Dodaj do ulubionych

małe robaczki

12.02.07, 12:36
Mieszkam od niedawna w nowych bloku na Kabatach i mam problem z... małymi
skaczącymi robaczkami. Wydają się być niegroźne, ale mnie trochę niepokoją.
Nie wiem co to za gatunek, ani jak z tym walczyć. Mają ok. 1 mm i łażą po
ścianach (tynkach). Uwielbiają ciche i ciemne kąty, np. za szafami, kanapami.
Jak się je próbuje uśmiercić to tak jakby skakały (choć nie są to pchły).
Po rozmowach ze znajomymi ze "świeżutkich" kabackich bloków to okazało się,
że mają również ten problem.
Jeżeli odkryliśmy jakiś nowy endemiczny kabacko-moczydłowski gatunek owadów
to może udałoby się go sklasyfikować i nazwać, np. Kabatus micrus albo
Moczydlus micrus, etc.
To ostatnie to oczywiście żart, ale problem istnieje i nie wiem jak go
rozwiązać...
Obserwuj wątek
    • m-oni Re: małe robaczki 13.02.07, 13:07
      czy te robaczki sa białe i przypominaja troche pajaczki?
    • m-oni Re: małe robaczki 13.02.07, 13:15
      To sa podobno tak zwane gryzki z rodziny pajeczaków,żywia sie jakimś
      komponentem zawartym w materiałach wykończeniowych,podobno po jakims czasie
      same sie wynosza gdy ten konponent całkowicie wyschnie czy sie ulotni.Nie sa
      groźne gdyz trzymaja sie z daleka od "naszego "jedzenia".
      Może rozłóz po katach mielone goździki,goździki pomagaja zwalczać robactwo a w
      domu jest przyjemny zapach.
      • facefinder Re: małe robaczki 14.02.07, 11:41
        Hej...to moga byc rownie dobrze rybiki...poczytaj, wez lupe i opisz nam to
        cholerstwosmile
        forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=53385&view=next&sid=014ef151fa49a0cc31d1453dad41ee27
    • m-oni Re: małe robaczki 14.02.07, 12:42
      rybiki nie skacza tylko pomykaja pełzajaco wijąco.Mieszkaja w wilgotnych
      krainach np.łazienka.
      W poprzednim mieszkaniu miałam z nimi do czynienia...coś strasznego.
      • facefinder Re: małe robaczki 14.02.07, 14:14
        tak wiem ze rybiki nie skaczasmile "ich liebe..." pisze ze to cos podskakuje jesli
        sie TO chce zabic. Dlatego tez prosilem by wziela lupe i opisala nam te stworzenia.
        • fajnychlopak75 Re: małe robaczki 14.02.07, 20:42
          nie ma chyba potrzeby opisywania. Potwierdzam tez "to" miałem w domu dokladnie
          skaczace małe jak pyłek, najchetniej buszujace bo fugach lazienkowych,
          scianach, nieszkodliwe ale w sumie denerwujace... (budynek z 2003, superczysto
          jest u nas na osiedlu)

Ja zwalczyłem to spryskaniem wszystkich miejsc gdzie to wystepowalo duzymi
          ilosciami "Raid"u (na moje 100 m2 wypsikałem cały spray na wszzelki wypadek).
          Oprocz fug polecam spryskac kontakty i gniazdka bo to sie chyba tymi kanalami
          przemieszcza. Po takim sprayowaniu najlepiej jest wyjsc z domu na pare godzin a
          potem zafudnowac mieszkaniu wietrzenie. Potem zostaje calkiem przyjemny zapach
          taki jakby po jakims plynie do podlogi. Po kilku dniach stwierdzasz, ze nie ma
          juz sladu po mikro-robaczkach i aromat trucizny tez znika.
          • agul86 Re: małe robaczki 20.02.07, 09:40
            rybiki sa na wankowicza. paskudztwo!
    • yavorius ja wiem, ja! Ja! Wybierz mnie! 20.02.07, 10:29
      To to:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=577&w=31128950&v=2&s=0
      ?
      • stworzenje robaczki 20.06.07, 17:32
        a to mi sie juz wyjasnilo,tez sa w bloku w ktorym wynajmuje mieszkanie na
        moktowie,odpada tynk,blok mlody 1,5 roku ma i autentycznie pod warstwa
        odlazacego tynku sa takie stworzonka male,gryzki ciekawe smile.
        • barbaram1 Re: robaczki 24.06.07, 20:54
          U mnie tez sobie podskakują - Wawozowa 8. Rajdem już pryskałam kilka razy.
          Znikają na kilka tygodni i znowu w podskokach wracają. Niby nie przeszkadzają,
          ale mnie wkurzają, mam skojarzenia, ze w domu, w którym jest robactwo to brudny
          dom. No i sobie myślę, ze jak mam gości, którzy takiego robaczka zobaczą, to
          sobie myślą, że zmiatam śmieci pod szafki. Proponuję, aby szanowni sąsiedzi też
          wypryskali swoje łazienki Rajdem, może wspólnie uda się ich pozbyć.
          Ta sama historia z rybikami - czasami lubią się przebiec truchcikiem przz moją
          łazienkę. PASKUDZTWO!
    • andre24-24 Re: małe robaczki 15.11.16, 10:25
      Mam to samo i nie wiem jak sobie z tym poradzic. Podobno to gryzik. Miszkanie po gruntownym remoncie, gładzie polimerowe-wyglada na to ze odpowiada im jakis komponent w nich zawarty.
      Jeżeli ktoś sobie z tym poradzil proszę o pilna odpowiedź.
    • volta2 Re: małe robaczki 15.11.16, 16:43
      w zadnym kabackim mieszkaniu (nowe, pierwsi lokatorzy) tego gryzika nie mialam, rybiki czasem widzialam w tym drugim, glownie pod koszem na pranie. w drugiej lazience w tym samym mieszkaniu rybikow nie bylo.

w obecnym lokum, w smb po gruntownym remoncie - mam i rybiki, i te skaczace dziwadelka. prawde mowiac te skaczace sa do zniesienia, gorzej z rybikami, tego jest duzo, w kazdej lazience, a mam 3 wiec i stes zwielokrotniony.

szukam sposobu na rybiki, help... (na all widzialam "trutki" ale opinie nie zostawily suchej nitki na skutecznosci)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka