Dodaj do ulubionych

Ceres w koniunkcji z Lilith

03.06.12, 08:42
Witam!
Mam problem, co może oznaczać ta koniunkcja między Ceres a Lilith. Przeszukałem w internecie, znalazłem niektóre te interpretacje, ale wciąż nie zadowala mnie. Wszystko mi jedno czy to będzie napisane po angielsku, czy po niemiecku.......Muszę to znaleźć odpowiedź....
Gandalf
Obserwuj wątek
    • aarvedui Re: Ceres w koniunkcji z Lilith 03.06.12, 13:52
      szczepan4053 napisał:

> Witam!
      > Mam problem, co może oznaczać ta koniunkcja między Ceres a Lilith. Przeszukałem
      > w internecie, znalazłem niektóre te interpretacje, ale wciąż nie zadowala mnie

dziwię się, że ktoś w ogóle robi takie interpretacje drugorzędnego układu.
      to jest tylko wisienka na torcie, bez kontekstu jest bez znaczenia.

w interpretacji tego typu najpierw interpretuje się kontekst (robi cały tort), a potem można dodawać drugorzędne brzmienia (jest gdzie położyć te wisienki).
      jeśli nie ma tortu - to wiśnie nie będą wisieć w powietrzu.
      • lwi2 Re: Ceres w koniunkcji z Lilith 03.06.12, 16:10
        Niedawno była ich koniunkcja, 23 maja, sprawdź co się wtedy działo wokół, może pamiętasz. Ja miałam się opiekować pewną osobą, zostawiłam ją samą, potknęła się i potłukła, jakieś "zaniedbania w opiece" nastąpiły. Co ciekawe, niesprawność tej osoby ktoś ocenił jako wynikającą z jej niewłaściwego odżywiania (=Ceres). Sprawdź co pamiętasz, albo co gazety pisały tego dnia.

L.
        • foudre Re: Ceres w koniunkcji z Lilith 03.06.12, 22:11
          W moim bliskim otoczeniu jest kobieta, w jej horoskopie - Merkury w koniunkcji z Lilith i Ceres na Ascendencie.
          Kobieta ta urodziła córkę parę m-cy temu. Nie była w stałym związku z ojcem dziecka, dziecko było z tzw. wpadki, ojcostwo ustalono za pomocą testów. Zaczęła się walka o alimenty. Pewnie nigdy nie jest to łatwa i przyjemna sprawa, ale w tym przypadku nienawiść tej kobiety, wściekłość i chęć zemsty i wynikające z tego działania są zaskakujące dla całego otoczenia (także dla ojca dziecka). Malutkie dziecko zostało wrzucone w kocioł wrzących, toksycznych emocji.
          Bez uwzględnienia Lilith i Ceres w horoskopie taka postawa matki byłaby totalnie niezrozumiała.

Nawiązując do metafory aarvedui – czasem wisienki są w środku tortu, czasami nawet cały tort może być wiśniowy.
          • acrux_79 Re: Ceres w koniunkcji z Lilith 04.06.12, 00:12
            Dawno dawno temu astrologowie dawali sobie radę bez Urana, Neptuna i Plutona. Dlaczego więc mieliby przepaść z kretesem bez Lilith czy Ceres?
            • foudre Re: Ceres w koniunkcji z Lilith 04.06.12, 00:19
              dawno dawno temu ludzie wierzyli, że Ziemia jest płaska
              • acrux_79 Re: Ceres w koniunkcji z Lilith 04.06.12, 00:26
                Proponuję w takim razie od razu usunąć z interpretacji pięć planet podstawowych, Słońce, Księżyc i czynić interpretację za pomocą Eris, Ceres, Lilith, Selene, MakeMake, Juno, Varuny, oraz ciał z Uranian Schule. Będzie na pewno "ciekawiej". Po co się ograniczać, skoro starożytni astrologowie w większości przypadków wierzyło w płaską ziemię?
                ---
                Moc Astrologii: wielka baza danych osób, wydarzeń, oraz stron astrologicznych [gwiazdologia.com/blog/]
                • foudre Re: Ceres w koniunkcji z Lilith 04.06.12, 00:44
                  nie piszę o usuwaniu najważniejszych planet z interpretacji, lecz o dodawaniu nowych.
                  nasz świat się rozwija. nasza wiedza o nim również. można oczywiście nie przyjmować tego do wiadomości.
                  horoskop, o którym wspominałam powyżej, rozpatrywany tradycyjnie nie daje prawdziwego obrazu (Słońce w Wodniku, Księżyc na początku Koziorożca, w tym samym znaku ascendent z Merkurym); dopiero wzięcie pod uwagę Lilith i Ceres na ascendencie daje jasny obraz. oczywiście, najważniejsze w tym jest słowo "na ascendecie".
                  całkiem niedawno przeczytałam "Małe planety" Piotrowskiego i jestem pełna podziwu dla autora za rzetelność wykonanej pracy o małych planetach, których symbolika charakteryzuje zwiększającą się rolę kobiet na świecie. jestem pełna podziwu - szczególnie że jest mężczyzną smile
            • amita.b Re: Ceres w koniunkcji z Lilith 04.06.12, 08:57
              Dawno, dawno temu astrologowie zamiast Ceres &Com używali tzw. punktów arabskich. Każda planeta miała swój, każdy dom miał swój punkt, nawet taki punkt mógł mieć swój punkt. Jeśli ktoś interpretuje ogólnie wystarcza mu mniej punktów zaczepnych, do których przyczepia, lub z których czerpie informacje smile Bardziej szczegółowo -> więcej punktów w przestrzeni.

Pozdrawiam smile

• aarvedui Re: Ceres w koniunkcji z Lilith 04.06.12, 10:29
                amita.b napisała:

> Dawno, dawno temu astrologowie zamiast Ceres &Com używali tzw. punktów arabskich.

no nie wiem. bądź co bądź punkty to tylko matematyczne punkty - zawsze podkreśla się to, że w odróżnieniu od Planet - punkty nie "nadają" a jedynie filtrują, są medium, przekaźnikiem.
                natomiast małe planety czy gwiazdy stałe są realnymi obiektami.
                z tego co pamiętam to punkty arabskie liczy się na setki i są "wsparciem" do uzyskiwania bardziej konkretnych odpowiedzi na problemy.
                chyba jeśli patrzeć przez pryzmat "mocy" czy hierarchii ważności - to punkty są w sumie słabsze, bo nic nie nadają. ale tu już wkracza warsztat indywidualny. jeden woli "punkty", do drugiego lepiej "mówią" małe planety, inny wykłada kawę na ławę bez tego.
                • lwi2 Re: Ceres w koniunkcji z Lilith 04.06.12, 11:03
                  Ale to ciekawe połączenie i nawet jak wiadomo, że tysiące rzeczy może pokazywać, to warto to sobie uświadomić, nawet jako ćwiczenie. Sama napisałam z miesiąc temu, że będę miała koniunkcję tychże na nowiu prenatalnym (nów przed urodzeniem), czyli tranzyt koniunkcji Ceres-Lilith na nowiu prenatalnym. I wiecie co się okazało? Właśnie sobie to uświadomiłam. Wydarzenia tak się potoczyły, że znalazłam się w tym czasie w miejscu swojego urodzenia, czy raczej przed urodzeniem i byłam w mieszkaniu gdzie moi rodzice mieszkali! Było tam okno do samej ziemi, bardzo niebezpiecznie dla małego dziecka, rodzice się stamtąd wyprowadzili, z uwagi na mnie, czyli małe dziecko, do innego mieszkania gdzie takiego niebezpiecznego okna nie było (chyba jeszcze przed moim urodzeniem). Mówiłam obecnemu właścicielowi żeby postawił tam barierkę, bo .. dalej jest niebezpiecznie. Fajny przykład? Astrologia to także sztuka obserwacji. Byłam w tym mieszkaniu z moją mamą, która miała takie życzenie odwiedzając rodzinne strony, bez niej o tym oknie bym się nie dowiedziała i przykładu Ceres-Lilith by nie było.

L.
                  • szczepan4053 Re: Ceres w koniunkcji z Lilith 04.06.12, 20:07
                    Witam astrolodzy!
                    I dziękuje, że napisaliście do mnie. Nadal będę szukał co oznacza ta koniunkcja, mnie to niepokoi, że takim aspektem nie dawno przyszli na świat dzieci. Jakie będą oddziaływanie czy to pozytywne lub negatywne, z czym one będą mieli problemy czy to jest związane odżywianiem się, czy one zostaną pozbawieni zdrowej miłości ze strony matki, a to w ogóle ich potrzeby bycia opiekowania przez nich, faktycznie Lilith na to nie pozwoli, sprowadzi do zaburzenia, co Lilith chce udowodnić Ceres? Czasem Ceres chce uczynić ludźmi z poświeceniem, a Lilith mówi nie można, dlaczego? Należy pamiętać o tym, że Lilith jest potężną siłą uzdrowicielki! Gandalf
                    • nuvvo Re: Ceres w koniunkcji z Lilith 05.06.12, 17:34
                      szczepan4053 napisał:

> Witam astrolodzy!
                      > I dziękuje, że napisaliście do mnie. Nadal będę szukał co oznacza ta koniunkcja
                      > , mnie to niepokoi, że takim aspektem nie dawno przyszli na świat dzieci. Jakie
                      > będą oddziaływanie

narodzi sie pokolenie wrednych herod - babsztyli dazacych do unicestwienia gatunku meskiego ala seksmisja smile)))
    • labrom Re: Ceres w koniunkcji z Lilith 13.04.14, 14:59
      Proteusz ,a czy masz moze cos na temat ścislej koniunkcji Ceres i Chirona w Rybach? smile
      • proteusz30 Re: Ceres w koniunkcji z Lilith 13.04.14, 17:56
        Witaj labrom - sam mam ścisłą kwadraturę Ceres/Chiron w radixie urodzeniowym.

Ceres koniunkcja Chiron w Rybach, Copyright by Piotr Piotrowski "Małe planety, nowe odkrycie astrologii", wydanie 1, Studio Astropsychologii, Białystok 2010:

Aspekty Ceres z Chironem: Obecność tych konfiguracji planetarnych sprawia, iż urodzeni są szczególnie charyzmatyczni w troszczeniu się o siebie i innych. Często znajdują nietradycyjne rozwiązania pozwalajace uzyskać stan wewnętrznego oparcia. Pomaganie innym i wspieranie ich w rozwoju traktują jako środek pozwalający na uzdrowienie własnego życia. Często mogą stać się swositymi przewodnikami prowadzącymi innych do uzyskania wewnętrznego oparcia. Potrafią także uczyć innych bezwarunkowej miłości do całego stworzenia. Ich życie rodzinne było niezwykłe i w jakiś sposób nietypowe, zaś jako rodzice mogą troszczyć się o dzieci niemalże w mistrzowski sposób. Mimo to urodzeni rzadko są zadowoleni z siebie, dlatego nieustannie poszukują nowych rozwiązań, które mogłyby prowadzić ich do pełnej akceptacji siebie. Niemniej w przypadku nieharmonijnych aspektów (również pewien aspekt ścisłej koniunkcji) pomiędzy Chironem a Ceres urodzeni doświadczają w życiu wielu cierpień, poczucia opuszczenia i bezradności. Ich niebanalne podejście do życia staje się często źródłem poważnych problemów emocjonalnych. Jednostki te mają do pokonania wiele urazów wyniesionych z dzieciństwa, jak również muszą zaprzestać projektowania na innych swych katastroficznych wizji. Jedynie otwartość i nieustanne poszukiwanie nowych rozwiązań może stać się drogą pozwalającą odzyskać zaufanie do siebie i swoich możliwości. Muszą sobie uświadomić istnienie wolnej woli, starając się działać tak, aby nie poddawać się ani poczuciu winy, ani też lękowi przed przyszłością.

Życzę przyjemnej lektury i pozdrawiam wink proteusz30!
        • labrom Re: Ceres w koniunkcji z Lilith 13.04.14, 18:29

Bardzo dziekuje Proteusz, sprawiles mi duza przyjemnosc. Wszystko sie zgadza smile

proteusz30 napisał(a):

> Witaj labrom - sam mam ścisłą kwadraturę Ceres/Chiron w radixie u
          > rodzeniowym.
          >
          > Ceres koniunkcja Chiron w Rybach, Copyright by Piotr Piotrowski "Małe planet
          > y, nowe odkrycie astrologii", wydanie 1, Studio Astropsychologii, Białystok 201
          > 0:

>
          > Aspekty Ceres z Chironem: Obecność tych konfiguracji planetarnych sprawi
          > a, iż urodzeni są szczególnie charyzmatyczni w troszczeniu się o siebie i innyc
          > h. Często znajdują nietradycyjne rozwiązania pozwalajace uzyskać stan wewnętrzn
          > ego oparcia. Pomaganie innym i wspieranie ich w rozwoju traktują jako środek po
          > zwalający na uzdrowienie własnego życia. Często mogą stać się swositymi przewod
          > nikami prowadzącymi innych do uzyskania wewnętrznego oparcia. Potrafią także uc
          > zyć innych bezwarunkowej miłości do całego stworzenia. Ich życie rodzinne było
          > niezwykłe i w jakiś sposób nietypowe, zaś jako rodzice mogą troszczyć się o dzi
          > eci niemalże w mistrzowski sposób. Mimo to urodzeni rzadko są zadowoleni z sieb
          > ie, dlatego nieustannie poszukują nowych rozwiązań, które mogłyby prowadzić ich
          > do pełnej akceptacji siebie. Niemniej w przypadku nieharmonijnych aspektów (ró
          > wnież pewien aspekt ścisłej koniunkcji) pomiędzy Chironem a Ceres urodzeni dośw
          > iadczają w życiu wielu cierpień, poczucia opuszczenia i bezradności. Ich nieban
          > alne podejście do życia staje się często źródłem poważnych problemów emocjonaln
          > ych. Jednostki te mają do pokonania wiele urazów wyniesionych z dzieciństwa, ja
          > k również muszą zaprzestać projektowania na innych swych katastroficznych wizji
          > . Jedynie otwartość i nieustanne poszukiwanie nowych rozwiązań może stać się dr
          > ogą pozwalającą odzyskać zaufanie do siebie i swoich możliwości. Muszą sobie uś
          > wiadomić istnienie wolnej woli, starając się działać tak, aby nie poddawać się
          > ani poczuciu winy, ani też lękowi przed przyszłością.
          >
          > Życzę przyjemnej lektury i pozdrawiam wink proteusz30!
        • proteusz30 Re: Ceres w koniunkcji z Lilith 17.04.14, 19:15
          Witaj labrom, przesyłam jeszcze interpretacje Ceres i Chirona w Rybach:
          (1) CHIRON w RYBACH (Piotrowski):
          Przede wszystkim musisz nauczyć się wrażliwości, jednak nie takiej, która będzie słabością charakteru, lecz tej będącej twoją niezłomną siłą. Miłość bliźniego ma być zakorzeniona w rdzeniu jaźni. Wiele okoliczności, które mają miejsce w twoim życiu, może jawić się, jako misja do wypełnienia. Jesteś w szczególny sposób prowadzony i przez cały czas uczony sposobu kochania innych. Czekają Cię takie doświadczenia, które pomogą zrozumieć sens egzystencji.
          Kolejną kwestią jest nauka współczucia i współodczuwania, jako niezbędnych przesłanek osiągnięcia pełnej duchowości. Empatia oraz głęboka zdolność rozumienia innych są podstawowym kierunkiem rozwoju duszy. Poprzez otwartość na doświadczenia innych osób możesz dokonać szybszego postępu na drodze rozwoju. Chiron daje świadomość, iż świat nie jest jedynie mieszaniną molekuł i atomów, lecz przede wszystkim funkcjonuje on dzięki spirytualnej i transcendentalnej idei, dlatego możesz przechodzić niekiedy bolesne doświadczenia, prowadzące jednak do otworzenia się na tę bardziej metafizyczną rzeczywistość. Musisz jednak kontrolować swe iluzje i wykształcony proces samooszukiwania. Ponadto, powinieneś zapanować nad poczuciem samotności, która może się pojawić wraz z pogłębieniem się procesu samodoskonalenia oraz wiedzieć, że jest ono jedynie ułudą i majaczeniem ego, bowiem dusza zawsze jest samotna.
          (2) Ceres w Rybach (Piotrowski):
          Rodzice urodzonych byli bardzo wrażliwi i delikatni, mogli również być wobec własnych dzieci zbyt ulegli i subtelni. Urodzeni rzadko odczuwają siłę swoich rodziców, bowiem w domu zawsze panowała atmosfera pełna serdeczności, altruizmu i poświęcenia. Dla rodziców wychowywanie dzieci mogło być ich ostatnią deską ratunku, pozwalającą rozwiązać życiowe problemy, dlatego ich stosunek do urodzonych zawsze był pełen miłości i oddania. Osoby z Ceres w Rybach szukają wsparcia w możliwości poświęcania się dla innych, tracąc jednocześnie własną autonomię i niezależność. Choć wychowanie mogło wydawać się pozornie idealne, to jednak pozostawiło po sobie wiele neurotycznych tendencji, poczucie braku realizmu i zachwianie hierarchii wartości. W przypadku nieharmonijnie aspektowanej Ceres urodzeni mogą szukać poczucie bezpieczeństwa w nałogach, ucieczce w świat fantazji i snuciu całkowicie nierealnych planów. Fundamentalnym zadaniem urodzonych jest ścisłe i wyraźne określenie własnych granic, uwolnienie się od wielu kompleksów i zahamowań, a także zrozumienie, iż poświęcanie się dla innych nie może odbywać się kosztem samego siebie. Urodzeni mogą być także pełni lęków, dlatego wolą odnaleźć swe bezpieczeństwo w sytuacji, gdy są od kogoś zależni. Osoby te potrzebują odczuwać niemalże metafizyczną więź z innymi osobami, tracąc przy tym poczucie własnej indywidualności. Rodzice urodzonych nie przywiązywali dużej wagi do rozwoju ich odrębności, autonomii i samodzielności, dlatego osoby te mają problemy z samookreśleniem, przez co wolą szukać bezpieczeństwa i oparcia nie w sobie, lecz w innych ludziach. To zaś staje się przyczyną uzależnienia od otoczenia oraz braku wyraźnej umiejętności w określeniu swych zdolności czy mocnych stron charakteru. Urodzeni powinni pamiętać, iż wychowując własne dzieci, muszą nie tylko dać im potrzebne wsparcie, lecz także rozwijać w nich samodzielność i niezależność.
          Życzę przyjemnej lektury i pozdrawiam proteusz30 wink
          • labrom Re: Ceres w koniunkcji z Lilith 17.04.14, 22:50
            Fundamentalnym zadaniem urodzonych je
            > st ścisłe i wyraźne określenie własnych granic, uwolnienie się od wielu komplek
            > sów i zahamowań, a także zrozumienie, iż poświęcanie się dla innych nie może od
            > bywać się kosztem samego siebie. Urodzeni mogą być także pełni lęków, dlatego w
            > olą odnaleźć swe bezpieczeństwo w sytuacji, gdy są od kogoś zależni. Osoby te p
            > otrzebują odczuwać niemalże metafizyczną więź z innymi osobami, tracąc przy tym
            > poczucie własnej indywidualności. Rodzice urodzonych nie przywiązywali dużej w
            > agi do rozwoju ich odrębności, autonomii i samodzielności, dlatego osoby te maj
            > ą problemy z samookreśleniem, przez co wolą szukać bezpieczeństwa i oparcia nie
            > w sobie, lecz w innych ludziach. To zaś staje się przyczyną uzależnienia od ot
            > oczenia oraz braku wyraźnej umiejętności w określeniu swych zdolności czy mocny
            > ch stron charakteru. Urodzeni powinni pamiętać, iż wychowując własne dzieci, mu
            > szą nie tylko dać im potrzebne wsparcie, lecz także rozwijać w nich samodzielno
            > ść i niezależność.
            > Życzę przyjemnej lektury i pozdrawiam proteusz30 wink

Bingo! smile
    • lwi2 Re: Ceres w koniunkcji z Lilith 17.04.14, 21:36
      No ja mam opozycję Ceres i Lilith i opis PP bardzo pasuje do mojej sytuacji, ale dopiero teraz wiem o tym, ciekawe... Pisałam już w tym wątku i "byłam na tropie", jak się okazuje, ale dopiero niedawno się dowiedziałam jakich to poważnych zaniedbań w opiece nade mną się dopuszczono w dzieciństwie. Tak, że punkt dla PP (i Proteusza, że przypomniał PP).

Lwi
    • szczepan4053 Re: Ceres w koniunkcji z Lilith 23.04.14, 17:15
      Szanowna Pani am98, to jest mój tekst intrepretacyjny
      Copyright by program astrologiczny „ASTROLOG” 3.8. , 2014 –
      Jan Chwiszczuk & Zbigniew Arański. CERES – koniunkcja – LILITH, bardzo proszę o usunięciu opisu interpretacyjnego. Dziękuje Gandalf
      • aarvedui Re: Ceres w koniunkcji z Lilith 23.04.14, 17:39
        "Jan Chwiszczuk & Zbigniew Arański".

Nie widzę tutaj nigdzie żadnego "Gandalfa".

Proszę się przedstawić jak normalny człowiek. I tak dużą uprzejmością będzie, kiedy nikt nie będzie weryfikował tożsamości nicka w internecie.

Podpisano - Napoleon I, Cesarz Francuzów.
        • szczepan4053 Re: Ceres w koniunkcji z Lilith 23.04.14, 17:43
          Proszę napisać, kto napisał interpretacje?
          • aarvedui Re: Ceres w koniunkcji z Lilith 23.04.14, 17:56
            No właśnie, kto napisał ?

Czy osoba, która napisała interpretację jest tą samą osobą co jakiś anonimowy nick z internetu ?

Skąd mamy mieć pewność ? Dysponujesz waćpan rękopisem, dowodem, że Tyś autorem, oraz że Twój nick jest tożsamy z autentycznym autorem tekstu ?

Podpisano - Saruman, Książę Isengardu, Koziej Wólki i okolic
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka