Dodaj do ulubionych

Wenus i StaTURN w kwadraturze i opozycji.

06.12.06, 07:44
Cześć
Wczoraj tak sobie relakasacyjnie leżałam w kapieli z pianką i rozmyslalam
o.... Wenus i Saturnie! Wymyslalam, myślałam i wykombinowałam. ZAstanaiwalam
się czym to sie rózni, tak w praktyce, mianowicie, KWADRATURA Wenus Saturn,
a opozycja. Ja mam kwadraturę i jak patrzę to maja ją tez 2 moje koleżanki.
Chciałam zapytać, o co tu chodzi. Czy o mało seksu w zyciu? Albo zbyt duże
wymagania co do prtnrera? Ja i moje koleżanki, mimo, że jesteśmy mądre,
inteligentne, tak jakos faktycznie, nie ma za dużo miłości, żeby się aż
opedzać od adoratorów. Jesteśmy mile, sympatyczne, ale.... a moze seks
stawiamy na drugim miejscu? Ze to nie jest najważniejsze, bo seks wiąże się
z miłością?????? Aha i wszystkie mamy opozcję Wenus - Neptun!
Z kolei trzecia koleżanka, ma opozycje w/w planet i... ona ma seksu pod
dostatkiem, ale to tylko seks z miłośią gorzej. Ona jest ładna i mogłaby mieć
każdego faeta i ma... na jedną noc! Bawi się nimi, uwaza za nic, a
jednoczesnie chce ich akceptacji. Kolezanka ma tez koniunkcję Księzyc - Uran.
Jak jest w związku, to jest to totalna wojna płci. Ta kolezanka bywa
biseksualna, leczy się na depresje i czasami to wszytko jest naparwdę
dziwne....
No to jak rozpatrywac tę opozycję lub kwadraturę. Nie czuje ich smaku, nie
umiem wyobrazić, do czego to porównać?
Podrawiam Mikołajkowo !
a.;
Obserwuj wątek
    • tina544 Re: Wenus i StaTURN w kwadraturze i opozycji. 06.12.06, 09:08
      Wybaczcie, że niezupełnie na temat, ale tez chciałam sie podzielic swoimi
      wczorajszymi przemysleniami - widocznie to byl taki dzień na myslenie. Mam w
      horoskopie półkrzyż Neptun - Saturn - Mars. Neptun na asc., Saturm na MC, Mars
      na Desc. Patrząc na swoje długie zycie dopiero teraz zauważyłam, że najlepiej
      wychodziły mi miłości platoniczne/zwłaszcza ze strony mężczyzny/. Pobudzam
      chyba męską wyobraźnię. Kiedy juz dochodzi do tego seks, jest znacznie gorzej i
      zawsze pojawiaja sie jakies komplikacje. Moja Wenus jest w słabym sekstylu z
      Uranem/ 5.30/ i b. słabej kwadraturze z Saturnem /10/. Zastanawia mnie to, że
      choć mnój Saturn jest tak źle aspektowany, wszyscy ważni dla ,mnie mężczyźni
      mieli w swoich horoskopach jakis znaczący aspekt tej planety - koniunkcja ze
      Słońcem, opzycja j.w., opozycja Księżyc. Mój Saturn nie ma aspektu ze Słońcem -
      sekstyl 10 st.
      Takie sa dla astrologa pozytki płynace z dojrzałego wieku.
    • pani.jazz Re: Wenus i StaTURN w kwadraturze i opozycji. 06.12.06, 09:37
      Wenus w polaczeniu z Saturnem jest wymagajaca. W dodatkowym polaczeniu z Neptunem jest wrecz idealizujaca. Tylko odpowiedni bialy ksiaze na odpowiednim bialym rumaku, o odpowiedniej porze etc.,
      Efekty tego moga byc rozne - czesc bedzie w celibacie na tego ksiecia czekala latami, wzdychajac i nie ufajac innym, odsuwajac kazdego, ktory ma choc jedna rzecz, ktora nam sie nie podoba. Czesc powie sobie za kazdym razem, gdy zobaczy kogos, kto moglby z pozoru spelnic ksieciowatosc "a moze to wlasnie ten?" i pojdzie z nim od razu do lozka.

Czym sie rozni kwadratura od opozycji? Do mnie najprosciej przemawiaja slowa "starcie" i "refleksja". Kwadrat to napiecie, ogromna kumulacja sprzecznych energii i konflkt, ktory mozna rozwiazac jedynie stajac z nim twarza w twarz. Opozycja to spotkanie dwoch energii komplementarnych, a przeciwnych sobie, ktore trzeba zharmonizowac bez uszczerbku dla zadnej, co moze nie byc latwe ze wzgledu na to, ze rodzi sytuacje nacechowane obiektywizmem "osiolkowi w zloby dano".

Ale nie wydaje mi sie, zeby same uklady Wenus/Saturn mialy za wszystko tu odpowiadac. Jesli seks, to patrzymy jeszcze na Marsa i Ksiezyc.

Pozdrawiam,
      pani.jazz
      • trigga74 Re: Wenus i StaTURN w kwadraturze i opozycji. 06.12.06, 11:10
        Wenus/saturn ? dluga bajka. mialem bliskie konszachty z jedna dama, u mnie w
        rodzinie tez to jest. Ujme tak: to nie jest kwintesencja ogolnie rozumianej
        "kobiecosci". zalozmy ze dama takowa w swej ekspresji, wyborach, stosunku do
        swiata i mezczyzn jest troszke "sztywna". Czy Wy damy piszace wczesniej mozecie
        uznac same siebie za wulkany ekspresji erotycznej, nieskrepowanego sexu
        oralnego, czulosci i ataku ognia na mezczyzne? Czy moze zawsze w tych sytuacjach
        jest takie koziorozcowe opanowanie i ten (prowokujacy) chlodek? OT CO
        • pani.jazz Re: Wenus i StaTURN w kwadraturze i opozycji. 06.12.06, 22:58
          Trigga, to zalezy, co juz uwazasz za "sztywne i koziorozcowe", a to z kolei w duzej mierze zalezy od tego, jak duzo ognia jest w Tobie.

Na moja opozycje Wenus/Saturn nie skarzyl sie zaden z moich panow. Klopotala ich raczej, i klopocze nadal, moja umiejetnosc w zbywaniu ich komplementow. Wenus w Byku, kobieca bardzo, uwielbia komplementy, ale Saturn w Skorpionie, podejrzliwy, kaze usmiechac sie na nie sarkastycznie i powtarzac znane twierdzenie o komplementach i kobietach madrych i glupich.

Przyznaje szczerze, ze w horoskopie ognia mam na lekarstwo i wiekszosc spraw uczuciowych zalatwiam wodo-ziemia, ktorej mam pod dostatkiem, doprawiona ta niewielka, choc bardzo ambitna, iloscia powietrza. Ale to wystarcza w zupelnosci, by dopiac swego i dostac to, czego chce, dajac jednoczesnie to, co powinnam.

A ze nie z kazdym flirtuje i nie robie z siebie slodkiej idiotki albo kokietki, ktora mozna zaciagnac prosto do lozka? No, ja to sobie chwale. smile

Pozdrawiam,
          pani.jazz
    • princesswhitewolf Re: Wenus i StaTURN w kwadraturze i opozycji. 06.12.06, 14:32
      devine80 napisała:
      > Z kolei trzecia koleżanka, ma opozycje w/w planet i... ona ma seksu pod
      > dostatkiem, ale to tylko seks z miłośią gorzej. Ona jest ładna i mogłaby mieć
      > każdego faeta i ma... na jedną noc! Bawi się nimi, uwaza za nic, a
      > jednoczesnie chce ich akceptacji.
      Mysle ze u kolezanki to cos innego powoduje to... bo tradycyjne ujecie opozycji
      wenus saturn jest wrecz przeciwne: osoba z opozycja saturn wenus jest powazna i
      raczej trudno jej brykac czy puszczac sie chocby na noc. Wenus- Saturn kontakt
      ogranicza dzialania tylko przyjemnosci!!!
      Tradycyjne ujecie mowi o zwiazkach z roznica wieku, albo nie byciu traktowana
      dobrze w zwiazku, o trudnosciach w ekspresji intymnosci, oraz b czesto wspomina
      sie materializm: szukanie partnera ktory zaspokoi nasze saturniczne dazenia
      dotyczace statusu i finansow.
      Though you crave love and affection, intimacy is difficult for you. You may
      become romantically involved with people who do not value you or treat you well.
      Liz Greene ,dodam, ujmuje to nieco inaczej: rola nauczyciela jest tak potrzebna
      ze wkracza ona w zycie uczuciowe. Wg niej to wedrowka osoby z pewna rezerwa do
      intymnosci aby zabezpieczyc swe uczucia ( czesto ksiezyc macza paluszki tu tez)
      do rzucenia sie w wir spontanicznej intymnosci.
      • devine80 Re: Wenus i StaTURN w kwadraturze i opozycji. 06.12.06, 14:45
        Wow! Dzięki.
        No, u mnie to się zgadza, bo jua szukam kogos kto będzie mądry,
        odpowiedzialny i z... głowa w chmurach!
        I nasze namiary, w natalnym lecą tak: Ja byk, ksiezyc w kozie to wszytsko w
        trygonie z saturnem. Ksiezyc jest:
        Trygon z Merkurym, Marsem i Joiwszem
        Mars w koniunkcji z Jowiszem.
        Koleżanka K.:
        Ksieżyc w Raku (tez tam Słońce) w kwadraturze do Marsa, sekstylu do Jowiasza
        i asc.
        Koleżanka M:
        Ksieżyc w Lwie (Słońce Rak): Księżyc w sextylu do Wenus, kwadraturze Urana,
        trygonie do Neptuna, sextylu do Plutona i trygonie do asc.

Zakręcone.
        Ale u mnie to mam przeogromną potrzebę czucia się bezpieczną, musze komus
        naparwdę ufać, zanim Mu coś wyznam czy powiem.
        a.;
        • mmoni Re: Wenus i StaTURN w kwadraturze i opozycji. 07.12.06, 16:35
          Podłączę się do wątku, bo kiedyś sobie wykreśliłam horoskop Jerzego Giedroycia
          (27 lipca 1906, Mińsk, Białoruś). Oczywiście bez godziny urodzenia to zabawa, a
          nie horoskop, ale między innymi jest tam opozycja Wenus w Pannie do Saturna w
          Rybach, dodatkowo Neptun w Raku tworzy sekstyl do Wenus i trygon do Saturna.
          Jakoś się to wiąże z relacjami ludzi, którzy znali redaktora - przewija się tam
          motyw trzymania wszystkich "na odległość ramienia", nawet bliskich
          współpracowników (o ile pamietam, Giedroyć był żonaty przed wojną, małżeństwo
          skończyło się rozwodem). Z drugiej strony Bob Marks bardzo pozytywnie pisze o
          aspektach Wenus i Saturna, które wg niego dają pracowitość i zmysł
          organizacyjny, czego też redaktorowi nie sposób odmówić.
          • dori7 Giedroyć - do Mmoni 07.12.06, 18:59
            Mmoni, jesli masz chwilke, to wrzuc dane i swoje przemyslenia (chocby pare slow)
            w watek "Ciekawi ludzie i ich horoskopy":

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=11132&w=52400320
            smile)
            • devine80 Saturn i... 08.12.06, 16:08
              Cześc
              Myślę o tym Saturnie i tej Wenus w opozycji i kwadraturze. I patrze na sibie i
              jedno c mi przychodzi na myśl, to... poczucie bezpieczeństwa. Ja to musze
              mieć, żeby móc robic cos dalej. Poza tym jak już tu kiedys powiedziłam, chyba
              najlepszym sposobem na zwalczenie tego aspektu jest MARSowe dzilanie, dzilanie,
              dzilanie... A ja wlasnie siedze po godzinach w pracy! Co ja tu robię?????!!!
              Choc z tym działaniem roznie bywa. Z A czy nie jest tak, ze ten aspekt, czyli
              kwadratura, daje to, że osba, ktorą ja ma to daje z siebie bardzo dużo, a potem
              staje sie taka "wypalona", bo ta druga połówka, daje tylko trochę, "pozwala się
              kochać", adorować. Jak ja na to patrzę, to zawsze ja bylam ta osobą, korej
              bardziej zalezalo. Potrafilam rzucić wszystko i być nie wiadomo gdzie, aby
              spotkac się choć na chwilę i porozmawiać, aby kogoś poznać. I to zawsze ja
              byłam bardziej zaangażowana. No wiec spytam, czym się zwalczataką kwadraturę,
              macie jaksieś nowe pomysły?
              a.;
              • neptus Re: Saturn i... 08.12.06, 19:02
                Mam słabą kwadrature Wenus/Saturn. Nigdy bym nie nazwała siebie osoba chłodną,
                ani też nigdy mi nie brakowało partnera do miłosnych igraszek. Od tego mam inne
                układy. suspicious Połaczenia Wenus z Saturnem nie musza utrudniać zycia. W skrajnych
                przypadkach to moze działać jako wychłodzenie uczuciowe, wyrachowanie, czy
                ograniczenia obyczajowe. W pozytywnym układzie to odpowiedzialna miłość,
                świadomość mozliwych konsekwencji, wierność, stałość uczuć. Jaka jest roznica
                m. kwadratura, koniunkcją, a opozycją? W praktyce zadna, bo o sposobie
                realizacji tego aspektu decydują pozostałe układy horoskopu. Często takie
                dynamiczne powiązania Wenus/Saturn obrazują konflikt ze środowiskiem,
                obowiązującymi normami, obyczajami. Spotyka sie je nierzadko u
                homoseksualistow, prostytutek, u osób gustujących w partnerach z dużą różnicą
                wieku itp. - tam, gdzie jest "zakazana miłość". Kwadratura najsilniej stymuluje
                do działania, jeśli jest problem, to trzeba coś z nim zrobić. Koniunkcja i
                opozycja łatwiej godzą sie z sytuacją, nie dają takiego napięcia. Tacy ludzie
                łatwiej godzą sie z niewygodą. Bo Wenus/Saturn to jest niewygoda. Bo Wenus to
                dążenie do przyjemności, Saturn to zastana struktura. Jak ci wystają spężyny z
                materaca, to koniunkcja Wenus/Saturn układa sie tak, zeby na nie nie trafić,
                opozycja sie im przygląda i mysli, czym by tu je przyklepać, moze połozy sobie
                na nie jakis piernat, a kwadratura wyrzuca zuzyty materac i szuka nowego,
                lepszego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka