mala20033 18.04.03, 14:33 Zdrowych i Wesolych Swiat piszacym na Vistuli zyczy Basia Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kendo Re: Wesolych Swiat 18.04.03, 18:47 Wesolych Swiat Wielkanocnych Dla Wszystkich Was Zyczy kendo Bija dzwony o poranku, swiatu glosza radosc wielka, Pan zmartwychwstal, Alleluja! W Nim nadzíeje zlozmy wszelka! Odpowiedz Link
kendo Re: Wesolych Swiat 20.04.03, 09:58 Dla Was Wszystkich Zycze pieknej,cieplej kontynuacji Sw. Wielkanocnych. Dziele sie z Wami jajeczkiem malowanym zyczac obfitosci ,szczescia i radosci na caly rok.... PA;..PA;.... Odpowiedz Link
kendo Re: Wesolych Swiat Smingus Dyngus 21.04.03, 12:58 Pieknej kontynuacji Sw.Wielkanocnych i pare kropelek smingusowych Dla Was Zyczy,,,,,,kendo Odpowiedz Link
mala20033 Re: Wesolych Swiat Smingus Dyngus 22.04.03, 01:24 A u mnie z nieba lalo jak na zawolanie..swiateczne..Usciski Wszystkim Mala Odpowiedz Link
kendo Re: Tradycje Wielkanocne 03.04.04, 13:18 macie jakies stale tradycje Wielkanocne ???? ja zawsze mam sniadanko Wielkanocne Polskie. Tesciowa dostarcza swieconki obiadek odswietny, rozne ciasta deserki czyli wyzerka jednym slowem.)))))))))) Odpowiedz Link
slo-onko Re: Tradycje Wielkanocne 03.04.04, 13:41 bardzo podobnie chyba zwyczaj polski jest jednakowy. u nas maluje sie jeszce jajka woskiem. taka wschodnia tradycja. czasem pokazuja w tv ale tam gosposki maja specjalne urzadzenia do malowania. u nas bierze sie po prostu patyk z wbita szpilka, macza sie w rozgrzanym wosku i mazia sie przerozniste wzorki na jajku. jak sie dostanie cudowne farbki to mozna robic nawet 3 kolory na jednym jajku. albo wyczarowac cudne jesli ktos ma wprawe w malowaniu a wzorki sa rowniutenkie Odpowiedz Link
jtka Re: Tradycje Wielkanocne 03.04.04, 15:27 slo-onko napisała: > bardzo podobnie > chyba zwyczaj polski jest jednakowy. u nas maluje sie jeszce jajka woskiem. > taka wschodnia tradycja. czasem pokazuja w tv ale tam gosposki maja specjalne > urzadzenia do malowania. u nas bierze sie po prostu patyk z wbita szpilka, > macza sie w rozgrzanym wosku i mazia sie przerozniste wzorki na jajku. jak sie > dostanie cudowne farbki to mozna robic nawet 3 kolory na jednym jajku. albo > wyczarowac cudne jesli ktos ma wprawe w malowaniu a wzorki sa rowniutenkie dokładnie Sloo))))) a ile razy człek sobie paluszki poprzypalał tym woskiem;- ))))) a farby są najlepsze takie naturalne , tylko szkoda ,że wtedy tak mało kolorków jest , przeważa brąz , bordowy, stalowy (to z rdzy)... a te kupne to takie ,że ledwo co się jaja trzymają, prawie że złażą szybciej niż się na nim osadziły Odpowiedz Link
kendo Re: Tradycje malowanie jajek 03.04.04, 17:26 ja zawsze laduje jaja w cebulowe lupiny wychodza ceglane, a jak wloze w luski czerwonej cebuli to beda w czerwonym kolorze, nigdy nie probowalam malowac woskiem, a wydaje mi sie,ze byloby wrto sprobowc swoich umiejetnosci artystycznych hi,hi, Odpowiedz Link
slo-onko Re: Tradycje malowanie jajek 03.04.04, 21:24 taks woich kolorow uzyskac mozna nie wiele choc sa na pewno bardziej trwale. a kiedys jak byly do kupienia olowki kopiowe to rozpuszczalysmy srodek i byl fajny fiolet. nie wiem czy mozna gdzies jeszce kupic olowek kopiowy? Odpowiedz Link
kendo Re: Tradycje malowanie jajek 03.04.04, 23:24 aa pamietam te oloweczki) ale sie zstanawiam czy je mozna jeszcze kupic ?? ale teraz pomyslalam o niebieskim koloze, moja Mama do plukania poscieli kiedys uzywala niebieskiej farbki,jakby w tym koloze ugotowac jajo,albo tylko zanurzyc )))))))))) bedzie cos z tego ??)))))) Odpowiedz Link
jtka Re: Tradycje malowanie jajek 04.04.04, 10:18 nie wiem,czy one sa jeszcze do kupienia... trzeba by było wejść do jakiegoś sklepu i się dowiedzieć albo zrobić napad na jakieś biuro kreślarsko -architekturowe)))))) Odpowiedz Link
kendo Re: Tradycje malowanie jajek 04.04.04, 10:24 hihi, Itus napad przed Wielkanocny na biuro kreslasko arhitektoniczne,ale by byla sensacja)))))) a tak po prawdzie to Jajo Wielkanocne jest symbolemuniwersalnym i wszedzie znaczy to samo: Symbol Zycia. mozna by bylo rowniez powiedziec, ze jest rekwizytem wiedzm i czarownikow. Odpowiedz Link
kendo Re: Tradycyjne porzadki Wielkanocne 07.04.04, 11:18 ktore zaczely sie od poniedzialku, a maja sie dzis zakonczyc w srode, uporalyscie sie z kurzami i starymi "klamotami"???? ja prawie gotowa i do wieczorka chatka bedzie slsnila i pachniala )))))) Odpowiedz Link
slo-onko Re: Tradycyjne porzadki Wielkanocne 07.04.04, 12:39 kendo napisała: > uporalyscie sie z kurzami i starymi "klamotami"???? > ja prawie gotowa i do wieczorka chatka bedzie slsnila > i pachniala )))))) a ja nie wariuje ze spzratam. oczywiscie to co anlezy okna itp. tak ale i tak sie spzrata co rusz wiec nie ma takiej potzreby. a klamoty niepotzrebne wywalilam przy okazji remontu. i teraz odpoczywam Odpowiedz Link
kendo Re: Tradycyjne porzadki Wielkanocne 07.04.04, 16:07 ha,wieczorkiem zajrze do Was, teraz opuzniony obiadek ide podgladac jak sie gotuje.... u nas sortowanie kazdego smiecia, nazbieralo sie na altanie i stad nazywam to "klamotami" reklamy odzielnie/sloiki/szklo oddzielnie/plastykowe opakowania odzielnie, juz wywiozlam/wyrzucilam o) kwiatunie wielkanocne poustawialam a i jeszcze Tesciowa z jednym przybyla, mam kolrowo i wesolo w domciu.... na razie :A;.. Odpowiedz Link
slo-onko Re: Tradycyjne porzadki Wielkanocne 07.04.04, 21:30 a ja wpadam jak burza troche z rana troche po poludniu i nigdy nie mam czasu na dluzej(((( zawsze sobie obiecuje: a dzis to sobie posiedze. i znow nie moge Odpowiedz Link
kendo Re: Tradycyjne porzadki Wielkanocne 07.04.04, 22:07 jutro odpoczywamy/relaksujemy sie przy pieczeniu.... moze Itus cos ciekawego i smacznego upiekla to wyprobujemy i posmakujemy) Odpowiedz Link
slo-onko Re: Wesolych Swiat 08.04.04, 20:48 porzadku ku koncowi sie zblizaja. odchodzi pieczenie i gotowanie. mniej zcasu mamy na pogaduszki. ale czuc juz swieta prawda? Odpowiedz Link
kendo Re: Wesolych Swiat 08.04.04, 21:33 ha, ja sie na kanapce "rozwalilam" i ladowalam na jutro ) nic nie upieklam jescze usch...(( moze jutro??? Odpowiedz Link
jtka Re: Wesolych Swiat 09.04.04, 23:10 I tutaj pragnę złożyć życzenia świąteczne ... zdrowych , spokojnych, rodzinnych, pyyysznych , takich, byście odpoczęli, sił nabrali na dni kolejne Odpowiedz Link
kendo Re: Wesolych Swiat-Wielka Sobota 10.04.04, 10:36 przyjemnych ostatnich przygotowan przedswiatecznych. Odpowiedz Link
mala20033 Re: Wesolych Swiat-Wielka Sobota 10.04.04, 19:32 Wspanialych Swiat Wielkiej Nocy zyczy Vistulakom...Mala Odpowiedz Link
kendo Re: Wesolych Swiat-Wielka NIEDZIELA 11.04.04, 10:26 zycze Wam przyjemnego spedzania przy stole swiatecznym w gronie rodzinnym i przyjaciol, nie zapomnijcie o zbawiennym spacerku, pogoda sama za siebie zaprasza....Wesololej kontynuacji swiatecznych. Odpowiedz Link
kendo Re: Wesolych Swiat-Wielka NIEDZIELA 11.04.04, 20:47 I jak 1-wszy dzien swiat minal ???? wszystko smakowalo???? wszystko sie udalo???? humory dopisaly ???? Odpowiedz Link
slo-onko Re: Wesolych Swiat-Wielka NIEDZIELA 11.04.04, 20:49 kendo napisała: > I jak 1-wszy dzien swiat minal ???? > > wszystko smakowalo???? > wszystko sie udalo???? > humory dopisaly ???? wspaniale))))) bardzo spokojnie wszystko bylo pyszne i humory tez wysmienite czekam jaki bedzie jutzrejszy dzin? pozdrawiam wszystkich bardzo swiatecznie i zycze dalszego milegos wietowania przed nami jeszce jeden dzien)))))))))) Odpowiedz Link
slo-onko Re: Wesolych Swiat 11.04.04, 21:10 www.123greetings.com/events/easter/happy_easter/easter11.html wlaczyc glosniki sloneczkowe pozdrowienia Odpowiedz Link
kendo Re: Wesolych Swiat 11.04.04, 21:59 ciesze sie SLo... a jutro to chyab lepiej w domciu siedziec) Odpowiedz Link
kendo Re: Wesolych Swiat 12.04.04, 13:26 Przyjemnego swietowania..... pozdrawiam Wielkanocnie. Odpowiedz Link
mala20033 Re: Wesolych Swiat 12.04.04, 15:59 Milego Dyngusa ale bez przesady..usmiechow przyjaciol i Waszych Bliskich..Mala Odpowiedz Link
jtka Re: Wesolych Swiat 12.04.04, 22:00 i jak tam po swiętach???? są siły by nowy dzień przywitać?)))))) Odpowiedz Link
kendo Re: Wesolych Swiat 12.04.04, 22:10 Itus, bedzie dietka poswiateczna )))) albo dojadanie pozostalosci by nie wyrzucic ) ale bylo milunio w gronie rodzinnym na dwie tury u nas w domciu. Odpowiedz Link
slo-onko Re: Wesolych Swiat 12.04.04, 22:13 a ja nzlopalam sie polwytrawnego i moge konsumowac dalejw niezliczonych ilosciach Odpowiedz Link
kendo Re: Wesolych Swiat 12.04.04, 22:28 tak Slo, winko pobudza apetyt, i mozna pojesc bez miary ) Odpowiedz Link
kendo Re: Wesolych Swiat Wielkanocnych.... 19.03.05, 20:07 ale moze wyciagne watek , bo chcialam spytac, o jajka przepiorcze,nigdy ich nie jadlam. a wiele osob je przyzadzan na stol wielkanocny.... czy smakuja tak kurze?? Odpowiedz Link
slo-onko Re: Wesolych Swiat Wielkanocnych.... 19.03.05, 20:43 kendo napisała: > ale moze wyciagne watek , > > bo chcialam spytac, > o jajka przepiorcze,nigdy ich nie jadlam. > a wiele osob je przyzadzan na stol wielkanocny.... > czy smakuja tak kurze?? u nas w tardycji swiat Welkiej Nocy nie stawia sie na stol jaj przepiorczych. wlasciwie to nie wiem dlaczego skoro sa przerozne ozdoby od kwiatow po kolorowe stroiki jajeczka przepiorcze sa bardzo delikatne w smaku i sa produktem dietetycznym, nie sa ciezko starwne jak jaja kurze. moje dzieci bardzo je lubia. kiedy byalam malym dzieckiem rozbijajalam takie jajeczko i osolone chlup do buzidzis nieodwazylabaym sie na to Odpowiedz Link
kendo Re: Wesolych Swiat Wielkanocnych.... 19.03.05, 20:47 o rany !!!!!!!!!!!!! ja tez nie zrobilabym tego, widzialam nieraz jak Tata sobie tak jajko nakuwal na dwoch koncach i siorbal....FUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU...... natomiast kogiel mogiel lubie, choc to rownie soruwizna) Odpowiedz Link
slo-onko Re: Wesolych Swiat Wielkanocnych.... 20.03.05, 09:35 kendo napisała: > o rany !!!!!!!!!!!!! > ja tez nie zrobilabym tego, > widzialam nieraz jak Tata sobie tak jajko nakuwal na dwoch koncach > i siorbal....FUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU...... > natomiast kogiel mogiel lubie, > choc to rownie soruwizna) kogielek lubilam jesc w dziecinstwie, teraz juz nie bardzo, ale gusty nam sie zmieniaja a slyszalaz,ze operowi spiewacy przed wystepami siorbali surowe zoltko by miec piekny glos? czym wiecej zoltek tym glos bardziej wyrazisty )) Odpowiedz Link
kendo Re: Wesolych Swiat Wielkanocnych.... 20.03.05, 09:42 slo-onko napisała: > kendo napisała: > > > o rany !!!!!!!!!!!!! > > ja tez nie zrobilabym tego, > > widzialam nieraz jak Tata sobie tak jajko nakuwal na dwoch koncach > > i siorbal....FUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU...... > > natomiast kogiel mogiel lubie, > > choc to rownie soruwizna) > > kogielek lubilam jesc w dziecinstwie, teraz juz nie bardzo, ale gusty nam sie z > mieniaja > a slyszalaz,ze operowi spiewacy przed wystepami siorbali surowe zoltko by miec > piekny glos? czym wiecej zoltek tym glos bardziej wyrazisty )) tak,to slyszalam.... tenorzy tak robia,by miec wyzszy ton, jak Pavarotti/Caruzo/Andrea Bocceli ect...... a taki kogiel mogiel dobrze ubity to lubialam do kawci dodac...ale mi smakowalo) Odpowiedz Link
slo-onko Re: Wesolych Swiat 22.03.05, 08:11 www.garden-of-serenity.republika.pl/ekartki/zajaczek/zajaczek.html Odpowiedz Link
slo-onko Re: Wesolych Swiat 24.03.05, 08:51 www.coolwallpapers.org./download.php?wallz=9354 popatrzcie czy nie boski ten "zajac" ?))) Odpowiedz Link
kendo Re: Wesolych Swiat 24.03.05, 09:25 slo-onko napisała: > www.coolwallpapers.org./download.php?wallz=9354 > popatrzcie czy nie boski ten "zajac" ?))) alem sobie smaku narobila) a tu niema sily do niczego ,nawet chec smaku nie zacheci do pieczenia Odpowiedz Link
mala20033 Re: Wesolych Swiat 24.03.05, 14:41 Wesolych Swiat...i nie przejadajcie sie...Buziaczki...Mala Odpowiedz Link
kendo Re: Wesolych Swiat 25.03.05, 12:48 nigdy zyczen za wiele.... ** ogrodzyczen.blog.onet.pl/2,ID18693601,index.html Odpowiedz Link
mala20033 Re: Wesolych Swiat 25.03.05, 15:23 Kochani!Zdrowych,Szczesliwych,Wesolych Swiat..Wielkiej Nocy!!! Odpowiedz Link
stanislawkaminski Re: Wesolych Swiat 25.03.05, 16:09 Najlepsze życzenia swiąteczne, ciepła, słońca, zieleni nie koniecznie w głowie), niech każdy z nas podczas wielkanocnego sniadania pomyśli serdecznie o całej vistulowej rodzinie Odpowiedz Link
kendo Re: Wesolych Swiat 25.03.05, 19:39 stanislawkaminski napisał: > Najlepsze życzenia swiąteczne, ciepła, słońca, zieleni nie koniecznie w > głowie), niech każdy z nas podczas wielkanocnego sniadania pomyśli serdecznie > > o całej vistulowej rodzinie oczywiscie Stasiu )))))))))))), az mi dech zabralo na moment widzac zalogowanie) ja mysle o mych "dzieciaczkach " co dzien) a w swieta juz szczegolnie , zawsze sobie wyobrazam,jak sobie macie . i wirtualnie podziele sie z Wami jajeczkiem, zyczac zdrowia i spelnienia najskrytszych marzen) Odpowiedz Link
kendo Re: Wesolych Swiat nick przekazuje 25.03.05, 19:46 Najlepsze życzenia swiąteczne, ciepła, słońca, zieleni nie koniecznie w głowie), niech każdy z nas podczas wielkanocnego sniadania pomyśli serdecznie o całej vistulowej rodzinie dziekujemy nicku za zyczonka) Odpowiedz Link
jtka Re: Wesolych Swiat nick przekazuje 25.03.05, 21:51 dziękuję wszystkim za pamięć , za życzenia , za dobre myśli, od których rozporomieniam sie cała)))))))) Życzę raz jeszcze wszystkim wesołych Świąt, odpocznijcie sobie , zatrzymajcie się w biegu, sił nabierzcie i spędzcie te chwile z najbliższymi))))) Odpowiedz Link
kendo Re: Wesolych Swiat nick przekazuje 25.03.05, 21:57 dziekuje rowniez itus.... dzis to juz mnie paluchy bola od stukania zyczen) ale to takie mile dostac je i cieszyc sie,ze sie jest pamietanym) Wesolych Swiat. Odpowiedz Link
kendo Re: Wesolych Swiat przekazuje odin 25.03.05, 21:59 • Dla Was Zyczenia ... odin-2 25.03.2005 21:53 + odpowiedz Spokojnych Swiat Wielkanocnych i Wesolego Jaja Wam Wszystkim Zyczy Odin nasz chlopce dzis sa jacys rozkojazeni) przenioslam odnina z piatku tu,bo tak ma byc) Odpowiedz Link
nick000 Re: Wesolych Swiat przekazuje odin 25.03.05, 22:04 kendo napisała: > ? Dla Was Zyczenia ... > odin-2 25.03.2005 21:53 + odpowiedz > > > > Spokojnych Swiat Wielkanocnych i Wesolego Jaja > Wam Wszystkim Zyczy > Odin > > > nasz chlopce dzis sa jacys rozkojazeni) > przenioslam odnina z piatku tu,bo tak ma byc) bo chłopcy, szczególnie ci duzi, tak juz mają a wateczek palce lizać, gdybym juz raz nie złożył zyczeń, to chętnie bym to uczynił powtórnie bo Was wszystkich nadzwyczaj lubię Odpowiedz Link
kendo Re: Wesolych Swiat przekazuje odin 25.03.05, 22:08 nick000 napisał: > kendo napisała: > > > ? Dla Was Zyczenia ... > > odin-2 25.03.2005 21:53 + odpowiedz > > > > > > > > Spokojnych Swiat Wielkanocnych i Wesolego Jaja > > Wam Wszystkim Zyczy > > Odin > > > > > > nasz chlopce dzis sa jacys rozkojazeni) > > przenioslam odnina z piatku tu,bo tak ma byc) > > bo chłopcy, szczególnie ci duzi, tak juz mają a wateczek palce lizać, gdybym > juz raz nie złożył zyczeń, to chętnie bym to uczynił powtórnie bo Was wszyst > kich nadzwyczaj lubię a to Ty nick tez jests duzy jak moj slubny ? bo On wielgasny az pod niebo....) i swa tusze tez posiada)(ale da mi zaraz za Jego osoby reklame) pisz nicku zyczonka, bardzo milo sie je czyta zawlasza od Ciebie) Odpowiedz Link
kendo Re: Wesolych Swiat ,swieconka 26.03.05, 09:56 byli juz jajca poswiecic ?? ta tradycja podoba mi sie.... Mama musiala nam robic dwa koszyczki zawsze , gdy bylysmy male, i dumnie z nim maszerowalam do kosciola) Wesolych Swiat. Odpowiedz Link
slo-onko Re: Wesolych Swiat ,swieconka 26.03.05, 10:39 kendo napisała: > byli juz jajca poswiecic ?? > ta tradycja podoba mi sie.... > Mama musiala nam robic dwa koszyczki zawsze , > gdy bylysmy male, > i dumnie z nim maszerowalam do kosciola) > > Wesolych Swiat. jajeczka juz sie gotuja, farby czekaja i zaraz koszyczek sie zapelni. choc prawde mowiac kiedys dawniej wieksza atrakcja bylo dla dzieci nosszenie koszyczkow do kosciola dzis dzis. Odpowiedz Link
slo-onko Re: Wesolych Swiat 26.03.05, 20:13 Przyszło na świat jajko, Kolorem pisane. W białej skorupeczce, Szlaczkami polane... Oczy ucieszyło, Na stół zawitało, By nam z Wielkanocą, Radość przywołało... Zaczęło wędrować, Od domu do domu, Zostawiając szczęście, Nie wadząc nikomu... Miłość rozlewało, Z Pańskim Zmartwychwstaniem, I smak tego święta, Co czekamy na nie.. Dzieląc się tym jajkiem, Co do mnie przybyło, Życzę dużo zdrowia, I niech trwa w Tobie miłość dla wszystkich kochanych vistulan)))) Odpowiedz Link
kendo Re: Wesolych Swiat 26.03.05, 20:17 slo-onko napisała: > Przyszło na świat jajko, > Kolorem pisane. > W białej skorupeczce, > Szlaczkami polane... > > Oczy ucieszyło, > Na stół zawitało, > By nam z Wielkanocą, > Radość przywołało... > > Zaczęło wędrować, > Od domu do domu, > Zostawiając szczęście, > Nie wadząc nikomu... > > Miłość rozlewało, > Z Pańskim Zmartwychwstaniem, > I smak tego święta, > Co czekamy na nie.. > > Dzieląc się tym jajkiem, > Co do mnie przybyło, > Życzę dużo zdrowia, > I niech trwa w Tobie miłość > > dla wszystkich kochanych vistulan)))) ladne toto sloo wzjaemnie Odpowiedz Link
slo-onko Re: Wesolych Swiat 26.03.05, 20:45 zegnam sie kochani juz dzisiaj. zycze milego swietowania i do zobaczenia jutro wieczorem Odpowiedz Link
kendo Re: Wesolych Swiat 26.03.05, 20:51 slo-onko napisała: > zegnam sie kochani juz dzisiaj. zycze milego swietowania i do zobaczenia jutro > wieczorem odpoczywaj sloo, spij smacznie miej jutro udany swiateczny cieply dzien) Odpowiedz Link
nick000 Re: Wesolych Swiat 27.03.05, 11:44 podczas wielkanocnego sniadania myślą byłem z Wami, składałem zyczenia vistulanom i razem zjedliśmy święcone, dobrze, ze jestescie Odpowiedz Link
kendo Re: Wesolych Swiat 27.03.05, 12:22 Witajcie !! sniadanie nader zaobfite, zjadlam za kazdego kawaleczek Wielkanocnego jajeczka ze sledzikiem, przepijac kawka zyczac Wam wszystkiego najlepszego.... A L E L U J A ** pieknago dnia . Odpowiedz Link
mala20033 Re: Wesolych Swiat 27.03.05, 19:14 Wesolych Swiat!!!!!!!!Nie przejedzcie sie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Buziaczki!!!!!!!! Odpowiedz Link
slo-onko Re: Wesolych Swiat 27.03.05, 20:55 Dzis dostalam takie zyczenia, ktore pzrekazuje dla Was Wesolego krolika co po stole bryka spokoju swietego i czasu wolnego zycia zabawnego w jaja bogatego i w ogole wszystkiego kurcze najlepszego!!!! Odpowiedz Link
mala20033 Re: Wesolych Swiat 28.03.05, 04:09 Jutro do pracy..w Stanach jest normalny dzien pracy...ech.. Odpowiedz Link
kendo Re:SMINGUS DYNGUS ;))))))))))))))))))))))))))))))) 28.03.05, 09:26 Oblej, czyli dyngus Pierwsze wzmianki o śmigusie-dyngusie pochodzą z XV wieku. Wtedy były to dwa odrębne obyczaje: w czasie śmigusa oblewano kobiety wodą i smagano ich gołe łydki rózgami. Dyngus zaś oznaczał chodzenie po datki. Z czasem tradycja biczowania zniknęła. Zwyczaj oblewania się wodą w poniedziałek po Niedzieli Zmartwychwstania, przekazany nam przez tradycję, występuje w całej Słowiańszczyźnie. Śmigus- dyngus, zwany jest też (w zależności od regionu) oblewanką, oblejem, lejkiem czy wykupem, jeśli to dzieci szły z wodą do rodziców Odpowiedz Link
slo-onko Re: Wesolych Swiat 28.03.05, 09:25 Dzien dobry witam swiatecznie w drugi kurczakowy dzien Czy ktos dzis zostal miss lub missterem mokrego podkoszulka? Odpowiedz Link
kendo Re: Wesolych Swiat 28.03.05, 09:29 ))))))))))))) NIC Z TYCH RZECZY.... normalne pochlapanie w lazience sie odbylo) ** mokrego dyngusa i milego dnia Wielkanocy . Odpowiedz Link
kendo Re: SMINGUS DYNGUS ;)))))))))))))))))))))))))))))) 28.03.05, 09:34 Według etnografów istniały stare obrzędy poganskie na rozpoczęcie wiosny. Wodzie przypisywano magiczną, oczyszczającą moc. Oblewanie się wodą przypominało zbiorowy chrzest Polaków, a potem Litwinów. Za króla Władysława Jagiełły synod kościelny zakazywał w święto wielkanocne wyłudzać jajka i inne podarunki świąteczne oraz gromadzić się przy studniach i stawach, ponieważ występowały liczne nadużycia przy polewaniu się wodą. Odpowiedz Link
nick000 Re: Wesolych Swiat 28.03.05, 10:16 slo-onko napisała: > Dzien dobry witam swiatecznie w drugi kurczakowy dzien > Czy ktos dzis zostal miss lub missterem mokrego podkoszulka? witam w lany poniedziałek, to co napisałas Slo od razu obudziło moją wyobraźnię, co za widoczek)) Odpowiedz Link
kendo Re: Wesolych Swiat 28.03.05, 10:18 tak,tak.....meska fantazja niema granic, ** milego smingusa ) Odpowiedz Link
slo-onko Re: Wesolych Swiat 28.03.05, 11:22 kendo napisała: > tak,tak.....meska fantazja niema granic, > > ** milego smingusa ) hehehehe oh faceci Odpowiedz Link
slo-onko Re: Wesolych Swiat 28.03.05, 11:20 nick000 napisał: > slo-onko napisała: > > > Dzien dobry witam swiatecznie w drugi kurczakowy dzien > > Czy ktos dzis zostal miss lub missterem mokrego podkoszulka? > > witam w lany poniedziałek, to co napisałas Slo od razu obudziło moją > wyobraźnię, co za widoczek)) czy mokry damski podkoszulek, ktory potem mozna rozwiesic? czy moze cos innego masz na mysli?DD Odpowiedz Link
kendo Re: Wesolych Swiat 28.03.05, 11:37 a ja bym nie chciala byc tak oblana by ciuszki az mokre byly) Odpowiedz Link
kasikk Re: Wesolych Swiat 28.03.05, 11:40 no to luuuuu... kubełkiem w nicka!! a co? ) niech sobie nie myśli ;P no i jest mister mokrego podkoszulka DDDD Odpowiedz Link
slo-onko Re: Wesolych Swiat 28.03.05, 11:46 kasikk napisała: > no to luuuuu... kubełkiem w nicka!! > a co? ) niech sobie nie myśli ;P > no i jest mister mokrego podkoszulka DDDD Nick pokaz swoj hmm, noooo..... podkoszulek Odpowiedz Link
kendo Re: Wesolych Swiat 28.03.05, 11:47 kasikk napisała: > no to luuuuu... kubełkiem w nicka!! > a co? ) niech sobie nie myśli ;P > no i jest mister mokrego podkoszulka DDDD ))))))))))))...to ja poprawiam drugim wiadereczkiem chluuuuuuuuuuuuuuuuupppp)))))))), a co ? ! niech sie cieszy ) Odpowiedz Link
nick000 Re: Wesolych Swiat 28.03.05, 11:56 kendo napisała: > kasikk napisała: > > > no to luuuuu... kubełkiem w nicka!! > > a co? ) niech sobie nie myśli ;P > > no i jest mister mokrego podkoszulka DDDD > no i tak to się zazwyczaj kończy, nawet pomarzyć biedny nick nie może, zaraz kubełó zimnej wody))) ale i tak Was lubię, co, nie wolnoi mi))? > ))))))))))))...to ja poprawiam drugim wiadereczkiem > chluuuuuuuuuuuuuuuuupppp)))))))), > a co ? ! niech sie cieszy ) Odpowiedz Link
kendo Re: Wesolych Swiat 28.03.05, 11:58 nick000 napisał: > kendo napisała: > > > kasikk napisała: > > > > > no to luuuuu... kubełkiem w nicka!! > > > a co? ) niech sobie nie myśli ;P > > > no i jest mister mokrego podkoszulka DDDD > > > no i tak to się zazwyczaj kończy, nawet pomarzyć biedny nick nie może, zaraz > kubełó zimnej wody))) ale i tak Was lubię, co, nie wolnoi mi))? ** my tez nicka lubimy i ztego lubienia wiadereczkami dzis "chrzcimy" ) > > ))))))))))))...to ja poprawiam drugim wiadereczkiem > > chluuuuuuuuuuuuuuuuupppp)))))))), > > a co ? ! niech sie cieszy ) Odpowiedz Link
slo-onko Re: Wesolych Swiat 28.03.05, 19:36 swieta swieta i po swietach. teraz czekamy na kolejne. przed nami wiosna, piekny maj i kilka dni wolnego. znow ludziska wylegna na spacery, do lasow, na ogrody. wtedy rozpoczyna sie tzw sezon letni, tla sie grille pachnie miesko, piwko leje sie strumieniami dzis bylo podobnie choc nie az tak hucznie. gromadki biesiadnikow wyleglo zza stolow by odprezyc przepelnione zoladki. milo popatrzec kiedy ludzie sie spotykaja, usmiechaja sie z daleka i sa mili nasz dzisiejszy dzien byl spokojny, deser w postaci pieczonego banana w ciescie orientalnym z miodem, lody, kawa , a potem spacer. kazdy wolny dzien sprzyja ku temu, zeby wciaz cos podjadac czy to za stolem czy tez nie. gdybym siedziala w domu to chyba bylabym szersza niz dluzsza Odpowiedz Link
nick000 Re: Wesolych Swiat 28.03.05, 19:59 masz rację Slo, święta są dobre, ale nie powinny być zbyt częste, życie z nich tylko złożone byłoby nudne i jednostajne a rozkosze stołu stałyby sie codziennością, prtzestałoby nas to w końcu bawić. Odpowiedz Link
kendo Re: Wesolych Swiat 28.03.05, 21:43 nick000 napisał: > masz rację Slo, święta są dobre, ale nie powinny być zbyt częste, życie z nich > > tylko złożone byłoby nudne i jednostajne a rozkosze stołu stałyby sie > codziennością, prtzestałoby nas to w końcu bawić. tez dzis doszlismy do tego stwierdzenia, i jak widac ,ze wiele ludzi podobnie mysli, wszystko z umiarem jest najlepsze choc czasami wydaje mi sie,ze ludzie pracujacy zawodowo, lubia takie swieta by odpoczac. Odpowiedz Link
kendo Re: Wesolych Swiat 28.03.05, 21:40 u nas jak zwykle ludziska w ogrodach robili, nas rodzinka "naleciala niespodziewanie" zasiedzila sie czlek,nawet nie wiedzial kiedy czas uciekl... Odpowiedz Link