Dodaj do ulubionych

Synteza jest też bardzo ważna

14.08.12, 12:40
Tu na forum analizujemy,analizujemy ,a nikt tu nie mówi o syntezie,spojrzeniu "z lotu ptaka " ,
o intuicji niezbędnej do właścwego oglądu kółka.Czytaliście może,że polski astrolog Leszek Szuman potrafił podobno spojrzeć w kółko radiksu i wydawał od razu syntetyczny,"laserowy"osąd- np. stwierdzenie typu "chytry dureń".Czy tak potraficie? "Nadwrażliwa altruistka", " inteligentna oaza spokoju"smile)
Chyba bez obsadzenia w radiksie astrologa znakow Ryb i Skorpiona nie da się dokonywać dobrej intuicyjnej syntezy? Nadmiar analizy bardzo zaciemnia....
Obserwuj wątek
    • aarvedui Re: Synteza jest też bardzo ważna 14.08.12, 17:47
      gronia10 napisała:

> Tu na forum analizujemy,analizujemy ,a nikt tu nie mówi o syntezie,spojrzeniu
      > "z lotu ptaka " ,
      > o intuicji niezbędnej do właścwego oglądu kółka.Czytaliście może,że polski as
      > trolog Leszek Szuman potrafił podobno spojrzeć w kółko radiksu i wydawał od r
      > azu syntetyczny,"laserowy"osąd- np. stwierdzenie typu "chytry dureń".Czy tak
      > potraficie? "Nadwrażliwa altruistka", " inteligentna oaza spokoju"smile)
      > Chyba bez obsadzenia w radiksie astrologa znakow Ryb i Skorpiona nie da się
      > dokonywać dobrej intuicyjnej syntezy? Nadmiar analizy bardzo zaciemnia....

no nie wiem, rzucanie kawiarnianymi bonmotami kojarzy mi się z "cyrkowym" traktowaniem astrologii jako np.urozmaicenia imprezy. tak mógłby się popisywać archetypowy Bliźniak albo Lew.

a synteza "z lotu ptaka" to sprawa ewidentnie przyporządkowana znakowi Strzelca - krzyż informacyjny zodiaku to to krzyż zmienny. Panna będzie analizować do śmierci najmniejsze węzełki, Bliźniak będzie skakał z miejsca na miejsce a Ryby odpłyną w odniesienia do absolutu.

Skorpion, choć coś tam może dostrzegać, to albo zatrzyma dla siebie, albo mogą być to jego własne urojenia, poza tym Skorpion nie jest od towarzyskiego rzucania astro-bonmotów. Skorpion ma swój świat.
      • tina544 Re: Synteza jest też bardzo ważna 15.08.12, 12:35
        Żeby wydać "syntetyczny, laserowy osąd" trzeba mieć wiedzę i doświadczenie Leszka Szumana.
        • gronia10 Re: Synteza jest też bardzo ważna 15.08.12, 14:43
          Tino,uczeń zawsze powinien wzorować sie na Mistrzu,a nawet go prześcignąćsmile),poza tym nie zrozumiałaś idei tego postu? Rola intuicji w prawidłowej interpretacji kółka bo duzo tu mówimy o analizie zamiast się podzielić warsztatem zbierania nitek w jeden wzór.Pozdrawiam serdecznie.
      • princesswhitewolf Re: Synteza jest też bardzo ważna 16.08.12, 19:12
        aarvedui napisał:

>no nie wiem, rzucanie kawiarnianymi bonmotami kojarzy mi się z "cyrkowym" traktowaniem astrologii

Dokladnie. I jakze szkodliwe upraszczajaca
    • tina544 Re: Synteza jest też bardzo ważna 15.08.12, 18:50
      Myślę, że co innego "warsztat" a co innego intuicja. Ja też Cię pozdrawiam smile
      • gronia10 Re: Synteza jest też bardzo ważna 15.08.12, 20:43
        Dajże spokój Tino,myślałam, że na forum można pisac skrótami myślowymi.
    • romy_sznajder Re: Synteza jest też bardzo ważna 16.08.12, 03:15
      Czytalismy pewnie wszyscy i pewnie wszyscy umiemy. Z tym, ze to, co wg "zalozycielskiej legendy" Szumana jest co najmniej wartosciujace ('chytry duren' to przeciez obrazliwy epitet) - juz sie nie zgadzamywink

Nie wiem , czy na tym forum akurat analizujemy, wydaje mi sie, ze wlasnie oceniamy. Tzn. ocenia ta wiekszosc chetnie piszacych poczatkujacych. Kiedys bylo kilka madrze pisacych osob, juz nie pisza. Z dluzszych postow - nie oceniajacych - jest Tamara, ale jak na jej wiedze przystalo, sadze, niedlugo da sobie spokoj z darmowa analiza. Czasem komus od niechcenia zdarzy sie dluzszy post, ale najczesciej sa to wlasnie oceny, choc nie tak glupio radykalne, jak te schumanowskie.

Ja nie jestem fanka Szumana. Dla mnie to bardziej popularyzator astrologii, niz jej nauczyciel, w zadnej z jego ksiazek nie znalazlam nic wartosciowego dla mojego warsztatu.
    • gronia10 Re: Synteza jest też bardzo ważna 16.08.12, 09:57
      ECh Neptun mi chyba ostatnio precyzję mysli rozmywasmile)przykład okazuje się wybralam niefortunny ,a mówiąc krótko : fascynuje mnie to czy posługując się poza ananlizą ,głownei intuicją da się laserowo wstrzelić w "istotę" czyjegoś kółka bo jednak musicie przyznac,że sedno,jądro naszej osobowości każdego z nas DA się określić dwoma krotkimi haslami.
      • aarvedui Re: Synteza jest też bardzo ważna 16.08.12, 13:21
        to odpowiedz sobie na pytanie, czy osoba nie posiadająca żadnej astrologicznej wiedzy - kompletnie zielony człek - może "intuicyjnie" wyczytać, ot, tak w dwóch zdaniach, charakter człowieka z podanego radiksu.
        wszakże - intuicja jest wszystkim, a analiza niczym.

podpowiedź krzyż informacji - krzyż zmienny. sekwencja - Bliźniak, Panna, Strzelec, Ryby. sekwencja ewolucji zodiakalnej. etc.

doprawdy, jak to napisała romy, czasem trudno jest tu prowadzić dyskusję, bo większość zlewa podstawy astrologii i tylko wymienia opinie i "wydajemisię"
        • gronia10 Re: Synteza jest też bardzo ważna 16.08.12, 18:48
          To nie ja lecz Ty napisałeś,ze analiza jest niczymsmile)>Pewnie to moja wina,ze idea wątku gdzieś się zapodziała,a zostało pouczanie,trudno.Pozdrawiam wszystkich.
      • princesswhitewolf Re: Synteza jest też bardzo ważna 16.08.12, 19:14
        bo jednak musicie przyznac,że sedno,jądro naszej osobowości każdego z nas DA się określić dwoma krotkimi haslami

niestety nie przyznaje sie do tego typu uproszczen i banalizowania struktury osobowosci czlowieka.
    • foudre Re: Synteza jest też bardzo ważna 16.08.12, 22:06
      Leon Zawadzki wiele lat temu interpretując mój horoskop użył kilka razy takiego lapidarnego określenia mojej osoby składającego się z 3 słów. Uważam, że było i nadal jest ono bardzo trafne. Bliscy mi ludzie też tak uważają.

I wg mnie - tak, można całkiem trafnie określić osobowość człowieka za pomocą kilku słów. Wydaje mi się, że jest do tego potrzebna nie tylko intuicja, lecz także umiejętność przełożenia owej intuicji na język. Być może jest to talent literacki, którego ani Szumanowi ani Zawadzkiemu odmówić nie można.
      A potem można się bawić w analizy do samej śmierci smile
      • gronia10 Re: Synteza jest też bardzo ważna 17.08.12, 11:40
        Oj tak,na pewno masz rację,ze trzeba mieć też talent językowy,a tego wspomnainemu P.Zawadzkiemu nie brakuje gdy czyta się ejgo notatki na Logonii.
        Mówi się,ze Slońe w znaku, Asc.i Księzyc w znaku to najważniejszy pęk kluczy do osobowości,no to może tak w trzech słowach:
        ja jestem wrażliwą choć upierdliwą kumpelką -kto zgadnie w jakich znakach mam Księzyc,Asc.i Slońce?smile)
        • lwi2 Re: Synteza jest też bardzo ważna 17.08.12, 14:21
          Gronia, wolę tłumaczenie niż zgadywanie, Ryby, Panna i coś tam (Wodnik?), napisz co masz i daj to jako przykład, ale nie tylko takiej zbitki, bo może można to ładniej powiedzieć jakoś.
          Ja mam wszystkie 3 wskaźniki w żywiole powietrza, Słońce w Bliźniętach, Księżyc w Wodniku, Ascendent w Wadze, jak byś to opisała takim "skrótem"?
          Ja dla żywiołu powietrza używam skrótu "jest wszędzie" i coś w tym jest w moim przypadku.

Lwi
          • gronia10 Re: Synteza jest też bardzo ważna 17.08.12, 17:04
            Lwi ,jest tak:
            Księżyc w Raku,Asc.w Pannie Słońce w Strzelcusmile),może wymyslisz lepszą moją definicję,bardziej adekwatną?smile)
            • lwi2 Re: Synteza jest też bardzo ważna 17.08.12, 18:46
              To raczej za mało żeby podać czyjąś "definicję", ja tak nie umiem, wolę analizować cały horoskop.
              Ale jeżeli już tak się bawić, to może tzw. syntetyczny znak zodiaku, czyli zliczyć wszystkie żywioły i jakości, według jakiegoś klucza (ile planet i innych punktów, które jak punktujemy) i podać "znak syntetyczny". Można takim znakom przypisać "definicje", ja jestem Wodnik i "stabilizacja nowych poglądów" (że stałe powietrze). Ma to sens jak znak syntetyczny jest wyraźny, ale jak komuś wychodzą 4 znaki syntetyczne to już sensu nie ma.

Lwi
              • gronia10 Re: Synteza jest też bardzo ważna 18.08.12, 08:59
                A jednak mnie dręczy problem,który może ad hoc zilustruję tak: istnieje przecież jakaś kociość,coś co sprawia,ze kota nigdy nei pomylimy z psem,musi być zatem jakiś syntetyczny składnik horoskopu róznicujący na tzw.pierwszy rzut oka.Kota nie analizujemy, stwierdzamy kociość i juz wiemy,ze to nie pies.Ja mam w głowie kólka moich bliskich i też jakąs specyficzną horoskopowość matki,ojca,siostry.Dla mnie np. istotnym skladnikiem syntezy nei są żywioły , a aspekty ilościowo,jakościowo, ta koleżankaZosia Samosia z 8 opozycjamismile
                • lwi2 Re: Synteza jest też bardzo ważna 18.08.12, 12:45
                  Gronia, dla Ciebie żywioły nie są bardzo istotne, ponieważ już na poziomie 3 podstawowych wskaźników masz 3 różne żywioły - ogień, woda i ziemia. A być może właśnie nierównowagę w aspektach. Dla każdego co innego będzie tym wyróżnikiem, jednego wzoru dla wszystkich nie ma.
                  Jeśli chodzi o szybkość oglądu, to dość przydatna jest np. ostatnia planeta w szeregu według stopnia. Ale znowu, ja akurat mam obsadę 30 stopnia i to "widzę", a innych rzeczy, których nie mam, pewnie "nie widzę" od razu.

Lwi

Lwi
            • foudre Re: Synteza jest też bardzo ważna 17.08.12, 22:25
              Trzeba odnaleźć dominantę horoskopu i w oparciu o dominantę próbować ułożyć taki "aforyzm".
              Wskazywanie pozycji Sł., Ks., czy Asc. jest analizą, a nie syntezą.

Dominanta mojego horoskopu - Księżyc koniunkcja Jowisz w Baranie w I domu, Mars na osi, przewaga żywiołu ognia - Zawadzki nawiązał do tego, że lubię się szarogęsić smile
              • gronia10 Foudre, ja 18.08.12, 08:53
                bym powiedziała żeś jest energiczny królewiczsmile)
    • am98 Re: Synteza jest też bardzo ważna 17.08.12, 00:07
      Zwolennikiem "intuicyjnego interpretowania" horoskopów był kiedyś Tomasz Stąpor z Astrolabium (może i teraz jest?, nie wiem), w każdym bądź razie podkreślał, bądź doceniał rolę intuicji. Pamiętam, na kursie kilka lat temu "uczyliśmy się "intuicyjnego interpretowania" horoskopów. Jeżeli temat Cie interesuje - zajrzyj na ich stronę.
      • gronia10 Re: Synteza jest też bardzo ważna 19.08.12, 13:35
        Ciekawe,że po obejrzeniu pewnej liczby horoskopów w głowie,przynajmniej mojej, powstaje taki
        aforyzm,etykeitka,którą,może niesłusznie mózg mój wkleja w ogląd kolejnego horoskopu.
        Na przykład gdy widzę trygon wodny zawsze mi się nasuwa"chodząca dobroć",a przecież wyciągnęłąm taki wniosek z niedużej liczby przykładów,choć akżda z tych osób faktycznie "udowodniła"swoją dobroć,chęc poświęcenia się .Macie też tak przy interprtacji? Zaciemnia czasem obraz całości ale czy na pewno? Ta cecha dominująca /nie planeta!/ często jst wspólnym mianownikeim,determuje nawet inne zachowania,motywy,postawy,takie są moje obserwacje.
        • gronia10 Lwi, 19.08.12, 16:03
          przeczytałam Twój tekst o depresji i tż wspominasz w nim o sylwetce psychicznej jaką daje koniunkcja Księżyc -Saturn czyli cos co naznacza horoskop "kociością" - to "smutas".
          Mam kolegę,który ma przezwisko Siła Spokoju,aż wkurza brakeim emocji,zimną krwią w każdej sytuacji,niczego się nie boi,ma nieaspektowany Księżyc w Skorpionie w i tymże Skorpionie Marsa!
        • foudre Re: Synteza jest też bardzo ważna 21.08.12, 22:29
          wielki trygon wodny może uwidocznić się jako "chodząca dobroć", jednak co w przypadku gdy dominantą takiego horoskopu będzie np. Mars w ostrych aspektach do Saturna i Plutona? taki człowiek będzie karmił rybki, z uczuciem czyścił rybkom akwarium, co nie przeszkodzi mu wykazywać się wyjątkowym okrucieństwem wobec swoich podwładnych.
          więc syntetyczne okreslenie takiego człowieka jako "chodzącej dobroci" byłoby jednak ryzykowne...
          dokonując syntezy trzymałabym się jednak dominanty horoskopu, a nie pobocznych wątków.
          • gronia10 Foudre, 21.08.12, 22:40
            masz sporo racji w tym co piszesz, synteza ma dużo pułapek,jak jej dokonać mając ,ajk w tym przykładzie ,przeciwstawne aspekty.Dominanta horoskopu powiadzasz?Za malo mam doświadczenia,trzeba by prześledizć an wielu przykładach.mimo wszytsko upieram się,ze CZASEM
            pewien układ w horoskopie jest albo łyżką dziegciu albo miodu i nadaje "smak" konkretnemu kółku,nawt dominanta tego smaku nie pzebije.Pisalam tu do Lwi o Saturn Księżyc-osoby z taką koniunkcją są naprawdę smutasami i mają usposobienie zakonnika,pustelnika ,przynajmneij te,które ja znam i dominanta a nic tu ani nie pomaga ani nie wyjasnia.
            • foudre Re: Foudre, 22.08.12, 13:24
              dominanta nie kasuje wpływów pozostałych czynników w horoskopie, ale je DOMINUJE. z moją ognisto-marsową dominantą nadal mam ascendent w Rybach, Słońce w Pannie, itd. i te wpływy nadal są i obowiązkowo należy je analizować. jednak jeśli chodzi o takie szybkie, syntetyczne ujęcie, o którym piszesz na początku wątku, będzie ono trafne o ile będzie dotyczyć dominanty, a nie pojedynczego aspektu (nawet tak wyrazistego jak koniunkcja).

mam bardzo bliską znajomą z koniunkcją Saturna i Księżyca w Pannie i stellium w Strzelcu w III domu - to jedna z najbardziej towarzyskich osób jakie znam, organizatorka większości studenckich imprez.

Prinke w "Vademecum polskiego astrologa" podaje takie krótkie, lapidarne opisy dla każdego aspektu (np. koniunkcja Księżyc / Saturn = melancholia). Jednak nie można takich opisów brać pod uwagę w syntetycznym ujęciu całego horoskopu, przydają się one natomiast podczas analizy.
              • black_halo Re: Foudre, 23.08.12, 00:04
                > dominanta nie kasuje wpływów pozostałych czynników w horoskopie, ale je DOMINUJ
                > E.

U mnie wypada Merkury w Strzelcu w koniunkcji z Jowiszem i uwazam, ze moja gadatliwosc moze zabic innych ;D Mam tez sklonnosc do przesady w kazdej dziedzinie, a szczegolnie snucia czarnych scenariuszy. Naprawde powinnam zmienic zawod i zajac sie pisaniem dramatycznych powiesci - w koncu w luznej koniunkcji jest tez Neptun w X domu juz a wszystko razem w trygodnie do Wenus. A ja siedze i sie marnuje projektujac czesci do maszyn tongue_out

• aarvedui Re: Synteza jest też bardzo ważna 22.08.12, 02:36
            foudre napisała:

> wielki trygon wodny może uwidocznić się jako "chodząca dobroć",

mnie to się raczej kojarzy jako "chodząca pijawka" ;>
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka