge w nadmiarze, ale lubie,
                  i co tu czlowiek pocznie, cos trzeba jesc jak sie zyje.
                  -Lusia-
                  • lusia_janusia Re: Z ostatniej chwili... 15.05.12, 14:17
                    doslownie chyba swoim "10" wpisem wbilam 83500, ktos
                    to moze sprawdzic.???
                    -Lusia-
                    • irene.jg Re: Z ostatniej chwili... 15.05.12, 15:11
                      Mam mnóstwo książek kucharskich, które w ogóle nie wykorzystuję. Teraz szukam jeśli coś potrzebuję wyłącznie w internecie.
                      • irene.jg Re: Z ostatniej chwili... 15.05.12, 15:13
                        Lusiu, chyba ja mogę potwierdzić Twoje trafienie w numerek 83500 smile Teraz dochodzą tylko moje posty. A więc gratulacje!!!
                        • irene.jg Re: Z ostatniej chwili... 15.05.12, 15:28
                          Na początku mojego kucharzenia po wyjściu za mąż, bardzo dużo używałam wołowiny, teraz bardzo mało. A zaczęło się od tego, że zaczęto pisać, żeby unikać czerwonego mięsa, a jadać białe. Przerzuciłam się na drób; kurczaki, indyk.
                          Czasem jednak przyrządzam "strogonowa" z polędwicy wołowej. Ale Lusia przypomniała mi smak bitek wołowych i chyba po powrocie od syna zafunduję sobie i małżonkowi takie danie big_grin

Tyle wiemy o sobie, ile nas sprawdzono
      • irene.jg Re: Z ostatniej chwili... 15.05.12, 15:42
        Tetiko, ja dzisiaj rano też siedziałam z maseczką na gębusi. Strzyżenie, kolorek włosów - wszystko to musiałam zdążyć przed niedzielą. Teraz próbuję nowego toniku do twarzy, kremu pod oczy i na dzień.
        Peeling robię z glinki (jeszcze mam tylko na raz), skóra po nim jest bardzo gładka. Wyczytałam gdzieś (chyba u Was) o peelingu z płatków owsianych, muszę wypróbować. Płatki mam, nawet dzisiaj jadam na śniadanie owsiankę big_grin
        • tetika Re: Z ostatniej chwili... 15.05.12, 17:32
          Ja znalazlam w szafce stary scukrzony miod i tym miodem zrobilam sobie i piling i maseczke rownoczesnie smile
          Fajna teraz jest moja buziasmile
          ogolilam nogi , ufarbowalam wlosy i jestem prawie gotowa na niedzielna uroczystosc. i jeszcze mi kiecka przyszla , w ktorej sie nareszcie dobrze czuje i wystapie.
          Pomalu wszystko mi zaczyna grac tak jak sobie zaplanowalam.
          • lusia_janusia Re: Z ostatniej chwili... 15.05.12, 19:44
            DZIEWCZYNY
            to teraz juz jestescie odnowione, teraz chodzcie ostroznie na rzesach,
            abyscie nie starly sobie to cos ponakladalyscie, zebyscie jak najdluzej
            to zachowaly na wierzchu.
            -Lusia-
            • lusia_janusia Re: Z ostatniej chwili... 15.05.12, 20:14
              DZIEWCZYNY
              Kendo dopiero pojechla do swojego domku, jest teraz
              pochlonieta praca na drutach, robi ladny wzor chusty.
              moja tunika dalej czeka na dokonczenie i wogole nie wiem
              jaki bedzie final tej mojej pracy, musze sie zmobilizowac,.....
              -Lusia-
              • kendo Re: Z ostatniej chwili... 16.05.12, 09:14
                uschhhhhhhhhhhhhhh
                dzis lapcieta mnie bola,

deszcz sie rospadal
                a mielismy nawozem trawe potraktowac....

wiec druty znowu w lapki i do dziela
                • lusia_janusia Re: Z ostatniej chwili... 16.05.12, 09:21
                  KENDO
                  co Ty opowiadasz, u mnie jeszcze nie pada, ale jakos tak
                  podejrzanie wyglada.
                  To pofolguj sobie dzisiaj ta robotke, co dzien po troszke sobie
                  dozuj, inne zajecia tez mozna robic, albo tylko odpoczywaj,
                  kijki i na spacer jak przestanie padac, tylko przelotnie, bo u mnie
                  sloneczko.
                  -Lusia-
                  • kendo Re: Z ostatniej chwili... 16.05.12, 10:07
                    *Lusia
                    chyba zartujesz z tym sloncem
                    'tu pada deszcz i koniec,
                    trawa czeka na nawozenie....
                    a kije sobie wieczorem zafunduje,
                    moze nie bedzie padac.
                    • greis52 Re: Z ostatniej chwili... 17.05.12, 13:30
                      Prom Stena Spirit uderzył w suwnicę, która stała na na nabrzeżu Bałtyckiego Terminalu Kontenerowego. Sa ranni...
                      reszte doczytam po poludniu
                      • kendo Re: Z ostatniej chwili... 17.05.12, 15:29
                        a ja jajjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj...
                        strasznosci jednym slowem,
                        mam nadzieje,
                        ze nikt sie nie utopil i nie zginal.
                        • kendo Re: Z ostatniej chwili...przepowiednia 18.05.12, 08:47
                          www.dziennikbaltycki.pl/artykul/489088,przepowiednie-jasnowidza-z-czluchowa-na-2012-rok,id,t.html?cookie=1
                          wierzyc nie wierzyc,
                          poczytac mozna i pomyslec....
                          • tetika Re: Z ostatniej chwili...przepowiednia 18.05.12, 09:06
                            Lusiu i widzisz Twoje bitki tez bede jadla , jade do warszawy i moja mamunie juz sie szykuje bo nikt nie robi tak dobrych jak ona big_grin
                            • tetika Re: Z ostatniej chwili...przepowiednia 18.05.12, 09:13
                              przeczytalam troche mnie to przerazilo, sprawy dotyczace unii moga niestety miec taki scenariusz
                              Jak juz pisalam u siebie na forum , jak sie za szybko dodaje za duzo smietany to sie zawsze zwarzy a jak pomalutku czekajac, az sie ladnie polaczy to zupa wychodzi pyszna. tak samo tutaj dziala, za szybko , za duzo i....zaczyna sie wazyc.
                              pozwole sobie skopiowac linka dla moich ludzikow
                              • kendo Re: Z ostatniej chwili...przepowiednia 18.05.12, 09:29
                                to tak jak,
                                reakcja lancuchowa,
                                jeden kraj upada
                                pociaga nastepne
                                zobaczymy co to bedzie....
                                • lusia_janusia Re: Z ostatniej chwili...przepowiednia 21.05.12, 09:37
                                  Kendo ma problem wejscia na swoje forum, mimo logowanie nie
                                  otwiera sie forum, mosi prosic o zezwolenie, to tak jak by bylo
                                  zamkniete.
                                  Czy ktos wie jak z tego wybrnac, bo nawet nie moze napisac listu-
                                  -wejsc na poczte???
                                  -Lusia-
                                  • kendo Re: Z ostatniej chwili...przepowiednia 21.05.12, 09:40
                                    o swiecie,
                                    cos sie otworzylo
                                    ciekawe czy wysle,,,
                                    od samego rana stresik...
                                    • henryk245 Re: Z ostatniej chwili...blokada ? 21.05.12, 09:43
                                      Admin'ka "kendo" niemoze wejsc na forum VISTULA
                                      czy to tylko z powodu zmiany loyout'u ?

cz tez ktos zrobil jej przykrego "psikusa" ?

Pzdr.
                                      • kendo Re: Z ostatniej chwili...blokada ? 21.05.12, 10:00
                                        juz moge wejsc...
                                        ale mialam stresu od samego rana....
                                        • lusia_janusia Re: Z ostatniej chwili...blokada ? 21.05.12, 10:22
                                          Moze to jakas konkurencja, albo sily wyzsze
                                          -Lusia-
                                          • kendo Re: Z ostatniej chwili...blokada ? 21.05.12, 10:23
                                            *Lusia
                                            gateta slynie z rozniastych przeszkod by uzywac ich portalu...
                                            dobrze,ze klaruje sie ...
                                            i na poczte tez sie moze pod wieczor wejdzie
                                            • jaga_22 Re: Z ostatniej chwili...blokada ? 21.05.12, 12:40
                                              Były jakieś problemy,trzeba tu wejść,żeby się dowiedzieć.

forum.gazeta.pl/forum/w,299,136033271,136033271,Problemy_na_forum.html
                                              • greis52 Re: Z ostatniej chwili...blokada ? 22.05.12, 06:55
                                                były były, ale już jest ok
                                                można klikaćsmile
                                                • tetika Re: Z ostatniej chwili...blokada ? 22.05.12, 08:01
                                                  ja to zrobilam "od tylu" weszlam na moje forum i kendo ma w sygnaturce linka do Vistuli i tak sobie poradzilam smile
                                                  • greis52 Re: Z ostatniej chwili...blokada ? 22.05.12, 08:13
                                                    i jak sprytnie smile
                                                    ja po prostu obraziłam sie na komputer
                                                    za takie numerywink
                                                  • lusia_janusia Re: Z ostatniej chwili...blokada ? 22.05.12, 08:28
                                                    Hej!!

Wczorajsza niespodzianka bylo dla mnie buntowanie sie kompa,
                                                    nie zauwazylam po swoich wpisach, ze cos nie tak, bo podgladalam
                                                    nasze sokoliki, dopiero jak Kendo zadzwonila, zobaczylam co sie
                                                    dzieje, ale po poludniu bylo juz ok.

Milego dnia dla wszystkich....
                                                    -Lusia-
                                                  • kendo Re: Z ostatniej chwili...blokada ? 22.05.12, 09:58
                                                    tak,ja na prywatne ukryte bez problemu weszlam
                                                    a do swojego musialam sie pytac listownie czy moge wejsc..

na inne fora nie mialam sznsy wejscia....tylo Tetiki i Jagi....
                                                  • lusia_janusia Re: Z ostatniej chwili...blokada ? 22.05.12, 11:23
                                                    KENDO
                                                    >Ale Ci zakwitlo cos w rzepaczku, a to Twoje
                                                    dzielo..?????
                                                    -Lusia-
                                                  • jaga_22 Re: Z ostatniej chwili...blokada ? 22.05.12, 17:56
                                                    Sarenka rzepakowa.big_grin
                                                  • alfredka1 Re: Z ostatniej chwili...blokada ? 22.05.12, 21:06

• kendo Re: Z ostatniej chwili...blokada ? 23.05.12, 10:56
                                                    *Alfredziu,
                                                    dzieki za pierwsze "wrazenia gorskie"
                                                    szkoda,ze laptop "psikusy brzydal robi"
                                                    mam nadzieje,ze robisz sliczne fotki by nas zadowolic przy ogladaniu,

miej sobie milo...a spotkalas juz Dorke?
                                                  • kendo Re: Z ostatniej chwili...zdrowko ? 23.05.12, 21:58
                                                    *Jagus
                                                    za kazdym razem zapomnialam sie nacieszyc
                                                    poprawa Twojej watrobeczki...
                                                    nie moglabym usnac inaczej,,,,

ciesze sie i dzielna bylas trzymajac dietke....
                                                    i niech sie poprawia nadal....

*a Greis byla dzis chociazby liste podpisac??
                                                    *Irene,wiadomo odzwyczaja sie od netu...
                                                    *Alfredka na wyjezdzie
                                                    *Dorka w ocxzekiwaniu
                                                    *Tetika chyba przez okno nie wypadla myjac je.....
                                                    *Iryska swe forum pilnuje i" zakrecona jak sloik"
                                                    *o nieobecnych tez rozmyslam,

no dobrze juz znikam
                                                    mowie wszystkim Dobranoc.
                                                  • greis52 Re: Z ostatniej chwili...zdrowko ? 23.05.12, 22:47
                                                    dzieki za pamięc, w pracy nawet na śniadanie nie mialam czasu,
                                                    a zawsze przy kanapce zagladam na vistulę
                                                    i jestem zębowo cierpiąca, chyba nocke mam z głowy...
                                                    ale Wam zyczę zdrowia i spokojnej nocki!
                                                  • lusia_janusia Re: Z ostatniej chwili...zdrowko ? 24.05.12, 08:56
                                                    Witam!!! GREIS
                                                    Mam nadzieje ze nocke jakos przezylas zabkowo.
                                                    To okropnosc miec do czynienia z taka przypadloscia.
                                                    Ja osobiscie wole dziecko urodzic jak chodzic do stomatologa.
                                                    Zycze dni bez bolu, ale chyba jest na to jakis sposob???
                                                    -Lusia-
                                                  • kendo Re: Z ostatniej chwili...zdrowko ? 24.05.12, 09:14
                                                    o jeja Greis
                                                    i jak dzis zabke?
                                                    zmrozylas choc oczeta troche??

*Lusia
                                                    a cus mi sie wydaje ze i przy porodzie mialabyc oczy pelne strachu,
                                                    bo do szpitala musialabys isc?,
                                                    no chyba ze w domu bys zaczela..

zdrowka zycze

a z plaza to (moze inny dzien wybierzemy?)inaczej juz naszykowalam sie na misato dzis.....
                                                    mozemy do parku z maluszkiem i posiedziec gdzies....
    • greis52 Re: Z ostatniej chwili... 12.06.12, 19:40
      Marsz rosyjskich kibiców. Doszło do zadymy. Zaczęli polscy kibole
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,11918234,Marsz_rosyjskich_kibicow__Doszlo_do_zadymy__Zaczeli.html
      tego się spodziewałam, za pięknie juz było...
      • kendo Re: Z ostatniej chwili... 12.06.12, 19:49
        ech...
        i polak musi sobie "nasrac w papiery zawsze"
        • lusia_janusia Re: Z ostatniej chwili... 12.06.12, 20:35
          Tego bylo mozna sie spodziewac, kibicie zachowuja sie
          jak w amoku, niektorzy juz po wypiciu alkoholu lub piwa.
          Okropnosc, i jak tu lubiec sport,

Dlatego ja lubie zimowy, siedzac przed telewizorem w domu,
          lub lekkoatletyke, kibicie jakos inaczej ten sport odbieraja i
          interpretuja.
          -Lusia-
          • lusia_janusia Re: Z ostatniej chwili... 14.06.12, 10:40
            Kochani teraz musze wybyc na chwile z domu,
            ale obiecuje, ze wpadne, tylko nie wiem czy
            Kendo dzisiaj planowala przyjechac do miasta.
            -Lusia
          • henryk245 Re: Z ostatniej chwili... 14.06.12, 10:52
            ".. i jak tu lubiec sport"

Lusia,do kiboli i pyskatej baby mozna przywyknac
            ..tylko sport sie liczy.
            • lusia_janusia Re: Z ostatniej chwili... 14.06.12, 13:03
              To HENIUTEK
              masz chociaz odskocznie od rzeczywistosci???
              a ta pyskata to nie lubi sportu zeby podyskutowac???
              chyba tak zle znowu nie jest,??? chyba stales sie za
              bardzo wrazliwym???-
              -Lusia-
              • kendo Re: Z ostatniej chwili... 14.06.12, 15:22
                eeeeeeeeeeeeeeee...a co wy tak?
                o jaka tu pyskata chodzi co??????????
                chyba nie o mnie mowicie?
                • lusia_janusia Re: Z ostatniej chwili... 14.06.12, 16:06
                  Zwracam szacunek- przytoczylam tylko....
                  • kendo Re: Z ostatniej chwili... 14.06.12, 16:15
                    hi,hi...
                    przyjmuje szacuneczek...
                    • irene.jg Re: Z ostatniej chwili... 14.06.12, 20:08
                      Idę oglądać "Moja dziewczyna wychodzi za mąż". Zachciało mi się komedii romantycznej.
                      A za oknem ulewa.
                      • alfredka1 Re: Z ostatniej chwili... 14.06.12, 21:14

W dalszym ciagu chlodnawo a za tydzien ponoc LATO ma byc..
                        Teraz sobie odpoczne bom schodzona i zdeptasna - pomagalam sasiadce szukac kluczy wszelakich w jednym peczku. Juz nie pierwszy raz...
                        Znalazly sie w jej wlasnej torebce, ktora miala dziurawa podszewka !!
                        Teraz zabieram sie do ustawienia kilku pasjansow i zaczynam czytac nowa ksiazke. Znow obudze sie jutro okolo 10.
                        • lusia_janusia Re: Z ostatniej chwili... 14.06.12, 22:12
                          Podejrzewam. ze jak jestes taka udeptana to,
                          chyba duzo stron nie da sie przeczytac, szybko
                          usniesz, a do jutra sie szybko wyspisz i bedziesz
                          znowu jak skowronek.

A swoja droga to tak juz jest ze starymi torebkami,
                          ja to juz jak widze ze sie psuje od razu do smieci.
                          -Lusia-
                          • kendo Re: zagrozenie wybchem elektrowni atomowej 21.06.12, 09:48
                            www.kristianstadsbladet.se/article1635333/Sprangmedel-hittat-pa-Ringhals.html
                            strasznosci,
                            w Ringhals-elektrownia atomowa,polozona blisko miasta Göteborg
                            znaleziopno ladunek wybuchowy,
                            sluzba ochronna mowi ,ze to sabotaz
                            ladunek byl wielkosci zacisniejetej piesci nie podlaczony by wybuchnac i ze byl przeznaczony "cywilnie" czyli nie zrobilby wiekszej szkody "w mechanice elektrowni"
                            a byl podlozony w transportowym traktorze pod drabina,zauwazony zostal,kiedy traktor wjezdzal na strzezony teren elektrowni,

slubne tam pracowalo i bardzo dobrze zarabialo,
                            oczywiscie choc aparacik nie pokazywal,ze nalapal promieni,
                            to teraz cierpi-lekarze stwierdzili,ze to po tej pracy..
                            • lusia_janusia Z ostatniej chwili... 21.07.12, 15:26
                              wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,12168804,Andrzej_Lapicki_nie_zyje__Mial_88_lat.html
                              Za moich modych lata podziwialam jego gre aktorska i nie tylko.
                              Ale co zrobic, zycie plynie do konca i kazdy dochodzi wlasnie do
                              swojego, tylko jeden idzie dluzej a drugi krocej.
                              -Lusia-
                              • kendo Re: Z ostatniej chwili... 21.07.12, 17:23
                                oooo...szkoda,
                                ale kazdy z nas ma "swoj czas[*]
                                • lusia_janusia Re: Aparat fotograficzny 24.07.12, 11:31
                                  Chce kupic, mozliwie prosty w obsludze, ktorym
                                  mozna robic dobre zdjecia.

Po Waszych mozliwosciach dziewczyny widze, ze macie
                                  juz jakies doswiadczenia w tym kierunku,

prosze o kilka rad, wskazowek, na co zwracac uwage
                                  przy zakupie????
                                  dziekuje za odpowiedzi, wszystkie bede dokladnie analizowac.
                                  -Lusia-
                                  • lusia_janusia Re: Aparat fotograficzny 25.07.12, 18:31
                                    I dzisiaj wynioslam z piwnicy swoj lezak i parasol
                                    przeciwsloneczny i uplasowalam sie na balkonie -
                                    .mam na poludnie- wzielam ksiazke z robotkami,
                                    i taki sen mnie ogarna, ze sie chyba zdzemnelam
                                    pare minut?

-Lusia-
                                  • pia.ed Re: Aparat fotograficzny 25.07.12, 19:35
                                    Zawsze fotografuje automatycznie, bo tak najszybciej.
                                    Dzisiejsze cyfrowki sa latwe w obsludze. Maja dokladne instrukcje w kazdym jezyku w dolaczonym manuale i w samej cyfrowce.

Osobiscie podczas kupna moich dwoch ostatnich aparatow, zwracalam uwage na jedyna rzecz: duzy zoom, bo tego brakowalo mi w poprzednich cyfrowkach.
                                    Chce stojac daleko od osoby czy przedmiotu "podejsc" do niej blisko.

No i nie bylabym kobieta, gdybym nie chciala aby cyfrowka miala ladny kolor,
                                    byla niewielka i lekka, latwa do noszenia w torebce czy w kieszeni.
                                    • jaga_22 Re: Aparat fotograficzny 25.07.12, 19:57
                                      Moja cyfrówka w naprawie.Patrz Lusia żeby było dobre zamykanie
                                      od komory na baterie,bo mi się właśnie popsuło i muszę zapłacić 140zł.
                                      • lusia_janusia Re: Aparat fotograficzny 25.07.12, 20:19
                                        PIA, JAGA
                                        serdecznie dziekuje za podpowiedzi, bede na to zwracala
                                        uwage.
                                        Jutro mam sie spotkam z moja corka z Göeteborga co jest na
                                        delegacji w Malmö -jak to sie po Polsku okresla- to jak nam
                                        wystarczy czasu to sie rozejze.
                                        Jak to dobrze miec takich znajomych -jeszcze raz dzieki...
                                        -Lusia-
                                        • pia.ed Re: Aparat fotograficzny 25.07.12, 23:27
                                          No i wazne pytanie : w jakiej cenie ma byc ta cyfrowka ... Takie z zoomem 3 kupisz juz za kilkaset koron ... A z zomem 12 cena jest ca 2 000 kr.
                                          Z zomem 18 jeszcze drozsza ...
                                          Ja moja ostatnia kupilam za 1790 kr, to byla przecena ... a ta kupiona 2 lata temu
                                          kosztowala w sumie 2 400 kr, bo czegos w niej nie nie bylo,
                                          i trzeba bylo samemu dokupic ... to byla chyba karta z olbrzymia pojemnoscia,
                                          a baterie tez miala extra silna ... dobra na wyjazd wakacyjny.
                                          • kendo Re: Aparat fotograficzny 26.07.12, 09:44
                                            teraz przeceny letnie na sprzed elektroniczny i "cyfrowy"
                                            mozna wybierac w sklepach,
                                            a mamy takowych tu sporo....
                                            wystarczy caly dzien na spacer po nich....
                                            • lusia_janusia Re: Aparat fotograficzny 26.07.12, 09:50
                                              Wczoraj kupilam sobie tishirt czarny z krotkim rekawkiem
                                              i na piersiach napis BENETON za polowe ceny, bedzie mi
                                              pasowala do popielatego sweterka w szpic bo ma b.ladne
                                              podciecie pod szyja, nie zawysokie i nie zaniskie...jak rozumiecie
                                              o co mi chdzi...
                                              -Lusia-
                                              • pia.ed Re: Aparat fotograficzny 26.07.12, 10:30
                                                Mozna zrobic swietny interes na przecenach pod jednym warunkiem:
                                                trzeba lubic chodzic po sklepach, a ja tego nie znosze ... szczegolnie przymierzania.
                                                dlatego brakuje mi np. spodni roznego rodzaju.

Zima nie chodzilam po sklepach, bo bylo ciezko majac na sobie swetry i zimowe kurtki ...
                                                a teraz to nawet nie wiem na co moja niechce mozna zwalic ...

DIGITALKAMEROR
                                                Co do cyfrowek to mam wlasnie przed soba reklame z "El giganten"
                                                i widze cyfrowke Canon 3 x zoom za 990 kr
                                                cyfrowke Canon z 8 x zoom za 1590
                                                i cyfrowke Panasonik 20 x zoom, z GPS systemem, za 2 700 kr.
                                                Wszystkie sa chyba czarne, a ja takich nie lubie. Wole srebrne l
                                                ub w pastelowych kolorach.

Przypomniala mi sie jedna rzecz.
                                                Sprzedawcy lubia imponowac chwalac ile megapixel ma dana kamera,
                                                a jak sie ich zacznie wypytywac o to, jakie znaczenie ma ta duza ilosc pikseli,
                                                to dopiero wtedy informuja, ze pixele maja znaczenie wtedy,
                                                kiedy chcesz zrobione zdjecie powiekszyc do wielkosci plakatu.
                                                Tak jakby przecietny posiadacz cyfrowki to codziennie robil ...

Vidvinkel tez nie ma specjalnego znaczenia, bo nie ma duzej roznicy miedzy nimi, ale dla informacji podaje, ze czym mniejsza liczba to lepiej ,
                                                choc wydaja sie, ze powinno byc odwrotnie ...
                                                czyli 24 mm vidvinkel jest zawsze lepszy niz 28 mm vidvinkel.
                                                Czasem nawet w sklepach nie zawsze to wiedza ...
                                                • lusia_janusia Re: Aparat fotograficzny 26.07.12, 11:06
                                                  Dzieki PIA
                                                  te roznic na co zwracac uwage zapisuje sobie
                                                  i mysle ze chyba na drugi tydzien bede w sklepach.
                                                  -Lusia-
                                                  • kendo Re: bezmyslnosc arkeologiczna 28.07.12, 10:30
                                                    www.dn.se/nyheter/varlden/porten-till-helvetet-skapades-av-manniskan
                                                    40 lat juz plonie ogien w kraterze"drzwi do piekiel",
                                                    mianowicie znajdujacym sie na pustyni Karakum w Turkmenistanie

najpierw akeolodzy odkryli/wywiercili odkrywkowy otwor,
                                                    a ze bykl z trujacym gazem podpalono z mysla wypalenia podczas paru dni,
                                                    plonie juz 40 lat.
                                                    i jak czlowiek moze "wywolac ekologiczna katastrofe"
                                                  • lusia_janusia Re: bezmyslnosc arkeologiczna 30.07.12, 16:46
                                                    To szkoda ze nie umia tej energi wykorzstac do innch celow, a tak
                                                    to idzie wszystko z dymem.
                                                    -Lusia-
                                                  • lusia_janusia Re: pierwszy zakup! 30.07.12, 17:01
                                                    Tak dzisiaj wlasnie kupilam nowy
                                                    telewizor, LG LS35 42", akuraat pasuje mi do
                                                    pokoju, wyraznie juz nie musze sie wytezac, zeby czytac takst
                                                    w czasie filmu, bo u nas lektor nie czyta tlumaczenia.

Siostrzeniec mi pomol kupic, przywiezc i zamontowac, najgorzej
                                                    to bym chyba miala z ustawieniem programow w odpowiednie
                                                    kanaly.
                                                    Niestety nowoczesna technika mnie przerasta, nie wszystko jest
                                                    zrozumiale.

Nastepnym zakupem jest aparat fotograficzny- to juz w
                                                    niedlugim czasie.
                                                    -Lusia-
                                                  • kendo Re: pierwszy zakup! 30.07.12, 18:14
                                                    a to niech dobrze pokazuje filmiki i rozniaste programy...
                                                    a czemu dzis nie zakupila cyfrowki????????????????????
                                                    a jaka marka televizorni????????????
                                                  • lusia_janusia Re: pierwszy zakup! 30.07.12, 18:24
                                                    Przecie napisalam wczesniej LG LS34
                                                    Troche ogladalam i przysnelam, nie wiem co sie dzieje
                                                    od kilku dni jak zjem to odrazu mnie mozy spanie???

Teraz ukladam na nowo co zdjelam z segmentu, pomyte,
                                                    powiesilam zegar miedzy firankami bo nie moze mi dalej stac
                                                    na segmencie, zaraz wyniose karton na strych,w razike czego,

I dochodze do wniosku, ze za malo moj pokoj ma katow, bo to co
                                                    stalo miedzy szafka a sciana teraz nie mam na to miejsca, bo wszystko
                                                    przesuniete, ale po malu jakos sie zorganizuje.

Siostrzeniec posprawdza oferty w internecie i cos odpowiedniego
                                                    mi wybierze, juz wie co ja bym chciala, no odnosnie kamery.
                                                    -Lusia-
                                                  • kendo Re: pierwszy zakup! 30.07.12, 18:43
                                                    no,oczywiscie rozumie ze o cyfrowke chodzilo,
                                                    ale LG to tez i inaczej sie chyba nazywa tez?
                                                    sprawdzilam na swoim i tylko te dwie literki sa to OK,
                                                    ....u pancia pisze cala nazwa ....
                                                    najwazniejsze by dobrze odbieral/dobry obraz przekazywal
                                                    i nawiazniejsze,
                                                    ze najmniejszy tekst bedzie wiekszy i nie bedziesz musiala zmieniac "czesto okularow" hi..hi..
                                                  • lusia_janusia Re: pierwszy zakup! 30.07.12, 19:10
                                                    Po tygodniu ogladanie chyba bede mogla sie wypowiedziec,
                                                    czy zrobilam dobry zakup.

Troche ogarnelam ale dalej jeszcze pare klamotow stoi mi
                                                    w drodze, prawie ze i trzeci pokoj by sie przydal z odpowiednia
                                                    szafa i polkami, o swie,,,cie,,, s..wie...cie..e.
                                                    No a Ty chustke zblokowalas.????
                                                    -Lusia-
                                                  • kendo Re: pierwszy zakup! 30.07.12, 19:19
                                                    a skad,
                                                    lezy jak ja wczoraj skonczona przywiozlam od Ciebie....
                                                    przegladalam dalej robotkowe blogi,
                                                    zaraz zamykam komputerowe obejscia i na fotel czlapie,
                                                    bom zjadla pol kalafiora7 tyle samo bagieki na kolcje...
                                                    spanie tez mnie mozy....

acha...
                                                    w garderobie pomysl jakas polke gdzies zamontowac,
                                                    to zmieszcza sie pozostale klamoty...
                                                  • lusia_janusia Re: pierwszy zakup! 30.07.12, 20:12
                                                    Juz o tym dawno myslalam, ale tyle dziur na tej
                                                    scianie, ze mysle te dziury stare wykorzstac.
                                                    tulko kupic konsole czy jak je tam nazywaja i sruby.
                                                    no nastepny projekt,

Ide tez cos na ruszt rzucic bom i zglodniala w ferworze
                                                    pracy. napewno na kolanku przed kompen to zalicze,
                                                    tylko znowu nie wiem co...juz nie mam mysli na to jedzenie??

-Lusia-
                                                  • kendo Re: pierwszy zakup! 30.07.12, 20:42
                                                    tak bedziesz musial te dziurska wykorzystac...
                                                    a na kolacje jadlam juz kalafiora,jak wczesniej wspomnialam....
                                                    zjedz ja przy stoliku przy nowej televizorni....

ja tez zmykam,
                                                    koncze sweterek-tunike i te azurowe ramiaczka do pasji mnie doprowadzaja,
                                                    zrobie teraz same prawe do gory i niech tak bedzie,
                                                    a i tak chyba bedzie prucie,wiec test taki....
                                                  • lusia_janusia Re: pierwszy zakup! 30.07.12, 20:54
                                                    No i juz, jak zobacze to ocenimy po przymiezeniu-
                                                    -Lusia-
                                                  • lusia_janusia Re: pierwszy zakup! 31.07.12, 09:23
                                                    U mnie burza, blyska sie i grzmi,
                                                    rozmawialam z KENDO i sie rozlaczylysmy, ale
                                                    mimo wszystko chcemy jechac do Malmö i moze
                                                    spotkamy sie z PIA jak bedzie czasem dysponowac,

U KENDO padalo ale szybko chmura przyszla do mnie, to moze
                                                    i szybko pojdzie gdzies dalej.
                                                    -Lusia-
                                                  • pia.ed Re: pierwszy zakup! 31.07.12, 16:24
                                                    lusia_janusia napisała:
                                                    > Tak dzisiaj wlasnie kupilam nowy telewizor, LG LS35 42",
                                                    akurat pasuje mi do pokoju, wyraznie juz nie musze sie wytezac, zeby czytac takst

Przypomniala mi sie jeszcze jedna rzecz - jesli chodzi o plaskie telewizory.
                                                    Widocznosc na ekranie "grubych" telewizorow i widocznosc w "plaskich",
                                                    mimo takich samych parametrow (cali) rozni sie od siebie
                                                    na korzysc grubego telewizora .
                                                    Jak mam gruby telewizor to widze wieksze literki niz na takim samym ekranie plaskiego...

• jaga_22 Re: pierwszy zakup! 31.07.12, 17:13
                                                    Lusi telewizor.

https://www.topmarket.pl/prod/mid/lg-42-lv-375-s-49762.jpg
                                                  • henryk245 Re: pierwszy zakup! 31.07.12, 20:00
                                                    Pia,na tych suchotnikach mozesz sobie ustawic wielkosc tekstu,jak na telefonie.
                                                  • lusia_janusia Re: pierwszy zakup! 31.07.12, 21:22
                                                    No prosze jaka dyskusja sie wywiazala na temat tv..
                                                    JAGA sprytna odnalazla w niecie posymbolach, tak dokladkie
                                                    taki jaki na zalaczonym zdjeciu przez JAGE.

PIA a faktycznie tekst mam bez porownania wiekszy niz
                                                    mialam w tym starym grubym, stary byl 28" a ten 42" to tez
                                                    nie ma co orownywac, ale jestem jak na razie po jednym
                                                    wieczorze ogladania zadowolona.

HENRYK nie wiem czy siostrzeniec powiekszal mi tekst, ale jest
                                                    widoczny wyraznie dla mnie.
                                                    -Lusia-
                                                  • kendo Re: pierwszy zakup! 31.07.12, 21:32
                                                    oooooooooooooooo....i mamy plaskaty telewizoke,

powiem,
                                                    ze ladnie sie "stopil z Lusi salonem"
                                                    faktycznie fajnie teraz sie oglada,
                                                    bo nawet wiekszy od mojego co stoi w goscicnym pokoju...
                                                  • lusia_janusia Re: wybywam 07.08.12, 12:22
                                                    Teraz juz na razie wybywam, musze sie naszykowac bo
                                                    zaraz zjawi sie Kendo.
                                                    Do napisania....
                                                    -Lusia-
                                                  • lusia_janusia Re: wybywam 08.08.12, 09:36
                                                    Przyjde po lunchu, mam kilka spraw do zalatwienia,
                                                    i wpadne pozniej miedzy "Maluszkiem" a drutowaniem...
                                                    -Lusia-
                                                  • kendo Re: wybywam i ja chyba tez 08.08.12, 10:52
                                                    "odwalilam dzis kawal pracki"
                                                    wiec na zasluzony odpoczynek,
                                                    moze i drutu tez chwyce,jak dam rade....
                                                    dzis powinnam zakonczyc ,zobaczymy
                                                  • lusia_janusia Re: wybywam i ja chyba tez 08.08.12, 15:17
                                                    No nie da sie posiedziec siedzi to takie male za moimi
                                                    plecami i ..jeka,,kweka..jak male dziecko, musze juz
                                                    z nim isc no "Maluszkiem", reszte dokoncze pozniej
                                                    do napisania.
                                                    -Lusia-
                                                  • kendo Re: wybywam i ja chyba tez 08.08.12, 15:53
                                                    o rany,
                                                    ledwo pszyszedl i juz go niesie...tz.Maluszek..
                                                    wrocilam z roweru,
                                                    qrcze myslalam,ze mnie zwieje do rowu tak tu macha tymi galeziami strasznie....

niewiem nawet co w prasie,(niechce mi sie wpisywac www.recznie)
                                                    pancio zas w kompie "poprzestawial....za dwa dni ma byc inaczej....
                                                    wiadomosci o 18godz.obejze dziergajac....
                                                    a trzy wyprane maszyny w mig na dworze wyschly....
                                                  • lusia_janusia Re: wybywam i ja chyba tez 08.08.12, 16:08
                                                    U mnie tez wieje jak w "kieleckim"
                                                    pozalatwialam dzisiaj wszystkie swoje sprawunki, nawet
                                                    ten ch...rny rowej znowu zmienialam detke i opone tez nowa
                                                    zalozylam i zobacze co teraz bedzie sie dzialo, a jak nie funkcjonuje
                                                    to musze chyba kupic nowy, wszystko jakos mi sie psuje w tym roku,
                                                    ...dziwne jakos,,,???????
                                                    -Lusia-
                                                  • lusia_janusia Re: wybywam i ja chyba tez 08.08.12, 16:30
                                                    No i tego kwiatka w koncu tez ogladalam, i wyglada nie
                                                    taki jak ma Tetika.
                                                    -Lusia-
                                                  • kendo Re: wybywam i ja chyba tez 08.08.12, 16:52
                                                    a jak myslisz Lusia,
                                                    ze ile przedmioty elektryczno-elektroniczne /techniczno-mechaniczne wytrzymaja dlugo?
                                                    wszystko z czasem sie psuje,
                                                    a to co teraz wymieniasz,
                                                    to ciesz sie,ze tak dlugo sluzylo ...teraz jako obiekt muzealny bylby,gdybysmy na smietnisko nie wywiozly,podobnie z rowerami,pomysl jaki stary juz byl" dziadunio"
                                                    dzielna bylas i juz....
                                                  • lusia_janusia Re: wybywam i ja chyba tez 08.08.12, 16:54
                                                    Dziekuje, jeszcze czuje jak palce mnie bola, zaraz ide i go napompuje
                                                    pod sklep, "Maluszek padl" lezy kolami do gory.
                                                    -Lusia-
                                                  • lusia_janusia Re: wybywam i ja chyba tez 11.08.12, 19:00
                                                    Okropnosc jak dlugo musze czekac na zmiane strony,
                                                    tez tak macie???
                                                    jakies obciazenie na kablach??
                                                    -Lusia-
                                                  • kendo Re: wybywam i ja chyba tez 11.08.12, 19:04
                                                    ooo to tez tak mialam przed chwila i rozlogowywalo mnie....
                                                    jak "odpalilam kompa"
                                                    teraz juz jakos idzie...
                                                    a myslalam,ze to tylko blöad u mnie po zmianach....
                                                  • lusia_janusia Re: wybywam i ja chyba tez 14.08.12, 09:34
                                                    Za chwile sie odmeldowuje, idziemy
                                                    z Kendo na basen troche poplywac.
                                                    A po przyjsciu mamy wysmienite jedzonko,
                                                    bliny juz rosna.
                                                    -Lusia-
                                                  • jaga_22 Re: wybywam i ja chyba tez 14.08.12, 10:37
                                                    Lusia,czy do blinów dodajesz mąki gryczanej?
                                                  • lusia_janusia Re: wybywam i ja chyba tez 14.08.12, 17:06
                                                    JAGO
                                                    Bliny w moim wydaniu z maka "graham"-pycha juz zesmy zjadly
                                                    i zostalo pare sztuk na jutro.
                                                    -Lusia-
                                                  • kendo Re: wybywam i ja chyba tez 14.08.12, 17:58
                                                    noooooooo pyszne wyszly,
                                                    a pare to jednym slowem sporo....
                                                    jutro sobie tez zarabiam i bede do oporu jadla.....
                                                  • jaga_22 Re: wybywam i ja chyba tez 15.08.12, 11:29
                                                    To mi powiedz dokładniej,ile jaj na ile mąki,postaram się poszukać takiej mąki,
                                                    zawsze zdrowsza.
                                                  • lusia_janusia Re: bliny 15.08.12, 12:07
                                                    Na 1/2 litra wody
                                                    5 dkg drozdzy
                                                    1/4 szklanki maki graham/ mozna zrobic bez niej rowniez/ ale sa tresciwsze.
                                                    pszenna maka tyle ile wezmie woda (ma byc konsystencja troche gestej smietay kwasnej.

Po wymieszaniu wszystkich skladnikow 1/2 lyzeczki soli
                                                    Zostawiam pod przykryciem na conajmniej 5 godz,(moja mama zarabiala wieczorem
                                                    pozniej tre ziemniaki mniej wiecej srednich 4-5 i ponownie 1/2 lyzeczki soli
                                                    dodaje jajko wymieszam dokladnie i okolo
                                                    1/2 godz, powinny rosnac (jak cieplo w domu to szybko) albo wiecej minut

Dostaniesz zawiesiste rzadkawe ciasto, tylko nie zarzadkie.

Rozgrzewasz patelnie i samazysz po obydwu stronach
                                                    a one troch sobie sosna na patelni.

Jak zostanie to przykrywam miseczka i odgrzewan na drugi dzien.

Mozna jesc z roznymi sosami, kwasnym mlekiem lub smietana,
                                                    smakuja rowniez ze slodkimi dodatkami. gulaszem, albo jak
                                                    placki po wegiersku.
                                                    ...-smacznego...-
                                                    -Lusia-
                                                  • jaga_22 Re: bliny 15.08.12, 13:09
                                                    Dzięki Lusia,nawet znalazłam u siebie mąkę razową,ale tylko 2 łyżki.
                                                    Napisałaś 1/4 szklanki tej mąki ,to może i starczy?
                                                  • dorka556 Re: bliny 15.08.12, 13:57
                                                    Dziewczyny, narobiłyście mi smaku, chyba i ja zaraz zabiorę się za bliny.
                                                    Mąki razowej u mnie dostatek, szkoda Jaguś, że jesteś tak daleko ode mnie.
                                                    Na razie wpisuję przepis do kajecika.
                                                  • lusia_janusia Re: bliny 15.08.12, 17:31
                                                    To bardzo prosze oby sie Wam udaly,
                                                    ale napewno wyjdzie Wam dobrze.
                                                    -Lusia-
                                                  • jaga_22 Re: bliny 15.08.12, 17:44
                                                    Dziś to nie,ale jak córka wróci to spróbuję .
                                                    A tu podaję o blinach gryczanych,bo o takich słyszałam,ale nigdy nie jadłam

lepszysmak.wordpress.com/2011/03/17/bliny-gryczane/
                                                  • kendo Re: bliny 15.08.12, 18:10
                                                    Jagus
                                                    zapodana recepta mleko podaje,
                                                    my robimy zawsze na wodzie i w mikserze kartofle "ucieramy"
                                                    z tymi kartoflami musi troszke przekisnac.
                                                    smazy sie dos grubawe wychodza,
                                                    pycha dla mnie
                                                    lubie z creamfresh i kawiorem i czerwona cebula uchakana ....
                                                    a maczane w kwasnym mleku lub smietanie tez pycha,
                                                    sa syte.....
                                                    ja chyba jutro zarobie rano i na obiad juz bede smazyc...
                                                    dzis czasu mi braklo
                                                  • jaga_22 Re: bliny 15.08.12, 20:20
                                                    Zapomniałam ,że trzeba jeszcze ziemniaki,może w piątek zrobię.Najgorzej,że trzeba tak długo czekać,a ja niecierpliwa jestem.wink
                                                  • dorka556 Re: bliny 15.08.12, 20:41
                                                    Będę jutro robić bliny.
                                                    Nie mam ziemniaków, muszę kupić, ale wierzę, że warto je zrobić.
                                                  • lusia_janusia Re: bliny 15.08.12, 21:20
                                                    JAGO, DORKA
                                                    Ja zawsze zarabiam przed sniadaniem,
                                                    jak zjadlam sniadanie to proces kisniecia zachodzi i
                                                    mieszam od czasu do czasu, ciasto urosnie i samo opadnie,
                                                    ale trzeba pomieszac to rozbija sie ewentualne zlepienia.
                                                    i okolo god,13, ziemniaki tarte najlepiej to w miszerze
                                                    razem z jajkiem, i wmig zaczyna rosnac ponownie po polaczeniu
                                                    z ziemniakami i smazysz,
                                                    Nalewam sobie taka plaska chochelka od zupy, zeby nie byly za
                                                    cienkie, same zobaczycie jak sie beda smazyc.
                                                    -Smacznego-
                                                    -Lusia-
                                                  • kendo Re: bliny 16.08.12, 08:59
                                                    sesja zdjeciowa z blinami w kuchni na stole..
                                                  • jaga_22 Re: bliny 16.08.12, 09:56
                                                    To muszę poczekać,bo córka wzięła nowy aparat,a tego co dałam do naprawy jeszcze nie zrobili.wink
                                                    wobec tego wstrzymam się z blinami.big_grin
                                                  • kendo Re: smiertelna plaga komarow 16.08.12, 11:21
                                                    wirusowe zarazenie tym komarem odkryto w 1935 roku w Ugandzie,
                                                    obecnie grasuje w ameryce gdzie juz 14 osob umarlo zarazone tym wirusem "West Nile-viruset" ,
                                                    miasta Dallas i Texas, USA, wprowadzily stan wyjatkowy,
                                                    ostrzagaja /radza mieszkancom nie przebywac blisko "stojacych wod" ubierac obranie chroniace przed ukaszeniami ....
                                                    zaczeli z powietrza oryskiwac miasta by zatrzymac rozwoj "zarazy"
                                                    symptomy objawiaja sie bardzo wysoka goraczka/utrata wzgoku/paralizem/s m i e r c

juz wspominalam,ze w okregu stockholmskim tez plaga komarow kasajacych i powodujacych zarazenia...
                                                    zmutowanie,obrona komara przed zatrutym srodowiskiem....ptaki tez zostaja zarazone..
                                                  • jaga_22 Re: smiertelna plaga komarow 16.08.12, 11:57
                                                    U nas też straszą komarami które zarażają,nawet było w TV.

Naukowcy alarmują: tropikalna zaraza dotarła do naszego kraju! Polskie komary zaczęły przenosić groźną chorobę. Ukąszenie tych złośliwych insektów może spowodować zagnieżdżenie się pod naszą skórą oślizgłych larw i pasożytów

Więcej
                                                    www.se.pl/wydarzenia/kraj/dirofilarioz-rgozna-choroba-przenoszona-przez-komary-komary-przenosza-glisty_273762.html
                                                  • kendo Re: smiertelna plaga komarow 16.08.12, 12:33
                                                    jednym slowem nie wesolo sie zapowiada na planecie Ziemia,
                                                    komar parasitem nas" poczestuje"
                                                    i jak sie chronic,
                                                    nawet w miescie sie zostanie nim ukaszonym....
                                                    chyba cos by trza bylo zjesc ,
                                                    coby komara zapachem odstraszyc....
                                                  • lusia_janusia Re: smiertelna plaga komarow 16.08.12, 12:52
                                                    Mnie sie cos wydaje, ze to nowa zmutowana
                                                    generacja, ktora jest odporna na wszelakie
                                                    chemiczne ich potraktowania.
                                                    Swiat sam sie zatruje i zniszczy chemikalijami.
                                                    -Lusia-
    • slo-onko Re: Z ostatniej chwili... 16.08.12, 13:10
      moje wczasy krotko trwaly,ale byly bardzo intensywne w piesze i samochodowe wycieczki. zwiedzilam pobliskie miasta kolejny raz i kolejny raz przeszlam turystycznymi szlkami w kolorze czerwonym i czarnym i kolejny raz jestem oczarowana i zachwycona pieknem naszych gorskich krajobrazow. moglabym siedzien i nic nie robiac zauraczac sie zielenia, spokojem,zapachem,powietrzem i pieknem.
      poza tym jestem milo zaskoczona,ze nasze gorskie miasteczka pieknieja w oczach. postaja nowo budowane budowle, zrenomowane powojenne wille na obzrezach miast,ktore potem sluza jako baza dla turystow.
      piekne wspomnienia
      • lusia_janusia Re: Z ostatniej chwili... 16.08.12, 13:14
        Witaj SLO-NKO
        nabilysmy sobie guza, to dobrze ze spedzilas milo
        chociaz ktotki urlop.Moze jakies fotki masz do zaprezentowania.??
        My z Kendo tez zaliczylysmy kilka miejsc i co roku zauwazamy
        inne szczegoly ktorych pierw nie dostrzeglysmy.
        -Lusia-
        • slo-onko Re: Z ostatniej chwili... 16.08.12, 13:20
          za chwile sprobuje zalaczyc jakies krajobrazy. wciaz nie moge pozbyc sie ichz pamieci,tak bardzo mi sie tam podoba. wracajac juz do domu,rzucalam za siebie wzrokiem i jeszcze chcialam jakby sie pozegnacz widokami i robilam jeszcze z auta zdjecia na koniec.oczywiscie zdjecie nie odda uroku piekna,bo co innego patrzec na obrazek,a co innego widziec to na wlasne oczy. zazdroszcze ludziom,ktorzy tam mieszkaja. zastanwialam sie tylko czy dla nich te krajobrazy to taki pospolity widok?
          • lusia_janusia Re: Z ostatniej chwili... 16.08.12, 13:49
            jakis inny ptak atakuje gniazdo rybolowow
            -Lusia-
            • lusia_janusia Re: Z ostatniej chwili... 16.08.12, 14:07
              SLONKO
              ja wyroslam w takich wlasnie krajobrazach i tutaj na
              obczyznie jednak mi ich brakuje, zawsze szukam na
              widnokregu znajomych szczytow czy wzniesien, a tu nic
              tylko rownina, wody ??
              -Lusia-
              • lusia_janusia Re: Z ostatniej chwili... 16.08.12, 14:31
                Pakuje manele i na rower, jade do Kendo.zajrze wieczorkiem, chyba ze
                znajdziemy czas u Kendo i przewertujremy pare stron,
                -Lusia-
                • kendo Re: Z ostatniej chwili... 16.08.12, 14:37
                  no,jak tu patrzysz przez okno czy na altanie siedzac to ma sie mini widoczek na "pagoreczek"
                  czekam z plackami...
                  zaraz zamieszcze cd....blinow.
              • slo-onko Re: Z ostatniej chwili... 16.08.12, 14:39
                podobnie jak u nas nic tylko dachy,kominy, jedynie rozlewiska,ktore fascynuja przyjezdnych,a dla mnie to takie pospolite....
                • kendo Re: Z ostatniej chwili... 16.08.12, 14:45
                  tez nie lubie wierzowcow/kominow,
                  pomysl,
                  teraz na przeciwko Lusi okien przez ulice wybudowali nowy dom starcow 6 pieter....
                  jak przyjedzie do mnie to sie upaja kazda minutka spokojem/spiewem ptakow/widokiem
                  • slo-onko Re: Z ostatniej chwili... 16.08.12, 14:48
                    niestey centrum i obrzeze maja plusy i minusy. w centrum wszytsko jest blisko,z obrzeza trzeba wsiasc do auta jak u mnie zeby cos kupic konkretnego. ale za to cisza i spokoj. nigdzie nie ma naj.
                    • kendo Re: Z ostatniej chwili... 16.08.12, 14:54
                      dokladnie Slo,
                      sa + i -
                      zawsze kazdy cos dla siebie dopasuje....
                      na obzezach mista OK,
                      byle mozna bylo bez wysilku dojsc na nogach w ramach "zdrowia"
                      • lusia_janusia Re: Z ostatniej chwili... 17.08.12, 15:48
                        Przed godzina wrocialam z miasta umeczona, spragniona wody
                        i odpoczynku, masa ludzi.
                        -Lusia-
                        • kendo Re: Z ostatniej chwili... 17.08.12, 15:50
                          a czemu w butelce nie nosisz jak ja wody??dzis tylko w sloneczku posiedziec
                          sobie mozna tak przyjemnie cieplo,
                          upiory w mig mi poschly....
                          • lusia_janusia Re: Z ostatniej chwili... 18.08.12, 09:37
                            Sluchajcie jestesmy na drugim miejscu
                            w rankingu.... dziekuje...
                            -Lusia-
                            • greis52 Re: Z ostatniej chwili... 18.08.12, 09:40
                              no proszę pomalutku pniemy w góręsmilesmile
                              • lusia_janusia Re: Z ostatniej chwili... 18.08.12, 11:18
                                KEDO nie moze wejsc wogole w komputer, cos sie zawiesilo, czekaja
                                moze suport cos poradzi, albo przyjedzie syn i cos wymysli???
                                -Lusia-
                                • kendo Re: Z ostatniej chwili... 18.08.12, 13:45
                                  ciesze sie bardzo z drugiego miejsca
                                  to dzieki Wam tak pniemy w gore,

jak to kiedeys sie mawialo...wspolnymi silami do celu....

suporter nic nie zdzialal
                                  dziecie przybylo i popoprawialo i dalo na przyszlosc wskazowki....
                                  drukujac na papierze..
    • greis52 kawa z rana... 28.08.12, 09:37
      www.youtube.com/watch?v=GW3fJJ8GZiU
      • lusia_janusia Re: kawa z rana... 28.08.12, 09:46
        GREIS
        Obudzilam sie po takiej przygrywce
        do mojej kawy z rana, ale niestety
        migrena mnie znow dopadla, zmienilam w
        niedziele okulary i to jest powodem tego stanu,
        jeszcze wczoraj poprawiali mi oprawki bo za ciasno
        siedza za uszami, tak mam trudno zawsze przy zmianie
        okularow zeby siedzialy dobrze i nigdzie nie ugniataly.
        Dzisiaj pochodze jeszcze w tych starch i justro znowu
        pojde poprawiac.
        Przyjemnego dnia zycze...
        -Lusia-
        • henryk245 Re: kawa z rana... 28.08.12, 12:42
          .. na migrene sa tylko dwa leki/sposoby
          albo Aspiryna,albo Wesele .
          • lusia_janusia Re: kawa z rana... 28.08.12, 12:47
            HENRYK- dziekuje za rade, juz lece
            w miasto na poszukiwania...
            -Lusia-
            • henryk245 Re: kawa z rana... 28.08.12, 13:02
              .. Aspiryny ? Apteka w Domus'ie powinna miec .
              • lusia_janusia Re: kawa z rana... 29.08.12, 08:52
                Czas mnie goni moi mili, musze byc
                punktualnie na godzine, pozniej sie
                zamelduje.
                do napisania............
                -Lusia-
                • lusia_janusia Re: kawa z rana... 29.08.12, 16:01
                  Na wyspie TASMANIA maja wprowadzic calkowiity zakaz
                  palenia papiersow , ktorzy urodzili sie w 2000 roku,
                  Zakaz ma zaczac obowiazywac od roku 2018 z zamierzeniem
                  nowej generacji abstynentow palaczy.
                  -Lusia-
                  • lusia_janusia Re: kawa z rana... 29.08.12, 19:11
                    Sluchajcie powiem Wam nowine!!!....
                    Kendo znudzila sie chodzic po ogrodzie i jedzie
                    juz do Polski,
                    -Lusia-
                    • irene.jg Re: kawa z rana... 29.08.12, 19:24
                      To ci Kendo ma postanowienie ignorować kompa... no, no big_grin Nawet jak się nudziła to nie zaglądała na forum, chyba pójdę w Jej ślady.
                      A w Polsce na pewno już cieszy się Mama, że córka ją odwiedzi smile
                      Dzięki za info, Lusiu smile
                      • henryk245 Re: kawa z rana... 29.08.12, 21:39
                        .. niezupelni,z tego co ja wiem kendo chodzi po scianach
                        z powodu braku dostepu do i-netu i kontaktu z wami

mysle ze gdy to najwazniejsze zalatwi to zakotwiczy sie
                        na pare godzin w jakiejs kawiarence i-netowej
                        i podzieli sie wrazeniami
                        puki co ja jestem dozgonnie zakotwiczony przy internecie
                        jestem tu pare razy dziennie,jak dlugo wytrzymuje siedziec.

Pzdr.
                        • pia.ed Re: kawa z rana... 29.08.12, 23:25
                          henryk245 napisał:
                          kendo chodzi po scianach z powodu braku dostepu do i-netu ...

Kendo nie jest w tym osamotniona ... ja planuje moje urlopy patrzac na mozliwosci korzystania z komputera.
                          Znajoma byla ostatniej zimy dwa tygodnie na Wyspach Kanaryjskich. Wziela ze soba
                          niewielki laptor. W hotelu okazalo sie, ze 1 godzina korzystania z netu kosztuje 50 koron,
                          a polaczenie nie najlepsze ...
                          Od razu sobie obiecalam "Nigdy wiecej Wysp Kanaryjskich ."
                          • henryk245 Re: kawa z rana... 30.08.12, 08:21
                            Pia,odwiedziny u Matki to raczej nieurlop,w kazdym razie nieporownywalny do Kanarow,
                            wiele trzeba zalatwic,na teraz i na pare miesiecy naprzod
                            proponowalismy Tesciowe by do nas sie przeprowadzila ale ona niechce mowiac ;
                            "starych drzew sie nieprzesadza" no to jest jak jest,oby gorzej niebylo .
                            • pia.ed Re: kawa z rana... 30.08.12, 08:59
                              Matka nie musi sie przeprowadzac na stale ... Moja mama przyjezdzala do swoich mlodszych corek i zostawala tam 3 miesiece.

Do kolezanki przyjezdzala matka na pol roku, a na pol roku wracala do Polski
                              bo wtedy byly takie przepisy .
                              Maz kolezanki, cieszyl sie bardzo z pobytu tesciowej bo willa byla wysprzatana,
                              a pyszne jedzenie podetkniete pod nos smile
                              Takich "luksusow" nie mial przy swojej pieknej, mlodej zonie-warszawiance.
                  • pia.ed Re: kawa z rana... 29.08.12, 23:14
                    ... calkowiity zakaz palenia papierosow ...urodzili sie w 2000 roku,
                    Zakaz ma zaczac obowiazywac od roku 2018 z zamierzeniem
                    nowej generacji abstynentow ...

Tylko ze mlodziez nie czeka do 18-ki tylko zaczyna pociagac jako trzynastolatki ...
                    wiec przez 5 lat zamiast abstynentow, wyrosnie pokolenie nalogowych palaczy uncertain
                    • lusia_janusia Re: kawa z rana... 30.08.12, 10:12
                      NIe ma co narzekac z tymi wyjazdami, ja chetnie jezdze,
                      zeby tylko miec czas do swojej dyspozycji i ekonomie na to,
                      to bym nie siedziala na d...pie w jednym miejscu ,,jak to sie mowi,,

-Lusia-
                      • lusia_janusia Re: burza 30.08.12, 10:44
                        I zaczyna na nowo padac i grzmi, nie wiem jak sie ma
                        dator kiedy jest burza, na wszelki wypadek sie odmeldowuje.
                        Wpadne jak burza minie.
                        -Lusia-
                        • tetika Re: burza 30.08.12, 11:00
                          Aaaaa dlatego Kendo nie ma ze szlaban sobie zrobila sad
                          Kurcze wyraznie odczuwam jej brak sad
                          I jechala do kraju i nie dala znac smile miotle bym podszykowala na ta okazje smile
                          Mam tylko nadzieje ze fotek narobi i wroci z humorem i nowymi wiesciami smile
                          I na pogode piekna jeszcze trafila, wygrzeje sie kapke smile
                        • henryk245 Re: burza 30.08.12, 11:01
                          .. ciemne chmury jak w nocy,tylko blyskawiece rozswietlaly niebo
                          gesty deszcz az sie przelewalo przez rynny

futrzak boi sie takich burz-mosialem wziasc go do lozka i zrobic
                          namiot z koldry i w tym namiocie opowiadalem mu spokojnym
                          glosem bajki , teraz burza odchodzi na SE w kierunku polskiego
                          wybrzeza , to pierwsza taka burza tego lata.
                          • lusia_janusia Re: burza 30.08.12, 11:20
                            Henryk u mnie troche pogrzmialo, i robotnicy juz
                            znowu robia chodnik, ale slysze burze, tak krazy w kolko.
                            -Lusia-

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka