15.03.06, 19:57
czesc Wszystkim,

chciałabym zgłebic pojecie Wektora z wami. Poszperałam w archiwum wiem ze,
ten temat sie juz tu przewijał, ale może cos ciekawego zobserwowaliście od
tamtej pory.. Wiec, biorę kontaktowy dwóch osób, kobiety i meżczyzny. Co
symbolizuje kogo? Księzyc jest tu kobietą, meżczyzna Sloncem? Dalej, jeżeli
przyjmijmy, wektorowy Księzyc robi duzo kwadratów? Księzyc to związek,
emocje, codzienne troski, radości, uniesienia, szarpaniny uczuciowe....
przyjmijmy stellum 5 planet w piatym domu: Słonce, Pluton, Wenus, Uran,
Merkury w koniunkcjach jedno z drugim, Wenus w godności Mekrury władający 5 i
Slońcem w 5? Stellum to dobrze aspketowane trygonem przez Jowisza władce Dsc
na Ascendencie, poza tym ścisły trygon Slonca do Saturna w 12, Neptun w 6 w
opozycji do Saturna ale poza tym w miarę grzeczny, jedyne co zastanawia to
kwadraty Księzyca i Marsa w tym samym znaku do tego stellum z domu 2.
Księzyc we władztwie włada domem 2 i 3.

Podejrzewam, że jezeli aspekt wektorowy (np. Księzyc/Pluton w kwadracie)
powtarza sie w radiksie którejś z osób (np. kon Księzyc/Pluton) to ta osoba
bardziej go odczuje? jakbyście okreslili domy w wektorze? Dodając
przymiotnik "wspólny"? np. dom 2- wspolne zarabianie pieniedzy, dom 3-
wspólne podróze, komunikacja, dom 4- wspólny dom plus rodzina, dom 5- wspolne
dzieci i miłośc wzajemna?

jezeli w synastrii Księzyce sa w miare dobrze aspektowane (opozycja obu
Księzyców, jednego Księzyca do drugiego Plutona, półsektyl i trygon do
Slońc), to skad te kwadraty w wektorze i co moga oznaczac? Wektor ponoc mówi
czasem o czyms o czym synastria moze milczec.
Obserwuj wątek
    • transwizje Re: wektor 15.03.06, 20:28
      Horoskop wektorowy wymaga doświadczenia w ocenie, tj. przyjrzenia się wielu
      różnym przypadkom.
      Opisuje coś, co nazwałabym egregorem, wspólną niewidzialną "istotą", rządzącą
      obiema osobami. Trzeba sobie uzmysłowić, że każda osoba może mieć z owym
      egregorem nieco inny związek. Aby sprawdzić jaki, można policzyć kolejny wektor
      (a właściwie 2 wektory): horoskop urodzenia + horoskop wektorowy związku. Wtedy
      zobaczysz, jak dany związek wpływa na życie i reakcje danej osoby. Dopiero
      wtedy widać różne zahamowania, albo wsparcia, które tłumaczą, że ktoś źle
      przyjmuje dany związek, choć wszystko na oko jest w porządeczku, albo inaczej,
      reaguje z wielkim zapałem, a związek wnosi w jego życie wiele wspaniałej
      energii.
      Kolejnym posunięciem, które często robię to sprawdzenie symboli takiego
      wspólnego horoskopu. Wychodzą niesamowitości. Które tłumaczą tak naprawdę,
      czemu wspaniale wyglądające koniunkcje, i trygony mówią co najwyżej o tym, że
      osoby spotkały się np. w sklepie i wymieniły ze sobą kilka sympatycznych zdań,
      albo ktoś komuś pomógł w jakimś drobiazgu i tyle.
      Oczywiście, nie zawsze to się daje od razu odczytać, ale z czasem zaczyna się
      rozumieć to i owo.
      5 dom we wspólnym może oznaczać płodność i dzieci, ale na początku przeważnie
      przynosi spotkania w knajpkach, rozrywkę w gronie przyjaciół, flirtowanie,
      wspólne wypady do kina itd. itp. No, może mówić też np. o wspólnych
      zainteresowaniach i gustach.

---
      www.astrowyrocznia.republika.pl
      www.tareau.republika.pl
      • arcoiris1 Re: wektor 15.03.06, 20:42
        dziękuję. Mówiąc o symbolach wspólnego horoskopu, masz na myśli sabianskie?
      • aarvedui Re: wektor 15.03.06, 21:22
        wlasnie tez chcialbym uscislenia.
        chodzi o sabiany wektora zwiazku i
        wektora z wektora zwiazku i natala danej osoby?
        • limetka77 Re: wektor 16.03.06, 12:14
          Myślę, że chodzi o symbole tebańskie. Wczoraj na podstawie strony
          Astrowyrocznia sprawdziłam symbole dla kilku wektorów (ja+ różni znajomi) i w
          większosci przypadków byłam pod wrażeniem, jak bardzo interpretacje pasowały do
          tego, co się faktycznie w tej znajomości działo... Natomiast nie wiem, w jaki
          sposób można uzyskać wektor od wektora (tzn. chodzi o wektorowy własnego
          radiksu z wektorowym samego związku). Czy możecie polecić jkiś program, a może
          to jest gdzieś na astro.com?
    • anahella Re: wektor 15.03.06, 21:40
      arcoiris1 napisała:

> Co
      > symbolizuje kogo? Księzyc jest tu kobietą, meżczyzna Sloncem?

To nie tak
      Wektor to horoskp zwiazku, bytu, ktory sie wytworzyl miedzy rzeczonymi. NIe ma
      tu podzialu na strony zwiazku tylko zwiazek jest caloscia.

Wsrod mitow greckich jest taki, ktory opowiada o tym jak Hermes i Afrodyta w
      milosnym uniesieniu stworzyli jedno cialo nazywane hermafrodyta. I to jest
      wlascie to - horoskop hermafrodyty ktory narodzil sie ze zwiazku dwoch osob.
      Oczywiscie wektor nie dotyczy tylko ukladow on + ona i do tego w ukladzie
      seksualnym. To sie odbywa na kazdym poziomie: seksualnym, milosnym, erotycznym,
      kolezenskim, rodzinnym, przyjacielskim, zawodowym. Mozesz zrobic sobie wektor z
      pania z warzyniaka, u ktorej kupujesz pietruszke. Ale z kazda osob, z ktora sie
      stykasz tworzysz jakis zwiazek.

Slonce w domu pokazuje wiec w jakiej dziedzinie zwiazek sie spelnia - tutaj
      interpretacja domow jest klasyczna.

Ksiezyc zas mowi gdzie sa ulokowane emocje oraz zachwania .

> Dalej, jeżeli
      > przyjmijmy, wektorowy Księzyc robi duzo kwadratów? Księzyc to związek,
      > emocje, codzienne troski, radości, uniesienia, szarpaniny uczuciowe....

NO wlasnie: jest tu cos do pokonania, do wyuczenia sie. A "wyuczenie" jest
      slowem mocno niepasujacym do Ksiezyca. To co jest w Ksiezycu to nie sa rzeczy
      wyuczone pod dyktando pani jak twierdzenie Pitagorasa, to raczej rzeczy wyuczone
      nieswiadomie, przez powtarzanie, nasladowanie, to sa rzeczy w nas dzialajace
      automatycznie. To sa zjawiska i zachowania przejmowane "z mlekiem matki", nabyte
      poprzez powtarzanie od najmlodszyc lat. To takie cos, co obsewujemy u malych
      dzieci: maluch rozrzuca klocki, lapie sie za glowe i krzyczy "ojej!" - bo tak
      robi jego mama gdy widzi zabawki w nieladzie. Inny zas zmarszczy brwi i powie
      "trzeba posprzatac" bo jego mama tak reaguje.

> przyjmijmy stellum 5 planet w piatym domu: Słonce, Pluton, Wenus, Uran,
      > Merkury w koniunkcjach jedno z drugim, Wenus w godności Mekrury władający 5 i
      > Slońcem w 5? Stellum to dobrze aspketowane trygonem przez Jowisza władce Dsc
      > na Ascendencie, poza tym ścisły trygon Slonca do Saturna w 12, Neptun w 6 w
      > opozycji do Saturna ale poza tym w miarę grzeczny, jedyne co zastanawia to
      > kwadraty Księzyca i Marsa w tym samym znaku do tego stellum z domu 2.
      > Księzyc we władztwie włada domem 2 i 3.
      >

Z wladztwami w wektorach jest tak, ze nie zawsze astrolodzy ich uzywaja. Sa dwie
      szkoly, i kazda ma swoje racje.
      Ci ktorzy nie zwracaja uwagi na znaki zodiaku w wektorach motywuja to tym, ze
      horoskop kontaktowy pokazuje uklad planet, jakiego nie bylo nad nami za zycia
      wlascicieli kolka wektorowego. Do tego moga wyjsc astronomiczne (w sensie
      doslownym) bzdury typu Slonce w kwadraturze lub trygonie do Wenus lub Merkurego.
      Albo Mars w opozycji do Slonca i nie jest w retrogradacji. Takie rzeczy sie nie
      zdarzaja normalnie, dlatego ich polozenia w znaku tez sa falszywe.

Zwolennicy drugiej szkoly twierdza, ze skoro do wektora bierzemy planety w
      znakach to czemu tych znakow (a co za tym idzie i wladztw) nie uzywac?

Mysle ze to jest kwestia idywidualna - jak z domami czy starymi wladcami.

> Podejrzewam, że jezeli aspekt wektorowy (np. Księzyc/Pluton w kwadracie)
      > powtarza sie w radiksie którejś z osób (np. kon Księzyc/Pluton) to ta osoba
      > bardziej go odczuje?

Tez tak mysle. Nawet mysle ze w temacie wkazanym przez domy aspektu ta osoba
      bedzie wiodla prym.

> jakbyście okreslili domy w wektorze? Dodając
      > przymiotnik "wspólny"? np. dom 2- wspolne zarabianie pieniedzy, dom 3-
      > wspólne podróze, komunikacja, dom 4- wspólny dom plus rodzina, dom 5- wspolne
      > dzieci i miłośc wzajemna?

Dokladnie tak: w sumie rozni sie to niewiele. Oczywiscie czasem trudno jest
      przeniesc 1:1 intepretacje z urodzeniowego na wektor, np. dom VI - zdrowie.
      Wiadomo ze zdrowie u obojga partnerow moze sie roznic, wiec dom VI nalezy tu
      rozpatrywac tylko jako dom stosunkow zaleznych.

>
      > jezeli w synastrii Księzyce sa w miare dobrze aspektowane (opozycja obu
      > Księzyców, jednego Księzyca do drugiego Plutona, półsektyl i trygon do
      > Slońc), to skad te kwadraty w wektorze i co moga oznaczac? Wektor ponoc mówi
      > czasem o czyms o czym synastria moze milczec.

Mnie uczono tak: podstawa jest horoskop urodzneiowy, z niego przechodzimy do
      synastrii a wektor jest na trzecim miejscu.

Moim zdaniem wektory sa szczegolnie przydatne przy wydarzeniach dotyczacych
      zwiazku: czasem kogos cos spotyka, jego partnera rowniez, ale jaki to ma wplyw
      na zwiazek widac wyrazniej w wektorach rzuconych na wektor niz w tranzytach na
      osobistych.
      • transwizje Re: wektor 16.03.06, 19:01
        Mówię o symbolach tebańskich. Można oczywiście spróbowac z Sabianami. Kiedy nie
        znałam Tebańskich stosowałam je w próbach oceny wektorowych horoskopów i
        chwilami zdawało mi się, że coś chwytam, ale to umykało. Przy Tebańskich mniej
        niedopowiedzeń, może dlatego, że to system europejski, związany z naszą kulturą
        i podświadomością? Mam nadzieję, że niedługo uda mi się wydać książkę z
        interpretacjami tych symboli, więc co bardziej zaciekawieni mogą się zgłaszać
        na mój adres.
        Pytanie o wektor wektora? Nieporozumienie.
        1. H. natalny + h. natalny = h. wektorowy związku
        2. h. natalny (jednej z osób) + h. wektorowy związku = h. wpływu
        Nazwałam to na swój użytek horoskopem wpływu związku na odczucia jego członków.
        Można inaczej. Sprawdzam to już sporadycznie, ale zawsze daje wiele dodatkowych
        wniosków. Zwłaszcza w partnerstwie jest nieocenione.
        Używam do tej pory przeważnie starożytnej "mandali" i tam nie ma problemu.
        Obliczasz horoskop grupy, zapisujesz go, a potem apiat` robisz wektor tego
        horoskopu z jednym z natalnych. I już jest horoskop wpływu.

A tak a propos. Zauważyłam, że sławna koniunkcja świateł w wektorowych co
        najwyżej powoduje, że te osoby poznają się na jakiejś imprezie typu: bal
        maturalny, sylwester, wesele, i potem w najlepszym razie powtarzają takie
        spotkania od święta. Żaden to aspekt małżeński. Za to trygon tak.
        ---
        www.astrowyrocznia.republika.pl
        www.tareau.republika.pl
    • neptus Re: wektor 17.03.06, 02:15
      Poteznie obsadzony 5 dom daje prawdopodobienstwo albo nietrwalosci zwiazku albo
      jego nieformalnosci. Raczej nie sprzyja "zaklepaniu" pieczatka stosownego
      urzedu.
      Domy w wektorze rozpatrujemy nieco inaczej niz w horoskopie indywidualnym. To
      jest horoskop relacji, tego, co pomiedzy, a nawet nie horoskop zwiazku. Nie ma
      wiec tam np. "wspolnych" wartosci, kasy itp. Domy 2-8 odpowiadaja wartosciom
      wypracowywanym przez zwiazek jako calosc, a nie wspolnocie. Podobnie dom 6 nie
      ma zwiazku ze zdrowiem, jak juz to napisala Anahela, ani tez dom 7 nie ma nic
      wspolnego z tym, czy ten zwiazek zostanie sformalizowany.
      Wg. Handa w wektorze nalezy raczej rozpatrywac jako calosc pary domow
      przeciwleglych, niz domy pojedynczo.
      Dom 7 wektora to sprawy kontaktow zwiazek - reszta swiata, ukladow z innymi
      osobami i zwiazkami, a nie wewnatrz zwiazku.
      Ascendent i 1 dom to wizerunek zwiazku jako zjawiska i procesu. Czym zwiazek
      jest w rzeczywistosci, najbardziej okreslaja swiatla i MC.
      Poza tym zwiazek zwiazkowi nierowny. Inaczej trzeba rozpatrywac wektor
      kochankow czy malzonkow, inaczej wektor z szefem lub wspolpracownikiem, a
      jeszcze inaczej np. wektor osoby z tranzytem, bo i takie wektory maja sens.

Wektor NIE JEST HOROSKOPEM ZWIĄZKU. Związek ma swój "horoskop urodzeniowy".
      Wektor to horoskop czegoś, co powstaje jako skutek zaistnienia zwiazku, samej
      relacji jako to coś pomiędzy. Horoskop związku moze być np. bardzo stabilny, a
      wektor moze równoczesnie wykazywać dużą zmienność. Oznacza to stabilny związek
      jako instytucję, czy układ, ale z bardzo zmiennym charakterem samej relacji.
      Mozliwa jest też sytuacja odwrotna, gdzie związek nie zapowiada się trwale i
      prawdopodobnie się szybko rozpadnie, ale jakaś relacja pomiędzy tymi ludźmi
      moze trwać do końca zycia (np, przyjaźń, nienawiść, obowiązek alimentacyjny).
    • arcoiris1 Re: wektor 20.03.06, 11:10
      dziękuje wszystkim za wypowiedzi, szczególnie Anahelli, Transwizjom i Neptusowi-
      duzo mi sie rozjasnilo w sprawie wektorów. Ciekawy pomysl zeby zrobic sobie
      wektor radiksu z wektorem zwiazku. Dzieki wielkie!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka