Dodaj do ulubionych

Czy mozna dać konkretną odpowiedz ?

26.08.07, 11:43
Witam serdecznie!
Mój syn ma poprawę z matematyki. Jest pomiędzy I a II klasą Liceum
albo...albo...
Czy mozna dać konkretną odpowiedz za pomocą "gwiazd" czy zda?
Jeśli jest TAM w gwiazdach zapisanych wiele rzeczy czy można
odczytać to o co pytam?

Obserwuj wątek
    • eevvaa Re: Czy mozna dać konkretną odpowiedz ? 26.08.07, 11:58

-Myślę, że jak się uczył to zda. Gwiazdy najwyżej pomagają, wskazują drogę, ale
      nie wyręczają.smile
      Możliwe, że Jowisz, Saturn i ich aspekty dobre lub trudniejsze w domu nauki mogą
      maczać palce.
      Do tego praca,praca i pozytywne myślenie i będzie dobrze.
      Uśmiech wędruje daleko...
      • lwi2 Re: Czy mozna dać konkretną odpowiedz ? 26.08.07, 12:17
        Z matematyki? A daj dane syna, albo sama zobacz jak ma postawionego
        w horoskopie Merkurego i Saturna, to akurat powie bardziej o
        talencie do matematyki, chociaż skoro poprawka to raczej wiadomo, że
        nie tutaj ma talent. Z horoskopu można w miarę konkretnie powiedzieć
        w jakiej dziedzinie ma sie talent, a w jakiej nie ma, ale poziom
        egzaminów w szkole jest dla tych średnio utalentowanych, może nawet
        niżej, i trzeba przypilnować żeby się pouczył, wykazał dobre chęci,
        że zna chociaż podręcznik ("nie ma talentu do matematyki ale widać
        że się uczył" - można czasami zdać na tej zasadzie).
        A talent matematyczny to na przykład koniunkcja Merkurego i Saturna.
        Kilka dni temu głośno było o 9-letnim chłopcu z Hong-Kongu który
        dostał się na studia matematyczne, chłopak ma Merkurego retro w
        koniunkcji z Saturnem (30.03.1998). Inny znany mi matematyk ma
        Merkurego stacjonarnego.
        Lwi
        • bacha67 Re: Czy mozna dać konkretną odpowiedz ? 26.08.07, 12:56
          Dzięki za odp. Podaje dane syna Piotr ur.28.03.1990 w Mińsku Maz o
          godz.21.20
          Jesli mogę proszę o pomoc.

• nadja_m Re: Czy mozna dać konkretną odpowiedz ? 26.08.07, 14:06
          lwi2 napisała:

> A talent matematyczny to na przykład koniunkcja Merkurego i Saturna.
          > Kilka dni temu głośno było o 9-letnim chłopcu z Hong-Kongu który
          > dostał się na studia matematyczne, chłopak ma Merkurego retro w
          > koniunkcji z Saturnem (30.03.1998). Inny znany mi matematyk ma
          > Merkurego stacjonarnego.

Wiecie co, tak sobie myślę, że tu musi chodzić jeszcze o co innego, tzn. ważne
          muszą być też aspekty. Sama mam Markurego w retro w koniunkcji do Saturna i
          jeszcze do Słońca i fakt, że nigdy nie miałam większych problemów z matmą
          (chociaż z fizyką tak), ale zdecydowanie nie pociągają mnie te tzw. "ścisłe"
          kierunki. mam kilka profesji, czy tam "zawodów", ale żaden nie jest stricte
          teoretyczny i matemat.- fiz.
          Tak to piszę, bo ciekawa jestem sama czy takie zdolności (i inne także) możemy
          z dużą dokładnością ocenić na podstawie urodzeniowego?
          Pewnie tak, tylko jest to wieloczynnikowe, tak zresztą jak każdy realny talent
          czy zdolności.
          Pozdro,
          Monika

• am98 Re: Czy mozna dać konkretną odpowiedz ? 26.08.07, 15:27
            nadja_m napisała:

Wiecie co, tak sobie myślę, że tu musi chodzić jeszcze o co innego, tzn. ważne
            muszą być też aspekty. Sama mam Markurego w retro w koniunkcji do Saturna i
            jeszcze do Słońca i fakt, że nigdy nie miałam większych problemów z matmą
            (chociaż z fizyką tak), ale zdecydowanie nie pociągają mnie te tzw. "ścisłe"
            kierunki.

To mamy bardzo podobnie wink, bo mam tak samo, za wyjątkiem Merkurego, który u
            mnie nie jest w retro. Ale też, wszelkie przedmioty ścisłe były dla mnie kulą u
            nogi, a wręcz miałam z tego powodu problemy.
            Sądzę więc, że być może to jest jakiś źle wykorzystany potencjał, albo kluczem
            jest Merkury stacjonarny, albo w retro, o czym zresztą Lwi pisze.
            • mrgodot Re: Czy mozna dać konkretną odpowiedz ? 26.08.07, 17:07
              Wprawdzie ja mam tyko trygon powyższych planet w ruchu prostym, ale
              matmy (fizyki i chemii zresztą też)nie znosiłam. Taka ścisła,
              regułkowa nauka to nie dla mnie - nie dawała szans na oryginalnośći
              wyobraźnię. Wszystko poukładane. Więc może nie tędy droga w
              poszukiwaniach zdolności stricte matematycznych. A może domy coś
              podpowiedzą więcej. U mie V i IX - czyli Strzelca i Lwa,
              zdecydowanie bardziej humanistyczne z mocnym akcentem na filozofię.
              Inna sprawa, że robiłam wszystko, żeby się przypadkiem matmy nie
              nauczyć - taki bunt.
              Przy okazji sprawdziłam dane w radixie mojego wujka - inżyniera,
              profesora politechniki,zwycięzcę olimpiad matematycznych i
              fizycznych i u niego nie ma znaczących połączeń Merkury-Saturn. Jest
              Merkury w Pannie (sprzyja, owszem) i Saturn w Skorpionie, ale luźny
              sekstyl - ponad 5 stopniowa orba. Nic co by się rzucało w oczy.
              Merkury w Koniunkcji z Księżycem.
              • lwi2 Re: Czy mozna dać konkretną odpowiedz ? 26.08.07, 17:53
                Mnie ten mocny Merkury co do zdolności matematycznych przekonuje,
                matematyka jako królowa nauk, wybitne zdolności umysłowe. Te dwa
                przypadki jakie podałam to nie średnia jakaś, ale właśnie wybitne
                umysły. Merkury w Pannie jest bardzo mocny.
                Pamiętam, że mąż Queenmai, która zagląda czasami na forum, jest
                właśnie matematykiem, może ona się wypowie.
                A tak w ogóle to chciałam podać dane tego chłopca z Hong-Kongu, bo
                kilka dni temu zerknęłam w ten horoskop i wydało mi się to ciekawe.
                Tutaj jednak dziewczyna prosi o poradę w sprawie egzaminu syna, co
                jej poradzić żeby chłopak zdał? Spójrzcie w ten horoskop, talentu
                matematycznego nie widać, ale są różne sposoby na zdanie egzaminu, w
                końcu szkołę skończyć każdy musi. Ja przed podaniem danych miałam
                myśl, żeby może podziałać na emocje egzaminujących, i widząc ten
                horoskop dalej tę myśl podtrzymuję.
                Gdzie w horoskopie będzie liceum? Niższa to czy może wyższa
                edukacja? Władcą 3 domu jest w tym horoskopie Saturn, jest w 3 domu,
                kompletnie bez aspektów, w dodatku ostatni w szeregu według stopnia.
                Merkury jest natomiast ślicznie aspektowany sekstylem do
                Mars/Wenus/Węzeł Płn, posadowionych przy IC w 3 (Mars) i 4 (Wenus)
                domu, Węzeł jest dokładnie na IC.
                Lwi
                • bacha67 Re: Czy mozna dać konkretną odpowiedz ? 26.08.07, 18:01
                  Bardzo dziękuję za spojrzenie na horoskop mojego Piotra. Uczu się ,
                  niestety słbo ową wiedzę "wchłąnia". ja mam nadzeję że zda. Widzę
                  jak bardzo by chciał i slęczy nad książką.

A z horoskou wynika że jego edukacja w Liceum się zakończy?
                  Nie wiem czy dobrze rozumiem.
                  • lwi2 Re: Czy mozna dać konkretną odpowiedz ? 26.08.07, 18:23
                    Nie, nie, chodziło mi o to, że nie tylko wybitne talenty
                    matematyczne kończą szkołę, tylko każdy kończy. Twój temat wątku
                    trochę się rozdwoił i zaczęła się wymiana zdań na temat talentu do
                    matematyki.
                    Szanse na wyższą edukację wyglądają w horoskopie Twojego syna
                    znacznie lepiej, władcą domu 9 (studia, nauka) jest Księżyc dobrze
                    aspektowany (np. sekstylem do Jowisza i trygonem do Urana).
                    Gorzej wygląda sytuacja w 3 domu (niższa edukacja), może to liceum
                    to właśnie jeszcze ta niższa edukacja i dlatego tak się męczy?
                    A widzisz u syna talenty i zainteresowania w jakimś konkretnym
                    kierunku?
                    • bacha67 Re: Czy mozna dać konkretną odpowiedz ? 26.08.07, 18:40
                      Dzięki za odp.
                      Co do jego uzdolnień to jak na razie sport. Jest bardzo zwinny
                      9rower, piłka nożna).
                      Poza tym "kocha " komputer, ale przy jego braku zdolności matem. nie
                      ma co marzyć o informatyce.
                      Również widzę, że On takie wiadomości jak np. z historii, polskiego
                      doskonale zapamiętuje i utrwalają się jemu w pamięci.
                      Basia
                      • misss_w Re: talent matematyczny 26.08.07, 19:02
                        Muszę sie wypowiedziec co do merkurego. Tak sie składa że zawsze
                        miałam talent do matematyki - mój merkury jest nie dośc że w byku to
                        prawie nieaspektowany. Ale to nic w porównaniu do mojej mamy która
                        pasjonuje się matematyką i fizyką, robi różne prace z tych tematów i
                        w sumie całe życie podporządkowane matematyce a jej merkury jest w
                        wadze również nieaspektowany zupełnie (u mnie jest przynajmniej 30*
                        do wenus). Wiele razy zastanawiałam sie za co właściwie odpowiada
                        tan merkury i nadal nie bardzo wiem.
                        Faktem jest że obie nie jesteśmy ani towarzyskie ani otwarte i może
                        to właśnie ma zwiazek ze źle połozonym merkurym??
                        Z saturnem jest lepiej - ona ma koniukcję księzyc saturn, u mnie też
                        jest to i owo.
                        • cipher89 Re: talent matematyczny 26.08.07, 23:51
                          Właśnie spojrzałem w horoskopy najlepszych matematyków jakich
                          znam. wink
                          Pierwsza osoba (dziewczyna) ma najsilniejszy dom VIII i Plutona na
                          Asc. w Skorpionie, jej Merkury jest w retrogradacji w domu VIII w
                          Bliźniętach w kwinkunksach do: Saturna w R, Netpuna w R, Plutona w R
                          i Ascendentu. Saturn jest też władcą domu III i tworzy nieharmonijne
                          aspektry do świateł. Nie widzę tu tak naprawdę nic specjalnego
                          jeśli chodzi o zdolnosci matematyczne (moze wy widzicie? smile ) ale ta
                          dziewczyna jest dobra we wszystkich przedmiotach a ponadto świetnie
                          maluje i pisze smile Ma olbrzmie problemy z komunikacją, jest bardzo
                          zamknieta w sobie. Tak więc jakby wykorzystyuje energię merkurego
                          nie na kontakty lecz na naukę, języki obce, matematykę czy pisanie.

II osoba ma Merkurego stacjonarnego również w domu VIII, w
                          Koziorożcu. Merkury tworzy b. luźną koniunkcjez Wenus, która weszła
                          do Wodnika oraz trygon do Jowisza. Myślę, że wplywy Wodnika również
                          nadaja zdolnosci matematycznych. Ta II osoba ma ścisłą koniunkcję
                          Słońce-Księżcy w Wodniku w domu IX, ponadto Ksiezyc jest władcą Asc.
                          Ma również punkt szczęścia na Asc. smile

Kolejna osoba ma koniunkcję Merkury-Jowisz w d. IX w Byku oraz
                          sekstyl Merkurego do Saturna na Desc i trygon do Urana (ruch prosty
                          Merkurego).

Co ciekawe wszystkie te 3 osoby mają silny dom ósmy.
                          • anahella Re: talent matematyczny 30.08.07, 08:50
                            cipher89 napisał:

> Co ciekawe wszystkie te 3 osoby mają silny dom ósmy.

Moim zdaniem bardzo sluszne spostrzezenie. Dom osmy, Pluton, Skorpion sluzy
                            pracy naukowej. Bo te energie znacza "siegac glebiej".

Merkury, Bliznieta i dom III to nauka na poziomie podstawowym.
                            Po opozycji mamy Jowisza, Strzelca i dom IX. To jest nauka poszerzajaca
                            horyzonty. To nauka dalsza niz ta, ktora zajmuja sie koledzy z podworka.

Energie plutoniczne zas, kaza isc glebiej. I tu jest mamy roznice miedzy
                            Strzelcem i Skorpionem: Strzelec to "dalej", a Skorpion to "glebiej". Jedno i
                            drugie sprzyja zdobywaniu wiedzy.
                            Srzelec to ekspansja, Skorpion to koncentracja.

Pamietajmy jeszcze o Pannie i domu VI - to energie pomagajace w dziedzinach
                            wymagajacych analizy.
    • arcoiris1 Re: Czy mozna dać konkretną odpowiedz ? 26.08.07, 23:00
      z matematyki i innych ścisłych jestem kompletny osioł. Podstawowe 4
      działania sa mi znane oraz, byc może, tabliczka mnożenia, dawno mnie
      nikt nie sprawdzał, więc głowy nie daję. Dzieciem będac nie mogłam
      zajarzyć konceptu wspólnego mianownika czym doprowadzałm tatę do
      pasji, płaczu i grózb. Groziło mi powtarzanie klasy 2 w liceum
      9klasa humanistyczna) plus na pierwsze półrocze miałam zawsze kabla.
      Wykaraskałam się z tego wszystkiego przy pomocy kumpli z klasy,
      ktorzy pisali mi sprawdziany z matmy a ja im się odwdzięczałam z
      języków, byłam przewodnicząca klasy i musiałam im tak nakazać ;D.
      Inaczej nie miałabym nawet matury ;D bo by mnie do niej nie
      dopuścili. Z fizyki nie pamietam nawet wzoru na drogę, na szczęscie
      pisalismy na niej przeważnie wypracowania typu "Historia wielkiego
      wybuchu a Bóg" a do sprawdzianów z chemii uczyłam się na pamięc
      reakcji ze wspłczynnikami, bo hasło "zadanie 1. otrzymaj acetylen"
      nic mi nie mówiło. Wiekszego antytalentu i debila niz ja z
      matematyki w Poznaniu nie znajdziecie. Proszę, możecie się
      powszechnie gorszyć big_grin

Mam półsektyl Saturna do Merkurego, a mój mózg plaski w tych
      dziedzinach jak stół, wiec chyba nie tędy droga. ;D
      Z matematyką kojarzy mi się Panna, może gdy 6 dom obsadzony lub ten
      znak sam w sobie... Ja z abstrakcji nić nie kojarzę, algorytmy, i
      inne wykresy sa dla mnie gorsze niż chiński poplatany z koreanskim.
      A przy perełkach w stylu "w pudełku A znajduja sie 54 kulki koloru
      niebieskiego, 5 czarnych, 2 białe i jedna żólta. W pudełku B sa
      natomiast 43 kulki w kolorze biało-czerwonym. Podja jakie jest
      prawdopodobieństwo, że za setnym razem wylosujesz kulkę żółtą"
      doprowadzało mnie na skraj depresji klinicznej.
      • neptus Re: Czy mozna dać konkretną odpowiedz ? 27.08.07, 08:33
        Merkury/Saturn to myślenie konstruktywne lub schematyczne. Każdy
        aspekt może dawać rozmaite efekty w zalezności od tego, w jakim
        horoskopie go znajdziemy. Saturn czasem ukonkretnia, czasem tylko
        ogranicza. Merkury/Saturn to dobry aspekt dla matematyka, szpiega
        lub tajniaka, pisarza, księgowego, w innych przypadkach może dawać
        różnej maści trudności komunikacyjne albo przyciężkawy umysł. Można
        spisać całą książkę na temat różnych sposobów realizacji aspektów
        każdej planety osobistej z Saturnem. Mocno polecam książkę Liz
        Greene "Saturn", któa bardzo pięknie wyjaśnia działanie Saturna,
        choc oczywiście, wciąż nie wyczerpuje tematu, potrzebna byłaby cała
        bibioteka. A biblioteka to też Merkury/Saturn.
        • hypokaimenon Re: Czy mozna dać konkretną odpowiedz ? 27.08.07, 16:09
          Saturn w koniunkcji z Merkurym znacznie spowalnia działanie umysłu, ale za to
          może go bardzo pogłębić i uporządkować. Czyta się wolno, ale w zamian - nad
          każdą poszczególną myślą (mowa o trudnych tekstach, nie o zwykłej beletrystyce)
          człowiek się zatrzymuje i stara się ją intelektualnie przepracować - np.
          zbudować powiązania z resztą zaplecza intelektualnego, porównać z innymi
          poglądami w ramach danej kwestii. Niezła jest też pamięć - w moim przypadku -
          pamięć do ludzi, sytuacji życiowych, przebiegu i specyfiki rozmaitych zdarzeń.
          Poza tym sektor, w którym koniunkcja ta jest pomieszczona (a więc konkretne
          dziedziny życia) podlega zawsze myślowemu pogłębieniu i wiąże się z wnikliwym
          badaniem, swego rodzaju studium.
          • neptus Re: Czy mozna dać konkretną odpowiedz ? 27.08.07, 16:33
            hypokaimenon napisał:

> Saturn w koniunkcji z Merkurym znacznie spowalnia działanie ...

Nieprawda. Może się tak zdarzyć ale niekoniecznie. Ludzie z
            koniunkcją Merkury/Saturn czytają zwykle dokładnie i ze zrozumieniem
            ale wielu czyta nie tylko szybko ale bardzo szybko, podobnie myśli.
            Z tym układem trafiaja się ludzie ograniczeni ale i genialni. Znam
            rewelacyjnych matematyków z taką koniunkcją. Nikt nie powie, ze
            wolno myślą, bo myślą błyskawicznie.
            • hypokaimenon Re: Czy mozna dać konkretną odpowiedz ? 27.08.07, 18:21
              Nie uogólniałem aż tak bardzo, by stwierdzać, że coś ma miejsce zawsze,
              koniecznie i u wszystkich. Aż takim nowicjuszem w astrologii nie jestem smile
              Poza tym "spowalnianie działania umysłu" nie oznaczało ociężałości czy tępoty
              (tych cech raczej sobie nie przypisujęsmile, a raczej uporządkowanie, które zawsze
              spowalnia. By coś zrobić porządnie, należy to zrobić uważnie - tak bywa zwykle.
              Błyskawiczny umysł to domena raczej koniunkcji Merkury/Uran.
              • eevvaa Re: Czy mozna dać konkretną odpowiedz ? 27.08.07, 20:07

-U mnie w domu najlepszym matematykiem jest syn,ukończył informatykę, którą
                interesował się od dziecka.Brak aspektów u niego Merkurego z Saturnem.Ma sekstyl
                Merkurego i Wenus,koniunkcję Merkurego z Uranem, a Saturn ma sekstyl z Marsem i
                koniunkcję z Jowiszem.Pewnie szybkość i szczęście.smile
                Aspekty Saturna z Merkurym ma córka < sekstyl> i ja < trygon>.Geniuszami nie
                jesteśmy, ale nie było problemów z matmą i jeden z ulubionych przedmiotów.
                • neptus Re: Czy mozna dać konkretną odpowiedz ? 27.08.07, 21:12
                  To sa dwie skrajne formy myślenia - saturniczne rozbieranie problemu
                  krok po kroku lub działanie pod wływem błysków uranicznych. Pomiędzy
                  nimi jest jeszcze cała gama form pośrednich, też wcale nie gorszych.
                  • eevvaa Re: Czy mozna dać konkretną odpowiedz ? 28.08.07, 11:57
                    neptus napisała:
                    --To sa dwie skrajne formy myślenia - saturniczne rozbieranie problemu
                    krok po kroku lub działanie pod wływem błysków uranicznych.

Zgadza się jest i to i to. smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka