Dodaj do ulubionych

1 listopada - dzień bez portali społecznościowych

31.10.10, 02:47
1 listopada odłączmy się od Facebooka, Naszej Klasy, Twittera, Grona i pozostałych dziesiątek portali społecznościowych - apeluje Fundacja SYNAPSIS w ramach akcji "Przerwa w komunikacji". Ma to uzmysłowić nam, jak postrzegają świat osoby autystyczne, które mają problem w nawiązaniu kontaktu z otoczeniem.

"Trudno wyobrazić sobie choćby dzień bez kontaktu z bliskimi czy znajomymi. Jak przeżyć jeden dzień, gdy nikt nie może nam nic powiedzieć, napisać, wyjaśnić?

Jeśli zrozumiemy takie problemy w komunikacji, wtedy zrozumiemy istotę autyzmu" - przekonują organizatorzy ogólnoświatowej akcji "Przerwa w komunikacji". Celem kampanii jest zbiórka środków dla organizacji działających na rzecz autyzmu w ponad 40 krajach, a także popularyzowanie informacji na temat autyzmu i problemów, jakich doświadczają osoby z tym zaburzeniem.

www.newsweek.pl/artykuly/sekcje/spoleczenstwo/1-listopada---dzien-bez-portali-spolecznosciowych,67216,1
Obserwuj wątek
    • jedzoslaw Re: 1 listopada - dzień bez portali społecznościo 31.10.10, 07:34

skiela1 napisała:

> 1 listopada odłączmy się od Facebooka, Naszej Klasy, Twittera, Grona i pozostał
      > ych dziesiątek portali społecznościowych - apeluje Fundacja SYNAPSIS w ramach a
      > kcji "Przerwa w komunikacji". Ma to uzmysłowić nam, jak postrzegają świat osoby
      > autystyczne, które mają problem w nawiązaniu kontaktu z otoczeniem.
      >
      > "Trudno wyobrazić sobie choćby dzień bez kontaktu z bliskimi czy znajomymi. Jak
      > przeżyć jeden dzień, gdy nikt nie może nam nic powiedzieć, napisać, wyjaśnić?

Może też uczcijmy Dzień Niesłyszących chodząc cały dzień ze stoperami w uszach? Poza tym, to żadna forma empatii. Co innego, gdy ktoś nagle traci kontakt z otoczeniem i zachowuje świadomość tego faktu oraz ma równocześnie potrzebę tego kontaktu, którego nie może zrealizować, a co innego, gdy ktoś urodził się z autyzmem i nigdy do kontaktu nie dążył. Człowiek z autyzmem po prostu nie odczuwa potrzeby interakacji z otoczeniem, zatem nie odczuwa cierpienia gdy nie ma kontaktu w taki sposób, jak człowiek na jeden dzień "odłączony" od portali. Poza tym, czemu tylko portale? Może w ogóle telefony wyłączyć?
      • ewa9717 Re: 1 listopada - dzień bez portali społecznościo 31.10.10, 07:44
        Też sądzę, że to kolejna akcja dla akcji.
        Pewnie ktoś "realizuje projekt".
        • sibeliuss Re: 1 listopada - dzień bez portali społecznościo 31.10.10, 09:56
          A z drugiej strony chyba powoli zaczynamy akceptować powszechny netoholizm.
          • skiela1 Re: 1 listopada - dzień bez portali społecznościo 31.10.10, 16:37
            A powiedz komus,ze jest netoholikiem to sie prawie obrazi i napisze litanie,ze to wcale tak nie jest bo to dla jego dobra przeciez jest smile
            • sibeliuss Re: 1 listopada - dzień bez portali społecznościo 01.11.10, 23:58
              To tak jak z posiadaniem TV.
    • zmija_w_niebieskim Re: 1 listopada - dzień bez portali społecznościo 31.10.10, 17:12
      O! To ja mam codziennie taki dzień empatii, bo nk jest jedynym portalem społecznościowym, na jakim jestem zarejestrowana. A i tam nie zaglądałam już z pół roku...Może czas pomyśleć o azylu, siostro?
      • jedzoslaw Re: 1 listopada - dzień bez portali społecznościo 31.10.10, 18:54
        Na tej samej zasadzie nie mam zamiaru siedzieć po ciemku w ramach tzw.Dnia dla Ziemi. Najbardziej mnie śmieszy to, że według tej akcji nie tylko musisz sobie zrobić szlaban na portale społecznościowe to jeszcze za tę przyjemność umartwienia się musisz płacić minimum 5 dolarów, by dostać specjalny banner smile Przecież to jakaś kpina!
        • skiela1 Re: 1 listopada - dzień bez portali społecznościo 31.10.10, 19:42
          Dlaczego kpina?
          Dlatego ,ze zbieraja pieniadze w ten sposob na ten cel?
          Celem kampanii jest zbiorka srodkow...
          • keepersmaid Re: 1 listopada - dzień bez portali społecznościo 31.10.10, 20:04
            To niech powiedza po ludzku, ze chodzi o pieniadze, zamiast wstawiac glodne kawalki o rozumieniu autyzmu przez wylaczenie Facebooka.
            Ktos ma problem przekazywaniem prostych komunikatow...
            • jedzoslaw Re: 1 listopada - dzień bez portali społecznościo 31.10.10, 20:18
              Kpina, bo utrudniają sprawę. Nie dość, że mam płacić w dolarach to jeszcze chcą mnie przypilnować, bym na pewno zrezygnował na ten dzień z FB czy NK. Jets dokładnie tak, jak pisze Keepersmaid. Naczelną zasadą takich akcji jest maksymalne uproszczenie komunikatu oraz ułatwienia dla darczyńcy.
              • skiela1 Re: 1 listopada - dzień bez portali społecznościo 31.10.10, 20:27
                "Naczelną zasadą takich akcji jest maksymalne uproszczenie komunikatu oraz ułatwienia dla darczyńcy. "

Nie musisz nic placic.W czym problem.
                • jedzoslaw Re: 1 listopada - dzień bez portali społecznościo 31.10.10, 20:42
                  > Nie musisz nic placic.W czym problem.

Ale to jest zwyczajnie nieprofesjonalne. Ja zapłacę, każdy inny, kto ma wolę zapłacenia- zapłaci, jednakże niezdecydowani na pewno nie będą przekonani.
                  • skiela1 Re: 1 listopada - dzień bez portali społecznościo 31.10.10, 20:47
                    Kompletnie nie rozumiem w czym tkwi problemsmile
                    Dla mnie przekaz jest jasny.
                    • jedzoslaw Re: 1 listopada - dzień bez portali społecznościo 31.10.10, 20:55
                      > Dla mnie przekaz jest jasny.

Jest jasny, ale po co te cyrki z płatnymi bannerami, wyłączającymi Ci dostęp do portali społecznościowych?
            • skiela1 Re: 1 listopada - dzień bez portali społecznościo 31.10.10, 20:26
              keepersmaid napisała:

> To niech powiedza po ludzku, ze chodzi o pieniadze

Przeciez napisali wyraznie.
    • skiela1 Synapsis.org 31.10.10, 21:05
      www.synapsis.org.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=268&Itemid=18
    • iuo Re: 1 listopada - dzień bez portali społecznościo 31.10.10, 21:11
      a jak niejestem na zadnym portalu spolecznosciowym to nie poczuje jak to jest miec autyzm czy czuje to od zawsze bo niewiem co mnie ominelo czy co?
      • jan.kran Re: 1 listopada - dzień bez portali społecznościo 01.11.10, 08:12
        iuo napisał:

> a jak niejestem na zadnym portalu spolecznosciowym to nie poczuje jak to jest m
        > iec autyzm czy czuje to od zawsze bo niewiem co mnie ominelo czy co?

-------------> Leżę pod makiem i kwiczętongue_outPPPP Świetny komentarz.

Akcja jest idiotyczna , akurat autyzm jest in to sie za niego wzięli.

Uwazam że bardziej powaleni i zależni od netu są organizatorzy tej akcji niż biedni , prosci netholicytongue_outPPPPPP
        kran

• skiela1 Re: 1 listopada - dzień bez portali społecznościo 01.11.10, 14:20
          "Akcja jest idiotyczna , akurat autyzm jest in to sie za niego wzięli.
          Uwazam że bardziej powaleni i zależni od netu są organizatorzy tej akcji niż biedni , prosci netholicytongue_outPPPPPP
          kran "

I to Ty tak pieszesz?
          anywaayy...

Kazda tego typu akcja jest dobra.W jakims tam stopniu uswiadamia ludzi i zacheca do wsparcia finansowego.
      • skiela1 Re: 1 listopada - dzień bez portali społecznościo 01.11.10, 14:14
        iuo napisał:

> a jak niejestem na zadnym portalu spolecznosciowym to nie poczuje jak to jest m
        > iec autyzm czy czuje to od zawsze bo niewiem co mnie ominelo czy co?

Jestessmile
        Forum to tez portal spolecznosciowywink
        Odciecie sie od portalu spolecznosciowego to pestka w porownaniu z autyzmem,ale daje namiastke zrozumienia.
        • jedzoslaw Re: 1 listopada - dzień bez portali społecznościo 01.11.10, 15:17
          > Odciecie sie od portalu spolecznosciowego to pestka w porownaniu z autyzmem,

Czy aby na pewno? Ludzie z autyzmem nie odczuwają dyskomfortu z powodu swojego autyzmu. To nam się wydaje, że cierpią, a oni po prostu nie czują potrzeb czy zahamowań, by robić i mówić to, co w danej chwili ich zajmuje. Oni kontaktu nie potrzebują i do niego nie dążą. Przeszkadza im jedynie sytuacja, gdy ktoś chce im naruszyć świat, w którym żyją. Czy ludzie niewidomi od urodzenia cierpią? Według nas- tak, ale oni sami niekoniecznie, bowiem nigdy nie zaznali możliwości widzenia, więc jej brak ich nie martwi. Wyłączanie sobie dostępu do portali to zatem żadna próba empatii tylko kula w płot.
          • skiela1 Re: 1 listopada - dzień bez portali społecznościo 01.11.10, 15:35
            Ja nie wiem co ludzie z autyzmem odczuwaja.
            ale wiem,ze to jest ich wylaczny swiat,a czy nie cierpia....rozne sa glosy (naukowcow)na ten temat/
            /Nie mam teraz czasu na szukanie odpowiednich tekstow./
            • jan.kran Re: 1 listopada - dzień bez portali społecznościo 01.11.10, 17:19
              Skiela ja też niestety nie wiem co ludzie z autyzmem odczuwają a dużo bym za to dała , więcej niż pięć dolarów , za to żeby wiedzieć...
              Wrzucę tu tekst świetnej kobiety z forum Inny Swiat ona ma cechy autystyczne i syna
              z ZA , poza tym pisze genialny blog o synku Aspie i autyżmie.

Tijgertje:
              Nie przekonuje mnie ta akcja. Autyzm to nie blokada i odciecie przed swiatem. Autyzm to chcec kontaktu ze swiatem, ktory porozumiewa sie niezrozumialym szyfrem i odbierany jest niemal jak karykatura rzeczywistosci. Duzo skuteczniejszym pokazaniem czym jest autyzm bylaby nie blokada portalow spolecznosciowych, a przetworzenie zamieszczanych na nich obrazow i zaszyfrowanie tekstu. wowczas ludzie naprawde mogliby zrozumiec jak sie czuje autysta, ktory baaardzo chce sie komunikowac z otoczeniem, nie jest tylko w stanie w odpowiedni (czyt. ten sam co nadawca) sposob odebrac i przetworzyc komunikatow

Tu linka do Jej bloga:

autystyczne-tygryskowo.blogspot.com/
              Poza tym dla ludzi z autyzmemem net jest dobrym środkiem komunikacji.
              Kiedy trzy lata dostaliśmy diagnozę znalazlam w necie sporo informacji na temat autyzmu i do dziś ciągle z tego źródła korzystam.
              Natomiast mój syn przez pewien czas przebywał na stronie :

www.wrongplanet.net/
              Bardzo Mu pomogła rozmowa netowa z innymi Obcymi bo zrozumiał że nie jest jedynym Liliowym w naszym neurotypicznym świecie smile)))

Akcja jest może spektakularna ale kompletnie bez sensu bo akurat net jest dla autystów istotnym srodkiem komunikacji , dla rodzin dzieci autystycznych wielką pomocą , o autyźmie można i trzeba informowac ale sensownie a nie w ramach chwilowego zainteresowania.
              Poza tym większość aspergerowców to genialni informatycy więc tym bardziej net jest dla nich istotnysmile))
              Kran

• jan.kran Re: 1 listopada - dzień bez portali społecznościo 01.11.10, 17:50
                Bullshit !!!
                To byla reakcja moich dzieci , jedno autystyczne a drugie żyjące od kilku lat z autystycznym Bratem na codzień.
                I na tym chyba można zakończyć tę dyskusjęsmile)))))
                • skiela1 Re: 1 listopada - dzień bez portali społecznościo 01.11.10, 18:59
                  jan.kran napisała:

> Bullshit !!!
                  > To byla reakcja moich dzieci

Bo to nie jest akcja dla nich,ani dla ich najblizszych.
                  czy to tak trudno zrozumiec..........................
                  • jan.kran Re: 1 listopada - dzień bez portali społecznościo 01.11.10, 19:16
                    Acha.
                    To dla kogo jest ta akcja ? Dla znających autyzm ze slyszenia ?
                    Moze to i dobry pomysl ale jeżeli to ma być akcja przyblizająca problemy autystów to może by osoby zaburzone i ich rodziny także jakby zapytać i się poinformować czym się to zaburzenie spożywa?
                    Pięc dolarów łatwiej wrzucic w spektakularną akcję i sobie zrobić image że się zaimuje autyzmem niż naprawde wgłębić się w temat
                    Pozdrawiam
                    K.
                    • skiela1 Re: 1 listopada - dzień bez portali społecznościo 01.11.10, 19:22
                      jan.kran napisała:

> Acha.
                      > To dla kogo jest ta akcja ? Dla znających autyzm ze slyszenia ?

No przeciez nie dla autystykow,ani dla ich opiekunow.
                      A wlasnie dla tych,ktorzy nawet nie umieja tego slowa poprawnie wymowic.

> Pięc dolarów łatwiej wrzucic w spektakularną akcję i sobie zrobić image że się
                      > zaimuje autyzmem niż naprawde wgłębić się w temat

I coz w tym zlego?
                      Nic.
                      A to czy ktos sie wglebia w temat czy nie, tego juz nie wiemy.
          • jan.kran Re: Jedzu. 01.11.10, 17:33
            Bardzo lubię Twoje wpisy i chętnie je czytam oraz szanuje Twoje zdanie. Ale muszę z Tobą polemizowac na temat autyzmu.Napisałeś:

***Czy aby na pewno? Ludzie z autyzmem nie odczuwają dyskomfortu z powodu swojego autyzmu.

------> Odczuwają i to bardzo. Ale na razie to zbyt osobiste żeby pisac na forum otwartym ...
            Może powinnam...
            Cholera , tak ciężko żyć na codzień z Aspie ....
            Mam pomysły i idee jak pokazać NT świat autystyczny ale nie do końca jestem pewna jak to przekuć w rzeczywistość.
            I tak jest dobrze że sie o autyźmie coraz więcej mówi ...
            • skiela1 Re: 01.11.10, 18:58
              "I tak jest dobrze że sie o autyźmie coraz więcej mówi ... "

Wlasnie/ m.in/ dzieki takim akcjom jak dziesiejsza.
              Nawet jezeli sama akcja budzi u kogos kontrowersje to ma sens.Chociazby w tym,ze sie o tym mowi.
              • keepersmaid Re: 01.11.10, 21:00
                Nawet jezeli akcja jest bez sensu i wprowadza/utrwala glupie przekonanie typu, ze autysta to taki gosc co nie ma Facebooka?
                • skiela1 Re: 01.11.10, 23:52
                  taa i Twittera tez.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka