sloggi 09.05.05, 19:28 Grała w Labiryncie teściową Ewy, a Koglu-moglu Babcię (tą od rasowej suni). Wybitna aktorka, charakterystyczna, będzie jej nam brakować na deskach teatru. film.onet.pl/0,0,1093975,wiadomosci.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sloggi Re: Zmarła Małgorzata Lorentowicz ['] 09.05.05, 19:46 Widzowie nie przepadali za tą aktorką. Świetnie grała napuszone, wytworne damy lub pani z wyższych sfer. Fascynowała mnie ta jej niewymuszona wyniosłość, którą nadawała roli poloru, później myśląc o danej postaci mieliśmy przed oczami Panią Małgorzatę. To w Labiryncie w parze z W. Borowskim idealnie odegrała rolę czarnej teściowej, chłodnej i nieprzystępnej. W Koglu-moglu odegrała jedną z ciekawszych ról - a juz scena z "awarią" rasowej suczki do dziś wywołuje salwę śmiechu. Odpowiedz Link
czarna33 Re: Zmarła Małgorzata Lorentowicz ['] 09.05.05, 19:50 Własnie o tym miałam napisać..jak bardzo mnie bawiła biegając za Pusią.Miło jest wspominać człowieka z uśmiechem. [`] Odpowiedz Link
skiela1 Re: Zmarła Małgorzata Lorentowicz ['] 09.05.05, 20:09 czarna33 napisała: > Własnie o tym miałam napisać..jak bardzo mnie bawiła biegając za Pusią.Miło > jest wspominać człowieka z uśmiechem. > [`] A Pusia jadla tylko jajeczniczke na boczku) Odpowiedz Link
czarna33 Re: Zmarła Małgorzata Lorentowicz ['] 09.05.05, 20:12 skiela1 napisała: > > A Pusia jadla tylko jajeczniczke na boczku) No coś Ty!! Cielęcinkę i tylko zadnią) Odpowiedz Link
skiela1 Re: Zmarła Małgorzata Lorentowicz ['] 09.05.05, 20:14 czarna33 napisała: > skiela1 napisała: > > > > > > A Pusia jadla tylko jajeczniczke na boczku) > > No coś Ty!! > Cielęcinkę i tylko zadnią) No to na kolacje,a na sniadanie jajecznica. Musze znowu obejrzec ten film. Odpowiedz Link
groha Re: Zmarła Małgorzata Lorentowicz ['] 09.05.05, 19:51 Właściwie, to szkoda, ze tzw. ogół zapamięta Ją właśnie, jako starszą, pańciusiowatą damę w pretensjach (choć były to doskonale zagrane role)... Była świetną aktorką, a kiedyś - bardzo piękną kobietą. ['] Odpowiedz Link
sloggi Re: Zmarła Małgorzata Lorentowicz ['] 09.05.05, 19:53 To prawda, nie pamiętam tytułu, film był z lat 60-tych (wczesnych). Oczarowała mnie grana przez zmarłą rola guwernantki, te oczy i chmurne czoło - majstersztyk. Odpowiedz Link
alras Re: Zmarła Małgorzata Lorentowicz ['] 09.05.05, 22:39 Była żoną Janczara /zapomniałam imienia/, wielkiego aktora, ale po przejsciach wojennych /w "Domu" grał osobę podobną do siebie/. Jego przeżycia wojenne odbiły się bardzo na jego psychice i pod koniec życia był bardzo trudny. Pani Lorentowicz znosiła to z wielką cierpliwością. Lubiłam ją jako aktorkę choć nie lubiłam postaci, które grała /zw. w Labiryncie/ [*] Odpowiedz Link
groha Re: Zmarła Małgorzata Lorentowicz ['] 09.05.05, 23:57 Tadeusz Janczar. Też wspaniały i niezapomniany aktor. Odpowiedz Link