Dodaj do ulubionych

Ewa Demarczyk

16.03.04, 12:47
jam_nie_osjan napisał:

> Ewa Demarczyk, moim zdaniem oczywiście, wycofała się dlatego, że po prostu
> straciła już część możliwości wokalnych. Smutne to, lecz prawdziwe.
> Zawsze tylko zastanawia mnie podgryzanie jej przez piwnicznych "przyjaciół",
> którzy przy każdej okazji podkreślają, jaką to ona jest jędzą, nie słysząc
> nigdy podobnych wypowiedzi z jej strony.

Z drugiej strony p.Ewa udzieliła chyba trzech wywiadów przez całą karierę.
Kiedyś żywa była plotka, że postanowiła nie udzielać wywiadów. Ogladąłem
rozmowę z Niną Terentiew (a raczej Tehentiew) i przyznam, że trochę się pani
Ewa zaplątała.
Obserwuj wątek
    • ashek Re: Ewa Demarczyk 16.03.04, 23:35
      Bo Ewa Demarczyk jest jędzą. Taki zawsze miała sposób bycia. I dopóki broniła
      się swoją sztuką było ok, gdy sie natomiast jej wielkość skończyła stało się to
      irytujące, pretensjonalne i wrecz śmieszne. Ostatnio zresztą publicznych
      wypowiedzi Ewa Demarczyk udziela chętniej i niestety żal tego słuchać, czytać.
      Jawi się w nich jako niedoceniona, sekowana wielka artystka, której krzywda sie
      dzieje od całego swiata i którą potraktowano bardzo niesprawiedliwie.
      A cała ta heca z Teatrem Ewy Demarczyk to osobna i długa historia, która o p.
      Ewie niestety nie świadczy dobrze.
      Szkoda.

pzdr. tom(ashek)
      • zenta1 Re: Ewa Demarczyk 17.03.04, 00:23
        Divie odbiło. Nie wiem tylko czy to ma jakieś znaczenie ? Ważne, że dostarczała
        takich a nie innych wrażeń. Była jedyna, niepowtarzalna a starość niestety
        czasami bywa wredna.
        • agablues Re: Ewa Demarczyk 17.03.04, 00:42
          otóż to. Nie wiadomo jacy my będziemy...
          • ada296 Re: Ewa Demarczyk 17.03.04, 01:07
            uwielbiam jej piosenki
            niesamowite i ponadczasowe
            Steczkowska i Madonny dla mnie koszmar

znam pana, który był jej dobrym znajomym
            opowiadał,że w czasach swoich pięciu minut kazała sobie płacić przyjaciołam za
            płyty

zepsuta pusta samotna kobieta

ehhh
      • jam_nie_osjan Re: Ewa Demarczyk 17.03.04, 11:50
        Problem polega na czymś innym - u nas artystę docenia się dopiero po śmierci.
        Kiedy Ewa Demarczyk miała świetny głos, dawała dużo koncertów było wszystko w
        porządku i nikt nie miał do niej uwag. Kiedy zaś zaczęła wchodzić w smugę
        cienia, nagle straciła prawo do istnienia - rzucili się na nią "przyjaciele",
        dziennikarze. Bo Ewa Demarczyk się nie skomercjalizowała, to nie ma racji bytu.
        Do tego jeszcze dochodzą dziwne zadawnione animozje piwniczan.
        Na przykład Mieczysław Święcicki po 40 latach ma jej za złe, że zabrała jego
        Grande Valse Brillante.
        Ewa Demarczyk ostatnio nie udzielała chyba żadnych wywiadów, no nie?
        Ten z Terentiew był już 5 lat temu.

Poza tym każdy wielki artysta ma prawo do po pierwsze skrzywień
        charakterologicznych, po drugie do godnej starości.

Zaś heca z Teatrem to faktycznie spory temat- i dosyć ciekawy.
        • sloggi Re: Ewa Demarczyk 17.03.04, 12:04
          jam_nie_osjan napisał:

> Do tego jeszcze dochodzą dziwne zadawnione animozje piwniczan.
          > Na przykład Mieczysław Święcicki po 40 latach ma jej za złe, że zabrała jego
          > Grande Valse Brillante.

To ten z obwisłymi powiekami? Całe dzieciństwo myslałem, ze płacze podczas
          śpiewania.

> Ewa Demarczyk ostatnio nie udzielała chyba żadnych wywiadów, no nie?
          > Ten z Terentiew był już 5 lat temu.

Nie - to był chyba kwiecień 2003, w czerwcu 2001 roku wywiad przeprowadziła
          moja znajoma Bogna Świątkowska.
          >
          > Poza tym każdy wielki artysta ma prawo do po pierwsze skrzywień
          > charakterologicznych, po drugie do godnej starości.
          >
          Powiedz mojej Mamęcji (rok młodszej od p.Ewy), że dotyka ją starość - powiedz
          i uciekaj (o ile zdążysz).
          > Zaś heca z Teatrem to faktycznie spory temat- i dosyć ciekawy.
          No właśnie.
          • lodbrok Re: Ewa Demarczyk 17.03.04, 13:27
            Ostatnio ciekawe interpretacje piosenek Demarczyk, mozna bylo usłyszec w
            wykonaniu J. Radka. Nieco inne aranżacje plus jego głos, dały interesujący
            efekt.
            A smierc jest najlepszą rzeczą która może się przydarzyć artyście, jesli chodzi
            o jego popularnośc i... kasę. Tak było z Cobainem i wieloma innymi. Myslę ze
            nieco podobnie jest z E. Demarczyk. Juz dawno umarla artystycznie bo jest
            nieobecna na scenie co w połaczeniu z otaczającym ją nimbem tajemniczości i
            niedomowien towarzyszących jej zyciu daje taki efekt. Czy w innym przypadku
            dyskutowalibyśmy o niej? Co jest ciekawego w typowych karierach np. zespołów
            Kombi, Lady Pank itd......?
            • jam_nie_osjan Re: Ewa Demarczyk 17.03.04, 15:39
              Co do Janusza Radka, to mam o nim jak najgorsze zdanie. Nie chcę nikogo
              obrazić, ale moim zdaniem nie przystoi takie wykonawstwo do takich pieśni.
              Zaś co do tego wywiadu - sloggi - gdzie go mogę dostać??? Jest gdzieś w
              internecie może?
              • lodbrok Re: Ewa Demarczyk 18.03.04, 07:34
                Nie to dobre co dobre tylko to co się komu podoba... Nie ma się co obrażać
                tylko zastanawiam się co masz na mysli mówiąc że: takie wykonastwo nie przystoi
                do takich pieśni. Nie zauważyłem by dokonał jakiejkolwiek profanacji. A czy
                jego wykonania do kogoś trafiają to już zupełnie inna sprawa.
                • sloggi Re: Ewa Demarczyk 18.03.04, 08:32
                  Zgodzę się z przedmówcą, nie dorabiajmy legendy do piosenek niegdyś śpiewanych
                  na opolskich deskach estrady. No może piosenki wojenne Baczyńskiego są
                  wzniosłe, ale aktorska interpretacja pozwala naprawdę na wiele i każdemu
                  artyście wolno z tego korzystać.
                  • jam_nie_osjan Re: Ewa Demarczyk 18.03.04, 11:35
                    Nie mam na myśli legendy jako takiej.
                    Widziałem nagrany na video koncert Ewy Demarczyk z Poznania z 1980 roku i od
                    tego momentu sądzę, że nikomu nie należą się te piosenki. Ewa Demarczyk
                    perfekcyjnie potrafiła połączyć interpretację głosową z ekspresyjną mimiką
                    twarzy i stworzyć niesamowite przedstawienie.
                    A co zrobił Janusz Radek? Tak samo zaśpiewał kilkanaście jej piosenek: z
                    chrypką drąc wniebogłosy. Może dorobił i do tego jakąs ideologię - ale to nie
                    była interpretacja. On je tylko wył. Każdy tak potrafi jak wypije denaturat.
                    I niech mi jeszcze ktoś powie : co takiego jest w jego głosie? Owszem, potrafi
                    dobrze piszczeć, ale jego "normalny", niższy głos jest słabiutki i brzmi, jakby
                    miał zaparcie. Ot, kolejny Michał Wiśniewski, tylko z lepszą promocją.
                    • sloggi Re: Ewa Demarczyk 18.03.04, 12:07
                      jam_nie_osjan napisał:

> Nie mam na myśli legendy jako takiej.
                      > Widziałem nagrany na video koncert Ewy Demarczyk z Poznania z 1980 roku i od
                      > tego momentu sądzę, że nikomu nie należą się te piosenki.

Śmiem zauważyć, ze to nie są piosenki należące do P.Ewy - ona tylko je
                      wykonywała, a że wspaniale? No cóż, każdy "cover" tylko to potwierdza.
                      • lodbrok Do jam_nie_osjan 18.03.04, 12:30
                        Dlaczego jak ktoś nie ma argumentów to zawsze zaczyna od obrażania innych?
                        Nie pałam jakąś szczególną atencją do talentu Radka chociaz uważam że spiewa
                        naprawde dobrze. Chyba nie na darmo wygrał festiwal piosenki aktorskiej we
                        Wrocławiu a tam chyba potrafią ocenić czyjś talent? Natomiast twój tekst o
                        denaturacie i piszczącym głosie jest po prostu złośliwy. Interpretacje
                        E. Demarczyk sa na pewno niezpomniane i charyzmatyczne. Czy to oznacza jednak,
                        ze nikt nie ma prawy wykonywac jej piosenek. A gsdyby ktos chcial
                        wykonać "Tomaszów" w rytmie heavy - metal? Byc może nie dałoby sie tego słuchać
                        ale na pewno nie byłaby to profanacja. Sztuka szeroko pojęta nie zna bowiem
                        takiego słowa ani żadnych granic.
                        • jam_nie_osjan Re: Do jam_nie_osjan 18.03.04, 13:33
                          Gdyby ktoś chciał wykonywać Tomaszów w rytmie metalu, to nie byłaby to już
                          sztuka ni szeroko pojęta ani wąsko.
                          Dlaczego używam złosliwości? Niestety, to, co napisałem, jest tym, co myślę.
                          Umiem śpiewać, znam to rzemiosło - stąd nie rozumiem, czym się ludzie
                          zachwycają u Radka. Ja po prostu u Radka żadnego talentu nie dostrzegam, a
                          denerwuje mnie, gdy ktoś zabiera się za coś, czego nie potrafi a inni stosują
                          argumenty: "każdy ma prawo".
                          I jeszcze jedno: każdy ma prawo, ale publiczności, zwłaszcza młodszej, ani w
                          radio ani w tv nie pokazuje się pierwowzoru w celach porównawczych, z wyjątkiem
                          niedopracowanych wykonań sprzed 40 lat.
                          I trudno winić za to Demarczyk.
                          • lodbrok Re: Do jam_nie_osjan 18.03.04, 14:20
                            Chyba się nie dogadamy. A gdyby piosenki Demarczyk zaspiewala Geppert? Albo
                            Sting? A nawet King Diamond... Przeciez przez różne iterpretacje nadaje się
                            często zupelnie inne znaczenia powszechnie znanym rzeczom. Oczywiście, że nie
                            wszystkim wszystko się podoba ale konserwacja mitu w przeciwieństwie do jego
                            kultywowania do niczego nie prowadzi.
                            • sociopata wywiad. czy pamietasz ze mna tanczyles walca... 18.03.04, 18:42
                              www.tc.ciechanow.pl/arch/000229/demarczyk.htm
                            • jam_nie_osjan Re: Do jam_nie_osjan 18.03.04, 19:16
                              Dziękuję za wywiad. Polecam strony www.demarczyk.pl i www.demarczyk.prv.pl

Moim zdaniem Ewa Demarczyk to nie mit, tylko wielki talent, co próbuje się teraz
                              zamazać nie pokazując i nie puszczając jej piosenek w mediach.
                              • lodbrok Re: Do jam_nie_osjan 19.03.04, 07:53
                                Przeciez ja nie neguję jej talentu i charyzmy którą miała.Twierdzę po prostu,
                                że inni tez mają prawo zmierzyć się z tym repertuarem.
                            • jam_nie_osjan Re: Do jam_nie_osjan 18.03.04, 19:17
                              lodbrok napisał:

> Chyba się nie dogadamy.

Pewnie nie smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka