Dodaj do ulubionych

rozrywki umysłowe

18.06.04, 22:36
właśnie, macie jakies ulubione rozrywki umysłowe? wiem, że można tu grać w
wista i preferansasmile, ale może coś jeszcze?
ja uwielbiam obrazki logiczne, drukowane nota bene takze w gazecie.
a może szachy, warcaby albo go?
Obserwuj wątek
    • gatta13 Re: rozrywki umysłowe 18.06.04, 22:44
      Obrazki logiczne, mniam. Ostatnio pojawiła się w kioskach gazetka tylko z
      obrazkami. I ściągnęłam sobie coś z netu na ten temat. A poza tym wszystkie
      wydawnictwa Rozrywki namiętnie kupuję i rozwiązuję godzinami. smile Za szachami nie
      przepadam, w go kiedyś próbowałam grać, ale jakoś nie wyszło.
      • bojka2 Re: rozrywki umysłowe 18.06.04, 22:50
        cała gazeta z obrazkami? muszę ją kupić, koniecznie.
        jest tez kilka stron w sieci, np www.conceptistech.com, albo www.puzzle.gr.jp
        • gatta13 Re: rozrywki umysłowe 18.06.04, 23:08
          Gazetka jest dostepna w sieci Kolportera i w Ruchu. Ale chyba tylko w tych
          większych, salonikach, czy jak tam oni to nazywają.
      • sirilla Re: rozrywki umysłowe 18.06.04, 22:54
        Ja lubię rozwiązywać wszelkiego rodzaju testy: od tych na inteligencję po takie
        w których sprawdzam, jakim jestem szefem (którym oczywiście w realu w ogóle nie
        jestem).
        Podoba mi się potem porównywanie tego, co o sobie wiem, z tym co wyszło mi w
        testach. Czasem mnie to tylko rozbawi, a czasem skłoni do refleksji.
    • narysuj.mi.baranka Re: rozrywki umysłowe 19.06.04, 00:03
      Na pewno rozrywka umyslowa jest dla mnie dyskutowanie na forach. Nie chodzi o
      zwykle posty, lecz o ripostysmile
      Poza tym dla rozrywki czytam slowniki angielskie. Lubie zgadywac etymologie
      slow a potem sprawdzac, ile mialam racji.
      Natomist rekami i nogami bronie sie przed szachami. Ta gra juz w samej teorii
      (bo traktuje ja jak kompletny laik) wpedza mnie w kompleksy i sadze, ze przy
      najmniejszych oznakach zwyciestwa przeciwnika obrazilabym sie jak dziecko i
      rozrzucila figury. Moj umysl i osobowosc sa tej grze przedziwnie niechetnesmile
      • bojka2 Re: rozrywki umysłowe 19.06.04, 00:17
        co do forum, to jestem nowa i jeszcze nie wiemsmile
        co do gry w szachy - to próbowałam, ale podobnie jak Ty nie bardzo pasujemy do
        siebie z szachamismile wole go, tam jest więcej miejsca na improwizację, intuicję
        i nie trzeba trzymać się kurczowo sztywnych schematów, a zasady są dziecinnie
        proste (sama gra jest diabelnie trudna), może kiedyś spróbujesz?
        • narysuj.mi.baranka Re: rozrywki umysłowe 19.06.04, 00:24
          Co to jest go?
          • bojka2 Re: rozrywki umysłowe 19.06.04, 00:38
            to piękna, bardzo stara gra, zwana także baduk albo wei-chi (chybasmile, nie
            jestem pewna jak to się pisze). zajrzyj na akademia.go.art.pl, jest tam
            samouczek i linki do stron o grze.
            podobno szachy pochodza z indii, go, według legendy - z chin, ale znana jest
            także w japonii i krajach azji, wiodącymi graczami są dziś chyba przede
            wszystkim koreańczycy.
            uprzedzam - go bardzo wciąga i uzależnia. ale wymaga też odrobinę cierpliwoścismile
            • narysuj.mi.baranka Re: rozrywki umysłowe 19.06.04, 01:01
              Zajrzalam. Toz to go "gorsze" niz szachy! wink)) Ja chyba mam umysl
              antystrategiczny po prostusmile
              • bojka2 Re: rozrywki umysłowe 19.06.04, 01:28
                gadanie.
                nie chcę namawiać nachalnie, ale jak będziesz miała dobry dzień na próbowanie
                nowych rzeczy, to spróbuj.
                ja też nienawidzę reguł i narzucania czegokolwiek z góry. ale go jest inne. to
                coś więcej niż tylko gra.
                spróbuj najpierw np na kurnikusmile
                jeśli nie chcesz, to trudno, ale zawsze warto zobaczyć co to jest w praktycesmile
                • no_flowers Re: rozrywki umysłowe 19.06.04, 01:33
                  Zdaje się, że go jest również dostępne na www.kurnik.pl Powodzenia smile
                • narysuj.mi.baranka Re: rozrywki umysłowe 19.06.04, 01:37
                  Bojka, Twe namowy sa bardzo taktowne, lecz z gier planszowych moj rozumek
                  ogarnia tylko warcaby! smile))
                  • bojka2 Re: rozrywki umysłowe 19.06.04, 01:44
                    rozumiem i bynajmniej (ostatnio bardzo popularne słowo) nie mam żalu.
                    jakkolwiek (patrz wyżej) jeśli zechcesz kiedyś zagrać, daj mi znaćsmile
    • sasha_m Re: rozrywki umysłowe 19.06.04, 00:15
      Obrazki logiczne - uwielbiam! Jutro lecę na poszukiwania wspomnianej gazetki -
      niech no tylko spróbuje jej nie być wink
      Poza tym inne zadania logiczne typu: pani X ma zielony parasol, a pan Y nie
      mieszka w Warszawie i jego żoną nie jest Krystyna. Nie wiem, jaką prawidłową
      nazwę noszą takie zadania. Szkoda, że takich na poziomie trudniejszym już
      nigdzie nie drukują sad
      Kiedyś namiętnie rozwiązywałam Rozrywkę, ale ostatnio trochę krzyżówki mnie
      znudziły. Kupuję Rewię, jeśli jest w niej obrazek smile Przy okazji rozwiążę
      kilka zadań, ale mam nieodparte wrażenie, że hasła są w kółko te same sad
      Jeśli brydż zalicza się do rozrywek umysłowych, to zgłaszam i to smile
      A z gier planszowych: jest taka gra "Biznes po polsku", "Monopol" może się przy
      tym schować. Chociaż tutaj raczej nie umysł, ale szczęście gra główną rolę.
      Napisałam o tym, bo to naprawdę przednia zabawa smile
      • eva09 Re: rozrywki umysłowe 20.06.04, 12:11
        Różnej maści testy psychologiczne uwielbiam i podpisuję się pod tym co na ich
        temat napisała Sirilla.
        Z szachami mam pewien problem - fantastyczna gra, z tym tylko,że nie udaje mi
        się opanować wiele więcej niż podst. zasad gry smile.

Go nie znam , ale już parę osób szczerze mi je polecało - może wreszcie się
        skuszę smile.

Osobiście polecam Scrabble - proste zasady, świetna zabawa słowami.
        Pada deszcz i właśnie teraz siedzę sobie nad skrabelkami.

• balkanski_czopek Re: rozrywki umysłowe 21.06.04, 16:38
      Brydż - ponad wszystko. Scrabble jak nie ma czwórki...
      • bojka2 Re: rozrywki umysłowe 21.06.04, 16:59
        a więc do rzeczy, ktorych chcę się nauczyć dopisuję: brydż
    • geograf Re: rozrywki umysłowe 03.07.04, 21:06
      własnie gram w "literani" w Kurniku smile
      Ktoś z Was również?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka