27.08.14, 12:43

Chciałbym zainstalować na swoim balkonie markizy, ze wzgledu na bardzo duże nasłonecznienie. Wydaje mi się że kiedyś było ich bardzo dużo w domach na Senatorskiej, które mają wszystkie wystawę południową. Pytanie,czy każdawspólnota ustala własne zasady, czy też są jakieś ogólne przepisy dotyczące tego urządzenia - ze muszę miec zgodę wspólnoty itp.
Pytam, bo nie wiem czy dzwonić do administratorki, czy nie dzwonić tylko liczyć na to ze nikt nie zauważy.
Nie chciałbym jednak sytuacji, w której wykosztuję się na markizę i jej montaż po czym każą mi ją usunąć...
Macie z tym jakieś doświadczenia?smile
Obserwuj wątek
    • loczek62 Re: MARKIZY 27.08.14, 15:32
      Zadzwoń do administratora budynku, tam wszystko Ci wyjaśnią.
      • piano_barti Re: MARKIZY 27.08.14, 15:49
        Wlasnie rozmawialem z producentem markiz,powiedzial zeby nigdzie nie dzwonic bo tp tylko rodzi klopoty, tylko instalowac, tak wszyscy robia i rzadko kiedy jest jakis problemwink
        • loczek62 Re: MARKIZY 27.08.14, 17:36
          Barti ja Tobie nie odpowiedziałem z racji swojego widzimisię tylko z racji 7 letniej pracy w zarządzie wspólnoty. To że Ci producent tak powiedział to tylko z powodu że Ci chce towar sprzedać i to jest jego priorytet, a co Ty będziesz miał później to wcale go nie interesuje i każdą ściemę wciśnie byś tylko kupił. Zapytanie administracji nic Ciebie nie kosztuje, a będziesz miał jasność. Chyba że chcesz iść na wojnę z sąsiadami, zarządem itd...
          • matt.j Re: MARKIZY 27.08.14, 23:06
            Z mojego doświadczenia wspólnotowego wynika, że to co jest balkonem, o ile nie stanowi dachu nad mieszkaniem poniżej, wspólnota nie może tknąć zgodnie z przepisami.
            Kwestia u nas była zupełnie inna - sąsiad chciał aby wspólnota zapłaciła za remont jego tarasu. Także prawników musieliśmy się pytać jak to rozwiązać bo chodziło o ładną sumkę.
            Jeśli chodzi balkony/tarasy wspólnota odpowiada (do wspólnoty należy) jedynie za obróbki blacharskie, czyli to co wystaje poza balkon. Pytanie jakie są zapisy odnośnie twojej elewacji czyli tego do czego chcesz przyczepić markizę. Jeśli jest to elewacja wewnątrz balkonu (balkon pod alkonem, czyli nie do końca twój przypadek) to też jest to cześć bloku, za którą odpowiada właściciel lokalu.
            • loczek62 Re: MARKIZY 28.08.14, 08:51
              matt.j napisał:
              > Jeśli chodzi balkony/tarasy wspólnota odpowiada (do wspólnoty należy) jedynie
              > za obróbki blacharskie, czyli to co wystaje poza balkon.

Czyli jeśli dobrze rozumiem przeprowadzając termo-modernizację budynku (ocieplenie z nową elewacją) to każdy z lokatorów miał swój balkon (loggię?) ocieplać i tynkować we własnym zakresie, a wspólnota tylko blacharskie "sprawy" miała by zapewnić?
              • sibeliuss Re: MARKIZY 28.08.14, 09:23
                Ściany są częścią budunku, ale już podłoga na balkonie nie. Jeśli markiza/zabudowa jest umocowana do zewnętrznych ścian to musi być zgoda wspólnoty - zgodnie z zasadą dobrego sąsiedztwa. Warto też mieć świadomość czy nie jest to obszar pod opieką konserwatora zabytków - wiek substancji mieszkaniowej nie jest istotny.
              • matt.j Re: MARKIZY 30.08.14, 18:26
                loczek62 napisał:
                > Czyli jeśli dobrze rozumiem przeprowadzając termo-modernizację budynku (ocieple
                > nie z nową elewacją) to każdy z lokatorów miał swój balkon (loggię?) ocieplać i
                > tynkować we własnym zakresie, a wspólnota tylko blacharskie "sprawy" miała by
                > zapewnić?

To samo pytanie rozważaliśmy z naszym administratorem. Wychodzi na to, że w przypadku naszych, wewnętrznych balkonów tak właśnie jest. Przy czym wspólnota jednogłośnie zgodziła się, żeby nie robić cyrków i jak będziemy ocieplać cały blok to łącznie z wnętrzami balkonów. Natomiast przed ociepleniem będzie to trzeba przeprowadzić w formie uchwały.
                • loczek62 Re: MARKIZY 31.08.14, 09:25
                  My zrobiliśmy wszystko za jednym razem by była spójność elewacji.
    • piano_barti Re: MARKIZY 02.09.14, 12:43

Dzięki wszystkim. Już wiem jakie są koszta tej imprezy więc pewnie sprawa wróci na wiosnęsmile
      Co do markiz pewnie nie będzie problemu,zwłaszcza,że natakim samym bloku obok też jest markiza, dokładnie taka jaka i mnie by interesowała.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka