andzia50 19.06.07, 21:42 Witam!!! Mam pytanie do osób które wiedza jakie dokumenty( formalności) są potrzebne do sprzedaży auta. Niestety występuję w tej roli po raz pierwszy i nie chce ażeby coś mi umknęło. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lucas791107 Re: formalności przy sprzedaży autka 20.06.07, 18:29 Najważniejszy jest dowód rejestracyjny w nim powinny się zgadzać wszystkie dane auta ( kolor , pojemność silnika nr nadwozia i silnika - choć te ostatnie nie są wymagane ale podnoszą wiarygodność ) poza tym oczywiście dowód osobisty , dowód ubezpieczenia OC oraz jeśli została wydana to karta pojazdu. Wygląda to w ten sposób. Należy się zaopatrzyć w druki ( 2 egz.) umowy kupna-sprzedaży. W nich wypełnia się kolejno dane sprzedającego i kupującego ( imię nazwisko adres numer i seria dowodu osobistego. potem wypełnia się dane auta.Marka model pojemność kolor numery nadwozia i można też numery silnika.Wpisujemy cenę i podpisujemy oba egzemplarze. Potem po zainkasowaniu ustalonej kwoty, oddajemy kluczyki wszystkie komplety, dowód rejestracyjny, dowód ubezpieczenia ( warto zrobić wcześniej ksero bo oryginał musimy oddać) i jeśli jest to kartę pojazdu.Z umową udajemy się do urzędu skarbowego-tam zapłacimy podatek ( ok 2% wartości pojazdu) potem z podbitą w skarbówce umową idziemy do urzędu komunikacji-tam wyrejestrują auto a na końcu z dokumentem o wyrejestrowaniu i kserem ubezpieczenia udajemy się tam gdzie się auto ubezpieczało - gdzie wygaszą ubezpieczenie. Myślę że troszeczkę pomogę choć wiem że się rozpisałem.Pozdrawiam i powodzenia. W razie pytań proszę pisać Odpowiedz Link Zgłoś
andzia50 Re: formalności przy sprzedaży autka 20.06.07, 21:35 Witaj lucas791107!!! Dzięki za bardzo wyczerpujące info. bardzo mi sie przyda tym bardziej że nie wiedziałam co dokładnie trzeba zrobić. teraz już wszystko wiem i moge auto sprzedawać bez żadnych wątpliwości. Pozdrawiam!!! Odpowiedz Link Zgłoś