lusia_janusia 10.12.12, 00:16 Nie bedzie mnie w poniedzialek i wtorek, tak ze liste obecnosci podpisze w srode, jak Wam to nic nie robi. Jade na jarmark swiateczny do Lubeck - Niemcy- Tylko tak nasniegowalo to nie wiem czy nie odwolaja? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kendo Re: KOMUNIKAT 10.12.12, 09:33 o swiecie Lusia, ciekawam,jak dobrnelas do punktu zbiorczego po takim sniegu, miej sobie milo na jarmarku i na Mikolaja w przebraniu uwazaj.... Odpowiedz Link
greis52 Re: KOMUNIKAT 10.12.12, 09:43 fajny wypad, w śnieżnej atmosferze, lubię takie nastroje, samych przyjemności Lusiu! Odpowiedz Link
kendo Re: KOMUNIKAT 10.12.12, 09:47 *Greis tu czesto takie wypady organizuja "wlasciciele autokarow" czekamy na rostopy i cieplejsze dni i na stolice sie szykujemy na 3 dni... bylam kiedys na niemieckim jarmarku przecudna atmosfera, nawet kupilysmy z kolezanka polskiego makowca i cala droge do domu na kolanch go trzymalysmy... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: KOMUNIKAT 12.12.12, 13:06 WROCILAM z bolacym korzonkiem po lewej strone. Niestety sztuka wymaga ofiar. Rano o 5,30 brnelam w sniegu po kolona do punktu zbiorki, nie byly odsniezone chodniki, odcinkami szlam srodkiem ulic. Autobus juz czekal prawie tylko na mnie, ale po mie jeszcze przyszlo malzenstwo i odjechalismy. Po drodzie w 3 punktach dobieralismy pasazerow i w Malmö wymienlili nam autobus bo nie funkcjonowalo ogrzewanie. Wyruszylismy z Malmö przez most do Dani i juz tam byla krotka przerwa do Toalety i w autobusie serwowali kawe za odplatnoscia, nie chcialam tej kawy bo to granulkowa, wiec poszlam do kawiarenki na stacji benzynowej i kosztowala mnie kawa 40 koron szwedzkich - rozboj w bialy dzien. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: KOMUNIKAT 12.12.12, 13:23 Po przerwie ruszylismy dalej w Dani do przystani promowej i 45 min i bylismy juz w Niemczech, Za 3 godz. dotarlismy do Lubeck do hotelu. Po zakwaterowaniu, poszylismy ogladac "jARMARK SWIATECZNY" bardzo kolorowo i nastrojowo bylo. Ulica bardzo dluga i na niej roznego rodzju kramy sprzedajace prawie wszystko. pierniki,hrst smazony ale pociety w kawalki takie zeby tylko na jeden raz wlozyc do ust - byl pakowany w papierowe rozki, posypywany obficie cukrem pudrem. Wyroby welniane, rekodzielo, dla dziecki ich cukierki. Dostawalam oczoplasu od natloku ludzi i atrakcji. Ale brakowalo najwazniejszego moim zdaniem nastroju, piosenek swiatecznych typu koled, czy takich ktore spiewaja w USA, juz sie przyzwyczailam do Szwedzkich tradycji, ze tak funkcjonuje.Odlaczylysmy sie z kolezanka od grupy i na wlasna reke zaliczalysmy kramy. Kupilysmy sobie glöga z rumem na goraco i kielbase z rozna w sosie z cury - to bylo w to pololudnie gwozdziem programu. Kielbaska smakowala po Polsku. Glog sam bez rubu bylby smaczniejsz dla mnie, kolezanka byla zachwycona smakiem. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: KOMUNIKAT 12.12.12, 13:36 I tak szlysmy ta ulica i nie zdawalysmy sobie sprawy jak daleko od hotelu jestesmy. I byla pora wracac. Zrobilo sie ciemno, to uroki byly jeszcze piekniejsze, od roznokorowych swiatel. W drodze powrotnej do hotelu zajrzalysmy do kilku sklepow, Nie bylam, zainteresowana kupnem jakimkolwiek. O godz. 19.oo byla kolacja buffe, ja oczywiscie serwowalam sobie gorace dania, karczek pieczony, ryba smazona, sosy rozne, jarzynki na goraco i salaty na zimno, Oczywiscie deser byl rowniez. wstep do kosciola kosztowal 2,50 euro, wiec chca brac pieniadze nawet za modlenie?. nie chodzi o to, ale wnetrza kosciolow zawsze posiadaja swoja histrorie, ktorej jestem ciekawa. Niestety przelozylam go na inny raz latem. Odpowiedz Link
tetika Re: KOMUNIKAT 12.12.12, 13:40 szkoda ze fotek nie robilas a jak korzonki? bola bardzo? Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: KOMUNIKAT 12.12.12, 14:08 Po kolacji jeszcze poszlysmy na spacer, ale snieg zacza sypac i powrocilysmy jak dwa balwany do hotelu. Drugi dzien pobytu po sniadaniu - buffe poszlysmy jeszcze na spacer w miasto, ale bylo jeszcze wszystko pozamykane. O godz.11.30 wyruszylismy na powrot do Szwcji, co niektorym na szczescie przez Putgart, gdzie nakupili ogromne ilosci alkoholu bo tani, mozna bylo do 25 kg na osobe. Ja kupilam czekoladki marcepanowe bo najlepiej mi smakuja na B.Narodzenie. Svensony przygladali sie na nas, ze nie wynosimy kartonow z winem ani boksow z piwem Bo w Niemczech jest duzo taniej kupic alkohol niz w Szw. O godz. 20,30 wiecorem bylam juz w swoim miescie i przyszlam do domu, zmeczona siedzeniem w autobusie i efekt chory korzonek, albo rwa kulszowa . Mam nadzieje ze jak bede jechac do mamy do wydobrzeje. Odpowiedz Link
irena0503 Re: KOMUNIKAT 12.12.12, 14:14 Fajnie to opisujesz Lusiu....z przyjemnością czytam. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: KOMUNIKAT 12.12.12, 14:50 Lubec Bardzo lubie takie stare miasta od razu wczuwam sie w jego historie bogata siegajaca 1160 gdzie otrzymalo miasto prawa miejskie. Lezy na rzeka Trawe Lubes zostal wpisany na liste Swiatowego Dziedzictwa UNESCO. Zwane jest tez miastem wiez, masa kosciolow i murow obronnch z czerwonej cegly budowanych przed Vikingami i innymi najazdami. Miasto ma swoje uroki podejrzewam ze letnia pora jest o wiele piekniejsze, chociaz teraz tez mi sie podobalo, szczegolnie go go okryla szata sniegu. podkreslila wszystkie pomniki i daszki wystajace z pod wiezyczek. Zdjecia robilam, jak sie naucze je wkladac do kompa to zamieszcze, wracajac do tematu. -Dziekuje - Odpowiedz Link
jaga_22 Re: KOMUNIKAT 12.12.12, 15:26 Dziękuję Lusiu,bardzo pięknie opisujesz i obrazujesz. Oby tylko te korzonki jakoś uspokoić. Odpowiedz Link
dorka556 Re: KOMUNIKAT 12.12.12, 15:57 Ja, podobnie jak Jaga uważa, że pięknie i obrazowo wszystko opisujesz. Prawie czułam się jakbym tam była. Zaciekawił mnie ten glog. Co to jest? Odpowiedz Link
dorka556 Re: KOMUNIKAT 12.12.12, 16:57 Czyli po prostu grzane wino. Tu na Podhalu bardzo popularne, szczególnie o tej porze. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: KOMUNIKAT 12.12.12, 17:12 Dziekuje dziewczyny za uznanie mojego opowiadania. Glogg moze byc juz z jakims procentem alkoholu lub bezalkoholowy. o smaku gozdzikow, imbiru i cynamonu, teraz papraja rozne nowe smaki, jablkowy, cytrynowy i in,mnie najlepiej smakuje bezalkoholowy orginalny na cieplo z rodzynkami i orzechy wloskie,normanie z migdalami w szklanecze i jak chwie postoi to dopiero smaczne. W Lubec probowalam z rumem ale mnie nie uja smakiem, Bylam w aptece zakupilam sobie odpowiednie medykamenty i bede kurowala ten okropny korzonek, siedzac nwet nie moge wyciagnac reki do przodu. Odpowiedz Link
tetika Re: KOMUNIKAT 12.12.12, 18:19 Moj doktor mowil ze korzonki nalezy w miare mozliwosci "rozcwiczyc" to znaczy rozciagnac. No i ogrzewac. Wspolczuje Ci kochanie bo wiem jak to boli Kiedy do nas przyjezdzasz? Odpowiedz Link
pia.ed Co to jest glögg? 12.12.12, 17:09 Glögg to napój bazowany na winie (najczesciej czerwonym), do którego dodaje sie przyprawy i podaje gorący. Slowo glögg pochodzi od starego slowa glödg który powstał od czasownika glödga czyli ogrzać W innych językach glögg nazywa sie vin chaud, glühwein och mulled wine Glögg är en dryck, baserad på vin (vanligtvis rött), där man tillsatt kryddor och serveras varmt. Ordet glögg kommer av det äldre ordet glödg, bildat av verbet glödga ’värma upp’. I andra språk förekommer drycken under namn som vin chaud, glühwein och mulled wine. sv.wikipedia.org/wiki/Gl%C3%B6gg Glögg Glögg – rodzaj grzanego wina, wywodzący się ze Szwecji, ale popularny w całej Skandynawii i w Estonii. Napój przyrządza się, podgrzewając wymieszane ze sobą składniki: czerwone wino, miód, przyprawy (cynamon, goździki, imbir), skórkę pomarańczową oraz bakalie - najczęściej migdały i rodzynki, napój można wzmocnić również alkoholem: wódką, akvavitem lub koniakiem. W sklepach można kupić gotowy glögg, który często jest w wersji bezalkoholowej. Glögg jest bardzo popularnym napojem w Skandynawii w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Tradycyjnie podaje się go w kubkach wraz z rodzynkami i migdałami. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Co to jest glögg? 12.12.12, 18:50 Dziekuje Pia za pokazane linku o glögg i szersza informacje. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Co to jest glögg? 12.12.12, 19:40 To pewnie ten grzaniec,co go piję czasami. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Co to jest glögg? 13.12.12, 00:09 lusia_janusia napisała: > Dziekuje Pia za pokazane linku o glögg i szersza informacje. Nie ma za co ... Robię co mogę dla zajętych przedświątecznymi przygotowaniami koleżanek ... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Co to jest glögg? 13.12.12, 00:31 No ja tez jeszcze nie spie, odrabiam zaleglosci w czytaniu co stracilam przez dwa dni. Odpowiedz Link
kendo Re: Co to jest glögg? 13.12.12, 10:02 o siwiecie Lusiaaaaaaaaaaaaaaaa, mam dobre tabletki z kraju na ta przypadlosc, kiedy u Mamy mnie raczyla nawiedzic...przywiesci moze???????????? super mialas "wypad" nastepnym razem jedziemy moze w inne miasto .... Odpowiedz Link
pia.ed Ja sie zastanawiam ... 13.12.12, 13:37 Dlaczego nie pojechalyscie razem do Lubeki? Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Ja sie zastanawiam ... 13.12.12, 20:53 Kendo w tym czasie byla u mamy jak ja sie zmowilam z kolezanka, a pozniej juz nie bylo wolnych miejsc. Ale na wiosne maja wnowic wyjazdy to pasowaloby na 3 dni to spokojnie bym sobie wszystko obejrzala co chcialam. Zima troche trudniej, zimno, lub deszczowo i dni krotkie. Odpowiedz Link
kendo Re: Ja sie zastanawiam ... 15.12.12, 10:53 *Lusia mi sie marzy Stockholm na trzy dni... hotel maja w centrum....i jest co zwiedzac.... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Ja sie zastanawiam ... 15.12.12, 10:56 Bedziemy szukac intensywnie jak przyjade w styczniu. Odpowiedz Link
kendo Re: Ja sie zastanawiam ... 15.12.12, 10:58 najlepiej by bylo, gdyby mieli dlugoterminowe "bokning tider" coby byly np na kwiecien....wtedy juz cieplej.... Odpowiedz Link
kendo Re:nastepny gwalt w indiach 13.01.13, 10:20 o swiecie,,,,w tym komunikacyjnym temacie to pisze, przeraza mnie to co sie tam zaczyna dziac, czy to nalezy do codziennosci tamtejszych mezczyzn???????? 11 stycznia znowu zostala zgwalcona29 kobietaw autobusie, a wlasciwie wywieziona pozniej motocyklem do nastepnych mezczyzn,puszczona blisko wsi do ktorej miala sie udac... poszukuja siodmego sprawcy, szesciu schwytano.... rzad obwinia policje,ze zaniedbuja swe obowiazki, nie sprawdzaja busow na trasach noca... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:nastepny gwalt w indiach 13.01.13, 10:26 A co to za wypadki i w jakim miescie sie tak dzieje??? Odpowiedz Link
kendo Re:nastepny gwalt w indiach 13.01.13, 10:30 lusia_janusia napisała: > A co to za wypadki i w jakim miescie sie tak dzieje??? www.dn.se/nyheter/varlden/sex-gripna-for-ny-gruppvaldtakt moze w kraju nie naswietlali tego tematu tak czesto, to juz drugi taki grupowy gwlalt w indicha, ktory zostal zameldowany, z tego powodu powstaly demonstracje i protesty, by prawa kobiet zmieniona w "stadgach prawnych" Odpowiedz Link
greis52 Re:nastepny gwalt w indiach 13.01.13, 18:03 nagłaśniaja i mediach i w prasie aż huczy... Średnio co 14 godzin w Delhi dochodzi do gwałtu, a w całych Indiach kobiety narażone są na zastraszanie i przemoc o podłożu seksualnym - wynika z oficjalnych statystyk. dobrze ze zaczeto to nagłasniac a kraj zaczyna sie buntować, może skazanie na kre smierci powstrzyma tych zwyrodnialców od takich czynów wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,13118464,Gwalcicieli_i_zabojcow_studentki_z_Indii_skaza_na.html Odpowiedz Link
kendo Re:nastepny gwalt w indiach 13.01.13, 18:30 wlasnie dla przykladu z takim incydentem powinni kara smierci ukarac i nastepne czyny tez.... moze przyhamowaloby te czyny.... czyzby indyjscy mezczyzni tak "jurni byli"? co ich kieruje do tych czynow? Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:nastepny gwalt w indiach 13.01.13, 18:48 To dziwne, bo przeciez Indie od wiekow nie powstrzymaly sie od pokazywania scen erotycznych w swoich swiatyniach i wielkich monumentalnych palacach, co niektore leza juz w gruzach. Turysci maja pokazana ta lepsza strone wiecej cywilizowana, a mlode pokolenie nie zachowuje dawnych stereotypow, tylko zaczynaja stosowac sie do zachodniej kurtury na slepo, nie wyciagajac wnioskow co dobre a co zle. Przeciez to od nich wywodzi sie joga, kam sutra, hinduizm co jest czwarta religia na swiecie. Tez mysle ze dla przykladu kary powinny byc bardzo surowe, ale podejrzewam, ze do tych czynow dochodzi z nieswiadomosci krzywdy wyzadzanej drugiemu i slepego nasladowania zachodu. Przeciez ludnosci jest mrowie, nawiecej w swiecie maja bezdomnych i biedakow, dzieci zyjacych na ulicy. Kto i od czego maja sie uczyc. Odpowiedz Link
kendo Re:nastepny gwalt w indiach 13.01.13, 19:11 tam sa podzieleni na "kasty" zdaje sie 4 ich jest, te dwie ostanie sa najbardziej wykorzystywane spolecznie, za najmarniejsze wynagrodzenie.... Odpowiedz Link
kendo Re:nastepny gwalt w szwecjii 13.01.13, 19:18 www.dn.se/nyheter/sverige/valdtagen-av-fem-man-i-sundbyberg no i nie trzeba do indii jechac, tu podobny incydent pieciu meczyzn zgwalcilo kobiete.... Odpowiedz Link