marychakrycha 08.09.10, 23:43 Czy 2 osoby beda razem, takie pytanie postawilam(nie chodzi o mnie) gdzie szukac odpowiedzi? wladca asc? czy wladca VII domu, a moze jeszcze gdzie indziej? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marychakrycha link 08.09.10, 23:50 fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2415297,2,1,astro-2at-42-jutro-77822-15008.html Odpowiedz Link
acrux_79 Też mnie to interesuje 09.09.10, 22:38 Szkoda, by się dobre pytanie zmarnowało Odpowiedz Link
dzika_plaza Re: Horalna pytanie 10.09.10, 08:38 ASC w tym przypadku symbolizuje osobe pytajacą a dsc - władca dsc osobę o która pytamy. Osoba pytajaca to planeta rządząca ASC + księżyc. Ważne są aspekty miedzy władcą asc i dsc, jeśli sa aspekty aplikacyjne, osoby będą razem. To tak na szybko. Poniżej podaję linka do artykułu Beaty kibil zajmującej się głownie interpretacją horoskopów pytaniowych: www.astrolabium.pl/astrologia/astrologia-horarna/417-pytania-o-prace-cz1 Co prawda akurat pytanie dotyczy pracy ale można załapać na czym polega interpretacja kółka. Odpowiedz Link
acrux_79 Re: Horalna pytanie 11.09.10, 09:45 dzika_plaza napisała: > ASC w tym przypadku symbolizuje osobe pytajacą a dsc - władca dsc osobę o która > pytamy. > Osoba pytajaca to planeta rządząca ASC + księżyc. Ważne są aspekty miedzy władc > ą asc i dsc, jeśli sa aspekty aplikacyjne, osoby będą razem. To tak na szybko. > Poniżej podaję linka do artykułu Beaty kibil zajmującej się głownie interpretac > ją horoskopów pytaniowych: > > www.astrolabium.pl/astrologia/astrologia-horarna/417-pytania-o-prace-cz1 > Co prawda akurat pytanie dotyczy pracy ale można załapać na czym polega interpr > etacja kółka. Problem polega właśnie na tym, że my chyba wszyscy kojarzymy powyższe reguły, ale nie jesteśmy pewni, czy stawiając horoskop w formie "czy dwie osoby będą ze sobą" jesteśmy komentatorem sytuacji, czy komentatorem "ich", jako tych osób. Poza tym to jednak dwie osoby, a nie jedną osobę, o którą pytamy ( czyli "zwykły" descendent ). Ciekawiło by mnie to, czy zapytanie "czy pięćset osób z zakładów chemicznych Police straci przez najbliższych pięć lat tą pracę" dotyczyło by też DESC, czy czegoś innego. Muszę przejrzeć, czy GRUPA OSÓB mających pewien interes, to też dom 7, czy nie np 8 ? Odpowiedz Link
jasmina.0 Re: aspekt aplikacyjny=opozycja 17.09.10, 00:24 Artykuł na Astrolabium wiele wyjaśnia ale autorka rozpatruje jako 1-szy aspekt aplikacyjny = trygon ( zresztą drugi również trygon). A co w przypadku gdy rzecz dotyczy związku potencjalnych kochankow i partnerow. Czyli powinniśmy rozpatrywać 5 i 7 dom. Np władca ASC robi pierwszy aspekt aplikacyjny do wladcy DSC (7 dom) Jowisza i jest to opozycja, a następny jest dopiero aspekt aplikacyjny do władcy 5 domu ( koniunkcja do Słońca). Czy opozycja jako pierwszy aplikacyjny świadczy o tym, że nie bedą w stałym związku, a drugi aplikacyjny do wladcy 5 domu o tym, że zostaną parą kochankówi? Odpowiedz Link
horarman Re: aspekt aplikacyjny=opozycja 17.09.10, 11:38 Relacje męsko - damskie to zawsze osoba pytająca (lub o którą zadano pytanie) versus jej VII dom. Jak pytasz o kochankę żonatego faceta, to ona będzie jego VII domem. Żony szukasz jako dodatku. Kochanek jest partnerem, nawet jeśli jest małżonek, Nie mieszać do tego V domu. Odpowiedz Link
arcoiris1 Re: aspekt aplikacyjny=opozycja 17.09.10, 12:54 Związki to zawsze dom 1 i Ksiezyc oraz 7 dla partnera, podobnie derywacyjnie jak piszesz, jesli pyta sie o przyjaciela to wychodzimy z domu 11, jesli o brata to z domu 3, jesli o zwiazek naszego dziecka to z domu 5 i tak dalej. W pytaniach o zwiazki oprocz głównych sygnifikatorow mozna jeszcze rozpatrzec Słońce dla faceta, Wenus dla kobiety, jezeli planety te nie sa zajete byciem głównymi sygnifikatorami. Mam jedno pytanie - stawiasz sam sobie pytanie- czy ona mnie zdradza? Ty jestes Asc i Ksiezycem, Twoja zona Dcs, a gdzie szukasz jej kochanka? 7 dom od 7ego czyli partner partnera to wychodzi Asc, a to Ty nim jestes wiec odpada. Jak to sie ustala? Odpowiedz Link
horarman Re: aspekt aplikacyjny=opozycja 17.09.10, 18:02 Rozumowanie jak najbardziej prawidłowe, z wyłączeniem drugiej części ostatniego zdania. Mimo tego, że Ty zadajesz pytanie, to dotyczy ono żony i kochanka. Żona VII - kochanek VII od VII czyli ASC. Jak to w życiu bywa, mąż w takim ukladzie nie jest potrzebny, a horoskop to odzwieciedla. Osobie pytającej zostaje Księżyc, a jeśli jest on zajęty, to patrzysz w recepcjach kogo ma w upadku/detrymecnie sekretna para. A najczęsciej nie lubią małżonka. Odpowiedz Link
arcoiris1 Re: aspekt aplikacyjny=opozycja 17.09.10, 19:43 dzieki za podpowiedz Horarna jest fascynująca. Bierze sie pod uwagę aspkety aplikacyjne, ale co z separacyjnymi? Przykład, pytanie dotyczy przyszłosci zwiazku, takie "co teraz z nami? "Asc Skorpion, Dsc Byk, a Mars/Wenus w koninkcji, tyle ze separacyjnej 3,46 stopnia w Wadze, Wenus "ucieka" i jest w Wadze czyli partner jest w lo niebo lepszej pozycji, a pytający totalnie pod jego kontrolą. Koniuncja się uścisla ale dopiero na 13 st Skorpiona i nagle role się odwracaja- partner zniszczony, pytający mega silny. Jakbys to zinterpretował? nagle partner zmieni swoj stosunek do osoby pytającej? czy uścislenie sie aspektu w kolejnym znaku tak daleko (13 stopien) wiem, że można przenieść uścislenie aspektu do następnego znaku ale przyjmuje sie chyba maks 4 stopnie i to po uwzględnieniu tego co zmiana znaku niesie ze sobąm czyli jest wazne przepracowanie czegos tam plus spełnienie pewnych warunków. Odpowiedz Link
marychakrycha Re: Horalna pytanie 10.09.10, 16:59 nie wiem, nie radze sobie z tym horoskopem. To patrzec na wladce Vii? Odpowiedz Link
horarman Re: Horalna pytanie 16.09.10, 19:39 Jeśli Ty je postawiłaś, to jesteś wladcą Ascendentu i Księżycem. Kogo dotyczy? Jeśli siostry, to rozpatrujesz III i IX dom (jej potencjalny partner). Obracasz horoskop tzn. derywujesz. Kochankowie to bedzie wlaśnie III i IX. Jeśli przyjaciela, to przyjaciel XI, a jego potencjalny partner to V dom itd. Odpowiedz Link
marychakrycha Re: Horalna pytanie 16.09.10, 22:11 chodzi o ciocie, gdzie szukac cioci? Odpowiedz Link
horarman Re: Horalna pytanie 16.09.10, 23:56 VI dom - rodzenstwo rodzicow III od IV. W twoim wypadku rozpatrujesz wladcow VI i XII domu, analogicznie jak ASC-DSC. Odpowiedz Link
lubeka01 Re: Horalna pytanie 20.09.10, 11:23 Witam Zainspirowana artykulem pani Beaty Kibil, kilka dni temu postawilam sobie identyczne pytanie co marychakrycha, o moj zwiazek. Jestem raczkujaca w dziedzinie astrologii horarnej i chcialam potrenowac na wlasnym kolku i coz otrzymalam? Wladca I domu jest Jowisz, na ascendencie Ksiezyc. VII domem rzadzi Merkury, ktory jest umiejscowiony w pannie. Miedzy Jowiszem a Merkurym nie zachodzi zaden aspekt, co by sugerowalo, ze moj zwiazek sie rozpadnie, ponadto Ksiezyc jest w separacyjnej kwadraturze do Merkurego, ale... Sprawdzilam inne sygnifikatory, Wenus i Slonce wg instrukcji tu zamieszczonych. Miedzy Wenus, czyli mna, a Merkurym, czyli partnerem, zachodzi sekstyl aplikacyjny, a Sloncem-partner i Jowiszem-ja, opozycja aplikacyjna. Czy w zwiazku z powyzszym powinnam uznac, ze mimo braku jakichkowliek powiazan miedzy sygnifikatorami I i VII domu, moj zwiazek przetrwa? Pytanie kieruje do doswiadczonych astrologow w horarnej. Prosze mnie nakierowac, jesli moj tok rozumowania jest bledny. Dziekuje z gory za wszelka podpowiedz i pozdrawiam serdecznie! Odpowiedz Link
horarman Re: Horalna pytanie 20.09.10, 13:53 Cokolwiek napisala Beata Kibil, to ja się z tym zgadzam Jednak tamto pytanie dotczyło pracy, a to związku. Nawet w pytaniach o związki są pewne niuanse interpretacyjne. Innych rzeczy szukasz w pytaniach o związki potencjalne, trwające i ogólne (czy ja kiedyś itp.). Jeśli chcesz się tym pobawić to poczekaj na podręcznik astrologii horarnej Johna Frawley'a (jesień br), a jeśli szukasz odpowiedzi to zapraszam na adres poniżej. Jeszcze jedna uwaga. Jeśli masz nadzieję, że ktoś się zajmie twoim horoskopem, to podaj jego dane, jak na horoskop przystało. Ktoś, kto się na tym zna, ma narzędzia i wiedzę by wiedzieć, czym wladają konkretne planety. Jeśli ktoś udzieli ci odpowiedzi na podstawie powyższego opisu, to nie za bardzo wie o czym mowi. Odpowiedz Link
lubeka01 Re: Horalna pytanie 20.09.10, 14:08 Horarman, pytanie o moj zwiazek, jestesmy zareczeni i od pol roku mieszkamy juz razem, postawilam 14.09.2010 o godz. 14.58 w Hamburgu (Niemcy). Jak juz pisalam wczesniej, zachecil mnie artykul Beaty Kibil i chcialam poeksperymentowac z astrologia horarna na wlasnym przykladzie. Jest to dziedzina astrologii kompletnie mi nieznajoma i ksiazke Frawley'a zakupie. na pewno. Dziekuje za informacje. Rozmawialam o tym moim horoskopie ze znajomymi, ale niestety zaden z nich nie specjalizuje sie w horarnej, a mnie ciekawi, czy Wenus i Slonce moge rowniez potraktowac jako sygnifikatory w przypadku, gdy nie zachodzi zadna relacja miedzy wladcami I i VII domu. Odpowiedz Link
arcoiris1 Re: Horalna pytanie 20.09.10, 14:32 Wenus i Słońce można potraktowac jako sygnifikatory w pytaniach o związki, z tym że chodzi tu raczej o aspket pociagu fizycznego, tego ze pociagamy sie na jakims takim typowo damsko-meskim poziomie. Przeciez mogę zostawic faceta bo jest dla mnie niedobry, nie moge z nim być, ale nadal mogę pragnąć z nim sypiać, mimo że nie powinnam czyli mielibysmy tu typową sytuacje Wenus/Słońce Odpowiedz Link
lubeka01 Re: Horalna pytanie 20.09.10, 14:39 arcoiris1 napisała: > Wenus i Słońce można potraktowac jako sygnifikatory w pytaniach o związki, z ty > m że chodzi tu raczej o aspket pociagu fizycznego, tego ze pociagamy sie na jak > ims takim typowo damsko-meskim poziomie. Przeciez mogę zostawic faceta bo jest > dla mnie niedobry, nie moge z nim być, ale nadal mogę pragnąć z nim sypiać, mim > o że nie powinnam czyli mielibysmy tu typową sytuacje Wenus/Słońce Rozumiem, ze masz na mysli relacje miedzy Sloncem a Wenus? W moim horoskopie nie wystepuja zadne polaczenia miedzy Sloncem a Wenus, ale miedzy sygnifikatorem pytajacego, czyli mnie, tu jest Jowisz a Slonce-moj partner, oraz Wenus i Merkury, ktory sygnifikuje go poprzez wladztwo VII domu. Nie wiem, czy jasno sie wyrazam? Odpowiedz Link
lubeka01 Re: Horalna pytanie 20.09.10, 14:47 Pytajac sie o swoj zwiazek, podeszlam do horoskopu horarnego cwiczeniowo, a tu spotkala mnie niemila niespodzianka. Nie zachodzi zaden aspekt miedzy wladcami I i VII domu, czyli wg astrologii horarnej jestesmy skazani na niepowodzenie. Odpowiedz Link
horarman Re: Horalna pytanie 20.09.10, 15:39 Nie histeryzuj i zostaw to. Tak jak pisala Arcoiris Słonce i Wenus jak najbardziej mogą być wskaźnikiem pozytywnym w tym przypadku, lecz mogą być inne potwierdzające, lub inne przeszkadzające temu. Z całym szacunkiem, ćwiczyć można coś, o czym masz pojęcie. Bez urazy, w Polsce nie ma gdzie i nie ma skąd się tego nauczyć. Po pierwsze pytanie powinno raczej brzmieć "Kiedy ślub", a nie "Czy będziemy razem". Niby to samo, a jednak... To ostatnie można interpretować w kontekście "bo coś zlego się dzieje", jeśli tak, to starałbym się dowiedzieć (za pomocą astrologii lub bez niej) co się dzieje zanim powiedziałbym Tak przy dźwieku weselnych dzwonów. Dobra, ja wysiadam z tematu. Odpowiedz Link
lubeka01 Re: Horalna pytanie 20.09.10, 15:48 horarman napisał: > Nie histeryzuj i zostaw to. Tak jak pisala Arcoiris Słonce i Wenus jak najbard > ziej mogą być wskaźnikiem pozytywnym w tym przypadku, lecz mogą być inne potwie > rdzające, lub inne przeszkadzające temu. Z całym szacunkiem, ćwiczyć można coś, > o czym masz pojęcie. Bez urazy, w Polsce nie ma gdzie i nie ma skąd się tego n > auczyć. Po pierwsze pytanie powinno raczej brzmieć "Kiedy ślub", a nie "Czy będ > ziemy razem". Niby to samo, a jednak... To ostatnie można interpretować w konte > kście "bo coś zlego się dzieje", jeśli tak, to starałbym się dowiedzieć (za pom > ocą astrologii lub bez niej) co się dzieje zanim powiedziałbym Tak przy dźwieku > weselnych dzwonów. Dobra, ja wysiadam z tematu. Daleko mi do histerii ) Jestem dociekliwa ot co Astrologia zajmuje sie kilka lat, specjalizuje sie w porownawczej, wiec swoja synastrie niemal doglebnie przebadalam. Nie pytam sie o jakosc swojego zwiazku, lecz o sygnifikatory w horarnej. No coz, skoro wysiadasz, pozostaje mi tylko grzecznie Ci podziekowac za poswiecony mi czas i uzbroic sie w cierpliwosc do czasu zakupienia ksiazki Frawley'a. Pozdr Odpowiedz Link
arcoiris1 Re: Horalna pytanie 20.09.10, 16:53 Lubeka, jesli jesteście "po słowie" to może wyraża to wlasnie apekt separacyjny, że juz sie stało, przygotowania do ślubu w toku, słowo sie rzekło, kobyłka u płotu. Popatrz czy czasem nie ma tam aspektów separacyjnych. Odpowiedz Link
lubeka01 Re: Horalna pytanie 20.09.10, 18:54 Arcoiris, owszem jest jeden aspekt separacyjny o orbie 7* miedzy Ksiezycem a Merkurym-wladca domu VII . Jezeli przyjmiemy, ze mnie reprezentuje Ksiezyc, to ta kwadratura separacyjna wydaje sie byc jak najbardziej na miejscu. Dziekuje za podpowiedz Odpowiedz Link
marychakrycha Re: rozwiazanie 20.09.10, 21:44 no i po ptokach, Yasmine miala racje przespali sie raz, facet byl cienki, nawet kwiatkow nie przyniosl i zwiazku nie bedzie pozdrowienia Odpowiedz Link