Dodaj do ulubionych

Weź udział w akcji: NIE dla droższego Internetu !!

23.10.03, 13:09
www.money.pl/protest/
W związku z planami Ministerstwa Finansów dotyczącymi wprowadzenia z dniem 1
maja 2004 r. wyższej - 22 % stawki podatku VAT na Internet - została
zorganizowana akcja protestacyjna polskiej społeczności internetowej.
Konsekwencją podniesienia stawki podatku VAT z 7 do 22% będzie:

-podwyższenie cen dostępu do Internetu (średnio o 200 zł rocznie dla
użytkownika)

-zahamowanie rozwoju Internetu w Polsce

-opóźnienie wdrożenia idei "Społeczeństwa informacyjnego".
Rządowym planom sprzeciwiają się co prawda posłowie Platformy Obywatelskiej
oraz Prawa i Sprawiedliwości, lecz to za mało aby odnieść sukces. Chcąc być
skutecznym musimy zjednoczyć wszystkich użytkowników Internetu w Polsce, bez
względu na przekonania polityczne czy wyznanie.
Celem akcji jest zakomunikowanie rządowi, Ministerstwu Finansów oraz
parlamentarzystom, czyli instytucjom i osobom, które mają realny wpływ na
zmianę decyzji, sprzeciwu polskiej społeczności Internetowej w związku z
wprowadzeniem wyższego podatku VAT oraz próba wpłynięcia na zmianę decyzji.

W wyniku akcji zostanie przekazany list protestacyjny wraz z listą
internautów wspierających niniejszą inicjatywę. Adresatami pisma będą:
Premier Leszek Miller, Minister Finansów Andrzej Raczko oraz parlamentarzyści.

Jeśli chcesz zaprotestować - PRZYŁĄCZ SIĘ DO AKCJI

ps. Ja już się wpisałem, a co na Legnica ??? Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • ivek Re: Weź udział w akcji: NIE dla droższego Interne 23.10.03, 13:31
      ja sie podpisalem.
      Jest o co walczyc. Rzad szuka przychodow i oszczednosci wszedzie tylko nie tam
      gdzie trzeba (agencje wszelkiego sortu, roztyta do granic mozliwosci
      administracja rzadowa itd.)
      Ivek
      • swek1 Re: Weź udział w akcji: NIE dla droższego Interne 23.10.03, 13:52
        Ja też wyraziłem swoje poparcie jakiś czas temu, kiedy chyba partia PO
        nagłaśniała wysyłanie poczty do prezesa Milera. Pozdrawiam, tak trzymać i nie
        puszczać, bo oni nas puszczą w kanał.
        • olus_stad Re: Weź udział w akcji: NIE dla droższego Interne 23.10.03, 16:26
          Poparlem, ale anonimowo. Moze byc? Jakos nie lubie szastac swoimi danymi osobowymi. Pozdrawiam, Olek
          • swek1 Re: Weź udział w akcji: NIE dla droższego Interne 04.11.03, 10:12

Wprowadzenie akcyzy na rozmowy telefoniczne, podniesienie preferencyjnej
            stawki VAT z 7 do 10 proc., obniżenie stawki podstawowej z 22 do 20 proc. to
            niektóre propozycje zmian w podatkach autorstwa Ministerstwa Finansów.

Pisze "Rzeczpospolita" powołując się na nieoficjalne informacje.

He he ciekawe co jeszcze wymyślą.Może cło na międzynarodowe? Pozdrawiam
            • swek1 Tani internet 06.11.03, 21:33

Wireless LAN, znana również pod nazwą WaveLAN, jest technologią pozwalającą
              połączyć komputery na dość niewielką odległość bez żadnych przewodów.
              Przeważnie medium transmisyjnym są fale radiowe o częstotliwości 2,4 GHz. Dla
              porównania dodam, że telefony komórkowe pracujące w systemie DCS pracują na
              częstotliwości 1800 MHz. Można spotkać również sieci pracujące na
              częstotliwości 900MHz i 5GHz. Takie rozwiązania są nazywane siecią lokalną
              (LAN - Local Area Network), ponieważ ich zasięg jest stosunkowo niewielki i
              wynosi maksymalnie kilka kilometrów. Szybkość transmisji danych zależnie od
              posiadanej
              ---

karty radiowej i urządzeń po stronie providera może dochodzić nawet do 4 Mb na
              sekundę!
              Przedsiębiorstw Usług Informatycznych „BAJT” i Portal Regionalny Lca.pl
              uruchomiły pierwszą radiową stacje bazową do której sukcesywnie podłączani są
              kolejni abonenci. Stacja zapewnia dostęp do taniego Internetu dla części
              mieszkańców osiedla Piekary, osiedla Kopernika. W jej zasięgu znajduje się
              także osiedle amerykańskie, stare Piekary. Aby móc podłączyć się do sieci
              niezbędna jest taka lokalizacja anteny, aby bezpośrednio „widziała” antenę
              stacji bazowej, która usytuowana jest na budynku przy ul Pomorskiej 56 a
              odległość od anteny do komputera nie powinna być większa niż 10-15 m. Zestaw
              podłączeniowy (radiowa karta sieciowa i antena), który można nabyć w siedzibie
              firmy w zależności od odległości abonenta od stacji bazowej i długości kabla
              kosztuje od 250 zł do 450 zł i zapewnia dostęp do sieci z prędkością do 11 Mb.
              Miesięczny koszt korzystania z sieci wynosi 40 zł brutto. Usługa proponowana
              jest dla użytkowników podstawowych usług internetowych (poczta, WWW, IRC,
              chat) a transfery wahają się w zależności od ruchu w sieci od około 10 do 120
              KB. Wraz ze wzrostem użytkowników jakość i ilość łączy do internetu będzie
              wzrastać. Dodatkowo dla abonentów planowane jest uruchomienie darmowych kont
              pocztowych i darmowe miejsca na strony WWW. Dalsza rozbudowa sieci przewiduje
              zwiększenie zasięgu o kolejną część osiedla Kopernika i osiedle Bielany.

Czy ktoś z Was coś na ten temat słyszał? Może jakiś znajomy ma zainstalowany?
              Pozdrawiam.
              • olus_stad Re: Tani internet 06.11.03, 21:44
                Bede sie musial kolo tego zakrecic. Teraz place psom 139zl/mc, a moglbym tylko 40! Warto poszperac!! Stare Piekary? To chyba mnie obejmnie:)

Pozdrawiam
                • swek1 Re: Tani internet 07.11.03, 10:50
                  Dzisiaj mają przyjść do mnie i zrobić pomiar sygnału to postaram się coś
                  więcej dowiedzieć. Pozdrawiam.
                  • goska35 Re: Tani internet 07.11.03, 14:49
                    Ja to chyba nie mam szans. Mieszkam w "kotle', na parterze i wszyscy mnie
                    zasłaniają :))

Ale informacje chętnie przeczytam, wszak "kto pyta nie bładzi..." :)

Pozdrawiam
                    Małgośka
                    • swek1 Re: Tani internet 07.11.03, 18:12
                      Był już u mnie przedstawiciel i niestety nie mam sygnału. Jedno jest pewne,
                      żeby mieć sygnał to trzeba wzrokowo widzieć nadajnik na ul Sudeckiej chyba 56.
                      Wieżowiec koło mercusa. Z tego, co się dowiedziałem to transfer jest warty
                      tych pieniędzy. Nadajniczek jest lekki waży pewnie tyle, co CD a wielki jest
                      jak dyskietka. Tak, że dużo miejsca nie zajmuje. Mają ponoć postawić jeszcze
                      jakieś nadajniki na wieżowcach to może będzie szansa na sygnał. Pozdrawiam.
                      • goska35 Re: Tani internet 07.11.03, 18:41
                        No to ja jestem bez szans... wzrokowo z okien nie obejmuję nic... oprócz
                        sasiadów z naprzeciwka :)

Pozdrawiam
                        Małgośka
                        • swek1 Re: Tani internet 07.11.03, 19:20
                          Zawsze sobie możesz z nimi pogadać. Takie małe forum. Pozdrawiam.
                          • Gość: goska35 Re: Tani internet IP: *.daminet.pl / 172.17.1.* 08.11.03, 08:38
                            I nawet zbytnio krzyczeć nie trzeba.. wszystko słychać.. :)
                            Wiecie jak wspaniale jest jak ktoś się kłócić zaczyna? Wszyscy sąsiedzi w
                            oknach i podsłuchują :)

Pozdrawiam
                            Malgośka
                            • swek1 Re: Tani internet 08.11.03, 10:19
                              Dobre budownictwo.Nie trzeba szklanek przykładać do ściany. Pozdrawiam.
              • angael Re: Tani internet 28.11.03, 01:37
                sprawdz sobie www.legnica.net.pl/provider
                to sa ludzie ktorzy pierwsi weszli z internetem radiowym w legnicy i maja juz
                dwa maszty a 3 w drodze, siec wewnetrzna to 22Mbps a nie 11Mbps jak w Bajcie i
                co najwazniejsze spytaj sie ludzi z Bajta co robia z FTP, sieciami P2P i tym
                podobnymi sprawami !!! Poprostu je blokuja !! Albo jak kto woli przerzucaja na
                lacze cytuje " ograniczone , chronione " czyli w ich wypadku 5KB/s dla
                wszystkich uzytkownikow jakich maja. Zreszta jak juz cytujesz Bajta to wejdz
                na FAQ i poczytaj o FTP i KAZZIE naprzyklad :> Odpowiedzi sa wiecej niz
                szokujace jak dla mnie. Pozdrawiam i polecam PROVIDER-a, ludzie od paru lat
                maja kafejke internetowa a teraz wyszli do szerszego grona uzytkownikow.
                • servus_lca Re: Tani internet 28.11.03, 16:08
                  angael napisał:

Pozdrawiam i polecam PROVIDER-a, ludzie od paru lat
                  > maja kafejke internetowa a teraz wyszli do szerszego grona uzytkownikow.

Jacy ludzie? A Ty chyba też?
              • angael Re: Tani internet 28.11.03, 01:41
                Zreszta mowa o sieci osiedlowej w Bajcie nie ma nawet sensu gdyz komunikacja
                pomiedzy uzytkownikami w sieci jest zablokowana jak i wiekszosc mozliwych
                uslug !! Pozatym jak mozna mowic o laczu 11Mb wewnetrznym skoro realne
                transfery wyjscia na swiat to 10KB/s wiec pytam kiedy te 11Mb mozna
                wykorzystac skoro nie mozna nic kopiowac w sieci wewnetrznej ?? Odpowiedzcie
                sobie sami.
                • swek1 Re: Tani internet 28.11.03, 08:31
                  Dzięki zaraz poczytam. To co napisałem to było przeniesione ze strony
                  bajta.Pozdrawiam.
                  • servus_lca Re: Tani internet 28.11.03, 16:05
                    swek1 poczytaj tu:

student.legnica.edu.pl/forum/viewtopic.php?t=1700
                    • swek1 Re: Tani internet 28.11.03, 17:09
                      servus_lca napisał:

> swek1 poczytaj tu:
                      >
                      > student.legnica.edu.pl/forum/viewtopic.php?t=1700

Przeczytałem ale posłuchaj też angael ma dużo do powiedzenia dla
                      zainteresowanych.Pozdrawiam.
                      • servus_lca Re: Tani internet 28.11.03, 17:14
                        swek1 napisał:

> servus_lca napisał:
                        >
                        > > swek1 poczytaj tu:
                        > >
                        > > student.legnica.edu.pl/forum/viewtopic.php?t=1700
                        >
                        > Przeczytałem ale posłuchaj też angael ma dużo do powiedzenia dla
                        > zainteresowanych.Pozdrawiam.

Nie twierdzę, że Anagel ma mało do powiedzenia, ale trzeba poznać też inne
                        punty widzenia.
                        • swek1 Re: Tani internet 28.11.03, 17:21
                          servus_lca napisał:

> swek1 napisał:
                          >
                          > > servus_lca napisał:
                          > >
                          > > > swek1 poczytaj tu:
                          > > >
                          > > > student.legnica.edu.pl/forum/viewtopic.php?t=1700
                          > >
                          > > Przeczytałem ale posłuchaj też angael ma dużo do powiedzenia dla
                          > > zainteresowanych.Pozdrawiam.
                          >
                          >
                          > Nie twierdzę, że Anagel ma mało do powiedzenia, ale trzeba poznać też inne
                          > punty widzenia.
                          >
                          Tamte już dawno znam,nawet byłem umówione na pomiar. Pozdrawiam.
                          • servus_lca Re: Tani internet 28.11.03, 17:24
                            swek1 napisał:

>> Tamte już dawno znam,nawet byłem umówione na pomiar. Pozdrawiam.

A jak sprawa się ma z Providerem, bo ja pewnie nawet nie mam co marzyć.
                            • swek1 Re: Tani internet 28.11.03, 19:38
                              Dla mnie dobrze.W przyszłym tygodniu będę testował i pomyślę co dalej.Z
                              zewnątrz wygląda dobrze.Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka