aniouek1 12.12.03, 23:20 ...radosne Święta zbliżają się z każdą chwilką... W każdym dniu, już są w nas w pewien sposób obecne... może uda się nam wspólnie przeżyć choć niektóre z takich OBECNOŚCI? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aniouek1 jutro...dzień w którym 12.12.03, 23:27 spotykać się będę z moimi bliskimi, krewnymi, znajomymi, Którzy na tyle odlegli, że nie będziemy mogli wspólnie usiąść przy wigilijnym stole, czy też spotkać się w Świąteczny czas, tak... na odległość wzroku czy dotknięcie dłoni. Usiądziemy w domu wokół stołu, sięgniemy po adresowniki i będziemy pisać listy, kartki, adresować koperty, łamać białe opłatki, naklejać znaczki, aby wszystko zdążyło dojść na czas pod właściwy sobie adres. Czy w Szuflandii zapełnią się świątecznym życzeniami SKRYTKI? Pokaże czas... Odpowiedz Link
aniouek1 Wysyłacie swoim krewnym, znajomym życzenia? 13.12.03, 17:05 "Aby Święta Bożego Narodzenia były Bliskością i Spokojem, a Nowy Rok - Dobrym Czasem." K. I. Gałczyński Jak jest u Was? Czy to tylko "jak leci" z nadrukiem producenta, czy może każde inne, a może sami lub rodzinnie bawicie się w rymowanki życzeniowe? Odpowiedz Link
kendo Re: Wysyłacie swoim krewnym, znajomym życzenia? 13.12.03, 17:14 nieraz cos spisze z polskiej prasy, czasami sama cos wymodze;a to znalezione... Sytosci ciala i ducha, usmiechu od uch do ucha, spelnienia najskrytrzych marzen, Nowego Roku pelnego wrazen. Jednym slowem - wszystkiego czego sobie zyczycie,nawet tego o czym nie snicie, zyczy/cza,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, Swiatecznego ciepla przez caly nowy dwutysiecznyczwarty rok, oby marzenia zmienily sie w rzeczywistosc a sukcesy przerosly oczekiwania zyczy....................... Odpowiedz Link
aniouek1 Kiedy się zaczęło szaleństwo kartkowe? 13.12.03, 17:35 Pierwszą kartkę z życzeniami z okazji świąt Bożego Narodzenia wysłał w 1842 r. szesnastoletni londyński artysta, William Maw Egley. W następnym roku pojawiły się w Wielkiej Brytanii kartki zrobione na prywatne zamówienie sir Henry'ego Cole'a, pierwszego dyrektora Muzeum Wiktorii i Alberta w Londynie. Rysownikiem był John Calcott Horsley, a nakład wyniósł 1000 sztuk. W 1875 r. kartki świąteczne pojawiły się w Ameryce, za sprawą urodzonego we Wrocławiu Louisa Pranga. Zasługą Pranga było nie tylko wprowadzenie wzorów typowo bożonarodzeniowych, ale także organizowanie konkursów na najpiękniejsze kartki świąteczne. Zwyczaj wysyłania życzeń świątecznych na specjalnych kartonikach stał się popularny na całym świecie dopiero w latach dwudziestych XX wieku. W Polsce kartki świąteczne pojawiły się pod koniec XIX w., najwcześniej na terenie Galicji. Obecnie w Polsce każdego roku wysyłamy do siebie miliony kartek, coraz większą ich część zaczynają stanowić kartki elektroniczne. Na świecie kartki świąteczne produkowane są w miliardach sztuk. Odpowiedz Link
mrouh życzenia 19.12.03, 23:23 Wyjeżdżam jutro rano, dlatego chciałam Wam życzyc zdrowych i miłych Świąt. Czujcie się wspaniale i spędzajcie ten czas z tymi, których kochacie. Najlepiej z wzajemnością Wrócę przed 1 stycznia Pa, dobranoc Odpowiedz Link
mala20033 Re: ŚWIĘTA BOŻEGO NARODZENIA 21.12.03, 22:22 Wesolych swiat Wszystkim Szufladkowiczom..Mala Bo kochac znaczy tworzyc, poczac w barwie burzy rzezbe gwiazdy i ptaka w lun czerwonych marmurze. Odpowiedz Link
tradycja1 Re: ŚWIĘTA BOŻEGO NARODZENIA 22.12.03, 00:06 Tez chcialam zyczyc wszystkim tu piszacym nalepsze zyczenia swiateczne. Odpowiedz Link
megxx Re: ŚWIĘTA BOŻEGO NARODZENIA-wszystkim 22.12.03, 21:46 Dla każdego Ludka w jakimkolwiek zakątku się znajduje przesyłam życzenia ciepłych, rodzinnych Świąt. Obyście znaleźli się wśród ukochanych, abyście poczuli najwspanialszą atmosferę, by odżyły cudowne uczucia miłosci, radości, błogiego spokoju. I oczywiście życzę spełnienia tych wszystkich cudownych życzeń, które do Was dochodzą. Odpowiedz Link
jtka Re: ŚWIĘTA BOŻEGO NARODZENIA-życzenia 22.12.03, 22:36 Pragnę złożyć WAm życzenia spokojnych , zdrowych i rodzinnych Świąt, wykorzystajcie ten czas maksymalnie, by cieszyć sie każdą chwilą z bliskimi, tą szcególną atmosferą, która panuje w te święta, zaś w Nowym Roku życzę Wam pomyślności, nadziei,ze ten rok będzie lepszy od tego , który właśnie mija i uśmiechów na każdy dzień Pozdrawiam świątecznie Odpowiedz Link
kendo Re: ŚWIĘTA BOŻEGO NARODZENIA-życzenia 23.12.03, 12:26 Dla Was Wszystkich;;;; zycze przyjemnych i pysznych przygotowan Wigilijnych,,,,,,,, Odpowiedz Link
kendo Re: ŚWIĘTA BOŻEGO NARODZENIA-życzenia 24.12.03, 00:02 No ja juz gotowa do Swiat,,,, moze zdziebko zawczesnie,ale niewiem czy pozniej bede miala okazje,bo siostra z dziatwa swoja ,tesciowa i Moje dziecie przychodza,,,, Dziele sie z Wami OPLATKIEM zyczac Wam spelnienia Wszystkiego co Sobie marzyliscie przytulnej atmosfery rodzinnej na codzien sloneczka na kazdy dzien duzo cieplych slow i wszystkiego co jeszcze niewiem a Wy chcecie,,,, WESOLYCH POGODNYCH SWIAT BOZEGO NARODZENIA,,,,,,,,,,,,,,,,,,kendo Odpowiedz Link
rb13 Re: ŚWIĘTA BOŻEGO NARODZENIA 24.12.03, 09:01 W pokoju lampkami się żarzy strojna choinka Dom pachnie pastą i świeżym lasem jodłowym Kończy się dzień ostatni w roku taki krótki Niech z pierwszą gwiazda co na niebie rozbłysła Nastanie czas nadziei i radości – precz smutki Zwątpienie, myśl o samotności też prysła Dziś Wigilia – czas pojednania serca grzeje Przy stole siądziemy co białym obrusem okryty Z całą rodziną ,a każdy radośnie się śmieje... Odpowiedz Link
slo-onko Re: ŚWIĘTA BOŻEGO NARODZENIA 24.12.03, 10:11 Kochani, wszyscy jak tu jestescie, zycze Wam wszystkiego dobrego na swieta, zdrowka, pomyslnosci i niech radosc w Waszych serduszkach gosci. Dobrego humoru kazdego wieczoru, super wrazen i spelnienia marzen. I wszystkiego czego zazyczycie by sie spelnilo, prezentow obwitych i mysli znakomitych. Z Bozym Narodzeniem dla wszyyyyyyyystkich szufludkow od Słonka Odpowiedz Link
anula73 Re: ŚWIĘTA BOŻEGO NARODZENIA 24.12.03, 11:36 Wszystkim Wam zycze spokojnych, szczesliwych Swiat, pysznych potraw na wigilijnym stole, jak najmniej dodatkowych kilogramow po (chyba ze ktos by chcial ) wspanialych prezentow cudownych dni w otoczeniu ludzi, ktorych kochacie... i spalnienia marzen Odpowiedz Link
rzulw Re: ŚWIĘTA BOŻEGO NARODZENIA 24.12.03, 14:07 Wesołych i pogodnych Świąt Bożego Narodzenia życzę wszystkim Szufludkom. Odpowiedz Link
kendo Re:Wesolych Swiat................ 25.12.03, 12:07 Wam wszyskim zycze,,,,,, Lulajze ,Jezuniu,moja perelko, Lulaj, ulubione me piescidelko, Lulajze Jezuniu,lulajze lulaj, A TY Go Matulu,w placzu utulaj, Zamknijze znuzone placzem powieczki, Utulajze zemdlone lkaniem usteczki, Lulaj,Jezuniu,lulajze,lulaj...............Wesolych Swiat,,,,,,,,,,, Odpowiedz Link
mala20033 Re: ŚWIĘTA BOŻEGO NARODZENIA 25.12.03, 17:48 Niech te święta będą jasne, ciepłe i pełne śmiechu, niech wypełnią Wasze serca radością, a w Nowym Roku - samych szczęśliwych kart od losu. Mala Odpowiedz Link
kasikk ŚWIĘTA BOŻEGO NARODZENIA 26.12.03, 12:09 wyszło całkiem nie tak, jak wyjść miało, ale jest... republika.pl/christmas_szuflada/.Preview.html Odpowiedz Link
kendo Re: ŚWIĘTA BOŻEGO NARODZENIA 26.12.03, 12:37 Dzieki za piekne zyczenia Kasikku..... milego swietowania Wam zycze,,,,PA;.. u nas wiosna prawie i deszcz pada.... Odpowiedz Link
megxx Re: ŚWIĘTA BOŻEGO NARODZENIA 26.12.03, 13:40 Kassik, dziękuję!!!! - U nas zima też jakoś się kończy, jeszcze wczoraj - 16 stopni, a dzisiaj szarawe 0 !!!! Dzieci zostały u dziadków, a my z racji konieczności pracowania(okropne!) wróciliśmy do domu. Większa ilość ludzi w domu stwarza bardziej świąteczną atmosferę, a u nas tak cicho Czy jesteście zadowolone z prezentów pod-choinkowych? Odpowiedz Link
mala20033 Re: ŚWIĘTA BOŻEGO NARODZENIA 26.12.03, 15:28 Prezenty byly mile..objedzony czlek jest..i spiacy..Mala.Wszystkim Swiateczne Caluski Odpowiedz Link
kendo Re: ŚWIĘTA BOŻEGO NARODZENIA 23.12.04, 18:42 ..a leniuszek megxx z chandra nie umiala znalesc tego watku...prosze...znalazlam.... wszystkiego milego w przygotowniach swiatecznych. Odpowiedz Link
kasikk Re: ŚWIĘTA BOŻEGO NARODZENIA 23.12.04, 19:59 choineczka stoi i pachnie cudownie samych radości i duuużo zdrówka a dla zabieganeych - duuuużo czasu ) buźka!! Odpowiedz Link
rb13 Re: ŚWIĘTA BOŻEGO NARODZENIA 23.12.04, 21:06 Garść siana i biały opłatek Pierwsza gwiazda z za okna mruga Biały obrus lśni w blasku świec Wolne nakrycie ,nostalgii smuga Noc tajemna , w nocnej w ciszy Z Betlejem przynoszę nowinę Czy słyszysz ten szept Anioła Składając życzenia Rodzinie Wesołych Świąt Odpowiedz Link
kendo Re: ŚWIĘTA BOŻEGO NARODZENIA 16.12.05, 21:43 nie moze ich zabraknac w szufladuni.... jak tam przygotowania wszystkie w tym roku?? Odpowiedz Link
kendo Re: ŚWIĘTA BOŻEGO NARODZENIA 16.12.05, 22:27 w tym roku mam je z glowy,tzn.nie musze nic szykowac/pitrasici, cala granda nawet psiune bierzemy ze soba)[biedne kocie zostanie na altance,ale przywioze mu switeczne zarcie]spotykamy sie u siostruni...ale bedzie fajnie, jedynie co zakupie to aranzemang switecznych kwiatow dla kazdego i porozwoze do domciow z zyczeniami...to lubie najbardziej robic, sam fakt znalesc sie w kwiaciarni,gdzie mozna oczoplasu dostac od cudnosci i zapachow,pozniej widziec radosne miny przy wreczaniu stroika, wypicia herbatki lub kawy zakaszajac pychotkowym ciastem.... zrobie kompletujace zakupy mikolajowe ,,,,, zastanawiam sie tylko co na siebie wlozyc))))))))))))))) no tak,mozecie sie smiac,ale mam czerwona kieckie,w ktorej co roku,zreszta tylko raz w roku jestem ubrana,wartalo by ta tradycje przelamac i wskoczyc w cos innego...hmmmmmmmm..pomysle nad sprawa) Odpowiedz Link
aniouek1 tajojkiiiii!!!!!! 17.12.05, 11:10 ile mnie czeka zadań! Ale się cieszę bardzo, choć...odmiennie zapowiadają się u mnie niż u Ciebie Święta. Po pierwsze: nie wyjeżdżam, a czekam aż wytęsknieni wreszcie wszyscy w domu razem będą. Po drugie: Kendo! Ja nie mam też problemu z czerwoną sukienką. Inną zresztą także nie. Myśli mi się, że...tu chyba nikt już nie będzie pamiętał co miał - alibo też czego nie miał - na sobie rok wstecz Po trzecie: Ty nie masz, a ja mam problem z pomysłem na...blask gwiazdkowy Odpowiedz Link
kendo Re: tajojkiiiii!!!!!! 17.12.05, 11:47 ""blask gwiazdkowy"" pojecie bardzo szerokie i wszystko mozna w nim ujac, mysle,ze najwazniejsze w tym wszystkim jest byc soba:cieplym /szczerym...i w ten sposob wysylam "blask gwiazdkowy" reszte jest mniej wazne. zycze Szufladunie Wam tego"blasku gwiazdkowego" Odpowiedz Link
aniouek1 gwiazdki błyszczą światełkiem odbitym od Słońca 17.12.05, 12:36 a mnie chodzi o te ...promyczki słoneczkowe...no...to takie cósik, co się pod choinkę chowa, albo co przez komin wpada... Nigdy "słoneczkowego promyczka" pod choinką nie znalazłaś albo Ci przez komin w środku nocy nie wpadło? Odpowiedz Link
kendo Re: gwiazdki błyszczą światełkiem odbitym od Słoń 17.12.05, 12:51 w dziecinstwie doswiadczylam te promyczki , troszke jeszcze i tu...ale teraz...to juz na jakies inne "swiatelka" oczekuje, mysle,ze kiedys sie moze doczekam. Odpowiedz Link
megxx ŻYCZĘ WSZYSTKIM WESOŁYCH ŚWIĄT 23.12.05, 20:02 Na scyńści na zdrowie na to Boże Narodzyni Cobyście byli zdrowi weseli jako w niebie janieli Cobyście mieli pełno gosci jako na gałonzce łości Cobyście mieli pełne łobory pełne pudła coby wom gospodyni przy piecu nie schudła Coby sie Wom darzyło kopiło dyślem do stodoły łobruciło Tak Wom Boze dej HEJ HEJ HEJ Odpowiedz Link
majenka3 Re: ŚWIĘTA BOŻEGO NARODZENIA 24.12.05, 11:14 Wszystkiego dobrego w Dzień Wigilijny, na całe Święta ! Odpowiedz Link
kendo Re: ŚWIĘTA BOŻEGO NARODZENIA 24.12.05, 12:24 pieknej cieplej atmosfery swiatecznej przy wigilijnym stole, zyczy kendula dla Waszystkich Szufladek zenskich i meskich. Odpowiedz Link
mala20033 Re: ŚWIĘTA BOŻEGO NARODZENIA 25.12.05, 10:27 Wesolych Swiat!! Tylko sie nie przejedzcie! Odpowiedz Link
kendo Re: ŚWIĘTA BOŻEGO NARODZENIA 25.12.05, 11:26 weslolych,wesolych... oj wczoraj o "maly wlos a bym sie przezarla"tak brzydko sie objadlam smakolykami,reszte dostalam na wynos,te,ktore mialam zjesc obowiazkowo) miecie sobie mily dzien wsrod swoich kochanych. Odpowiedz Link
kendo Re: przyjemnego swiatecznego poniedzialku 26.12.05, 10:29 zasypalo nas na bialo i jest po prostu slicznie) Odpowiedz Link
aniouek1 i...po Świętach... 29.12.05, 22:39 ...chyba zbyt wiele chciałam...dla siebie zbyt wiele i...nie tylko dla siebie... Wiecie...można GDZIEŚ być nieobecnością będąc równocześnie nieobecną obecnością GDZIEŚ...tyle, że te "gdziesie" są sobie różne...ja wiem, że ...tak można... czy chcąc, czy niechcąc...to już całkiem inna historia... Odpowiedz Link
aniouek1 hmm...już jutro...Święto Matki Boskiej Gromnicznej 01.02.06, 23:28 i na rok zamilkną kolorowe światełka na choinkach...przynajmniej w Polsce tak bywa,choć nie wiem czy we wszystkich jej zakątkach, że do dzisiaj choinki się palą blaskiem ubiegłorocznych Świąt Bożego Narodzenia i słowa kolędy w melodie wystrojone jeszcze dzisiaj się sączyły...a od jutra...przyjdzie czekać na nie aż do kolejnych Świąt Bożego Narodzenia. Obyśmy mogli wówczas Wszyscy - jak w minionym czasie - w tym blasku się zanurzyć otuleni kolędami jak Jezusek rąbkiem Mamusinym, który z głowy swej zdjęła by Synusia przed chłodem ochronić.... Odpowiedz Link
kendo Re: hmm...już jutro...Święto Matki Boskiej Gromni 02.02.06, 11:40 tu rozbieranie choinek odbywa sie dzien po Trzech Krolach. ci co maja zywe drzewka przyczepiaja w kopercie pieniazek,przyczepiajac do drzewka,puzniej brygada zbiera drzewka do palenia a datki przeznacza na cel dobroczynny. Odpowiedz Link
aniouek1 Re: ŚWIĘTA BOŻEGO NARODZENIA 21.01.07, 15:14 szaleństwo z tym pędzącym czasem. Zdaje się, że co tylko adwent się zaczynał, wigilia była i Święta i Nowy Rok nas do siebie zapraszał a tu już zbliża się koniec stycznia. Czy te lata uciekają coraz szybciej czy to tylko mnie sie tak zdaje, ze uciekają? Odpowiedz Link
megxx Czas pędzi, czy tylko my go poganiamy? 24.01.07, 08:36 Dlaczego wydaje nam się, że czas tak pędzi? Przecież fizycy udowodnia nam, ze Ziemia nie obraca się szybciej. Przecież nadal dzieci czekaja nie mogą doczekać się wakacji, potem św. Mikołaja, Świąt Bożego Narodzenia... Może to tylko to, że chcielibyśmy "nachapać się" wszystkim, co daje świat. A może nie wszystko jest dla nas..i stąd wysoka cena-poczucie przyspieszenia czasu. Bo to uczucie znika, gdy zatrzymamy się, gdy stracimy z oczu to, co nas pogania, gdy nie ma prądu, bezprzewodowej łączności, gdy jest nasz kontakt bezpośredni z naturą w tym i z drugim człowiekiem, z Bogiem. Wtedy czas odzyskuje swoją prędkość. Od każdej reguły jest wyjątek, gdyby wydawało się nam, że możemy coś stracić, gdy nie widzimy, że czasem coś, ktoś jest obok, tylko niewidocznie, chcemy nasycić się drugim czlowiekiem...a to niemożliwe Na szczęscie ludzie zostawiają nam siebie w skrawkach swoich myśli. Tuląc się nimi zawsze możemy czuć jego obecność. (to się sprawdza nawet wtedy, gdy nie znamy fizyczności człowieka). Odpowiedz Link
aniouek1 zadziwiasz mnie i podziwiam Twoje przemyśliwania 24.01.07, 23:00 jak i ich nazywanie. Chyba nawet nie podejrzewasz jakie one dla mnie wszystkie są cenne. Niezbyt często zdarza się obecnie słuchać/czytać ...coś, co później brzmi w człowieku jak...muzyka. Dziękuję za Twoje kompozycje lotną myślą znaczące nie ulotny ślad w duszy mojej. Zapewniam, że...nie ulotny ślad. Dziękuję. Odpowiedz Link
megxx Re: dziękuję 24.01.07, 23:29 I tak nie zdołam odwdzięczyć się Tobie za stworzenie tego miejsca. Bywam od dawna, nie raz dzięki Szufladzie przetrwałam swoje słabości. Potrafisz roztaczać, dawać, przesyłać, emanować ciepło pokonując nawet chłód ekranu i fizyczność przekaźników. To wyjątkowy dar. Dzięki. Odpowiedz Link
kendo Re: oj megxx przeslicznie napisalas, 25.01.07, 21:56 ja cos ostatnio nie moge sie zebrac do takiego myslenia, czas mnie wiecznie gdzies goni,nawet juz siostra stwierdzila,ze w wiecznym "pedzie zyje",tak chcialbym "duzo" a tylko namiaste moge szczknac dla siebie(,moze to wszystko ponad moje sily??,juz sama niewiem. Odpowiedz Link
megxx Re: oj pęd-sami sobie narzucamy 26.01.07, 13:41 Czasem tak trzeba, a czasem w ślepy zaułek brniemy..uciekamy.. Teraz mam swój czas rozmyślań, wiem, że może on się zmienić w pęd...ale póki jestem na obszarach-czuję-rozważam, chcę to wykorzystać jak najlepiej by się rozwijać..czy szukam w dobrym kierunku-nie wiem, wierzę, że tak. Odpowiedz Link
kendo Re: oj pęd-sami sobie narzucamy 21.11.07, 14:39 ja w tym roku nie szaleje z przygotowaniami B.Narodzeniowymi. Odpowiedz Link
kendo Re: bezstresowych przygotowan B.Narodzeniowych 19.12.07, 10:09 no tak,coraz blizej do nich, niech sie wszystkim dobrze przygotowuje , pamietajcie,by nie spieszyc sie,zaoszczedzimy sobie zdrowka. zycze udanych przygotowan. Odpowiedz Link
megxx Re: bezstresowych przygotowan B.Narodzeniowych 21.12.07, 21:14 Zycze wszystkim, by przygotowania byly milym wstepem do Swiat. Dzis juz wiem, ze niezaleznie dla ilu osob szykuje sie Swieta pracy jest tyle samo, jednak od nas zalezy jak to rozlozymy i kto nam pomoze. Odpowiedz Link
kendo Re: bezstresowych przygotowan B.Narodzeniowych 22.12.07, 18:46 i slusznie twierdzisz megxx z przygotowywaniem na swieta, ja w tym roku,jakos juz sie obrobilam i mam blogie wylegiwanie na kanapce bedziemy w tym roku tylko w czworke. w sklepach nadal ludziska ,jak oblakani gonitwe z jedzeniem i prezecikami robia....najgorzej ma ten co zapomnial kupic jednej rzeczy ,nieraz w kolejce przepuszcza by niestac dlugo. Wesolych swiat. Odpowiedz Link
kendo Re: bezstresowych przygotowan B.Narodzeniowych 23.11.08, 20:10 juz niedlugo...... Odpowiedz Link