Dodaj do ulubionych

* WRZESIEN **

01.09.24, 07:51
* Pierwszy września pogodny, w zimie czas wygodny” *

Witam w dni wrzesniowe
zyczac duzo slonca
i udanego kazdego dnia
Obserwuj wątek
    • lusia_janusia Re: * WRZESIEN ** 01.09.24, 08:44
      Hej !!!! ...
      Kendo ladnie sie prezentyuje stawik w parku
      po renowacji.

Pamietna data 85 lat juz minelo od wybuchu II wojny swiatowej.

>> Gdy na święty Idzi ładnie, śnieg na pewno późno spadnie. <<

>> Gdy wrzesień z pogodą zaczyna, zwykle przez miesiąc pogoda trzyma. <<

>> Święty Idzi gruszkę na drzewie widzi. <<

Oby umiarkowane cieplo dalej sie utrzymywalo dla Naszego zdrowia,.
      • jaga_22 Re: * WRZESIEN ** 01.09.24, 09:23
        Dzień dobry w niedzielę.Na razie oglądam dzień z pozycji leżącej,ale już jestem po śniadaniu.Ciężką miałam noc.Do 2-giej nie mogłam usnąć,aż wzięłam proszek.
        Bardzo ładnie za oknem,słonecznie,ale już się robi chłodniej w nocy,teraz tylko 17st.
        Woda i zieleń to zawsze przyjemny widok dla oka.
        Zdrówka życzę smile)

https://i.pinimg.com/564x/c4/f1/85/c4f1858ae8c7cf17c7bf13f880ca2568.jpg
      • kendo Re: * WRZESIEN ** 01.09.24, 09:25
        Hej Lusia
        i pozostale Vistulanki,

tak,spieszylam sie zalozyc nowy watek miesiaca
        i pomaszerowalam,

dzis ,wlasnie pamietna data ,
        naszych rodzicow w pamieci zostala do dnia dzisiejszego,
        ,tych ludzi co przezyli obozy,
        choc juz sie "wykruszaja"

zycze Nam wlasnie slonca na caly miesiac

poczatek moje trasy marszowej..
        • maria88 Re: * WRZESIEN ** 01.09.24, 09:42
          Witam w pierwszym dniu miesiąca w którym kończy sie lato.

Prognozy LUSI sa dobre więc niech sie spełniają.

Dzisiaj tez i u mnie słonko ma troche przystopować z żarem
          więc może będzie spacerek na starówkę.

Fotka KENDO to zupełnie
          jak w naszym parku nad stawem.

LUSI fotka wczesno jesienna z łanem pieknych kwiatuszków.

JAGO dzięki za kawkę ale dzisiaj bedzie herbatka
          bo mam zamiar wziąć aspirynkę.

Dobrej niedzieli zyczę.

• kendo Re: * WRZESIEN ** 01.09.24, 09:48
            minelysmy sie Jago/Mario,
            witam bardzo serdecznie /niedzielnie/z pierwsza niedziela miesiaca,

tu kaloryfery cieplutkie z rana
            o siodmej bylo tylko +9 C,wiec noca musialo byc chlodniej,
            na dzien mamy obiecane +20 C
            dobre i to ,jak slonce i bez wiatru jest.

miejcie sobie mily dzionek,
            jak Jagusia zyczy z bukietem slonecznikow.
            • kallisto Re: * WRZESIEN ** 01.09.24, 10:02
              Dołączam się wpisem i życzeniami dobrego dnia.
              Dla mnie wrzesień to już jesienny miesiąc mimo ze lato kalendarzowe trwa do 22-go.

Kendo u Was włączono ogrzewanie, u nas okna na oścież otwarte, nawet w nocy, taki kontrast 😃 jeśli w Waszych domach grzeją latem to czy to z tego powodu ze ściany są cienkie, budynek nieocieplony? Trudno mi to ogarnąć 🙂

Przepowiednie Lusi znakomite, niech się spełniają bo i lato nam się przedłuży i zima krótka będzie 😃
              • kendo Re: * WRZESIEN ** 02.09.24, 09:52
                sliczny obrazek Kallisto-dziekuje,

witajcie Vistulanki,
                sloneczko zaczyna sie przebijac przez mgle,
                Kallisto ogrzewanie jest sterowane termostatem,
                gdy temperatura spada do +10 to sie wlacza ogrzewanie.

zycze nam udanego dnia i calego tygodnia..
                • jaga_22 Re: * WRZESIEN ** 02.09.24, 11:44
                  Witajcie...
                  Nareszcie się wyspałam,a zawdzięczam to niższej temperaturze w nocy.
                  Postaram się coś zrobić,bo w miarę idzie wytrzymać.

https://i.pinimg.com/564x/92/bf/31/92bf3160674af0b275af72e07f74744f.jpg
                  • kallisto Re: * WRZESIEN ** 02.09.24, 14:45
                    Dzień dobry.

Jaguś a kto CI taka kawę z serduszkiem zaparzyl? smile Widać jak serdecznie bije do Ciebie smile

Kenduś, ale spada do 10 st. na dworze, a nie w domu? Aż tak czuć zimno w mieszkaniach???

Myślałam, że nas dzisiaj zwolnią wcześniej ale jednak nie było tak wysokiej temperatury. Może jutro. Ogólnie jest pięknie, wróciłam z budynku obok, szłam przez patio, cichutko i spokojnie.

Wracam do domu na obiad, mężu ugotował zupę niespodziankę, aż ciekawość mnie zżera co to za zupa?big_grin
                    • maria88 Re: * WRZESIEN ** 02.09.24, 16:21
                      Witam. Tez spię lepiej jak chlodek w nocy.
                      Znowu slonko nadrabia i grzeje ostro.

Obiadek był skromy bo nie chcialo mi sie gotować
                      ale za to na deser mam wieczorem upieczony placek
                      ze sliwkami węgierkami. Taki najbardziej mi smakuje.
                      Zupka chyba bedzie jutro. Narazie nie mam pomysłu.

Spokojnego popołudnia .zyczę.
                      • maria88 Re: * WRZESIEN ** 02.09.24, 18:57
                        Chociaz od kilku dni nic nie pada, teraz wieczorem jest pełno komarów.
                        Chyba duża róznica temperatur dzień i noc sprawia z jest rosa rankiem
                        i one znowu się plęgną. Musze pilnować by nie wtargęły wieczorem
                        do mieszkania.
                        Juz zdązyły mnie trochę pogryżc jak szłam wyrzucic śmiecie.
                        • wedrowiec2 Re: * WRZESIEN ** 02.09.24, 20:37
                          Piękne obrazki codziennie pokazujecie na forumsmile Zapisuję je i wysyłam Czubatkowi razem z codziennymi wiadomościami z domu.
                          Po miłym termicznie weekendzie i poniedziałku od jutra upały. Miejmy nadzieję, że to ostatnia w tym roku fala temperatur powyżj 30 stopni.
                          Zadzwonił dziś malarz/hydraulik, który jakiś czas temu podjął się małego remontu w moim mieszkaniu. Byłam pewna, że już zapomniał, ale jak widać to solidna firma. W czwartek i piątek będzie działał w kuchni, łazience i przedpokoju. Czeka mnie szybkie przygotowywanie pomieszczeń. Będzie trochę zamiszania, ale potem spokój na wiele, wiele lat.
                          • lusia_janusia Re: * WRZESIEN ** 02.09.24, 23:41
                            Dobry wieczor!!! ..
                            Ostatnio jakos mi schodzi caly dzien na roznych
                            czynnosciach, a czasem i troche chyba tez zapomne
                            skrecic swoje drogi na ta sciezke.

wedrowiec2, majster po urlopie, to pewnie jak sie wezmie
                            za robote to szybko i sprawnie zakonczy, a Tobie pozostanie juz
                            tylko sprzatniecie po nim tego rozgardiaszu i z zadowoleniem
                            mieszkania w odrestaruowanych pokojach,.,

Macie cieplutko w Polsce, nawet za goraco, ja nie mam
                            powodu do narzekania na pogode, bo dla mnie w normie temp,
                            jakie u schylktu tego lata panuja.

Obrazki i fotki faktycznie sa odpowiednio wybrane z odpowiednimi,
                            zyciowymi haslami i zdjecia z wycieczek i marszow. - dziekuje.

Spokojnej, przespanej nocy Nam zycze.
                            • maria88 Re: * WRZESIEN ** 03.09.24, 09:35
                              Witam . Słonko za progiem wiec będę nie wielkie pranie ręczne dzisiaj uskuteczniać.

Wędrówko dobrze, że pogoda dobra do remontu, więc będzie sprawnie.
                              Napewno pracki będzie sporo ale potem zadowolenie i przyjemność mieszkania.

Zyczę udanego wtorku.
                              • kallisto Re: * WRZESIEN ** 03.09.24, 10:27
                                Dzień dobry dziewczyny.

Jak to dobrze mieć wolne i załatwić wszystko co jest do załatwienia.
                                Dzisiaj w pracy musiałam zrobić śledzie w oleju, bo się wczoraj nie wyrobiłam. Zawiozę je tatusiowi.

Praca spokojna, czekamy na sygnał wyjścia z pracy big_grin

Dobrego dzionka.
                                • lusia_janusia Re: * WRZESIEN ** 03.09.24, 11:45
                                  Hej !!!!
                                  Kallisto, zainspirowalas mnie tymi sledziami w oleju,
                                  dawno ich nie robilam i jadlam, chyba w tygodniu musze
                                  sobie zafundowac smaki dla odniebienia.

Pogoda letnia nas rozpieszcza, wiec poddaje sie letniemu
                                  lenistwu, gotowce obiadowe bede sobie tylko odgrzewac.

Przyjemnego wtorku w odpowiednim cieniu Nam zycze.
                                  • jaga_22 Re: * WRZESIEN ** 03.09.24, 12:22
                                    Dzień dobry... Kalisto ,śledzie w pracy? tongue_out
                                    Co jakiś czas robię litrowy słoik śledzi w oleju,dodaję trochę soku z cytryny.
                                    Niektórzy dają ocet.Kiedyś często kupowałam śledzie w oleju,bardzo je lubiłam,
                                    ale od dawna nie przepadam za nimi,bo za bardzo octowe teraz robią.
                                    Zaraziłyście mnie śledziami big_grin
                                    Dzień ładny,bardzo słoneczny teraz 28,a ma być 31

Dobrego dnia smile

https://i.pinimg.com/564x/b4/2d/51/b42d513d79d7598a5c2d9146cb6fc5fc.jpg
                                    • kendo Re: * WRZESIEN ** 03.09.24, 16:24
                                      witajcie Vistulanki,

ciesze sie Wedrowiec,
                                      ze posylasz nasze obrazki/zdjecia Czubatkowi,
                                      mam nadzie ,ze moje chyba tez??...

nie zazdrosze remontu,
                                      nawet jak maly to pozniej pracowite sprzatanie po nim,

Kallisto pewnie sie doczekala wczesniejszego wyjscia z pracy,
                                      dobrze,ze taki system jest..
                                      acha ,Kallisto,
                                      temperatura na dworze spadajaca do + 10 C wlanczaja sie termostaty ,ktore rowniez sa na dworze i cieplo wplywa do naszych mieszkan.

Maria recznym praniem sie zajele,
                                      pewnie poschlo wszystko szybko,

Lusia relaksuje sie przy pieknej pogodzie

Jagusia zarazaona sledzikami,
                                      ja wczoraj jadlam szwedzkie ze sloiczka i jajkiem na twarto przegryzalam tz w plasterkach..
                                      sliczny ptaszek i dziewczynka z zyczeniami,
                                      takie rownie Wam sle..
                                      • jaga_22 Re: * WRZESIEN ** 04.09.24, 09:03
                                        Dzień dobry...
                                        No i nie wiem,czy zdjęcie od Kendo przedstawia wschód,czy zachód ?
                                        Jakoś noc przebrnęłam,ale wzięłam tabletkę z melatoniną.

Dziś będą pulpeciki do makaronu i dalsze sprzątanie.Wczoraj tylko pokój ogarnęłam.
                                        bo Ala wróciła wcześniej, pojechała z myszką na kroplówkę.

Dziś dalej będzie gorąco 31st. na razie mam 22. i bardzo przyjemnie.

• kallisto Re: * WRZESIEN ** 04.09.24, 09:23
                                          Dzień dobry.

Piękne życzenia na nowy dzień ode mnie również.

Tak Kendo, wcześniej kończyłam pracę, miałam czas pojechać do rodziców. Zawiozłam śledzie i sałatkę, posiedziałam, porozmawialiśmy i wróciłam do domu. Mama w kółko Macieja o proboszczu, który nawiedził ich w niedzielę, miał interes to przyszedł. Więc rozmowa była o proboszczu, achy, ochy, a on to a on tamto, a co to za człowiek, a jaki fajny, prawie Bóg. Trzy dni tego słuchałam.....

Jaguś, mamy kuchnię w pracy więc przygotowanie śledzi to nie problem aczkolwiek brzmi śmiesznie big_grin Otworzyłam okna na oścież żeby nie było czuć cebulą big_grin

Dzisiaj pracę kończymy o 13:00, po drodze kupię coś na obiad.
                                          Wczoraj w Lidlu kupiłam 3 pęczki grubego szczypioru, dwa pęczki skroiłam i zamroziłam. Uwielbiam ten szczypior, jest intensywny w smaku i taki kruchy. Bardzo fajny jest po zamrożeniu, nie tarci swojej jędrności.

Ot i tak to u mnie, śledzie, cebula, szczypior nie wspominając o ochach i achach big_grin czyli nic ciekawegosmile
                                          • lusia_janusia Re: * WRZESIEN ** 04.09.24, 12:15
                                            Hej !!!!!
                                            Kllisto, przynajmniej masz inna melodie do sluchania od tej ktora
                                            masz na co dzien w pracy. Pewnie wkrotce bedzie inny temat u rodzicow?.

Niebo nad Kenda spektakularne tak mysle ze przy wschodzie?.

Szkoda kociakow u Jagi, obydwa futrzaki chore ze specjalna troska,
                                            opieka, dobrze ze trafili do takiej rodziny, zycze Wam Jaga duzo wytrwalosci
                                            w opiece nad nimi.

I u mnie tez dzisiaj bedzie goraco, a jak to sie przekonam podczas poludnia
                                            i po ,jak slonce zajrzy w moje okna?., pozaslaniane wszystkie okna i zamkniety
                                            balkon, zeby cieplo sie nie wdzieralo, dopiero otworze jak slonce schowa sie
                                            za dachy blokow. W nocy balkon mam otwary, ale okna na nim pozasuwane.

Zycze Nam chlodnieszych, zacienionych kacikow z dobrymi orzezwiajacymi
                                            napojami.
                                            • maria88 Re: * WRZESIEN ** 04.09.24, 16:46
                                              Witam.Dopiero się ogarnęłam z robótkami domowymi.
                                              Wczesniej zaliczyłam wyjście ze zrobieniem niezbędnych zakupów.
                                              Ryneczek dzisiaj był prawie pusty ale sklepy korzystają i są
                                              dobrze zaopatrzone. Brakowało mi owoców , nabiału i pieczywa.
                                              Potem ugotowałam zupę kapuścianą /nie kapusniak/
                                              ze slodkiej kapusty z ziemniakami. Potem sprzątanie kuchni
                                              i tak zeszło.

To kłopot z kociusiami jak w upał trzeba jeżdzić,
                                              Zeby chociaz to leczenie poskutkowało.
                                              Wiem jakie to sa koszty
                                              leczenia ale chce sie utrzymac je przy zyciu.

KALISTO może akurat ten proboszcz jest naprawdę fajnym człowiekiem
                                              i mam miała z kim pogadać.

LUSIA zabezpieczona przed wtargnięciem gorąca do chatki.

WEDROWKA zajeta remontami. Zeby chociaz miała pomoc i nie
                                              zmarnowała zdrowia.

Spokojnego popołudnia zyczę..

• jaga_22 Re: * WRZESIEN ** 04.09.24, 17:40
                                                Niestety nie ma leczenia na nerki,najwyżej to co teraz robią i odpowiednia dieta.Raz lepiej,raz gorzej.Teraz trochę lepiej i przytyła 30dkg.Lenka odpukać,już chyba 5 m-cy nie brała sterydów,ale na razie się trzyma.
                                                Jeszcze gorąco 29st. trochę wiaterek powiewał,ale znowu cicho.

Kalisto musisz wybaczyć mamie,starać się temat pomijać.
                                                Z rodziną na tematy polityczne nie rozmawiam.

https://i.pinimg.com/564x/c3/fc/81/c3fc813c592927d52783be63223aa949.jpg

• wedrowiec2 Re: * WRZESIEN ** 04.09.24, 21:35
                                                  Dobry wieczórsmile
                                                  Remont jeszcze się nie zaczął. Wczoraj i dziś, pomalutku, przygotowywałam kuchnię i przedpokój do malowania, a łazienkę do niewielkich zmian w położeniu niektórych elementów. Niedawno robiłam porządki usuwając z domu dużo rzeczy, z których nie korzystam. Teraz okazało się, że bardzo dużo ich zostało. Odczułam to po wyjęciu zawartości szafek. Znów trzeba będzie zrobić selekcję. Kuchnia bez stołu, wiszących kwiatów, ciemnej mikrofalówki itd., wygląda na jasną, dużą i przestronnąsmile W sobotę wszystko wróci na swoje miejsce.
                                                  Kendo, tak Twoje zdjęcia też wysyłam Czubatkowi. Ona bardzo lubi takie krajobrazy i kocha rośliny. Mimo wieku zajmuje się ogródkiem, a tylko do większych prac przyjeżdżają ogrodnicy.
                                                  Upał, podobnie, jak w całym kraju trwa. Otworzyłam szeroko wszystkie okna, ale powietrze stoi i nie czuć chłodu. Tak ma być do następnego wtorkusad
                                                  Przeczytałam, że na forum pojawiły się śledziesmile dawno ich nie jadłam, a to jedne z najzdrowszych ryb. Muszę do nich wrócić.
                                                  Dobranoc, życzę chłodnej nocysmile
                                                  • kendo Re: * WRZESIEN ** 04.09.24, 22:45
                                                    o jejku,
                                                    ja przeciez sie nie wklikalam z rana,
                                                    zajeta bylam ,a po powrocie do domu
                                                    strasznie bylam zmeczon ai po prostu na kanapie usnelam przy laptopie,
                                                    tera sie przebudzilam...ufffff
                                                    jutro napisze co i jak,
                                                    czlek juz sie starzeeje..

zycze nam zbawiennego snu/odpoczynku nocnego
                                                  • jaga_22 Re: * WRZESIEN ** 05.09.24, 09:16
                                                    Witajcie... zaciekawiłaś mnie Kendo,czym tak bardzo się zmęczyłaś wczoraj.
                                                    Wędrówka ma sprawy remontowe na głowie nie do pozazdroszczenia wink
                                                    Wczorajszy dzień olałam, bo za dobrze
                                                    się nie czułam.Miałam odwiedziny córki z wnuczkiem,który wczoraj obchodził
                                                    10-te urodziny i tak zeszło.
                                                    Na razie jest czym oddychać i jest fajnie,tylko 20st ze słoneczkiem.

Ostatnia różyczka,w tym roku się nie wysilała.
                                                    Dobrego dzionka smile

• kendo Re: * WRZESIEN ** 05.09.24, 09:41
                                                    witaj Jagusia,
                                                    i pozostale Vistulanki

z opozniemim
                                                    ZYCZE DLA MIKOLAJA DUZO RADOSCI DZIECIECEJ/ZDROWKA I DUZO PRZYJACIOL

Jagus napisalam w watku -co dzisiaj-

wczoraj tez mialysmy bardzo cieplutko,
                                                    ale ze zajeta bylam to nie odczulam dyskomfortu upalnego.

zycze milego dzionka z zefirkeim,
                                                  • kallisto Re: * WRZESIEN ** 05.09.24, 11:09
                                                    Dzień dobry, dzień dobry.
                                                    Wpadam na moment, mam chwilę czasu po przedpołudniowych zajęciach służbowych.
                                                    Troszkę pracujemy, troszkę narzekamy, że gorąco smile I czekamy na godzinę wyjścia, na pewno o 13:00, może o 12:00.

Kendo kultywujesz dawne tradycje, swoje przetwory, mało kto w dzisiejszych czasach aż tak konserwuje warzywa. Dawno temu, chyba po pierwszym sezonie na działce zrobiłam ok. 100 słoików. Obecnie nie robię ani jednego. Nie ma gwarancji, że trafi się na warzywa czy owoce z naturalnej plantacji. Napasione azotynami zamknięte w słoiku to to samo co kupi się od ręki. Nie mniej jednak swoje robione są o niebo lepsze w smaku i bardziej zróżnicowane. Można robić warzywne kombinacje.

Jaguś, widzę , że nasze wnuczęta urodzono data koło siebie, mój będzie kończył 9 lat.
                                                    Odkąd dzieci mieszkają dalej i chodzą do nowej szkoły w tamtej dzielnicy to nie mam okazji odbierania wnuka ze szkoły. Rzadziej też bywają u nas, napawają się swoim i wolnością. Wnuki mają towarzystwo na osiedlu i mają co robić.
                                                  • lusia_janusia Re: * WRZESIEN ** 05.09.24, 11:14
                                                    Hej !!!! ...
                                                    Dzisiaj poczulam prawdziwe lato na porannej rudzie u schylku lata.
                                                    B.przyjemnie mi sie maszerowalo przez park i dziwnie o wczesnej
                                                    porze duzo ludzi z pieskami i marszujacych.

Jaga dla wnuczka MIKOLJA najserdeczniejsze zyczenia posylam.

Dla mnie ten okres tez jest wzmozony w gromadzeniu lata w weki,
                                                    nie w duzych ilosciach ale tak na pare sloiczkow.
                                                    Moze w sobote tez porowerkuje na poludniowy rejon handlowy w celu
                                                    zakupu burakow i marchewki, i nie pamietam czy cebula tez byla po niskich
                                                    cenach, to na balkonie bym dosuszyla.

I tak sobie pomyslam, ze przez pozna juz jesien i zime do wiosny moge balkon
                                                    wykorzystywac jako chlodna lodowke na warzywa i przerobiona zywnosc
                                                    w wekach?. No to jeszcze zobacze jak to sobie wszystko zorganizuje?.

Nie przemeczajmy sie w takie wysokie temperatury, podczas pracy traci
                                                    sie duzo wody z organizmu, dla mnie woda z mieta i cytryna w miare chloda
                                                    jest dobra, czasem odrobine miodu sobie domieszam.

Milego, spokojnego czwartku Nam zycze.
                                                  • jaga_22 Re: * WRZESIEN ** 05.09.24, 12:21
                                                    Dziękuję bardzo dziewczyny za życzenia dla wnusia.Do mnie też tak często wnuczki nie wpadają,mają swoje zajęcia ,a ja siły nie mam,to mnie oszczędzają.
                                                    Mikołaj ma już 10 lat.

Piękne urodziny Kalisto u Ciebie podwójne smile
                                                    a przy okazji Najlepsze Życzenia dla bliskich
                                                    Szczęścia i Zdrowia serceserce

https://i.pinimg.com/originals/8d/9f/1d/8d9f1dc99ee28151282e29fe1acfbc8a.gif
                                                  • kallisto Re: * WRZESIEN ** 05.09.24, 12:26
                                                    A i Tobie Jaguś i nam wszystkim zdrówka, a maluchom pięknych dziecięcych zabaw. To ich czas gdy beztrosko mogą używać dziecięcej wolności smile
                                                  • maria88 Re: * WRZESIEN ** 05.09.24, 16:11
                                                    Oj jak wesoło na forum. Swiętowanie urodzinek wnuczat.
                                                    Z tej to Okazji życzę im samych dobrych , radosnych chwil w długim życiu.
                                                    A babciom też radości we współuczestniczeniu we wszystkim co możliwe.

Na pogode dzisiaj nie narzekam, bo sporo chmurek zakrywa słonko
                                                    i "daje się zyć".

Dobrego popołudnia.
                                                  • kendo Re: * WRZESIEN ** 05.09.24, 19:49
                                                    witam sie wieczorenie,
                                                    ciesze sie z Waszej obecnosci forumowej i ze dzielicie sie swymi radosciami/smutkami,
                                                    wspolczujemy wzjaemnie i glaskamy sie wzajemnie na pocieszenie,

dzis piekny dzin byl,
                                                    w domu nie odczulam spiekoty letniej,obecnie +22C i wieje cieplym wiaterm,

miejcie sobie mily wieczor.
                                                  • wedrowiec2 Re: * WRZESIEN ** 05.09.24, 21:13
                                                    Tak, Kendo, forum jest bardzo miłe i przyjazne. Mieszkamy tak daleko od siebie, pewnie różnimy się w wielu sprawach, ale tu odnajdujemy serdeczny zakąteksmile
                                                  • kallisto Re: * WRZESIEN ** 06.09.24, 07:09
                                                    Dzień dobry.
                                                    Wpadam jak widać pierwsza, z pewnych przyczyn musiałam wziąć urlop na żądanie.

Za oknem skrzeczy kruk, okropny odgłos krakania jak z horroru Ptaki. Kiedyś zaskakiwał nas ten horror, dzisiaj wydaje się niewiarygodnie nieprawdziwy.
                                                    Krzyczą też jeżyki i to od samego świtu. Mnie to nie przeszkadza, już nie śpię, poza tym jeśli słychać odgłosy przyrody tzn. że jest życie 🙂
                                                  • jaga_22 Re: * WRZESIEN ** 06.09.24, 11:41
                                                    Witaj Kalisto i reszta dziewczyn smile
                                                    Pewnie masz ważną przyczynę skoro musiałaś wziąć w piątek urlop na żądanie.
                                                    Ja jeszcze w łóżku i czekam,aż trochę ból zelży abym mogła czymś się zająć.
                                                    Ala pojechała rano do Zakopanego,to po południu zajedzie.
                                                    Niech odpoczywa dopóki może.
                                                    Chciałabym chociaż słuchać ptaszki,niżej mają park,to pewnie jest im tam dobrze.
                                                    Ciepło 28st. i wiaterek,mogłoby już tak zostać.

https://i.pinimg.com/564x/69/98/08/6998088997a9bb14385cd4cf3ac576c3.jpg
                                                  • kallisto Re: * WRZESIEN ** 06.09.24, 14:09
                                                    Cześć Jaguś.

No nie zdarza mi się brać urlopu na żądanie, czasami jak widać trzeba, sytuacja nagła. Po za tym czy on się nazywa "na żądanie" czy zwyczajny wypoczynkowy to jeden pies. Może z tą różnicą, że nieplanowany to inaczej brzmi.

Piękna słoneczna pogoda, wciąż 31 stopni.
                                                    Pojechałam odebrać z Hebe zamówienie, zahaczyłam o aptekę Gemini (najtańsza na rynku aptecznym). Zawsze są w niej kolejki, mimo 5 stanowisk obsługujących. Zakupiłam dodatkowe medykamenty, wróciłam do domu, zajęłam się sobą, wstawiłam pranie. Część obiadu przygotowałam ja czyli ostrugałam ziemniaczki i przygotowałam zimny sos do mięska wołowo wieprzowego w stylu bałkańskim (zakupione w Lidlu), mąż je upiekł w Airfrayer.
                                                    Mąż w czasie gdy ja robiłam babskie sprawunki pojechał na rekonesans nowych tras rowerowych. Niestety ani dzisiaj ani jutro nie będę mogła pojechać, nie będę mogła być w słońcu ani w wodzie więc cieszę się siedzeniem w domu, zawsze są tego jakieś plusy. Czas miałam nawet na odebranie wyniku histopatologicznego, jest dobry. Ot i urlop spożytkowałam bardzo praktycznie, najważniejsza, że moja przypadłość opanowana mimo, że nie czuję jeszcze poprawy. Uspokoiłam się jednak diagnozą.
                                                    Czekam na info z Inpostu o odbiorze lusterek do rowerów. Jak dostanę sms to pójdziemy spacerkiem odebrać paczkę i skoczymy do Media Expert po syropy do syfonu. Rzadko używamy ale czasem jest niezbędny. Osobiście popijam elektrolity z dodatkiem kostek lodu co nie zdarza mi się, wyjątkiem są takie upały jak teraz.

Jaguś, Ala podróżniczka, fajnie macie, prawie ze środka kraju, odległość na Mazury, morze czy góry prawie jednakowasmile Wrzesień w górach na pewno jest piękny. Czy Ala będzie uskuteczniać wędrówki po szczytach?

Ale się napisałam big_grin

A co słychać u Was?
                                                  • maria88 Re: * WRZESIEN ** 06.09.24, 16:15
                                                    Dzisiaj rzekomo upalnie, ale przy silny przyjemnym wiaterku to jest
                                                    całkiem okey.
                                                    Rano zrobiłam owocowe zakupy. Zaliczyłam obiadek
                                                    z kolezanką w pobliskiej jadłodajni aby w domu nie gotować.
                                                    Był smaczny barszczyk ukraiński z fasolką i rybka bez ości
                                                    smazona , ziemniaczki , surowka z kiszonej kapusty /c.23 zł/
                                                    Jutro może sama zrobie obiad na 2 dni.
                                                    Zaraz wyciagne odkurzacz i troche posprzątam.

Zycze udanego popołudnia.
                                                  • kendo Re: * WRZESIEN ** 06.09.24, 16:42
                                                    witam Was Drogie Vistulanki,
                                                    Wedrowiec Nas chwali,
                                                    ze mamy sobie tu milutko,
                                                    dziekuje Wam za ta mila atmosfere,
                                                    rozumiemy sie wzajemnie..

Kallisto dobry pomysl z lusterkami do roweru,
                                                    musze sie rozejrzec za nimi tu w "rowerowym sklepie",dobrze miec,

czasami odpoczynek w domu bardzo dobrze zrobi na cale cialko,
                                                    odstresuje sie/wypocznie,
                                                    ja maszeruje do piatku,
                                                    sobota /niedziela czasem odpoczywam,
                                                    zalezy co w tygodniu zrobie..

Ala lubi gory,
                                                    ja tez,brakuje mi ich tutaj,
                                                    w domu rodzinnym zawsze widzialam szczyt Sniezki siedzac w pokoju..
                                                    no ale tu mam morze blisko,
                                                    co ostanimi czasy zaniedbalam bycia nad nim,
                                                    Maria chwali sobie ostanio pogode,

ja tam nie narzekam,na razie daje rade w upaly tutejsze,
                                                    obecnie +24 C/nad ranem bylo +17 C

miejmy udany piateczek
                                                    i niech sie nie przytrafiaja przykre niespodzianki,
                                                  • kendo Re: * WRZESIEN ** 06.09.24, 19:48
                                                    zapomnialam dodac,
                                                    ze Lusi komputer cos zaszwankowal,
                                                    zamoqila juz operatora,ktory ma sprawdzic co za blad sie wkradl...
                                                  • kendo Re: * WRZESIEN ** poprawka 06.09.24, 19:55
                                                    kendo napisała:

> zapomnialam dodac,
                                                    > ze Lusi komputer cos zaszwankowal,
                                                    > zamoqila = zamowila juz operatora,ktory ma sprawdzic co za blad sie wkradl...
                                                    >
                                                  • kendo Re: * WRZESIEN ** 07.09.24, 07:56
                                                    witamwraz z skandynawskim sloneczkiem,
                                                    ktore zaglad juz od dawna w moje okna,
                                                    zapowiada sie na cieplutki sobotni dzionek,

planow niby nie ma ,
                                                    ale ide do fryzjera..

zycze nam bardzo udanego relaksiku weekendowego

zamieszczam ponownie sareneczke,
                                                    za nia po prawej stronie widac ogrodzone siatka poletko,
                                                    to dla pieskow,by sie wybiegaly bez smyczy,,
                                                  • jaga_22 Re: * WRZESIEN ** 07.09.24, 09:59
                                                    Witajcie dziewczyny smile
                                                    Kalisto,pewnie bierzesz jakieś lekarstwo które nie pozwala być na słoneczku.
                                                    Dziś też będzie gorąco 32st. u mnie teraz 23st.
                                                    Na szczęście wiaterek jest teraz częstym gościem.

Ali już weszło w krew Zakopane ,albo morze.W tym roku zaliczy po 2razy.
                                                    A ja się byczę,bo jak można nazwać moje nicnierobienie? wink
                                                    Piękne zdjęcia robisz Kendo,przyjemnie oglądać.Pewnie też i zasługa Twojej komórki.

Ali trafił się ten sam pokój co poprzednio.Dziś pójdzie nad Morskie Oko.
                                                  • kallisto Re: * WRZESIEN ** 07.09.24, 10:29
                                                    Witajcie babeczki.

Kenduś, napisz jak przebiegła fizytacwcsalonie i czy jestes zadowolona?

Sareneczka urocza, cudowny jest świat zwierzęcy taki nieujarzmiony, naturalnego środowiska.

Jaguś, zazdroszczę Ali, tak kocham górskie wędrówki a tak rzadko ostatnio mogę je odwiedzać. Teraz to już na wędrówki się nie nadajemy, mąż ciężko znosi wspinaczki. Może kiedyś do Karpacza pojedziemy to chociaż sobie z nizin pooglądamy.

Kendo pisałaś że masz blisko do morza, ile km?
                                                  • maria88 Re: * WRZESIEN ** 07.09.24, 10:39
                                                    I ja tez Witam obecne i nie obecne dziewczęta.
                                                    Góry to tez kraina, gdzie lubiałam jeżdzić i iodpoczywać.
                                                    Teraz to tylko marzenie bo daleko.
                                                    Roztocze tez jest piekne. Duzo pagórków i pieknych tras
                                                    spacerowych. Zapraszam kto może.

Dzisiaj dalej ma byc słonko upalne ale jest silny wiaterek
                                                    więc nadzieja że nie będzie tak źle.
                                                    JAGO nie narzekaj na to, że relaksujesz
                                                    nalezy Ci sie to jak"psu żarcie". Wychowałas pracując 4-ro dzieci.
                                                    Korzystaj więc.

Dobrej soboty zyczę.
                                                  • kallisto Re: * WRZESIEN ** 07.09.24, 13:15
                                                    Mądre słowa Mario👍🥳
                                                    Ja jak mogę to też się byczę😂

Przed chwilą ugotowałam leczo, kurczę jakie pyszne wyszło. Z jedzeniem muszę poczekać, bo jeszcze ciut wcześnie na obiad.

• jaga_22 Re: * WRZESIEN ** 07.09.24, 18:25
                                                    No to ja dziś się tylko byczę.
                                                    Ala dziś się umęczyła zanim dotarła na Morskie Oko.
                                                    Teraz sobie z mężem coś tam oglądamy w TV.
                                                    Miłego wieczoru smile
                                                  • kallisto Re: * WRZESIEN ** 07.09.24, 19:40
                                                    Przepiękne, pocztówkowe zdjęcia Jaguś. Cudna jest nasza przyroda. Czasami ta nasza wydaje się taka pospolita, zachwycamy się egzotyka, a ludzie z krajów orientalnych podziwiają naszą przyrodę.
                                                    Jaguś zapytaj córki czy mija w Zakopanem orientalnych gości czy to co pokazują w mediach jest prawdziwe czy przesadne? Podobno jakaś nawałnica tam napłynęła 😀
                                                  • kendo Re: * WRZESIEN ** 07.09.24, 20:15
                                                    Dobry Wieczor Vistulanki,
                                                    tez sie byczylam dzis po poludniu,
                                                    do poludnia bylam z Lusia w innej czesci miasta i uzupelniala sobie Lusia warzywa
                                                    a jednoczesnie zakupila pare drobiazgo,ktore potrzebowala,
                                                    napisze pewnie,jak bedzie komuter sprawny

dziekuje Jagusia za fotki od Ali,
                                                    piekne sa gory...
                                                    miejmy mily wieczor.
                                                  • maria88 Re: * WRZESIEN ** 08.09.24, 09:46
                                                    Dzieńdoberek. Wpisuje sie bo potem będę zajeta.
                                                    Mam troche róznych planów ale pogoda dalej ma byc upalna
                                                    więc czego nie zrobię teraz to potem mogę nie zrobić.

Wstałam obolała ale staram sie rozruszać.

Od soboty ma byc ochłodzenie i burzowo , tylko+19.
                                                    Na jak długo nie wiem, czy to już jesienna będzie aura?

Wszystkim zyczę dobrej niedzieli.

Myslę,że w gorach nie ma Ala tak upalnie
                                                    tylko dobrą pogodę na spacery.
                                                    Fotki prawie jak pocztówkowe.

Głaski dla kiciusów.
                                                    KENDO i LUSIA tez mają spóznione ciepełko.
                                                    A LUSIA chyba ma odwiedziny wnusi.
                                                    KALISTO jak ja Ci zazdroszczę tych rowerowych wypraw
                                                    bo to najlepsza gimnastyka.
                                                    Ja w Twoim wieku tez kupiłam rower
                                                    ale nie miałam towarzystwa na dalsze wyjazdy
                                                    więc rower stał i w końcu sie go pozbyłam.

• jaga_22 Re: * WRZESIEN ** 08.09.24, 10:52
                                                    Witaj Mario i reszta dziewczyn smile
                                                    Nie jest
                                                  • jaga_22 Re: * WRZESIEN ** 08.09.24, 11:04
                                                    I... poleciało wink
                                                    Nie jest tak źle,bo na razie 25st.a wiaterek hula,trzeba siłować się z drzwiami żeby za sobą zamknąć.
                                                    Mam na dziś kupne pierożki z serem,to nic nie będę gotowała.
                                                    Wiecie,że moja Wisła ma tylko 25cm głębokości ?
                                                    Kalisto,spytam Alę,bo faktycznie tak pisali o Zakopanem.

https://i.pinimg.com/564x/f2/d4/0b/f2d40bc67e069b54d1520bd785ce768c.jpg
                                                  • kendo Re: * WRZESIEN ** 08.09.24, 16:04
                                                    witam Maria/Jagusie
                                                    i pozostale Dziewczyny,
                                                    sliczny kosz z lakowymi kwiatkam Jagis-dziki za niego,

zdjecie z lipca 2013 roku.

Mario,tak cos mi sie wydaje,ze
                                                    wnusia dzis u Lusi,
                                                    wczoraj spotkalysmy sie pod marketem i podwiezli Lusi zakupy do domu a ona dalsza droge rowerkowala,
                                                    tak sie umowilysmy,ze nie musze trojkata robic jak jedziemy w inny koniec miasta,

mamy +24 C,ale chya jest wiecej,wieje przy tam wiatr,wiec jakos jest fajnie posiedziec na balkonie,
                                                    markize juz opuszczam,bo zamowie nowa z calym kompletem,
                                                    w piatek byli majstry od markiz i stwierdzili,
                                                    ze lada moment tasma peknie,wiec placic tylko za ta wymiane,wymienie wszystko,

miejmy mila niedziele.
                                                  • wedrowiec2 Re: * WRZESIEN ** 08.09.24, 21:32
                                                    Zgłaszam swoją obecnoścsmile Musiałam zrobić przerwę od komputera. Upał dokumentnie wysuszył mi oczy. Wszelakie krople nie pomagały.
                                                    Dziś mieliśmy najcieplejszy dzień tego lata. Jeszcze teraz jest +26 stopni. Noc będzie ciężkasad
                                                    Dobranocsmile
                                                  • jaga_22 Re: * WRZESIEN ** 09.09.24, 09:59
                                                    Dzień dobry smile
                                                    Wiało od wieczora mocno i dalej wieje,ale jest teraz 22st. a ma być 27,czyli najcieplej
                                                    we wschodniej części kraju.
                                                    Wędrówko ja używam na suche oczy Hayal Drop multi.Nieraz nawet w nocy muszę zakroplić,bo
                                                    czuję opór jak otwieram oczy.

www.superpharm.pl/hyal-drop-multi-nawilzajace-krople-do-oczu-bez-konserwantow-67883?gad_source=1&gclid=CjwKCAjwufq2BhAmEiwAnZqw8ta7bkhRDmYSx7PkRaJ-UoHjqT-jxb48QQoXtftDBn8GeKFV5xRrfRoCZjsQAvD_BwE

https://i.pinimg.com/564x/06/c6/84/06c684dac261081cfff865c94962cccf.jpg
                                                  • kendo Re: * WRZESIEN ** 09.09.24, 10:03
                                                    o jeja Wedrowiec,
                                                    nie mialam jeszcze takiej przypadlosci,
                                                    by podczas lata miec tak suche oczy...
                                                    nawet nie myslalam,ze tak moze sie stac,

witaj Jagusia i pozostale Vistulanki,
                                                    mamy dzis bardzo wilgotno,+21C na razie,
                                                    plnan dnia jest,
                                                    wiec zmykam do kuchni.

zycze takiego dnia z Jagusinowego obrazka.
                                                  • maria88 Re: * WRZESIEN ** 09.09.24, 11:04
                                                    Witam dalej z pogodnym dniem.
                                                    Ranek był chlodny tylko+12 o 7mej. ma byc do +28.
                                                    Jutro znaczne ochlodzenie i to w dzień i deszcz przelotny czyli burzowo.
                                                    Wiatr silny więc narazie pomieszkam a po południu to zobaczę co dalej.

Dobrego poniedziałku życzę.
                                                  • kallisto Re: * WRZESIEN ** 09.09.24, 18:33
                                                    Dzień dobry wszystkim.

Widzę że ruch na forum, u mnie też coś wciąż się dzieje.
                                                    Pogoda zmieniła się na deszczową i za kilka dni Wracamy dla napełni się po brzegi. Co prawda w centrum kraju jeszcze nie pada ale front zawieje ku wschodowi to wszędzie będzie mokro.

Muszę odpisać mojej szefowej, martwi się o mnie, zwolniła mnie dzisiaj do domu.

Obejrzałabym jakiś ciekawy film, chyba mam coś nagrane.

• kendo Re: * WRZESIEN ** 10.09.24, 09:45
                                                    witajcie Vistulanki
                                                    obecne i nieobecne,

+15 C/wieje chlodem/duza wilgotnosc powietrza po wczorajszym deszczu i nocnym

bedzie luzik wtorkowy
                                                    czego i Wam zycze
                                                    dla Kallisto/Jagusi /dla Wedrowca Taty polepszenia zdrowka

kwiatki z poprzednich lat.
                                                  • maria88 Re: * WRZESIEN ** 10.09.24, 10:52
                                                    Witam przy pochmurnym i z mzawką dzionku +16.
                                                    Wiatru nie ma więc jest całkiem przyjemnie.
                                                    Co dalej , jeszcze nie zaplanowałam.

Spokojnego dnia zyczę.
                                                  • jaga_22 Re: * WRZESIEN ** 10.09.24, 11:14
                                                    Dzień dobry Vistulanki smile
                                                    Wieszczyli gorąco,a tymczasem przyszło ochłodzenie z deszczem.
                                                    Wieczorem zrobiłam pranie,wywiesiłam na balkon,a w nocy o 2-giej ściągałam,bo padał deszcz,
                                                    ale i tak poschło.
                                                    Dziś obiad sam się robi.Lubię gotować zupę,wrzucić do gara i samo się robi.
                                                    Mąż zawsze obiera ziemniaki.
                                                    Zrobiło się chłodniej,to i dobrze,tylko biedna Ala tym razem nie ma szczęścia,wczoraj głowę urywało,a dziś pada.W piątek i sobotę też będzie padało.
                                                  • kallisto Re: * WRZESIEN ** 10.09.24, 13:36
                                                    Dzień dobry.
                                                    Leniłam się 😂

Teraz piję kawę.

Jaguś a mówiłam, w Wiśle wzrośnie poziom wody 🥳

Niedługo będę przygotowywać obiad, mężu wróci z pracy głodny jak 🐺 😂
                                                  • lusia_janusia Re: * WRZESIEN ** 10.09.24, 14:36
                                                    Hej !!!!
                                                    Po krotkiej przerwie dodatrlam do Was, co nieco
                                                    poczytalam i dzien sie rozkrecil.

Obiad zjadlam co sobie sama wg smaku przygotowalam,
                                                    ale na jutro nie zostalo tym razem.

Pogodowo juz prawie jak jesiennie.
                                                    Przyjemnego popoludniaNam zycze.
                                                  • maria88 Re: * WRZESIEN ** 10.09.24, 16:28
                                                    Dalej przelotnie mży ale zrobiłam spacer dla relaksu.
                                                    Wolę taka pogode niż upał.
                                                    Jest to zapowiadane na dzisiaj ochlodzenie.
                                                    Jutro wraca słonko do soboty, bo w sobote
                                                    ma znowy popadać że w niedziele było znowu ładnie.
                                                    Pogoda prawie w kratkę ale moze juz się
                                                    nie długo wyrówna na ciepłą umiarkowanie, jesienną.

W górach pogoda moze sie szybko zmieniać
                                                    dlatego ostrzegają zawsze turystów.

Zauwazyłam że w sklepach juz zdrożały słodycze, jabłka od 4-6zł/kg

W sąsiednim markecie co drugi towar to sprowadzany z Litwy
                                                    nawet takie rzeczy jak papier sniadaniowy, środki higieny dla kobiet.
                                                    Chyba nasze wędrują na Ukrainę.
                                                  • wedrowiec2 Re: * WRZESIEN ** 10.09.24, 21:32
                                                    Dobry wieczórsmile Nadmiar różnych spraw pochłania mnie ostatnio, ale są rzeczy, których nie można odkładać. Już nadrobiłam zaległości forumowe.
                                                    Jago, teraz mam krople Thealoz Duo. Niestety kropli Hayal Drop multi nie mogę używać. Problemem jest pojemnik i sposób dozowania. Nie daję rady sama go „obsługiwać”. Jeśli ktoś jest w domu to aplikuje mi je. Działają bardzo dobrze.
                                                    Kallisto, Twoje rozproszone na forum informacje o stanie zdrowia nie brzmią dobrze. Mam nadzieję, że to nic groźnego.
                                                    Mario, podziwiam zdolność do zapamiętywania i analizowania cen. Niestety, nie mam tej zdolności, ale wspomagam się współczesną techniką. Mam zainstalowane aplikacje do sklepów, w których najczęściej robię zakupy. Wszystkie paragony są zapisane w smartfoniesmile
                                                    Kendo, Lusiu, z chęcią robiłabym przetwory na zimę, ale nie mam gdzie ich przechowywać. Wygodnie jest wyjąć i otworzyć słoik z ulubioną potrawą. Dla mnie pozostaje zamrażanie.
                                                    Zaczyna się film, który chcę obejrzećsmile
                                                    Dobranocsmile
                                                  • kendo Re: * WRZESIEN ** 11.09.24, 09:09
                                                    witajcie Vistulaneczki,
                                                    no dzieje sie u kazdej z nas zawsze cos nie oczekiwanego,ale dobrze,ze mozemy temu jakos zaradzic ,
                                                    zycze by jak najmniej bylo takich niespodzianek technicznych/zdrowotnych,

bardzo sie ochlodzilo,bedzie ponizej +20 C ciepelka,
                                                    bedzie siedzenie w domu i cos sie wymysli by sie nie nudzilo.

cen w sklepach nie zapamietuje,
                                                    ale Lusia ma ta zalete,ze pamieta,jak razem handlujemy to wiemy co mozemy taniej zakupic

zycze by dzionek byl udany dla kazdej z Nas.

zdjecie z pawiem z parku sprzed lat
                                                  • maria88 Re: * WRZESIEN ** 11.09.24, 09:41
                                                    Witam. Ranek chłodny, mglisty ale słonko ma grzać.
                                                    Jakos działam na zwolnionych obrotach przez to
                                                    poranne branie leków. Poprzestawianą mam
                                                    kolej wykonywanych od lat porannych czynności.

Nic specjalnego dzisiaj nie planuję.
                                                    Dobrego dzionka zyczę.
                                                  • kendo Re: * WRZESIEN ** 11.09.24, 09:56
                                                    Witaj Maria,
                                                    o wiem,jak medycyna moze pokrzyzowac nasza rutyne poranna,
                                                    wspolczuje,
                                                    przedwczoraj usnelam chyba zaraz po 15 godz,przed TV,obudzilam sie o 19 :30 i myslalam,ze to juz rano nastepnego dnia,rutynowo
                                                    wzielam tabletki tarczycowe i pozniej uswiadomilam sobie ,ze to ten sam dzien...nocka byla okrona,nie moglam usnac,
                                                    ale obidzilam sie nastepnego ranka o 8 godz.

zycze skladnego dzionka
                                                  • lusia_janusia Re: * WRZESIEN ** 11.09.24, 10:15
                                                    Hej !!!!!
                                                    Keno to mialas niezla przygode senna, miejmy nadzieje
                                                    ze to pierwsza i ostatnia taka przygoda.

Bardzo rzadko przytrafi mi sie zapomniec o rytunowym
                                                    braniu medycyny, ale jak wezme pozniej miedzy posilkami, to
                                                    tez nic sie nie dzieje, ale pilnuje sie rano.

Faktycznie od wczorajszego wieczora pada rownomiernie deszcz
                                                    i odpowiednio nawadnia wysuszona ziemie, tak mi sie wydaje, ze
                                                    to robi. W naszym regionie bylo ostrzezenie o pozarach, wiec chyba
                                                    teraz problem bedzie zazegnany?.

Zycze Nam zadawalajacego zdrowia na dzisiejsza srode.
                                                  • kendo Re: * WRZESIEN ** 11.09.24, 10:27
                                                    Hej Lusia,
                                                    bardzo do rzadkosc nalezy u mnie podsypianie podczas dnia,
                                                    ale,ze ogladalam film popoludniowy wiec przysnelo mi sie,

tak pada deszcz i bardzo chlodno jest,
                                                    po 15 ma ustapic deszcz wiec moze rower wezme,jak sie dam rade zabrac ze wszystkim jak odbiore ze sklepu,jak szfowa mnie nie uprzedzi co podejzewam ,ze to moze zrobic.

z niemoznosci marszowych podczas deszczu
                                                    pocwiczylam z Sofia przy TV 20 min.
                                                    zawsze to jakis ruch dla cialaka.

miej sobie udany dzionek
                                                  • jaga_22 Re: * WRZESIEN ** 11.09.24, 12:18
                                                    Witajcie dziewczyny.smile
                                                    Jest chłodniej i wiatr,tylko 20st. ale słonko umila.
                                                    Wczoraj dostałam zamówione zioła O.Klimuszki od zapalenia.Spróbuję dziś zaparzyć,
                                                    a może choć trochę pomogą,chyba nie zaszkodzą?
                                                    Doczepiła się mucha natrętna i mi przeszkadza,to pierwsza mucha w tym roku.
                                                    Wędrówko,a ja nie mam problemów z zakraplaniem.Odwracasz i naciskasz na kołnierzyk
                                                    niebieski.

https://i.pinimg.com/564x/19/a0/02/19a00275605b6d3b22e6d35bb7d61c6f.jpg

• kallisto Re: * WRZESIEN ** 11.09.24, 15:26
                                                    Jestem i ja.

Najczęściej mam czas pisania czekając pod lekarskim gabinetem😂
                                                    No dobrze nie jest i tym razem potrzebuje specjalisty i niestety musiałam skorzystać z wizyty odpłatnej.
                                                    Dostałabym skierowanie od rodzinnego ale czas czekania byłby długi. Już nawet zła nie jestem byleby mi ktoś pomógł😱😱😱😱

Nowoczesność w domu i w zagrodzie, nawet toaleta na kod, który dostałam w rejestracji.

Marzę o powrocie do domu a będą korki, na szczęście ze środka centrum miasta to jakoś się wydostanę.

Chlodniutko u nas, co jakiś czas popakuje, szczerze mówiąc już ten ukrop i mnie dokuczyl. Teraz będziemy wyglądać jesieni, żółte liście z drzew już spadają.
                                                  • wedrowiec2 Re: * WRZESIEN ** 11.09.24, 21:24
                                                    I Kallisto chorasad Trzymaj się, kuruj i szybko wracaj do zdrowiasmile
                                                    Jago, teoretycznie stosowanie tych kropli jest proste, ale moje palce nie dają rady uruchomić przycisku tak, by jednocześnie nie wbić końcówki dozownika w okowink
                                                    Przysypianie w ciągu dnia zdarza się każdemu, szczególnie, przy mało wciągającym filmie. Organizm wie, co robi, a wygodny fotel zachęca do drzemki.
                                                  • kallisto Re: * WRZESIEN ** 12.09.24, 08:52
                                                    Dzień dobry Vistulowe dziewczęta.

Pracę rozpoczęłam na spokojnie, czasami tez ziewam, pogoda marna, niskie ciśnienie.
                                                    Dostałam alert o niewybuchu, który będą neutralizować, ostrzegają mieszkańców osiedla przed głośnym hukiem na wszelki wypadek choć z tego co się orientuję takie niewybuchy neutralizują na poligonach. TYlko nigdy nie ma gwarancji, że zanim taka bomba nie odbezpieczy się zanim ją załadują na samochód.

Ot i tyle na tę chwilę co mam do powiedzeniasmile
                                                    Miłego dnia i smacznej kawci Wam życzęsmile
                                                  • jaga_22 Re: * WRZESIEN ** 12.09.24, 08:52
                                                    Witajcie... Chłodno i u mnie,tylko 13st teraz,ale jest słoneczko.
                                                    Kalisto ,a długo jeszcze będziesz na włościach u córki.W domu swoim nie miałaś
                                                    takich problemów jak obecnie?
                                                    Napisałaś ...Chlodniutko u nas, co jakiś czas popakuje... czy chodzi o deszcz,bo chyba
                                                    nie o pakowanie chodzi ?
                                                    Zaraz się wezmę za obiad żeby mieć z głowy,a mam mięso mielone z indyka.
                                                    Trochę tylko poczekam,aż Doreta zacznie działać.
                                                    Wrocław szykuje się na duże opady deszczu.Nie może być normalnie?wink
                                                    Zdrówka dla potrzebujących życzę ..

https://i.pinimg.com/736x/8b/45/85/8b4585b17371b1fe48ce2e0f1908a0c7.jpg
                                                  • lusia_janusia Re: * WRZESIEN ** 12.09.24, 09:57
                                                    Hej !!!
                                                    Tak z raniutka dla mnie, troche ustresana jestem,
                                                    wnuczka przybedzie do 15 spedzimy razem czas, ciekawe
                                                    jaki dzisiaj bedzie temat zabawy?.

Pogoda sloneczna ale zimno w nocy tylko +7..C w tej
                                                    chwili +12..C, w nocy wlaczyly sie kaloryfery i bylo mi az
                                                    za goraco.

Kendo, troche na wolnym pobedzie, kazdej z nas potrzebny jest
                                                    jakis krotki wypoczynek?

Oczywiscie dziekuje za zdrowko, bede go pielegnowac,
                                                    a dla potrzebujacych zycze spokoju i zdrowienia.
                                                  • maria88 Re: * WRZESIEN ** 12.09.24, 11:13
                                                    I Ja Was Witam.
                                                    Od rana mży +20 , czekam na zapowiedziane słoneczko.
                                                    bo powiesiłam pranko.
                                                    Po południu wizyta kontrolna i po skierowanie do speca.
                                                    Dzisiaj sprawdzanie szczelności kaloryferów.
                                                    Mam nadzieję, że są okey.
                                                    LUSIU nie daj sie wnusi zawojować, to duza
                                                    juz i mądra dziewczynka.
                                                    Już teraz dbaj o to co możesz a czego nie.

JAGA dzisiaj kucharzy , chyba będą kotlety.
                                                    KALISTO w pracy, czyli okey.
                                                    Dobrego dnia zyczę i sloneczka.

• kallisto Re: * WRZESIEN ** 12.09.24, 12:00
                                                    Jagus, o córki mieszkaliśmy tylko 1,5 tygodnia smile Niestety jedziemy znowu ale na krótko, na kolejny weekend, młodzi wyjeżdżają do SPA. Będziemy ze starszą wnuczką i z najmłodszą. Misiak będzie u drugich dziadków, z trójka nie wytrzymamy big_grin
                                                  • kallisto Re: * WRZESIEN ** 12.09.24, 12:01
                                                    Popadanie chodziło, takie z nieba big_grin
                                                  • jaga_22 Re: * WRZESIEN ** 12.09.24, 14:15
                                                    Nawet ładnie na dworze ze słoneczkiem,nie ma się do czego przyczepić smile
                                                    Co innego miało być na obiad,a wyszły naleśniki z serem big_grin
                                                    Pierwszy raz mi takie wyszły,bardzo delikatne .
                                                    Brałam pod uwagę,że jutro piątek,a mąż pości.
                                                    Lusiu,a wnuczka lubi rysować? to niech rysuje zapamiętane .
                                                    O kurka wodna,zapomniałam pranie wywiesić wink już idę.
                                                    Dziś Ala poszła na spacer do Doliny Chochołowskiej.

• maria88 Re: * WRZESIEN ** 12.09.24, 17:22
                                                    Piekne fotki ale niebo groźne.
                                                    Dolina jest cudowna trasą spacerową.
                                                    Ja tez nieraz tak mam że gotuje co innego niż planowała.
                                                    Nalesniki z serem...dawno nie robiłam, może i ja jutro..

Pogoda dopiero po południ sie poprawiła.
                                                    Chyba do jutro nie bedzie padać..oby.

Wizyta u rodzinnego zaliczona. Zmniejszył dawkowanie
                                                    leku który ubocznie tez działał.Może bedzie lepiej.

Spokojnego wieczoru.
                                                  • wedrowiec2 Re: * WRZESIEN ** 12.09.24, 18:55
                                                    Piękne zdjęcia robi Ala. Kocham Tatry i tęsknię za nimi. Schronisko na Hali Ornaczańskiej, prawie na końcu Doliny Kościeliskiej jest mi szczególnie bliskie. Przez wiele lat jeździłam tam wiosną, spędzałam Wielkanoc. Przy południowej ścianie, widocznej na zdjęciu była (jest?) wielka kłoda, na której przesiadywaliśmy grzejąc się w wiosennym słońcu. To było bardzo dawno temu, ale wspomnienia pozostałysmile
                                                  • maria88 Re: * WRZESIEN ** 13.09.24, 07:28
                                                    Witam piatkowo.
                                                    Wstałam wczesniej bo duzo planów.
                                                    Narazie pogoda wstrzymuje więc kilka słów na dziendobry.

Nie pada ale tylko+15 i pochmurnie.Czekam na słonko.

Dzionek bedzie tez kulinarny. Wczoraj kupiłam
                                                    pieczarki więc będą na dzisiaj z pyzami.

Dobrego trzynastego życzę.
                                                  • kallisto Re: * WRZESIEN ** 13.09.24, 08:14
                                                    Dzień dobry.

Dzisiaj 13-piątek. Pięć lat temu , dokładnie 13-go w piątek miałam wypadek samochodowy. Ale się zbiegła data, niesamowite.....Byleby jak najmniej takich 13-ych piątków. Nigdy nie wierzyłam w zabobony, ale ten 13-ty był dla mnie bardzo pechowym z dużymi skutkami.

A teraz o czymś przyjemny, pogoda taka sobie, bez słonka, ale można funkcjonować i pracować w takich chłodzie za oknem niż w skwarze, który już tak bardzo nam dokuczał.
                                                    Wczoraj pochowałam sandały, zostawiłam tylko 2 pary klapek na wyjazd, dzisiaj pochowam letnią odzież. Co prawda po niedzieli ma być po 23 stopnie ale to już nie to ciepło co latem.

Podobnie jak Ala i Wędrówka kocham góry i wspinaczkę na szczyty. Widzę oczyma wyobraźni, wyciągam z pamięci to co miałam okazję oglądać bywając w Karkonoszach, Tatrach i okolicach. To musi mi wystarczyć, chyba już nie będzie okazji do takich wyjazdów chyba, że gdzieś blisko do Karpacza to i owszem.

Jaguś, napisz na jakich szczytach tym razem była córka?
                                                  • kallisto Re: * WRZESIEN ** 13.09.24, 08:14
                                                    Czemu nie ma Kendo?
                                                  • jaga_22 Re: * WRZESIEN ** 13.09.24, 10:13
                                                    Witaj Kalisto i Mario smile
                                                    Ja zanim się pozbieram,to już będzie południe wink
                                                    Kalisto ,Ala teraz robi tylko kilometrówkę.Wczoraj zaliczyła 17km. a przedwczoraj 14
                                                    Dziś przesiedzi nad ciekawą książką,bo pogoda nie zachęca.
                                                    U mnie też całkiem pochmurno ,zebrałam pranie wieczorne i dosuszam w domu.
                                                    Oby dzisiejsza 13-tka w piątek była dla nas łaskawa.
                                                    Ja nie pamiętam zdarzeń przykrych takiego dnia.

U mnie trochę jaśniej niż u Ali.
                                                    https://i.pinimg.com/564x/0e/f4/31/0ef431885e1dab936513e5601ebad94b.jpg
                                                  • lusia_janusia Re: * WRZESIEN ** 13.09.24, 10:14
                                                    Hej !!!!!
                                                    KALISTO........

lusia_janusia Re: * WRZESIEN ** 12.09.24, 09:57
                                                    Hej !!!
                                                    Tak z raniutka dla mnie, troche ustresana jestem,
                                                    wnuczka przybedzie do 15 spedzimy razem czas, ciekawe
                                                    jaki dzisiaj bedzie temat zabawy?.

Pogoda sloneczna ale zimno w nocy tylko +7..C w tej
                                                    chwili +12..C, w nocy wlaczyly sie kaloryfery i bylo mi az
                                                    za goraco.

Kendo, troche na wolnym pobedzie, kazdej z nas potrzebny jest
                                                    jakis krotki wypoczynek?

W Polsce macie jednak wyzsze temperatury, u mnie juz zupelnie jesiennie,
                                                    kaloryfery cieple, w nocy poniez dziesieciu stopni, na dzien zapowiedziane
                                                    tylko ok,16..C

Tez musze zrobic juz odpowiedie przewieszenie w szafach, letnie glebiej,
                                                    a do przodu odswiezone beda wisialy juz jesienno-zimowe garderoby.

Dzisiaj kilka planow, mam nadzieje ze podolam bo od rana slonecznie.

Zycze Nam zadawalajacego zdrowia na piatkowy dzien.....
                                                  • maria88 Re: * WRZESIEN ** 14.09.24, 11:49
                                                    Witam od rana pada a miało byc sloneczko. +18
                                                    Ostrzegaja tez przed raptownymi burzami i traba powietrzna
                                                    i radzą nie wychodzić.
                                                    Jak slonko wyjdzie ? to powinnam skoczyć do apteki.
                                                    Wiatr narazie spokojny więc moze nie będzie źle.

Trzeba pamietać o covidzie. Wczoraj podali
                                                    że po mazowieckim , nasze woj. ma najwiecej zachorowań.

O własnie wyjchodzi nieśmiało słoneczko, moze będzie?

Zdrowia i spokojnego dnia zyczę.

• kendo Re: * WRZESIEN ** 14.09.24, 15:03
                                                    witaj Mario
                                                    i pozostale Vistulanki,
                                                    co do pogody to mamy slonecznie/wietrznie/+18 C/w zaciszu bardzo przyjemnie chwilke posiedziec w slonku,

tez musze juz "chowac lenie ciuszki"
                                                    czesc poprana,niektore jeszcze mozna ponosic..
                                                    ale na razie co innego mam w glowie i nie koncentruje sie nad letnim chowaniem..

zycze nam milego weekendziku
                                                  • lusia_janusia Re: * WRZESIEN ** 14.09.24, 16:36
                                                    Hej !!!!!
                                                    Sooobbboootttaa .. dzien doczynku,
                                                    porowerkowalam do Kendo, troche zakupow zrobilam i zagospodarowalam,
                                                    pore pokroilam i do zamrazarki wlozylam.

Ale dostalam juz reklame na nowy tydzien i bedzie znowu tania
                                                    mrchewka i buraczki, bliko mnie, to mozna sie dojesc i ew, zawekowac lub zamrozic?.

Slonce przygrzewa ´18...C, przyjemnie na balkonie usiasc i poparzec jak
                                                    ludzie, kazdy za swoimi sprawami gdzies podaza?.

Spokojnego odpoczynku, relaksu Nam zycze.
                                                  • maria88 Re: * WRZESIEN ** 14.09.24, 17:16
                                                    Myślałam,że wyjdzie słonko a tu pada nawet coraz mocniej z nie wielkimi przerwami.
                                                    Z kim nie rozmawiam to kazdy zdrowotnie narzeka na takie zmiany pogodowe.
                                                    W mieszkaniu robi sie coraz chlodniej, siedzę w ciepłym szlafroku,
                                                    mam załozoe rastopy i wcale mi nie za gorąco.
                                                    KENDO zdrówka zyczę i dbaj o siebie.
                                                  • kallisto Re: * WRZESIEN ** 14.09.24, 20:07
                                                    Dobry wieczór.
                                                    Wpadam na chwilę.
                                                    Zaliczyłam kolejną wizytę lekarską, od leków dostałam uczulenia, nowy lekarz przepisał inne, zobaczymy co będzie dalej…..

Ponieważ jest już późno to wypada życzyć Was spokojnej nocy, bez koszmarów a błogich snów.
                                                  • wedrowiec2 Re: * WRZESIEN ** 14.09.24, 21:51
                                                    Dobry wieczórsmile
                                                    Jeszcze zgłosi się Jaga i będziemy w kompleciesmile Wprawdzie niedomagamy, ale trzeba mieć nadzieję, że będzie lepiej.
                                                    Obserwuję sytuację na południu Polski i w ościennych państwach. Na żywioł nie ma mocnych. Ulewy, tornada, śnieżycesad I ludzkie nieszczęściasad
                                                  • kallisto Re: * WRZESIEN ** 15.09.24, 08:01
                                                    Dzień dobry.🙂

Mnie ciężko patrzeć na to co się dzieje, tak bardzo współczuję tym ludziom…..
                                                    Idę posłuchać jednak z nadzieją na jakieś pozytywne informacje.

Spokojnego dnia🌹
                                                  • jaga_22 Re: * WRZESIEN ** 15.09.24, 10:15
                                                    Witaj Kalisto i reszta forumek.
                                                    Nawet nie wiedziałam i dalej nie wiem co Kendo dolega.
                                                    Ja wczoraj walczyłam z bólem kręgosłupa,żadna pozycja mu nie pasowała.
                                                    Nawet w nocy musiałam brać przeciwbólowe.
                                                    Oglądam co się dzieje w kraju i jestem przerażona.rozmiarem powodzi.

https://i.pinimg.com/564x/a4/08/03/a4080311848517ce2112521a9f0b3d35.jpg
                                                  • lusia_janusia Re: * WRZESIEN ** 15.09.24, 10:22
                                                    Hej !!!!
                                                    Ale zapachnialo mi piwoniami, a swoja kawe juz wypilam, - dziekje Jaga.
                                                    To wielka tragedia, jak woda potrafi z wielka sila zniszczyc caly dorobek
                                                    ludzi. Mysle ze rzad i gminy beda starali sie pomoc powodzianom?.

Pogoda u mnie sloneaczna, obiecali ze bedzie +19...C, kaloryfery cieplutkie,
                                                    przyjemnie na pokojach.

Przyjemnej niedzieli Nam zycze w zadawalajacym zdrowiu.
                                                  • maria88 Re: * WRZESIEN ** 15.09.24, 14:51
                                                    Witam. Rankiem bylo slonko i +9.
                                                    Potem szybko sie schowało i tylko +17.
                                                    W mieszkaniu7 zimno sie robi.
                                                    Dalej sie opatulam i nic mi sie nie chce .
                                                    Zaraz chyba trochę polegnę pod kocykiem.
                                                    Zdrowka Wszystkim Zyczę.
                                                  • kendo Re: * WRZESIEN ** 15.09.24, 15:13
                                                    Witam sie niedzielnie,
                                                    z rana musialam jednak wzias sie za sprzatanie,
                                                    kurz ,mimo,ze w domu mnie nie bylo
                                                    a po przyjsciuwiecej go przybylo,
                                                    dawal mi po nosie,
                                                    mimo sprajania go przeciw alergicznym sprajem nie pomoglo,
                                                    no ale juz mam tak jak lubie ..

tak tragedie zywiolowe wielkie,mijmy nadzieje,ze do zimy ludzie beda zakwaterowani i otrzymaja niezbedna pomoc do zycia,

+18 C/rano przed siodma bylo +4C
                                                    na marsz wyszlam przed 10 godz i ciepelko szybko do gory poszybowalao,

zycze nam zdrowka z zyczeniami piwoniowymi od Jagusi.

brzozy juz zmieniaja kolor lisci na zolty-jesien tuz/tuz przy progu stoi.
                                                  • kallisto Re: * WRZESIEN ** 16.09.24, 08:10
                                                    Dzień dobry.

Dzisiaj deszczowa pogoda, jutro ma być 28 stopni, ale anomalia, niespotykane dotąd.

Kendo piękna ta brzoza, przed moim balkonem też rośnie, zasłania ją wielki świerk więc widuję ją chodząc drogą do sklepu. Przyjemny szum liści wydaje. Za oknem widzę kołyszące drzewa, trzeci dzień małej wichury. Mąż nawet na rower nie poszedł.
                                                    Kończę bo musze dzwonić do Przychodni.

Pysznego śniadania i aromatycznej kawy z ciachem 😀
                                                  • kendo Re: * WRZESIEN ** 16.09.24, 09:20
                                                    witaj Kallisto i reszta Vistulanek

tak "szum lisci brzozowych tez slysze dziec na balkonie przy otwartym oknie balkonowym,
                                                    coraz wiecej listkow juz na niej zolknie,

mamy zapowiedziany deszczyk w srodku dnia,
                                                    jest coraz chlodniej porankami,

zdrowka dla Nas zycze i samych przyjemnosci z usmiechem,jak na Kallisto obrazku-dziekuje

jeszcze kwitna wsrod suchych traw kwiatki..
                                                  • lusia_janusia Re: * WRZESIEN ** 16.09.24, 09:28
                                                    Hej !!!!! ...
                                                    Kendo, to pewnie drugi rzut koniczyny ktory sam sie zasial?.
                                                    Pochmurnie jakos za oknem bez slonca, temp, pomalu rosnie w gore
                                                    +10..C, obiecana do +18..C, chyba jak slonce wyjdzie z poza chmur.

Zycze Nam owocnego poniedzialku w wykonanie planow
                                                    i rowniez calego tygodnia w zadawalajacym zdrowiu.
                                                  • kendo Re: * WRZESIEN ** 16.09.24, 09:35
                                                    witaj Lusia i Maria,
                                                    ktora w "co dzisiaj sie przywitala"

tak to koniczynka i te zolte co sa bardzo gorzkie..
                                                    mam nadzieje,ze dzionek bedzie udany.
                                                  • jaga_22 Re: * WRZESIEN ** 16.09.24, 14:06
                                                    Witaj Kalisto,Lusiu i Kendo.
                                                    Kalisto znowu do lekarza? ja też muszę się zapisać,ale jak pomyślę,że trzeba pokonać schody,to ciągle odkładam.
                                                    Nawet mam ładną pogodę ze słoneczkiem i 24st.

Mam kłopot,bo popsuła mi się pralka nie wiem co robić,jeszcze raz ją spróbuję podłączyć.
                                                    Bardzo lubię jesienne kwiatki,mają swój urok.

https://i.pinimg.com/564x/a5/84/0b/a5840bcba08fdd735faa01c7c17816b5.jpg
                                                  • kendo Re: * WRZESIEN ** 16.09.24, 17:23
                                                    Hej Jagusia,
                                                    oj nieprzyjemny poczatek tygodnia z awaria pralki..
                                                    moze da sie naprawic

mamy zimno nawet w pokojach,
                                                    sloneczko poranne sie schowalo/+17 C

zyczemilego popoludnia
                                                    dziekuje za herbatke,to pewnie czerwona...
                                                  • kendo Re: * WRZESIEN ** 16.09.24, 17:24
                                                    co tam sie nadzialo u Kallisto znowu??,ze czeka przed drzwiami lekarskimi?
                                                  • kallisto Re: * WRZESIEN ** 16.09.24, 19:32
                                                    A no było tak, dzwoniłam do 8:30 i wciąż była ta sama informacja, że długa kolejka, że rozłączą. Pomyślałam, że musze biec osobiście, na szczęście blisko. Zanim jednak wyszłam musiałam wziąć kąpiel i umyć włosy. Zanim jednak wzięłam się do ich wysuszenia to zadzwoniłam ponownie, od razu uzyskałam połączenie. Propozycja na 9:00, czy zdążę?Oczywiście, że zdążę. Wysuszyłam włosy, ubrałam sie i poszłam. Dostałam antidotum doustne przeciw alergii lekowej, poprosiłam receptę na moje leki stałe. Dr wypisał od razu na badania krwi pod kątem prób wątrobowych i lipidogramu cholesterolowego. Poprosiłam o dwa dni zwolnienia lekarskiego. Do środy będę w domu, w środę wypisany mam urlop.
                                                    Ot i tyle u mnie.
                                                    Idę zjeść jabłko, bo smakowite się trafiły.

Jaguś jak pralka leciwa to nie opłaca się naprawiać, ale to musi stwierdzić fachowiec. Nigdy się nie jest zadowolonym jeśli wysiądzie jakiś sprzęt, ale jak człowiek już kupi , postawi i użytkuje to nawet cieszy się ze zmiany.
                                                    My obecnie jesteśmy na etapie poszukiwania mebli do salonu.

Marii tu dzisiaj nie było, Wędrówka wpisze się pewnie późnym wieczorem.

Wędrówko czy remonty skończone?
                                                  • wedrowiec2 Re: * WRZESIEN ** 16.09.24, 21:37
                                                    Tak, wpisuję się wieczoremsmile
                                                    Remont prawie skończony. Problemy wynikały z nieprzewidzianych sytuacji ukrytych w ścianachwink
                                                    Teraz bardzoej zajmuje mnie sytuacji zdrowotna w rodzinie. Na pewne rzeczy nie mamy wpływu, ale, w granicach rozsądku, trezba zrobić wszytsko, co możłiwe.
                                                  • maria88 Re: * WRZESIEN ** 17.09.24, 08:52
                                                    Witam.
                                                    Jak widzę to ja pierwsza robie wpis. Wszyscy zajęci porannymi obowiązkami.
                                                    Siedzę w necie i szukam informacji medycznych.
                                                    Slonko wyszło, więc nadzieja,że pranie bedzie schło.
                                                    Trzeba wyciagnąc tez jesienne ciuszki blizej.
                                                    Biedna KALISTO choróbsko za choróbskiem.
                                                    Tak myslę,że to wczesnie zdrowie Jej wysiada.
                                                    Z tymi lekarzami to tak jest dają leki i nie obchodzi ich
                                                    czy pacjentowi pomogą i na ile.
                                                    Dzisiaj pacjent powinien wiedzieć czy ma dobry dla siebie lek
                                                    i czy jest prawidlowo leczony.

Wędrówka tez obciążona obowiazkami jakie
                                                    każda z nas przeszła lub będzie przechodzić
                                                    tj dbanie o zdrowie najbliższych.

Zyczę wszystkim dobrego dnia.

• kendo Re: * WRZESIEN ** 17.09.24, 10:04
                                                    Wedrowka ,wspolczuje
                                                    przechodzilysmy z Lusia o dbanie Mamy,co miesiac jezdzilysmy do kraju na zmiane...
                                                    zycze poprawy zdrowia czlonkowi rodziny

witaj maria,
                                                    ostanio pierwsza Nas witasz,
                                                    ja cos powolniejsza sie ostanio zrobilam,

Kallisto boryka sie ze drowkiem,
                                                    wiem jak moze przebiegac alergia po medycynie,
                                                    tez jestem uczulona i zurnal u kazdego lekarza zaznaczony na czerwono ,mowiacy o mojej alerigi na lek,

i jak z ta pralka jest w koncu,
                                                    pewnie bedzie nowa z wieloma fukcjami..

Lusi plany chyba sie ziscily..

dzionek pochmurny/+15 C/obiecane do +20 C pewnie kolo lunch to nastapi,akurat dostalam komunikat na laptopie,
                                                    wysokie stezenie alergenow za oknem,

zycze Nam udanego dzionka

kiedys robilam zdjecia dzwinie powyrastanym-poplatanym konarom drzew
                                                  • lusia_janusia Re: * WRZESIEN ** 17.09.24, 10:18
                                                    Hej !!!!
                                                    Chyba nie ma zdrowych ludzi na tej planecie, wczesniej czy
                                                    pozniej chorobska daja o sobie znac, w czesci przyczyna jest
                                                    zatrute srodowisko, i modyfikowana zywnosc.?
                                                    Zycze Nam zadawalajacego zdrowia na kazdy dzien.
                                                    I miejmy nadzieje, ze medycyna ktora dostajemy jest lekiem odpowiednim
                                                    dla nas bez skutkow ubocznych????...

Slonca jeszcze nie widac, w nocy bylo powyzej 10..C to kaloryfery zimne
                                                    i w pokojach rowniez juz czuc nadchodzaca jesien,

Kendo, ciekawy splot konarow, wyglada jakby kilka drzew zroslo sie razem?.
                                                  • kendo Re: * WRZESIEN ** 17.09.24, 10:36
                                                    hej Lusia,
                                                    tak sobie przypominam,
                                                    ze to drzewo jest w parku w miescie,

udanego dzionka
                                                  • jaga_22 Re: * WRZESIEN ** 17.09.24, 12:46
                                                    Witajcie...myślę od wczoraj,włączyć pralkę? czy nie.
                                                    Ona nie jest stara,bo ma 6 lat, ale dużo pracy ma za sobą.Jak nie zaskoczy,to będę szukała nowej.Moja to Beco.
                                                    Załadowałam i odpaliłam,nabiera wodę,zobaczymy.
                                                    Byłam na balkonie,jest słonecznie i cieplutko 23st.
                                                    Drzewo na pewno jest zrośnięte od młodości.

Trzymajcie się w zdrowiu dziewczyny smile

https://i.pinimg.com/564x/df/27/c2/df27c2b476e9367af22b07075b8ca8a3.jpg

• kallisto Re: * WRZESIEN ** 17.09.24, 21:07
                                                    Przywitam się szybciutko i biegnę do mycia.
                                                    Co u mnie? Ano zaliczyłam kolejną wizytę na nocnym dyżurze, dostałam zastrzyk i syrop p alergiczny. Tak mnie wysadziło, wygladam jak monstrumsad
                                                  • lusia_janusia Re: * WRZESIEN ** 18.09.24, 10:49
                                                    Hej !!!!
                                                    witam, witam i o Wasze zdrowie pytam???...
                                                    ...bo u mnie juz jesiennie,
                                                    trzeba zmienic przyzwyczajenia z garderoby letniej na jesienna,
                                                    zeby nie zaziebiac sie i przez caly okres jesienno-zimowy byc zdrowym.

Jakos u mnie ranek bez slonca, mimo ze jest jego zapowiedz podczas dnia.
                                                    Planow mi sie troche nagromadzilo po wczorajszych zakupach warzywnych,
                                                    mam nadzieje, ze uda mi sie je w jakis odpowiedni sposob zagospodarowac,
                                                    Obiad od podstaw tez musze przygotowach, zeby i bylo na nastepny dzien.

Ciekawe jak tam u Jagi z pralka, czy odpowiednio zaskoczyla i wyprala pranie,
                                                    moze trzeba ja odkamienic, (soda z ocetem wlana, ktora udrozni wszystkie
                                                    przewody wewnetrzne).
                                                    Kallisto, cos kuleje ze zdrowiem, trzymaj sie odpowiednich zalecen lekarskich,
                                                    i odpowiednio ubieraj do odpowiedniej pogody.
                                                    maria88, usilnie chce poglebic swoje choroby i zwiazane z nimi leczenie,
                                                    naturalnymi medykamentami, czasami one pomagaja wg,mnie, ale jak choroba
                                                    juz jest b.rozwiniet to naturalna medycyna jest bezsilna?. Trzeba zapobiegac
                                                    wczesne, rozne oznaki dyskomfortu zdrowia.

Kendo stanela wczoraj na wysokosci zadania, zabrala mnie samochodem na zakupy w oddalone sklepy - dziekujej jej za to.

Zycze Nam milej srody,
                                                    dla wedrowca 2 odpowiedniej odpornosci na pokonywania
                                                    trudnosci w opiece nad bliskimi.
                                                  • lusia_janusia Re: * WRZESIEN ** 18.09.24, 10:50
                                                    Ale sie rozpisalam, chyba dlatego ze przyszlam
                                                    dzisiaj pierwsza?....
                                                  • kendo Re: * WRZESIEN ** 18.09.24, 11:22
                                                    witaj Lusia,
                                                    no pierwsza faktycznie,
                                                    ostanimi dniami Maria Nas witala pierwsza..
                                                    +16 C/minimalny wiaterek,/czuje sie wilgotne powietrze..
                                                    moja brzoza z balkonu tak juz wyglada..pojedyncze listki spadaja i sciela dywan zilatawy,

zycze Nam przyjaznego dnia

Kallisto,strasznosci z Twoja alergia,
                                                    czy nie zmienili medycyny,czy od jakiegos jedzenia ja dostalas?
                                                    zycze zdrowka Nam Wszystkim
                                                  • jaga_22 Re: * WRZESIEN ** 18.09.24, 12:39
                                                    Dzień dobry smile
                                                    Kendo,u Ciebie jesień już się zadomowiła.
                                                    Kalisto masz alergię.Robiłaś kiedyś badania?

Dzień bardzo ładny,bardzo słoneczny,20st. to jeszcze 5 dojdzie.
                                                    Moja pralka kaput sad
                                                    Wczoraj się umęczyłam i nic nie wyprałam ,ani nie wypłukałam.Trzeba szukać nowej
                                                    jak najprędzej.Córka mówi,że ona poszuka,tylko że późno wraca z pracy.
                                                    Niech szuka,w końcu to ona najwięcej pierze.

Ziółka które mi pomagają,to głównie od kaszlu,reszta to tylko pomocne.
                                                    Jak na razie na cholesterol się nie sprawdziły,a na choroby dobre leki od dobrego lekarza,
                                                    a z tym już gorzej.wink

https://i.pinimg.com/564x/61/74/6d/61746d02332c517c7d9063c4f81ca5b5.jpg

• kendo Re: * WRZESIEN ** 18.09.24, 12:53
                                                    sliczne obrazki Jagusia zamieszczasz-witaj srodowo

Corka na pewno znajdzies cos odpowiedniego,
                                                    mlodzi umia szukac ,

zycze milego popoludnia i zmykam na turecki serial,
                                                    +18 C obecnie
                                                  • maria88 Re: * WRZESIEN ** 18.09.24, 18:57
                                                    Witam pod wieczór.
                                                    Miał nie padać a padało. Wprawdzie krotki ale rzesisty deszcz spad
                                                    a wczesniej mocno zagrzmiało.
                                                    Teraz tez chmurki juz sa i zaraz będzie wczesna nocka.
                                                    Dzionek szybko przeszedł na załatwianiu róznych spraw
                                                    urzędowych. Po powrocie usmazyłam racuszki z jabłkami
                                                    i juz jestem zmęczona.

No to JAGO masz nie przewidziany wydatek.
                                                    Leki ziołowe uważam że sa dobre ale tak szybko
                                                    nie dają poprawy jak medykamenty syntetyczne.
                                                    Z tym,że napewno nie zrobią szkody właściwie stosowane.

KALISTO współczuję alergii i zyczę oby szybko sie zakonczyła.

Pod blokami leżą już żołędzie i kasztany, wczoraj nazbierałam
                                                    i wolnym czasie zrobię sobie jesienną dekorację.

Spokojnego wieczoru i dobrej nocki zyczę.
                                                  • maria88 Re: * WRZESIEN ** 19.09.24, 07:16
                                                    Witam. Nocka minęła spokojnie
                                                    więć wstaję bo nie mogę sie leniuchowaqć.
                                                    Czeka mnie mycie okien ale jeszcze nie dzisiaj.
                                                    Powinnam ugotować rosołek i zrobić pierogi ze śliwkami.
                                                    Ale jak będzie to sie zobaczy.

Zyczę wszystkim dobrego zdroiwia, i i dobrej pogody
                                                  • kallisto Re: * WRZESIEN ** 19.09.24, 08:13
                                                    Dzień dobry wszystkim.

Jakoś mi dni lecą siedząc w domu, coś w kółko się dzieje.
                                                    Mam awersję do pisania na telefonie, a laptop rzadko otwieram, wtedy pisze mi się najlepiej. Wczoraj co prawda poszukiwałam mebli, a wieczorem oglądam film więc dzisiaj laptop mam otwarty i napisze trochę smile

W przeciągu 1,5 tygodnia skorzystałam 7 razy z wizyt lekarskich, chyba pobiłam swój rekord, dzisiaj też idę do mojej prowadzącej p.k.
                                                    Nigdy na nic nie miałam alergii, niestety teraz brałam dość agresywne leki, stąd to wszystko tak się rozwinęło. Jeszcze do wczoraj wyglądałam jak glonojad, usta powiększyły mi się dwukrotnie, ściekała woda, podobnie jak ze skóry nosa. Na nosie mam drugą jakby skórę, szorstką i suchą, usta dochodzą do normy ale okropnie szczypią i ciągną. Dzisiaj ide na konsultację co dalej, ale już widzę że w końcu idzie ku lepszemu. Acha we wtorek byłam na nocnym dyżurze po zastrzyk antyalergiczny, który zazwyczaj działa do godziny czasu, u mnie poprawy nie było. Dopiero po zastosowaniu większych dawek sterydowych zaczyna odpuszczać. Niestety tak to jest kiedy dostanę się do młodego, niedoświadczonego i praktykującego lekarza z przypadłościami do których ostrożnie podchodzą....
                                                    cdn

• kendo Re: * WRZESIEN ** 19.09.24, 09:15
                                                    Maria/kallisto witam,
                                                    jak pozostale Vistulanki,

Maria ma plan nawet ze smaczna propozycja obiadowa,

Kallisto,dalej boryka sie z chorobskami,gdzie jak kalejdoskop szaleja w organizmie,
                                                    wspolczuje bardzo,wiem jak moga objawy alergiczne dokuczyc..zycze jak najszybciej poprawy.

zycze Nam samych udanych chwilek
                                                    u Wedrowca ostanie szlify remontowe chyba ...

taki widok mam z okien salonu,
                                                    czyli od strony balkonowej
                                                  • lusia_janusia Re: * WRZESIEN ** 19.09.24, 10:56
                                                    Hej !!!
                                                    Sloneczko od rana okrasza niebo, ale jeszcze o godz,7 widzialam
                                                    ksiezyc na niebie, ktory pomalu przemieszczal sie ku zachodowi.

Okropna medycyna, ktora ma pomoc na jedno uszkadza drugie,
                                                    slabi ludzie na alergeny, maja odrazu reakcje widoczna, mam nadzieje
                                                    Kallisto, ze wiesz od jakiego lekarstwa dostalas ta alergie, i to trzeba
                                                    zaznaczyc w Twoich medycznych zurnalach.
                                                    Zycze odpowiedniej szybkiej pomocy od lek,p,kontaktu do ktorego
                                                    masz zaufanie.

Ja siedze w domku i czekam na specow z muszla klozetowa?.
                                                    obiad mam, moze cos pogrzebie sie w szafach, czas na reorganizacje,
                                                    cieplej odziezy, ulozenia do przodu.

Zycze Nam spokojnego czwartku w zadawalajacym zdrowiu,
                                                    mam nadzieje ze wielka woda nie poczyni Wam szkody w domostwach!!!!
                                                  • jaga_22 Re: * WRZESIEN ** 19.09.24, 12:00
                                                    Witam...
                                                    Piękny poranek u Kendo,u mnie też piękne słonko.
                                                    Na razie czekam aż trochę ból ulży w kręgosłupie.Nie mam pojęcia jak się ratować.
                                                    Kiedyś po prostu ciężko było usnąć,ale nic nie bolało jak się położyłam.
                                                    Strach mnie paraliżuje aby coś zrobić w tym kierunku,bo nie mam zaufania
                                                    do mojej lekarki p.k
                                                    Wam pięknego dnia ,korzystajcie póki można.U mnie 20st. na razie i piękna pogoda.

Zdjęcie sprzed 7 lat.Lenka w formie big_grin
                                                  • maria88 Re: * WRZESIEN ** 19.09.24, 14:33
                                                    Czytam i jestem wkurzona, że tak lekarz urządził biedną KALISTO.
                                                    Ja bym mu nie darowała. Powinien dać od razu medykamenty
                                                    zabezpieczające od uczulenia, tak jak w przypadku antybiotyku
                                                    lekarze zapisują od razu osłonowy probiotyk.

JAGO ja tez mimo słoneczka ruszam sie na bolących nogach.
                                                    Chyba ta pogoda tak wpływa na nasze zdrowie.
                                                    Rano jako tako a teraz przysiadłam i do wieczora
                                                    nie wykonam tego co zamierzałam. Plany tez zmieniłam.
                                                    Jest wiaterek więc pralka pierze a ja chowam letnie ciuszki
                                                    i przysuwam blizej cieplejsze.
                                                    Obiadek tez był szybki z tego co było już ugotowane
                                                    kapusniak z białej kapusty i kiełbaska parówkowa z musztardą.
                                                    Ide na dobra herbatikę z plackiem z jabłkami
                                                    co wczoraj usmazyłam, i będzie deser.
                                                    Chyba wystarczy.

No własnie a jak teraz zdrowie Lenki, je?
                                                  • jaga_22 Re: * WRZESIEN ** 19.09.24, 19:18
                                                    Lenka trzyma się dobrze na razie.
                                                  • kallisto Re: * WRZESIEN ** 19.09.24, 19:39
                                                    OOO Jagusia już w pieleszach, ja też big_grin wykapana, najedzona i tyle.

Moja wizyta u rodzinnej przebiegała baaardzo długo, cały wywiad ze szczegółami co i dobrze. Dalsze leczenie, dostałam skierowanie do por.alergologicznej. Jutro będę się rejestrować, ciekawe jakie sa terminy?

Dobrze, że kotek wyzdrowiał to już coś pozytywnego.

Mario, czasami tak jest, że trzeba cierpliwości w leczeniu. Ostatnio tak u mnie jest, że nie łagodnie choroba przechodzi tylko od razu z grubej rury. Osłabioną mam odporność antybiotykami, zapalenie płuc nie raz, HP i czepia się potem takie byle co.
                                                    Zażywam kwasy omega 3, 6,9 z nadzieją że choć trochę urchronią przed kolejnymi infekcjami.
                                                    Wg mojej pani dr ten stan który miałam teraz to było dość ostro rozwinięty, ale zawsze mogło być gorzej. Na szczęście w czas pojechałam na nocny dyżur, to dzięki temu lekarzowi rozwój choroby przystopował, a mogło być na prawdę źle. Ale dosyć o mnie, cieszę się, że u Was dobrze.

My od jutra znowu na weekend do córki. Zięc zabiera córkę w ramach jej urodzin do SPA. Będziemy gospodarzyć z kotami, psem Mają i Zuzią. Michas tym razem jedzie do drugich dziadków. Będzie mniej zamieszania. Nie chciały zostawiać mi trójki, bo te dla młodsze jak się rozkręcają to wielki rajwach powstaje.

Ot i tyle.
                                                  • kendo Re: * WRZESIEN ** 19.09.24, 19:41
                                                    o,jak by to nasza Jagusia w lozeczkujuz byla,fajny obrazek,

dobrze,ze kociaczki trzymaja sie w zdrowi ,glaski dla nich
                                                    a dla Nas przyjemnego wieczoru

Maria juz do jesieni przygotowana z ciszkami,
                                                  • wedrowiec2 Re: * WRZESIEN ** 19.09.24, 21:47
                                                    Kallisto, tak to jest z chorobami, że są nieprzewidywalnesad Wszystko zależy od pacjenta, chorób towarzysza=ących i mnóstwa rzeczy o których jeszcze nie mamy pojecia. Zdrowiejsmile
                                                    Jago, jakiś czas temu pisałaś, że masz w planach zmianę lekarki. Może kolejne będzie trochę lepsza. Niestety, choroby reumatologiczne są trudne do leczenia i często jest to tylko leczenie objawowe.
                                                  • maria88 Re: * WRZESIEN ** 20.09.24, 07:38
                                                    Witam ze słonkiem i temperatura tylko +6 .
                                                    Kosteczki reagują na taką aurę ale wstaję i do dzieła
                                                    chociaz niezbyt chętnie.
                                                    Muszę wykorzystać aurę i mobilizować siły.

Dbajcie dziewczynki o siebie, swoje zdrowie
                                                    bo nic nie ma cenniejszego.

Dobrego piąteczku jak mawia KALISTO zyczę.
                                                  • jaga_22 Re: * WRZESIEN ** 20.09.24, 11:04
                                                    Dzień piękny jak malowanie ze słoneczkiem i 15st teraz.
                                                    Kalisto,myślę,że teraz będziesz dobrze zaopiekowana,bo co z tego,że są leki,ale nie leczą wink

Wędrówko,no tak zapisana jestem do innej na listopad,ale nie wiem,
                                                    czy dobrze zrobiłam.Nigdzie nie mogę znaleźć w internecie o niej.
                                                    Tyle,że przy szpitalu?
                                                    Od wczoraj motam się czy brać dalej ten Trexan Neo.Chyba wezmę,żeby nie stracić ciągłości.Gorzej już chyba nie będzie ? wink
                                                    Najgorzej,że boli nie tylko jak chodzę,ale teraz nawet w nocy.
                                                    Muszę się ratować chociaż Doretą.

Lenka nie wyzdrowieje,taką ma chorobę,jak się pogorszy pomagają sterydy.
                                                    Jednak nie są takie złe,skoro żyje już 13 lat.

https://i.pinimg.com/564x/69/98/08/6998088997a9bb14385cd4cf3ac576c3.jpg
                                                  • kendo Re: * WRZESIEN ** 20.09.24, 13:10
                                                    witaj Maria/jagusia
                                                    i pozostale Vistulanki,
                                                    och te nasze zdrowko,
                                                    zawsze sie modle by wiecej nie przybywalo,

tu +15 C i nareszcie slonko wychodzi

tez mam plan piatkowy
                                                    zobaczymy co sie wykona
                                                    udaneho dzionka
                                                    i dzieki za sliczny obrazek
                                                  • kallisto Re: * WRZESIEN ** 20.09.24, 15:33
                                                    Dzień dobry dziewczęta.

Jestem już na włościach u córki, jedną odwiozłam na konie, z drugą czekam żeby po godzinie odebrać starszą. Stajnia bliziutko , droga przez wieś.

Wędrówko , zawsze masz pocieszajace rady i wiele optymizmu, lżej się wówczas funkcjonuje kiedy ma się takie podejście. Też tak mam choć czasem lekko się podłamuję.

Piękna u nas pogoda i gdyby nie to że powodzianie borykali się z tym rumowiskiem które zistawila wielką woda to wrzesień byłby pieknie wspominany, ze był letni i słoneczny.
                                                  • lusia_janusia Re: * WRZESIEN ** 20.09.24, 16:33
                                                    Hej !!!
                                                    Piekny dzien, pogoda sie wyklarowala, chociaz ranek nie wrozyl
                                                    takiego cielego slonca. +10...C.

Nic nie zrobilam, ale bylam w kawiarencie Ukrainskiej, swoj obiad tam'w mikrofali odgrzalam i zjadlam i swoja wlasna herbata z termosa popilam.

W domu zjadlam podwieczorek i chyba usiade na balkonie tylem do slonca
                                                    i bede dogrzewala cialko na zime.

Od Kendo juz jesienne obrazki a od Jagi jeszcze dziewuszka w wianuszku ze
                                                    srodka lata - dziekyje.
                                                    Oby ten piateczek nie byl dla Nas meczacym dniem tego Nam zycze.
                                                  • wedrowiec2 Re: * WRZESIEN ** 20.09.24, 21:25
                                                    Dobry wieczórsmile I znów pogodny dzień dobiega końca. Forum dziś mało rozmowne? Aktywny tylko jeden watek? Najważniejsze, że wszyscy odezwali sięsmile
                                                    Lusiu, balkon, a chyba msz osłonięty jest wspaniałym miejscem do wypoczynku. I jeszcze herbata do tegosmile
                                                    Kallisto, staram się jak mogę nie podłamywać się. Alfredka była i jest dla mnie wzorem. Gdy 17 lat temu miała pierwszą operację onkologiczną, to lekarze nie chcieli wypuścić jej ze szpitala twierdząc, że wspaniale działa na inne pacjentki i mobilizuje je do dalszej terapii i rehabilitacji.
                                                    Kendo, czy udało się zrealizować piątkowe plany?
                                                    Jago, podaj jak nazywa się lekarka, a spróbuję dowiedzieć się coś o niej, ale nie obiecuję. Niektórzy są bardzo tajemniczywink
                                                    Mario, nasze kosteczki też czasami chcą odpoczynkuwink Pozwólmy im na tosmile
                                                  • jaga_22 Re: * WRZESIEN ** 21.09.24, 09:33
                                                    Dzień dobry dziewczyny smile
                                                    Dzień zaczął się ładny,piękne słonko mamy.
                                                    Dobrze,że chociaż ono jest w tym trudnym czasie dla powodzian.
                                                    Gdyby nie powódź to wrzesień byłby jak lato,a tak zostanie zapamiętany przykro.

Wędrówko,nawet nie wiem jak ma na imię,a nazywa się Kraciuk.

• kallisto Re: * WRZESIEN ** 21.09.24, 09:50
                                                    Witajcie babeczki w sobotni poranek.

Mam tu co robić z dwiema gwiazdami, niestety 13 i 7 latka, zainteresowania odmienne. Nie wiem czy nie skonczy się jakaś kłótnia.

Czekamy na dziadka, który ma zrobić sprawunki i wyruszamy na babskie fashion, obiecałam wnuczce łaszki. Młodsza bardziej sukienkowa więc i jej może coś się trafi.

Pamiętam ze spotkań Alfredkę, zawsze uśmiechniętą i energiczną. Czy dobrze mi się wydaje, że charakterem Wędrówko byłaś do niej podobna?

Zdrowego dniami pięknej soboty z uśmiechem na buzi 🌹

• wedrowiec2 Re: * WRZESIEN ** 21.09.24, 18:14
                                                    Dzień dobrysmile
                                                    Nie ma jeszcze Lusi, Kendo i Marii. Mam nadzieję, że to tylko problemy z łącznością.
                                                    Jago, samo nazwisko, to trochę mało. Niestety, nie mogę pomóc.
                                                  • kendo Re: * WRZESIEN ** 21.09.24, 21:13
                                                    Ldziki,powialo gdzies w nieznae moj wpis,
                                                    wiec krociutko,
                                                    mysle ze zszoping z wnusiami byl udany i kalisto lzej w portfelu sie zrobilo,

Wedrowiec,bardzo zawsze wspominam Alfredzie bardzo milo,
                                                    nie maialam zdnych barier by rozmawiac po raz pierwszy,
                                                    tak jak bysmy sie znaly od dawna,bardzo serdeczna i ciepla Towaja Mama byla.

juz wieczor,wiec ciekaego wieczoru zycze

oczywosciscie lwie paszcza z "mojej rabatki"
                                                    wiec wiadomo gdzie bylysmy
                                                  • kallisto Re: * WRZESIEN ** 22.09.24, 09:59
                                                    Nie byłam ostatnią wieczorem ale mogę być pierwsza wpisującą się dzisiaj.

Kolejny piękny słoneczny poranek. Dziewczynki już w ogrodzie brykają, wygodą i przestrzeń.

Sama się dzisiaj wyspałam na przepastnym łóżku, dziewczynki spały razem a małżonek na dole. Tylko jego chrapanie niosło się w górę .

Kendo pięknie się kwiatek wybarwił. Taki samotniczek ale chce mu się piać w górę i pokazać swoją krasę przechodniom.

Dobrego dnia.
                                                  • maria88 Re: * WRZESIEN ** 22.09.24, 10:03
                                                    Witam. Wstałam troche pózniej bo spało sie dobrze.

Teraz juz po sniadaniu będe nadrabiać to co powinno
                                                    byc juz zrobione. Zaczne od mycia głowy.

W domu chlodno bo nocka tylko +10
                                                    ale słonko jest i chociaz tyle razniej.

Dobrej niedzieli życzę.
                                                  • jaga_22 Re: * WRZESIEN ** 22.09.24, 10:40
                                                    Dołączę do powitania jest pięknie słonecznie,choć tylko 16st.
                                                    Za jesienią jeszcze nie tęsknię,sama przyjdzie smile
                                                    Wędrówko dziękuję,pomyślałam sobie,że kiedyś pojadę tam z wnuczkiem i na miejscu się rozeznam.
                                                    Mario nic nie powinno,daj sobie na luz smile

https://i.pinimg.com/564x/d5/b2/83/d5b283bdb7e03ca6d2f1fa4353b5f75a.jpg
                                                  • lusia_janusia Re: * WRZESIEN ** 22.09.24, 11:29
                                                    Hej !!!!
                                                    Jak kolorowo od obrazkow Kendo i Jagi.
                                                    Jakos wczoraj nie starczylo mi czasu?, sily? albo poprostu
                                                    bylam wieczorem zmeczona.

Z Kendo wczoraj pojechalam na wlosci jej syna i tam jak sie przychylimy
                                                    do ziemi, to czas plynie szybko, a pozniej ja czuje we wszystkich
                                                    miesianiach i kosteczkach dzisiaj, bo nie co dziennie robi sie porzadki
                                                    w ogrodzie?. Efekty byly widoczne natychmiast przed naszym odjazdem.

Niedzielnie, chyba bedzie troche kulinarnie, zakupilam jesiennych warzyw,
                                                    ktore wykorzystuje do obiadow, a moze i troche zapakuje w weki?.

Zycze Nam spokojnej relaksowej niedzieli,

Ja chetnie poobiednia herbate wlasnie popijam na balkonie jeszcze, na lezaku
                                                    wyscielanym poduszkami, zebym nie czula chlodu od dolu, taka juz jestem
                                                    wrazliwa.
                                                  • kendo Re: * WRZESIEN ** 22.09.24, 16:26
                                                    piekny obrazek Jagusi
                                                    w typowych jesiennych kolorach-dziekuje..

tak juz dzis jesien mamy
                                                    nawet wzglednie za oknem,
                                                    brzoza na akord przygotowuje sie do zimowego snu

Lusia mnie odwiedzila i juz do domku porowerkowala,

miemy mila niedziele .
                                                  • kendo Re: * WRZESIEN ** 23.09.24, 09:21
                                                    witam z nowym tygodniem,
                                                    przedostani tydzien do konca wrzesnia,
                                                    jakos szybko dni mi umykaja,

zycze Nam milych chwilek

kalinowe serduszka i jakis kwiat co kwitl na bialo
                                                    teraz ma jakies czarne owoce podobne do jezyny
                                                  • jaga_22 Re: * WRZESIEN ** 23.09.24, 10:08
                                                    Witajcie smile Mamy słonko od rana,ma być 25st. na razie 15,też dobrze.
                                                    Szkoda,że pralka dopiero pojutrze będzie,bo na jutro mam zamówione spożywcze.
                                                    Niewiele zrobię,bo od rana nie mamy żadnej wody,na szczęście już wczoraj wiedziałam.

Może to jest malinojeżyna.

Bardzo dobre, aromatyczne i słodko-kwaśne w smaku, łudząco podobne do smaku jeżyn. Z wyglądu przypominają malinę, natomiast w smaku są podobne do jeżyny.

• lusia_janusia Re: * WRZESIEN ** 23.09.24, 11:36
                                                    Hej !!!
                                                    Jesien popisuje sie sloncem, oby jak najdluzej.
                                                    Troche dzisiaj mam do zrobienia, oby mi tylko wystarczylo
                                                    chcenia.

Fala powodziowa chyba jeszcze nie przeplynela przez Polske, a tu
                                                    nastepne ostrzezenia o opadach deszczu, tak to wyglada jakby ktos
                                                    zaprogramowal ta wode????....

Zycze Nam zadawalajacego zdrowia na caly tydzien i oby slonce
                                                    chcialo byc na naszym niebie.
                                                  • lusia_janusia Re: * WRZESIEN ** 23.09.24, 11:43
                                                    DZIEN SPADAJACEGO LISCIA

Pomysłodawcą Dnia Spadającego Liścia jest Jerzy Szewczyk, który słusznie zauważył, że jesienią brakuje wesołych, optymistycznych świąt, jak choćby wiosną. 23 września nie należy więc ze łzami żegnać lata, ale radośnie powitać nową porę roku.
                                                  • maria88 Re: * WRZESIEN ** 23.09.24, 17:27
                                                    Witam pogodę mam podobną jak u JAGI.
                                                    Dzionek miałam zajęty częsciowym uszczelnianiem okien przed zimnem.
                                                    Miałam fachowca, ale krzątaniny jak zwykle tez było.

Teraz posprzątane i relaks.

Spokojnego wieczorku życzę.
                                                  • wedrowiec2 Re: * WRZESIEN ** 23.09.24, 21:37
                                                    Dobry wieczórsmile
                                                    Dziś równonoc jesienna. Od jutra dnia będzie mniej, niż nocy. Może zapaść w sen zimowy, a przed nim, jak Mama Muminka przygotować wazę z igliwiem i napełnić nim brzuszki smile
                                                    "Mama Muminka nakryła do stołu na werandzie, lecz każdy dostał na kolację tylko trochę igliwia świerkowego w filiżance. (Jest bowiem rzeczą bardzo ważną napełnić sobie żołądek igliwiem, jeśli się ma
                                                    zamiar spać przez trzy miesiące). "
                                                    Na razie mamy jeszcze (a może dopiero jesień) i cieszmy się jej wspaniałymi koloramismile
                                                  • kendo Re: * WRZESIEN ** 24.09.24, 08:39
                                                    no mozna by napisac,
                                                    ze Vistula na dwie zmiany funkcjonuje cos ostanio,
                                                    I i II zmiana,
                                                    jakos brakuje mi czasu po poludniu czy wieczorem juz jestem zmeczona,

witajcie Vistulanki,
                                                    no jak Muminka,
                                                    juz potrzebuje jedzonka(ale nie igliwia.takiego co rozgrzewa)

pogodowo na razie OK,
                                                    Jagusia czeka na nowa pralke
                                                    Maria przygotowuje sie do zimy
                                                    Kallisto pewnie bez stresu opanowuje zdrowko,
                                                    my z Lusia na razie zajete..

zycze Nam udanych chwilek,
                                                    takich ,jak Jaga zamiescila obrazek z serduszkami

na alejce marszowej
                                                    rajskie jabluszka sie czerwienia
                                                  • maria88 Re: * WRZESIEN ** 24.09.24, 08:52
                                                    Witam i ciesze sie ze słonka i dnia ciepłego.
                                                    Oby jak najdłużej.
                                                    Piekna jesienna fotka LUSI z jabłuszkami.
                                                    Kolo mnie tez jest takie drzewko. Kiedys ludzie zbierali
                                                    i robili w cukrze do dekoracji np.tortu.
                                                    Jak zwierzątka szykujemy sie do nadejscia
                                                    chłodów i ogacamy co się da oraz
                                                    uzupełniamy spiżarkę.

Wędrówka przypomniała, ze coraz krótsze będziemy
                                                    mieli dzionki.

Zyczę udanego dnia i dobrego nastroju.
                                                  • kendo Re: * WRZESIEN ** 24.09.24, 09:01
                                                    witaj Mario
                                                    tak koncowka wrzesnia jest sloneczna
                                                    ale tu od niedzieli bedziemy miec ochlodzenie i deszcz,
                                                    tez czekam na koloegow od dzieciecia by przykrecili mi szyny na sztory,
                                                    ktore zima bede zaciagac na oka w salonie co graniczy z okami balkonowymi a i tak czuje chlodek siedzac blisko okien.

mij udany i mily dzionek
                                                  • jaga_22 Re: * WRZESIEN ** 24.09.24, 14:44
                                                    Pisałam o rajskich jabłuszkach,a tymczasem mi uciekło wszystko sad
                                                    Dziś mają pralkę przywieźć.A ja zrobiłam porządek z geranium,bo zrobiła się miotła.
                                                    Jak postawiłam na podłogę,to się przewróciła.
                                                    Obcięłam wierzchołki i wstawiłam do wody.Muszę przygotować doniczkę z ziemią.
                                                    Jest ciepło,bo 25st. ale wiaterek powiewa.
                                                    Próbowałam rajskie jabłuszka,myślałam,że są smaczniejsze.
                                                    Bardzo ładnie wyglądają te od Kendo.

https://i.pinimg.com/564x/ef/1b/97/ef1b97964a0a86c107c38998053e571d.jpg
                                                  • maria88 Re: * WRZESIEN ** 24.09.24, 19:38
                                                    Jeszcze kilka słów.
                                                    JAGO tez dzisiaj spoglądałam na swoje geranium co ma 1.5m wysokosci
                                                    i jak zaczną grzać kaloryfery to padnie, bo stoi tuz, tuż.

KENDO w pokojach mam lniane zasłony i one faktycznie zimową porą
                                                    dobrze zatrzymują powiewy wiatru a w lecie chronia przed nadmiarem słonka.

Dzisiaj miałam po południu awarię drukarki.
                                                    2 godziny reperowałam metoda prób i błędów i udało sie.

Lubię w tv oglądać program FOKUS "Łowcy SKARBÓW"
                                                    jest od pon-piatku o 20tej wiec niedługo.
                                                    Ide na kolację.
                                                    Dobrej nocki zyczę.

• lusia_janusia Re: * WRZESIEN ** 24.09.24, 20:04
                                                    Hej !!!!!..
                                                    Godziny jakos dla mnie teraz szybko umykaja, obrabiam sie w kolko
                                                    i to samo, na jesienna pogode nie narzekam, poki nie pada deszcz,
                                                    ale dzisiaj bylo tylko +20..C i b,wilgotne powietrze z powiewem wiatru
                                                    czulo sie nadchodzacy, zapowiadany deszcz.

Dzien minal pare godzin u Kendo, moze w czwartek zrobimy repris,
                                                    pomaszerowalysmy razem jej stale rundy, zjadly goraca zupke na
                                                    rozgrzewke i odwiozla mnie Kendo do domku.

I tak wieczor mnie zastal, od posilku do posilku, moi mlodzi wybieraja
                                                    sie na zagraniczny urlop tygodniowy do slonca, ale znak zapytania
                                                    czy to slonce bedzie, przy tak zmiennej ostatnio pogodzie w kazdym kraju.

Spokojnego wieczoru i przespanej nocy Nam zycze,
                                                    bo moje ostatnie dwie to byly do niczego.
                                                  • wedrowiec2 Re: * WRZESIEN ** 25.09.24, 10:12
                                                    Dzień dobrysmile
                                                    Przeszłam na ranną zmianę, a tu pustkisad Pewnie wszyscy są pochłonięci porannymi czynnościami, albo leniwie zaczynają dzień. Czyżba mnie spadł miły obowiązek powitania obrazkiem?
                                                    Jest chłodnawo, ale słonecznie. Dziś w planie „walka” z nowymi zasłonami. Muszę je podwinąć i upiąć. Nie jest to moje ulubione zajęcie. Jednak trzeba to zrobić.
                                                    Miłego, spokojnego dniasmile
                                                  • jaga_22 Re: * WRZESIEN ** 25.09.24, 11:00
                                                    Hej Wędrówko to ja Ciebie witam milutko. Byłam z rana,ale nikogo nie widziałam.
                                                    U mnie ładna pogoda słoneczna i od rana ciągle 16st. tylko,ale ma być 22
                                                    Zajmę się rozpracowywaniem nowej pralki,bo ma wszystko inaczej.
                                                    A teraz czekam na artykuły zamówione z Leclerca.
                                                    Dobrego dnia życzę Wszystkim Vistulankom i dużo zdrówka smile

https://i.pinimg.com/736x/e5/31/e2/e531e24b3fd757a2d2c8c2792fe21088.jpg
                                                  • kendo Re: * WRZESIEN ** 25.09.24, 11:38
                                                    o, Wedrowka Nas przywitala na "pierszej zmianie"
                                                    super jesienny obrazek i zyczenia srodowe,
                                                    podobnie jak Jagus dziewczynka rozesmiana z pozdrowieniami sie przywitala.

mam dzis bieganie-pralnia z samego rana,
                                                    wiec dopiero teraz sie witam i
                                                    za oknem wieje/+16 C/slonko w chowanego sie bawi,

zycze nam udanych planow

tak brzoza scieli sobie juz dywanik...coraz badziej zloca sie listki..
                                                  • lusia_janusia Re: * WRZESIEN ** 25.09.24, 11:58
                                                    Hej !!!! ...
                                                    wedrowiec2, bukiety jesienne maja w sobie prace calego lata, nawet
                                                    pachna inaczej od letnich bukietow, w Jagi obrazku wesola laka pewnie
                                                    z kakaem w kubku nas przywitala...

U mnie slonecznie, ale tylko +16..C, wczoraj wieczorem ok, godz,21,
                                                    byla ulewa, tv mi sie zbiesil nie mam wogole obrazu, posprawdzalam antena
                                                    w porzadku siedzi tam gdzie jej miejsce, a corki nie ma, a ja nie kumata w tej
                                                    materi, mimo ze tylko poznym wieczorem go ogladalam, to bedzie mi go
                                                    brakowac.

Zycze Nam dobrej srody,
                                                    bez nieprzywidzianych niespodzianek i zloliwosci natury martwej.
                                                  • kendo Re: * WRZESIEN ** 25.09.24, 12:25
                                                    hej Lusia,
                                                    ufff,zawsze sie cos przytrafi,
                                                    moze "zlap kogucika" i spytaj co to za blad-moze wie??
                                                    moze TV,pozniej zaskoczy,
                                                    a moze to juz ta zmiana na dekodery czy co tam mieli zmieniac,
                                                    popytaj...

zycze mimi wszystko sprawnego dnia
                                                  • kendo Re: * WRZESIEN ** 25.09.24, 12:31
                                                    Kallisto milczy juz pare dni,
                                                    miejmy nadzieje,ze nie rozchorowala sie "na dobre"
                                                    zyczymy tak na wszelki wypadek ZDROWKA I WSZYSTKIEGO DOBREGO
                                                  • maria88 Re: * WRZESIEN ** 25.09.24, 16:00
                                                    I ja dopiero Witam.Dzionek mi uciekł na kontaktach z przychodnią.
                                                    Rodzinny miał byc rano a ale go nie było. Więc powędrowałam
                                                    potem ponownie. Okazało sie,że mam uczulenie na lek.
                                                    Został odstawiony. Mam nowy. Mam nadzieje ze będzi okey.
                                                    Teraz juz nie mam zrywu do niczego.

Witaj Wędrówko tak to jest, jak umie sie lepiej cos zrobic samej.
                                                    Potem będziesz miała przyjemnie.

LUSIU moze to awaria w stacji nadającej?

JAGO jakiej firmy masz teraz pralkę.
                                                    Moja tez chyba juz nie długo będzie do wymiany.

Zyczę spokojnego popołudnia i bez deszczu.
                                                    U mnie ma byc zmiana pogody na deszczową.

• jaga_22 Re: * WRZESIEN ** 25.09.24, 17:55
                                                    Faktycznie nie widać Kalisto.
                                                    Mario mam teraz Electrolux 700
                                                    Rano było 16 i teraz też,zaczyna być chłodniej.
                                                    Najładniejsze jest młode geranium.
                                                    Z artykułami żywnościowymi kupiłam też ziemię i jutro posadzę.
                                                  • kallisto Re: * WRZESIEN ** 25.09.24, 21:25
                                                    Dobry wieczór.

Jestem kochane, mam strasznie dużo obowiązków, może uda mi się jutro napisać.
                                                    Na szczęście już wychodzę z kołowrotku i będę funkcjonować😀

Choroba ustępuje, cdn jutro.

Uściski wieczorne
                                                  • lusia_janusia Re: * WRZESIEN ** 25.09.24, 23:21
                                                    O!!! i zawieruszona duszyczka sie odezwala -KALLISTO-(zart)
                                                    dobrze ze funkcjonujesz i dalas znac ze zyjesz.

maria88, chyba teraz trzeba b,uwazac na leki, bo nowe ich generacje
                                                    jedno lecza a drugie ewidentnie psuja? Zreszta juz nasze organizmy tez
                                                    sa coraz slabsze i mniej moga sie przeciwstawiac.

Jaga, to teraz masz lekkie pranie, jak dlugo sluzyla pralka, ktora sie
                                                    pospula?, ciekawe jak ta zda egzamin, ta marka ma dobra renome.

Wedrowiec2 ma dzisiaj wolny wieczor? przywitala sie raniutko i czas
                                                    wieczorny wykorzysta dla siebie?(polzartem)

U mnie juz wieczor, ciemno bylo jak wracalam z kawiarenki - godz,19,
                                                    bo to dzisiaj sroda, Kendo, porowerkowala wczesniej do domu,
                                                    deszcz sie rozpadal, ale ja nie zmoklam, za chwile zadzwonie do
                                                    Kendo, dowiedziec sie czy nie przemoczona dojechala do domu.

Spokojnej nocy Nam zycze.
                                                  • kallisto Re: * WRZESIEN ** 26.09.24, 07:44
                                                    Dzień dobry.
                                                    Jak obiecałam tak jestem, zanim pochłonie mnie praca to zostawię kilka słów.

Różne zadania i obowiązki bardzo mnie pochłonęły. Życie na trzy domy to nie życie. Na szczęście jakoś to ogarniałam ale ile stresu mnie to kosztowało.... Szczególnie rano przed szkołą Zuzi.

Potem wpadliśmy w rytm małych remontów w domu. Zanim doszłam do siebie to musieliśmy z mężem przygotować pokój do nowych mebli. Oczywiście jeszcze ich nie ma, ale przy okazji wychodzą jakieś potrzeby, które trzeba naprawić. Trzeba było wymienić kilka desek na podłodze, trudno dostać identyczne po kilku latach. Trzeba było kombinować, jeździć, szukać, wymienić z miejsc niewidocznych etc. Na szczęście wyszło dobrze.

Meble już mam opóżnione gotowe do zabrania. Dzisiaj przyjedzie mama 5 dzieci, która meble chce zabrać.

Robota lubi głupiego stąd i sami tez nadajemy sobie pracy. Mam kochaną sąsiadkę, która sama zaoferowała pomoc przy rozpakowywaniu wnętrzności, powycierała z kurzu, są czyściutkie, całe , niezniszczone, komuś jeszcze długo posłużą. Przy takiej okazji zrobił się w mieszkaniu bałagan z kartonami i rzeczami rozłożonymi gdzie się da. Potem odbędzie się skręcanie nowych, ale już wyłączam się z tego, niech mąż z zięciem to zrobią. Czekamy tylko na transport, bo nie wszystko jest na magazynie. Będzie ogromna różnica, już nie mogę się doczekać.

Na razie tyle, życzę dobrego dnia.
                                                    U mnie pada deszcz i jest ponuro mimo silnego światła w pokoju.
                                                  • kendo Re: * WRZESIEN ** 26.09.24, 11:59
                                                    witam Was,
                                                    bardzo jestesmy zajete z Lusia,
                                                    wieczorkiem sie zjawimy
                                                    miejcie milo i czekajcie na Nas
                                                  • jaga_22 Re: * WRZESIEN ** 26.09.24, 14:18
                                                    Zauważyłam,że od jakiegoś czasu Kendo i Lusi mało.
                                                    Lusiu,poprzednia pralka służyła 6 lat.Dziś od rana Ala pierze,bo wzięła wolne aby zawieźć ojca na hematologię.Na razie ciągle badania.Jeszcze w poniedziałek będzie miał robiony rtg węzłów chłonnych.A w ogóle żeby się leczyć,to trzeba zaliczyć 3 wizyty.
                                                    Następna za m-c. Weź się i lecz człowieku sad

Ciekawa jestem czy Kalisto będzie zadowolona z nowych mebli wink

https://i.pinimg.com/originals/0a/f8/f6/0af8f6ea4818f9e65a5fa048b7e7f838.gif
                                                  • maria88 Re: * WRZESIEN ** 26.09.24, 16:13
                                                    Witam popoludniowo. Rankiem bylo slonko ale sie juz schowalo.
                                                    Byłam z kolezanka w częsci handlowej miasta.
                                                    Zrobiłysmy potrzebne zakupy. Kolezanka nabyła nowa ładna białą
                                                    kurteczkę w Lidlu z promocji za 48 zł.
                                                    Teraz trzeba odpocząc i to i tamto sprzątnąc.

Jak czytam to KALISTO wywróciła dom do góry nogami
                                                    i bedzie miała nowe mebelki.

JAGO moim zdaniem to powinni dawać leki
                                                    wzmacniajace a nie szukać przyczyn choroby
                                                    i meczyc człowieka.
                                                    Napewno którys z dotychczas branych leków przez męzą
                                                    miał skutki uboczne i teraz to wyszło.

Trzymajcie się wszyscy cieplutko.
                                                  • kendo Re: * WRZESIEN ** 26.09.24, 23:42
                                                    czytam,ze Kallisto metaforfoze poczynia w salonie,
                                                    ciekawam mebli,
                                                    pewnie pokaze zdjecia..

Maria towarzyszyla kolezance w zakupach ...

Jagusia ,pochlaniaja nas sprawy rodzinne,
                                                    tz.Lusia mi pomagala,
                                                    jeszcze w nastepny tydzien moze albo inny dzien bede potrzebowac pomocy...ale to juz lzejszej.

deszczylo tutj /+15 C/mocny wiatr,

spokojnych snow zycze
                                                  • maria88 Re: * WRZESIEN ** 27.09.24, 09:11
                                                    Witam. To juz jesienna aura bo jak narzie pochmurnie.
                                                    Słonko jednak ma sie pokazywać.
                                                    Nocka była z budzeniem bo +19 na dworze i
                                                    bylo mi za gorąco przy niewiele rozszczelnionym oknie.
                                                    Nie otwierałam duzo żeby nie przeziębic się.
                                                    Wstałam wyjatkowo o 6tej w8iec jestem juz po
                                                    sniadaniu i lekach.
                                                    Zaraz zacznę gotować delikatny bigosik z kiszonej kapusty.
                                                    Kupiłam ją na surówkę ale jest za kwaśna i za twarda.
                                                    Na bigos bedzie akurat.

KENDO z LUSIA zapracowane porządkami przed zimowymi.

Wszystkim zyczę dobrego dnia
                                                  • kallisto Re: * WRZESIEN ** 27.09.24, 12:14
                                                    Dzień dobry Babeczki.

Narobiłaś mi smaka bigosem Mario, pora jesienna, przydałaby się taka sakąseczka, dawno nie jadłam i chyba ugotujemy smile

Pracy mam troszkę ale na spokojnie i takie czynności, które bardzo lubię, trochę papierowo, więcej w systemach.
                                                    Pogoda słoneczna mimo wiatru, muzyczka w radio gra, piątek, jutro wolne, dwa dni pracy po niedzieli i urlop.

Kendo, będę musiała być zadowolona, jeśli chce się zmian to trzeba się czasem przestawić na coś innego. Po za tym praktyka z meblami nie raz była przerabiana. I raczej wybiera się takie, które nam pasują, ilość szuflad, wielkość komód etc. Nie patrzę tylko na ich kształt czy kolor. Musza spełniać 90 % moich życzeń i potrzeb. Czy długo posłużą? Nie wiem i nie kłopoczę się tym bo i po co. Najważniejsze będę miała zadowolenie ze zmiany, z praktyczności i z tego, że będę mogła skomponować przy okazji nowe dekoracje. Właśnie jestem na etapie poszukiwania oryginalnej efektownej lampy stołowej na kredens. Mam wybranych kilka i problem jest taki, że po nardach z córkami mam większy dylemat z wyboremsmile

Żyję już na luzie, choroba odstępuje, humor mam lepszy, bez stresu i napięcia. Dzieci wróciły z wojaży zadowolone, zięć dostał medal z biegów w Londynie.
                                                    Starsza córka zrelaksowana, zięc zrobił jej nie lada niespodziankę z luksusami.
                                                    Teraz kolej na nas big_grin
                                                  • jaga_22 Re: * WRZESIEN ** 27.09.24, 13:31
                                                    Witajcie...
                                                    a ja jestem bardzo ciekawa czym Kendo z Lusią są tak bardzo zaabsorbowane
                                                    Trochę poprałam,bo ładna pogoda,jest słonecznie i nawet ciepło 15st. bo wiatru nie ma.

Kalisto udanych zakupów,lepiej poczekać i dobrze przemyśleć.

https://i.pinimg.com/564x/8e/0f/f2/8e0ff2bc5806643467f4413dbe8ebd1e.jpg

• kallisto Re: * WRZESIEN ** 27.09.24, 21:19
                                                    No mebelki już się wywożą, ale będzie pusto, tylko telewizor 📺 na ścianie 😱

Jaguś, nie kupuję na chybcika i wtedy też wychodzi moje marudzenie i kręcenie nosem 😂
                                                  • wedrowiec2 Re: * WRZESIEN ** 28.09.24, 11:36
                                                    Dzień dobry w sobotęsmile
                                                    Słonecznie, chłodno, jesiennie. Dzień zapowiada się bez niespodzianek, ale nie chwalmy dnia przed zachodem słońcawink
                                                    Spokojnej soboty i całego weekendusmile
                                                  • kallisto Re: * WRZESIEN ** 28.09.24, 11:40
                                                    Dzień dobry .

Ale cichutko 🙂

Już południe a ja mam za soba generalne sprzątanie w kuchni .

Uziemieni byliśmy odbiorem mebli, okropnie marudni ludzie, przeciagalinstrunę🥵
                                                  • jaga_22 Re: * WRZESIEN ** 28.09.24, 12:28
                                                    Dzień dobry Wędrówko i Kalisto ,oraz reszta nieobecna.
                                                    Oby było bez niespodzianek Wędrówko.

Rzeką płyną zanieczyszczenia i wszystko to, co zostało zmyte w innych regionach, czyli między innymi kłody, gałęzie i inne rzeczy.

https://i.pinimg.com/564x/d6/7b/0b/d67b0bde9ba5331741939d5f908de59d.jpg
                                                  • lusia_janusia Re: * WRZESIEN ** 28.09.24, 13:15
                                                    Hej !!!!
                                                    Nadrobilam zaleglosci w byciu na necie i poczytalam co sie u Was nadzialo,
                                                    Tez chetnie bym zmienila meble, ale mysle ze chyba juz pozostane z tymi
                                                    ktore mam, bo w nowym mieszkaniu jakos sie skomponowaly wg moich
                                                    oczekiwan.

Jaga, my z Kendo pomagamy sobie wzajemnie w roznych pracach, bo tylko mamy siebie np; u Kendo syna w ogrodzie, przy wiekszym praniu duzych gabarytow,
                                                    czy sprzataniu. Dzieci pracuja, mieszkaja moje w innych miastach, wiec oni tez
                                                    potrzebuja odpoczynku od swojej pracy, a nie chce ich angazowac w swoje
                                                    mniejsze sprawy, byl tylko wyjatek przy przeprowadzce.

W Polsce chyba macie juz po deszczach, u nas fala dopiero sie zbliza,
                                                    w Dani zalane miasto na jedej z wysp, a moje miasto tylko 8 m powyzej morza,
                                                    wiec nigdy nic nie wiadomo?.

Przyjemnego wypoczynku, duzo slonca nad glowami i w sercach Nam zycze.
                                                  • kendo Re: * WRZESIEN ** 28.09.24, 16:19
                                                    witajcie Vistulanki,
                                                    no tak,obrze mamy siebie na wzajem,
                                                    pomagamy jak mozemy..
                                                    przy taym stale zajecia dwa razy w tygodniu/a i wizyta u lekarza na proby
                                                    i do apteki/po zakupy i godziny uciekaja
                                                    a ze czlek juz "leciwy sie robi"to wolniejszy/potrzebuje wiecej odpoczynku bo szybciej sie meczy,

zaledwie +12 C/kaloyfery cieplutkie.

zycze Nam milego weekendowania.

rosna kolo naszych blokow
                                                  • maria88 Re: * WRZESIEN ** 28.09.24, 16:41
                                                    Witam.Kwiatki od KENDO typowo jesienne.
                                                    Mają szczęscie babeczki że im podgrzewaja przy niskich
                                                    temperatura. U mnie dopiero powinni od 1 pażdziernika,
                                                    jak nie bedzie jakieś awarii.
                                                    Zaliczyłam ryneczek, ceny dalej w górę ale sprzedajacych nie brakuje
                                                    mniej kupujących. Juz sprzedaja tegoroczne orzechy włoskie,
                                                    Grzybów w tym roku bardzo malo.
                                                    Bylo słoneczko ale teraz juz ponuro i chyba popada.
                                                    Zapomniałam kupic drożdze do picia, więc jeszcze muszę wyjśc.

Dobrego wieczorku zyczę.
                                                  • kendo Re: * WRZESIEN ** 28.09.24, 16:52
                                                    witaj Mario,
                                                    no wlasnie wspominalas kiedys o drozdzach do picia,
                                                    i co,jest jakis efekt po nich,dlugo je juz popijasza??

na marszu nie bylam,
                                                    jakos nie mam ochoty ostanio,
                                                    a rano chce mi sie dluzej polegiwac w lozeczku..

zycze milych chwilek Mario
                                                  • maria88 Re: * WRZESIEN ** 28.09.24, 19:10
                                                    Dopiero 3=ci dzień.
                                                    lecznaturalnie.pl/jak-napoj-z-drozdzy-wplywa-na-zdrowie-sprawdzamy-picie-drozdzy/
                                                    Dobrej nocki zyczę.
                                                  • kallisto Re: * WRZESIEN ** 29.09.24, 07:55
                                                    Dzień dobry, dzień dobry 🥳

Wstał dzień, świat budzi się do życia a my razem z nim 💃😀

Słoneczko przebija się przez chmury, zapowiada się pogodny dzień. Zamierzamy wyruszyć na rowery, odwiedzimy przy okazji dzieci.

Wczoraj wieczorem zrobiliśmy z przyjaciółmi kolację, posiedzieliśmy dtroszke, oglądaliśmy zdjęcia naszych dzieci.

Ok 7:00 już miałam pobudkę więc się ochedorzylam i gotowa jestem do funkcjonowania choć puki co leżakuję pod ciepłą kołderką.
                                                    Acha i już wrobiłam spa dla buzi, oczyściłam , umyłam czarnym mydłem i nałożyłam krem z hialuronem.

Mario, cudowne właściwości mają drożdże, niestety i tego bardzo żałuję przyjmować nie mogę 😱😱😱

Miluśkiego dnia, wspaniałej niedzieli 🌹🌹🌹
                                                  • maria88 Re: * WRZESIEN ** 29.09.24, 08:43
                                                    i ja Witam wszystkich przy niedzieli.
                                                    Słoneczka nie mam i wiele go chyba nie będzie. Ma padać.
                                                    Rano tylko+10 a w dzień chyba tylko +15.
                                                    Siedzę w ciepłym szlafroku, ale zaraz idę do łazienki a potem sniadanie.

KALISTO dobrze że kupiliscie rowerki .
                                                    Mąż nie chciał ćwiczyc a teraz ma moznośc
                                                    przyjemnego ratowania zdrowia,
                                                  • kendo Re: * WRZESIEN ** 29.09.24, 09:05
                                                    witam Marie/Kallisto
                                                    i reszte Vistulanek tz.Wedrowiec/Lusie/Jage,
                                                    ze skandynawskim slonkiem
                                                    jakos bardzo jaskrawe teraz jest,
                                                    noca bylo +6 C/kaloryfrey cieplutkie,wczoraj caly dzien dawaly ciepelko,

pozniej odniose sie do picia drozdzy,
                                                    na razie zbieram sie do dzieciecia,
                                                    ale najpierw zabiore Lusie po drodze

lubie rowerkowac,
                                                    ale mam tylko trzy biegi w swoim rowerza zakupionym w 1985 roku,
                                                    uzywam caly czas trzeciego biegu-jest ciezej pedalowac,takie ekstra wysilkowe cwiczenie..

zycze Nam samych przyjemnosci niedzielnych

jesien juz na wszystkich drzewach/krzewach widac
                                                  • jaga_22 Re: * WRZESIEN ** 29.09.24, 10:20
                                                    No i uciekło wink niewygodnie pisać w łóżeczku i na leżąco..Do południa powinnam
                                                    się rozchodzić.
                                                    Widać jesień już u Kendo.U mnie też jesień już dotarła.
                                                    Gdyby nie chłód,tylko 9st. ale przed chwilą było 6.
                                                    to mam piękne słoneczko,może i do Marii dotrze.

• jaga_22 Re: * WRZESIEN ** 29.09.24, 10:28
                                                    Wczorajsze Łazienki.

• kallisto Re: * WRZESIEN ** 29.09.24, 11:53
                                                    Jaguś, w Łazienkach jeszcze zielono choć przebija jesień między listkami. U Kendo krzew też jesienny, zaraz wszystko zgubi liście.

Dostałam taki alert.
                                                  • kendo Re: * WRZESIEN ** 29.09.24, 15:20
                                                    witajcie Jagusia,
                                                    sliczne motto na dzis od Jagusi

dlugo jeszcze nie bedzie woda zdatna do picia przez powodzie

+13 stopni obecnie/wieje
                                                    wrocily od dzieciecia i relaksik zasluzony

milych chwilek ktore pozostawiaja mile wspomnienia-motto od Jagusi

sliczne zdjecie z Lazienek
                                                  • lusia_janusia Re: * WRZESIEN ** 30.09.24, 00:04
                                                    Hej !!! ..
                                                    U mnie juz poniedzialek, a nocka b.zimna temperatura spadla
                                                    do +3...C, w srodku dnia apowiedziana do +15..C i slonecznie,
                                                    tak jak bylo w niedziele.

Milego poniedzialku, calego tygodnia Nam zycze.
                                                  • lusia_janusia Re: * WRZESIEN ** 30.09.24, 00:14
                                                    Za przykladem Kallisto, chyba wykorzystam rower
                                                    przy tej slonecznej, jesiennej pogodzie, porowerkujac
                                                    w Natur Rum, teraz juz tylko na niebie kroluja dzikie gesie,
                                                    chociaz wczoraj widzialam 2 klucze zurawi, ktore juz odlatuja
                                                    na poludnie, wrony oczywiscie rowneiz krakajac zaznaczajac swoja obecnosc.

Jaga pewnie juz rozgryzla programy pralki, i niech ona sluzy na
                                                    dlugie lata, (oczywiscie nowa pralka do prania).

Maria88, ja tez juz sie przeprosilam ze swoim cieplym szlafrokiem,
                                                    bo ranki po wyjsciu z cieplej poscieli sa jednak chlodne w pokojach.

wedrowiec 2 nie oczekiwala niespodzianek, a mnie w niedziele
                                                    zaskoczyla Kendo tortem chlebowym - dziekuje.....smaczny, tlusty,
                                                    ze smakami owocow morza.

Wyspijcie sie do rana bez wybudzenia.
                                                  • kallisto Re: * WRZESIEN ** 30.09.24, 07:29
                                                    Dzień dobry dziewczyny.

Wpadam przywitać się z Wami zanim zacznę pracować.

Smacznego poranku.
                                                  • kendo Re: * WRZESIEN ** 30.09.24, 09:29
                                                    Lusia/Kallisto witajcie,
                                                    jak i pozostale Vistulanki
                                                    Maria/Wedrowiec/Jaga

bardzo sloneczny poranek po bardzo chlodnej nocy +3C,i dlatego liscie na drzewach zmieniaja kolor na czerwony,
                                                    po takich zimnych dniach nastapi Britt lato z tem +20 C,licza metereolodzy,ze to nastapi na poczatku pazdzielnika

ostani dzien wrzesnia
                                                    niech bedzie laskawy dla Nas

resztki nagietki-Calenduli,
                                                    zawsze do poznych dni jesiennych zloca sie w rabatce ciesza oczy.
                                                  • kendo Re: * WRZESIEN ** 30.09.24, 09:30
                                                    oczywiscie ,Kallisto,
                                                    sliczne obrazeczki rozweselajace serducho.dziekuje
                                                  • maria88 Re: * WRZESIEN ** 30.09.24, 09:32
                                                    Uciekło co napisała.....
                                                    Jeszczce4 raz witam chlodnym porankiem +6.
                                                    Nie bylo prądu z powodu awarii, teraz jest
                                                    więc zmykam na gorącą herbatkę.

Udanego poniedziałku zyczę.
                                                  • lusia_janusia Re: * WRZESIEN ** 30.09.24, 09:44
                                                    Ostatni dzien wrzesnia typowy dla tego miesiaca, mglisty, ze spadajaca
                                                    mgla lub plynaca w gore z ktorej pozniej deszczyk rosi zieme, slonce
                                                    przyswieca, ale juz nie takie gorace ale jaskrawsze, na chodnikach wiecej
                                                    spadajacych lisci, kasztanow i zoledzi na mojej marszowej trasie.

Mam nadzieje ze dla Nas pogoda taka doda Nam energi na samo zycie?.
                                                  • jaga_22 Re: * WRZESIEN ** 30.09.24, 10:12
                                                    Przywołał mnie gwar u Was big_grin
                                                    Na razie wszystko w porządku,czekam na ocieplenie,teraz 8st.
                                                    Na ogrzewanie mamy jeszcze czas,zwykle włączają 15 października.
                                                    Moje pierwsze pranie zaliczyłam do przepierki,bo zapomniałam cokolwiek dodać
                                                    do praniatongue_out Na drugi dzień córka zrobiła to samo,mówi że ją zagadałam .

Trochę rano kaszlałam,ale już dobrze jest,a słonko zagląda przez szyby.
                                                    Teraz Ala wiezie ojca z wnuczkiem na rtg. węzłów chłonnych.
                                                  • kendo Re: * WRZESIEN ** 30.09.24, 10:21
                                                    maria/Jaga witajcie,
                                                    milo wiedziec co u Was sie dzieje,
                                                    borykamy sie z przejsciem lata na okres jesienny,
                                                    choc tu od paru dni juz ogrzewaja dobowo,
                                                    Wedrowiec pewnie odwiedzi Nas wieczorkiem,

mamy plany poniedzialkowe,
                                                    oby sie ziscily i Jagusia nastepne pranie wyprala z calym programem..
                                                    pewnie cichutko "chodzi pralka"
                                                    sliczny obrazek z dynia,
                                                    wcziraj w sklepie chcialam kupic,
                                                    byly lade dekoracyjne ale drogie,wiec nie..

zycze Nam wspanialego dzionka w sloncu.
                                                  • maria88 Re: * WRZESIEN ** 30.09.24, 19:18
                                                    Tylko +5 i nie zaczęli grzać.

Potem zaczną namawiac na szczepienia że grypa i covid panuje...
                                                  • wedrowiec2 Re: * WRZESIEN ** 30.09.24, 21:42
                                                    Dobry wieczór z bardzo zimnego mieszkaniasmile
                                                    W okolicznych domach już grzeją, ale moja spółdzielnia spóźnia się. Dziwne, bo zawsze włączali ogrzewania, gdy nastały chłody. Może jeszcze trwają jakieś naprawy w wymiennikach ciepła?
                                                    Mario, dobrze, że przypomniałaś o szczepieniach przeciw grypie. Ze względu na przyjętą drugą dawkę szczepionki przeciw półpaśćcowi na grypę mogę zaszczepić się dopiero za dwa tygodnie. Mam nadzieję, że wirus mnie do tego czasu nie złapiesmile Od października ma być dostępna dla seniorów nowa, mocniejsza szczepionka Efluelda Tetra. W tym roku jeszcze skorzystam ze starychwink
                                                  • kendo Re: * WRZESIEN ** 30.09.24, 21:55
                                                    witaj wieczornie Wedrowiec,
                                                    jak i juz witane rankiem Vistulanki,

wsoulczuje Wam zimnych pokoi,
                                                    moze tak swieczki pozapalac,bedzie troszke cieplej?

tu juz na poczatku wrzesnia zapraszali na szczepienia przeciwgrypowe/pneunokokom-czy jak to sie zwie..
                                                    jakos nie mysle o tych szczepionkach

zycze Nam zdrowka/cieplych mieszanek/
                                                  • lusia_janusia Re: * WRZESIEN ** 01.10.24, 08:56
                                                    Jaga to nic straconego, pranie bedzie powtorzone z odpowiednia
                                                    doza detergentow, wazne ze pralka funkcjonuje.

wedrowiec2 odwazna, szczepi sie.
                                                    Ja chyba ze wzgledu na bojazn igiel pomijam niektore szczepionki, a chyba najbardziej mnie interesuje ta na polpasiec, bo mialam juz go 3x, a jest platna ,
                                                    co cena mnie rowniez odstrasza.

Mam nadzieje ze noc dla Nas byla laskawa i wyspalysmy sie wszystkie,
                                                    bo ja mimo wybudzenia usnelam ponownie i zaliczam nocke do przespanej
                                                    od 4 nocy ktore byly niedospane.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka