Dodaj do ulubionych

Ksiezyc-Saturn

29.08.12, 23:20
Chcialam sie zapytac jak moge skanalizowac ta opozycje. (Ksiezyc w 5d. W koziorozcu) Saturn w Raku w 10d.
Obserwuj wątek
    • labrom Re: Ksiezyc-Saturn 30.08.12, 00:00
      Poczytaj ten wątek : )

forum.gazeta.pl/forum/w,11132,138238655,138238655,Okropne_samopoczucie_dol_wszech_czasow_.html
      • acrux_79 Re: Ksiezyc-Saturn 30.08.12, 01:53
        Dodam od siebie, że opozycja pomiędzy nie-opozycyjnymi domami wskazuje na co najmniej dwie rzeczy:
        - dużą orbę
        - dyskusyjne położenie jednej z planet na końcu domu (zdaje się, że Saturn na końcówce X domu), dające pewną trudność, zwłaszcza przy lekko niepewnej godzinie

Więc jest całkiem możliwe, że jest to opozycja, która rozgrywa się pomiędzy domami V i XI. Taki model, jeśli przyjmiemy, że Koziorożec włada V wierzchołkiem, a Rak XI, wskazuje, że wątek przyjaźni i idei może być w życiu b. istotny. Być może znajomości, albo rzeczy, które dana osoba chciałaby pokazać swoim bliskim, są obarczone pewnym ciężarem gatunkowym, albo nie dają się zaszczepić.

Uwaga - jest to b. duża generalizacja, ale opozycja Księżyca i Saturna jest również generalizacją. Wychodzę z założenia, że "moc sprawcza" Saturna na XI wierzchołku (lub w pobliżu) ma większy ciężar gatunkowy. Ale Księżyc i jego znaczenie też powinny zostać omówione. Tutaj przypomina to monetę, opozycja przypomina dwie strony monety. Ja przedstawiłem awers, ale być może rewers jest też istotny.
        • chlopolapka Re: Ksiezyc-Saturn 30.08.12, 02:16
          No faktycznie Saturn jest w 11d. orba 3separacyjna. Glownie chodzi mi o to jak to skanalizowac. Myslalm o tym ksiezycu w 5 wiec moze jakas tworczosc, co pasuje do takiego Ksiezyca?
          • chlopolapka Re: Ksiezyc-Saturn 30.08.12, 02:20
            Dodam jeszcze ze ksiezyc odbiera kwadrat od Marsa i Jowisza (8d. Baran) i kwadrat od Urana w 3d.wadze.
            • acrux_79 Re: Ksiezyc-Saturn 30.08.12, 03:56
              Księżyc w Koziorożcu opp do Saturna w Raku?
              Kanalizowanie może odbywać się w wielu dziedzinach:
              - praca z ziemią (dosłownie: ogrodnik, leśnik, rolnik)
              - praca fizyczna
              - medycyna (jako remedium na słabsze zdrowie np)
              - doradca finansowy ("jak wydawać, by najmniej stracić")

Twórczość? Wszyscy marzą o takim remedium, ale w ostateczności 90% ląduje przed TV, Youtube, albo Facebookiem. Mało kto pisze wiersze, maluje talerzyki, śpiewa publicznie piosenki, albo prowadzi bloga fotograficznego. W przypadku tej opozycji naprawdę trudno mi coś więcej powiedzieć. To wciąż jednak generalizowanie.
              • chlopolapka Re: Ksiezyc-Saturn 31.08.12, 00:45
                Maluje, ale myslalam zeby przezucic sie na gline albo rzezbe w kamieniu, jakos bardziej mi to pasuje do koziorozca. Jesli macie jakies inne pomysly na ten uklad to bede wdzieczna..
                Jak to jest z to kanalizacja, jesli ktos wyzywa sie w jakiejs dziedzinie i teoretycznie energia tego aspektu jest wyladowana to czy mimo to moze sie ten aspekt znowu pokazywac w jakiejs innej dziedzinie?
                Jako dziecko mialam straszne bole glowy(ze stresu) kiedys pewna astrolog powiedziala, ze to dobrze bo przez to aspekt Marsa w baranie i Ksiezyca wyladowal sie i juz nie bedzie przeszkadzac. zgadzacie sie z takim podejsciem?
                • acrux_79 Re: Ksiezyc-Saturn 31.08.12, 06:00
                  No właśnie. Okazuje się, że to nie opozycja, tylko półkrzyż, z Marsem na wierzchołku Barana i z Saturnem i Księżycem na ramionach tej figury. wink

I tak od nitki do kłębka coraz więcej danych.
                  Co do pojedynczego aspektu Księżyc - Mars "bóle głowy" jakoś do mnie nie przemawiają. Znam osobę z koniunkcją tych planet w Baranie bez bólów głowy, a mnie głowa często bolała, pewnie za sprawą Mars/Uran. Więc nie wiem czy to dobrze, czy to źle. Być może sytuacja rodzinna wyzwalała te "bóle" głowy, ale to już zupełnie inna historia. Bo Księżyc w znaku Satuna i w opozycji do Saturna daje duży dyskomfort uczuciowy, tak ogólnie.
                • princesswhitewolf Re: Ksiezyc-Saturn 31.08.12, 11:51
                  nie sadze aby ci brakowalo akurat polotu artystycznego.

Saturn w Raku, w upadku Ksiezyc podobnie. Problem z mysleniem strukturalnym, umiejetnoscia wyrazania emocji tez
                  Moim zdaniem raczej powinnas sie zaczac uczyc PRAKTYCZNEJ realizacji w zyciu zewnetrznym przez dzialania majace zaczepienie w realiach: praca, biznes, organizacja dzialan codziennych gdzie widac rezultaty namacalne. Mars w Baranie tez sie zrealizuje. Umiejetnosc wspolpracy z ludzmi i wyrazania emocji w codziennych kontaktach

Ale aby o calosci mowic musialabys wkleic caly horoskop
                  • acrux_79 Re: Ksiezyc-Saturn 01.09.12, 21:32
                    Właśnie to. Praktycyzm jest bardzo dobrym lekarstwem na stany lękowo - ambicjonalne. A Księżyc - Saturn niestety te stany eksponuje. Często jest to konflikt pomiędzy codziennością (mentalnością) a wymaganiami (osądzaniem). Księżyc vs Saturn. Dlatego spełnianie się w obowiązkowości, praktycyźmie, pracowitości jest realnie uleczające.
                • princesswhitewolf Re: Ksiezyc-Saturn 31.08.12, 11:54
                  Maluje, ale myslalam zeby przezucic sie na gline albo rzezbe w kamieniu,

to zawsze z latwoscia przychodzi tym z Saturnem w upadku w Raku bo lubia bujac w oblokach i unikac stawania twarza w twarz z jakas tam nieporadnoscia. Niemiej jednak to nic nie zmieni...
                • am98 Re: Ksiezyc-Saturn 02.09.12, 23:48
                  Znam kilka takich przypadków, gdzie albo Księżyc w Koziorożcu, albo Księżyc/Saturn, co "przeradza się" w urabianie formy i ma to zawsze wydźwięk artystyczny, charakter jakiejś sztuki: fryzjerstwo, tatuowanie, makijaż, robienie paznokci. Osoby robią to w ramach hobby, albo zarobkowo, gdzie jest to pierwszy, albo drugi dochód, ale nie żadne tam wielkie pieniądze. Niby nic, ale to żmudna praca. Zdałam sobie sprawę właśnie, że wszystkie te zajęcia dotyczą ludzkiego ciała; to urabianie, obrabianie, polepszanie, deformowanie, bądź formowanie ciała, czasem na zawsze, jak tatuaż. Natomiast Panny (z czymś w Pannie) zajmują się rękodziełem też w ramach hobby, albo dodatkowo zarobkowo: to jest robienie biżuterii (ręczne, bez udziału maszyn), robienie kartek okolicznościowych (pocztówek), czy niby zwykłe pieczenie ciast.
                  • lwi2 Re: Ksiezyc-Saturn 03.09.12, 11:53
                    U Ciebie istotne jest, że Saturn-Księżyc (w recepcji wzajemnej, silne bardzo czyli), są u podstawy kardynalnego Półkrzyża z Marsem w Baranie (silny) na wierzchołku (+ Jowisz, też ognista planeta).
                    Baaaardzo dynamiczna konfiguracja, jest sens się zastanawiać jak spożytkować taki "dynamit".
                    Podpowiedziałabym żebyś zwróciła uwagę na konfigurację jaką tworzy Mars z Plutonem i z Lilith, jeśli patrzę w dobry horoskop (właśnie). To podkreśla, że "moc" to Ty masz. Zawodowo pewnie się jakoś realizuje, w każdym razie powinno, taki "dynamit" na pewno się nie marnuje. Drugi kardynalny Półkrzyż z Księżycem na wierzchołku (recepcja z Saturnem) i Uran-Mars u podstawy. Nie wiem czy pisałaś o swojej pracy coś. Dopiero jeżeli praca nie realizuje horoskopu (w co wątpię) można zastanawiać się nad jakimś hobby, które by go realizowało.
                    Pojedynczo aspektów w zasadzie się nie interpretuje, może o tyle, że masz najwięcej kwadratur (tak?), dopiero w konfiguracji widać o co chodzi i w połączeniach konfiguracji.
                    A Twoja opozycja Księżyc - Saturn w kilku konfiguracjach uczestniczy, planety z tej opozycji.
                    Ceres włącz koniecznie do interpretacji.
                    I jeszcze jedno - artystycznej realizacji w glinie czy w kamieniu, to ja tu nie widzę (mogę się mylić oczywiście), raczej praca z ludźmi.

Lwi
                    • chlopolapka Re: Ksiezyc-Saturn 03.09.12, 14:49
                      No wlasnie caly czas sie zastanawialam nad ta recepcja, i wiecie co to jednak dziala! Ja to odbieram jakby ksiezyc byl w raku a nie koziorozcu, ale moze to dlatego,ze rak jestem.
                      Pracuje jako pedagog w szkole z dziecmi, zawsze myslalam, ze to merkury na MC w bliznietach ta praca, ale ten ksiezyc w 5 d. tez pasuje, bö 5d. to dzieci. Mam bardzo dobry kontakt z dziecmi, a z takimi ukladami to chyba nie powinnam.
                      To nie polkrzyz ale krzyz (Marsjowisz - Uran, Ksiezyc-Saturn).
                      Dzieki!
                      • chlopolapka Re: Ksiezyc-Saturn 03.09.12, 15:11
                        Lwi, nigdy nie zwracalam uwagi na Ceres, ale teraz widze, ze ona laczy trygonem i sekstylem Ksiezyc z Saturnem. To dlatego jest wazna? Dobrze rozumuje?
                        Jakis czas temu mialam robiona zmiane numerologiczna i moglam sobie wybrac jedno z wielu imion- wybralam Persefone (to samo co Ceres) dziwne nie?
                        • lwi2 Re: Ksiezyc-Saturn 04.09.12, 09:17
                          Masz Pannę (?) na Ascendencie, czyli władczynią Ascendentu jest Ceres, tak ją przyporządkowano, do znaku Panny, nowy władca tego znaku.

Lwi

Ps. Persefone była córką Demeter/Ceres, czyli blisko.
                          • chlopolapka Re: Ksiezyc-Saturn 04.09.12, 14:48
                            I to sie zgadza z ta Ceres? Ktos to sprawdzil? Przeciez zawsze bylo mowione, ze to Merkury jest wladca panny.
                            • acrux_79 Re: Ksiezyc-Saturn 04.09.12, 17:38
                              Do dziś nie ma jednoznaczności w tym temacie.
                              Sztuka kompromisu polegałaby więc na tym, żeby Ceres uznać ew. za współwładcę znaku, tak jak z transsaturnikami.
                              • lwi2 Re: Ksiezyc-Saturn 04.09.12, 18:07
                                Możesz przetestować na sobie, Merkury stary władca, a Ceres nowy władca, tak jak dla Wodnika starym władcą jest Saturn, a nowym Uran. Mi się wydaje, że Ceres sprawdza się w tej roli, ale oczywiście trwa dyskusja, chyba większość przyjmuje takie przyporządkowanie, na zasadzie, że Merkury obsługiwał dwa znaki i przyszła pora to zmienić.

Lwi
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka