lusia_janusia 01.01.22, 10:41 O polnocy rozpoczelismy Now Rok Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lusia_janusia Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 01.01.22, 10:41 🎇 S T Y C Z E Ń 2022 🎇 wszystkie kallisto 01.01.22, 06:51 Dzień dobry w Nowym Roku ! Prwnie jeszcze śpicie wiec zmykam i nie halasuję, do zobaczenia pozniej☺ Ps. Do emerytury zostalo mi juz 3 lata rocznikiem oczywiscie ale to juz cos😄 Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 01.01.22, 10:56 Hej!!!! ... W Nowym Roku... Juz wczoraj godzine przed polnoca zaczeli uruchamiac strzelanie rakiet do polnocy nastapil kulmen i 15 minut po polnocy byla juz cisza, wszystkie samochody sie rozjechaly, widzowie ktorzy przyjechali ogladac spektakl rakiet na Duzym Rynku jak co roku. Nie widze roznicy w dniach, wydaje sie jak co dzien, tylko z nazwy i tradycji ma sie te swiadomosc. Jak to dobrze ze jestesmy tu razem, i wirtualnie mozemy sie spotykac -dziekuje za te chwile i licze na dalsze spotkania???... Zycze Nam przyjemnego spedzenia pierwszego dnia w Nowym Roku. Odpowiedz Link
alfredka1 Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 01.01.22, 12:31 A ja kłaniam sie nisko i życzenia serdeczne zza morza przesyłam ..... Alfredka też dołącza się i ... ... ciągle czeka na spotkanie /ja też . Odpowiedz Link
alfredka1 Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 01.01.22, 12:34 ))) a wieści i życzenia od Wodnika ....) nie wylogował mnie ...... uściski serdeczne i zapraszam na spcer do nas /kamery czynne całą dobę / Odpowiedz Link
alfredka1 Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 01.01.22, 12:37 nawodzie.uzs.gov.pl/kamery-live Odpowiedz Link
kendo Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 01.01.22, 12:43 Witajcie Ludki Vistulowe, dla Wodnika/Alfredki zycze pieknego roku 2022 w zdrowiu i zadowoleniu osobistym, jak rowniez calej Zalodze Vistulowej tego samego zycze. Odpowiedz Link
kendo Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 01.01.22, 12:45 Lusia dla mnie tez kazdy dzien do dnia podobny, jedyne na taka uroczystos rozni sie menu w talerzu, bo trzeba bylo zakonczyc SR ze smakolykami i rospoczac NR smakolykami podczas dnia. zycze Tobie i bliskim zdrowka i zadowolenia osobistego. ogladam koncert NR w Tv2 Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 01.01.22, 13:44 Alfredka z Wodnikiem juz w N.Roku po alerten, przyjmuje zaproszenie,- dziekuje, jak bedziemy z Kendo w poblizu to sie odezwiemy. Dobrego sampooczucia dla calego Zeremia zycze. Kallisto juz ma marzenia i bedzie nimi zyla co dzien beda sie spelnialy i skracaly dni do wolnosci od pracy. Kendo zapomnialam o tym koncercie, a teraz mialam wyjsc na krotki spacer, jutro bedzie mala dama caly dzien. Brkakuje Jagi. Dorki, i Marii88. pewnie odsypiaja wrazenia Noworoczne, Wszystkim Nam zycze spelnienia marzen na ten rok i zadawalajcego zdrowia. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 02.01.22, 08:50 Hej !!!! ......... Dzien juz sie rozpoczal niedziela pierwsza w tym roku. Pogoda jakas taka deszczowa u mnie i na kamerkach u Alfredki w Szczecinie rowniez, mozna zauwazyc na Odrze' male kry splywajace i grupujace sie w nierownomierne palacie, mroczno +9..C, anomaliowa temperatura zimowa-wiosenna. Niezaleznie od pogody, optymistycznie zycze Nam cieplutkiej i przyjemnej NIEDZIELI. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 02.01.22, 11:06 Wiem Lusiu,że dzień się już rozpoczął,choć mógłby być bardziej łaskawy.Dobrze,że chociaż nie pada.Co mi po +6st.jak ponuro, żadnego prześwitu nieba. Co prawda chociaż się cieszę z tego,że wreszcie po świętach. Coraz mniej mnie one cieszą,bo z czego mam się cieszyć? jak wszystko jest nie tak. Odpowiedz Link
kallisto Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 02.01.22, 18:09 Zgłaszam się i ja. Jagus masz racje.... Przyszłość zapowiada sie tragiczną i nie sie z czego cieszyc..... Ide sie pakować, jutro sie dopakuje w kosmetyki i leki. W południe ruszymy. Fajnie ze doba hotelowa zaczyna sie juz 14 a nie jak w innych o 16. Możemy sie rozlokowac pojsc na rekonesans i na obiad. Bedzie jeszcze widno i czas do kolacji. Milego wieczorku jeszcze noworocznego bo nie zdążył sie zestarzec😄 Odpowiedz Link
kendo Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 03.01.22, 13:44 witajcie Vistulanki, mnie tam kazdy dzien cieszy i kazda godzina, na razie umie czerpac rados z wszystkich chwilek, Kallisto , zycze udanego pobytu tam gdzie jestescie, mysle,ze jakies fotki pozniej wrzucisz? zycze nam duzo optymizmu i sloneczka chociazby w serduchu. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 03.01.22, 17:01 Witajcie... jesteś Kendo wyjątkowa,obyś dalej taka była. Widać masz swój sposób odreagowania. Kalisto a gdzie Ty się znowu wybierasz,bo nie zauważyłam. Korzystaj dopóki zdrowie dopisuje.Miłego pobytu. Odpowiedz Link
kendo Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 03.01.22, 19:04 Jagusia, no obrazek superancki... tak jakos nabieram zawsze dystansu do zycia by nie smuteczkowac, choc ma sie je na codzien,mniejsze czy wieksze,a ostanio bylo ich sporo... tez juz ktos kiedysm mi powiedzial,..ze potrafie z"zamknac smutecki chociazby na chwile"... bo co to da rozmyslac nad nimi, czlek w choroby sie napedza w ten sposob, wiec glowa do gory Jagus i zawsze jutro bedzie lepsze od dzisiejszego dnia.. ciepelka i duzo optymizmu zycze. Odpowiedz Link
kallisto Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 03.01.22, 20:37 Jagus zrobilismy znowu tygodniowym wypas nad morze do hotelu ze spa i welnes. Jestesmy po kolacji i po basenie. Zrobilismy obżartusowe calorie, wymadowalismy sie wodnymi biczami, poplywalismy. Jutro zrobimy dlugi spacer promenada nadmorska. Nasz hotel położony jest prawie w pierwszej linii nadmorskiej, dwa korki przez park i plaża. Oczywiscie bardziej do mordowania ale szumu morza można posluchac. Sporo ludzi jak na porę po Sylwestrze. Lubimy taki relaksu zima i na koniec lata. Teraz obralismy inny kierunek niz w wrześniu. Hotel swietny pod kazdym względem. Godny polecenia i juz wiem, ze tu wroce o ile bede chciala do Kołobrzegu. Dobrej nocki wszystkim zycze. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 04.01.22, 09:04 Hej !!! .. Jaga. akuratny humor na obrazkach. W jednakowych czasach zyjemy wszyscy, i od naszej psyhiki zalezy jak to wszystko znosimy, byle sie nie poddawac zlym nastrojom, czasem to trudo przezwyciezac, ale musimy dawac rade. Kallisto z N.Rokiem relaksuje sie nad morzem, laduje sie w energie na caly rok, ale pewnie w polowie roku bedzie doladowanie energii. Ja sie laduje z wnuczka, ktora chetnie chce przyjezdzac do babci, spacerujemy jak pogoda dopisuje, bawimy sie w rozne zabawy, tylko zeby jeszcze chciala lepiej jesc to byloby calkiem b.dobrze, bo cala ceregiela z kamieniem, nie wiem jak tam w przedszkolu je, czy dokarmiaja niejadkow, zje pare lyzek i odwraca sie tylem do talerza i mowi ..ze juz gotowa z jedzenem ... Przyjemnego wtorku Nam zycze. Odpowiedz Link
kendo Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 04.01.22, 10:46 o tak ,Lusia z tym "gotowa" to fajnie Jej wychodzi, Kallisto ma swietny odpoczynek,najwazniejsze,ze zadowolona, witajcie Vistulanki dzionek poczety, jakos moze sloneczko choc jedna lapke wystawi, jest bezwietrznie. zycze nam udanego dzionka Odpowiedz Link
jaga_22 Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 04.01.22, 12:26 Witajcie... wczoraj padało i dzisiaj też,mokro i paskudnie.No z czego mam się cieszyć? lubię jak jest widno i słonko przyświeca,wtedy mam jaśniejszy umysł i coś mi się chce zrobić. Myślę,że to pesel mi doskwiera Kalisto najważniejsze żeby się chciało i sprawiało radość. Jak pamiętam 10 lat wstecz,to jest kolosalna różnica we mnie. Wczoraj ugotowałam ala bigos,z większości ze słodkiej ze skrawków z dodatkiem kiełbaski.A dziś dołożyłam 2 pomidory,bo marnieją. Jest jeszcze lepszy. Jutro trochę trzeba przygotować,bo znowu święto i może ktoś wpadnie. Dziś odpoczywam . Odpowiedz Link
kallisto Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 04.01.22, 19:55 Zapisuję się do szkoly muzycznej😂 Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 05.01.22, 09:08 Hej!!! ...Tak to jest juz z naszymi peselami, jeden dzien dobrze, a drugi nie chce sie wspominac. Kallisto, jeszcze ma nadzieje na nauke grania na wiolonczeli, milo, relaksujaco spedza czas, U Kendo proza zycia, a ja wczoraj przez dzien urzedowalam z wnuczka ku jej i mojemu zadowoleniu, wieczorem tata namawial ja do ubrania i obiecal, ze ponownie przyjedzie do babci. Za oknem jakos pochmurno, wczoraj obiecanego slonca nie bylo, dzisiaj chyba tez go nie bedzie?. Optymistycznie, dobrej srody Nam zycze. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 05.01.22, 11:33 Witajcie... zima nie zima +5st rano padało,teraz tylko pochmurno. Weszłam i widzę ,że zaczęłam,ale to było dawno i nie wysłałam. To jest tak,jak się człowiek odrywa na chwilę i zapomina. Kalisto nie boisz się zarazić? ja bym taka odważna nie była. Odpowiedz Link
kendo Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 05.01.22, 12:16 Jagusia sliczne obrazk przesyla, ciesza oko i dusze, Kallisto do kontrabasa sie przytula,moze i czegos sie nUCZY, PODOBA MI SIE NA NIM GRA, KIEDYS W BIBLIOTECE BYLY CZTANE WIERSZE POD KONTRABASEM.. Witajcie Zalogo, acha Lusia cieszy sie wnusia.. tu nareszcie sloneczko lapki wystawilo i +4 stpnie z powiewem, zycze Nam udanego dzionka pod kazdym wzgledem Odpowiedz Link
kallisto Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 05.01.22, 12:39 Hej. Jestesmy po długim spacerze do portu rybackiego przez most nad rzeka Parsętą. Po drodze latarnia morska i Marina Solna z jachtami. Ladna pogoda sprzyja spacerom. Jakoś mamy szczescie od nadmorskiej aury. I blekitnego niebo ktorego zawsze zazdraszczałam Jadze😄 i kilka zdjęć. Szumu morza z bałwanami na falach fajnie uspokajały. Jagoś Jesli nie wyjadę to nie wypoczne, nie oderwe się od pracy.... W hotelu jest taki malo gosci ze zastanawiam sie jakim cudem udaje sie ten biznes? Rozpiętość godzin na posilkach powoduje ze ludzie siedzą od siebie w bardzo dużych odległościach. Zajetosc stołków to może z 5%. W hotelu bardzo przestrzegają wchodzenia w maseczkach. Nie przesiadujemy w kawiarniach. Tyle co w restauracji na posilkach. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 05.01.22, 14:29 Kallisto, dzieki za fotki nadmorskie, b,lubie te klimaty, masz zagwarantowany relaks w 100 "%. Poczestowalam sie nastepna kawa od Jagi, taki slodka kwiecista, troche rozpromienila niebo, gdzie bylo slonce ale szybko sie znudzilo i schowalo za chmury. Dzionek-pol dnia moge zaliczyc do spelnionych, bo bylam na zakupach z balkonikiem i przywiozlam zakupy uzupelniajace, pewnie wystarczy mi znowu na 2 tygodnie nie zagladac do sklepow. Milego popoludnia i wieczoru Nam zycze. Odpowiedz Link
kallisto Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 05.01.22, 16:30 Umiesz sie Lesiu zorganizowac. Ja sobie obiecuje ze robiąc zakupy zrobie taki zapis ze hoho. Tylko hoho pozostaje bo zawsze czegos zabraknie antyk biegłam po sklepach. Bo czasami uda mi die dzien czy dwa nie isc ale takiego zapasu na dluzej nie uda mi sie zrobic. Słyszę za oknem gra muzyka z lokalu a z nogi zaczynaja mi brykac😄 Na dzisiaj zapowiedzieli sxtorm. Ciekawe czy po kolacji uda mi sie sprawdzic czy to prawda, bo szturm m Oze b yc tez nocny. Szkoda mi rybaków.... Wstał bardzo niebezpiecznych warunkach musza łowić rybe.... Tak ciezka praca ze juz nie dziwi mnie ze ta ryba taka kosztowna. Zalaczam zdjecia z wędzarni żebyście zobaczyli ile kosztuja wędzone za kg. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 06.01.22, 11:45 Hej!!! .. Dzisiaj swieto 3 Kroli(u nas trettondag jul) pogoda za oknem dopisuje slonecznie temp,-3..C. Kallisto widzac tyle rybek uwedonych, to nie wiem jak one dlugo moga tak lezec i czekac na smakoszy, sama bym pojadla do oporu, bo lubie w roznych postaciach. Milego swietowania Nam zycze. Odpowiedz Link
kendo Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 06.01.22, 12:02 Kallisto dzieki za fotki, obejzalam morze z innej perspektywy niz plazowe, niebo cudownie niebeskie,a rybki faktycznie drogie,podobnie jak i tutaj, Lusia ,sprytnie sobie zakupy rozwiazala, ja tez robie na caly tydzien lub dluzej, witajcie Zalogo, cudnie dzis na dworze,nie chcialo sie do domu wchodzic, sloneczko radosnie swiecilo, zycze Nam milego swietaz z rodzina czy gdzie tam jestescie.. Odpowiedz Link
kallisto Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 07.01.22, 09:10 Dzien dobry w piatek. Najechał sie bardzo duzo gosci. Na promenadzie prawie czlowiek kolo człowieka. Kazdy wykorzystuje wolne jak się da z dala od pracy. Milego dzionka dla wszystkich. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 07.01.22, 12:26 Witajcie... nawet ładnie mam za oknem,słonko leciutkie i niebo niebieskie. Dzięki Kalisto za śliczne zdjęcia morza i masz na co popatrzeć z balkonu..Myślałam,że w zimie nic ciekawego nie ma. Wczoraj miałam wnuczki,a dziś po południu przyjedzie wnuczek. Dobrego i miłego Wam dnia. Odpowiedz Link
kendo Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 07.01.22, 12:53 witajcie Kallisto/Jaga i nieobecne forumki, no tak trzeba Kallisto uwazac,by od ktoregos z gosci jakis virusek na Was nie skoczyl, Jaga zadowolona z odwiedzin,cieszy sie kazdym spotkaniem i tak powinno byc,bo nawet niebieskie nibo daje radosc, nwet patrzac na radosny obrazek od razu sie weselej robi tu popaduje, na marszu nie bylam, zycze Nam udanego dzionka Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 07.01.22, 21:03 Hej !!! .. Juz wieczorow pora, odpoczelam zdziebko, po wizycie wnuczki, ogarnelam pokoje i padlam, a myslalam ze choinke dzisiaj rozbiore i pochowam wszytkie dekoracji, ale jutro tez jest dzien to bede miala co robic, Jeszcze zaserwuja sobie jakas herbatke i poczlapie do lozka. Jaga, (Kallisto troche jeszcze musi sie nadwyrezac z opieka) juz ma wnuki duze to nie musi ich zabawiac, podnosic do okna',zeby sprawdzic czy pada deszcz itp, na kazdym kroku miec oczy zwrocone na obiekt ktory jest w ciaglym ruchu i nie nadaza sie za nim wodzic. Spokojnej, przespanej nocy Nam zycze. Odpowiedz Link
kendo Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 08.01.22, 13:53 dziekuje Jagus za piekny dzionek, bedzie tylko u mniew srodeczku, bo za oknem zimno i popaduje spokojnego i milego weekendu Nam zycze Odpowiedz Link
jaga_22 Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 08.01.22, 15:50 U mnie -1st. i już zaczyna ciemnieć.Jest wnuczek to sobie z nim pogram w scrabble. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 08.01.22, 16:18 Hej !!! ... Kendo i Jaga, Ja od rana zakasalam rekawy i uprzatnelam juz swiateczne dekoracje, wczoraj wieczorem rozebralam choinke i pokakowalam w kartony, dzisiaj znosilam do piwnicy, troche tez tam przemeblowalam i pol dnia mi ucieklo, posprzatalam lacznie z myciem podlog i jestem z siebie b,zadowolona, teraz tylko czeka na mnie pranie, ale to znowu w pralni, bo obrusy, reczniki i inne fatalaszki osobno muszre wkladac do maszyny. Pogoda dzisiaj nie zachecala do spacerow to sobie tyle narobilam dobrego, moze jutro nie bedzie padal deszcz to zalicze jakis marsz. Jaga ma wnuczka do towarzystwa i graj w scrable, a ja we wlasnym towarzystwie relaksuje sie do wieczora. Udane obrazki Jaga pokazala. Milego sobotniego popoludnia i wieczoru Nam zycze. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 09.01.22, 09:09 U mnie takie piękne słonko od rana,że nawet ja nie wytrzymałam dłużej w łóżku Kalisto pewnie już śnuiadaniuje,ja dopiero wybieram się do kuchni. Wczoraj wygrałam z Kacprem,to pewnie niedługo przyjedzie się odegrać Miłej Niedzieli ze słoneczkiem. Odpowiedz Link
kallisto Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 09.01.22, 09:50 Czesc Jaguś, cześć pozostałe babeczki. Masz racje Jagus sniadaniowalam ale malo. Stracilam apetyt, mam poważne problemy z rodzicami i wszystko kosztuje mnie duzo zdrowia i nerwow. Sen szarpany i zimne pory. Dobrze ze mamy wnusie ktora nie na kazdym kroku rozwesela. U nas tez troche slonka, chyba ok poludnia pojdziemy na spacer. Wczoraj zrobilam wycieczek malej tramwajem. Atrakcja jak malo ktora. Dzieci mobilnych rodzicow i dziadkow rzadko maja okazje podrozowac innym środkiem niz samochód. Ogarnialam mieszkanie a teraz Ide na kawe. Milego dnia bez zmartwień i troskę. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 09.01.22, 15:28 Przypomniałaś mi Kalisto naszego Mikołaja,bo córka wszędzie zabiera go samochodem.Jaką on ma frajdę jak specjalnie go wiezie tramwajem albo autobusem. Kalisto,najważniejsze żebyś Ty z mężem byli w zgodzie,a na to wygląda. Niektórzy ludzie lubią się szarpać i komu to służy? Nic nie pomożesz, bo będziesz wrogiem jednego,albo drugiego. To jesteście wszyscy razem? Słonko cały dzień miałam,ale już się przyciemnia.Szkoda, że taki krótki dzień. Odpowiedz Link
maria88 Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 09.01.22, 15:35 Witam i ja przy niedzieli. Dalej mam problem z komputerem i nie wiem jak bedzie dalej. Teraz tez dołaczył sie problem z siecią i utrudniony dostep do internetu. Kazą mi brac prywatnie informatyka do sprawdzenia sieci i tak to. Czasem sie udaje wiec korzystam. Czytam,że Lusia i Kendo porozbierały dekoracje świateczne. Ja mam nie wielkie ale mi razniej i jeszcze nie rozbierałam Chyba dopiero przed kolejna niedzielą to zrobię. Jaga zabawia sie z wnukiem w moje ulubione gry. Kalisto ma kłopoty ale jest dzielna i energiczna tylko o sobie niech tez pamięta. U mnie dopiero od 2giej słonko zachęcało do wyjścia ale wolałam siedzenie w domku. A tak ogólnie to robie badania, odwiedzam słuzbe zdrowia, porządkuję na co nie miałam czasu i czas leci. Trzymajcie sie w zdrowiu. Odpowiedz Link
kallisto Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 09.01.22, 16:36 Dziekuje Mario za troskę. Pamietam o sobie ale jakie to przyniesiecefekty to czas pokaze. Jagus moi rodzice mieszkają w centrum. Mama (lat 77) byla sprawna fizycznie, tata (82 lata) niefomaga od wielu lat nie polineuropatie obwodowa, niepotwierdzone stwardnienie rozsiane uboczne. Nie potwierdzone bo ma jedne objawy tej choroby a innych nie. Obecnie mamę tak zmoglo, ze nie wstaje z lozka. Into wszystko dlatego ze kazde leczenie zaczynaja z wielkim poznieniem licząc na cud. Tumczadem doprowadziła do bardzo dolnego zapalenia nerwu kulszowegi. Oczywiscie potrzebny jest czas do wyleczenia inkonkretne leczenie nie polsrodkami bez recepty. Jak się polozylam w ostatni wtorek tak prawie nie wstaje. Przerazilacsie sie ze ja calkiem sparalizowalo. Nie moze wstawać ani siadać. Okropny bol w okolicach ledzwi i w kolonie a z do stopy. Nic o tym nie wiedzialam będąc na wyjeździe. Dopiero w piatek mi o tym powiedzieli. Mama wpadla w panikę, załamała sie. Jak im wyluszczylam co to jest to sie troche Uspokoila. Nie ma apetytu, straciła na silach. Wczoraj bylo nieco lepiej ale dzis marnie. Jutro bedzie rozmawiac ze swoja rodzinna, ktora traktują jak cudotworce. Jak widac cudu nieczdziala nawet sie nie rozeznala ze to rwa kulszowa. Durne babsko. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 09.01.22, 17:42 To Twoja mama Kalisto ma identyczny ból lędźwiowy z kolanem jak u mnie.Smaruję rano i wieczorem,jak wychodzę biorę przeciwbólowy przepisany przez lekarkę i nie tylko to,bo jeszcze rzs .co tydzień biorę dawkę zawsze w niedziele ,żeby nie zapomnieć. Miałam jeszcze bolesne skurcze,ale jednak magnez pomaga Najgorsze wstawanie,ale trzeba wstać i chodzić i robić pomalutku. Niestety do bólu trzeba się przyzwyczaić,bo to już jest stan przewlekły, a trzeba jakoś żyć i trwać.A Twoja mama z jakiego m-ca? Mario,nie bardzo rozumiem,jak płacisz za internet,to chyba do nadawcy należy żeby działało,chyba,że coś z komputerem. Nie miałam choinki,to i problemu nie mam.Wystarczyła mi Poinsecja Odpowiedz Link
kallisto Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 09.01.22, 20:40 Jagus mojej mamie wpisaną dzien urodzenia 20 stycznia. Podobno tak na prawde urodziła sie 6 stycznia wg informacji mojej babci. Pytalam dlaczego inna datę wpisaną niz urodzenie? Podobno tez w tamtych czasach ok.wojennych przypisano tetmin jaki sie podało albo dzien zgłoszenia do urzędu. Wtedy tez ludzie dopisywali sobie rocznik albo odejmowali. Tak zrobilo moich dwoch wujkowi. W czasie wojny dokumenty poginely wiec zglaszali jak chcieli. Obawiam sie ze u mamy bedzie nawrót. Jestbuparta i chce uchodzic za silna babę. Niestety czasem można sie przeliczyć. Chodzila to chodzila jak ja trzasnelo to z grubej rury. Oprocz tego ma tez inne choroby jak Hashimoto (i po niej genetycznie tez mam), nadciśnienie jak wiekszosc i najbardziej dokuczliwoa anemie Ardisona Biermera- zanik witaminy B12 i zanik slozowki Wszedzie..... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 09.01.22, 20:40 Hej ! .. Wieczornie, po huraganie po wnuczce w pokojach, zabawki wzsechobecne gdzie sie da, a do sprzatania to babcia zrobi. Troche ogarnelam, jutro bede odkurzac, bo chiala sie pobawic w kucharke, sol sie rozsypalach, ryz, na wiecej nie pozwolilam. Kallisto, wspolczuje sytuacji z rodzicami, na zmeczone zyciem cialo wszystko sie czepia, na jednych lzej na drugich gorzej, Medycyna odpowiednia by sie przydala przecibolowa i pozniej prawdziwa rehabilitacja, ale to chyba nie jezdzca tramwajem, a dowoz i przywoz do domu i pomoc domowa rowniez. Jestes w trudnej sytuacji bo sama tez pracujesz, zycze sily, by sily Ci starczylo do tego wszystkiego. Mario88, nie rozumiem sie nic na Twoim problemie, bo ja oplacam co miesiac i nie mam problemu, jezeli juz, to jak wnuczka mi zrobi sobie piano z klawiatury, to ratuje sie siostrzencem od czasu do czasu. Jaga, przyzwyczajona do boli, ale to chyba bardzo uciazliwe przyzwyczajenie, i medycyna ktora tylko pomaga na pare godzni a nie leczy, No coz zyjemy w takim wieku, i z madrymi naukowcami, ze na jedno pomagaja a na drugie medycyna uszkadza, i kolko sie zmayka bo leczy sie to zepsute przez pomocna modycyne. Zycze Nam spokojnego snu i wypoczynku. Odpowiedz Link
kendo Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 10.01.22, 11:21 witajcie Zalogo, Kallisto,wspolczuje problemu, no nie ciekawie sie zapowiada u Was, chorobska nekaja,oby jak najszybciej byl koniec tego, moze polozenie mamy do szpitala by cos dalo, tam by musiala sluchac rad wszystkich.. Mario,tez nie wiem jak mogl powstac problem w Twoim komputerze nie bardzo sie znam na tym wszystkim. widac Jaga sie juz do bolu przyzwyczaila...z pomoca tabletek.. ech te nasze zdrowko... oby sie nie pogarszalo.. Lusia zabawia wnusie ,a maluszek czuje slabosc do siebie i co rusz nowe zabawy wymysla.. udanego dnia Nam zycze Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 10.01.22, 11:25 Hej !!!... Pogoda za oknem sie wyklarowala, zjem wczesniejszy obiadek-lunch i wyjde na powietrze, niebo rozjasnione sloncem i widze lekki wiaterek, ale to nie przeszkoda zeby maszerowac, wczoraj z wnuczkqa bylysmy prawie 2 godziny z czego ona i ja bylysmy zadowolone. Przyjemnego oniedzialku Nam zycze. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 10.01.22, 11:40 O! Lusia jeszcze zbiera zabawki po wnuczce a Kendo przepadła Lusiu ,niestety nie na każdą chorobę jest lekarstwo.Jesteśmy daleko za innymi krajami .Już nie wspomnę,że na mój problem jeszcze nie wynaleziono leku ,tylko takie podleczanie i czasem remisja jak trafią ,ale niestety przy okazji rozwalają c o innego. Wreszcie słonko wylazło i poprawiło mi humor.Zabieram się za szarlotkę,bo wczoraj zwyczajnie zapomniałam,bo z rana zrobiłam jabłka. Kalisto ,to Twoja mam jest starsza ode mnie,bo ja z marca A tarczycy wcale nie mam i jeszcze kilka chorób.Niestety tak mamy w tych latach.Może Tobie się uda ,bo też uważam,że najważniejsze są geny.Można sobie i trzeba się starać,ale nie zawsze się uda. Zanim napisałam dołączyła Kendo,odnalazła Dobrego dnia Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 10.01.22, 12:08 Hej Jaga, i tak to mamy z tym naszym zdrowiem wszyscy, chyba teraz nie ma czlowieka ktoryby byl 100 % zdrowy, jak sie odzywiamy wlasnie takimi kurami, ale to wiemy nie od dzis, ze juz kurczak jest wzmacniany antybiotykiem zeby nie chorowal i urosl do pewnego kilograma. Odpowiedz Link
maria88 Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 10.01.22, 16:36 Witam znowu. Na jutro jestem umówiona z informatykiem. Gwoli wyjasnienia to dzwoniłam kilkakrotnie na infolinie do Mediow ale to oni własnie orzekli,że mam sama wziąć informatyka prywatnie z laptopem i sprawdzać jak działa sieć. U nas na miejscu jest tulko biuro i nie wysyłaja fachowców. Ponadto zrobi mi przegląd komputera Będe wiedziała czy ten komputer jest do naprawy czy do wymiany. Kalisto to masz nie wesoło. Tak jak radzi Jaga to uwazam też że dobrze byłoby aby mamę dokładnie przebadano na oddziale i wdrozono pierwsze leki, tak żeby stanęła na nogi. Na szczęście chociaz jestem tu najstarsza nie doswiadczyłam dotąd takiego bólu.Wydaje mi sie,że pierwsze co bym zrobiła to zmuszałabym sie tak jak robi Jaga do poruszania sie przy pomocy leków p.bólowych i rozgrzewajacych smarowań, okładów. Leżenie to najgorsze co może byc w póznym wieku. Może mamie trzeba tez kupić laseczkę wspomagającą poruszanie sie? LUSIA ma ruchu az nadto , ale tez nie pilnuje swojego zdrowia. Dzisiaj poprószyło sniegiem ale dzionek ponury i nie chciało mi się spacerować. Zanim zrobiłam obiadek i pomyłam po, to juz ciemno. Gotowałam kartofelki i kaszankę smazyłam na słonince+ kiszona kapustka. Teraz odczuwam pragnienie więc znikam na herbatke do kuchni. Po mojej osobistej tragedii pozostało mi branie leku na cisnienie w czwartek mam wizyte u kardiologa. Tak bym chciała nie brac go dłużej bo wydaje mi sie że mam od niego działania uboczne a nie poprawę. Zdrowia wszystkim zyczę. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 10.01.22, 17:09 Hej! Mario88, to dobrze ze sie zdecydowalas na fachowa ocene swojego komputera, bedziesz wiedziala co i jak masz zagospodarowac ew, zakup nowego?. Jezeli chodzi o tabl, na nadcisnienie to kwestia lekarza chyba, bo mi w Polsce powiedzia dr, ze musze brac przez caly czas, ale z chwila jak urnormowalo sie cisnienie to stopniowo zmniejszalam sobie dawki i co drugi, pozniej co trzeci dzien tylko bralam polowke, no jakos sobie zyje po ich odstawieniu?. Ja sie ubieram wychodzac na spacery z wnuczka, to prawda wiek ma swoje prawa i caly dzien sama jedna z nia to jest duzy wysilek polaczony z przyjemnoscia. Gdybym mieszkala blisko corki to byloby latwiej i czesciej bym byla z wnuczka w ktorszych interwalach, a jak ja przywoza samochodem i po 3 godz, maja zabrac to mysle ze caly dzien moge z nia byc, a mlodzi moga przez tez czas poswiesci sie innym zajecia dla odprezenia, a ja mam nastepne dni dla swojego relaksu. Tutaj w Szwedzkich roadzinach funkcjonuje inaczej, ja jeszcze zyje Polska mentalnoscia.. . jak to w rodzinie, jak najblizej .... Zycze Nam spokojnego wieczoru i przespanej nocy. Odpowiedz Link
kendo Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 10.01.22, 18:10 pocieszajace Mario,ze zaczynasz dochodzic "do siebie" kazda z Nas dba o siebie jak moze, oby to dbanie dawalo jeszcze oczekiwane rezultaty, na rzie jakos sie udaje,najgorzej jak samemu sie mieszka, Jaga/Kallisto maja rodzine kolo sieie , w razie czego szybka pomoc, samemu sie ekstra "dmucha na zime"coby nic sie nie przytrafilo.. zdrowka Nam zycze i miejcie sobie dobrze Odpowiedz Link
jaga_22 Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 10.01.22, 18:35 Upiekłam wreszcie szarlotkę budyniową i wcale nie chce mi się jeść i to nie tylko ciasta.Jak jadłam śniadanie to dopiero zainteresowałam się jedzeniem o 17-tej i chyba już nie będę jadła,bo z rana idę do wampirka. Szkoda,że za 2 m-ce pożegnam dwie 7,bo nawet je polubiłam Nie wydaje mi się abyś była dużo starsza Mario. Ja biorę leki na nadciśnienie od 50-tego roku życia.Nie tylko ciśnienie,ale i tętno miałam wysokie,nie było wesoło. Ciekawe artykuły. kardio-med.pl/nadcisnienie-tetnicze/ www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/anatomia/aorta-budowa-funkcje-choroby-aa-hvY1-dRoJ-Uz19.html Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 11.01.22, 08:40 Hej !!! .. Jaga, jak zwykle informacje o cisnieniu, dziekuje, poczytalam. Oj jaga, cos kiepsko z apetytem, trzeba sie troche zmuszac o okreslonych godzinach do jedzenia, zeby organy wewnetrze mialy zawsze co robizc, zeby sie nie rozleniwily i nie obumarly bo to juz bedzie bliski koniec ( tak to sobie tlumacze ja). Teraz jak mialam to zapalenie zatok to tez nie mialam apetytu, ale jadlam chociaz troszke o tych samych porach co zwykle, zeby zachowac rutyny trawienia. Podgrzewalam sbie wystygla kawe w mikro i przy otwarciu drzwiczek posypaly sie iskry, chyba sie starowinka zepsula?, a mam juz ja b.dlugo i b.b. jestem z niej zadowolona Whirpool, jak przyjedzie ziec to moze sprawdzi, ja sie teraz boje jej wlaczac. tylko zegar jest na chodzie. Czeka mnie chyba nowy wydatek? Dzisiaj wtorek za oknem temp,-5..C i prawie nie ma wiatru, w poludnie tez ma byc temp, na minusie. Milego dnia Nam zycze. tez. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 11.01.22, 10:45 Cześć... u mnie też zimno i -5 co odczułam na własnej skórze. Ledwo przyszłam,bo nie brałam przeciwbólowego żeby wyników nie zafałszować.Apetyt wrócił,wrąbałam porządne śniadanie. Za 2 dni pójdę po wyniki,,to mogłoby być cieplej. Dobrego dnia. Odpowiedz Link
kallisto Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 11.01.22, 15:42 Hej. Wiecie co? Z moimi seniorami to gorzej niz z dziecmi nic sie nie słuchają. Rano zadzwonila rodzinna z pytaniem czy skierować kartke żeby zabrała do szpitala. Oczywiscie ze mama sie nie zgodzila!!! A ja z nia walki prowadzić nie bede bo moje argumenty s a zabijanie. Tak jest cale zycie.... Szkoda moich nerwow. Ostatecznie dostala taki lek. Nie spotkałam sie z nim dotad. Mam tylko nadzieje ze zacznie dzialac😡 Czekam na tel.od babeczki z jajkami. Zamawiamy pod dom bardzo dobrr i na prawde wiejskie. Potem odgrzeje sobie pierogi i chyba nieco wypoczyne. Rano przed praca bylam zawiezc dziadlom sprawunki i cieple bulki. Oczywiscie ile gadania bylo przy okazji.... M Oze wieczorem skoczę do nich choc po ciemnicy nie bardzo mi sie chce. Tymczasem zamykam. Trzymajcie sie cieplo. Odpowiedz Link
kendo Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 11.01.22, 16:19 Kallisto, tak to juz jest z niektorymi seniorami, a Twowja Mama to chyba "bije rekordy w upartosci" i nieufnosci do Twojej szczerej pomocy, tu znalazlm dane o tym leku... www.mp.pl/pacjent/leki/lek/92379,Roticox-tabletki-powlekane witajcie , godz.16:00i siwatlo musialam zapalic by cos poczytac, Jagusia ,apetyt dostala,chyba z Lusi opowiadania,ze trzeba jesc, fakt,mamy zdrowie juz nadszarpniete w naszym wieku, tez miewam dni bezapetytowe,ale jem ,bo trzeba zyc, tak nasz sp.Mama mawiala,..dopuki czlowie je to bedzie zyl... pieknie dzis bylo przy mroziku. ale siedze w domu bo tez mam zapalenie zatok. atybiotyk wczoraj dostalam i roznie go toleruje, zobacze ,jak bedzie jutro, ciekawej jak komputr Mari,po eksperckim przegladzie, moja rada,jak jeszcze nie byl,to przy nim wylacz i wlacz ponownie komputer, wejdz na wszystkie strony gdzie wchodzilas zawsze,tym sposobem sprawdzisz przy nim i ewentualne jakies niedociagniecie ureguluje, tak robie zawsze,kiedy dziecie mi robi przeglad... miejcie sobie cieplutko. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 11.01.22, 16:47 Kalisto też to biorę podobne,ale pod nazwą Biofenac 100mg. Nie powinno się go brać długo,lekarka kazała mi brać ,ale niecodziennie. Dobrze działają na stan zapalny. Od bólu biorę Doretę zapisaną też przez reumatolog. Jeszcze biorę 1raz na tydzień 6 tabletek Trexan na r.zs. tyle,że one nie są przeciwbólowe,tylko blokujące ,a najgorzej,że jest lekiem zmniejszającym aktywność układu immunologicznego. www.allecco.pl/roticox-60-mg-28-tabletek-powlekanych.html www.doz.pl/apteka/p67699-Biofenac_100_mg_tabletki_powlekane_60_szt Odpowiedz Link
maria88 Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 11.01.22, 19:13 Witam wieczornie. Komputerowiec był, wziął kasę i w sumie nic nie zrobił bo tylko sprawdził łaczność z siecią komputera i orzekł,że to jest w porzadku. Natomiast komputer jest całkowice do wymiany . I mam kłopot. Na razie póki załapuje to bedzie tak jak jest. W kazdym razie trzeba będzie tego dokonac jak zupełnie odmówi posłuszeństwa. Kalisto wiem co to jest z tym leczeniem się w starszym wieku. Moi rodzice tez nie chcieli iśc na żadne badania do szpitala bojąc sie ,że nie wrócą. Ja mam to samo. Dla mnie korzystanie z wizyt nawet to ostateczność.Kiedys jak w domu ktos chorował i była jakas diagnoza tut.lekarza to zawsze była podwazona przez lekarzy w Wwie. LUSIU tez tak zrobię z tym lekiem który biorę, jak mi lekarz go nie odstawi. Człowiek najlepiej siebie zna i wie kiedy mu lepiej a kiedy żle. KENDO ta pogoda sprzyjała chorobom zatok bo ciagle tylko wiatry. Spróbuj zrobić sobie inhalacje nawet z kilku kropli amolu w szklane z ciepłą wodą. Lub jakimś olejkiem np. sosnowym. Amolem tez możesz smarować czoło, nos, zatoki. oraz pić z goraca herbatką. Doskonale robi ssanie oleju słonecznikowego po 20 min. kilka razy dziennie. Potem należy wypluć i połukać dobrzeusta ciepłą wodą. Ja czesto profilaktycznie to stosuję. Czyści to tez dziąsła i zęby. Ze skutkiem dobrym to takie płukanie powinno sie robic chociaz do uzyskania poprawy żeby dokładnie ropa zeszła, W pierwszym okresie stresowym nic nie jadłam kilka dni. Nie mogłam nic przełknąć. Teraz staram się jeść aby miec dobra odpornośc i trochę nawet przytyłam. Więcej sie zima przebywa w domu to też łatwo nabrać ciałka. Przypomniałam sobie o jeszczce jednym wszechstronnym dobrym leku jakim jest czysty spirytus. Ma właściwości m.in.rozgrzewające. Mozna nim nacierać bolące miejsca np.zatoki, nogi, kregosłup a potem cieplutko sie otulić żeby dało skutek. Ju z kończę. Trzymajcie sie ciepło bo u mnie w nocy -6 Odpowiedz Link
kendo Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 11.01.22, 20:15 hej Mario, no szkoda,ze komputer dostal nie ciekawa diagnoze, ale niech "ciagnie ile sie da" dziekuje Mario za ady na zatoki, sosnowego olejku nie moge-uczulenie, Amol mam ale chyba juz sie przeterminowal, sprawdze jutro,stoi calkiem stylu w szafce z lekami.. mysle,ze chodzenie w maseczkach ,tez sie przyczynia do zatok, buzia rozgrzana np.w sklepie/szpitalu u lekarza,po wyjsciu wyrzuca sie maseczke,buzia rozgrzana/spocona.. w naszym wieku zawsze kobiety nabieraja cialka , latem sie unormuje,jak wiecej bedziemy na spacerach dluzszych i na warzywkach ... miej sobie przyjemny wieczor Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 12.01.22, 09:16 Hej!!! Dzisiaj sroda ÖNSDAG- dla przypomnienia, pogodowo moze sie wyklaruje i nie bedzie deszczu?, +1.4C w zimowym okresie. Czekam na wizyte, zglosilam o nowy balkonik, nowej generacji, lekki i krzeslo do siedzenia do wymiany, ostatnia moda to ladowane na baterie, ze nie trzeba uzywac zadnych recznych podnosnikow do regulacji wysokosci. W planie tez obiad, ruskie pierogi zaplanowalam, a po obiedzie odpoczynek z marszem jak pogoda dopisze?. Przyjemnej srody w zadawalajacym zdrowiu Nam zycze. Odpowiedz Link
kendo Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 12.01.22, 15:27 hej Lusia, no i jak poszlo z balkonikiem i krzeslem? przyszla ,jak obiecala? ladnie bylo za oknem, nie bylam,kuruje sie, kolezanka zadzwonila,ze jej corka ma covida19 od soboty, gotuje dla niej obiady i zanosi, nie zdazylam spytac co z wnukami jej,czy sa w kwarantannie? milego dnia Tobie i nieobecnej Zalodze. Odpowiedz Link
maria88 Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 12.01.22, 15:54 I jestem znowu.Witam. KENDO Amol jest na spirytusie więc nie powinien sie przeterminować. Masz racje ja mam tez trochę problem ze sluzówkami nosa przez te maseczki. LUSIU to fajnie że daja balkoniki jak sprzet rehabilitacyjny. Ja nie korzystam. Gdy zachodzi potrzeba korzystam z wózka. Ostatnio robie mniej zakupów to bez wózka. Zreszta do sklepów mam tylko pare kroków. Jak trzeba to wyjde kilka razy. Najgorzej jak slizko wtedy staram sie n ie wychodzić bo boje sie upadków. Zdrówka zyczę i domowego ciepełka. Odpowiedz Link
kendo Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 12.01.22, 16:11 hej Mario, dobrze jak sklepy sa blisko, nie trzeba robic na raz wiekiego zakupu, tu tez mamy taki pobliski w mini galleri,ale ze jest na osiedlu gdzie wieksza ilosc mieszkancow to z ostanich krajow i strzelaja do siebie-strach tam wchodzc, staram sie robic liste i w innych sklepach,tam gdzie oni nie handluja,bo dla nich za drogi,robie zakupy i na pare razy wnosze do domu,podjezdzam blizej bloku,pozniej do garazu.. ciepelka i samych przyjemnosci zycze. Odpowiedz Link
kallisto Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 12.01.22, 17:38 Jak to Kendo strzelaja? W bialy dzien? Miedzy soba inna macja czy w kogo sie da? Jakie jezcze inne zle zachowanie okazuja w stosunku do obywateli szwedzkich? Fzisiaj bylam bardzo pracowita i w pracy i w domu. W pracy mniej szarpaniny mimo nawalu obowiazkow. Po pracy wskoczylam do Biefronki i zrobilam zakupy spoż. I agd. Kupilam fajna miskę za 7 zl i mate pod Mokrem naczynia ktora nie zbyt mi pasuje i chyba oddam którejś córce. Przyprawilam miesko na piątkowy obiad. Dzisiaj masz ugotowalam żurek. Pyszny byl i kiełbaska tez pyszną na deser zjadlam mannę z sosem ananasowym. Za chwilę zjem dwie pomarańczę. Pyszne s a i bardzo soczyste i tanie po 3 zl za kg. Mąż dokupił to wczorajszych jeszcze ponad 3 kg. Bede miala na najbliższe dni. Rodzicom przed praca dowiozlam obiad na dwa dni i deser. Nie dzwonilam jeszcze fo nich bo o 16 mial b yc ksiądz z kolenda. Acha i wstawilam jezzcze pranie zaraz befe wieszać. Ot i moja środa zorganizowaną na maksa. W poniedzialek bylam straszną dentką.... Odpowiedz Link
kendo Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 12.01.22, 20:56 Hej Kallisto, no dzien bardzo pracowity zawodowo i prywatnie, uwazaj tylko na siebie nie stresuj za duzo. skrzelanina miedzy mlodziezowymi gangami,dniem/noca, ktore rosna ,jak grzyby po deszczu,wiadomo kto w nie wchodzi.. mlodzi ludzie -uczniowie gina od kulek czy od nozy..taka teraz codzienna zeczywistosc tu panuje,podpalane samochody na parkieringach.. az strach czasami sie mijac z grupa mlodziezy bo mozna byc okradzionym lub pobitym... to juz nie ta sama szwecja,jak byliscie u mnie w odwiedzinach Kallisto, zycze relaksu zasluzonego i sily w pielegnowaniu rodzicow,ale dbaj tez o swoje sily-mialam podobnie i wiesz czym sie to skonczylo.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 12.01.22, 21:03 Kendo, byla arbetsterapeut punktualnie, poogladala sprzety do wymiany i da znac kiedy ew, dostarcza, Mario jak mam balkonik na razie ten stary to jest mocny i moge wiecej zakupow i ciezkich zrobic, ale upominam sie o lekki belkonik, to sie dowiedzialam ze nie ma takiego stabilnego koszyka i malo pojemnosciowy, ale to przeboleje, a do sklepu to nie mam daleko tylko przez kanal ok,500 m a drugi sklep po prostej lini, troche nawet krotsza droga, daje sobie rade. Kallisto, dzielna pani domu, robota w rekach sie pali, nawet obiadki na zas dla rodzicow zawozi, Juz ciemny wieczor ale cieply +3,..C jutro ma byc +8..C, i co to za zima. Milego wieczoru i spokojnej, przespanej nocy. Odpowiedz Link
kendo Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 13.01.22, 11:04 Lusia,oby jak najwszesniej sie odezwala z decyzja.. witajcie zalogo, za oknem +9 stopni-szok zimowy,bo powinno byc tyle na minusie, wieje okropnie,ze brzoza niemal na trawnik sie kladzie, niemniej jednak zycze Nam dobrego dnia. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 14.01.22, 11:01 Hej .... Sztorm Gyda zbliza sie na poludnie kraju, mimo ze dzisiaj slonecznie, pociagi wiekszosc odwolane,, drzewa powalone, wysokie rachunki za prad jest nadzieja przez analitykow od cen ze spadna z wygorowanych cen. Takie niespokojne wiesci w kraju i ze swiata czyta sie dzisiaj w gazetach. U mnie dzien troche roboczy bedzie, ale mimo takiej sztormowerj,slonecznej pogody mam nadzieje wyjsc z domu i zobacze jak daleko dam rade. A cos Jaga zapomniala drogi do nas, mam nadzieje ze jest w jako takiej formie zdrowotnej. Czego i Nam wszystkim zycze. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 14.01.22, 13:58 Witajcie.... drogi nie zgubiłam,ale tak schodzi.Dziś próbuję się dodzwonić do labolatorium co z moimi wynikami.Wczoraj byłam i jedno badanie jest,a drugiego z tarczycy nie ma. I tak sobie marnuję czas.Nawet jak złapię numer, to nikt nie odpowiada, mam czas do 15-tej,ale kto wie co oni tam robią? Opieka medyczna do bani. U mnie też bardzo wieje, pada i leci na szyby +6st.ale zimno w domu, to nic się robić nie chce.U Ciebie chociaż słonko. Mam kopytka i został sos,to tylko odgrzeję. A po co ten heroiczny spacer kiedy wieje? Odpowiedz Link
kendo Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 14.01.22, 14:05 Jaga,sliczny slonik i obalil powiedzienie,ze sie nie placze,chyba ze ze smiechu.. witaj Lusia i Jagusia, ufffffffffff,wiatry,tez je czuja dzisiaj w mieszkaniu, ale w sumie moze byc, zajeta pracka bylam,wiec nie zwazalam na powiewy, zycze udanego piatku. Odpowiedz Link
maria88 Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 14.01.22, 18:12 Witam. Dziwny ten styczeń bez śniegu i mrózów. 4 stycznia brałam ślub było ponad -20. Mnie oczywiscie bylo gorąco. Chyba luty będzie mrozny. Ciekawe co LUSIA ma w swoich przepowiedniach. Juz koncze bo mi wpis może uciec. Postanowiłam od nastepnego tygodnia szukac odpowiedniego dla mnie laptopa. Tylko niech pogoda bedzie normalna do chodzenia i pandemia nie tak grozna. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 14.01.22, 21:44 Myszka sobie uwiła gniazdko do spania z kocyka,który ściągnęła z fotelika. Nie mogła się doczekać kiedy wreszcie pójdę,bo ona lubi spać w nocy na moim fotelu komputerowym Dobranoc Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 14.01.22, 23:33 Jaga, faktycznie Myszka b.praktyczna ze swoja intuicja kocia, byle cieplutko bylo, tak sobie namoscila legowisko, pewnie Lenaka bedzie chciala w dzien ja wykurzyc z tego gniazdka?. Mario ja tez jestem na etapie szukania nowego mikra, bo zepsul sie ten ktory mialam, wysluzyl przez dlugie lata, az mi go szkoda, przegladalam na necie rozne oferty, wybralam jeden ew, z ktorego bede moze zadowolona?, poki co to ziec przywioz mi taki dyzurny, ale jak go zaczelam uzywac to czuje zapach spalonego bakelity i nie uzywam. Kendo ma sie juz lepiej slychac w glosie, czyli medycyna trafiona za pierwszym razem, nie tak jak u mnie bylo. Spokojnej nocy Nam zycze. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 15.01.22, 09:11 Witam weekendowo!!!! ... Zapowiada sie sloneczny dzien, nie wiem jakie sobie ulozyc plany, ale nudzila sie nie bede z pewnoscia, obiad mam od wczoraj, ew. jakis deser z zamrazarki wyjme i podwieczorek bedzie smaczny. Przyjemnej soboty Nam zycze. Odpowiedz Link
kendo Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 15.01.22, 10:43 witaj Lusia i nieobecne Forumki Vistulowe, zycze trafnego wyboru Mario w laptopie, moze sie poradz kogos,jaki by byl dla Ciebie OK,jest duzo na marknadzie roznych marek.. Lusia,tak,czuje sie znacznie lepiej, ale dzis migrena mnie dopadla uffff...zaluzje przyciemnilam,chosc tak pieknie slonce zagladalo mi w okna, Lenka,typowo po kociemu,gniazdko namoscila, psiuny tez tak potrafia... miejcie sobie udany weekendzik Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 15.01.22, 11:21 Kendo, migrenowa pelnia Cie juz nawiedzila? dopiero pelnia ksiezyca bedzie 18 stycznia, a to Myszka namoscila sobie z kocyka gniazdko do spania a nie Lenka. Kokakola moze pomoze na glowke? ja wlasnie sobie wczoraj kupilam mala buteleczke na wszelki wypadek?. Zycze spokojnej soboty bez boli dla Nas Wszystkich. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 15.01.22, 11:22 Witajcie... pospałam sobie nieźle,bo obudziłam się o 4-tej i byłam jakaś rozedrgana i kłuło mi koło mostka,to wzięłam relanium i spałam aż do 9-tej. Mamy duży wiatr,ale słonko które od czasu do czasu się pokazuje wynagradza i ładnie na dworze. Miałam gotować rosół,a okazało się,że to płaty kaczki.To jeszcze lepiej,tylko ją przyprawię i wstawię do piekarnika,mogę dorzucić parę ziemniaków podgotowanych. No to do roboty Odpowiedz Link
kendo Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 15.01.22, 11:52 witaj Jagusia i Lusia Lusia cocacole juz wypilam na swieta a w sklepie od tamtego czasu nie bylam--- zaraz tabletke wezme po obiedzie i pod koldre sie zloze, Jagusia niebo sliczne ,troche dramatyczne,jak chmurzyska slonce przyslonia, obrazek super... choc ja mam inny sposob "zrob cos dla siebie".. miejcie sobie mily weekendzik Odpowiedz Link
jaga_22 Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 15.01.22, 18:02 Witajcie wieczorowo.Miałam dziś niespodziankę,przyjechała córka z Mikołajem,bo niedaleko byli w teatrze dla dzieci,a Mikołaj chciał do babci. Na szczęście miałam czym poczęstować,kaczusia się przydała. Posiedzieliśmy,pograliśmy w Ubongo.Wnuczek mnie ogrywał Ciemno okropnie,a o 15-tej tak było ładnie,ale księżyc już wyłaził. dobrej nocy. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 15.01.22, 19:47 Jaga, to mialas mila niespodzianke z dobrym jedzonkiem dla gosci. Gdyby nie pandemia, rodziny czesciej by sie odwiedzaly. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 15.01.22, 19:49 Szybciej kliknelam niz omyslalam, U mnie tez juz ksiezyc wysoko na niebie ale w obwodce zamglonej, czyli zbliza sie jakis niz, sniegu, albo deszczu. Spokojnego, milego wieczoru sobotniego Nam zycze. Chociaz nie wydaje mi sie dzisiaj ze to sobota, a wczoraj myslalam caly dzien ze byla. Odpowiedz Link
kallisto Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 15.01.22, 19:52 Cześć babeczki. U mnie tez Ciemnica ale to juz prawie 20 wiec co ja sie dziwie🤷♀️🤦♀️ Wydawałoby siecsobota to dlugi dzien. Z gumy nie jest to i sie konczy... Widzialyscie zorzę polarna? U mnie sytuacja różna. Czasami lepiej Czadami gorzej.... Bylam z mama na badaniach w szpitalu. Stwierdzono rwę kulszowa to ojczym na samym piczatku Mowilam. I niectrzeba byc lekarzem. W czwartek zrobiono doplera, usg nog i badania krwi. Wcześniejsze podejrzenia byly na zakrzepice żył glebokich. Żyły sa zdrowe ale to dlatego ze mama byla czynna i duzo chodzila. Niemniej jednak szpital podradowal kropliwkami. Dostala skuteczne leki inmimo ze nie ma rewelacji to jest znaczna poprawa. Jak widzę u Was tez siecdzieje. To nawet dobrze bo nie ma nudy. Kotki Jagi maja sie dobrze. Bylam dzisiaj u sąsiadki, ktora ma kotka Ignasia. Bardzo wystraszony, uciekł gdy mnie zobaczył. Wyszlam szybko żeby koci nie stresować. Najwazniejsze ze juz przyzwyczaili sie do swoich właścicieli i jest jak maly piesek. Chodzi krok w krok za swoja pania. Fakt ze ona go bardzo cholubi i pieści. Tak powinno byc bo wtedy zwierzatka czuja sie szczesliwe i bardzo kochane. Zamykam na kolacje. Spokojnego wieczoru i slodkich dobrych snow. Odpowiedz Link
kallisto Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 16.01.22, 07:49 Dzien dobry. Jako ostatnia dokonalam wpisu i jako pierwsza to robie. Chcialam życzyć Wam Forumeczki pięknego dnia. 💓 Odpowiedz Link
jaga_22 Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 16.01.22, 11:04 Witaj Kalisto,z tego co piszesz,to z mamą nie jest tak źle, najważniejsze żeby medykamenty pomagały i nie rujnowały co innego. Dzień do bani,bo pochmurno,całe niebo szare,bez oznak polepszenia. Od rana myślę co na obiad i pewnie na myśleniu zostanie A może by tak samej upiec pizzę? nic nie wyjęłam z zamrażarki. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 16.01.22, 11:19 Hej!!!! ... WE nocy ogladalam filmy i tak nie wiem o czym one byly, w koncu usnelam i pospalam do 9, sniadanie, ochedozenie i nie do wiary ta godzina, z datami mi sie pomieszalo, myslalam ze to dzisiaj mlodzi sie zjawia, ale nie, to dalej mam relaks z wlasna osoba. Kallisto, mysle, ze gdyby mama zareagowala na mniejszy bol, to do tego pewnie by nie doszlo, bo w tym schorzeniu liczy sie szybka medycyna, ale dobrze ze nie jest to takie straszne jak wygladalo i byly podejrzenia, Twoja zapobiegliwosc teraz mama chyba doceni, stajesz murem z wszelka pomoca - jestes dzielna. Jaga, kociaki przeslodkie, chcialo by sie glaskac takiego futrzaka, ale alergia nie pozwala, chociaz w podworku na parterze jest kociak co sobie wychodzi przez balkon, i czasem siedzi na moim parapecie okiennym i sie wygrzewa w sloncu, albo na skroty i bezpieczenstwa przeskakuje przez moj balkon, Tez nie mam pomyslu na obiad, ale z pewnoscia nie bede gloda, i chyba piersi kurczaka zrobie pizze, bo wczoraj mialam taki zamiar, ale wyszlo co innego. Nigdy nie robilam z tego mieska ale jak dodam inne dodatki, to moze bedzie smaczna??. Milej, spokojnej niedzieli Nam zycze. Odpowiedz Link
maria88 Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 16.01.22, 15:56 Od rana dopiero teraz sie udało. Więc Witam. U mnie rano było piękne słoneczko a teraz ciemno i pochmurnie. Przed chwilą dostałam smsa-alert,że wszystko trzeba pozamykac bo noca silne wiatry, wichura może pozbawic nawet prądu i niebezpiecznie na drogach. Nocką była pełnia więc zmiania pogody mozliwa. Była wczesniej deszczowa. Planowałam spacerek ale w domku najlepiej chociaz palą oszczednie. Piekne kiciusie Jagi az sie chce pogłaskać rozkoszniaki. Kalisto dobrze że mama jest zdjagnozowana, teraz bedzie powoli lepiej. Lusia i Kendo relaksuja i tak trzeba. Dobrego popołudnia zyczę. Odpowiedz Link
kendo Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 17.01.22, 07:02 witajcie Zalogo, nowy tydzien juz zaczety, jakos wczesnie sie wyspalam... ciemnica za oknem z +3 stopnie i deszczem, do sklepu jeszcze nie musze, pizza tez w planie.. zycze Nam udanego dnia zdrowie Mamy Kallisto , zapowiada sie na lepsze ,choc korzonki potrafia ciagnac .. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 17.01.22, 09:20 Witajcie. wiaterek mocny jak zwykle od jakiegoś czasu,dziś bardziej i pada. Myślałam,że tak wcześnie dziś wstałam,a tymczasem,to już po 9-tej,ale już po śniadaniu. Córka poszła do pracy i wróci bardzo późno,koty będą czekały niecierpliwe pod drzwiami. Na dworze +4 i baardzo pochmurno. Odpowiedz Link
kendo Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 17.01.22, 10:04 hej Jagusia, no kociaczkowe pozdrowienie slodziaste, nieraz tak mamy,ze budzac sie myslimy,ze to pozno a to tak wczesnie.. tu tez wieje, ale dzis to juz wyjde chociazby smieci wyrzucic,zbiera sie tego codziennie, obecnie sloneczko swieci /brzoza targa na wsze strony, dobry wskaznik z nia mam,by skonstantowac,czy wieje mocno na dworze. miej sobie udany dzionek Jagus Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 17.01.22, 10:28 Hej!!! .. Tak szybko dzisiaj, zmiana planow, corka musi do pracy, Elsa juz jedzie zamiast wtorku, pranie na 4 pralki przesunelo sie na srodek tygodnia, obiad mam dla nas dwoje, moze bedzie mala chciala w wietrzna pogode pospacerowac, zobaczymy jak sie dzien ulozy, Slonca i zdrowka Nam zycze na dzisiaj i caly tydzien. Odpowiedz Link
alfredka1 Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 17.01.22, 12:40 Witajcie ) po huraganowej nocy dzionek słoneczny, wiatr jeszcze miota ale w mieście leciutko . Pranie może poczekać a spacer to dobry początek tygodnia . Pozdrawiamy )) Odpowiedz Link
jaga_22 Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 17.01.22, 15:05 U mnie też zmiana pogody po paru godzinach. Teraz chmurki napływają,ale jest ładnie,a wiatr gałęziami kołysze. Odpowiedz Link
maria88 Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 17.01.22, 17:48 Witam. W południe była burza sniezna. Zrobilo sie ciemno i zagrzmiało. Wiało mocno i padał snieg z deszczem. W mieszkaniu sie ochlodziło. Kolejne dnie tez przeplatane i w sumie mokra aura. Zdrówka zyczę. Odpowiedz Link
kendo Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 18.01.22, 06:35 witam nestorke-Alfredzie, milo wiedziec z NR u Nas-bardzo sie ciesze z odwiedzin, witajcie z ranca Zalogo, na 0 C,ma byc slonecznie, wczoraj wyrzucajac smieci myslalalm,ze choc troszke na spacer przejde, ale wialo za mocno,jak dla mnie po tylu dniach siedzenia w domu, moze dzis sie przejde na krotki spacer, tez po sniadaniu nie mielismy dostepu do internetu i telefony stacjonarne nie funkjonowaly pozno po poludniu juz bylo wszystko OK, dzis wody nie bedziemy miec po 9:00 do po poludniu, wszystko mam przygotowane na zasob wodny.. miejcie sobie udany dzionek Odpowiedz Link
alfredka1 Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 18.01.22, 10:20 Heeeeeeeeeeej !! NESTORKA to brzmi .... no jak ???? powiedzcie jak ???? )) a możeby tak uśrednić nasz wiek ????? /oczywiście żartuję ! nie przeszkadzają mi moje 92 lata/ Odpowiedz Link
jaga_22 Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 18.01.22, 10:38 Witajcie... wcześnie wstajesz Kendo.Ja dziś niespodziewanie przespałam ciurkiem 5 godz. czyli do 5-tej. Czekałam aż córka wyjdzie do pracy o 8-mej. Może tak powinnam chodzić spać,a nie trochę wcześniej? Dłuższe spanie z budzeniami też nie jest dobre. Dziś ładny dzień,gdyby nie moja przypadłość,to bym poszła na spacer. Nestorka to przecież ładna nazwa i nie tylko dotycząca wieku Przesyłam Wam słoneczko. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 18.01.22, 11:06 Hej !!!!! .. Przespalam do 9 jak nigdy bez zadnych wspomagajacych herbatek, a poszlam do alkowy o 22,30, wprawdzie czulam sie zmeczona, ale ranek juz rozpoczelam, b.pozny i sniadanie z kawa to dokladnie sie wybudze, slonce juz zacheca do wyjscia, ale tylko +1,..C. to mamy to samo slonce z Jaga. NESTOR najstarszy członek zrzeszenia, najbardziej doświadczony, najpoważniejszy przedstawiciel jakiejś zbiorowości; ktoś darzony powszechnym szacunkiem. Milego wtorku Nam zycze. Odpowiedz Link
kendo Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 18.01.22, 11:06 Alfredziu z calym szacunkiem, podziwiam Twoje zaangazowanie na necie, jestes przykladem do nasladowania, mimo swoich dolegliwosci jestes zawsze z Nami, z pelna doza optymizmu. witaj Jagusia no sloneczko piekne, dobrze,ze tylko na zdjeciu,inaczej migrena u mnie gwarantowana.. budze sie codziennie mniej wiecej o tym czasie, nieraz mam ochote na net,a nieraz na drugi bok sie odwroce z radiem przy uchu i czasem przysne by przed osma wstac i sniadanie robic i tp.. zycze Wam Panie udanego dzionka i ciepelka, tu swiec sloneczko +2C Odpowiedz Link
kendo Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 18.01.22, 13:12 hej Lusia, dokladna definicja NESTORKI, bo taki mam szacunek dla Alfredki, faktycznie pospalas sobie, mi juz to dluzsze spanie pszeszlo-czyli wracam do zdrowia, dzis o 6:00 sie zbudzilam.. a ze od 9:00mialo nie byc wody wiec obchlapalam sie coby nie czekac do popoludnia z myciem... miej sobie udany dzionek, Odpowiedz Link
kallisto Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 18.01.22, 16:36 Dzień dobry bardzo😊 Caly dzien przelezalam w łóżku. Ogladalam telewizyjne bzdury, troche poczytalam. Pogledzilam sluzbowo i zapisalam sie na gastroskopie. Termin, uwaga na czerwiec!!! Ale nie bieduje. Nawet sie ucieszylam bo i tak sie boje.... Wybrałam prywatna klinike ktora swiadczy uslugi na NFZ. Opinie przeprowadzania badan sa bardzo pozytywne, no zobaczymy....moze nie uciekanie z lezanki🤣🤣 Czuje jak bol gardla mnie dopada. Ostre bóle i ataki kaszlu wracaja na wieczor.... Az sie boje.....😱 Pytałaś w ktorym wątku Kendo o szczepieniu na krztusiec. Szczerze mowiac nie słyszałam o takich szczepieniach. Mało interesował mnie ten temat. Dopiero poczytalam i jestem uswiadomiona. Prwniecsie zaszczepienie bo cześć objawow ktore mamy to jakby z krztuscia swiszczacy kaszel. Jak mam sie na starosc dorobić jeszcze jednej chorobybto wole sie zabezpieczyć. Niestety w czasach gdy bylam nastolatka bardzo czesto mialam kaszel, bardzo czesto, bardzo uporczywy i bardzo dlugo trwal. Jakoś nikt wtedy nie pokierowal mnie do lekarza. Sama nie bylam taka mądra żeby skorzystac z porady. Zawsze mama leczylam mnie syropem Guajazyl. Zapamietam go do konca zycia. Byl ohydnych w smaku i nigdy mi nie pomagał. Oproznialam butelke po butelce a kaszel jak meczyl tak meczyl. Flaki ze srodka mi wyrywalo do łez nieokielznana chyba nadsila mna szarpala. Załamac sie bylo można. I tak 2 razy do roku kazdego roku. I tak przy okazji śniłam sobie singlowy ze syropy dzialaja cuda. Jakie to złudne.... Od kilku lat zlaszam lekarzowi taka przypadlosc. Wówczas dostaje konkretne leczenie od sterydów do rozszerzenia oskrzeli do lączonych syropów=leków. Bo sa syropy i syropy. Poza tum sa tez inne środki wziewne lub musujace o ktorych kiefys nie mialam pojęcia.... Guajazyl bedzie moja zmora chyba juz do konca..... Dlatego żeby niecdopuscic do krztuscia a przede wszystkim aż tak sie nie meczyc przyjmę szczepionkę. Odpowiedz Link
kendo Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 18.01.22, 19:47 hej Kallisto, a moze to po prostu masz na tle alergicznym taki kaszel? alergie sa na rozne czynniki nawet te na ktore sie nie spodziewamy,ze mozemy byc uczuleni, nawet plyn do mycia podlogi/czy proszki-musialam w domu pozmieniac, zauwaz gdzie bylas ostanio i jak sie pozniej czulas? ja tak reaguje po spotkaniu czy byciu tam gdzie sa koty, w watku o zdrowiu wspomnialas o szczepieniu na krztusca.. moze warto przemyslesc propozycje, ale najpierw bym chciala by mi zrobiono testy na alergie,takie "klute testy" co przy nakluciu wkraplaja dany alergen, mam nadzieje,ze medycyna pomoze czego bardzo zycze Odpowiedz Link
kallisto Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 18.01.22, 20:01 Kendus mam slaba odpornosc. Spowodowane jest to wieloma czynnikami..... A gdy spada mi odpornosc i ja czuje kiedy to sie dzieje to wtedy łapie przeróżne infekcje. Nie zawsze to jest kaszel. Kaszel przy alergii to nie taki ktory mam ja. Nie chcialabys słyszeć jaki jest jego odglos🤦♀️ Na koty nie jestem uczulona ani na kurz i mysle ze na środki drogeryjne tez nie bo inaczej wciaz bym narzekala. Moja infekcja zawsze zaczyna sie zapaleniem krtani a potem przeradza sie w okrutny kaszel. Dzieje sie zawsze tak gdy juz mam totalny kryzys zmeczonego organizmu. Stres bardzo sie do tego przyczynia. I mimo ze staram sie nie myslec o trudnych sytuacjach to podswiatomie czuje świdrowanie w glowie. Niecwyzbede siectego puki pracuję..... Codziennie zjadam dwie pomarancze. Bardzo mi smakuja tego roku. A gardlo tak strasznie wciaz boli😭😭😭 Odpowiedz Link
alfredka1 Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 18.01.22, 20:00 Szczepilam na koklusz córke przed ponad półwieczem . Sama przechorowałam przed ..... aaaaaa... nieważne przed ilu lat )) Kallisto .... to może byc kaszel uczuleniowy np. na suche powietrze . Warto kupić aparat nawilzajacy, niewielki . Wodnik taki ma bo przez ciągle zmiany klimatu /praca/ gardło zbuntowało się ... i nie dziala jak należy i oskrzela mogą być z lekkim "przykurczem" na stałe . Pozdrawiam ) Odpowiedz Link
kallisto Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 18.01.22, 20:04 Alfredko nie przegrzewam mieszkania. Czesto otwieram okna. Inhaluje sie sola fizjologiczna. Gdyby to byla wina cichego powietrza to objawy bylyby łagodne. Moje objawy na prawde sa bardzo bardzo agresywne. Odpowiedz Link
maria88 Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 18.01.22, 20:30 Witam choć juz ciemno za oknem. Dzień przemeczyłam ise komputerem i drukarką. Tusze mi wyschły i koniec. Musze nowe kupić Komputer tez raz działa a raz nie. Czekam na pogode aby polatac za nowym.tzn zobaczyc co jest. KALISTO nie jedz pomarańczy bo jeszcze bardziej podrazniasz gardło. Ja dostałam suchego kaszlu z leku od cisnienia zgodnie z ulotką taki objaw jest wymieniony. Wiec nie będe go juz brać. Moze spróbuj płukać ciepła woda z solą. Był tez pan i reperował kaloryfer w kuchni bo nie grzał i w łazience. Ostrzegaja przed choróbskami ale wyjśc to muszę, moze nawet jutro. Bądzcie zdrowi i trzymajcie sie cieplutko z dala od tych wirusów. Odpowiedz Link
kendo Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 18.01.22, 20:45 witaj Mario, no jak kazdy doradza dla Kallisto, ja tez za duzo nie moge pomaranczy zjadac.. dobrze jest czytac dokladnie ulotki zamieszczone przy lekuco do komputera to sie moze poradz kogos,co sie zna na modelach co sa w kraju,obys wybrala dla siebie odpowiedni.. moj ostani antybiotyk,bylo zalecenie by sie po nim nie klasc... oj Kallisto, masz sie z chorubskami, jak nam juz wiadomo,ze stres jest przyczyna wielu chorob lub je po prostu przyspiesza, ostania sytuacja Kallisto to "istny mlyn" wiec nic dziwnego,ze podlapala chorobsko, zycze szybkiego powrotu do zdrowia Odpowiedz Link
kallisto Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 19.01.22, 08:23 Dzien dobry wszystkim. Za oknem mgła i pewnie mało przyjemnie. Dobrze ze nie musze wychodzic. Lezakuje sobie do woli. Wygladam troche jak straszydlo i dobrze mi z tym🤣 Mario czy myślisz ze kwas z pomaranczy zle dziala na gardlo? Obudzilam sie ok.siodmej ale od godziny gdy grzebię w telefonie to juz nie nuży do spania. Znając siebie i tak nie ustne... Za ten czad kupilam kapsulki Tchibi. Wczoraj odebralam koldre puchowa, ktora zamowilam rodzicom i nowe rolki do drzwi prysznicowych. I praktycznie co tydzien cos odbieramy z paczkomatu. Chce przy tym zaznaczyć ze większość zakupów dokonuje internetowo. A to dlatego ze takich dołek nie ma w sklepach stacjonarnych. Po kawe musialabym jechac do centrum. Po kołdrę rowniez a ceny w sklepach sa wyższe. Sprowadza sie do tego, ze wygoda i ceny zrobily swoje. Od zabawek po rajstopy, bielizne, sprzet techniczny, ozdoby, zabawki, ksiazki zamawiamy zdalnie. I mimo ze Empik mam na wyciągnięcie reki to i tak opłaca mi sie zamowic o 30% tańsza w sieci. I tak jest niemal ze wszystkim. Ide poczytac. Milego dzionka ze slonkiem. Ps. Moje miesnie brzucha sa chyba na wyczerpaniu od tego kaszlu😭😭😭 Odpowiedz Link
kendo Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 19.01.22, 08:52 wspolczuje Kallisto bolu miesni brzusznych, tez miewam tak,kiedy kaszel nawiedza-cale szczescie ze bardzo rzadko- witaj skowronku, tez przed siodma dzis sie obudzilam, ja jakos nie umie zamawiac przez intrnet,czasami prosze dziecie by mi pomoglo w tym,ale wole w sklepie obejzec/pomacac..choc teraz juz w moim wieku wszystko mam,wiec ograniczam sie do zakupow spozywczych, choc mam ochote na zamowienie ze sklepu " torbe zywieniowa" z lista menu-sa dla rodziny wielodzietnej i dla solo.. przyjemnej lektury i udanego dnia . Odpowiedz Link
kallisto Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 19.01.22, 09:14 Kendus zakupy internetowe to duza wygoda. Niecszuka sie po mieście, niectraci sie czadu a i zaoszczędzić można. Kupujemy takie rzeczy ktorych jesteśmy pewni. Wiem z ktorej firmy buty chce kupic to kupuje, rozmiar paduje zawsze. Ksiazek macac nie musze bo ksiazka to ksiazka. Co innego sweter czy sukienka to trzeba przymierzyc choc tez kupowalam ale rzadko. Zakupy spozywcze można zamawiac do domu. Wygoda, nie tracisz czasu, nie dzwigasz. Kiedys zamawialam kilka razy. Wtedy taki minihurt mleka i wody. Od kiedy mleka pijemy mniej a wode filtrujemy i ziemniaki kupujemy w większej siatce to nie ma sensu nadplacac za usluge. Oczywiscie ze czasem to jest ochota pochodzić, popatrzec, poprzewrcac ciuchy na wieszaku, tez tak robie. Ale tam gdzie można zaoszczędzić sily ot to wykorzystuje. Odpowiedz Link
kendo Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 19.01.22, 09:27 Oczywiscie Kallisto dla pracujacych ludzi to duza wygoda,jezeli sie ma sprawdzone punkty zakupowe.. nawet obecnie przy pandemi tez jest praktycznie.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 19.01.22, 10:29 Hej !!! W wietrzna srode, wialo w nocy i teraz przy +2,..C A zamiaruje wyjsc z balkonikiem do sklepu i apteki, moze mnie nie porwie,. Swego czasu jak tutaj przyjechalam, to zamawialam odziez z katalogow, dawno juz z tym skonczylm, najlepiej w sklepie, dotkniesz, pomacasz i przymierzysz, tez jak Kendo, jestem obkupiona w ciuszki, a teraz tylko zywnosc sie kupuje, Rachunki wsrosly znacznie, czynsz za mieszkanie o prawie poltora procenta, tudziez swiatlo.Nie wiem czy jest wogolne na czyms oszczedzac, ale nie na jedzeniu.. bo lepiej piekarzowi niz lekarzowi dawac, jak to dawniej mowiono. Mam nadzieje, ze Maria88, bedzie po sklepach w maseczka ochronnych na twarzy wybierala komputer i inne sprawunki zalaatwiala, bo ja w sklepach obowiazkowo usta, nos maseczka zakrywam, na spacerach nie koniecznie. Choroby sie czepiaja rozne nas mimo ze staramy sie ich unikac, Wszystkim Nam zdrowka zycze. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 19.01.22, 11:13 Witajcie... pogodę mamy podobną. Z sokiem pomarańczy coś może być na rzeczy,bo ja prawie nigdy nie mam zgagi,a po soku z pomarańczy się zdarza i nie piję. Płukanka z soli to jak gardło boli,bo antybakteryjne, a tak może tylko podrażnić. Są specjalne drażetki do ssania w aptece na podrażnione gardło. A może mają jeszcze coś lepszego www.e-zikoapteka.pl/tymianek-i-podbial-24-pastylki-do-ssania.html www.swiatleku.pl/product/propolis-tabletki-do-ssania-x-16?utm_source=ceneo&utm_medium=referral U mnie wszystko się kupuje internetowo ,są podane wymiary,opinie. W zeszłym tygodniu kupiłam sobie ciepły sweterek z kapturem w kolorze jasno szarym i koszulę ciepłą w kratkę z długimi rękawami ze stójką.A wybór mam większy niż na wieszaku. Dziś też czekam na paczuszkę,ale dla córki. Odpowiedz Link
kallisto Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 19.01.22, 12:57 To prawda co piszesz Jago ze wybor jest nieporównywalnie wiekszy. U nas najgorszy problem jest z butami. Kiedys dawniej w centrum byly sklepy z butami. Teraz w centrach handlowych sa markowe i bardzo drogie i CCC gdzie ceny sa normalne. I co z tego ze ostatnio upstrzylam botki gdy mnie bylo mojego rozmiaru? Musialam zamowic czyli koniec końców internetowo. W tym internetowym sklepie o ktorych pisalam jakiś czas temu można zrobic skan stopy w naszym magazynie tej sieci obuwniczej. Mamy z mezem skany i strona sugeruje rozmiary z roznych marek na nasza stopę. Takie udogodnienie mamy. Zawsze jednak można oddac zakupy i przeważnie za darmo. Na Allegro mam wykupiony pakiet za 40 zl na rok gdzie przesyłki mam za darmo. Zamawiamy z Allegro duzo, z mojego konta kupuje moja córka wiec za przesyłkę placilybysmy za kazdym razem. Jest to na prawde duza wygoda szczególnie ze kurier do domu lub paczkomat kolo domu. Nawet pocztę z kolejka pomijam szerokim łukiem. Ide do kuchni podszykowac obiad czyli mielonego kotleciki, smażone ziemniaki i surówka z pora. Jagus mialam gardimax i islę, strop z babki lancetowatej. Zmienilam to na orofar i uniben. Dzisiaj nieco lepiej ale w dzien gardlo boli troche mniej. Wieczorem daje mi do światu wiec zobaczymy co bedzie za kilkanaście godzin. Odpowiedz Link
kendo Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 19.01.22, 13:16 hej Lusia/Jagusia/Kallisto Lusia-masz racje wszystko drozeje a emeytury minimalnie w gore ida a wiekszy podatek zabiera fiskus, wiatru nie ma silnego,no moze zalezy w ktorym kierunku sie bedzie szlo,jak z boku powieje to OK,byle nie prosto w buzie,nalozylam kaptur,przewiewalo mi przez czapke, Kallisto - macie super z tym wymierzenie stopy i zakupowaniem butow czy odziezy, tu zamawiajac i nie pasowalo by mi,musiala bym placic przesylke w niektorych firmach.. Twoje gardlo tak sie ma jak moje przy zapaleniu zatok,dopiero antybiotyk pomogl, Jaga zadowolona z zakupu internetowego, sloneczko posyla ,akurat dzis go brak tutaj, jest pochmurnie i +4 C. zycze Wam udanego dnia i zdrowka Odpowiedz Link
maria88 Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 19.01.22, 17:25 DobryWieczór. Ciemno za oknem ale dzisiaj polatałam. Przedłuzyłam m.in.umowe na media i zakupy spozywcze które mi się juz wybyły. Nie planuje wychodzenia w najbliższych dniach bo jednak jest b.niebezpiecznie z tymi wirusami. Dzionek był chłodny z mżawkai dosyc slisko. Dobrego wieczorku zyczę. Odpowiedz Link
kendo Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 19.01.22, 17:38 witaj Mario, no to masz na jakis czas skokoj z zakupami, ja w dalszym ciagu dopisuje do listy co mam zakupic i wtedy tez mega zakupy beda, by nie wchodzic do zadnego spozywczaka pozniej, wyjadam to co uprzedniu przygotowalam,w do przerobienia tez mam pierzaste, warzywa zamrozone, bulki ewentualnie upieke,jak braknie, czyli jak to widze na teraz,to bije rekord niepojscia do sklepu .. miej sobie cieplutko i na viruska uwazaj. Odpowiedz Link
kendo Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 20.01.22, 06:34 witajcie Zalogo, ciemnica za oknem, nawet ksiezyca nie widac/-1C/wietrznie, obiecuja wzgledna aure na spacery, miejcie sobie dobrze Odpowiedz Link
kallisto Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 20.01.22, 06:40 Przylaczam sie do witanek. U mnie znowu okrutnie szaleje wiatr. Dobrze ze za oknem nie mam morza, zmyłoby nas z powierzchni ziemi jak tsunami. Obudzilam sie za wczesnie. Kaszel meczy przeokrutnie aż glowa mi pęka.... Mąż tez sie rozlozyl i goraczkuje. Wysle go do zbadania i na test. Ide jeszcze przytulić sie do pieleszy. Spokojnego i zdrowego dnia. Odpowiedz Link
kendo Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 20.01.22, 07:06 hej Kallisto, o jejku,ten kaszel, obudzilam sie bez niego o5:30,ale czuje jeszcze gdzies" gleboko zatoki"/bez goraczki, faktycznie podlapalas dziwne znowu jakies virusy, miejmy nadzieje,ze bedziecie szybko zdrowi zazywajac medycyne.trzymajcie sie cieplutko. czego Wam zycze.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 20.01.22, 11:34 Hej !!!! .. Slonecznie i wietrznie za oknem, obchedozylam sie i pomalu nabieram tempa do zycia po kawie. Wirusy szaleja zmutowane, ,...nie wiadomo na kogo wypadnie bec.., i reakcja lancuchowa wszyscy domownicy sie borykaja z przypadloscia. Tutaj ludzie niektorzy na chodnikach robia duze odstepy zeby blisko siebie sie nie mijac. Planowalam sobie wyjcie, ale wieje i przy tylko +1,.C bedzie pewnie odczuwalna wieksza temp. Pogodnie niebo, to tak szybko nie bedzie ciemnicy za oknem, ale juz widac ze dzien staje sie dluzszy przy slonecznej pogodzie jak dzisiaj. Na mojej trasie, ludzie sie zwidzieli i tez maszeruja, musze zmienic kierunki marszow, zeby spotykac jak najmniej ludziskow, sklep tez juz w niektore art, sie upomina na odwiedzenie, ale jakos przeciagam ten stan i nie wchodze do zadnego, mimo ze atrakcyjne obnizki sms wysylaja. Zdrowka Nam zycze i mllego czwartku w prominiach slonca. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 20.01.22, 11:46 Witajcie... To rzeczywiście nieciekawie z tym kaszlem Kalisto,ziółka raczej nie pomogą,tym bardziej,że i mężowi coś się przyplątało. Dobrze,że chociaż do lekarza nie macie kłopotu. U mnie tak dobrze nie ma.Na pytanie tydzień temu,na kiedy mogę się zapisać do lekarza,odpowiedziała panienka z okienka,że końca m-ca już nie ma zapisów. Kendo wcześnie wstajesz,ja dopiero jak zobaczę,że robi się widno, a to dopiero po 8-mej. Odpowiedz Link
kendo Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 20.01.22, 11:54 Jagusia, sliczne powitanie z psiunkeim, witaj, jak rowniez Lusie witam, no z tym wstawaniem to dzis przecholowalam, po wpisaniu sie raniutko z laptopem w lozku przysnelam sobie niemal do 10:00, myjac sie Polonia zadzwonila do drzwi... no jakos sie wyrobilam, zaraz zjem obiado -lunch i jednak wyjde na sloneczko tym razem bez kijow, wiatr bedzie zrywal kaptur z glowy,wiec bede musiala miec rece wolne ciepelka/zdrowka Wam zycze, do sklepu tez nie musze jeszcze... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 20.01.22, 12:20 Kendo, takie przysniecie tez mi sie przytrafia, jak dzisiaj, ale coz zrobic, to chyba nalezy juz do wieku? i trzeba to zaakceptowac?. Mam nadzieje, ze przy dzisiejszej slonecznej pogodzie i piesku z serduszkiem bedzie dzien zaliczony do udanych. Przyjemnego poludnia i popoludnia Nam zycze. A Dorka sie na nas obrazila????...... Odpowiedz Link
kendo Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 20.01.22, 12:25 no wlasnie? gdzie Dorka sie podziewa? wlasnie to przysniecie juz po obudzeniu porannym mnie denerwuje, milalam nawet radio wlaczone, wydawalo mi sie ze wszystko slysze a jednak spalam... miejcie sobie Vistulanki mily dzionek Odpowiedz Link
maria88 Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 20.01.22, 15:07 Witam zimowo. Sniegu mokrego nawiało. Jutro ma być z mrozem na 2 dni a potem znowu deszcz ze sniegiem. Zbliża sie Dzień babci i dziadka. Planowałam wyjscie na cmentarz ale nici z tego.Niebezpiecznie chodzic bo slisko miedzy grobami i nie widac scieżek. Już 20ty zaraz bedzie koniec miesiaca. Bardzo szybko zlecił mi ten styczeń. Optymizmu Wam i sobie zyczę bo teraz tego nam chyba najbardziej potrzeba. Odpowiedz Link
kendo Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 20.01.22, 15:14 hej Mrio, jak bys wiedziala,ze optymizm teraz jak najbardziej na czasie, choc ja z tym problemu nie mam, na cmentarzu na pewno nie bedzie odgrniety snieg wiec lepiej odczekac na lepsza aure pogodowa, trzymaj sie cieplutko.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 21.01.22, 08:12 Hej !!! LUDZIKI.... Mam nadzieje ze zdrowie mamy w garsci i sie jakos trzymamy, zeby sie nie pogorszylo. Kallisto, jak tam u Ciebie i z mezem troche lepiej?, moze juz calkiem dobrze?, chociaz wiem ze jak sie kaszel przyplacze to dlugi czas potrzeba zeby sie go pozbyc. Zycze cierpliwosci i szybkiego pokonania niedyspozycji zdrowotnej. Mario88, dawno nie bylo u nas takiego mokrego sniegu, ale wiem ze jak to przymarznie to niemozliwoscia jest utrzymac sie pionowo na chodnikach, ja mam takie raki(kolcowate) na piety, ktore przypina sie do butow i czuje sie bezpiecznie pionowo, ale mimo wszystko jestem zawsze ostrozna. U mnie dzisiaj szybko musze ogarnac pokoje i caly dzien jestem zajeta, a wieczorem padne, pelna wrazen i niekontrolowanego stresu, w sobote relaks, a w niedziele jak u corki nikt w pracy nie ma covida to nastepna wizyta wnuczki. Kendo, skoro sie usypia to chyba kropen(organizm) tego potrzebuje. Zycze nam na piatek pogody ducha i zdrowia w dalszym ciagu by nam dopisywalo. Odpowiedz Link
kallisto Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 21.01.22, 10:02 Hej Lusia. Zapowiada Ci sie nie zle zorganizowany dzien czyli dzien rozkosznych zabaw ? Dzisiaj Obudzilam sie bez kaszlu. Do wczoraj wieczor jest o niebo lepiej co i hura! Milego dziinka! Odpowiedz Link
kendo Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 21.01.22, 13:42 witajcie Lusia i Kallisto oraz nieobecne Forumki Vistulowe, ja z tym dosypianiem rankiem, to cos ostanio mam na rzeczy,dzis znowu przysnelam, dzien poczety z opoznieniem, odkurzania nie bedzie, bo juz padlam, moze jak odpoczne to mopa zatrunie albo jutro? +4C za oknem i powiewa, dobrze ze Kallisto juz ma sie duz lepiej,czyli mozna napisac ,ze w poniedzialk nie bedzie nawet pamietac o kaszlu, chyba ze malzonek bedzie przypomina-ma sie lepiej? miejcie sobie milo i udany dzionek. Odpowiedz Link
kendo Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 21.01.22, 14:25 hej Jag a wiec BACIE FORUMOWE MIEJCIE SOBIE DZIS PIEKNY DZIEN Z WNUCZKAMI /WNUKAMI OBYSCIE MIALY NA CO DZIEN WIELE RADOSCI Z NIMI Odpowiedz Link
kallisto Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 21.01.22, 15:44 I piatek mija powoli piękna sloneczna pogoda sieczrobila aż chcialoby sie wyjsc na spacer, a ja nawet nie wiem czy na zwolnieniu jest inf.o leczeniu czy chodzeniu? Ogladam program Wiem co jem. Mowia onowocach egzotycznych i m.in. o liczi. Czy jadacie liczi? Zawsze myslalam ze liczy ma byc od czegos dodatkiem. Tym czasem można jesc jak sliwki🤪 Odpowiedz Link
kendo Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 22.01.22, 08:15 czasami kupie liczi, hej Zalogo Vistulowa, juz sloneczko wstalo, ubarwilo niebo na rozowo-lazurowo na razie bez wiatru /-5 ,to musi byc fajnie z powietrzem na dworze.. zycze nam udanego weekendu/ciepelka/zdrowka Kallisto, nastepnym razem pytaj lekarza czy mozesz byc na spacerze podczas zwolnienia.. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 22.01.22, 11:32 Witajcie... lepiej nie pytać lekarza,bo skoro pacjent pyta się o spacer, a ma problem z kaszlem w zimie,to znaczy,że jest zdrowa. Wnuczęta wszystkie złożyły życzenia łącznie z dziadkiem. W nocy trochę sypało,bo mam na balkonie,ale teraz pogodnie i czekam czy słonko wyjdzie,a temperatura -1,albo - 2. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 22.01.22, 14:12 Hej!!!!, Kilka dni slonca, po pochmurnych dniach bez niego, aura migrenowa juz mnie nawiedzila, musialam sie polozyc z czarna opaska na oczach. Juz jest ok. Dzien sloneczny, mialam plany wyjcia,ale moze jak slonce zajdzie, u corki w pracy 2 osoby covid, chyba wnuczka w niedziele sie nie zjawi, cala jestem w nerwach, ale co to da, trzeba dac na wytrzymanie i myslec, ze nas to nie dosiegnie. Milej soboty Nam zycze, takiej jak ten ludzik z obrazka. Odpowiedz Link
kendo Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 22.01.22, 18:31 dobrywieczor Zalodze, sliczne powietanie Jagusia, na razie be sniegu i z minusem nawet podczas dnia.. obecnie -3C. Lusia,herbatke tyko sobie jeszcze zrobilam i kolacji chyba nie bede jesc po Twojej dobrej pizzie,no wielkie polskie jablko schrupie, ciepelka i milego wieczoru zycze Odpowiedz Link
maria88 Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 22.01.22, 18:38 Walczylam z komputerem zeby napisać pare słow. Mam bielutko i mroznie a także wiatru n ie brakuje. W mieszkaniu tez nie za cieplo ale kąpać. Dobrej nocki zyczę. Odpowiedz Link
kendo Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 22.01.22, 19:07 hej Mario, udalo sie cdo Nas, a moze trzeba o po prostu updatowac totalnie? nie wiem co mam doradzic wiecej, ale jak byl ekspert,to moze to zrobil? bez sniegu, ale pozostale gdzie slady wilgoc,to trzeba uwazac bo slisko na nich.. nawet jak Lusia do samochodu mnie odprowadzala, stwierdzila,ze juz o 17 godz.zaczyna robic sie slisko na jezdni. miej sobie milutki wieczor,okryj sie kocykiem i popijaj aromatyczna herbatke. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 22.01.22, 20:17 Jeszcze wieczerom pozagladalam, poczulm tez zimno, ale jak siedze lub poleze na kanapie to musze pod kocem. Jeszcze bym cos na ruszt wrzucila ale zjem gruszke i czekam czy smaki na jedzenie mi przejda, a slodkosci nie chce w siebie juz pakowac, bo chore stawy tego nie lubia, zostalo mi troche Ptasiego Mleczka z Polski to to wyjadam, czasem wnuczka tez dostanie . Spokojnego sobotniego wieczoru Nam zycze i przespanej nocy. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 23.01.22, 06:56 Hej!!!! ... Jakos nie wydaje mi sie ze to dzisiaj niedziela, ale jest, dzien zapowiedzieli bez slonca i na plusie +2,..C, zadnych planow, polowe obiadu mam, ale bym chciala cos innego sobie przygotowac i moze do poludnia jakies smaki mnie nawiedza?. Maria88, cieszy sie przez okna sniegiem, u mnie go nie ma, co to za zima juz polowe jej minelo? Milej niedzieli Nam zycze. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 23.01.22, 11:22 Witam niedzielnie i słonecznie ,czekałam aż do mnie przyjdzie. Trochę długo czekałam ,ale było warto. Dobrej niedzieli. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 23.01.22, 13:09 Jaga, to jakos u mnie pewie wiecej gestych chmur na niebie i go nie wiadac. Przyjemnego popoludnia Nam zycze. Odpowiedz Link
kallisto Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 24.01.22, 08:16 Hej dziewczyny. Mialam lenia do pisania... Zostalam dzisiaj w domu. Nie moglam spac. Do północy to jakas porażka. Czuje sie rozbita a co byloby w pracy? Taka mam lane ze nic robic nie bede. Mąż zrobi zakupy, obiad na wpół gotowy no zyc nie umierac😀 Ogladam materace nakladkowe na materac lozka. Troche mi twardo, musze sobie polepszyć wygoda w spaniu. Kiedys juz taki mialam ale pojechał do dzieci. Myslalam ze przy nowym materacu nie bedzie potrzebny. Niestety czlowiek przymierza sie w sklepie i tak nie kupi takiego co by chciał. Wydaje sie dobry, tym czasem okazuje sie ze zbyt twardy. Wyszukany, wypasiony, zdrowy dla kregoslupa tylko co z tego kiedy twardo?😱 Przyjemnego poniedzialku bez trosk ale z usmiechem😊🍵🌹 Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 24.01.22, 10:14 Hej !!!! .. Tydzien zaczal sie u mnie z dostawa nowego krzesla i nowego lekkiego balkonika, czekam na dostawe, Kendo tez juz przyjechala, pojdziemy troche w miasto, zobaczymy ile ludzi?. Pogoda nie zacheca, jakos dzysto. Kallisto, to z jednej strony juz zdrowsza , a z drugiej jakies niehcenie Cie ogarnia. To prawda, nie ma to jak miekle poslanie, ze nic nigdzie nie gniecie. Moze dzisiaj cos wyszukasz dla Was. A maz juz zdrowiutki, szybko mu przeszlo, to jest duza pomoca dla Ciebie. Zycze Nam przyjemnego poczatku tygodnia i calego. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 24.01.22, 10:35 Witajcie... mam taki samproblem z materacem jak Kalisto.Dla mnie jest za twardy,podkładam sobie pod plecy coś miękkiego. Szkoda mi wyrzucić materac,bo w dobrym stanie, a wiadomo,że są drogie. Myślałam też o nakładce,ale moje łóżko szerokie,nie wiem jak z tego wybrnąć. Ranek był piękny,może jeszcze się poprawi tak jak było wczoraj. Nic mi się nie chce,bo słabe ciśnienie mam,tylko 100/55 dobrze,że nie zdążyłam połknąć tabletki tylko zmierzyłam. Wam udanego dnia. Odpowiedz Link
kallisto Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 24.01.22, 10:56 Jagus jak szerokie masz łóżko? Sa roznych wymiarów. Ja chyba wybiore taki allegro.pl/oferta/materac-nawierzchniowy-visco-memory-140x200-8-cm-8780964388 Mój materac tez jest nowy. Nawet nie mam komu oddac. Odpowiedz Link
kendo Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 24.01.22, 16:13 Kallisto z tym spaniem moze byc przyczyna tarczyc, moze sprawd,moze trzeba dawke obnizyc lub zwiekszyc medycyny witajcie Vistulanki, no juz jestem,padnieta,ale obkupiona, z materacami tak jest, mam wygodne lozko,materac nakladkowy rowniez,a jeszcze taki cienki "antyalergiczny klade i dopiero przescieradlo naciagam, tu sa roznych rozmiarow lozka od 80/105/120/160/180 cm szerokie i do nich sa dostosowane rozne materace.. +5 C wiaterek, udanego popoludnia , Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 24.01.22, 16:55 Jaga, Kallisto, Kendo, materac miekki to gwarancja sie wyspania?, ale taki ktory bedzie sie modelowal do naszego ulozenia ciala na nim. Kallisto mam podobny, ale wicej nie udalo mi sie przeczytac bo mam zablokowane reklamyi musialabym potwierdzic sie u nich. Mam nadzieje, ze poczytalas rowniez opinie juz ludzi co pokupili takie materace, jak sie na tych materacach wysypiaja, chociaz mamy rozne odczucia do miekkosci i fast(twardego materaca). Przyjemnego wieczoru Nam zycze. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 24.01.22, 16:57 Jaga, to Ty co dzien mierzysz sobie cisnienie, i w zaleznosci od niego medycynujesz sie? Przy takim niskim cisnieniu to tylko dobra kawke sobie trzeba zaserwowac. Odpowiedz Link
kallisto Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 24.01.22, 17:58 Kendus u nas tez sa roznych wymiarów od wąskich do szerokich, od krotszych do dłuższych. Twarde, miękkie, średnie i z kolosem. Z roznymi sprezynami i kieszeniowe. Wybor ogromny tulko trzeba wiedziec czego sie chce od takiego materaca. Kiedys wydawało mi sie ze za miękki nie dobry dla kregoslupa. Może i tak. Mój twardy nie jest, trzyma wcryzach i cialo i kręgosłup ale brakuje takiego przyjemnego otulenia. Musze tylko sprawdzic w sklepie jaki ten miękki jest bo niecdla kazdego miękki to miekki😊 I tak kupie w internecie bo sa tansze i wiekszy wybor niz w sklepie. Lusiu akurat tego nadmateraca Opinie sa ok choc nie patrzę na nie bo zawsze jedt tak ze cos komus pasuje a drugiemu zupełnie nie. Mam czas wiec poszukam sprawdze i zamowie. Wrocilam od rodzicow, zawiozlam obiad i zakaski. Mama czuje sie o niebo lepiej. Juz siada wstaje i jest w stanie wziac prysznic. Zimno sie u nas zrobilo i mży. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 24.01.22, 18:04 Kallisto, to pocieszajace wiesci od mamy, i Ty przy tym lepiej sie bedzie czula, ze zdrowie mamy wraca do normalnosci. To prawda materacy jest multum i kazdy z pewnoscia znajdzie dla siebie co potrzebuje i wymagania kregoslupa. Zycze udanego wyboru. Odpowiedz Link
kendo Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 24.01.22, 18:35 kallisto, jeden stres-choroba mamy sie uspokoila, to stres u corki--ech zycie poplatane.. dobrze,ze juz u mamy lepiej,mniej sie bedziesz zamartwiac, ale teaz u corki... a co do materacy, mam wlasnie taki co sie uklada do mojego ciala, problem z tym,ze scielac lozko musze dobrze ponownie naciagac przescieradlo i od spodu materac troche poszturchac, bo nie lubie miec "dolka" ani sladu ze lezalam na przescieradle,musi byc prosciutko...lozko kupilam wlacznie z materacem-komplet- zycze trafnego wyboru, Odpowiedz Link
jaga_22 Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 24.01.22, 19:13 Materac kupiony razem z łóżkiem,a łóżko nie jest ani wąskie ani bardzo szerokie,bo ma 142 sam materac,pewnie się rozklapcił A co ma wspólnego tarczyca z łóżkiem? O ten nakładkowy ,to by chyba pasował. Dzięki Kalisto. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 24.01.22, 19:29 Lusiu medycynę biorę jednakowo i jak dotąd nie miałam problemu poza wyjątkami. Przeczytałam dokładnie opis mojego leku na rzs i doczytałam się,że może ciśnienie spadać.Ponieważ biorę ten lek 1x na tydzień,a wczoraj brałam ,to powiązałam ze sobą. Zaczęłam czytać wszystko,bo bardzo dużo tego i się doczytałam,mogą być spadki ciśnienia,bóle mięśni,bóle głowy, bóle brzucha itp jest tego masa.Zobaczę jak będzie jutro, Jak były upały to też trochę spadało ciśnienie,ale nie aż tyle. Najbardziej to mi dokuczają bóle ud,ale myślałam,że to od kręgosłupa,bo kolano to na pewno. Odpowiedz Link
kendo Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 25.01.22, 09:48 *Jagusia, najpierw ...cyt.."A co ma wspólnego tarczyca z łóżkiem? ". to ze Kallisto napisla,ze spac nie moze, przy tarczyscy problemowej sa takie objawy... nie wiem czy wiesz, ze dobrze jest lozko odwracac,co jakis czas z "nog do glowy" podobnie z materacami sie tak robi, robie tak ze swoim lozkem, co jakis czas przemieniam jego "z nog do glowy" Odpowiedz Link
kendo Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 25.01.22, 09:55 witajcie Vistulanki, za oknem +5 C/slonecznie /troszke powiewa... na brzozie za oknem salonu, sroki zaczely budowac sobie gniazdo, sa bardzo aktywne,juz "podloge zbudowaly" zycze Nam udanego cieplego dnia Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 25.01.22, 11:14 Hej !!! Jestem juz na nogach po nieprzespanej nocy, pozniej wczesnie wieczorem nadrobie niedospanie. Slonce wyciaga czlowieczkow z domu, chyba tez sie gdzies przejde, w celu lykania vitaminy "D". Planow kulinarnych naplanowalo mi sie sporo i nie wiem od czego mam rozoczac gotowanie zeby znowu bylo juz gotowe tylko do odgrzania, teraz zeby tylko starczlo checi? Kendo, wiosna bedziesz miala koncerty mlodych sroczek jak beda dary dzioba o jedzenie i przepychaly sie w gniezdzie, pewnie i tak bedzie ze zawsze jedna z gniazda wypada. Slonecznego dnia Nam zycze, juz dzien dluzszy o 1 godzine. Odpowiedz Link
kendo Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 25.01.22, 11:31 HEJ lUSIA, TEZ MYSLE O MARSZU,JEST SLICZNIE NA DWORZE, to chyba mloda para srok, zobaczymy,jak im pojdzie budowanie dalej, buduja gniazda glebokie.. miej sobie udany marsz...i dzionek Odpowiedz Link
jaga_22 Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 25.01.22, 11:46 Witajcie ... dzień szary , pada mżawka +1,to i chłodno. Kendo ja nie mam takiej możliwości żeby z łóżkiem tańczyć po pokoju Czytałam,że głowa powinna być ułożona na północ,ja mam na zachód inaczej nie pasuje. Materac odwróciłam latem,ale taki sam,nic nie jest odgnieciony,dlatego uważam,że jest za twardy,bo się nie ugina i nie podpiera dobrze wklęsłości pleców. W niedoczynności człowiek jest ospały i raczej dobrze śpi i zimno mu. W nadczynności nerwowy,gorąco ,ze spaniem może być gorzej. Po to są badania. expertsnu.pl/blog/39-jak-ustawic-lozko-wzgledem-kierunkow-swiata Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 25.01.22, 12:28 Jaga, jak t dobrze ze w polsce macie mozliwosci zrobic prywatnie swoje badania, ktore chcecie sprawdzac co jakis czas bez skierowania lekarskiego. Tutaj nie mamy takiej mozliwosci, na kazde badanie musi lekaarz wystawic skierowanie, nawet w tej prywatnej klinice co jestem zapisana. A WIELKA SZKODA, a na zwykla porade lek, czeka sie czasem poltora miesiaca, albo zamawia telefoniczna rozmowe, zeby lek, zadzwonil do Ciebie. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 25.01.22, 16:26 Rzeczywiście dziwne.Ja byłam prywatnie zrobić sobie RTG ramienia,ale miałam skierowanie ,a wynik przysłali mejlem, Prywatnie RTG nie można,potrzebne skierowanie,ale USG tak. Prywatnie robiłam badania na cholesterol TSH i kreatyniny. Jak się ociepli to zrobię sobie badania,bo moje zgubili. Reumatolog daje skierowanie na pełne badanie co 3 m-ce,teraz będę robiła w lutym.Wolałabym jednak żeby mi nie robiono badań,tylko żebym była zdrowa. Odpowiedz Link
kallisto Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 25.01.22, 17:26 Hej Wam. Wrocilam z pracy z zakupami i juz jestem po obiedzie. Dostalam ksiazke od jednej profesorski ktorej mąż jest autorem. Opisuje swoja karierę zawodowa i historie rodziny. Ciekawe czy nie zaciekawić? Z moim łóżkiem tez tańczyć nie moge po 1 sz jest bardzo ciezkie i ma skrzynie, po 2gie skrzynia musi byc od strony nog, po 3cie jego ustawienie musi byc takie a nie inne. Zbyt maly pokoj zebybtak jezdzic a szkoda, kazda zmiana jest fajna. Materac owszem przewracam co kilka miesięcy. Bylam dzisiaj w sklepie z materacami i podobny do tego z allegro z termogąbką ale 4 -5 cm kosztuje 519 zl😱😱😱 wariactwo jakies. Musze sie na cos zdecydowac ale to jeszcze potrwa, musze wybrac na spokojnie. A to będziecie miec ciekawie z tymi srokami. Stoki jak sliczne tak wredne ale zawszecto natura. Jak sie nie ma swojego zwierzaczka to i na ptaki można patrzec. Wyłączyli u mnie prąd i stanęły zegary. W kuchence ustawilam a w pokoju nie umiem. Jakiś durny ten zegarek🤪 Ide odpocząć. Milego tez i dla Was wypoczynku. Odpowiedz Link
kendo Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 25.01.22, 18:02 witajcie Jaga no tak,dobrze,ze materac mozna pdwrocic,to juz cos da.. taj jak Lusia wspomniala, a wyniki na tarczyce to musimy placic za wizyte u lekarza,by dostac skierowanie..i to trzeba sie upomniec.. mozna zamowic rozmowe z lekarzem, wtedy sie czlek dowie,czy do niego sie rejstrowc czy on da dalsze skierownie gdzie trzeba.. witaj Kallisto, no pamietam pokoik w ktorym spalam, bo tam macie teaz chyba sypialnie, dobrze,ze materac mozna odwrocic.. siedzialam przy oknie i obserwowalam sroki, w sumie to nie wiem czy tak galazki sobie obrywaja czy gniazdko plota, bo to akurat splot grubych galezi jest, latem dra sie jak kota zobacza, blisko sasiadujemy z willowymi ulicami i ludziska maja koty.. bylo slonecznie do zachodu slonca obecie +3C miejcie sobie cieplutko/odpoczywajcie pryjemnie. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 26.01.22, 09:46 Hej !!!! ..... Dla przypomniena, to dzisiaj SRODA.... W nocy padal deszcz zimowa pora, niebo nie zwiastuje ze slonce bedzie na nim goscilo, ale trzeba sobie cos zaplanowac zeby sie nie nudziolo, do sklepow strach wchodzic przed chorymi ludzmi ktorzy moze chorzy a nie wiedza i rozsiewaja wirusy. Zycze Nam dobrego samopoczucia. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 26.01.22, 10:34 Witajcie... pospałam sobie nieźle,bo wcześnie poszłam spać, zostaliśmy odcięci od telewizora i komputera,mieli zrobić do 3-ciej w nocy,a dopiero od pół godz.cieszę się dobrodziejstwem Pochmurno,+2st. nie ma co robić i dobrze. Trochę pooglądam,trochę pogram i dzień zleci ,aby do wiosny Odpowiedz Link
kendo Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 26.01.22, 11:38 bardzo ladny afroryzm Jagusia, na razie pochmurnie/+4 C/powiewa, wraca mi chyba nowa jakas choroba, czuje sie okropnie,goraczki niet, ale gardlo/katar z nosa ciurkiem leci.. zycze Wam zdrowka i ciepelak..a Odpowiedz Link
kendo Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 27.01.22, 09:06 witajcie Vistulanki, za oknem +6/deszczowo/wietrzne ja sama jestem chorenka z goraczka, ratuje sie czym moge...ze tez jakies badziweie sie do mnie przyplatalo, trzymajcie sie w zdrowiu i miejcie sobie udany dzionek Odpowiedz Link
jaga_22 Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 27.01.22, 11:34 Witajcie.... no niedobrze,że choroba górą.Dzisiaj masz gorączkę,ale ile? może tylko stan podgorączkowy? Zaopatrzenie apteczne chyba masz ? leż i wygrzewaj się, łyżeczka miodu na gardło też pomaga. Szybkiego powrotu do zdrowia życzę,musiało Ciebie przewiać. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 27.01.22, 15:10 Hej !!! ... Ja jakos sie trzymam, tylko kolano smarowalam wczoraj wieczorem Voltarenem, dzisiaj ok. Kendo, jak to szybko sie do Ciebie przykleilo ten virus, w poniedzialek bylysmy razem pol dnia tylko w dwoch sklepach, pozniej u mnie. Wypogodzilo sie, +7,..C sztormowy wiatr, ostrzegaja przed walacymi sie drzewami. Zdrowej srody Nam zycze. Odpowiedz Link
kallisto Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 27.01.22, 18:05 Dobry wieczor w czwartek. Jak dobrze, ze jutro zaczyna sie wolne. Prace obecnie mam w miare spokojna i oby tak dalej. Chce na jutro przygotowac leczo. Kupilam bulki do pieczenia, chyba bedzie smacznie. To zamykam do ksiazki. Obecnie czytam biografię męża naszej profesorski. Świetnie napisana, bardzo interesująca historia doświadczonego bohatera z ogromnym bagażem życiowych doświadczeń. Wzruszająca i rozsmieszajaca jednoczescie od ktorej ciezko sie oderwac. Milego wieczorku. Ps.Kendus trzymam kciuki nie podawaj sie. Bierz skurczybyka za rogi i udus go w zarodku. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 28.01.22, 14:58 Hej !!! ... Myslalam ze bede dzisiaj ostatnia, ta tu jeszcze nikogo nie bylo?. Ja bylam zajeta sprzataniem, po obiedzie odpoczelam i zasiadlam do biurka, slonce pieknie przyswieca +5,..C ze sztormowym wiatrem, na jutro ostrzezenie - sztorm. Milego piatku Nam zycze i wieczoru. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 28.01.22, 16:13 Zaglądałam,ale nikogo nie było.Kendo chora,Lusia z Kalisto zajęte, a Maria pewnie znowu nie może do nas trafić.Robi się już ciemnawo.Dzień dzisiejszy do bani. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 28.01.22, 16:36 Jaga, faktycznie Kendo, nie moze sie wykaraskac z tego virusa, dalej goraczkuje do 38, termometr tez sie jej zepsul, ale w koncu kiedys ten wirus sie skonczy i bedzie zdrowa czego jej b.b.bzycze. Odpowiedz Link
maria88 Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 28.01.22, 16:39 Witam o zmierzchu. Mimo że dopiero 16.30 to ciemno już za oknem. Dalej nie mam nowego komputera bo nie ma jak za tym latac przy tej pogodzie. Albo plucha albo śniezy itd. Boje sie też cos podłapać. Sliczny misio od Jagi dodaje pogody ducha. Ja dzisiaj tez mam taki dzionek ni to ni owo Zrobiłam więc porzadek z włosami i zaraz ide do kapieli. Kilka dni temu robiłam wyniki i sa nie najgorsze. Widzę ,że Kendo z Lusią na zmianę łapia choróbska. Trzeba uwazać na tych spacerkach. Kalisto relaksuje sie dobrą ksiązką. Jaga podobnie jak ja nie lubi takich ponurych dni Koncze i zyczę trzymajmy się w zdrowiu i w ciepełku domowym. Odpowiedz Link
kallisto Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 28.01.22, 17:32 Tez wpadam po ciemku, bylebym guza nie nabila🤪 Popoludnie mam gospodarcze, Wstawilam pralke, a na okna powiesilam nowokupione firanki. Troche może za gęsto tych kropel ale co to musi byc idealnie? Nie musi wg mojej tezy😀 pochwałę sie nimi. Dogodzilam sobie dzisiaj kupując pączka i maleńki torcik bazowy. Mialo byc smacznie a jedt tylko kalorycznie🤷♀️ Lusiu czy Kendo ma kogos blisko żeby jej pomógł? Bo Ty chyba musisz korzystac z komunikacji? Nasza kolezanka z pracy jest na kwarantannie, jej mąż z pozytywnym wynikiem. Chyba juzo co 3 osoba zakazona😱 Odpowiedz Link
jaga_22 Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 28.01.22, 18:07 Firanki są bardzo delikatne,cała uroda w tych kropelkach.Podobają mi się. Moje są grube i nie podobają mi się od początku,ale to był prezent od bratanicy. Wnuczki,to jedno to drugie są na kwarantannie,bo ktoś chory. Czy to się kiedyś odmieni? Odpowiedz Link
kallisto Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 28.01.22, 18:42 Dziekuję Jaguś. Nosilam sie z zamiarem kupna. Juz raz je mialam ale....oddalam. Podchodzilam jak pies do jeża. Trwalo to dlugo Az w koncu zdecydowalam sie kupic ponownie te same, ktore kiedys oddalam z powrotem do sklepu😱 powiesilam i....musza byc. Przerazajaca jest sytuacja obecnie...pocieszajacym jest tylko to,zecszczepienia chronią nas przed ciężkim zachorowaniem. Moja wnuczka tez jest na kwarantannie, dzieci w klasie zakazone. Przez mlodsza przedszkolna grupa na kwarantannie. Niestety juz zawsze będziemy borykać sie tum swinstwem i tylko dzięki tum opornusom, ktorzy szczepienia sie wyrzekaja. Nie zrozumiem ich i nie lubię ich!!!! Przez nich cierpią inni. Najgorzej, ze nauka przez to idzie marnie..... Odpowiedz Link
jaga_22 Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 28.01.22, 19:20 Chcą zmienić na wyższe kary za brak maseczki. W tej chwil za brak maseczki, jedzenie w kinie, czy nieprzestrzeganie dystansu policjant może nałożyć od 20 do 500 złotych mandatu. Jeżeli nowy projekt wejdzie w życie, to za łamanie restrykcji kara wzrośnie z 500 do dwóch tysięcy złotych. Co więcej, osobom, które nie zgodzą się na mandat i przegrają sprawę w sądzie, grozić będzie zapłacenie nawet sześciu tysięcy złotych. Projekt PiS zabiera policjantom możliwość nałożenia kary w postaci pouczenia. Za złamanie restrykcji policjant będzie musiał nałożyć od razu mandat karny - ustalili reporterzy RMF FM. Pod propozycją projektu podpisał się również prezes PiS Jarosław Kaczyński. Sejm ma zająć się propozycją zmian we wtorek. Czytaj więcej na wydarzenia.interia.pl/kraj/news-dwa-tysiace-zlotych-mandatu-za-brak-maseczki-nowy-projekt-w-,nId,5798168#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 28.01.22, 19:25 Jaga, Kallisto, Maria88, taka to jest z tym okropnym szybujacym w zakazenia virusem, na spacerach sie wystrzegam spotkan z ludzmi, jakos sie trzymam. A Kendo chyba od sasiadki sie zarazila, Ona-Polonia dawala jej pokarm dla ptakow, zeby Kendo rozsypala w umowionym miejscu, a byla przeziebiona- no ta sasiadka. Jutro sie wybieram do Kendo tylko pod drzwi na klamce powiescic co zamowila, ale chyba juz jutro powinno byc lepiej ze zdrowiem, bo to juz bedzie 5 dni.? A inaczej to jest zaopatrzona w art,pierwszej potrzeby, tylko nie ma apetytu, to na smak jej doniose. Kallisto, firanki ladnie sie prezentuja, szczegolnie te ktrore sa spiete ozdobnymi klamerkami. Odpowiedz Link
kallisto Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 29.01.22, 08:52 Ooo a ja dzisiaj pierwsza💃 Witajcie🌹 Ależ mialam noc,dobrze ze sobota. Nie spalam do 4 😭😭😭 Dopiero jak mąż wrocil z dyzuru to mialam sie do kogo przykleic i powoli usnelam. Pogoda koszmarna. chcialam ruszyć gdzies z domu ale w deszczu brodzić nie bede🤷♀️ Musimy córce zawiezc wiktualy i rzeczy dla wnuczki, nowe gry i łamigłówki. Slonka i Milego dzionka zycze Wam drogie babeczki 🌞 Odpowiedz Link
kallisto Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 29.01.22, 08:55 Lusiu Napisz prosze jaka Kendo ma sie po nocy. Mam nadzieje, ze ogolnie czuje sie lepiej? Nie zagląda tu i to jest niepokojace🤔 Przekaz jej serdecznosci i ma szybko wracac do zdrowia, to rozkaz☺️ Odpowiedz Link
kallisto Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 29.01.22, 08:56 Acha i jeszcze jedno, co raz czesciej słyszę trele ptaków i to nie sroki. Czy u siebie tez je slyszycie? Wiosna sie zbliza☺️☺️☺️☺️ Odpowiedz Link
jaga_22 Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 29.01.22, 10:31 Witam... też jestem zaniepokojona,bo Kendo chodziła z Polonią,a ktoś był chory z jej otoczenia,a jeszcze się z nią spotykała. Proszę o dobre wieści www.wapteka.pl/blog/artykul/przeziebienie-objawy-przyczyny-i-leczenie-jak-dlugo-trwa-przeziebienie Przysyłam pana doktora do pomocy. Trzymajcie się dobrze Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 29.01.22, 10:47 Hej !!!! Dziekuje za troske o Kendo, rozmawialam dzisiaj z Kendo, w glosie slyszy sie poprawe samopoczucia, ale do wyzdrowienia to chyba jeszcze jest pare krokow. Nie chce zebym jej cokolwiek doniosla, bo pogoda tez nie najlepsza, mowi ze narazie ma wszystkiego pod dostatkiem, a ja musze byc zdrowa na wszelki wypadek. Ja ostatnie2 noce przespalam bez wybudzenia, w dzien troche sie czuje silniejsza po wyspaniu, nastawilam dzisiaj bulki zeby upiec z mysla o Kendo, a ona mnie stopuje z wyjsciem z domu. Zdrowka Nam zycze i spelnionej soboty. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 29.01.22, 11:40 Dziękuję Lusiu za w miarę dobre wieści. Odpowiedz Link
maria88 Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 29.01.22, 18:37 Witam i zaglądam jak zdrowie . Na pewno kuracja Kendo potrwa . Wazne aby było lepiej. Niech sie trzyma cieplutko. Jak ma olej to niech go ssie /20 min.kilka razy dziennie/. Dzisiaj w tv mówili że pomaga m.in. na covida i bóle kregosłupa. Wypłukuje z ust bakterie. A ja potwierdzam bo znam to od dawna. Lusiu uwazaj teraz na siebie. Ja tez wychodze ale nie koleguję sie za blisko i maseczki zmieniam za kazdym razem. Wszystkich pozdrawiam i zycze zdrowia. Acha. KALISTO Twoje firanki bardzo mi sie podobają. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 29.01.22, 18:46 Mario ,lepiej by było żeby się mogło wyssać durnowate pomysły : Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 30.01.22, 12:13 Hej !!! .. Po sztormie, czy moze po huraganie, sciany trzesly sie w nocy, nie moglam usnac, dzisiaj znacznie juz lzej wieje, ale jednak, Powietrze wyczuwa sie juz wiosenne. Kendo juz znacznie lepiej, prawie bez kaszlu, czyli virusek Ja opuszcza po roznych miksturach i medykamentach. Zastanawiam sie czy wychodzic z domu, widze przez okno ludziska sie ruszyli i wszyscy odpowiednio ubrani do pogody maszeruja. Spokojnej i cieplej niedzieli Nam zycze. Odpowiedz Link
maria88 Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 30.01.22, 19:55 Płukanie ust olejem, inaczej ssanie oleju, należy do metod stosowanych w medycynie alternatywnej oraz medycynie ajurwedyjskiej. Przepłukiwanie ust olejem i przetrzymywanie w ustach oleju uważane jest za metodę oczyszczania jamy ustnej, której głównym celem jest doprowadzenie do zmniejszenia się ilości bakterii i grzybów w jamie ustnej. Wychodzi się również ze słusznego założenia, że stan uzębienia jamy ustnej ma bezpośredni wpływ na zdrowie i kondycję całego organizmu. W związku z tym uważa się, że ssanie i płukanie ust olejem prowadzi do oczyszczania organizmu z toksyn, leczenia chorób układu pokarmowego i zapobiegania chorobom poszczególnych narządów, takich jak jelita czy żołądek. Ssanie oleju uważa się za metodę bezpieczną i nie ma przeciwwskazań do jej stosowania. Nie istnieją badania kliniczne, które w jednoznaczny sposób potwierdziłyby skuteczność tej metody lub jej szkodliwość. Zakłada się jednak, że czysty olej, który na dodatek nie zostaje połknięty, nie jest w żaden sposób szkodliwy dla zdrowia. Wręcz przeciwnie, zawarte w oleju witaminy E, A i F, a także wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz stanole i sterole roślinne, które wykazują działanie nawilżające, bakteriostatyczne, przeciwzapalne i regenerujące, korzystnie wpływają na zdrowie. Ssanie oleju sprzyja leczeniu chorób jamy ustnej, chroni dziąsła i odświeża nieprzyjemny oddech. Trzymaniu oleju w ustach wpływa wyjątkowo korzystnie na uczucie suchości i ogólnie wysuszenie błony śluzowej jamy ustnej. Najbardziej popularnymi i skutecznymi olejami używanymi do płukania ust są sezamowy, kokosowy i słonecznikowy. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 30.01.22, 21:25 Mario,kiedyś czytałam o tym.Na gardło może pomóc w końcu nawilża,ale na więcej bym nie liczyła. Ale jak napisałaś... Dzisiaj w tv mówili że pomaga m.in. na covida i bóle kręgosłupa, to oniemiałam. Ciekawe w jakiej tv to słyszałaś. Olej oczyszcza organizm w ten sposób, że wchłania bakterie i inne mikroorganizmy z jamy ustnej, a nie z krwiobiegu. stylzycia.polki.pl/medycyna-naturalna,mity-na-temat-plukania-ust-olejem,10409430,artykul.html Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 31.01.22, 09:50 Hej !!! .. Mario88, Jaga, o tym ssaniu oleju czytalam juz kiedys tutaj w naszych madrych ksiazkach, ale nigdy sie w to nie zaglebialam, dla wypraktykowania wcale nie zaszkodzi wyprobowac przez kilka razy i poczuc zmiane w jamie ustnej. Przewasnie jak sie jest chorym to sie zapomina jakies skuteczne, stare babcine metody, ktore pomoglyby w cierpieniu i znoszeniu choroby. To juz mamy koniec stycznia i rok bedzie krotszy juz o 1 miesiac. Z oknem bez slonca, niebo rozjasnione -2,9 C, okolo godz,13 ma byc slonecznie i wiatr tylko 6km/h to prawie nieodczuwalny, po tych stormowych powiewach. Zycze Nam przyjemnego poniedzialku, Odpowiedz Link
kendo Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 31.01.22, 11:09 juz prawie wyzdrowialam i wrocilam do Was, DZIEKUJE ZA WASZA TROSKE /RADY W ZDROWIENIU, O TYM OLEJU WIEM OD DAWNA, ALE JAK SIE MA "ZATKANE WSZYSTKIE DROGI ODDECHOWE TO TRUDNO SSAC COS A DO TEGO MECZACY KASZEL, goraczka od 15 po poludniu zawsze wzrastala, a budzac sie rankiem bylam strasznie wymeczona nocna goraczka..uffff,Polonia powiesila mi na drzwiach aspiryne bajerowska i dopiero ona zaczela pomagac w zdrowieniu.. za oknem slonecznie/-1C/minimalny wiatr, zycze Nam zdrowka i ciepelka Odpowiedz Link
jaga_22 Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 31.01.22, 11:47 Witajcie... noc była u mnie bardzo długa,chyba ciśnienie było słabe. Co chwilę spoglądam na okno i cieszę się zimowym słoneczkiem. To dobrze Kendo,że wychodzisz z tej choroby,ale że nie miałaś aspiryny,to jestem zdziwiona.To czym się leczyłaś herbatką z miodem? Idę do kuchni,bo mąż się niecierpliwi.Będę robiła naleśniki z serem, a smażenie to jego rola i chce mieć to z głowy. No to na razie pa Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 31.01.22, 12:05 Jaga, my tutaj na zapas nie kupujemy lekow, zeby sie nie przeterminowaly, ale to prawda, nie wiadomo kiedy beda one potrzebne- Moja noc tez byla dluga, zagladana po oknach, chyba te wiatry jakas zla aure nawialy z cisnieniem, juz sie nie odespi tych godzin, ale wazne zeby przez dzien funkcjonowac normalnie. Przyjemnego poludnia. popoludnia i wieczoru ktory juz jest krotszy o godzine - mamy widniej. Odpowiedz Link
kendo Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 31.01.22, 12:14 Jaga/Lusia, najpierw paracetamol bralam, nie bylo rezultatu, pozniej polopiryne S,bez rezultatu uzywalam spraj do nosa/chlorchinaldin/syrop z cebuli-miodu sobie zrobilam/plukalam gardlo szalwia, dopiero aspiryna dala oczekiwany rezultat.. usta mam spieczone jeszcze od goraczki.. najgorzej ,ze bateria sie wyczerpala w termometrze, a w tym tradycyjnym ,jakos rtec sie rozdzielila, bede musiala zdac go do apteki chyba?? tak,Lusia,dzis wieczor bedzie pozniej,bo slonecznie na jutro zapowiedzieli niepogode.. milego poludnia i reszty dnia Wam zycze Odpowiedz Link
jaga_22 Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 31.01.22, 13:33 Nie kupuję na zapas,ale w zimie musi być. Teraz mam Aspirynę C Forte 10 tabletek musujących. Jeszcze nie były potrzebne,ale ważność do 2024 r. to na pewno się przydadzą. A słonko dalej świeci.Wiosna ma przyjść wcześniej,oby. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 31.01.22, 13:47 Jaga, u Was w aptekach jest wiekszy wybor roznych witami i o dziwo o wiekszym stezeniu niz tutaj, gdzie sa i drogie, tak ze nie kupuje na zapas. Zauwazylam ze syropy od kaszlu tez w wiekszej gamie do wyboru. Tym razem bedac ostatnio w listopadzie calkiem syropy wyparowaly mi z pamieci zeby zakupic. Odpowiedz Link
kallisto Re: **JANUARI 2022 *** SYTCZEN *** 31.01.22, 19:45 Hej. A wiecie, ze ja nigdy niecuzywam aspiryny😱 nasluchalam siecze jest szkodliwa na Zoladek, prawda to? A co do lekow to zawsze mam zapas mniejszy, wiekszy ale na sam poczatek leczenia zawsze cos jest. Przede wszystkim zawsze mam saszetki i tabletki do gardla no i paracetamolu p.goraczkowo. leki sa długoterminowe toteż rzadko sie marnują. Oczywiscie lepiej ich nie miec i nie chorowac😊 Ciesze sie Kendo, ze sie wykaraskalas. Dbaj teraz o siebie, unikając kontaktów w dobie fali i odzywiaj sie tresciwie i witaminowo. Najlepiej gdybyś robila sobie bomby witaminowe z owocow w postaci koktajli. Moje wnuki zaczęły ferie i chyba beda chodzić na polkolonie to chociaz nie beda nudzić sie w domu. Mlodsza wnuczka nauczyła sie wymawiac R i teraz wszystko co bylo L jest z R nawet kororowanka😀 Milego wieczorku a właściwie dobrej nocki, bo to juz późny wieczor🤪 zanim sie obejrzałam to dzien mi zlecial injestem do tylu a tle bym jeszcze zrobila.... Odpowiedz Link