Dodaj do ulubionych

Prokuratura o ekshumacjach...

18.09.12, 15:18
Powodem przeprowadzenia poniedziałkowej i wtorkowej ekshumacji ciał ofiar katastrofy smoleńskiej były podejrzenia, że ciała mogły zostać zamienione - podała prokuratura wojskowa. Będą kolejne ekshumacje.
wiadomosci.dziennik.pl/wydarzenia/artykuly/404541,prokuratura-o-ekshumacjach-ofiar-katastrofy-smolenskiej-ciala-mogly-zostac-zamienione.html
Trzeba było zrobić zbiorową mogiłę, kopiec i nie byłoby cyrku.
Obserwuj wątek
    • loczek62 Re: Prokuratura o ekshumacjach... 18.09.12, 15:41
      Dziwi mnie tylko że w RM wypowiada się adwokat (który niejako z urzędu powinien się orientować w regulacjach prawnych) i podważa fakt że po przywiezieniu trumien do polski nie otwierano ich i nie przeprowadzono autopsji. Sprawy te regulują umowy międzynarodowe.
      • anoagata Re: Prokuratura o ekshumacjach... 18.09.12, 16:00
        Nie mogę sobie wyobrazić faktu,że po przywiezieniu trumny ze zwłokami do mego miejsca zamieszkania i pochówku abym tej trumny nie otworzyła.
        Po drugie próbuję się mocno wczuć w fakt,gdyby tam zginął hipotetycznie;mój ojciec,brat, mąż matka, siostra,nie otworzyłam trumny i teraz zapalając znicza na grobie,czy byłaby jakaś różnica kto poniżej w tym grobie leży,czyli czyje ciało albo część jego jest złożone,wydaje sie mi że nieeee a może mi się tylko wydaje???
        • sibeliuss Re: Prokuratura o ekshumacjach... 18.09.12, 16:04
          Po otwarciu zobaczyłabyś korpus owinięty w całun, albo nogę, albo rękę. No i?
          • anoagata Re: Prokuratura o ekshumacjach... 19.09.12, 09:27
            sibeliuss napisał:

> Po otwarciu zobaczyłabyś korpus owinięty w całun, albo nogę, albo rękę. No i?
            Wiem,wiem co mogłabym zobaczyć lub kogo nie zobaczyć,było podawane do powszechnej wiadomości.Od.. do.. minęło kilka dobrych dni i był czas na podjęcie decyzji,nie wiem czy bym to zrobiła ale wiem na pewno że nie pozwoliłabym 'w tym ' grzebać obcym osobom po pochówku.
            Po za tym w/g 'naszej' wiary ważna jest dusza a nie ciało i mało ważne by mi było,czy zapalam świeczkę na grobie mego bliskiego,czy innego z tej samej katastrofy.
            Błaszczak powiedział,że to drugi pogrzeb a potem będzie trzeci,to jest paranoja.
            • sibeliuss Re: Prokuratura o ekshumacjach... 19.09.12, 09:55
              Dlatego uważam, że pomysłodawcy powinni być obowiązkowo obecni podczas otwierania trumien - niech sami sprawdzą czyje szczątki pochowano. To nie jest makabreska - skoro wątpią to niech sprawdzą jak niewierny Tomasz - osobiście, bo za jakiś czas znów zaczną się nieporozumienia.
              • anoagata Re: Prokuratura o ekshumacjach... 19.09.12, 10:07
                O jestem pewna,ze będzie to trwało ze 85 lat.
    • sibeliuss Re: Prokuratura o ekshumacjach... 18.09.12, 16:19
      Czy ktoś mi napisze - ale serio i wprost - po cholerę jasną Fotyga była pod cmentarzem na Srebrzysku i na Wojskowych Powązkach?
      • loczek62 Re: Prokuratura o ekshumacjach... 18.09.12, 16:23
        Jedyne co mi przychodzi do głowy w odniesieniu do niej to słowa doktora Strosmayera...
        • dunajec1 Re: Prokuratura o ekshumacjach... 19.09.12, 03:35
          Mowisz o tym co to powiedzial, "gdyby glutopa unosila fruwalaby pani jak golebica"?
          • tjbazuka Re: Prokuratura o ekshumacjach... 19.09.12, 06:47
            "gdyby glutopa unosila fruwalaby pani jak golebica"
            hehe dobre smile
            • 1zorro-bis Re: Prokuratura o ekshumacjach... 19.09.12, 07:18
              otwierac trumny po wypadkach lotniczych? Widzieliscie kiedys takie zwloki? Ja kiedys przez przypadek widzialem zwloki po wypadku potracenia przez pociag....
              Kupa miesa zmielonego na krwawa miazge w foliowym przezroczystym worku....
              Chielibyscie koigos bliskiego w takiej "formie" zobaczyc? Naprawde?
        • jhbsk Re: Prokuratura o ekshumacjach... 19.09.12, 10:41
          Dawno o tej pani nie było w mediach, a teraz pełno. I o to chodziło. Reklama za frajer.
          • jedzoslaw Re: Prokuratura o ekshumacjach... 19.09.12, 11:05
            Czasem, w przypływie bezsilności wobec ignorancji, małości i krętactwa obecnej koalicji zastanawiam się, co by było, gdyby Pis wrócił do władzy ze zmienionym kierownictwem. Ale gdy spojrzę na tę panią to od razu trzeźwieję.
            • sibeliuss Re: Prokuratura o ekshumacjach... 19.09.12, 11:21
              jedzoslaw napisał:

> Czasem, w przypływie bezsilności wobec ignorancji, małości i krętactwa obecnej
              > koalicji zastanawiam się, co by było, gdyby Pis wrócił do władzy ze zmienionym
              > kierownictwem.
              Ale gdy spojrzę na tę panią to od razu trzeźwieję.
              >
              Zmieni dealera smile
            • loczek62 Re: Prokuratura o ekshumacjach... 19.09.12, 16:01
              jedzoslaw napisał:

> Czasem, w przypływie bezsilności wobec ignorancji, małości i krętactwa obecnej
              > koalicji zastanawiam się, co by było, gdyby Pis wrócił do władzy ze zmienionym
              > kierownictwem. Ale gdy spojrzę na tę panią to od razu trzeźwieję.

Myśl godna do szerokiego rozpowszechnienia. Jestem pod wrażeniem Twojego pragmatyzmu.
              • mi.ka.n Re: Prokuratura o ekshumacjach... 19.09.12, 16:21
                W grobowcu w Gdańsku jednak nie lezala Anna Walentynowicz.
                • loczek62 Re: Prokuratura o ekshumacjach... 19.09.12, 16:24
                  mi.ka.n napisała:

> W grobowcu w Gdańsku jednak nie lezala Anna Walentynowicz.

Ale to nie jest oficjalny komunikat prokuratury tylko Antek "Wariat" przed chwilą w RM to powiedział. A niestety jest tak z Antonim że mówi wiele, ale jeśli się myli to nie prostuje.
                • sibeliuss Re: Prokuratura o ekshumacjach... 19.09.12, 16:29
                  mi.ka.n napisała:

> W grobowcu w Gdańsku jednak nie lezala Anna Walentynowicz.

Liczyłem, że nie będzie to Walentynowicz, ale i nie Przyjałkowska tylko Prezydentowa.
                  uncertain
                  • jedzoslaw Re: Prokuratura o ekshumacjach... 19.09.12, 17:08
                    Bo wtedy trzeba byłoby przenieść z Wawelu szczątki domniemanej pary prezydenckiej?
                    • sibeliuss Re: Prokuratura o ekshumacjach... 19.09.12, 18:22
                      Nie, wtedy trzeba ustalić, gdzie jest ciało Anny Walentynowicz. A na Srebrzysku, gdzie przez 2 lata leżała Prezydentowa postawić albo mauzoleum, albo kolejny betonowy samolot.
              • jedzoslaw Re: Prokuratura o ekshumacjach... 19.09.12, 17:09
                loczek62 napisał:

> jedzoslaw napisał:
                >
                > > Czasem, w przypływie bezsilności wobec ignorancji, małości i krętactwa ob
                > ecnej
                > > koalicji zastanawiam się, co by było, gdyby Pis wrócił do władzy ze zmien
                > ionym
                > > kierownictwem. Ale gdy spojrzę na tę panią to od razu trzeźwieję.
                >
                > Myśl godna do szerokiego rozpowszechnienia. Jestem pod wrażeniem Twojego pragma
                > tyzmu.
                >
                >

To nie mój pragmatyzm. To moja frustracja, wynikła z konieczności wyboru za kilka lat między krętaczami, a psycholami.
    • sibeliuss Re: Prokuratura o ekshumacjach... 20.09.12, 13:26
      Dlaczego tajemnicą jest opis stanu zwłok Anny Walentynowicz oraz informacja po czym syn stwierdził, że nie jest to ciało jego matki? Co w tym tajnego?
      • skiela1 Re: Prokuratura o ekshumacjach... 20.09.12, 23:52
        Syn stwierdzil,ze to matka ale nie do konca.
        Normalnie jakas tragikomedia.Ci ludzie powariowali ...
    • lelu Re: Prokuratura o ekshumacjach... 21.09.12, 11:54
      Mój wuj zginął 17 kwietnia 1944 roku, zabity przez snajpera strzelającego z dzwonnicy małego kościółka w niemieckiej wsi Neuranft. Nigdy nie udało się nam zlokalizować jego mogiły. Ma symboliczną na Bródnie. Tam zapalam mu znicz, kładę kwiaty i modlę się za niego "Wieczny odpoczynek racz mu dać Panie....". Czy to,że w grobie Go nie ma świadczy, że robię to wszystko bezskutecznie?
      • loczek62 Re: Prokuratura o ekshumacjach... 21.09.12, 12:01
        Słuchając dzisiaj w RM Antoniego i w świetle jego wywodu śmiem twierdzić że jednak bezskutecznie...
        • jedzoslaw Re: Prokuratura o ekshumacjach... 21.09.12, 12:05
          Ale jednak nie dziwię się stanowisku rodziny A.Walentynowicz. Każdy woli, by w razie możliwości ciało bliskiej osoby znalazło się w rodzinnej mogile.
          • loczek62 Re: Prokuratura o ekshumacjach... 21.09.12, 12:09
            W tym aspekcie jednak jestem za zmianą przepisów sanitarnych i możliwością rozsypania w miejscu wybranym przez zmarłego) prochów po spopieleniu ciała...
            • sibeliuss Re: Prokuratura o ekshumacjach... 21.09.12, 12:11
              Jaki to cud, że nikogo poległego nie spopielono, weź i potem to poskładaj......
            • jedzoslaw Re: Prokuratura o ekshumacjach... 21.09.12, 12:12
              Pod warunkiem, że ciało jest tym ciałem, o które chodzi.
              • sibeliuss Re: Prokuratura o ekshumacjach... 21.09.12, 12:17
                Co zrobić jak rozsypano niewłaściwe?
                • jedzoslaw Re: Prokuratura o ekshumacjach... 21.09.12, 12:22
                  Dlatego lepiej spopielać mając absolutną pewność.
                  • lelu Re: Prokuratura o ekshumacjach... 21.09.12, 15:44
                    Zostanę przy swoim. "Z prochu powstałeś, w proch się zamienisz." Szczególnie dotyczy to takiej sytuacji, jak ta- katastrofy lotniczej. Jeśli samolot rozpadł się na drobne kawałki, to człowiek....
    • frattini Re: Prokuratura o ekshumacjach... 25.09.12, 19:10
      sibeliuss napisał:
      > Trzeba było zrobić zbiorową mogiłę, kopiec i nie byłoby cyrku.

Cóż, być może pochowanie swojej mamy i swojego taty w zbiorowej mogile z innymi ludźmi uznałbyś za coś normalnego.. Przyjmij jednak do wiadomości, że nie wszyscy myślą w ten sposób. Pani Anna Walentynowicz, prawdziwa legenda Solidarności, na pewno zasługuje na to, żeby spoczywać we własnym grobie.

Nawiasem mówiąc, trudno o lepszy sposób zatuszowania śladów ewentualnego przestępstwa, niż zbiorowa mogiła... No, chyba tylko zbiorowa głupota współczesnych mogłaby bardziej się takiej sprawie przysłużyć.
      • skiela1 Re: Prokuratura o ekshumacjach... 25.09.12, 19:41
        frattini napisał:

> sibeliuss napisał:
        > > Trzeba było zrobić zbiorową mogiłę, kopiec i nie byłoby cyrku.
        >
        > Cóż, być może pochowanie swojej mamy i swojego taty w zbiorowej mogile z innymi
        > ludźmi uznałbyś za coś normalnego.. Przyjmij jednak do wiadomości, że nie wszy
        > scy myślą w ten sposób. Pani Anna Walentynowicz, prawdziwa legenda Solidarności
        > , na pewno zasługuje na to, żeby spoczywać we własnym grobie.

W takiej sytuacji uznalabym to za zupelnie cos normalnego.
        Coz ..moze i dla p.Anny Walentynowicz byloby to tez cos normalnego,w tej chwili ktos inny za nia podejmuje decyzje.
        Nie chcialalbym zeby w tak strasznej katastrofie samolotowej ktokolwiek grzebal w ziemi w poszukiwaniu moich pozostalosci.Nie chcialabym postawic moich dzieci przed takim dylematem.
        • frattini Re: Prokuratura o ekshumacjach... 25.09.12, 20:20
          Tu nie chodzi o żadne grzebanie w ziemi (to podobno zrobiła minister Kopacz, do 1 metra głębokości), a o pomylenie całych ciał. Coś, dla czego nie ma usprawiedliwienia, zwłaszcza że w Rosji były wykonywane badania DNA.

Rodzina pani Walentynowicz po ekshumacji, a jeszcze przed testem genetycznym, miała pewność, że to nie były zwłoki ich krewnej... Zatem nie ma mowy o "grzebaniu w ziemi" i niezidentyfikowanych "pozostałościach".

Po prostu: państwo polskie w charakterystycznym dla siebie stylu "znowu zdało egzamin".

> Nie chcialabym postawic moich dzieci przed takim dylematem.

A ja chciałbym wiedzieć, gdzie spoczywają moi rodzice. Troska o miejsce pochówku i szczątki osób, które kochaliśmy, jest symboliczna, ale bardzo ważna. Nie potrafię uwierzyć, że osoba, która machnie ręką na to, czy w grobie leży jej ojciec/matka, czy zupełnie inna osoba, będzie pielęgnować pamięć o swoich rodzicach...
          • sibeliuss Re: Prokuratura o ekshumacjach... 25.09.12, 20:24
            Co robisz w tym Rzymie?
          • skiela1 Re: Prokuratura o ekshumacjach... 25.09.12, 20:33
            Chodzi o to :

"sibeliuss napisał:
            > Trzeba było zrobić zbiorową mogiłę, kopiec i nie byłoby cyrku. "

Gdyby mogila byla zbiorowa nie byloby dzis takiego problemu i marnotrawienia kasy podatnika.SA wazniejsze wydatki.
            • sibeliuss Re: Prokuratura o ekshumacjach... 25.09.12, 20:44
              I wiadomo byłoby, że wszyscy tam leżą. Teraz okaże się, że poskładane szczątki trzeba rozparcelować, bo nie daj Panie ktoś dostał do trumny cudze ramię.
              ps. nie neguję, że na to był czas jak trumny przyjechały do kraju.
              • loczek62 Re: Prokuratura o ekshumacjach... 26.09.12, 07:26
                sibeliuss napisał:

> I wiadomo byłoby, że wszyscy tam leżą. Teraz okaże się, że poskładane szczątki
                > trzeba rozparcelować, bo nie daj Panie ktoś dostał do trumny cudze ramię.

Warto przeczytać:
                wyborcza.pl/1,75248,12554636,Ks__Blaszczyk_o_ofiarach_katastrofy_smolenskiej__wiekszosci.html
                • loczek62 Re: Prokuratura o ekshumacjach... 26.09.12, 12:52
                  "Oto pan prezes, plując jadem na rząd, opluwając Rosjan, żądając wyjaśnień - jednocześnie twierdzi:
                  "- Nie wiadomo kto podjął decyzję, żeby trumien nie otwierać, na jakiej podstawie prawnej, gdzie są dokumenty. Tych pytań jest mnóstwo - zaznaczył.
                  Kaczyński jest przeciwny ewentualnej ekshumacji jego brata. Jest przekonany, że na Wawelu pochowany jest prezydent. - Rozpoznałem ciało świętej pamięci mojego brata. Było zmienione, ale wątpliwości nie miałem. Ciało mojego brata było wyjęte i poddane zabiegom, uważam, że na Wawelu pochowany jest mój brat - powiedział."

No to może należałoby panu Kaczyńskiemu pamięć nieco odświeżyć?
                  Bardzo proszę! 21 grudnia 2010 roku mówił:
                  "Ja mam podstawy, ale takie są w Polsce przepisy, że nie mogę o tym mówić, żeby uznać, że w trakcie sekcji, tej przeprowadzonej w Smoleńsku, no powiedzmy sobie, nie wszystkie części ciała należały do Prezydenta Rzeczpospolitej. Z całą pewnością Prezydent nie był generałem i nie nosił generalskich mundurów.I to jest jakby poza jakąkolwiek wątpliwością. Nie ukrywam, że, o ile, rozpoznałem ciało mojego ŚP Brata na lotnisku i tu nie miałem wątpliwości, podałem zresztą charakterystyczne cechy, i one zostały potwierdzone, znaczy bliznę na ręce po takim ciężkim złamaniu ręki, o tyle kiedy już widziałem ciało przywiezione do Polski w trumnie - to go nie rozpoznałem. Tutaj był to człowiek, który w ogóle nie przypominał mojego Brata. Mówiono mi, że to on."

No więc jak panie Kaczyński - można było trumny otworzyć czy nie? Prosto i jasno poproszę!
                  Rozpoznał pan Brata czy nie? Kto w końcu miał ten królewski pogrzeb?"
                  • 1zorro-bis Re: Prokuratura o ekshumacjach... 26.09.12, 12:57
                    to jest dla mnie wszystko paranoja....smirk
          • loczek62 Re: Prokuratura o ekshumacjach... 26.09.12, 08:02
            frattini napisał:
            > a o pomylenie całych ciał

Takie sformułowanie w aspekcie katastrofy lotniczej zakrawa na kpinę...
          • marcin_rz Re: Prokuratura o ekshumacjach... 26.09.12, 13:42
            frattini ma rację

> A ja chciałbym wiedzieć, gdzie spoczywają moi rodzice.

Po pierwsze, przysługa dla zmarłych przodków/rodziców, a co za tym idzie, oddanie szacunku dla nich - to nie jest tak wiele. Wiem, że moi rodzice by sobie tego życzyli.

Po drugie, wrzucenie szczątków do zbiorowej mogiły pozwoli zatrzeć jakiekolwiek ślady ewentualnego zamachu.
            • loczek62 Re: Prokuratura o ekshumacjach... 26.09.12, 13:47
              marcin_rz napisał:

> frattini ma rację

Naprawdę to że Ty oświadczysz jak wyżej nie robi racji. To tylko Tobie i Frattiniemu się tak wydaje że ja macie...
              • marcin_rz Re: Prokuratura o ekshumacjach... 26.09.12, 14:27
                > Naprawdę to że Ty oświadczysz jak wyżej nie robi racji. To tylko Tobie i Fratti
                > niemu się tak wydaje że ja macie...

podbudowałeś się?
                • jedzoslaw Re: Prokuratura o ekshumacjach... 26.09.12, 15:18
                  Tak, czy inaczej, jest prawdą, że śledztwo po tej katastrofie prowadzono nieudolnie, a sam fakt, iż wrak znajduje się nadal w Rosji jest niemal symbolem tej nieudolności. Odrzucam teorię o zamachu, uważam, że było to spowodowane typowym burdelem organizacyjnym po stronie rosyjskiej jak i polskiej. Wiem jednak jedno: rząd wykazuje się totalną nieudolnością we wszystkim, co się z tą sprawą wiąże, a ujadanie PiS-u i okolic oraz zbiegowiska przez nich prowokowane są najlepszym prezencikiem dla Rosjan, którym głos Polski nie będzie przeszkadzał w ich polityce wobec UE. Anulowanie wielomilionowego długu za transfer gazu przez Pawlaka wpisują się w tę sytuację: nie podskakujcie tylko płacić za gaz- najwięcej w całej Europie. Jeśli kiedyś do władzy wróci PiS ze swoim sztabem porąbańców i zadymiarzy (wolałbym nie, ale wystarczy, że zmienią obsadę dowódczą i wszystko się może zdarzyć) to mam nadzieję, że chociaż Pawlak oraz cała wierchuszka PSL-u stanie przed Trybunałem Stanu, a cała ta partia nigdy już nie przekroczy progu wyborczego.
                  • marcin_rz Re: Prokuratura o ekshumacjach... 26.09.12, 15:47
                    Cała ta nieudolność budzi podejrzenia o zamach.
                    Nie twierdzę, że zamach był, ale ew. dowody trzeba tak zabezpieczać, żeby kiedyś nie było jakiejkolwiek wątpliwości. I zeby nie dawać tym samym powodów wszelkim krzykaczom.

A co do całej reszty, w tym gazrurki, to, ja nie chce się denerwować. A widok Pawlaka powoduje u mnie odruch wymiotny i wzmaga agresję. Niestety na trybunał stanu nie ma co liczyć, bo nikt się nie odważy, zadna zmiana władzy nie dupuści do takiego postawienia sprawy. Z prostego powodu, "nie sądźcie, bo sami będziecie sądzeni"
                    • loczek62 Re: Prokuratura o ekshumacjach... 26.09.12, 16:52
                      marcin_rz napisał:

> Niestety na trybunał stanu nie ma co liczyć, bo nikt się nie odważy, zadna zmiana władzy > nie dupuści do takiego postawienia sprawy. Z prostego powodu, "nie sądźcie, bo sami > będziecie sądzeni"

Śmiesznie będzie ja za niedługo prezes pan i "zero" staną przed trybunałwink
                    • jedzoslaw Re: Prokuratura o ekshumacjach... 26.09.12, 23:11
                      marcin_rz napisał:

> Cała ta nieudolność budzi podejrzenia o zamach.
                      > Nie twierdzę, że zamach był, ale ew. dowody trzeba tak zabezpieczać, żeby kiedy
                      > ś nie było jakiejkolwiek wątpliwości. I zeby nie dawać tym samym powodów wszelk
                      > im krzykaczom.
                      >

Dokładnie tak.

> A co do całej reszty, w tym gazrurki, to, ja nie chce się denerwować. A widok P
                      > awlaka powoduje u mnie odruch wymiotny i wzmaga agresję. Niestety na trybunał s
                      > tanu nie ma co liczyć, bo nikt się nie odważy, zadna zmiana władzy nie dupuści
                      > do takiego postawienia sprawy. Z prostego powodu, "nie sądźcie, bo sami będziec
                      > ie sądzeni"

Mam to samo, a podejrzewam, że w razie osądzenia Pawlaka OSP w całej Polsce urządziłyby rebelię.
            • skiela1 Re: Prokuratura o ekshumacjach... 26.09.12, 17:01
              marcin_rz napisał:

> frattini ma rację
              >
              > > A ja chciałbym wiedzieć, gdzie spoczywają moi rodzice.

Marcinie,przeciez wiadomo gdzie.Wszyscy zgineli w katastrofie w jednym samolocie,jeden cel podrozy i w jednej mogile mogliby byc pochowani, czy to takie trudne do ogarniecia...?
              Jarkacz pochowal brata i bratowa na Wawelu a i tak lampki zapalal przed miejscem pracy.

> Wiem, że moi rodzice by sobie teg
              > o życzyli.

Rozumiem,ze miales z nimi rozmowe na ten temat i takie maja zyczenie.
              Ja zapowiedzialam moim dzieciom,a ze latam troche 'wte i wewte' to i szanse jakby wieksze.
              Jezeli juz to rozponac po kodzie genetycznym i zostawic mnie w spokoju.

>
              > Po drugie, wrzucenie szczątków do zbiorowej mogiły pozwoli zatrzeć jakiekolwiek
              > ślady ewentualnego zamachu.

W ten temat nawet nie wnikambig_grinbig_grin
              • loczek62 Re: Prokuratura o ekshumacjach... 26.09.12, 17:11
                skiela1 napisała:
                > Marcinie,przeciez wiadomo gdzie.Wszyscy zgineli w katastrofie w jednym samoloci
                > e,jeden cel podrozy i w jednej mogile mogliby byc pochowani, czy to takie trudn
                > e do ogarniecia...?
                > Jarkacz pochowal brata i bratowa na Wawelu a i tak lampki zapalal przed miejsce
                > m pracy.
                W tym wypadku logika jest niezaprzeczalna. Dziękuję Skieli za to porównaniesmile
                • mk968 Re: Prokuratura o ekshumacjach... 26.09.12, 17:53
                  p kopacz do dymisji
                  • loczek62 Re: Prokuratura o ekshumacjach... 26.09.12, 17:58
                    mk968 napisał:

> p kopacz do dymisji

Nawet jak bardzo chciałbym się oburzyć na zachowanie Kopacz, to wystarczy, że odezwie się Prezes Jarozbaw, stwierdzając, że powinna ją spotkać dożywotnia hańba i od razu jej wszystko wybaczam.
                    • anoagata Re: Prokuratura o ekshumacjach... 26.09.12, 19:54
                      Wypowiadający słowa ....'dożywotnia hańba'....nie wart nawet splunięcia w jego stronę,zastanawiam się w jakim celu chodzi on do kościoła.
                    • mk968 Re: Prokuratura o ekshumacjach... 26.09.12, 22:58
                      Loczku jeden z bohaterów szkła kontaktowego człowiek którego wyjątkowo cenię śpiewał Hańba Hańba -zdrada zdrada właśnie ten utwór p Dakszewicza pasuje jak ulał do tego wątku
                      • opuncja.figowa Re: Prokuratura o ekshumacjach... 27.09.12, 09:40
                        Za panem Daukszewiczem nie przepadam, ale z resztą się zgadzam, wątkiem jestem zniesmaczona.
                        • sibeliuss Re: Prokuratura o ekshumacjach... 27.09.12, 10:30
                          opuncja.figowa napisała:

> wątkiem jestem zniesmaczona.

Jesteś masochistką?
                          • opuncja.figowa Re: Prokuratura o ekshumacjach... 27.09.12, 10:40
                            Wątek dotyczy nieposzanowania i bezczeszczenia zwłok w tym opinie, z którymi mi nie pod drodze, a nie moich preferencji seksualnych. I nie dam sie wciągnąć do dyskusji.
                            • anoagata Re: Prokuratura o ekshumacjach... 27.09.12, 11:13
                              opuncja.figowa napisała:

> Wątek dotyczy nieposzanowania i bezczeszczenia zwłok w tym opinie, z którymi mi
                              > nie pod drodze, a nie moich preferencji seksualnych. I nie dam sie wciągnąć do
                              > dyskusji.
                              I słusznie bo dyskusja jest dobrowolna bez przymuszenia naszej woli.
                            • loczek62 Re: Prokuratura o ekshumacjach... 27.09.12, 11:35
                              opuncja.figowa napisała:

> Wątek dotyczy nieposzanowania i bezczeszczenia zwłok

A w który momencie to miało miejsce?
                              • opuncja.figowa Re: Prokuratura o ekshumacjach... 27.09.12, 12:39
                                A po 10 kwietnia 2010 roku, w Rosji. Tudzież za takowe w sensie metaforycznym uważam podśmiechujki oponentów w temacie podmienienia zwłok, które uważam za mało taktowne.
                                A teraz przykład, jaki się nasuwa do zobrazowania wydźwięku wątku. Otóż bardzo znana aktorka do filmu wg prozy Iwaszkiewicza bardzo znanego reżysera zaprzyjaźnionego z mediami wciągnęła wątek osobisty, co było zrozumiale i nawet jakoś tam się wplatało i łączyło tematyką. Na marginesie film jest przereklamowany i nie wart większej uwagi. Dlatego nie rozumiem, dlaczego ta sama artystka pozwoliła sobie na festiwalu w Opolu na niewybredne żarty o katastrofie smoleńskiej. Znaczy liczą się tylko jej uczucia, jej dramaty i tragedie, a uczuciami innych można szafować i wyśmiewać je?
                                • loczek62 Re: Prokuratura o ekshumacjach... 27.09.12, 12:43
                                  Ale jak się to ma do profanacji ciał? Bo metaforycznie to na siłę wszystko można podciągnąć. Ale fakty, proszę fakty.
                                  • sibeliuss Re: Prokuratura o ekshumacjach... 27.09.12, 13:06
                                    Ma się tak, że opuncja jest PiSuardessą i tyle w tym temacie.
                                  • opuncja.figowa Re: Prokuratura o ekshumacjach... 27.09.12, 13:07
                                    Każdy wie, co napisał. Ja o ogólnym wydźwięku mówię, o swoich odczuciach, i nie mam zamiaru walczyć z Goliatami.
                                    • sibeliuss Re: Prokuratura o ekshumacjach... 27.09.12, 13:16
                                      Z jakimi odczuciami - przecież to jest gra polityczna. Gdyby katastrofa nastąpiła podczas rządów PiS temat już dawno byłby zamknięty. Nie żeby wszystko poszło idealnie, tylko to co dziś nazywa się niespotykanym skandalem wtedy byłoby niefortunną pomyłką, a nawet znakiem czasu.
                                    • loczek62 Re: Prokuratura o ekshumacjach... 27.09.12, 13:19
                                      opuncja.figowa napisała:

> Każdy wie, co napisał. Ja o ogólnym wydźwięku mówię, o swoich odczuciach, i nie
                                      > mam zamiaru walczyć z Goliatami.

Nieposzanowanie i bezczeszczenie zwłok to jest "ogólny wydźwięk"? Toż to najcięższa artyleria, a okazuje się że to metafora..
                                    • anoagata Re: Prokuratura o ekshumacjach... 27.09.12, 13:24
                                      opuncja.figowa napisała:

> Każdy wie, co napisał. Ja o ogólnym wydźwięku mówię, o swoich odczuciach, i nie
                                      > mam zamiaru walczyć z Goliatami.
                                      Jeżeli o odczuciach piszesz,to pomóż mi zrozumieć jak mają się mać przeprosiny p. Kopacz,bo wnuk żąda ewentualnie takich które popłyną z głębi serca /Kopacz/
                                      Przeprosiny od przeprosin,czyli normalne od tych z głębi serca,mam rozumieć od słów do czynów Kopacz ?czy jak?
                                      • sibeliuss Re: Prokuratura o ekshumacjach... 27.09.12, 13:29
                                        Powinna z poczucia winy się pewnie powiesić, a i tak byłoby, że powiesiła się dopiero po 2,5 roku, w kiepskiej garsonce, w fatalnie urządzonym pomieszczeniu i na sznurku z Chin. A to Polska właśnie.
                                        A dla wnuka zacytowałbym oklepany tekst męża stanu "Spieprzaj dziadu!".
                                        • anoagata Re: Prokuratura o ekshumacjach... 27.09.12, 13:35
                                          sibeliuss napisał:

> Powinna z poczucia winy się pewnie powiesić, a i tak byłoby, że powiesiła się d
                                          > opiero po 2,5 roku, w kiepskiej garsonce, w fatalnie urządzonym pomieszczeniu i
                                          > na sznurku z Chin. A to Polska właśnie.
                                          > A dla wnuka zacytowałbym oklepany tekst męża stanu "Spieprzaj dziadu!".
                                          To jest Twoja wersja,mam nadzieję,że Opcjunka mi wyjaśni inne odczucia,takie z odczuciami i bez chara kiry.
                                          • sibeliuss Re: Prokuratura o ekshumacjach... 27.09.12, 13:45
                                            Obraziła się bidulinka.
                                            • anoagata Re: Prokuratura o ekshumacjach... 27.09.12, 14:15
                                              sibeliuss napisał:

> Obraziła się bidulinka.
                                              Niekoniecznie,sensowna odpowiedż wymaga czasu,poczekam!.
                            • sibeliuss Re: Prokuratura o ekshumacjach... 27.09.12, 12:26
                              opuncja.figowa napisała:

> moich preferencji seksualnych. I nie dam sie wciągnąć do dyskusji.

No powiem Ci, że skojarzenia to Ty masz wyuzdane jak mało kto. Masochizm to nie musi być odczucie scricto seksualne. ale to nie jest tematem tego wątku.
                              ps. naprawdę nie jestem zainteresowany Twoimi preferencjami seksualnymi.
                              • opuncja.figowa Re: Prokuratura o ekshumacjach... 27.09.12, 12:43
                                Nic nie poradzę, taka jest definicja, panie doktorze! Trzeba uważać, jakie pytania się zadaje i jakich słów używa.
                                • loczek62 Re: Prokuratura o ekshumacjach... 27.09.12, 12:48
                                  opuncja.figowa napisała:

> Nic nie poradzę, taka jest definicja, panie doktorze! Trzeba uważać, jakie pyta
                                  > nia się zadaje i jakich słów używa.

"Szersze znaczenie wyrażenia

W szerszym, potocznym znaczeniu termin masochizm oznacza także odczuwanie jakiejkolwiek przyjemności spowodowanej przez zwykle przykro odczuwane czynniki, np. takie które mogą wywoływać ból fizyczny lub psychiczny albo poniżenie. Termin często używany z żartobliwym odcieniem."
                                  • loczek62 Re: Prokuratura o ekshumacjach... 27.09.12, 12:49
                                    I jeszcze tu:
                                    "Słownik wyrazów obcych

pot. znajdowanie przyjemności w przykrych doznaniach (wyraz używany często z odcieniem żartu): Nie mogła zrozumieć jego masochizmu: bieg o siódmej rano, a potem jeszcze zimny prysznic?"
                                  • opuncja.figowa Re: Prokuratura o ekshumacjach... 27.09.12, 13:03
                                    Podajesz znaczenie wybiórcze: potoczne, żartobliwe, bo wydźwięk naukowy, czy psychologiczny jest inny. Ale mniejsza z tym.
                                    • loczek62 Re: Prokuratura o ekshumacjach... 27.09.12, 13:05
                                      Przytoczyłem tylko to co jest w "Wiki" Ty wolałaś jedno ja podałem drugie znaczenie.
                                • sibeliuss Re: Prokuratura o ekshumacjach... 27.09.12, 13:04
                                  opuncja.figowa napisała:

> Nic nie poradzę, taka jest definicja, panie doktorze! Trzeba uważać, jakie pyta
                                  > nia się zadaje i jakich słów używa.

Pani kombinatorko, trzeba uważać na jakie forum się "wchodzi" - "wchodzi" to oczywiście przenośnia.
                                  • opuncja.figowa Sibeliuss 27.09.12, 13:22
                                    Na dziś wyczerpałeś dawkę pogardy i epitetów wobec mojej skromnej osoby. Być może ktoś znowu mi wmówi, że to takie wysublimowane poczucie humoru. W takim razie się nie znam. Podziękuję.
                                    A propos wchodzenia na właściwe, bądź nie forum. Zasady przyzwoitości obowiązują na każdym forum bez względu na wyrażane poglądy. Niestety, ale nie przywykłam do dyskusji, gdzie jestem obrażana personalnie.

• sibeliuss Re: Sibeliuss 27.09.12, 13:31
                                      opuncja.figowa napisała:

> skromnej osoby.

Nie bądź śmieszna.

> Niestety, ale nie przywykłam do dyskusji, gdzie jestem obrażana personalnie.
                                      >
                                      To działa w dwie strony.
                        • loczek62 Re: Prokuratura o ekshumacjach... 27.09.12, 13:13
                          A to tak w kwestii zniesmaczenia:
                          "Adwokaci rodzin smoleńskich rozsyłają na kolejne ekshumacje! Nie wiem czy z własnej inicjatywy czy w imieniu rodzin, i do kogo wysyłają (pewnie do posłów PiS-u i prawicowych mediów) ale to pierwszy taki przypadek w skali świata.
                          Byłam na Torwarze, gdzie urządzono kaplicę. Widziałam rodziny borowców modlące się przy trumnach. Widziałam adwokatów, którzy pełnili 24-godziną wartę przy trumnach swoich kolegów, i widziałam porzucone trumny - bez kwiatka, bez znicza - posłów, w tym tych, których rodziny tak walczą dziś o prawdę - wspominała publicystka. Niestety szczęście dla nich na Torwar nie wpuszczano kamer."
                  • loczek62 Re: Prokuratura o ekshumacjach... 27.09.12, 09:43
                    mk968 napisał:

> p kopacz do dymisji
                    - "Jeżeli oskarża się Ewę Kopacz, która uczestniczyła w identyfikacji części ofiar, że powiedziała jedno czy drugie słowo za dużo, w oderwaniu od tego, co działo się wówczas, to popełnia się nadużycie. Ocieramy się o rodzaj podłości wobec ludzi, którzy wtedy w ekstremalnych warunkach pracowali, i części rodzin ofiar, którzy nie biegają po mediach, ale do której to z ogromną siłą wraca" - mówiła Paradowska.
                    • anoagata Re: Prokuratura o ekshumacjach... 27.09.12, 10:31
                      Ogólnie nie lubię baby,czyli Pani Kopacz,ale za 'tamtą robotę ' jestem jej pełna podziwu i uznania.
              • jedzoslaw Re: Prokuratura o ekshumacjach... 27.09.12, 12:45
                > Marcinie,przeciez wiadomo gdzie.Wszyscy zgineli w katastrofie w jednym samoloci
                > e,jeden cel podrozy i w jednej mogile mogliby byc pochowani, czy to takie trudn
                > e do ogarniecia...?

Ale czy rodziny zmarłych życzą sobie takiego rozwiązania?
                • sibeliuss Re: Prokuratura o ekshumacjach... 27.09.12, 13:24
                  Z tymi rodzinami osób politycznych to jest tak, że Gosiewska kazała ekshumować męża, że sprawdzić co było przyczyną śmierci. Niestety nie został zdradziecko zastrzelony, nie został zasztyletowany, nikt go nie powiesił. Zginął jak pozostałych 95 osób - w wyniku uderzenia samolotu o ziemię. No ale przecież słyszano strzały, rozpylono hel i posadzono brzozę. Ale tego, że lotnisko nie nadawało się do przyjęcia samolotu w czasie zamglenia tego nikt nie bierze pod uwagę. Obracając spiskową teorię dziejów w drugą stronę szkoda, że w salonce prezydenta nie było czarnej skrzynki, bo nie jestem przekonany czy prezydent drugi raz w swoim życiu nie wydał bezwarunkowego nakazu lądowania bez względu na warunki pogodowe i techniczne.
                  • loczek62 Re: Prokuratura o ekshumacjach... 27.09.12, 13:28
                    W aspekcie lotu do Gruzji jest to jak najbardziej prawdopodobne...
                    • sibeliuss Re: Prokuratura o ekshumacjach... 27.09.12, 13:35
                      loczek62 napisał:

> W aspekcie lotu do Gruzji jest to jak najbardziej prawdopodobne...

I ja mam jednoznaczne skojarzenia.
                      • loczek62 Re: Prokuratura o ekshumacjach... 27.09.12, 13:38
                        Nie mam złudzeń jakie rozkazy generał B. wydawał załodze...
                        • mk968 Re: Prokuratura o ekshumacjach... 27.09.12, 14:49
                          12.00 kościól św Aleksandra msza św
                          • loczek62 Re: Prokuratura o ekshumacjach... 27.09.12, 14:54
                            mk968 napisał:

> 12.00 kościól św Aleksandra msza św

Ale żeby godnie było to biskup będzie celebrował???
                            • sibeliuss Re: Prokuratura o ekshumacjach... 27.09.12, 15:04
                              wiadomosci.dziennik.pl/opinie/artykuly/405650,jaroslaw-marek-rymkiewicz-o-marszu-pis-przyjdzcie-jesli-nie-chcecie-wkrotce-wychodzic-na-barykady-z-butelkami-z-benzyna.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka