rubeus 31.12.05, 17:22 No wreszcie udało mi się zebrać do Kupy rozproszone notatki i napisać słów kilka o historii terenów określanych mianem Kabat... kabaty.org/historia.htm Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jansierp Re: Historia Kabat 31.12.05, 21:44 Dziękujemy za już prosimy o jeszcze . Bardzo to dobra inicjatywa Wszystkiego dobrego w 2006 J. Odpowiedz Link
rubeus Re: Historia Kabat 31.12.05, 23:31 Hmmm... Praktycznie wszystkie łatwo dostępne dane na ten temat zamieściłem. Mogę uzupełnić o wielkość poszczególnych wsi/folwarków w łanach i liczę mieszkańców [domów] na przestrzeni wieków - bo takie dane są opracowane. ew. dorzucić jakieś drobiazgi - które sobie przypomnę... Źródła są bardziej niż skąpe, a wyciągnięcie jakichś informacji wymagałoby slęczenia w archiwum akt dawnych... Co do lat współczesnych - nie wiem w jakiej kolejności zaczęły powstawać budynki na moczydle i kabatach... 16 lat burzliwego rozwoju, praktycznie nigdzie nie udokumentowanego... Odpowiedz Link
pianissima Re: Historia Kabat 02.01.06, 17:04 Super - przeczytalam z przyjemnoscia i chetnie dowiedzialabym sie wiecej... Ciekawe gdzie stal folwark na Moczydle? Lubie stare mapy, ale nie trafilam na taka, ktora obejmowalaby owczesne Kabaty i Moczydlo. Ulica "Przy Bazantarni" zawdziecza swoja nazwe wlasnie bazantarni, wiecie moze gdzie to bylo? Odpowiedz Link
rubeus Re: Historia Kabat 02.01.06, 18:28 Pozostałości Folwarku Moczydło [resztki zabudowań stajennych] znajdują się przy ulicy Moczydłowskiej [Na rogu Belgradzkiej i Stryjeńskich] są plany coby je rewitalizować [pisano o tym na forum Ursynów], ale raczej nic z tego nie wyjdzie, bo opór materii stawia właściciel terenu czyli SGGW. www.arttu.com.pl/Architektura/Projekty/Folwark/rzeczpospolita/ www.arttu.com.pl/Architektura/Projekty/Folwark/ forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=643&w=24553858&a=24553858 Bażantarnia znajdowała się w miejscu obecnego Pałacu Natolińskiego - więcej o tym pod linkiem w historii kabat i na stronach Urzędu dzielnicy Ursynów [w zabytkach] - założył ją Jan III Sobieski. Odpowiedz Link
pianissima Re: Historia Kabat 05.01.06, 19:49 Dziekuje Zdjecia folwarku sa bardzo ciekawe (zwlaszcza wnetrza - ma w sobie potencjal!). Oczywiscie przechodzilam tamtedy wielokrotnie i nigdy nie pomyslam, ze to jest dawny folwark. O historii Bazantarni znalazlam: www.natolin.edu.pl/historia.html Odpowiedz Link
rubeus Re: Historia Kabat 02.01.06, 18:57 Mapę [bardzo ogólną i w zarysie] widziałem w którejś publikacji albo z historii Wielkiej Warszawy - albo z dziejów parafii Służewieckiej... Odpowiedz Link
rubeus Re: Historia Kabat 09.01.06, 20:51 Informacji mi nieznanych tam nie zamieszcono... Ale przypomniało mi o jednym - muszę spisać informację z trzech tablic w kasztanowej aleii Odpowiedz Link
us_president Re: Historia Kabat 13.08.06, 22:37 hej, a czy ktoś może wie, jaki jest rodowód samej nazwy 'kabaty'. nigdzie nie mogę znaleźć tej informacji. z góry dzięki za pomoc. Odpowiedz Link
rubeus Re: Historia Kabat 14.08.06, 10:17 Ja znalazłem tylko jedno znaczenie słowa Kabat - jest to rodzaj kafatnu/ czy też kaftan w ogólności... Odpowiedz Link