lili120675 11.08.08, 21:47 czy ktos interesowal sie wydarzeniami w gruzji i tym co moze po nich nastapic?czy to poczatek III wojny swiatowej, ktora obejmie takze polske za kilka lat? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mii.krogulska Re: gruzja 11.08.08, 22:55 Witam Iza w niedzielę wstępnie analizowała horoskop na naszym blogu, www.czary.pl/blog/?p=501 Pozdrawiam, Mii Odpowiedz Link
princesswhitewolf Re: gruzja 12.08.08, 12:12 nie sadze by to zaczelo 3 wojne swiatowa az. uwazam ze sytuacja na bliskim wschodzie jest duzo grozniejsza Odpowiedz Link
lwi2 Re: gruzja 12.08.08, 13:07 No na razie jest koniec wojny, ciekawe czy to naprawdę koniec. 10.57. Moskwa, jeżeli to właściwe dane (z wp). Horoskop jest ciekawy, aż włączyłam komputer żeby go zobaczyć. Wypada "wierzyć" w Eris (Wielki Trygon ze Światłami, władczyni Ascendentu). Ja mam nadzieję, że właśnie uda się wynaleźć jakiś nowy sposób rozwiązywania konfliktów i żadna III wojna nam nie grozi, ale to takie pobożne życzenia przy pustym kursie Księżyca, o! Lwi Odpowiedz Link
arcoiris1 Re: gruzja 12.08.08, 18:18 Lwi mocno wierzysz w ta Eris... ja bym jej takiej wagi nie nadawała. Generalnie jest tyle innych planet i planetoid ze w sumie chyba lepiej sie skupic na nich, i ich dwadach ewentualnie, tak mysle. Odpowiedz Link
arcoiris1 Re: gruzja 12.08.08, 18:21 to jest troche tak jakby sie Slask chcial odłaczyc, Polska wkroczyła na swoje terytorium a z drugiej strony napadli na nas zbrojnie Niemcy. Odpowiedz Link
mitchharris Re: gruzja 12.08.08, 20:20 arcoiris1 napisała: > to jest troche tak jakby sie Slask chcial odłaczyc, Polska wkroczyła > na swoje terytorium a z drugiej strony napadli na nas zbrojnie > Niemcy. Trafne porównanie, tez po glowie mi chodzilo Uwazam ze cos niepokojacego sie tam albo juz dzieje albo to wywola takie skutki. To znowu po wielu latach nie jest zadne tlo anty-terrorystyczne ale klasyczne jak na przestrzeni wieków. Większe Państwo ma fochy więc uwaza ze ma legitymacje na czolgi, mordy, gwalcenie prawa i ludzi. Uwazam ze jesli dyplomacja i wojska europejskie, amerykanskie nie zagraja na jedna karte - posrednio odbije sie to czkawka nam wszystkim. Od tego krok do szantazy gazowych, ropnych, naruszania przestrzeni powietrznej. Rosja to jest dzis taki partner ze ugrasz wiecej grajac bez kompleksow i ostro. Uzycie bronii atomowej jest wykluczone jako odpowiedzi na jakikolwiek ruch Unii czy NATO. A my co? Mamy siedziec i karcic ich w internecie??? Odpowiedz Link
neptus Re: gruzja 13.08.08, 17:25 arcoiris1 napisała: > to jest troche tak jakby sie Slask chcial odłaczyc, Polska wkroczyła > na swoje terytorium a z drugiej strony napadli na nas zbrojnie > Niemcy. Nie bardzo rozumiesz dążący do odzyskania odebranej bezprawnie autonomii Śląsk, skoro masz takie skojarzenia. Jesli Śląsk zechce sie odłączyc, to będzie tylko zasługa Polski, która zamiast dążyć do współpracy, gra rolę zaborcy. Polecam lekcje historii. W cywilizowanej Europie tego typu konflikty rozwiązuje się pokojowo. Czechosłowacja rozdzieliła się na dwa państwa bez huku i wielkiego zamieszania. Śląsk jest bardzo bliski Czechom i Słowakom. Tu natomiast mamy do czynienia z krajami azjatyckimi (nikt mi nie wmówi, że Rosja jest europejska). Ani Rosja ani Gruzja nie rozumieją pojęcia demokracji, a ich obaj wodzowie maja zapędy do roli cara. Najazd rosyjski jest faktem. Putinowi marzy się odrodzenie ZSRR. Gruzja jest na pozycji przegranej, bo NATO, USA ani Europa nie zaangażują się w sprawę wojskowo. Z tego właśnie korzysta Rosja. Cokolwiek złego mozna powiedzieć o Putinie, to głupi on nie jest. Przez to wlasnie jest niebezpieczny. Odpowiedz Link
arcoiris1 Re: gruzja 14.08.08, 12:39 Nie zgadzam sie Neptus, mozesz miec jednak takie zdanie bo jestes Ślązaczką. Nie możesz jednak Polski nazywac zaborcą, to semantyczne naduzycie i przegięcie. Odpowiedz Link
neptus Re: gruzja 14.08.08, 18:19 Wyobraź sobie, że nie jestem ani w 1% Ślązaczką. Jestem tu przyjezdną "gorolką". Prawdą jest, że Śląsk walczył w powstaniach tylko dlatego, że obiecano im autonomię, którą potem dekretem odebrano, a Ślązaków tępiono, wysyłano do łagrów, mordowano, prześladowano nawet dzieci za używanie własnej mowy, zmuszano do zmiany nazwisk i imion, odbierano im brutalnie tożsamość. Nawet Bismarck aż tak Ślązaków nie tłamsił. Dokładnie z takimi praktykami stosowanymi przez władze carskie, a potem hitlerowskie walczyli moi przodkowie w Polsce. Wstyd mi, że poswięcili swoje życie i wywalczyli Polskę, która sama jest zaborcą, bo inaczej tego się nazwać nie da. Ślask był zawsze wielonarodowy. Mieszkali tu obok siebie w zgodzie Ślązacy, Czesi, Słowacy, Niemcy, Żydzi i Polacy. To naród nastawiony bardzo serdecznie do innych. Ci, którzy przyjeżdżaja do warszawy robic zadymę, to przywieziony z Polski motłoch, często zwyczajni bandziorzy. Historia jest, niestety, nadal zakłamywana i wiekszość Polaków, tak jak Ty, nie ma pojęcia, jak było naprawdę. Czy nie jest dziwne, że nieliczni Niemcy mają w Polsce nadmiar praw, a rdzenni Ślązacy nie mają żadnych i odmawia się im prawa do własnej tożsamości. Ukrywają się ze swoim językiem i tradycjami w domach? Tak się dzieje pod okupacją. Odpowiedz Link
mii.krogulska Re: gruzja 14.08.08, 23:25 Witam, a mi nie jest wstyd za Polskę, a raczej za Twoje słowa, porównujące Polskę do okupanta i zaborcy. Miłosława Krogulska, z domu Kania, stryjeczna prawnuczka Alfonsa Zgrzebnioka. Odpowiedz Link
neptus Re: gruzja 15.08.08, 12:35 jeśli masz tranzyt Neptuna, to z kuracja hormonalną bądź bardzo ostrożna... Przeprowadź wpierw szczegółowe badania. Odpowiedz Link
mii.krogulska Re: gruzja 15.08.08, 12:47 Nie bawi mnie przerzucanie się z tobą słówkami... sama sobie wystawiasz świadectwo. Tranzytów, jakie na Ciebie wpływają publicznie analizować nie będę, ale kiedy przeginasz czasami trudno jest nie zareagować - stąd moja powyższa dla Ciebie rada. Mii Odpowiedz Link
neptus Re: gruzja 15.08.08, 16:28 Kiedy brak Ci argumentów usiłujesz mnie obrazić. Przykro mi, nie jestem na to wrażliwa. Znam swoją wartość. Justyna Reiner, córka Witolda Reinera, wnuczka Maksymiliana i Adeli Reinerów, stryjeczna prawnuczka Jakuba Reinera. Odpowiedz Link
mii.krogulska Re: gruzja 15.08.08, 18:00 neptus napisała: > Justyna Reiner (...) stryjeczna prawnuczka Jakuba Reinera. Dopisz sobie do powyższego, po przecinku: Autorka słów: "Wstyd mi, że poswięcili swoje życie i wywalczyli Polskę, która sama jest zaborcą, bo inaczej tego się nazwać nie da. " Na tym dyskusję z Tobą kończę. Mii Odpowiedz Link
neptus Re: gruzja 15.08.08, 19:39 Dobrze, że zanotowałaś sobie moje słowa, bo ja każdy wykład wygłaszam tylko raz. > Na tym dyskusję z Tobą kończę. > Mii Oby... Odpowiedz Link
mitchharris Re: gruzja, minęło ledwie dni kilka.... 17.08.08, 01:21 Drogie Panie moze skoncza personalne przytyczki? Pomyslalby kto pare lat temu, ba, pare tygodni temu ze my dzielni, czlonkowie NATO i Unii doswiadczymy tego co obecnie? Oficjalnie wygraza Polsce jakis ruski generał (tak - "ruski"), prasa za granicą i w Polsce rozpisuje się oRosji jako naszym wrogu, połowa Polaków "obawia się ataku Rosji" cytat za Interią.... To nie zły sen ale prawda sierpnia 2008 roku. Kaczyński wstawia się za Gruzją, my podpisujemy umowę o tarczę głównie za przyczyną obecnych wydarzeń, budzi to reakcję Moskwy itd. Czy rzeczywiście za wschodnią granicą mamy zdesperowanego niedzwiedzia który gotów rozpętać III wojnę światową? A może upadłe mocarstwo wierzy w powtórkę historii i to że my mamy wyłącznie papierowych sojuszników? Tu naprawdę nie ma się z czego śmiać Odpowiedz Link
miluszka Re: gruzja, minęło ledwie dni kilka.... 19.08.08, 20:13 Ślązacy - autonomia, Gdańszczanie - Wolne Miasto Gdańsk, Krakusi - do Austrowęgier itd. To głupie pomysły. A jeśli chodzi o Osetię, to rdzenna ludność w dużej części została zmuszona ileś lat temu , po tym jak Gruzja ogłosiła niepodległość, do wyniesienia się z tamtych terenów. Ich miejsce zajęły często różne podejrzane typy, zajmujące się szmuglem itp z dawnego KGB. Odpowiedz Link