tetika 26.02.13, 20:13 zytni na zakwasie z drobnymi niedorobkami, ale w smaku jest rewelacja Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kendo Re: wlasny chleb 26.02.13, 20:20 pieczesz takowy Tetiko?? czy zapomnialas linka wstawic, ja pieke swoj ,jak mam ochote lub bulki ale na rosnacych drozdzach, z roznych mak, jakie mi pasuja na smak... Odpowiedz Link
grzech_o_1 Re: wlasny chleb 26.02.13, 21:39 Chleb biały, pszenny to na drożdżach. Natomiast żytni powinien być na zakwasie. www.domowychleb.cba.pl/index.html U nas ludzie nawet maszyny domowe do pieczenia kupują. Odpowiedz Link
grzech_o_1 Re: wlasny chleb 26.02.13, 21:31 A masz Teti maszynę do robienia chleba? I skąd zakwas? Odpowiedz Link
kendo Re: wlasny chleb 26.02.13, 21:45 maszyny do pieczenia chleba niemam ale mam robot do wyrabiania wlasnie cgleba... 6 min i gotowe, w recepcie pisza,ze jezeli wyrabia sie rekami to trzeba 10 min, padly by moje lapcieta po takim gnieceniu... oj,od Lusi dopstalam "zakwas" musze spytac co dalej z nim sie robi... czas na bulki lub chlebek Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: wlasny chleb 26.02.13, 21:50 To musisz go dokarmic, i pozniej z tego sobie odlozysz, jak bedzie dobrze ukisniety, to Ci nie splesnieje, u mnie jeszcze stoi w lodowce. ale chyba bede piekla jak "Mloda" oprozni mi zamrazalnik. A tak juz tesknie za swoimi bulkami.... Odpowiedz Link
grzech_o_1 Re: wlasny chleb 26.02.13, 21:54 Tradycyjnie z zakwasu się powinno zrobić taką kulę jak pięść, zawinąć w lnianą ściereczke i do lodówki. Na nastepny raz. Przypomnę wam jeszcze, że na wsiach, jak pieczono chleb, to nigdy w życiu nie myło się i nie szorowało dzieży później w środku. Dzieżę się skrobało dokładnie z ciasta, robiło kulę i zostawiało w dzieży. Na następny tydzień. Bo chleb się piekło raz w tygodniu. Żytni oczywiście. Nikt nie piekł pszennego. Odpowiedz Link
grzech_o_1 Re: wlasny chleb 26.02.13, 21:50 W moim linku jest tam gdzieś napisane o zakwasie. Odpowiedz Link
kendo Re: wlasny chleb 26.02.13, 21:55 jutro doczytam Grzechu,-dziekuje dzis juz za dlugo przy kompie siedze, norma wyczerpana chyba do konca tygodnia. hi,hiiiiiiiiiiiiii Odpowiedz Link
tetika Re: wlasny chleb 27.02.13, 07:37 grzechu nie ja robilam, tylko u mnie robiono a ja sie uczylam. chleb byl robiony na zakwasie z maki zytniej , wyrabiany wlasnorecznie i pieczony w piekarniku zabawa na caly dzien. ale jest pyszny i sycacy Odpowiedz Link
dorka556 Re: wlasny chleb 27.02.13, 08:11 Od dawna piekę chleb pszenny na drożdżach z dużą ilością różnych ziaren. Mam też automat do chleba, ale w ogóle go nie używam. Wydaje mi się, że mój chleb 'ręczny' jest smaczniejszy. Jakoś nie mam przekonania do chleba żytniego na zakwasie (wiem, wiem, zdrowszy) przypomina mi komiśniak, który serwowano w stołówce studenckiej a którego nie znosiłam. Odpowiedz Link
kendo Re: wlasny chleb 27.02.13, 09:24 ja mieszam gracham make z pszenna i ziarnami.... wyrabia maszyna, rekami nie dalabym rady i bylby "kitowaty" Odpowiedz Link
dorka556 Re: wlasny chleb 27.02.13, 10:51 Ja mam przepis bez wyrabiania, co najwyżej można wymieszać mikserem przez 5 min. Robi się bardzo szybko. W ogóle od dawna nie kupuję chleba. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: wlasny chleb 27.02.13, 11:01 Jak zaczęłam piec,to piekłam co 3 dni.niestety wtedy więcej jem. to taka mieszanka maki różnej z płatkami,ziarnami,owocami. na drożdżach,parę obrotów mikserem. Odpowiedz Link
dorka556 Re: wlasny chleb 27.02.13, 11:02 Kendo u nas nie ma w sprzedaży mąki graham. Teraz znalazłam w sieci, że można ją kupić w niektórych sklepach w W-wie. Poproszę syna, żeby mi kupił jak będzie jechał do mnie, bo już dawno chciałam upiec taki chleb. Kendo, czy można piec z samej mąki graham, czy trzeba ją mieszać ze zwykłą pszenną? Odpowiedz Link
kendo Re: wlasny chleb 27.02.13, 11:08 *Dorus bedzie sie strasznie lepic, dodaje make pszenna i tez smaczny sprawdz w Lidl, maja tam mieszane maki pakowane, kiedys cos kupilam dwa sorty jeden mi smakowal drugi byl be... niepamietam ktory... Odpowiedz Link
slo-onko Re: wlasny chleb, Jaguś 27.02.13, 11:11 gdzie zakupujesz te mieszanki mąk z owocami? Odpowiedz Link
kendo Re: wlasny chleb 27.02.13, 11:10 wlasny wyopiek zawsze lepiej smakuje i wiecej sie go konsumuje... Dorus a jak pieczesz swoj chlebek?? Odpowiedz Link
slo-onko Re: wlasny chleb 27.02.13, 11:13 ja tak samo ide na latwizne, mikser,kilkanascie obrotow i gotowe. neistety zdana jestem na make z Lidla wlasnie. masz racje kendo sa dwie,a nawet trzy. najmniej mi smakuje ciabata. ja dodaje ziarna slonecznika lub dyni. nie odwaze sie zrobic na zakwasie,bo tzreba odpowiednio przechowac zakwas zeby nie splesnial. Odpowiedz Link
dorka556 Re: wlasny chleb 27.02.13, 14:31 Na 1 kg mąki daję pół kg różności tj. słonecznik, dynia, siemię lniane,kminek, sezam, ziarno orkiszu i płatki owsiane, albo orkiszowe. Dlatego taki smaczny. Odpowiedz Link
tetika Re: wlasny chleb 27.02.13, 14:43 ten chlebek podobno doskonaly wychodzi www.kwestiasmaku.com/domowa_piekarnia/chleb_bez_wyrabiania_z_chrupiaca_skorka/przepis.html Odpowiedz Link
kendo Re: wlasny chleb 27.02.13, 15:00 *Dorus, podobnie jak ja, siemie lniane mocze przed, *Teti, az mi po prostu zapachnialo takim chlebem hmmmmmmmmmmmm..... ech musze sie zmobilizowac i upiec znowu,bom przerwe zrobila.... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: wlasny chleb 27.02.13, 16:19 Czyli sodka?, tez mam taki przepis, wszystko w jedna miske i siadle mleko lub jogurt i wylac do foremek i piec, najlepszy za 2 dni lub pozniej, musi dojzec. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: wlasny chleb 27.02.13, 17:23 Ja nie lubię czekać,szybko i już. Sloo,makę mam pszenną do dwóch szklanek dodaję jedną z mąki żytniej ,albo orkiszowej. Osobno kupuję śliwki wędzone bezpestkowe,rodzynki,żurawinę suszoną, czasem morele,płatki owsiane,albo żytnie i pestki jakie mam. Tetika narobiła apetytu,chyba upiekę chlebek na niedzielę. Odpowiedz Link
slo-onko Re: wlasny chleb 27.02.13, 20:06 acha czyli podstawowe suszki,ktore wlasciwie stale sa pod reka. musze tylko dokupic make orkiszowa lub zytnia,a o taka na tym moim za...piu nie tak latwo,czyli potrwa zanim upieke inny chleb niz zazwyczaj. ale dzieki Jagus za podpowiedz. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: wlasny chleb 27.02.13, 22:08 Taki na sodce chlebek to najlepiej smakuje z jajkiem na twardo i sledzikiem pod rozna postacia. Ale ostatnio cos moj zoladek nie lubi kwasu wiec tylko sproboje np, sledzik w oleju z cebulka, Odpowiedz Link
kendo Re: wlasny chleb 28.02.13, 08:36 prosze piec chlebki i chwalic sie z receptami... moze sie tez zmobilizuje.... Odpowiedz Link
greis52 Re: wlasny chleb 05.03.13, 17:17 kupuje chleb kukurydziany bo muszę takiego zapachu tym chlebem mi narobiłyście, ze pomyślałam żeby go sobie sama upiec polatam po necie może jest jakiś przepis z mąki kukurydzianej? Odpowiedz Link
greis52 Re: wlasny chleb 05.03.13, 18:21 znalazłam www.cincin.cc/lofiversion/index.php/t18586.html będę piekła go sobie sama Odpowiedz Link
slo-onko Re: wlasny chleb 05.03.13, 18:39 no prosze jak to internet jest studnia wiedzy i dobrych porad oraz przepisow. a mnie udalo sie kupic make psz-zytnia z domieszka ziaren dyni,juytro bede wyrabiac. przepis Jagi z zurawina juz wypraktykowalam,pyszny! a dzisiaj upieklam ciasteczka jak ja to nazywam gniotki-zdrowotki, gniotki,bo to to gniecione pokruche ciasto i zdrowe,bo bez spulchniaczy itp. smieci. blade,nieksztaltne,ale za to takie normalne w smaku. Odpowiedz Link
kendo Re: wlasny chleb 05.03.13, 19:05 takie ciasteczka tez lubie... a jaka recepta Sloo?? Gris, pochwal sie chociazby recenzja chlebka czy sie udal i czy smaczny,bedziem go wypiekac... Odpowiedz Link
slo-onko Re: wlasny chleb 05.03.13, 20:55 Lusiu, 0,5 kg maki kostka margaryny cukru ile kto woli, ja robie mniej slodkie czyli 2-3 lyzki 3 jaja szczypta proszku cukier waniliowy piecze sie 20 minut + szklanka mleka Odpowiedz Link
slo-onko Re: wlasny chleb 05.03.13, 20:56 ach zapomnialam dodac,ze wygniesc chwile nie za dlugo,lekko rozwalkowac,wykrawac foremkami lub kroic radełkiem na kawalki. bardzo szybkie w przygotowaniu Odpowiedz Link
jaga_22 Re: wlasny chleb 05.03.13, 21:37 To ja jutro spróbuję upiec ciasteczka Sloo,jeszcze nigdy nie piekłam, będą do kawy. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: wlasny chleb 05.03.13, 19:13 Greis zycze udanego wypieku, sama nigdy nie pieklam z kukurydzianej maki, podzielisz sie rezultatem? Slo ja tez mam juz skladniki na ciastka bez proszku, tylko nie moge sie do nich zebrac, moze w tym tygodniu. Zaczelam dziergac i po pochlania mi czas. Odpowiedz Link
slo-onko szklanka mleka do ciastek 06.03.13, 07:49 mialam na mysli mleko do popicia, a nie jako skladnik do ciasta. moglam zmylic,przepraszam. Odpowiedz Link
kendo Re: szklanka mleka do ciastek 06.03.13, 08:41 ranyyyyyyyyyyyy Sloo w dalszym ciagu lubi mlekod do popijajnia /picia..... uzywam go tylko do kawy i do mufinkow pieczenia Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: szklanka mleka do ciastek 06.03.13, 10:22 Ja tez czasami lubie mleczko ale ze swoimi drozdzowymi buleczkami, oj juz dawno tak nie jadlam chyba z 6 lat, bo nie bardzo bym chciala wracac do tych wspomnien. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: szklanka mleka do ciastek 06.03.13, 10:27 Całe szczęście,że zajrzałam,bo właśnie miałam piec i dziwiłam się trochę, że mleko dodać,zwykle dodaję śmietanę jak potrzeba. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: szklanka mleka do ciastek 06.03.13, 10:30 Jago ja zrozumialam ze Slo popija mlekiem ciasteczka, a nie dodaje do maki. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: szklanka mleka do ciastek 06.03.13, 11:57 Jakbym się wczytała,to bym zrozumiała,że +mleko to jako na popitkę. Ja zrobiłam do kawy zamiast czekoladki. Dzięki Sloo za przepis,wyszły bardzo kruchutkie i smaczne, spróbujcie. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: szklanka mleka do ciastek 06.03.13, 12:05 No Jago bardzi apetycznie wygladaja, ja tez musze sie zabrac za kulinarna robote, ale teraz tak pieknie na dworze ze przykro siedziec, juz bylam rowerkowac i marszowalam, ale cos z Kendo mialysmy sie jeszcze pod jakims sklepem spotkac i czekam na jej znak kiedy? Odpowiedz Link
kendo Re: szklanka mleka do ciastek 06.03.13, 15:29 no spotkaly sie, zakupily i do domu na obiad wrocily.... a gdzie recepta na te ciasteczka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! bo ladnie sie patrza i chyba tez smakuja,,, bardzo prosze o pokazanie drogi do nich. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: szklanka mleka do ciastek 06.03.13, 16:22 To Slo zainspirowala ciasteczkami, to sa chyba takie jak recepta "Mlodej" te bez proszku co robimy male precelki, ale mozna tak zrobic jak Jaga. Odpowiedz Link
slo-onko Re: ciacha 06.03.13, 18:03 jeszcze raz przepis na ciacha kruche: o,5 kg maki 1 kostka margaryny 3 cale jaja cukier 2-3 lyzki na slabo slodkie szczypta proszku wedle uznania zagniesc skladniki,wyrabiac krotko. rozwalkowac, wykrawac foremkami, radełkiem, tepym nozem,albo szklanka jak Jaga. i to mleko to do popicia hahah, tak Kendus ja wciaz mleko lubie zwlaszcza do ciastek,ale juz nie w ilosciach hektolitrowych jak keidys. Odpowiedz Link
kendo Re: recepta na ciacha od Sloo 07.03.13, 08:47 slo-onko napisała: > jeszcze raz przepis na ciacha kruche: > o,5 kg maki > 1 kostka margaryny > 3 cale jaja > cukier 2-3 lyzki na slabo slodkie > szczypta proszku wedle uznania > zagniesc skladniki,wyrabiac krotko. rozwalkowac, wykrawac foremkami, radełkiem, > tepym nozem,albo szklanka jak Jaga. > i to mleko to do popicia hahah, tak Kendus ja wciaz mleko lubie zwlaszcza do ci > astek,ale juz nie w ilosciach hektolitrowych jak keidys. a jakby te ciasteczka w metalowym pudelku trzymac? stwardnieja tez?? chyba bym upiekla moze dzis ???zobaczymy jakie chceci mnie nawiedza, dzieki Sloo Odpowiedz Link
slo-onko Re: wlasny chleb na zakwasie 06.03.13, 18:11 poprosze o sprawdzony przepis na chlebek na zakwasie. jak zrobic zakwac i etc.? dzisiaj pieklam chleb z maki "Polskie mlyny" z domieszka pestek dyni. wyszedl rewelacyjny, wyrosniety i bardzo smaczny,polecam. teraz chcialabym sprobowac z zakwasu. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: wlasny chleb na zakwasie 06.03.13, 18:52 Sloo, przepis zapamiętam do końca życia.Jak poleżały to stwardniały,ale to nawet dobrze,za prędko bym je zjadła. Chlebka na zakwasie nie umiem i nie chce mi się robić. Odpowiedz Link
slo-onko Re: wlasny chleb na zakwasie 06.03.13, 19:11 Jagus u mnie nie zdaza stwardniec, tylko,ze nas łasuchow jest duzo. ale mozna zrobic z polowy porcji, albo pod folie,wtedy sa dobre nawet na drugi dzien. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: wlasny chleb na zakwasie 06.03.13, 19:53 Sloo,znalazłam metalowe pudełko po pralinach i je włożyłam. Nigdy nie piekłam ciastek,teraz czuję,że będę ,szybko się robi a czasem chce się coś do kawy oprócz czekoladki. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: wlasny chleb na zakwasie 06.03.13, 21:03 I w tym caly problem, bo to wciaga jak narkotyk, ja jak nie sproboje jednego ciastka i nie leza mi na oczach to caly tydzien ich nie jem, ale najgorzej tylko do kawki wyciagnac i patrzysz a tu pusto. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: wlasny bulki na zakwasie 15.04.13, 00:11 Ten moj zakwas byl prosty, nie chodowalam go dlugo tylko jeden dzien, ale roznica w smaku jest oczywiscie.- to to drugie zdjecie. Przy okazji upieklam buleczki do kawy,herbaty tzw. moje pazurki czesc tych drugich bulek posmarowalam pozostalym jakiem, ktore zostalo od pazurkowych bulek i posypalam czarnuszka. Odpowiedz Link
tetika Re: wlasny bulki na zakwasie 15.04.13, 06:13 ja w sobote podjelam druga probe upieczenia chleba i znow mi nie wyszedl taki jak trzeba.Juz jeden blad znalazlam, ale chyba sie wiecej bawic nie bede. W kazym razie nie na zakwasie. Twoje buleczki szalenie apetycznie wygladaja. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: wlasny bulki na zakwasie 15.04.13, 09:21 Dzieki Tetiko. Mnie tez czasem sie cos nie uda, niby robi sie te same recepty, ale najbardziej jak w gotowym wypieku czuc drozdze. Czy tez macie czasem takie wypieki? Odpowiedz Link
kendo Re: wlasny bulki na zakwasie 15.04.13, 09:23 prawda Teti sa bardzo smaczne, wczoraj mialam okazje byc nimi czestowana po spacerze nadmorskim na podwieczorek.... dzis ja pieke chleb i bulki(ostania kromke na sniadanie zjadlam) z tego samego "zaczynu" mam trzy formy do chleba i tylez miesci sie w piekarniku, zarabiam zawsze porcje niemal z 2kg maki, i wychodza mi buleczki z reszty ciasta. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: wlasny bulki na zakwasie 15.04.13, 09:53 Kendo Twoj chlebek jest zawsze pyszny i nie mowiac o bulkach, przez tyle lat to sie czlowiek zaprawi do wypiekow i tylko ulepsza recepte. Odpowiedz Link
kendo Re: wlasny bulki na zakwasie 15.04.13, 10:09 dzieki Lusia, Toj tips z "szybkim zakwasem" wzmacnia smak jego i walory wypiekow sa smaczniejsze.... oj zapmnialam namoczyc siemie lniane...zdazy sie nasycyc zanim bede piekla.... Odpowiedz Link
greis52 Re: wlasny chleb 27.01.14, 14:11 Piekarnie masowo bankrutują. biznes.newsweek.pl/spada-spozycie-pieczywa-piekarnie-upadaja-newsweek-pl,artykuly,279640,1.html jedna z przyczyn jest tez to, że lubimy nasz własny chleb wiemy co jemy... Odpowiedz Link
slo-onko Re: wlasny chleb 27.01.14, 14:38 po pierwsze mamy wybor w mąkach, po drugie maszyny do pieczenia chleba, piekarniki, a co najważniejsze nikt nas nie oszuka co "siedzi "w chlebie. a swoja droga wiekszoc wyrobow piekarniczych nie zasluguje na takie wysokie ceny ze względu na zawartość i smak. to i nie dziwota,ze ludzie wola upiec i zjeść ze smakiem zdrowy , własnoręcznie upieczony cieply chlebek. bo jak się słyszy,ze chleb niby z ciemnej maki, a zabarwiony jest slodem to jak się piekarnia-oszust utrzyma na rynku? Odpowiedz Link
kendo Re: wlasny chleb 27.01.14, 15:25 dokladnie macie racje, bedac teraz w kraju,smakowalam rozne sorty, tylko razowiec i gracham mi podpasowal smakowo, pod koneic pobytu zatesknilam za swymi buleczkami, dzis upieklam Odpowiedz Link
maria88 Re: wlasny chleb 27.01.14, 15:30 Kilka razy upiekłam i był dobry ale zaniechałam bo rachunek za gaz był za wysoki. Odpowiedz Link
kendo Re: wlasny chleb 27.01.14, 15:48 no tak, moze gazu wiecej trzeba niz pradu?? jak pieke to niemal na miesiac starcza mi tych buleczek, bo sniadanie samam ofsianke zajadam, na kolacje jedna bulke z wedlina/salata jakas pozeram... no chyba,ze zupina na obiad to lubie miec bulke do przegryzki.... chleb tez pieklam, ale wole bulki,sa lepsze w smaku np,te obecne co pieke... Odpowiedz Link
maria88 Re: wlasny chleb 27.01.14, 15:54 To jesz nie wiele pieczywa, ja natomiast bez pieczywa ani rusz. Odpowiedz Link
slo-onko Re: wlasny chleb 27.01.14, 19:48 No to problem jak gaz jest na licznik. Ja mam to "szczescie",ze gaz mam na ryczalt totez moge uzywac do woli bez ograniczen, dlatego tez i kuchnia z elektrycznym piekarnikiem mnie nie satysfakcjonuje,placilabym spore rachunki za prad. Odpowiedz Link
maria88 Re: wlasny chleb 27.01.14, 20:41 Nie słyszałam o czymś takim. Prąd tak, ale gaz? Skoro piszesz więc jest to mozliwe. Popytam. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: wlasny chleb 27.01.14, 20:43 Jak to roznie w kraju jest zrobione, i ulepszone, ja mam piec elektryczny i pieke jak mi sie zapas w zamrazarce wyje, ale mialam wczoraj piec, plany sie zmienily i dzisiaj tez nie upieklam, bylam zmuszona kupic krojony tostowy, w opiekaczu zrobie goraca kanapke, a jest ryzyko bo takim sposobem wiecej sie zjada, bo smaczniejsze. Odpowiedz Link
slo-onko Re: wlasny chleb 28.01.14, 08:12 jest roznie, nie wiem od czego to zależy, jedni rozliczani sa z gazu z licznika, ja z ryczałtu w czynszu. Ci,ktorzy z licznika wiec im obojętne czy maja kuchnie z piekarnikiem elektrycznym czy gazowym. ale wiem tez,ze ci,ktorzy korzystają bardzo czesto z eleketrycznego to narzekają na duzy zużycie pradu. dlatego ja nie zamienie gazówki,poki nie zmieni się rozliczanie mojego zużycia. jedyny sprzet na którym nie musze oszczedzac i martwic się,ze zostane slono obciazona. w moim przypadku byłoby spore zużycie,bo z piekarnika korzystam bardzo często, praktycznie co drugi dzien. Odpowiedz Link
dorka556 Re: wlasny chleb 28.01.14, 09:08 W domu mam kuchenkę gazową z elektrycznym piekarnikiem i grzałką tylko u góry. Często piekę, nie tylko chleb, ale też ciasto. Wychodzi rewelacyjne. W wynajętym mieszkaniu mam gaz ,za darmo' (ryczałt podobno 8-9PLN na m-c). Co z tego, w ogóle nie mogę używać piekarnika - spód pali, góra biała. Slo, co robisz, żeby i góra była przyrumieniona, zanim spód się spali? Próbowałam już dać blachę niżej, wyżej. Nic nie wychodzi. Odpowiedz Link
slo-onko Re: wlasny chleb 28.01.14, 09:21 Greis nic specjalnego,ale od kiedy pamiętam ,używam i moja mama uzywala "całej" blachy,a nad nia "blachy-rusztu" (z precikow) i na to stawiam blache z ciastem, mięsem, zapiekanka i czymkolwiek, zawsze na tym samym poziomie czyli cala blacha drugi poziom od dolu, blacha-ruszt trzeci poziom od dolu. tak pieke, zapiekam ,nigdy nie pali dolu i wierzch jest przyrumieniony. jeśli chce cos dodatkowo przypiec to wtedy używam gornej gzralki elektrycznej, sluzy tez jako grill. w poprzednim modelu zcesto uzywalam grilla,ale tak zapuscilam piekarnik,ze w obecnej nie grilluje. zbyt mocno grillowane mieso pryska na boki,a ja się potem mecze ze skrobaniem wnętrza. niestety rozne modele roznie pieka, moja tesciowa podkłada warstwy folii aluminiowej, aby dol nie palil. odpukać, ja nie mam problemu. mało tego moja kuchnia jest na tyle gleboka,ze mogę wstawić dwie blachy lub dwa naczynia do zapiekania jedno za drugim. często tak robie,bo jak przygotowuje więcej porcji niż na 4 osoby to musze sobie jakos radzic. wiem,ze z elektrycznych piekarników ciasta wychodzą smaczniejsze,lepsze,ale zawsze jest "cos za cos". Odpowiedz Link
kendo Re: wlasny chleb 28.01.14, 12:53 *Marysiu, kiedy mialam chlebek to sniadania z niego jadlam teraz owsianka na sniadanie, kolacja z bulka chyba,ze male mi sie ukulaly to poltorej zjem... *Sloo to Dorka pytala o sytem pieczenia w gazowym piekarniku a nie Greis, ale pewnikiem przeczyta i Dorka, ktora witam tu na Vistuli po raz pierwszy w Nowym Roku.... zyczac Jej I Maria duzo radosci i zdrowia... Odpowiedz Link
slo-onko Re: wlasny chleb 28.01.14, 13:00 ach widzisz, bylam rozkojarzona kiedy to pisałam, zakochana lub zaklopotana i pomyliłam imiona. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: wlasny chleb 28.01.14, 13:20 Ja tez musze upiec, ale dzisiaj chyba chlebka nic nie bedzie, zmeczylam sie okropnie na rowerowej rundzie. Dopiero zjadlam i odpoczywam. Moze jak odpoczne? Odpowiedz Link
kendo Re: wlasny chleb na sodce????? 18.03.14, 10:38 mittkok.expressen.se/recept/min-nyttiga-filmjolkslimpa/ recepta ,gdzie do chleba dodaje sie sodki... piekl ktos juz cos podobnego, duzo w nim zaren/orzechow i chyba warty do wytestania, sprawdze czy mam zytnia make jeszcze i moge upiec..acha i gracham mi sie chyba skonczyl....ech,zawsze czegos mi brakuje, jak mam checi do pieczenia.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: wlasny chleb na sodce????? 18.03.14, 10:41 Jakos nie przemawia do mnie ten chleb, orzechy laskowe odpadaja i ziarna slonecznika jakos ostatnio mi nie posmakowaly w wypiekach. Musze odczekac. Kendo przxypomnialas bo graham maka tez mi juz wyszla. Odpowiedz Link
kendo Re: wlasny chleb na sodce????? 18.03.14, 10:55 wydaje mi sie ze mozna orzechy na wloskie zamienic, a ,tsak pozatem to chyba "kitowaty" by wyszedl, ani grama maki pszennej?? nie ma to jak moje juz wyprobowane buleczki grachamowe...... Odpowiedz Link