sibeliuss 08.07.10, 23:55 Czy poza rosołem, bigosem i schabowym jest coś jeszcze? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asia.sthm Re: Typowo polska potrawa 09.07.10, 00:10 - Zurek absolutnie najwazniejszy! A najchetniej zalewajka. Nawet lis mi lecial prosto do chalupy na wlasnie gotowana zalewajke. Znaczy przemawia do zmyslow - Malosolne ogorasy...nie jako potrawa, ale dodatek. - Kasza gryczana takoz - Zrazy i kopytka - Kopytka odsmazane z czymkolwiek - niesmiertelna salatka jarzynowa z majonezem - klasyk - pierogi wszelkiej masci i okrasy. - barszcze roznych kolorow - smalce smalczyki szmaluchny (ktorymi cudzoziemcy sie brzydza i niech im to bedzie odpuszczone) I cholera jasna, o tej porze znow glodna sie zrobilam. Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Typowo polska potrawa 09.07.10, 00:17 O matko, Asiu, litości nie masz Czytając, czuję ssanie! Tylko jedna zmiana: żadne tam żurki, ma być uczciwy gęsty żur! Odpowiedz Link
matt.j Re: Typowo polska potrawa 09.07.10, 08:08 asia.sthm napisała: > - Zurek absolutnie najwazniejszy! Kilka lat temu miałem na konferencji sporą grupę japończyków. Zanim przyjechali do Krakowa byli w Warszawie gdzie jedli w jakiejś restauracji „siurek”. Strasznie im smakowało i chcieli jeszcze raz gdiześ to zjeść. Co ja się nagłowiłem zanim udało się mi dojść do tego co to za potrawa Odpowiedz Link
varna771 Re: Typowo polska potrawa 10.07.10, 14:49 " - niesmiertelna salatka jarzynowa z majonezem - klasyk " w niemczech nazywają "sałatką niemiecką" ja ją nazywam komunistyczną... Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Typowo polska potrawa 10.07.10, 21:58 jak ja zwal , tak ja zwal te salatke na wygotowanych jarzynach z rosolu, to jest pycha! mloda kapustka + trzy garscie koperku i ja znowu glodna! Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Typowo polska potrawa 11.07.10, 20:08 I flaki !! Tuz przed finalem i duzo piwa! Wesolego meczu! Odpowiedz Link
skiela1 Re: Typowo polska potrawa 12.07.10, 04:33 varna771 napisała: > " - niesmiertelna salatka jarzynowa z majonezem - klasyk " > w niemczech nazywają "sałatką niemiecką" ja ją nazywam > komunistyczną... Czasami kupuje w niemieckim sklepie salatke ,ale ona niczym nie przypomina polskiej i nazywa sie kartoflana. Odpowiedz Link
agulaszek Re: Typowo polska potrawa 09.07.10, 10:07 a była kiedyś jakaś taka ogolnonarodowa dyskusja "z ryżem czy z makaronem" Odpowiedz Link
lambert77 Re: Typowo polska potrawa 09.07.10, 10:53 oczywiście że z ryżem takim już porządnie namoczonym w pomidorówce spuchniętym jak spasione kleszcze taka zupa, że aż łyżka staje na baczność w talerzu ... ... w sumie dawno też nie jadłem zupy rybnej Odpowiedz Link
matt.j Re: Typowo polska potrawa 09.07.10, 23:54 Bardzo lubię na ostro, z rybą i krewetkami. Ale to chyba mało polska zupa? Odpowiedz Link
skiela1 Re: Typowo polska potrawa 12.07.10, 04:31 lambert77 napisał: > oczywiście że z ryżem takim już porządnie namoczonym w pomidorówce > spuchniętym jak spasione kleszcze taka zupa, że aż łyżka staje na baczność w > talerzu ... Pomidorowka na sztywno?? Niee, pomidorowa musi byc plynnej konsystencji i z makaronem Odpowiedz Link
agulaszek Re: Typowo polska potrawa 09.07.10, 10:08 czernina, kaszanka i salceson dwie ostanie pozycje bardzo lubię o! i paprykarz szczeciński Odpowiedz Link
laki.mejbi Re: Typowo polska potrawa 10.07.10, 09:26 Agulaszek ktos lubi? Wlasnie dzisiaj bedzie na obiadek Z kasza gryczana i ogorkiem Mniam W duzym garnku zem nagotowala Zapraszam wszystkich Odpowiedz Link
jhbsk Re: Typowo polska potrawa 09.07.10, 13:38 Placki ziemniaczane, babka ziemniaczana, pyzy. Odpowiedz Link
tjbazuka Re: Typowo polska potrawa 09.07.10, 14:57 czy pomidorowa to z Wloch nie pochodzi ? ps: pyzy ! mniam mniam Odpowiedz Link
czarna9610 Re: Typowo polska potrawa 09.07.10, 15:26 ziemniaki z cebulką i do tego kwaśne mleko Odpowiedz Link
pyskata.1 Re: Typowo polska potrawa 09.07.10, 16:45 tjbazuka napisał: > czy pomidorowa to z Wloch nie pochodzi ? O to samo chciałam zapytać właśnie Odpowiedz Link
guglielmo Re: Typowo polska potrawa 10.07.10, 09:21 Przypomniała mi się historyjka z późnych lat 70 ubiegłego wieku. Do przyjaciół przyjechali znajomi Francuzi. Z okazji pobytu w Polsce chcieli, żeby jedzenie było "typique polonais". A tu kryzys, jakieś tłuste ochłapy, kapusta, wszystko ciężkostrawne. No, pozdychają albo przynajmniej ciężko się pochorują, jak nic... Przez dwa tygodnie byli pojeni naparem z dziurawca. Na ich użytek robił za herbatę "typique polonaise" Odpowiedz Link
skiela1 Polish Sausage :-) 11.07.10, 20:20 farm2.static.flickr.com/1309/848289826_b9450c9f7b.jpg?v=0 Odpowiedz Link
dorota-s2 Re: Polish Sausage :-) 12.07.10, 16:26 Knedle ze śliwkami,pierogi z czereśniami,wiśniami,jagodami.Maślaczki na masełku duszone,kurki w smietanie Odpowiedz Link