Dodaj do ulubionych

aspekty pisarskie np. Masłowska

02.10.06, 08:53
3.07.1983 r. Wejherowo Dorota Masłowska. Dostała Nike właśnie.
Co w horoskopie czyni pisarza? Daty urodzenia są znane, trudniej z godziną,
ale może można coś pokombinować i bez godziny, na takim świeżutkim
przykładzie. A może ktoś zna i godzinę?
Ma koniunkcję Merkurego z Marsem, bardzo ściśle, sprawność w pisaniu i talent
bo jest też trygon Wenus-Neptun. Wchodzi to w Latawce i Mistyczny Prostokąt
(w oparciu o Ceres), a mało brakuje i do Wielkiego Sekstylu, stąd popularność.
W szeregu zaczyna się Jowiszem, a kończy stacjonarnym Saturnem. Funkcjonuje
na planie "społecznym", a ten Saturn na końcu to świetny przykład jak dobrze
mieć Saturna w takim położeniu (chociaż trzeba do niego dotrzeć i umieć
zbudować strukturę, może na rozpędzie Jowiszowym dzieje się to łatwiej).
Gdzie jest dokładnie Księżyc? A właśnie, w Baranie, a w 16 Barana jest Eris,
ciekawe czy ten Księżyc Masłowskiej jakoś o Eris zahacza. Gdzie by nie był,
Eris jest w sekstylu do Lilith.
Pozdrawiam
Lwi
Obserwuj wątek
    • kasia-asia1 Re: aspekty pisarskie np. Masłowska 02.10.06, 13:32
      Marsa w koniunkcji z Merkurym (w Pannie) też ma Huelle.

Niezwykłe to jaką Masłowska wzbudza miłość- nienawiść. Jako ikona niemal
      funkcjonuje w popkulturze. Mnóstwo ludzi, którzy nie przeczytali jej książek, a
      wiedzą, czemu jej nie lubią, albo i lubią.Żywe emocje wzbudza, szczególnie u
      młodych, ze swojego pokolenia, którzy tak pragną zaistnieć tu, teraz, zaraz. Im
      się nie udaje, a takiej Masłowskiej się udało... Jej pisarstwo w gruncie rzeczy
      nie jest dla ludu. Znakomity słuch językowy to główna zaleta, ale brak akapitów
      w "Pawiu..." i mnie skutecznie odstraszył od tej lektury. Gusta mam tradycyjne,
      a i pop kultura z która autorka mocuje się też mnie mało obchodzi.
    • sarna34 Re: aspekty pisarskie np. Masłowska 02.10.06, 17:20
      lwi2 napisała:
      > Ma koniunkcję Merkurego z Marsem, bardzo ściśle, sprawność w pisaniu i talent
      > bo jest też trygon Wenus-Neptun.

Trochę z innej beczki, ale też o pisaniu. Mam taką znajomą koleżankę, która
      para się takze pisaniem. Pisze najróżniejsze rzeczy, od wierszy, przez
      opowiadania, eseje po bajki dla dzieci kończąc. Mamy wspólny język, choć nie
      jesteśmy dla siebie konkurencją, raczej wspieramy się. Lubimy się, bo nasze
      ascendenty nakładają się na siebie.
      U niej merkury jest w ścisłej koniunkcji z neptunem w znaku wodnym, a mars
      (panna) uwikłany w ścisłą koniunkcję z uranem i plutonem w opozycji do saturna.
      Ascendent, słońce i księżyc leżą w znakach ognistych. Nie ma nic w powietrzu, a
      jednak fajnie pisze, ciekawie i błyskotliwie. Co może w takim wypadku
      odpowiadać za zdolności literackie?
      Myślałam o domie V. Jeśli wezmę Placidusa, to słońce i wenus wypadnie w V domu,
      a jak będzie Kochj to dom IV.
      Jak wcześniej wspomniałam mamy wspólne ascendenty. U mnie tysiąc razy lepiej
      sprawdza się Koch... a czy może być tak, że u tej mojej koleżanki Placidus?
      Czy, jednak musimy przyjąć jeden system domów do mnie i do niej np. Koch.
      • potrek Re: aspekty pisarskie np. Masłowska 02.10.06, 19:14
        Lwi2 napisała:3.07.1983 r. Wejherowo Dorota Masłowska. Dostała Nike właśnie.
        Co w horoskopie czyni pisarza?

Według mnie najważniejszą pozycją jest koniunkcja Saturn/ Plutona w Znaku Wagi.
        To można nazwać koniunkcją Wenus/Saturn co jest jednym z elementów dobrych
        pisarzy o czym wspomina Andrzej Wesołowski nestor polskiej astrologii.
        Dodatkowo Pluton w koniuncji z Saturnem daje tak ostry wyraz wywlekania
        bebechów na światło dzienne. Markury w koniunkcji z Marsem daje ostre pióro i
        nie liczenie się z opinią innych, zwłaszcza dziennikarzy.
        Talent daje trójkąt synetyczny Saturn/Pluton w znaku Wagi w trygronie do
        Mars/Merkury w znaku Raka w opozycji do Neptuna. Zaś kopa do działania
        kwadratura Księżyca ze zanku Barana do stellum Słońca ,Marsa i Merkurego w
        znaku Raka, co jest układem beneficznym i dającym dużą szanse popularności. Bez
        tej kwadratury nie było by ambicji by Wejherowo opuścić, uwolnić się od
        uciążliwej matki i udowodnienia jej że i bez niej można także zajść na szczyt.
        Sukces komercyjny ( pieniądze ) zaś daje koniunkcja Jowisza z Uranem w
        trygronie do Księżyca- wie się gdzie zapukać i to co napisało sprzedać smile
        Pozdrawiam potrek
      • lwi2 Re: aspekty pisarskie np. Masłowska 02.10.06, 19:16
        Sarna, Ty masz chyba Merkurego na Ascendencie, który przecież symbolizuje
        Marsa, tak, że masz także jakby tę pisarską koniunkcję w pewien sposób. Znasz
        horoskopy znajomych pisarzy, widzisz jakieś "aspekty pisarskie"? Napisz coś
        może o ich horoskopach, co w pisaniu pomaga.
        Mi się wydaje, że połączenie Wenus-Neptun najbardziej mówi o talencie tego typu.
        Pozdrawiam
        Lwi
        • sarna34 Re: aspekty pisarskie np. Masłowska 02.10.06, 20:20
          >Sarna, Ty masz chyba Merkurego na Ascendencie, który przecież symbolizuje
          >Marsa, tak, że masz także jakby tę pisarską koniunkcję w pewien sposób. Znasz
          >horoskopy znajomych pisarzy, widzisz jakieś "aspekty pisarskie"? Napisz coś
          >może o ich horoskopach, co w pisaniu pomaga.
          >Mi się wydaje, że połączenie Wenus-Neptun najbardziej mówi o talencie tego
          typu.
          >Pozdrawiam
          >Lwi

Osoba Doroty Masłowskiej rzeczywiście narobiła dużo hałasu. Na razie psioczą na
          niż zwykli ludzie, środowiska literackie nabrały wody w usta i siedzą cicho
          przyczajone. Chyba nie chcą się specjalnie wychylać.
          Nie chcę się wypowiadać na temat tej nagrody. Mogę tylko powiedzieć, że
          przeczytałam jej pierwszą książkę, ale specjalnie nie przypadała mi do gustu.
          Jest to jednak moje subiektywne zdanie. Cenię ją za oryginalność języka.
          Drugiej książki nie znam. Dziś rozmawiałam z osiemnastolatkami. Jedni są
          zachwyceni szaleństwem języka, inni biorą to za bełkot i nie byli wstanie
          przebrnąć dalej niż kilka stron. Taka literatura pachnie mi uranem.

Gdy zaczął się ten wątek, zaczęłam sprawdzać swoje aspekty. Moje także
          potwierdzają pisarstwo, choć zupełnie inne niż u Doroty. Merkury na ascendencie
          we lwie, ścisły trygon Wenus do neptuna i Charona (Wielki Trygon), sekstole
          plutona do Wenus i neptuna, do pracy goni mnie ścisły Palec Boży, Słońce(rak) i
          Mars(panna) – na szczycie Saturn. Przebijać pomaga mi się trygon księżyca
          (bliźnięta) do Saturna i sekstyl do Jowisza, oraz Jowisz w 10 domu. Uran w
          półsekstylu do ascendentu i Merkurego. Posiadam kwadraturę księżyca do Marsa.
          Nie mam nic w V domu. Władca V domu, Jowisz, znajduje się w pobliżu MC.

Podaję namiary piszących, którzy już sporo osiągnęli. Są członkami Związku
          Literatów Polskich.

Sporo ludzi piszących ma zaznaczoną wodę, rak, ryby, skorpion. Woda to emocje.
          Emocje przydają się, bo inaczej jest się tylko rzemieślnikiem. Jak wspomniałam
          wcześniej, moja koleżanka pisząca ma obsadzonego skorpiona (Merkury koniunkcja
          Neptun). Jej utwory są inne. Nie może wypracować sobie jakiegoś
          charakterystycznego stylu.

Poeta i malarz – Księżyc i Słońce koniunkcja w rybach w trygonie do Neptuna w
          wadze, w raku koniunkcja Jowisza z uranem w kwadracie do Marsa, Merkury (dom 8)
          w trygonie do neptuna.

Bardziej prozaik, mniej poeta – koniunkcja Merkurego z Uranem w raku (straszna
          gaduła) w kwadracie do neptuna, kwadratura Wenus z Saturnem, księżyc ryby.

Poeta – Słońce i Merkury byk, w raku koniunkcja Marsa z Księżycem w trygonie do
          jowisza, Wenus w raku w sekstylu do Merkurego, neptun w trygonie do Wenus i
          opozycji do Merkurego, Saturn w opzycji do Wenus i trygonie do Merkurego,
          pluton trygon do Merkurego i do Saturna.

Poeta – słońce rak, księżyc ryby, stellum w raku: Merkury, Uran, Wenus, Mars i
          Pluton. Ścisła koniunkcja Merkurego z Uranem, sekstyl Neptuna z Plutonem.
          Podejrzewam, że neptun jest na osi.

• iokepine Re: aspekty pisarskie np. Masłowska 02.10.06, 19:33
      Pisanie to mocno obsadzone znaki wodne, zwłąszcza Rak i powietrzne, także mocno
      wyeksponowany Ksieżyc i podkreślony Merkury. Zeby nie było to pisanie tylko do
      szuflady, przydają sie dobre ukłądy Saturna i Jowisza, plus coś znaczacego w
      pobliżu MC.
      • sarna34 Re: aspekty pisarskie np. Masłowska 02.10.06, 20:21
        iokepine napisała:

> Pisanie to mocno obsadzone znaki wodne, zwłąszcza Rak i powietrzne, także
        mocno
        > wyeksponowany Ksieżyc i podkreślony Merkury. Zeby nie było to pisanie tylko do
        > szuflady, przydają sie dobre ukłądy Saturna i Jowisza, plus coś znaczacego w
        > pobliżu MC.
        >

U mnie to się sprawdza w 100%. Wszystkie te układy posiadam.
      • kasia-asia1 Re: aspekty pisarskie np. Masłowska 04.10.06, 08:27
        iokepine napisała:

> Pisanie to mocno obsadzone znaki wodne, zwłąszcza Rak i powietrzne

Rak ma opinię tzw, poetyckiego znaku, szczególnie w Polsce, gdzie naszych dwóch
        Noblistów ma słońce w tym znaku. Ale już taki np. Rilke, prawie bez wody w
        horoskopie (Por. baza astrotheme)... I też ta jego poezja taka jest. b.
        inteligentna, ale jak to nazywam, z jakimś brakiem emocjonalnym( o to samo
        posądzam Houelbecqa(o ile bez błędu napisałam, danych nie znam}.
        Każdy żywioł ma swój rodzaj emocjonalności, choć pod słowem emocje rozumie się
        powszechnie wodną czułość, miękkość i umiejętność łatwej empatii. Jw. używam
        słowa w odniesieniu do Rilkego włąsnie w tym znaczeniu.
        Poezja poezją, a horoskopy pisarzy mogą przynieść różne zaskoczenia, jeśli np.
        prawdziwa jest data ur.( z wikipedii) Chwina- 11. o4.1949 Gdańsk.Pisarstwo
        nierówne, ale urokliwe, wodne bardzo. A tu stelium w Baranie w opozycji do
        Neptuna. No iten Neptun nadrabia.
        Aspekty pisarski, to napewno połączenia księżyca i wenus z Neptunem, a także
        Mars i Merkury, często także zaznaczona panna( u prozaików).
        • lwi2 Re: aspekty pisarskie np. Masłowska 04.10.06, 10:05
          Zastanawiam się na ile jest możliwa u Masłowskiej koniunkcja Księżyca z Eris.
          Z tego położenia Księżyc byłby w aspekcie kwintylowym (czyli twórczym) z
          Neptunem. A w tranzytach, jeżeli koniunkcja byłaby ścisła, miałaby teraz
          Plutona na MC i Urana na Ascendencie. A poza tym czy ona nie wygląda jak
          ascendentalna Ryba czasem?

Na forum anglojęzyczym znalazłam takie spekulacje o Eris:
          "It is especially volatile, and creative, in involvements with the moon."
          Pozdrawiam
          Lwi
        • dori7 Re: Rilke 04.10.06, 11:16
          kasia-asia1 napisała:

> Ale już taki np. Rilke, prawie bez wody w
          > horoskopie (Por. baza astrotheme)... I też ta jego poezja taka jest. b.
          > inteligentna, ale jak to nazywam, z jakimś brakiem emocjonalnym

Rilke mial w horoskopie Merkurego w Skorpionie, w kwinkunksie do Neptuna, wiec
          argument o braku wody odpada suspicious A wladca Merkurego, Pluton, jest w wielkim
          krzyzu z Jowiszem w Skorpionie, Ksiezycem w Wodinku i Uranem w Lwie.

Rilke z Rybami na szczycie 7 domu i poneptunionym Merkurym w Skorpionie w swoim
          chyba najbardziej znanym wierszu pisze tak:

Samotność jest jak deszcz.
          Z morza powstaje, aby spotkać zmierzch;
          z równin niezmiernie szerokich, dalekich,
          w rozległe niebo nieustannie wrasta.
          Dopiero z nieba opada na miasta.

Mży nieuchwytnie w godzinach przedświtu,
          kiedy ulice biegną witać ranek,
          i kiedy ciała nie znalazłszy nic,
          od siebie odsuwają się rozczarowane;
          i kiedy ludzie, co się nienawidzą,
          spać muszą razem - bardziej jeszcze sami:

samotność płynie całymi rzekami.
          • dori7 Re: Rilke 04.10.06, 11:21
            > A wladca Merkurego, Pluton, jest w wielkim
            > krzyzu z Jowiszem w Skorpionie, Ksiezycem w Wodinku i Uranem w Lwie.

Uzupelnienie: Ksiezyc w WOdniku jest jeszcze w koniunkcji z Saturnem.

Poza tym Slonce i Wenus w domu Raka, Slocne scisle na IC. Gdzie tu brak wody? suspicious
            • kasia-asia1 Re: Rilke 04.10.06, 16:39
              Dori7 napisała:

Gdzie tu brak wody? :
              > >

Ano, Merkury to 29 stopień 12 minuta Skorpiona, aspekty są, a jakże, Jowisz w
              Skorpionie też i to wszystko o czym Dori pisze. Ale księżyc w Wodniku, słońce w
              strzelcu. Ascendent w Pannie, Mc Bliźniaku. Domy i aspekty "nawadniają" ten
              horoskop.Dla mnie jako mocnej wody oschły ten Rilke zawsze był, genialny może,
              ale jakiś bez serca.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka