megi79 01.05.04, 08:29 Znam jednego Juranda,a że mieszka w Kanadzie wymawiają to tam 'dziu-reńd' Nie podoba mi się to imię,a Wam? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szczekuszka Re: Jurand 01.05.04, 09:20 Chodzilam kiedys na wyklad monograficzny na ktory uczeszczal chlopak o imieniu Jurand. Fajne imie, rzadko spotykane. Polakow o tym imieniu jest tylko 433. Powstalo ono od germanskiego Arant, ktore pochodzi od imienia Arnold. Forma Jurand jest wynikiem pomylki- historyk Frnaciszek Piekosinski (1844-1906) blednie, jako Jurand(us), odczytal sredniowieczne zapisy niemieckiego imienia Jarand(us). Imie Jurand rozpowszechnil Henryk Sienkiewicz. Odpowiedz Link Zgłoś
willow_girl Re: Jurand 01.05.04, 13:34 Rany Julek.. Wiedza niektorych osob na tym forum mnie powala. To Twoje hobby czy zawodowo zajumjesz sie jezykoznawstwem? Podziwiam i zazdroszcze Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Jurand 01.05.04, 13:56 willow_girl napisała: > Rany Julek.. Wiedza niektorych osob na tym forum mnie powala. To Twoje hobby > czy zawodowo zajumjesz sie jezykoznawstwem? Pragne Cie wyprowadzic z bledu. Ja tylko korzystam z ksiazek Jana Grzeni "Slownik Imion" i "Nasze Imiona". Wiec jesli mam dostep do zrodla, to czemu mam nie udosteoniac informacji tym, ktorzy tyhc ksiazek nie maja, a interesuja sie pochodzeniem imienia?~! Czesto i gesto pisze skad biore informacje, chyba ustawie to sobie w sygnaturce. Odpowiedz Link Zgłoś
willow_girl Re: Jurand 01.05.04, 13:58 Aaaaa... I wszystko jasne Dzieki za info. A skoro masz te ksiazki na podoredziu, to czy mozesz mi cos powiedziec o imieniu Lena? Bede wdzieczna pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tarkosia1 Re: Jurand 02.05.04, 14:54 A mogalbys sprawdzic pochodzenie i znaczenie imienia Mieszko? Ono te chyba powstalo wskutek blednego zapisu, bo to chyba jakas forma od Mieczyslawa? Bede wdzieczna! Pozdrawiam, ANia Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Jurand 02.05.04, 21:55 Z tego, co gdzieś czytałam, to jest odwrotnie: Mieczysław jest błędnym "rozwinięciem" imienia Mieszko... Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Mieszko od Miecisława 03.05.04, 15:21 Mieszko pochodzi od imienia Miecisław ,ktore zostalo blednie odczytane i rozpowszechnione jako Mieczysław. Odpowiedz Link Zgłoś
tarkosia1 Re: Mieszko od Miecisława 03.05.04, 20:36 Dzieki za odpowiedz! Mam jeszcze jedno pytanko: A w tej ksiazce o ktorej wspominalas jest napisane ile jest w PL Mieszkow? pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Mieszko od Miecisława 04.05.04, 09:12 tarkosia1 napisała: > A w tej ksiazce o ktorej wspominalas jest napisane ile jest w PL Mieszkow? Jest, jest... Mieszkow jest okolo 1185 Polakow. Pisze okolo poniewaz ksiazka jest z 2002 roku i dane mogly sie troche zmienic, moim zdaniem jednak nieznacznie. To niezbyt popularne imie. Odpowiedz Link Zgłoś
tarkosia1 Re: Mieszko od Miecisława 04.05.04, 10:47 dzieki za informacje! to 3x wiecej niz Jurandow )) pozdrawiam, Ania Odpowiedz Link Zgłoś
itsola Re: Jurand 03.05.04, 23:40 Witajcie ! Nie podoba mi sie i nie znam zadnego Juranda oprocz tego ze Spychowa.Pa Ola Odpowiedz Link Zgłoś
gabsiella Re: Jurand 07.05.04, 21:09 ja również znam jednego Juranda...może i jest z niego chłpo na schwał, jak ten ze Spychowa, ale gdzie ten honor Odpowiedz Link Zgłoś