Dodaj do ulubionych

Kuchnia chińska

18.07.12, 09:00
Kuchnia chińska dla niewtajemniczonych to oryginalny smak i sycący posiłek. Dla tych, którzy wiedzą więcej- walka pięciu żywiołów, które dają nam siłę i witalność.
kobieta.interia.pl/kuchnia/kuchnie-swiata/news-kuchnia-zywiolow-w-praktyce,nId,623017
Obserwuj wątek
    • skiela1 Re: Kuchnia chińska 18.07.12, 15:51
      "Tu nic nie dzieje się przypadkowo, nie ma miejsca na improwizację. Każdy składnik potrawy, każda przyprawa, powinna być odmierzona z niebywałą dokładnością. "

Ojj to nie dla mnie.Kazdy przepis zmieniam.
      Ciekawe czy Chinczycy ciesza sie dobrym zdrowiem, czy ten usmiech tak na stale jest przylepiony do ich twarzy..?
      • 1zorro-bis Re: Kuchnia chińska 19.07.12, 07:16
        uwielbiam!big_grin
    • matt.j Re: Kuchnia chińska 18.07.12, 22:05
      Kuchnia chińska jest dość ciekawa. Niestety to co jest serwowane w polskich chińskich restauracyjkach ma niewiele wspólnego z prawdziwą kuchnią chińską.
      Moja bratowa robi zupełnie inne rzeczy niż serwowane w nich. Kiedyś ubawiła się naszym stereotypem, że Chiny=ryż. A po jej ostatniej wizycie umiem robić kapustę pekińska na ciepło w kilku wydaniach po chińsku. Tylko trzeba zaopatrzyć się w odpowiednie przyprawy. Postawą jest pieprz seuczuański.
      • sibeliuss Re: Kuchnia chińska 18.07.12, 22:22
        Mi prawdziwa chińska kuchnia kojarzy się z pracochłonnością, zatem rozpatruję ją z pozycji konsumenta.
      • skiela1 Re: Kuchnia chińska 18.07.12, 22:45
        Najbardziej popularna jest kantonska wiec latwo o stereotypsmile
        • tjbazuka Re: Kuchnia chińska 19.07.12, 13:19
          o tak z Kantonu to Dim Sim czyli Yam Chia. Najlepsze sniadanko. Moge to wpierda%^c codzienie.
          • skiela1 Re: Kuchnia chińska 19.07.12, 15:03
            Ja nie,mam wrazenie,ze te ich pierogi zawieraja wszystko co im sie pod reke podwinieuncertain
            Natomiast nigdy nie odmowie tego:
            en.wikipedia.org/wiki/Singapore_style_noodles
            • matt.j Re: Kuchnia chińska 19.07.12, 15:23
              skiela1 napisała:
              > Ja nie,mam wrazenie,ze te ich pierogi zawieraja wszystko co im sie pod reke pod
              > winieuncertain

Pierogi z koprem i mięsem. Oryginalnie nadzienie składa się głównie z kopru a mięsa jest tylko dodatek. Jak dla mnie rewelacja.
              • tjbazuka Re: Kuchnia chińska 19.07.12, 21:43
                albo kurze lapki w sosie z czarnej fasoli i chili. Wyborne danie.
                • skiela1 Re: Kuchnia chińska 19.07.12, 22:04
                  co w tej lapce jest do jedzenia?
                  • matt.j Re: Kuchnia chińska 20.07.12, 00:51
                    skiela1 napisała:
                    > co w tej lapce jest do jedzenia?

Możesz kości wysysać smile
                    • tjbazuka Re: Kuchnia chińska 20.07.12, 02:49
                      dokladnie i potem wypluc je na blat stolu tak jak robia to w Chinach. Bez kitu smile
                      • matt.j Re: Kuchnia chińska 20.07.12, 07:55
                        tjbazuka napisał:
                        > Bez kitu smile

No wiadomo, przecież są w sosie a nie w kicie smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka