Dodaj do ulubionych

Solanka zamiast mięsa

05.04.12, 14:25
Żeby kupić dobrą szynkę, trzeba przeczytać informacje na etykiecie, a tam szukać przede wszystkim informacji, ile jest w niej mięsa.
pieniadze.gazeta.pl/Kupujemy/1,124630,11481804,Solanka_zamiast_miesa__Czyli_jaka_szynke_wybrac.html
Obserwuj wątek
    • marcin_rz Re: Solanka zamiast mięsa 05.04.12, 14:39
      osiągnięciem myśli socjalistycznej był wyrób czekoladopodobny, cóż...kapitalizm jak widać jest bardziej kreatywny
      • marcin_rz Re: Solanka zamiast mięsa 05.04.12, 14:45
        nie kupuję szynki, a jak już mam to uczynić, to dobrze się przyglądam jej w przekroju - jak ma mnóstwo drobnych dziurek, to omijam szerokim łukiem.
        JAk ktoś ma czas i możliwości, to najlepszy przepis na szynkę -3 tygodnie przed świętami pojechać do ubojni, kupić 5 kilo mięsa, zasypać solą na jeden dzień, portem wsadzić do solanki na 1,5 -2 tygodnia, skrępowac, uwędzić nad zimnym dymem, a potem zaparzyć.
        Wiem co jem, a na stole wędlina będzie pachniała i poleży chwilę smile
        • sibeliuss Re: Solanka zamiast mięsa 05.04.12, 15:56
          Zdradź mi tajemnicę - gdzie przed Wielką Nocą wędzisz szynkę nad zimnym dymem.
          Pytam to jako rodowity mieszkaniec dużego miasta, bez rodziny na wsi suspicious
          • loczek62 Re: Solanka zamiast mięsa 05.04.12, 16:03
            sibeliuss napisał:

> Zdradź mi tajemnicę - gdzie przed Wielką Nocą wędzisz szynkę nad zimnym dymem.
            > Pytam to jako rodowity mieszkaniec dużego miasta, bez rodziny na wsi suspicious

O tak, to bardzo dobre pytanie. Też jestem zainteresowany odpowiedziąwink
            I jeszcze jedno bez "saletry", lub "pectosoli"?
            • marcin_rz Re: Solanka zamiast mięsa 05.04.12, 16:08
              Nie uwierzysz, ale można zwykła solą kuchenną, bez żadnych inncyh specyfików sobie poradzić.
              • in-1 Re: Solanka zamiast mięsa 22.10.15, 12:07
                Jeżeli chcecie poczytać o solankach albo nawet je kupić to tutaj jest taka stronka www.arnica.biz.pl
                • sibeliuss Re: Solanka zamiast mięsa 22.10.15, 12:12
                  in-1 napisał(a):

> Jeżeli chcecie poczytać o solankach albo nawet je kupić to tutaj jest taka stro
                  > nka www.arnica.biz.pl

Nie, nie chcemy. Trzeba być idiotą, żeby w artykule o soleniu wędlin wklejać reklamę solanki smile
            • madziulec Re: Solanka zamiast mięsa 05.04.12, 23:31
              Stare Bemowo, dom stryja.
              Stryj wedzi 2 razy do roku z reguly. Robi szybke, baleron, pasztety, kaszanke...

Wedlina jest super wink
              Jade na swieta i pewnie znow dostane "walowe".

Nastepne wedzenie pewnie jakos w grudniu, znajac zycie.
          • marcin_rz Re: Solanka zamiast mięsa 05.04.12, 16:04
            "Jestem wesoły Romek,
            mam na przedmieściach domek,
            a w domku....
            wodę, prąd i" ......wędzarkę
            wink
            U nas na Podkarpaciu, jak ktoś nie chce mieć wyrobów wędliniarskich jak od sztancy, a sam nie umie, to ....w lokalnym zakładzie masarskim można zamówić coś ekstra.
            • sibeliuss Re: Solanka zamiast mięsa 05.04.12, 16:07
              Zakład masarski smile))
              Już nie mam więcej pytań.
              • marcin_rz Re: Solanka zamiast mięsa 05.04.12, 16:12
                hmmm, a co w tym dziwnego?
                u nas w rejonie jest kilka takich niewielkich co to jeszcze staraja się dbać o markę i nie robią na akord
                • sibeliuss Re: Solanka zamiast mięsa 05.04.12, 18:38
                  Mieszkam w Warszawie, u nas jest spore miasto i zapewniam Cię, że nie ma zakładów masarskich, gdzie zrobiliby mi szynkę smile
                  • marcin_rz Re: Solanka zamiast mięsa 05.04.12, 23:16
                    troszkę znam tą wioskę zwaną stolicą
                    Podobno nie najgorsze wyroby mają w Krakowskim Kredensie, nie wiem, czy nie widziałem w Arkadii ich stoiska
                  • chlodne_dlonie Re: Solanka zamiast mięsa 05.04.12, 23:25
                    Mój Wujek robił fantastyczną..podobnie jak i kiełbasy..smile
                    Teraz zamawiam 'od święta' przez koleżankę w zaprzyjaźnionej z nią małej masarni
                    wędliny bardzo dobre, ale jednak to nie to samo.
      • loczek62 Re: Solanka zamiast mięsa 05.04.12, 15:53
        marcin_rz napisał:

> osiągnięciem myśli socjalistycznej był wyrób czekoladopodobny, cóż...kapitalizm
        > jak widać jest bardziej kreatywny
        Myślę że największym osiągnięciem epoki którą raczyłeś przytoczyć nie był wyrób czekolado podobny tylko hybryda krowy z wodociągiem...
        • sibeliuss Re: Solanka zamiast mięsa 05.04.12, 15:56
          pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Mytischi_vodoprovod.jpg
        • marcin_rz Re: Solanka zamiast mięsa 05.04.12, 16:13
          >hybryda krowy z wodociągiem

za młody jestem, to nie slyszałem, cóż to takiego?
          • loczek62 Re: Solanka zamiast mięsa 05.04.12, 16:19
            marcin_rz napisał:

> >hybryda krowy z wodociągiem
            >
            > za młody jestem, to nie slyszałem, cóż to takiego?
            To odkrycie na miarę technologi łączenia margaryny z masłem. Krowę, a właściwie wymię krowy podłącza się poprzez trójnik do wodociągu i otrzymuje produkt mleko pochodny.
            • marcin_rz Re: Solanka zamiast mięsa 05.04.12, 16:33
              dobre smile
              to prawie jak z wysunięciem członka z ramienia na czoło big_grin
              • 1zorro-bis Re: Solanka zamiast mięsa 05.04.12, 17:56
                big_grinbig_grinbig_grinsmirk
                • anoagata Re: Solanka zamiast mięsa 22.10.15, 13:16
                  Niekoniecznie trzeba mieszkać na wsi można zrobić solankę do mięsa i w W-wie.
                  A jeżeli chodzi o mięso to nie widzę większej różnicy ; wiejskie miejskie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka