prosperus 27.08.06, 11:16 Reprezentanci którego znaku zodiaku są najbardziej emocjonalni?Co do księżyca w znakach-podobno to dla osób z Księżycem w Skorpionie (lub w Baranie)emocje mogą stać się siłą napędową życia. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
prosperus Re: Znak zodiaku a emocje. 27.08.06, 11:19 "Twoje uczucia są bardzo intensywne i mogą stać się siłą napędową twojego życia". Odpowiedz Link
aarvedui Re: Znak zodiaku a emocje. 27.08.06, 13:13 kazdy znak jest emocjonalny na swój sposób. o roli emocji w zyciu danej osoby decyduje cały układ horoskopu. życie napędzane emocjami bardziej kojarzy mi się z dużymi układami,np dużym osobistym t-kwadratem z księżycem na szczycie,czy lokomotywą ciagniętą przez księżyc,względnie dynamicznym zaznaczeniem się żywiołu wody w wymagajacych reakcji aspektach plutona,neptuna do planet osobistych. Odpowiedz Link
cytryna76 Re: Znak zodiaku a emocje. 27.08.06, 14:54 Według mnie nadmiar żywiołu wody w horoskopie daje osobowość niezwykle emocjonalną.Poza tym słońce w znaku wodnym zawsze w działaniu kieruje się przede wszystkim emocjami, nawet jeśli inne planety znajdują się w innym żywiole i owa emocjonalność nie wybija się na plan pierwszy. Osobiście nie znam ani jednego "nieemocjonalnego" raka, skorpiona czy rybę. U tych ludzi ich sposób działania i zachowanie dyktowane jest przede wszystkim przez aktualnie odczuwane, subiektywne uczucia i emocje. Zresztą jest to zgodne z teorią Arroyo, który twierdzi, żywioł słońca to rodzaj paliwa wykorzystywanego w prjektowaniu własnego ja. W przypadku wody są to właśnie emocje i to one leżą u podstaw esencji osobowości Odpowiedz Link
neptus Re: Znak zodiaku a emocje. 27.08.06, 15:22 Mam ZERO wody w znakach. Słońce w znaku ziemskim rządzi Księzycem w znaku ognistym. Działam wyłącznie na emocjach, które są zawsze totalne. Najtrafniejsze decyzje w zyciu podejmowałam zawsze intuicyjnie, wbrew "zdrowemu rozsądkowi". Nie zaprzeczam swoim horoskopem astrologii, te emocje wynikają z całego układu. Mój horoskop jest "publiczny", jaki jest, każdy widzi. Odpowiedz Link
janou Re: Znak zodiaku a emocje. 27.08.06, 15:36 Ok,wszystko jasne, nie ma wody ale jest Pluton z Ksiezycem Odpowiedz Link
neptus Re: Znak zodiaku a emocje. 27.08.06, 19:14 I większość planet w domach wodnych. Odpowiedz Link
taurusp Re: Znak zodiaku a emocje. 16.10.06, 22:36 Mam cos podobnego - zero wody w znakach, Słońce, Mars, Merkury uziemione a Księżyc w Baranie i tak to wygląda, ze moze nie jestem jakaś wielce wrażliwa, delikatna i ckliwa ale za to wszystko pragnę robić z pasją. Prawie zawsze wiem, czego chcę a czego nie i jak mam tego unikać. Jak kocham to na dosłowny zabój, choć staram sie nad tym panowac zdroworozsądkowo, ale namiętność i przywiązanie mocno mną targają. Nie toleruję półzwiązków i niezdecydowania oraz konformizmu. Staram sie okazywać otoczeniu zrozumienie, empatię i uczucia, ale często zbyt ostro okazuję własnie chwilowe emocje Odpowiedz Link
janou Re: Znak zodiaku a emocje. 27.08.06, 15:15 aarvedui napisał: > > życie napędzane emocjami bardziej kojarzy mi się z dużymi układami,np dużym > osobistym t-kwadratem z księżycem na szczycie, ********************* dokladnie Ksiezyc 18° Ryby,Mars 18° Strzelec,Uran 20° Bliznieta a teraz o Sloncu w Rybach;tescowa,dwie bratowe,dwie przyjaciolki,wogole nie emocjonalne ani wrazliwe. Odpowiedz Link
lwi2 Re: Znak zodiaku a emocje. 27.08.06, 16:01 Księżyc w połączeniach z Marsem, i w ogóle marsowe połączenia Księżyca z czymkolwiek czyli kwadratury. Pytanie co lepsze, nadmierna emocjonalność czy zimna "ryba"? I czy to się sumuje i dzieli na dwa i wychodzi w sam raz, czy nadmiernie emocjonalni z nadmiernie emocjonalnymi, a zimne ryby z zimnymi rybami. Lwi Odpowiedz Link
vestalinka Re: Znak zodiaku a emocje. 19.10.06, 15:51 Mam Księżyc w Wadze w kwadraturze do Marsa w Raku na DSC-nieznośna nerwowość,ciągłe poczucie zagrożenia,wybuchowość,błyskawiczna zmienność nastrojów .Od lat staram się przepracować i oswoić ten aspekt,ale on zawsze bierze górę... Odpowiedz Link
zyta-85 Re: Znak zodiaku a emocje. 19.10.06, 16:42 Mam w rodzinie osobę, która była bardzo nerwowa i wybuchowa. Księżyc w Bliźniętach min. w kwadraturze do Marso-urano-plutona i Saturna. Nadal jest nerwowa, ale znacznie mniej niż kiedyś. Uspokoiła się po 39 latach.. Odpowiedz Link
mysz3211 Re: Znak zodiaku a emocje. 19.10.06, 21:53 Mam Księżyc w Wodniku, emocje aż kipią, bardzo łatwo denerwuje się, ale tak, że dostaję arytmii, alergii i dopadają mnie inne psychosomatyczne choroby na tle nerwowym. Dopiero przez ostatnie 2 lata nauczyłam się troszke panowac nad nimi, a mam 40. Odpowiedz Link
all2 Emocje wodne a ogniste 27.08.06, 16:14 tak się zastanawiam. Emocje i uczucia uzwykle kojarzy się z wodą, ale to nie do końca i nie wyłącznie tak. Co do uczuć, jestem skłonna zostawić je wodzie, ale emocji nie. Emocje to reaktywność - siła reakcji na bodźce. I woda, i ogień są bardzo reaktywne, ale każde inaczej - woda wchłania, ogień buzuje. Woda reaguje pasywnie, ogień aktywnie. Inne są też ich emocje, woda będzie bardziej skłonna do rzewnej melancholii i smutków, ogień do pasji, entuzjazmu, radości. Jedno ekspresyjne, drugie depresyjne Rzecz jasna tą emocjonalną matrycą jest Księżyc, czyli istotny jest jego żywioł i aspekty. Więc: Księżyc wodny lub ognisty, aspektowany wodnymi lub ognistymi planetami bądź też aspektowany czymkolwiek ale nieharmonijnie, i mamy ruch w emocjach. Lwi słusznie zwróciła uwagę na Marsa a to przecież pierwotny ogień, autor wątku też się zastanawia, Skorpion czy Baran - a to przecież obydwa znaki marsowe, i w ogóle określenie "siła napędowa" to czysty Mars... Odpowiedz Link
anahella Re: Emocje wodne a ogniste 27.08.06, 16:23 Emocje i uczucia to cechy typowe dla naszego gatunku, tak samo jak posiadanie nerek, rdzenia kregowego czy bialych lub czerwonych krwinek. Ma je kazdy, a znaki nie mowia o ich braku czy nadmiarze, tylko sposobie manifestowania. My sami sterujemy uczuciami i emocjami, dlatego jeden bedzie je wyolbrzymial, drugi nadawal range wyzsza nad innymi cechami, trzeci w sobie tlumil. Odpowiedz Link
all2 Re: Emocje wodne a ogniste 28.08.06, 02:17 Oczywiście, że emocje ma każdy, tak jak każdy ma w horoskopie komplet planet i wszystkie znaki zodiaku. Ale to nie znaczy, że wszyscy są jednakowo emocjonalni - próg reaktywności bywa bardzo różny i o tym jest ten wątek Odpowiedz Link
ascenth Re: Emocje a uczucia 22.10.06, 16:36 Emocje i uczucia to dwa rozne pojęcia. Emocje sa zwiazane z fizjologia, ukladem hormonalnym i nie mamy wpływu na to jaka emocja nas dopada Natomiast uczucia są zwiazane z wartościowaniem, uczucia to wybór. Emocje są księzycowe a uczucia wenusowe. Odpowiedz Link
neptus Re: Emocje wodne a ogniste 27.08.06, 19:23 Nie zgadzam się. Emocje to woda, Księżyc, Rak. Ogień to reakcja na emocje, sposób ich ekspresji, a nie same emocje. Emocje to atawizm, same odczucia - głód, lęk, złość, pożądanie, pragnienie. Emocje uruchamiają reakcje fizyczną - atak lub ucieczka (ogień), pracę umysłu i komunikację (powietrze) lub katatoniczne znieruchomienie (ziemia). To sa objawy zewnętrzne, ktore możemy obserwować. Emocji nie widać. Są odczuwane przez ich włąściciela, a i to nie zawsze uswiadomiane. Obserwujemy reakcje i skutki, a nie emocje. Odpowiedz Link
pani.jazz Re: Emocje wodne a ogniste 27.08.06, 19:33 Z psychologicznego i slownikowego punktu widzenia uczucia to to, co mamy wewnatrz, czyli to, czego nie widac. Ekspresja uczuc sa emocje. Odpowiedz Link
mrgodot Re: Emocje wodne a ogniste 27.08.06, 20:38 Znam Skorpiona, który oprócz Słońca ma tam jeszcze Merkurego w luźnej koniunkcji i Neptuna. Prawie cała reszta planet skupiła się w Pannie, Mars w Koziorożcu. Jeden jedyny Saturn singleton w Baranie. Nie twierdzę, że nie jest emocjonalny, ale zupełnie nic po nim nie widać, skryty maksymalnie. Nawet kiedy mówi o sobie (a rzadko), to efekt jest taki, jakby nic nie powiedział, oprócz tego co widać lub wszyscy wiedzą. Ekspresja tych emocji jest mocno "uziemiona" i nikt tak naprawdę nie wie co w nim w środku siedzi. A że Asc ma w Wadze, zawsze wydaje się taki poprawny, uprzejmy, miły ale chłodny i stonowany. Odpowiedz Link
all2 Re: Emocje wodne a ogniste 28.08.06, 02:26 Głód to nie jest emocja, podobnie jak ból. To są bodźce fizjologiczne, które ewentualnie dopiero potem wywołują emocje. Rozdrażnienie z powodu głodu to emocja, podobnie jak zadowolenie po dobrym posiłku. Dlatego mówię o progach reaktywności. Wiadomo, że to wszystko siedzi w Księżycu, więc pierwotnie to Rak, ale Księżyc ma każdy, tylko nie każdy reaguje w takiej samej skali. Stąd istotne będą położenie i aspekty tego Księżyca. Odpowiedz Link
johnnyhatesjazz Re: Emocje wodne a ogniste 16.10.06, 20:53 all2 napisała: > Głód to nie jest emocja, podobnie jak ból. To są bodźce fizjologiczne, które > ewentualnie dopiero potem wywołują emocje. Rozdrażnienie z powodu głodu to > emocja, podobnie jak zadowolenie po dobrym posiłku. Dlatego mówię o progach > reaktywności. Wiadomo, że to wszystko siedzi w Księżycu, więc pierwotnie to Rak > , > ale Księżyc ma każdy, tylko nie każdy reaguje w takiej samej skali. Stąd istotn > e > będą położenie i aspekty tego Księżyca. > W takim razie co można powiedzieć jeśli mój księżyc jest w strzelcu w koniunkcji saturn i uran. Odpowiedz Link
aarvedui Re: Emocje wodne a ogniste 16.10.06, 22:12 johnnyhatesjazz napisał: > W takim razie co można powiedzieć jeśli mój księżyc jest w strzelcu w koniunkcj > i > saturn i uran. ze młody z Ciebie junak Odpowiedz Link
angelheaded Re: Emocje wodne a ogniste 16.10.06, 23:46 > W takim razie co można powiedzieć jeśli mój księżyc jest w strzelcu w koniunkcj > i > saturn i uran. Mam podobną sytuację - koninkcja Księżyc-Uran w Strzelcu. Z tego co wiem, taka koninkcja oznacza dużą zmiennośc stanów emocjonalnych - raz jesteś wesoły, radosny a za chwilę możesz byc całkowicie pogrążony w smutku. Ogólnie, u takiej osoby emocje odgrywają sporą rolę w życiu, często biorą górę nad rozsądkiem. Ale u ciebie dochodzi do tego wszystkiego Saturn, który może sprowadzac cię na ziemię, uspokajac ten układ. Z drugiej strony jeśli Saturn jest negatywnie aspektowany przez planety spoza tego układu, to może powodowac skłonnośc do stanów depresyjnych oraz pesymizm życiowy. W każdym ja tak to rozumiem. Może inni mają lepsze wyjaśnienia A co do Księzyca w Strzelcu, to bardzo pozytywna rzecz Daje radośc życia, zainteresowanie sprawami duchowymi, czystośc i szczerośc uczuc (niekoniecznie ich stałośc). Dla takich osób przyjaźn odgrywa istotną rolę. W każdym razie tak to wyglada u mnie i paru znajomych księżycowych Strzelców Angelheaded Odpowiedz Link
neptus Re: Emocje wodne a ogniste 19.10.06, 11:22 > A co do Księzyca w Strzelcu, to bardzo pozytywna rzecz Daje radośc życia, > zainteresowanie sprawami duchowymi, czystośc i szczerośc uczuc (niekoniecznie > ich stałośc). Dla takich osób przyjaźn odgrywa istotną rolę. W każdym razie tak > to wyglada u mnie i paru znajomych księżycowych Strzelców > > Angelheaded ...albo daje olewanie wszystkiego i brak odpowiedzialności. Wszystko ma dwie strony. Księzyc w Strzelcu to także pewna nadmiarowość w okazywaniu emocji. Taki ktos narobi szumu i poleci dalej, a potem Księzyc w Raku bedzie długo rozmyslał "co ja mu takiego zrobiłem?" Odpowiedz Link
confa Re: Emocje wodne a ogniste 19.10.06, 17:05 To ja mam przepis na hiperemocjonalna persone Ksiezyc z Baranie w kwadracie ze Sloncem w raku (0-stopniowa), do tego Ksiezyc jest singeltonem w ukladzie wiadra. Odpowiedz Link
arcoiris1 Re: Emocje wodne a ogniste 19.10.06, 22:11 emocje ogniowe sa zazwyczaj intensywne i szybkie, mocne, moga wywiezc do gwiazd, ale tak jak łatwo swieczke czy pozar ugasic, tak z woda jest gorzej. Powodz gorzej opanowac. Mało odkrywcze ale cos w tym jest. Dlatego faktycznie dla trwałych efektów lepiej łaczyc Wode z Ziemia, ktora ją wchłonie a Ogien z Powietrzem który go podsyci i utrzyma. Kombinacje na wspak dadza katastrofy ekologiczne typu tornado albo płonąca ropa w morzu- lepiej szybko sie z tym uporac bo skutki mało ciekawe, mimo, ze widowiskowo. Odpowiedz Link
angelheaded Re: Emocje wodne a ogniste 19.10.06, 23:25 Ten brak odpowiedzialności zawiera się w czymś, co nazwałam "radością życia". W końcu od lekkiej beztroski, zbytniego nieprzejmowania się problemami całkiem niedaleko jest do braku odpowiedzialności i olewania wszystkiego. Widzę to doskonale u siebie, a mój Skorpion na ascendencie, który wręcz uwielbia popadac w skrajności, robi wszystko aby mój Strzelec mógł poczuc się prawdziwym wolnym strzelcem i zapomniec o tym, że w życiu istnieją jakiekolwiek obowiązki Odpowiedz Link
neptus Re: Emocje wodne a ogniste. Do All2. 19.10.06, 19:20 Głód jest emocją. Każde odczucie jest emocją. Jest nią każde poczucie braku lub nadmiaru, tak samo głód i pragnienie, jak pożądanie seksualne. Bodźcem fizjologicznym jest sygnał do mózgu o braku paliwa, czy urazie. Stamtąd płynie reakcja w postaci poczucia głodu, bólu, strachu czy złości. Podobnie emocją jest poczucie błogiej sytości. Odpowiedz Link
arcoiris1 Re: Emocje wodne a ogniste. Do All2. 19.10.06, 22:05 co prawda nie jestem All2 ale mysle sobie ze to kwestia nazewnictwa- to co dla Ciebie jest emocja, dla mnie bedzie odczuciem, uczuciem, wrażeniem. To sa właściwie synonimy Odpowiedz Link
zyta-85 Re: Emocje wodne a ogniste 19.10.06, 22:27 neptus napisała: Emocji nie widać. Są odczuwane przez ich > włąściciela, a i to nie zawsze uswiadomiane. Obserwujemy reakcje i skutki, a > nie emocje. Jak nie widać?? Przecież po wyrazie twarzy widać czy ktoś jest smutny, zlękniony, wesoły czy zły Odpowiedz Link
angelheaded Re: Emocje wodne a ogniste 19.10.06, 23:32 >Przecież po wyrazie twarzy widać czy ktoś jest smutny, > zlękniony, wesoły czy zły Oj, nie zawsze. Wbrew pozorom wiele osób potrafi serdecznie się uśmiechac mimo, że ktoś właśnie ich boleśnie zranił albo np ukrywac swoje uczucia przed obiektem westchnień. Tacy ludzie środku mogą się wręcz gotowac z emocji ale na zenątrz pozostają chłodni, opanowani, w zasadzie bez wyrazu. Wiele ludzi tłumi też w sobie emocje, bo nie chcą się do nich przyznac nawet przed samym sobą. Odpowiedz Link
arcoiris1 Re: Emocje wodne a ogniste 19.10.06, 23:39 opisujesz mojego beznadziejnego szefa Skorpiona- ma tam bodajże 6 planet, stawiam na 12 dom, plus Ascendent w Skorpionie równiez. Twarz jak u mima na Starówce a emocje, zazwyczaj negatywne, plus kompleksy - az hucza, kipią, więc tłumi je fajkami, jedną za drugą. Spojrzenie spode łba to juz klasyka. Odpowiedz Link
angelheaded Re: Emocje wodne a ogniste 19.10.06, 23:48 Ja mam co prawda tylko 2 planety w Skorpionie (12 dom wg Kocha) plus ascendent, ale tez czasem zdarza mi sie ukrywac emocje głównie dlatego, że nie chcę aby ludzie widzieli, że jestem smutna albo przybita. Wtedy zazwyczaj przyjmuję obojętną minę i zachowuję się jak zwykle. A swoje przeżywam gdy juz jestem sama. Odpowiedz Link
angelheaded Re: Emocje wodne a ogniste 19.10.06, 23:53 A temu facetowi przydałaby się jakaś pomoc w uwolnieniu się od tych wszystkich emocji. Niech się wypłacze, wykrzyczy, wybiega lub wyrzuci wszystko z siebie pisząc np pamiętnik, pomaga jak nic. Od razu się lepiej poczuje, a i wam będzie się lżej z nim pracowało Odpowiedz Link
milena78 Re: Znak zodiaku a emocje. 01.11.06, 22:33 Księżyc w Baranie... opozycja Pluton i emocje są duże i trudne. poza tym moze opozycja Urana (Skorpion) do Slońca? to wszystko razem w jednej malej istocie z dodatkiem Latawca. Jednak bede obstawiac Barani Ksieżyc. Odpowiedz Link