Gość: ancymonka IP: 195.116.95.* 23.10.03, 08:15 Jeździcie na gazie? Jeśli tak - gdzie montowaliście i jak sprawdza się instalacja? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
swek1 Re: LPG 23.10.03, 09:41 Od trzech i pół lat jeżdżę na LPG silnikiem z jednopunktowym wtryskiem. Zrobiłem na nim ponad 50000 km i nic się złego nie dzieje. Instalacja i silnik bez zmian. Raz tylko wymieniłem węża gumowego do parownika- koszt jakieś 5 zł. Co ciekawe nie wymieniałem nawet filterka gdzie niektórzy mówią, że należy wymieniać, co 10 inni, co 20 a inni, że co 50tys.km. I spotkałem się też, że należy wymienić jak auto traci na mocy lub dusi się. A instalację zakładałem na ul. Wandy. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ancymonka Re: LPG IP: 195.116.95.* 23.10.03, 13:03 I co - nikt więcej?? Bardzo ubogie osobowo to legnickie forum... Odpowiedz Link Zgłoś
ivek Re: LPG 23.10.03, 13:37 Moj kumpel jezdzi samochodem uzywajac gazu jako paliwo do napedu samochodu (no wiesz, zeby nie bylo ze zapominamy o hasle piles nie jedz - "kto jezdzi na gazie"). O tym gdzie robil instalacje dam Ci znac wkrotce, bo do konca tygodnia nie mam z nim kontatku. W kazdym razie bardzo satysfakcjonuja go oszczednosci. Gość portalu: ancymonka napisał(a): > > Bardzo ubogie osobowo to legnickie forum... Nam to mowisz? Dlatego milo nam bedzie jak rowniez postarasz sie go rozruszac ;)) pozdrawiam Ivek Odpowiedz Link Zgłoś
olus_stad Re: LPG 23.10.03, 16:30 Wybacz Swek moje watpiace podejscie do instalacji gazowej, ale gdyby to byl taki ekstra pomysl, to przeciez caly swiat by jezdzil na gazie. Przeciez ludzie specjalnie by nie przeplacali. Mozesz mi wytlumaczyc dlaczego tak nie jest? Pozdrawiam, Olek Odpowiedz Link Zgłoś
swek1 Re: LPG 23.10.03, 13:46 Musisz jeszcze sprawdzić czy do Twojego auta można zamontować LPG, bo nie do wszystkich się nadaje. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ancymonka Re: LPG IP: 195.116.95.* 23.10.03, 14:05 naprawdę?????? a ja głupia chciałam sobie do roweru gaz wstawić, bo taki mam kaprys :) Ech... gdyby nie Ty... :) Odpowiedz Link Zgłoś
swek1 Re: LPG 23.10.03, 14:22 Możesz jaśniej, czy jaja sobie robisz, bo do jaj się nie dodaje. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ancymonka Re: LPG IP: 195.116.95.* 23.10.03, 14:37 nie dodaje się do jaj?? poważnie?? Odpowiedz Link Zgłoś
swek1 Re: LPG 23.10.03, 17:41 Żałuję, że wypowiadałem się na ten temat. A Twoje wypowiedzi nie są dowcipne. Jak tak będziesz traktować forum to obawiam się, że Twoje wątki będą puste, a odpowiedzi równie płytkie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ancymonka Re: LPG IP: 195.116.95.* 24.10.03, 08:53 podejrzewam, że tego bym nie przeżyła - puste wątki ... a teraz poważnie - szkoda, że panować tu musi śmierteln powaga gonitwy innych forów, co akurat wydaje mi się zupełnie pozbawione sensu ale cóż, widocznie nie każdy może mieć swoje zdanie Odpowiedz Link Zgłoś
swek1 Re: LPG 24.10.03, 09:15 Nie wiem, dlaczego przytaczasz gonitwę. My, a w każdym bądź razie ja traktuję to jako temat z dolnej półki, czyli mniej ważny a bardziej zabawny. A zdanie może mieć każdy do tego jest forum. Kolega IVEK, aby dać Ci odpowiedź pofatyguje się do swojego kolegi. Więc nie mów o śmiertelnej powadze tylko, że chcesz nabić Go w butelkę. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ancymonka Re: LPG IP: 195.116.95.* 24.10.03, 09:32 poproszę o wyjaśnienie, w jaki sposób pytanie o gaz w aucie kończy się nabiciem w butelkę Odpowiedz Link Zgłoś
swek1 Re: LPG 24.10.03, 09:36 Gość portalu: ancymonka napisał(a): > poproszę o wyjaśnienie, w jaki sposób pytanie o gaz w aucie kończy się nabiciem > > w butelkę >Proszę bardzo- naprawdę?????? a ja głupia chciałam sobie do roweru gaz wstawić, bo taki mam kaprys :) Ech... gdyby nie Ty... :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ancymonka Re: LPG IP: 195.116.95.* 24.10.03, 09:43 No i co? Odpowiedziałam Ci tak, bo oświecasz mnie, że nie do kazdego auta można wstawić gaz. A mnie wydawało się to oczywiste. Może teraz w kolei opiszesz mi przeciwskazania co do montowania gazu w rowerze? ech... wyluzuj człowieku Odpowiedz Link Zgłoś
goska35 Re: LPG 29.10.03, 16:57 Gość portalu: ancymonka napisał(a): > No i co? Odpowiedziałam Ci tak, bo oświecasz mnie, że nie do kazdego auta można > > wstawić gaz. A mnie wydawało się to oczywiste. Może teraz w kolei opiszesz mi > przeciwskazania co do montowania gazu w rowerze? > ech... > wyluzuj człowieku Tu się z Tobą nie zgodzę, bo dla mnie to nie jest jednoznaczne. Ja myślałam że tdo kazdego wstawić można (w maluchu to chyba na dachu, ale cóz...). więc to stwierdzenie wcale nie jest dla mnie oczywiste... Małgośka Odpowiedz Link Zgłoś
ledwozipie the winner is .....forum Legnica 24.10.03, 09:42 Witam. Pozwólcie, że wtrącę swoje trzy słowa. Regularnie odwiedzam wszystkie fora na Dolnym Śląsku, głównie aby poczytać co słychać w poszczególnych miastach, ale czasami też zabieram głos. Ze wszystkich miejsc do jakich "wpadam" forum legnickie uważam za najbardziej sympatyczne. Forum tworzą ludzie, a tutaj są oni pierwszorzędni. Szybko reagują, piszą ciekawie i co najważniejsze nie obrażają nikogo. Trzymajcie tak dalej. Pozdrowienia z w-cha. Odpowiedz Link Zgłoś
swek1 Re: the winner is .....forum Legnica 24.10.03, 09:47 Dzięki Ci bardzo za te ciepłe słowa w Naszym imieniu. Tak było zawsze, tak jest i niech tak pozostanie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ledwozipie Re: the winner is .....forum Legnica 24.10.03, 09:48 to tak apropos szybkiego reagowania. :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
ivek Re: LPG 29.10.03, 15:05 Wreszcie wiem. Moj znajomy zamowil instalacje w Fiacie w Legnicy ale nie jest zadowolony z tego uslugodawcy i szczerze nie poleca tego miejsca. Chociaz z drugiej strony same oszczednosci go ciesza. pozdrawiam, Ivek Odpowiedz Link Zgłoś
swek1 Re: LPG 29.10.03, 17:26 Nie chcę ciągnąć bzdurnego dla mnie tematu roweru ale w maluchu montuje się LPG. Można na tylnym siedzeniu.Oczywiście butla będzie skromna.Dla ciekawości powiem ,że nawet disle zasilane są na LPG.Z tego co mi wiadomo to tylko autobusy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
olus_stad Re: LPG 29.10.03, 20:01 Dlaczego nikt nie wdal sie ze mna w dyskusje na temat LPG? Chcialem sie naprawde dowiedziec dlaczego tak jest? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
swek1 Re: LPG 29.10.03, 21:34 Przykro mi Olus, ale dopiero teraz zobaczyłem Twoje pytanie. Szczerze mówiąc nie umiem na nie odpowiedzieć, ale prawda leży po środku. Po pierwsze trzeba doliczyć koszt instalacji, który sięga nawet 8 czy 10 tysięcy przy nowoczesnych silnikach. Po drugie butle zajmują dosyć sporo miejsca. Po trzecie należy dodatkowo robić badania techniczne auta, czyli dodatkowy koszt. Kiedyś np. lanosy czy polonezy wyjeżdżały już z salonu z przerobioną fabrycznie instalacją. A plusy to chyba cena gazu, równiejsza praca silnika no i ekologia. LPG jest czystszym paliwem niż benzyna, Zawiera 104 oktany. I to chyba tyle. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
olus_stad Re: LPG 29.10.03, 22:22 Nie znam sie prawie w ogole, ale zaobserwowalem, ze u znajomych w samochodach na gaz jest znaczna roznica w mocy silnika, tzn na gazie slabsza. Moze to przypadek lub jakis zbieg okolicznosci, ale ci wlasnie wlasciciele ciagle maja jakies problemy. To cos strzela w silniku (jak strzelilo to sie dopiero wystraszylem), to znow jakas tam czesc wpadla do mikser (co to w ogole jest?) i inne taki historie. Jakos jestem tak sceptycznie nastawiony Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś