Dodaj do ulubionych

Deficyty żywiołów

15.11.12, 10:49
To pewnie bardzo podstawowe pytanie, jednak zasanawia mnie jak radzić sobie z całkowitym brakiem żywiołu? Zawszeto jakiś niedostatekwink
Jak funkcjonują osoby z brakiem ziemi, powietrza, wody no i ognia. Interesuje mnie zwłaszcza brak tego ostatniego. Całkowity brak. No może niecałkowity, bo Neptun jest w znaku ognia (w dość przyjaznym jak na ogień Strzelcu oczywiście). No ale Neptun i ogień?! Mają z samej natury niewiele wspólnego. Do tego to żadna osobista planeta.

Czy taki brak mogą uzupełniać planetoidy? Westa i Lilith w Lwie, Chiron i Eris w Baranie?

Jak osoby z brakiem danego życiołu odbierają osoby z dużą domieszką tego żywiołu?
Czy w synastrii lepiej jest jak partner/ka również cierpi na deficyt danego żywiołu czy wręcz przeciwnie?
Obserwuj wątek
    • am98 Re: Deficyty żywiołów 15.11.12, 12:40
      Na braki żywiołu ognia lub jego niedobory zalecane są lekkie ćwiczenia fizyczne, ale takie, które mają dodać energii, a nie ją odbierać; lekkie, nie forsujące. Polecana też jest złota biżuteria, czy ogólnie noszenie złota ze sobą, zakładanie ubrań w jasnych, pogodnych barwach; przebywanie na Słońcu (nie wiem, czy solarium pomoże....wink))
      Horoskopowo patrząc: Słońce na osi lub w 1 domu, Jowisz na osi, czy Mars, aspekty między nimi, ale też trzeba uważać, bo na przykład Mars na IC może być przyczyną napięcia, frustracji, a nie siły, optymizmu, czy zadowolenia z siebie. Może pomóc relokacja i próba przesunięcia na przykład Słońca, czy Jowisza na którąś z osi.
      Teoretycznie osoby ogniste powinny zarażać energią, w rzeczywistości różnie to bywa. Mam identycznie jak Ty - tylko Neptun w ogniu a przebywam z ognistymi...
      Nasza koleżanka Lwi specjalizuje się w żywiołach, więc może ona coś więcej napisze.
      • leyaxxi Re: Deficyty żywiołów 15.11.12, 12:55
        To moze Słońce w 5 domku coś pomoże. Tyle, że biedaczysko skancerowane Saturnesad
    • tamara401 Re: Deficyty żywiołów 15.11.12, 16:08
      Polecam S.Arroyo "Astrologia i psychologia" sporo tam jest o Zywiołach jak również ich deficytach.Warto przeczytać.Co do Neptuna w Strzelcu spotkałam sie ze stwierdzeniem ,że ma dobra pozycje w Strzelcu,choć siła w przypadku planet transaturnicznych róznie sie w literaturze spotyka.Uważa się ,że domy ogniste uzupełniają brak ognia wodne -wody itd.itp.Z moich obserwacji wynika że brak lub słabo obsadzony żywioł często jest tym głuchym miejscem w horoskopie który rekompensuje się poprzez inne osoby;partnerów,bliskich,przyjaciół oni to często wyrażają tę elementy żywiołu którego nam brakuje .Skoro masz w ogniu tylko Neptuna nie zdziwiłabym się gdybyś "przyciagała" do siebie np. partnerów ognistych/ w sensie mocnej obsady zywiołu ognia/ wtedy mówiąc w przenośni poznajesz swego Neptuna przez innych co szczególnie będzie sie zaznaczać podczas sprzyjających tranzytów.
      Do tego to żadn
      > a osobista planeta.
      zgadza się ale to nie znaczy że ona nie odpowiada za jakieś tam funkcje psychiczne i nie opisuje naszej psychiki w jakimś tam obszarze.Neptun w swym elementarnym znaczeniu to potrzeba jedności wpisana w psychike każdego człowieka z racji choćby prenatalnej jedności z matką,to tęsknota do błogości raju utraconego w łonie matki.Jeżeli Urana,Neptuna i Plutona traktuje się tylko jako planety pokoleniowe /czym oczywiście też są/ a lekceważy się ich psychologię to wiele umyka z interpretacji horoskopu, zwłaszcza gdy łączą sie z osobistymi planetami.
      • leyaxxi Re: Deficyty żywiołów 15.11.12, 22:07
        No tak, tak może rzeczywiście działac ten Neptun, zwłaszcza, że zarządza relacjami (dsc) i Marsem. Może zatem mam szanse dogadać się z typami "ognistymi"?wink
        Może ten dom 5 (dom Lwa) też coś tu uzupełnia, bo jest podkreślony Słońcem, Wenus i Merkurym, ale znowu pod władaniem Saturna więc ognisty charakter tego domu jest... taki ognisty "inaczej"wink
    • aarvedui Re: Deficyty żywiołów 15.11.12, 16:09
      najpierw zobaczmy, czy nie ma jakichś formacji dla równowagi.
      na przykład - deficyt ognia:

- ognistym aspektem są koniunkcje, a szczególnie duże stellium - ma charakter Marsa.
      - aplikacyjny trygon ma charakter Słońca
      - separacyjny trygon ma charakter Jowisza
      - silnie obłożone domy ogniste
      - planety ogniste na osiach
      - położenie WH lub znaczącego dyspozytora w znaku ognistym
    • black_halo Re: Deficyty żywiołów 15.11.12, 18:53
      Nie posiadam ziemi w horoskopie co martwi mnie na zapas bo gdzies wyczytalam, ze to nie jest horoskop na zarabianie pieniedzy. Jedynie DSC mam w Pannie ale nie wiem czy to cokolwiek rekompensuje. Choc Bill Gates tez ma hosorkop bez zywiolu ziemi wiec moze jest dla mnie jakas nadzieja ;D

Jakos posiadaczka sporej ilosci ognia w horoskopie powiem, ze tez nie jest to takie znowuz szczescie albo mnie podmienili w szpitalu tongue_out
      • leyaxxi Re: Deficyty żywiołów 15.11.12, 21:55

Pocieszę Cię - ja mam ziemi aż nadto, ognia jak kot napłakał znaczy Neptun ale zapewniam cię z zarabianiem pieniędzy niewiele ma to wspólnego. Wysiłek, trud a i owszem ten mnie lubi smile
        Interesujące - masz dokładnie odwrotnie niż ja i oś asc-dsc masz odwrócony w stosunku do mojejwink
        • jasmina.0 Re: Deficyty żywiołów 16.11.12, 10:08
          Moj syn ma ZERO (null) ziemi w horoskopie. Nawet naturalne domy ziemskie w powietrzu. Jest totalnie powietrzno-ognisty. No i ma sporo wody. Ja bym powiedziała, ze raczej jest powietrzno-wodny.
          Co do pieniędzy- w ogóle oderwany od spraw materialnych. Oderwany od spraw "doczesnych". Wprawdzie pracuje i to w branzy totalnie ziemskiej - uczy się tej "ziemi" ale czuje sie totalnie przyziemiony.
          Ale ma szczęście do pieniędzy - tyle, ze to chyba sprawa Spicy ktora jest w prawie zerowej koniunkcji z jego MC.
          W każdym razie pieniądze łatwo mu przychodzą ale ich ciągle nie ma bo jeszcze latwiej odchodzą.

Ja - niedobór powietrza. Bardzo dlugi czas balam się wystąpień publicznych. Musiałam sie tego dlugo uczyć i udalo sie chociaż do dzisiaj nie lubie się publicznie wypowiadać przed duzym forum.
          • leyaxxi Re: Deficyty żywiołów 16.11.12, 11:30
            > Ja - niedobór powietrza.

Ciekawa jestem czy to też objawia się tym, że unikasz abstrakcji i teoretyzowania? Tak m.in. kojarzy mi się powietrze. Oczywiście nie tylko.
            Ja mam sporo ziemi ale mc w znaku powietrznym i też długo bałam się publicznego wypowiadania się, ale coraz bardziej mnie do tego ciągnie i myślę, ze to zenit w bliźniętach to czyniwink
            • jasmina.0 Re: Deficyty żywiołów 16.11.12, 12:38
              leyaxxi napisała:

> > Ja - niedobór powietrza.
              >
              > Ciekawa jestem czy to też objawia się tym, że unikasz abstrakcji i teoretyzowan
              > ia? Tak m.in. kojarzy mi się powietrze.
              -------------------------------------------
              O nie! Bardzo lubie do dzisiaj teoretyzować, ale to wynika z innych cech mojego natalu (mnóstwo wody). Abstrakcyjne myślenie również, chociaż raczej częściej w młodości bo życie weryfikuje niestety.

Ale np. mój ślubny jest ognisto-ziemski i też ma tak mało powietrza jak ja albo i mniej. W jego przypadku zero abstrakcji, brak teoretyzowania, bardzo realistyczne podejście do wszelakich spraw. Też nie lubi wystąpień publicznych przed nieznanym forum.
              • janou Re: Deficyty żywiołów 16.11.12, 14:25
                Brak ziemi, 4 w ogniu w tym Slonce, 4 w wodzie,w tym wladca asc. Merkury, 2 w powietrzu,w tym asc.
                Czytalam ze trygon Slonca do Saturna(u mnie dokladny) poprawia brak ziemi.

www.astro.com/astrology/in_elements_e.htm

translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=fr&u=http://www.autourdelalune.com/cours-astrologie/4-elements-et-12-signes-en-astrologie.html&prev=/search%3Fq%3Dhttp://www.autourdelalune.com/cours-astrologie/4-elements-et-12-signes-en-astrologie.html%26hl%3Dpl%26biw%3D800%26bih%3D443%26prmd%3Dimvns&sa=X&ei=0zmmUM32M4uThgfWxIHwBQ&sqi=2&ved=0CCIQ7gEwAA
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka