Dodaj do ulubionych

planeta na IC

30.10.09, 18:13
mam pytanie do osób, które mają planetę/planety w koniunkcji z IC. W
jaki sposób planety te wpływają na wasze życie zawodowe, karierę,
astrologicznie - na MC? Pozytywnie czy raczej negatywnie? Mam Marsa
na IC. Jest fajnie aspektowany (sekstyl Jowisz, Księżyc, Wenus,
trygon Merkury i Uran), ale chyba ta opozycja do MC powoduje, że
łatwo wchodzę w konflikty z mężczyznami w pracy. Nie jest to nic
poważnego, choć być może z powodu owych harmonijnych aspektów.
Zastanawiam się, jak planeta na IC może działać na MC. A co z
planetami "pozytywnymi" typu Słońce czy Wenus na IC. Czy odczuwacie
ich wpływ, jeśli tak - to jaki, na MC?
Obserwuj wątek
    • potrek Re: planeta na IC 30.10.09, 18:43
      Ic to pierwszy dom twego ojca. Mars na Ic może pokazywać że ojciec był przeciwnym twoim aspiracją i planom zawodowym. Ojciec mógł służyć w formacjach mundurowych, być osobą bardzo aktywną i raczej rządził w twoim domu. Mars pokazuje jak działasz i jeżeli nie posiada złych aspektów to nie działa nie korzystnie na twoją karierą . Ponieważ jest w opozycji do Mc czyli szczytu twej kariery, może pokazywać że twoje obowiązki domowe często są przyczyną pewnych niedociągnięć w pracy lub obowiązki domowe nie są dla ciebie zbyt radosną sprawą. Ic to także dom zakończenia twojego życia i Mars w tym miejscu pokazuje śmierć raczej nagłą a nie po przewlekłej chorobie,przynajmniej jak wierzchołek Ic nie wypada w znaku Koziorożca. Znak zodiaku na Ic pokaże władcę tegoż Marsa oraz da bardziej konkretne odpowiedzi. To tak pokrótce.
      Pozdrawiam potrek
      • dzika_plaza Re: planeta na IC 30.10.09, 20:53
        Prawie na IC (10,33 koziorozec) mam Slonce (10,24). Co do kariery to
        raczej kiepskawo. mam problem z autorytetami, zwlaszcza zle znosze
        szefow kobiety. lubie prace z mezczyznami. jestem bardzo ambitna
        jednac czego mozna sie spodziewac po łysym MC - bez zadnej planety w
        raku?;/ Slonce jest w kwadraturze z plutoem blisko ASC i ASC
        jeszcze blizsza kwadratura. MC rowniez lapie kwadrature z MC. Nie
        wiem jak to interpretowac. Chyba dobrze ze ASC jest w Wadze, to
        pewnie troche lagodzi Plutona, choc kiedys Anahella pisala ze wagi
        wcale nie sa takie ugodowe i grzeczne... mysle ze wiele moge
        zrozumiec ale jak sie wkurze... W sumie jestem wybuchowa, ale to
        chyba przez marsa pod koniec strzelca - 3 dom.
        • foudre Re: planeta na IC 30.10.09, 22:15
          Znam człowieka - Pluton na Ascendencie w Wadze w ścisłej kwadraturze
          do MC i zarazem IC. Blisko MC jest Słońce (7 st.) To taki typ
          twardziela, sprawdza siebie w ekstremalnych okolicznościach. Nawet
          kiedy nie trzeba żyć na krawędzi, bo nikt tego nie wymaga od niego,
          to on jednak to życie na krawędzi wybierze. Ma także duże kopoty z
          autorytetami. To może być właśnie ten Pluton w kwadraturze do MC...
          W jego przypadku Słońce w X domu w Lwie promienieje niezwykle mocno,
          więc jego szefowie często są o niego zazdrośni, tzn. boją się o
          swoje posady.
          • dzika_plaza Re: planeta na IC 30.10.09, 23:10
            Słońce na IC jest takie "kundelkowate", tak mi sie wydaje. Jak bym
            chciala miec Słonce na gorze! W X domu w lwie mam Saturna, z kolei w
            kwadraturze do Urana i Ksieżyca. Uran w trygonie z MC + Slonce
            opozycja do MC, to wlasnie problem z autorytetami w pracy. Mysle ze
            Slonce na IC to taki zawodowy kompleks nizszosci, takie poczucie
            niedocenienia i impuls by udowadniac swoje umiejetnosc, rywalizacja.
      • foudre Re: planeta na IC 30.10.09, 22:09
        Dziękuję Potrek smile Ojciec był alkoholikiem i to bardzo agresywnym.
        Co do służb mundurowych - nosił mundur, bo był kolejarzem smile
        Urodzeniowo ojciec ma ścisłą koniunkcję Słońca, Marsa z gwiazdą
        stałą Algol w Byku... Zwykle nie demonizuję aspektów horoskopowych,
        ale ten jest naprawdę demoniczny wink
        • potrek Re: planeta na IC 30.10.09, 22:31
          Mars na Ic ma podobne właściwości jak w znaku Raka, co daje niekorzystne działanie gdyż w tym znaku oraz domu IV jest uszkodzony i nie działa w sposób jak bysmy chcieli. Jeżeli ojciec mmiał kłopoty z alkocholem to też często w przypadku ojca - Saturn, Mars lub Słońce jest w znaku Ryb lub XII domu. Ale to już tak mimochodem i raczej z mojej strony zgadywanka , co do płorzenia tych planet w twoim horoskopiesmile
          Pozdrawiam potrek
    • aarvedui Re: planeta na IC 30.10.09, 22:24
      cóż, co do koniunkcji to nie wiem osobiście. mam kwadraturę - cóż, jestem
      ambitny, ale zabrać się do pracy - wymaga tytanicznego wysiłku i koncentracji.
      mimo wszystko nie zostałem też księgowym, choć lubię detale i konkret ;]

mam też spostrzeżenie, że pojmowanie IC często bywa księżycowe - bardzo subiektywne.
      działanie przez IC także będzie zdominowane przez księżycowy subiektywizm.
      nie wszystko jest takie jakie odczuwamy że jest
      • potrek Re: planeta na IC 30.10.09, 22:41
        Nie pogniewaj się aarvedui ale zauważyłem że Mars w kwadraturze do osi, czy to Asc czy Mc częto czyni osoby o tym aspekcie leniwymi. Nie lubią one być przez nikogo do niczego zmuszani (Mars). Raczej działają na zasadzie Wenus – czyli to co lubię to, to robię. Można wtedy swoją pasję zamienić w dochodowy zawód 
        Pozdrawiam potrek
        • potrek Re: planeta na IC 30.10.09, 23:36
          dzika_plaza napisała: Slonce na IC to taki zawodowy kompleks nizszosci, takie poczucie
          niedocenienia i impuls by udowadniac swoje umiejetnosc, rywalizacja.

W twoim przypadku to o czym piszesz to jest Saturn w znaku Lwa w X domu. Można z tym sobie poradzić nie podważając autorytetów oraz ludzi starszych , z dużo większym doświadczeniem od twojego . Słońce na Ic to fajny aspekt  Ma się na starośc fajny raczej jednorodzinny domek.
          Nie każdy się go dorobi ( domek) nawet ze Słońcem w X domu. Słońce w X domu jest w upadku i czasami jest to przerost ambicji . Saturn w X domu jest bardzo silny, to jest takie wspinanie się na szczyt góry po lodowcu na bosaka. Często też daje kierownicze stanowisko na stare lata. Co prawda okupione to jest znojem i potem.
          • dzika_plaza Re: planeta na IC 31.10.09, 11:13
            Domek jednorodzinny sie szykuje, ale chyba z racji ksiezyc+Jowisz w
            8 domu (byk) Zawodowo to mam raz na gorze raz na dole, ale ciagle
            male firemki, gdzie sa zawsze jakies dziwne uklady, albo kobiece
            plotkarskie kola wzajemnej adoracji, albo przyjmuja mnie kiedy juz
            prawie wszystkich wyrzucili. Mam wrazenie ze to wplyw tranzytu urana
            w 6 domu w opozycji do saturna w 12. Jak bym wpadla w czarna
            dziure;/

Mam jeszcze takie pytanie, czy tranzyt plutona przez marsa pod
            koniec 3 domu ma cos wspolnego z remontami, burzeniem scian,
            wykopami, skuwaniem podlog. Mieszkam w kamienicy w ktorej od ponad
            roku sasiedzi z gory i z dolu wlasnie intensywnie remontuja. Byl
            nawet moment ze wychodzac z kamienicy trafilam noga w próżnie.
            Zostal wykopany mertowy row - wstep do izolacji przed wilgocia.
            Zostalam zaskoczona, w ostatniej chwili zatrzymalam sie na klamce.
            Taka "wesola przygoda". Pasuje mi to wlasnie do plutona, a ze to
            blisko iC wiec moze chodzic o dom? Potrek bardzo dziekuje Ci za
            pomoc, pocieszyłeś mnie! big_grin
    • bogdanka12 Do Potrka prośba, 31.10.09, 13:14
      może potrafisz mi podpowiedzieć czego oczekiwać od Neptuna,który
      mi od jakiegoś czasu siedzi ściśle na IC i będzie do czerwca "bujał
      się " w opozycji do Marsa na moim MC? Jakoś nie umiem tego rozgryżć.
      • potrek Re: Do Potrka prośba, 31.10.09, 15:05
        dzika_plaza napisała : Mam jeszcze takie pytanie, czy tranzyt plutona przez marsa pod
        koniec 3 domu ma cos wspolnego z remontami, burzeniem scian,
        wykopami, skuwaniem podlog. Mieszkam w kamienicy w ktorej od ponad
        roku sasiedzi z gory i z dolu wlasnie intensywnie remontuja.

Mars w końcówce III domu trzeba interpretować odnośnie także domu IV i można twoje obecne kłopoty z remontami w kamienicy z Plutonem połączyć. Zwłaszcza że widać z tego że twoje IC wypada w znaku Koziorozca. A Koziorożec i Saturn to rzeczy stare często też spróchniałe, jak układ kostny czy próchnica zębów którą reprezentuje Saturn. Co do tranzytów Plutona to mam mieszane uczucia gdyż jest to bardzo długi okres czasowy. Trzeba także wziąć pod uwagę Saturna który obecnie jest w kwadraturze do Plutona więc także zaczyna aspektować kwadratem twojego Marsa. Często zaobserwowałem że u jednych osób tranzyty Plutona wyraźnie widać a u innych przechodzą one nie zauważalnie.

bogdanka12 napisała : może potrafisz mi podpowiedzieć czego oczekiwać od Neptuna,który
        mi od jakiegoś czasu siedzi ściśle na IC i będzie do czerwca "bujał
        się " w opozycji do Marsa na moim MC? Jakoś nie umiem tego rozgryżć.

Taki tranzyt może zaowocować propozycją zmiany pracy lub stanowiska które obecnie zajmujesz.
        Z mojej strony mimo nawet bardzo korzystnych warunków nie zmieniał bym ani pracy ani stanowiska.
        Nie zakładał nowego biznesu czy brał kredyt na swoje cztery kąty, czy aptekę. Neptun to marzenia które wypływają od ludzi często nie zbyt uczciwych. W domu także mogą być problemy z zalaniami przez sąsiadów, czy usterkami kanalizacyjnymi w łazience jak i w kuchni.
        Pozdrawiam potrek
        • bogdanka12 Potrek bardzo,bardzo dziekuję 31.10.09, 16:28
          dużo mi to wyjaśnia bo faktycznie sprawy idą w kierunku, który
          sugerujesz.To zalanie mnie marwti ,dziękuję raz jeszcze.
          • i.wet Bogdanko... 01.11.09, 02:18
            też od jakiegoś czasu mam Neptuna przy IC, a na MC w natalnym mam
            Marsa, więc łączę się bólu Neptunicznym wink

Pozdarwiam smile
            • bogdanka12 I.wet ,czy to 01.11.09, 09:21
              będzie ból czy radośc, bo tej też nie wykluczajmy,to się jak zwykle
              okaze po fakcie,kilka razy przekonałam sie,że tranzyt potrafi się
              tak nieprawdopodonie zrealizować, a jednocześnie zgodnie z naturą
              zaangażowanych planet,wypada tylko czekać.
              • yoanix Do Poterka 03.11.09, 20:23
                A jak zinterpretować IC w Lwie(bez planet) , a słońce-koniunkcja księzyc w Rybach na końcówce 10 domu(kwadrat neptuno-jowisz w strzelcu) ...chodzi zawodowo...mój 2 dom jest w raku(pusto tam)..firma prowadzona w domu???...własna rodzinna działalność ???Czy poprostu wielki dom big_grin big_grin big_grin
                • potrek Re: Do Poterka 04.11.09, 00:36
                  Yoanix: napisała ;
                  A jak zinterpretować IC w Lwie(bez planet) , a słońce-koniunkcja księzyc w Rybach na końcówce 10 domu(kwadrat neptuno-jowisz w strzelcu) ...chodzi zawodowo...mój 2 dom jest w raku(pusto tam)..firma prowadzona w domu???...własna rodzinna działalność ???Czy poprostu wielki dom
                  Co do koniunkcji S/K to nie jest to beneficzne połorzenie. Urodzeni na nowiu mają często problemy z dokończeniem raz rozpoczętych działań, np. skończone studia ale brak np. tytułu mag czy doktoratu.
                  Bardzo ważne jest jak ścisła jest ta koniunkcja , czy zbieżna czy nie. Na stronie WWW.logonia.org jest dobrze opisana pod tytułem Słońce w domach Hekate. To że nie ma planet w twoim IV domu raczej oznacza że sprawy rodzinne i rodzina nie jest u ciebie aż tak ważne. Ic w znaku Lwa ? To cheć posiadania domu wystawnego , którego by ci inni zazdrościli  Fajny pomnik na cmentarzu  całej twojej rodzinki.
                  Drugi dom w znaku Raka, to często praca ale taka że firma jest bardziej domem i więcej się tam spędza czasu niż w domu, także zarobkowanie z innymi członkami rodziny. Czasami pragnienie by dziecko przejęło po nas warsztat zarobkowania.
                  Kadwadrat Neptun -Jowisz w Strzelcu nie rozumiem? Gdyż musiał byś mieć Neptuna w Znaku Panny albo Ryb  a to raczej nie możliwe.
                  Domyślam się że masz Asc w znaku Bliżniąt, z czego wynika że władcą horoskopu jest Merkury i on w raz z Księżycem i Słońcem jest w horoskopie najważniejszy. Od Merkurego zacznij interpretować swój horoskop o nim rządzi, dom VI pracy to domyślam się Waga lub Skorpion a jego władca powie ci dużo o sposobie pracy i zarobkowania wraz z Księżycem władcą domu II. To że masz Nów w końcówce domu X to chęć kariery ale pomagać ci w tym będą także przyjaciele ( dom XI) pod warunkiem że nie są korzystnie aspektowane Księzy i Słońce przez melefiki.
                  Pozdrawiam potrek
                  Ps : Jestem dyslektykiem ale irytuje mnie pisanie nazwy planet – dawniej Bogów z małe litery, to samo dotyczy znaków zodiaku. To takie wspomnienie po Neptus którą to też bardzo irytowało.
                  • potrek Re: Do Poterka 04.11.09, 00:43
                    W ostatnim zdaniu był błąd. Powinno być napisane :
                    To że masz Nów w końcówce domu X to chęć kariery ale pomagać ci w tym będą także przyjaciele ( dom XI) pod warunkiem że są korzystnie aspektowane (Księzy i Słońce ) przez Benefiki jak i Melefiki.
                    • yoanix Re: Do Poterka 04.11.09, 09:15
                      Dzięki Poterku smile co do Nowiu to mam go ścisłego, zerowa koniunkcja(13 minut różnicy) , merkury 8 stopni w wodniku...a zapewne źle napisałam , ja mam kwadrature do Słońce-Księżyc(Ryby)Merkury(wodnik)dom 10 od Jowisz-Neptun(Strzelec)dom 6...i pewnie też dlatego nie ciągnie mnie do kariery wink6 dom według Placidusa jest duzy zaczyna się od Wagi ,a kończy w Strzelcu.. a więc władcą jest tu Wenus..w 9 domu w Koziorożcu...w trygonie do Saturna w Byku ....dobry na to by był zakład ceramiczny wink
                      Z tym IC to poprostu mnie zastanawiało, że władca IC jest w 10 domu, więc musi to w jakiś sposób być połączone dom-kariera.
                      Dzięki wielkie big_grin
        • dzika_plaza Re: Do Potrka prośba, 05.11.09, 11:15
          Potrek napisał: Trzeba także wziąć pod uwagę Saturna który obecnie
          jest w kwadraturze do Plutona więc także zaczyna aspektować
          kwadratem twojego Marsa. Często zaobserwowałem że u jednych osób
          tranzyty Plutona wyraźnie widać a u innych przechodzą one nie
          zauważalnie.

Własnie, jak objawia się kwadratura Saturn Pluton, a jak kwadratura
          Saturn Mars... Ostatnio mi sie nie wiedzie... najwiekszy problem to
          praca. Szukam i szukam. I teraz okazuje sie ze firma gdzie bylam nie
          szuka nikogo na stale, ale zlecenia moglabym robic. czyli szukaja
          kogos poza firma do robot ktorych sami nie sa w stanie wykonac. A
          ja trafiam na zadanie ktorego od dawna nie wykonuje...dluga przerwa.
          teraz raz za razem na spotkaniach w sprawie pracy okazuje sie ze nie
          znam tego czy tamtego programu, wczesniej nie bylo na rynku takich
          oczekiwan. Beznadziejnie sie czuje, wczoraj z bezsilnosci poplakalam
          sie. Saturn/ Mars, to uczucie podsumowania, ze niczego nie
          osiagnelam do tej pory ani na polu zawodowym, ani na polu
          osobistym...a czas płynie. Do tego Neptun na wenus w Piątym Domu...
          kontakty z nieodpowiednimi osobami, złudzenia a w efekcie
          rozczarowania. Patrzę na moje kolko i widze same negatywne aspekty!
          • potrek Re: Do Potrka prośba, 07.11.09, 15:54
            dzika_plaza napisała: Własnie, jak objawia się kwadratura Saturn Pluton, a jak kwadratura Saturn Mars.

Pluton w astrologii jest wyższą oktawą Mars.
            Według mnie kwadratura Saturna do Marsa to takie : chcę a boję się. Czasem lenistwo i niechęć w zmierzeniu się z rzeczywistością. To także to : że stoisz w miejscu , czyli się cofasz w rozwoju swej kariery . Saturn pokazuje sytuację krytyczną i stracony wcześniej czas ( nie umiesz obsługiwać nowych programów komputerowych ) Trzeba pamiętać że Saturn jest także oprócz Urana władcą Wodnika – informatyka 

Saturn w tranzytowej kwadraturze do Plutona to według mnie : obsesje i stany lękowe. Także tu występuje wycofanie się i ucieczka jak u Marsa ale w przypadku Plutona jest to już ucieczka w otchłań paranoi i urojeń. Tylko że to objawia się w naszych umysłach i nie ma odbicia w rzeczywistości.
            Mars pokazuje jak działamy i jak potrafimy walczyć swym instynktem zawierzaka , po to by przetrwać , walczyć z konkurencją ( Saturn w znaku Wagi). Pluton to już obsesje i paranoje na ten sam temat.
            Weź się do roboty dzika plazo a na sekstylu Saturna będzie nagroda. Wiem że się teraz się nie chce, ma się wątpliwości czy mi się to ( programy) w dłuższej prespektywie przyda. Moim zdaniem tak, nie czekał bym z tym do koniunkcji Saturn/Mars – bo to dożynki i czas na zbieranie plonów w karierze – znak Koziorożca.
            • dzika_plaza Re: Do Potrka prośba, 08.11.09, 12:28
              Nie sadze,ze wczesniej traciłam czas. Poprostu nie zauważyłam
              tendencji, nowych oczekiwań pracodawców. Teraz chca żeby pracownik
              umiał prawie wszystko.
              Niepokoje pojawiają się...głównie czy znajde pracę. I czy wydać
              spora sume na kurs komputerowy... czy kurs mi coś da, czy zdobęde te
              umiejętności. Niedawno po raz kolejny trafiłam na sytuację kiedy
              przyszły pracodawca chciał mnie wykorzystać zebym robiła coś za
              darmo.
              Potrek bardzo Ci dziękuję za pomoc i interpretacjęsmile
            • black_halo Re: Do Potrka prośba, 08.11.09, 13:04
              No wlasnie u mnie niedlugo bedzie koniunkcja Saturna do Marsa i sie
              zastanawiam na jakie zbieranie plnow moge liczyc kiedy doslownie nic
              sie nie dzieje chociaz uczciwie pracowalam przez ostatni rok nad
              podwyzszeniem kwalifikacji. Podobno ta koniukcja to duze ograniczenie,
              walenie glowa w mur i dodatkowo depresja. Do tego Saturn juz jest w
              kwadracie do Neptuna. Tranzytow Plutona nie odczuwam zupelnie a teraz
              mam sekstyl Plutona do Plutona.
              • jasmina.0 Re: Do Potrka prośba, 08.11.09, 19:49
                A może mi ktoś też pomoże w interpretacji mojego IC? Jestem nowa w tym temacie i potrzebuję pomocy.
                Mam IC w Skorpionie w IV domu w koniunkcji do Saturna w Skorpionie( IV dom) i Księżyca w Skorpionie( III dom).
                Ten układ aspektowany jest kwadraturą dość ścisłą - ASC (Panna)- Pluton (w Lwie 12 dom) i koniunkcja Pluton-Słońce w Lwie 12 dom. Do tego układu kwadratura do MC w Byku (gołe MC- w okolicy żadnych planet.
                Dotychczas wprawdzie nie miałem żadnych problemów z pracą - raczej można powiedzieć, że zawsze spadek na tzw. cztery łapy, ale nie czuję się spełniona pod względem zawodowym.Problemy z autorytetami miałem od zawsze. Możecie mi trochę przyblizyc interpretację tego układu oraz powiedzieć jak obecne tranzyty moga wpłynąć na moją sytuacje zawodową i materialną? ( w drugim domu nie mam planet)
    • astrolabium.pl Re: planeta na IC 09.11.09, 02:18
      Pierwszy raz z silnym połączeniem znaczenia osi IC-MC z karierą spotkałem się w tekstach Roberta Handa na temat tranzytów Saturna. On tam pisze, że przejście Saturna przez IC jest związane z budowaniem fundamentów pod przyszłą karierę. To bardzo mocno jest tam połączone i dość dobrze opisuje zdarzenia, które przy takim tranzycie mają miejsce.

Takie działanie na przeciwległy biegun wydaje się być dość dobrze uchwytne w tranzytach. Parę lat temu Uran przechodził mi przez Ascendent, przez co stałem się osobą wyzwoloną, zrezygnowałem z pracy, zająłem się robieniem horoskopów i opisywaniem rzeczywistości, która wówczas jawiła mi się dość ostro i zwięźle. Do tej pory bazuję na wielu odkryciach, które wtedy dokonałem. Ten układ zadziałał również na Descendent w ten sposób, że zacząłem się ludziom jawić jako ktoś nieprzewidywalny, dziwny, kłótliwy, zmienny i kapryśny.

Tak więc dostrzegam działanie tranzytu na przeciwległy punkt osi horoskopu. Trochę gorzej to widzę w astrologii urodzeniowej.

W przypadku planety przy IC dość ciekawą rzecz piszę Hajo Banzahf. Na przykład: Mars przy IC wskazuje na niezawodne wyczucie psychicznych energii i talent do pracy z energiami duchowymi. Tam przy innych planetach przy IC pisze podobnie. Ale nie jest to odpowiedź na Twoje pytanie.

Wydaje mi się, że negatywne konfiguracje przy IC (np. Saturn, czy Mars) mogą powodować silną motywację do tego, by wyrwać się z przeszłości. Sam mam Marsa przy IC, który był przyczyną sporych niepokojów, ale to również silnie motywuje mnie, by się z tego wyrwać. Dodatkowo jeżeli w okolicach MC jest jakaś planeta – nawet od strony IX domu, nawet o jakieś 10-15 stopni oddalona od MC, to wydaje się, że ona silniej wpływa na to MC niż planeta przy IC. Taki Neptun od strony IX domu może dawać zainteresowanie psychologią, astrologią, ale też pracę z reklamą, czy mediami.

W przypadku pozytywnych układów – Słońce i Księżyc silne zodiakalnie w okolicach IC – wydaje się, że taka osoba nie będzie się chciała wyrywać stamtąd, gdzie jej dobrze. Wspinanie się po szczeblach drabiny społecznej nie jest jej celem. Żyje w domu i dla domu, gdzie jest jej jasno i ciepło.

Pozdrawiam
      Tomasz

PS. Konflikty z mężczyznami to raczej koniunkcja Słońce-Pluton w Twoim horoskopie. Arroyo o tym pisze tak: Aspekty Słońce-Pluton wydają się trudniejsze, kiedy dotyczą kobiet, niż kiedy dotyczą mężczyzn. Analizując horoskopy kobiet odkrywałem, że wiążą się z doświadczanymi przez nie wielkimi trudnościami w stosunkach z ojcem i zwykle również z innymi mężczyznami.
      • jasmina.0 Re: planeta na IC 09.11.09, 14:46
        astrolabium napisała:
        "PS. Konflikty z mężczyznami to raczej koniunkcja Słońce-Pluton w Twoim horoskopie. Arroyo o tym pisze tak: Aspekty Słońce-Pluton wydają się trudniejsze, kiedy dotyczą kobiet, niż kiedy dotyczą mężczyzn. Analizując horoskopy kobiet odkrywałem, że wiążą się z doświadczanymi przez nie wielkimi trudnościami w stosunkach z ojcem i zwykle również z innymi mężczyznami."

Z ojcem nie - ale z innymi owszem.

Jesli chodzi o Saturna przy IC i w 4 domu to rzeczywiście - cały czas chęć wyrwania się z okowów przeszłości, poświęcenie kariery przez duże "K" dla rodziny ale też cały czas kształcenie, podwyższanie swoich kwalifikacji i praca itd.W sumie można powiedzieć, że rozdarcie pomiędzy ale też radzenie sobie ze wszystkim.Natomiast dom i rodzina w pierwszej kolejności i wielka wytrwalość i ambicja aby nie odpuszczać spraw zawodowych. - W tej sytuacji ogromne zmęczenie i tzw. wypalenie zawodowe.
      • czarny.kurczak Re: planeta na IC 10.11.09, 21:35
        astrolabium.pl napisał:

>
        > W przypadku pozytywnych układów – Słońce i Księżyc silne zodiakalnie w ok
        > olicach IC – wydaje się, że taka osoba nie będzie się chciała wyrywać sta
        > mtąd, gdzie jej dobrze. Wspinanie się po szczeblach drabiny społecznej nie jest
        > jej celem. Żyje w domu i dla domu, gdzie jest jej jasno i ciepło.
        >
        Jestem posiadaczką słońca na IC w pozytywnych aspektach z plutonem i neptunem, do tego mam asc w raku.Być może nie jestem typem karierowicza ale gdy tylko poczuję ,że gdzieś mi jest za dobrze a wyzwania się skończyły ,bez mrugnięcia okiem opuszczam to miejsce, w konsekwencji co roku zmieniam mieszkanie albo miasto a ostatnio wywiało mnie za granice.Pomijam inne wplywy , aspekty bo to one z pewnościa są przyczyna braku stabilności. Dla mnie silne słońce ,to siny fundament i nie muszę pielegnować domowych pieleszy w rodzinnym mieście ,takie słońce łatwo sie nie "wypali" dom zawsze będzie na swoim miejscu, więc czemu nie sprawdzić się gdzie indziej.
    • astrolabium.pl Re: Mars na IC jako Mądrość 09.11.09, 03:00
      Na początku jedno wyjaśnienie – parę lat temu miną już okres mojego intensywnego poszukiwania klucza do astrowiedzy i to, co teraz napiszę, mogłem gdzieś przeczytać albo wymyślić. O ile mnie pamięć nie myli, gdy uczyłem się astrologii wedyjskiej, natknąłem się na fragmenty, które Marsa przy IC utożsamiały z mądrością. Długo się wtedy nad tym zastanawiałem, skąd oni to wzięli? Wymyśliłem że chodzi o coś takiego:

IV dom, to dom Księżyca, a księżyc, czyli Chandra jest tam utożsamiany z mentalnością. Mentalność to połączenie intelektu z emocjami – trochę inaczej niż w astrologii zachodniej, gdzie Księżyc to emocje, a Merkury intelekt. Oni tam nawet robią taki horoskop Chandra, gdzie Ascendent ustawiają na Księżyc, co ma pokazywać subiektywny ogląd rzeczywistości przez zainteresowanego, w odróżnieniu od oglądu obiektywnego reprezentowanego przez normalny horoskop Ascendentowy.

Mars w domu Księżyca daje wiele ruchu. Mentalność jest ciągle aktywna, wierci się, przebiera z nogi na nogę, szuka coraz to nowej gumy do żucia dla umysłu. Taka aktywna przez całe życie mentalność prowadzi do mądrości.

Parę skrótów tu zastosowałem, ale mam nadzieję, że to „złapiesz”.

Pozdrawiam
      Tomasz
    • black_halo Re: planeta na IC 09.11.09, 08:17
      Ja mam blisko IC tylko Chirona w 3 domu i ciekawam co to moze znaczyc
      bo bardzo trudno cos znalezc. Z kolei na przeciw na MC siedza Jowisz i
      Merkury w 9domu i Neptun w 10. Neptun w 100 to nienajlepsze polozenie
      chociaz z drugiej strony daje wyobraznie co moim zawodzie sie przydaje.
      Ale jestem ciekawa tego Chriona.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka