anahella 06.03.03, 19:26 Jutro w Warszawie, w Porcie Duchowym (ul Bracka 4) jest wyklad autora kart anielskich. Ja sie z ciekawosci wybieram. Czy ktos z was juz zetknal sie z tymi kartami? Moze czegos sie dowiem? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
melinek Rznace aniolki. ;)) 06.03.03, 20:43 Wiec i aniolki graja? Chyba sie nudza. Gdyby zajely sie lepiej strozowaniem, mniej byloby wypadkow na drogach. Pojde na wyklad i przywolam je do porzadku. Odpowiedz Link
anahella Re: Rznace aniolki. ;)) 07.03.03, 08:15 Nooo z aniolami to moje doswiadczenia sa takie: jak mi na czyms bardzo zalezy to rozmawiam o tym z moim Aniolem Strozem. A karty sa wrozebne a nie do grania. Chociaz kto wie? Moze ktos kiedys bedzie gral aniolami? Male arkana Tarota sa tez kartami do grania. Od tych mi znanych roznily sie tym ze kolory w nich byly takie jak w tradycyjnych kartach (Kier, Karo, Trefl i Pik) podczas gdy w Tarocie wrozebnym kolory sa: Miecze, Puchary, Kije i Monety. Od zwyklych kart roznia sie tym, ze jest dodatkowa figura - Paz. Nie wiem jaka jest jej wartosc punktowa, ale wydaje mi sie ze jest miedzy Waletem a 10. Odpowiedz Link
mitah Re: Rznace aniolki. ;)) 12.03.03, 12:04 anahella napisała: > Chociaz kto wie? Moze ktos kiedys bedzie gral aniolami? Male arkana Tarota sa > tez kartami do grania. Od tych mi znanych roznily sie tym ze kolory w nich byly > > takie jak w tradycyjnych kartach (Kier, Karo, Trefl i Pik) podczas gdy w > Tarocie wrozebnym kolory sa: Miecze, Puchary, Kije i Monety. Od zwyklych kart > roznia sie tym, ze jest dodatkowa figura - Paz. Nie wiem jaka jest jej wartosc > punktowa, ale wydaje mi sie ze jest miedzy Waletem a 10. > Karty do gry, których używamy współcześnie wywodzą się właśnie z talii Tarota. Jest to w zasadzie ta sama talia a właściwie to co z niej zostało. Kart Tarota używał Zakon Templariuszy i Kościół po uznaniu ich za heretyków kazał z talii Minor Arcana(Małych Arkanów) usunąć po jednym z rycerzy z każdego koloru - ponieważ chciał jak najszybciej zatrzeć pamięć o zakonie. Tak więc w zwykłej talii brak jest rycerza(karty między paziem a królową) a paź=walet. Major Arcana(Wielkie Arkana) zostały ogołocone z kolejnych 21 kart gdyż Kościół stwierdził, że służą one do przekazywania heretyckich nauk.Jedynie Głupiec uniknął zagłady i przetrwał jako Joker. Zgodnie z tradycją, Głupiec reprezentuje nowicjusza rozpoczynającego drogę ku oświeceniu. Odpowiedz Link
anahella Nie ma kursu kart anielskich:( 07.03.03, 22:50 Niestety, zostal odwolany, ale wyklad byl fajny. Kupilam sobie talie z ksiazeczka (40 zl). Odpowiedz Link
melinek Re: Nie ma kursu kart anielskich:( 07.03.03, 23:58 anahella napisała: > Niestety, zostal odwolany, ale wyklad byl fajny. Kupilam sobie talie z > ksiazeczka (40 zl). Nastepnym razem podaj tez godzine. ) Odpowiedz Link
anahella Re: Nie ma kursu kart anielskich:( 08.03.03, 11:13 melinek napisał: > Nastepnym razem podaj tez godzine. ) No tak, nie podalam. Lama jestem. Wszystkie informacje sa na ich stronie internetowej: port.duchowy.w.interia.pl/ Odpowiedz Link
melinek Re: Nie ma kursu kart anielskich:( 08.03.03, 20:11 Jaka lama jestes, bo nie panimaju? ) Odpowiedz Link
anahella Re: Nie ma kursu kart anielskich:( 08.03.03, 21:17 melinek napisał: > Jaka lama jestes, bo nie panimaju? ) Lama czyli lamerka Odpowiedz Link