bojka2 18.06.04, 22:36 właśnie, macie jakies ulubione rozrywki umysłowe? wiem, że można tu grać w wista i preferansa, ale może coś jeszcze? ja uwielbiam obrazki logiczne, drukowane nota bene takze w gazecie. a może szachy, warcaby albo go? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gatta13 Re: rozrywki umysłowe 18.06.04, 22:44 Obrazki logiczne, mniam. Ostatnio pojawiła się w kioskach gazetka tylko z obrazkami. I ściągnęłam sobie coś z netu na ten temat. A poza tym wszystkie wydawnictwa Rozrywki namiętnie kupuję i rozwiązuję godzinami. Za szachami nie przepadam, w go kiedyś próbowałam grać, ale jakoś nie wyszło. Odpowiedz Link
bojka2 Re: rozrywki umysłowe 18.06.04, 22:50 cała gazeta z obrazkami? muszę ją kupić, koniecznie. jest tez kilka stron w sieci, np www.conceptistech.com, albo www.puzzle.gr.jp Odpowiedz Link
gatta13 Re: rozrywki umysłowe 18.06.04, 23:08 Gazetka jest dostepna w sieci Kolportera i w Ruchu. Ale chyba tylko w tych większych, salonikach, czy jak tam oni to nazywają. Odpowiedz Link
sirilla Re: rozrywki umysłowe 18.06.04, 22:54 Ja lubię rozwiązywać wszelkiego rodzaju testy: od tych na inteligencję po takie w których sprawdzam, jakim jestem szefem (którym oczywiście w realu w ogóle nie jestem). Podoba mi się potem porównywanie tego, co o sobie wiem, z tym co wyszło mi w testach. Czasem mnie to tylko rozbawi, a czasem skłoni do refleksji. Odpowiedz Link
narysuj.mi.baranka Re: rozrywki umysłowe 19.06.04, 00:03 Na pewno rozrywka umyslowa jest dla mnie dyskutowanie na forach. Nie chodzi o zwykle posty, lecz o riposty Poza tym dla rozrywki czytam slowniki angielskie. Lubie zgadywac etymologie slow a potem sprawdzac, ile mialam racji. Natomist rekami i nogami bronie sie przed szachami. Ta gra juz w samej teorii (bo traktuje ja jak kompletny laik) wpedza mnie w kompleksy i sadze, ze przy najmniejszych oznakach zwyciestwa przeciwnika obrazilabym sie jak dziecko i rozrzucila figury. Moj umysl i osobowosc sa tej grze przedziwnie niechetne Odpowiedz Link
bojka2 Re: rozrywki umysłowe 19.06.04, 00:17 co do forum, to jestem nowa i jeszcze nie wiem co do gry w szachy - to próbowałam, ale podobnie jak Ty nie bardzo pasujemy do siebie z szachami wole go, tam jest więcej miejsca na improwizację, intuicję i nie trzeba trzymać się kurczowo sztywnych schematów, a zasady są dziecinnie proste (sama gra jest diabelnie trudna), może kiedyś spróbujesz? Odpowiedz Link
bojka2 Re: rozrywki umysłowe 19.06.04, 00:38 to piękna, bardzo stara gra, zwana także baduk albo wei-chi (chyba, nie jestem pewna jak to się pisze). zajrzyj na akademia.go.art.pl, jest tam samouczek i linki do stron o grze. podobno szachy pochodza z indii, go, według legendy - z chin, ale znana jest także w japonii i krajach azji, wiodącymi graczami są dziś chyba przede wszystkim koreańczycy. uprzedzam - go bardzo wciąga i uzależnia. ale wymaga też odrobinę cierpliwości Odpowiedz Link
narysuj.mi.baranka Re: rozrywki umysłowe 19.06.04, 01:01 Zajrzalam. Toz to go "gorsze" niz szachy! )) Ja chyba mam umysl antystrategiczny po prostu Odpowiedz Link
bojka2 Re: rozrywki umysłowe 19.06.04, 01:28 gadanie. nie chcę namawiać nachalnie, ale jak będziesz miała dobry dzień na próbowanie nowych rzeczy, to spróbuj. ja też nienawidzę reguł i narzucania czegokolwiek z góry. ale go jest inne. to coś więcej niż tylko gra. spróbuj najpierw np na kurniku jeśli nie chcesz, to trudno, ale zawsze warto zobaczyć co to jest w praktyce Odpowiedz Link
no_flowers Re: rozrywki umysłowe 19.06.04, 01:33 Zdaje się, że go jest również dostępne na www.kurnik.pl Powodzenia Odpowiedz Link
narysuj.mi.baranka Re: rozrywki umysłowe 19.06.04, 01:37 Bojka, Twe namowy sa bardzo taktowne, lecz z gier planszowych moj rozumek ogarnia tylko warcaby! )) Odpowiedz Link
bojka2 Re: rozrywki umysłowe 19.06.04, 01:44 rozumiem i bynajmniej (ostatnio bardzo popularne słowo) nie mam żalu. jakkolwiek (patrz wyżej) jeśli zechcesz kiedyś zagrać, daj mi znać Odpowiedz Link
sasha_m Re: rozrywki umysłowe 19.06.04, 00:15 Obrazki logiczne - uwielbiam! Jutro lecę na poszukiwania wspomnianej gazetki - niech no tylko spróbuje jej nie być Poza tym inne zadania logiczne typu: pani X ma zielony parasol, a pan Y nie mieszka w Warszawie i jego żoną nie jest Krystyna. Nie wiem, jaką prawidłową nazwę noszą takie zadania. Szkoda, że takich na poziomie trudniejszym już nigdzie nie drukują Kiedyś namiętnie rozwiązywałam Rozrywkę, ale ostatnio trochę krzyżówki mnie znudziły. Kupuję Rewię, jeśli jest w niej obrazek Przy okazji rozwiążę kilka zadań, ale mam nieodparte wrażenie, że hasła są w kółko te same Jeśli brydż zalicza się do rozrywek umysłowych, to zgłaszam i to A z gier planszowych: jest taka gra "Biznes po polsku", "Monopol" może się przy tym schować. Chociaż tutaj raczej nie umysł, ale szczęście gra główną rolę. Napisałam o tym, bo to naprawdę przednia zabawa Odpowiedz Link
eva09 Re: rozrywki umysłowe 20.06.04, 12:11 Różnej maści testy psychologiczne uwielbiam i podpisuję się pod tym co na ich temat napisała Sirilla. Z szachami mam pewien problem - fantastyczna gra, z tym tylko,że nie udaje mi się opanować wiele więcej niż podst. zasad gry . Go nie znam , ale już parę osób szczerze mi je polecało - może wreszcie się skuszę . Osobiście polecam Scrabble - proste zasady, świetna zabawa słowami. Pada deszcz i właśnie teraz siedzę sobie nad skrabelkami. Odpowiedz Link
balkanski_czopek Re: rozrywki umysłowe 21.06.04, 16:38 Brydż - ponad wszystko. Scrabble jak nie ma czwórki... Odpowiedz Link
bojka2 Re: rozrywki umysłowe 21.06.04, 16:59 a więc do rzeczy, ktorych chcę się nauczyć dopisuję: brydż Odpowiedz Link
geograf Re: rozrywki umysłowe 03.07.04, 21:06 własnie gram w "literani" w Kurniku Ktoś z Was również? Odpowiedz Link