Dodaj do ulubionych

Poczuj miętę

23.07.07, 04:42

Latem nie trzeba jej kupować. Trzeba umieć ją rozpoznać w tłumie wonnych traw
i ziół. Rośnie na łące i przy drodze. Bezcenna.

Nazwa tego zioła pochodzi od imienia nimfy Mente, kochanki Hadesa, zamienionej
w roślinę, by uchronić ją przed prześladowaniami zazdrosnej Persefony. W
Rzymie Mente stała się boginią uosabiającą ludzki rozum.

Do celów medycznych wykorzystuje się przede wszystkim jej liście i otrzymywany
z nich olejek. Mimo dokładnej znajomości jego składu chemicznego nie udało się
go dotychczas podrobić.

Mięcie jak każdemu ziołu przypisuje się właściwości magiczne. Napary mają
odgonić złe myśli, a gałązki schowane w jedwabnej chustce zawiązanej na
supełki i włożonej pod poduszkę - zapewnić wierność małżeńską.

www.rzeczpospolita.pl/dodatki/styl_zycia_070721/styl_zycia_a_1.html
Obserwuj wątek
    • ciotkamatylda Re: Poczuj miętę 23.07.07, 05:27
      Przypomina mi się powiedzenie: "poczuli do siebie miętę przez rumianek"smile
    • skiela1 Re: Poczuj miętę i ...Perły Orientu 23.07.07, 05:50

Fantazyjne danie warzywne.

* 1/2 papryki czerwonej
      * 1/2 cebuli czerwonej
      * 2 szalotki
      * 2 selery naciowe
      * 2 ząbki czosnku
      * puszka fasoli limeńskiej (400 ml)
      * puszka różnych rodzajów fasoli (800 ml)
      * sok z połowy cytryny
      * 2 łyżki posiekanej mięty
      * 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
      * 2/3 szklanki oliwy z oliwek
      * sól i pieprz

Na początek kroimy paprykę, celulę i seler w drobną kostkę, następnie kroimy
      szalotki w plasterki i drobno siekamy czosnek. W dużej misce łączymy wszystkie
      warzywa i dokładnie mieszamy. Dodajemy sok z cytryny, miętę, natkę pietruszki,
      sól i pieprz do smaku. Na koniec całość polewamy oliwą z oliwek i delikatnie
      mieszamy.
      • ciotkamatylda Re: Poczuj miętę i ...Perły Orientu 23.07.07, 05:54
        Przykładowe czy wypróbowane? Dzień dobry Skielciusmile A raczej chyba dobranoc...?
        • skiela1 Re: Poczuj miętę i ...Perły Orientu 23.07.07, 15:00
          Dzien dobrysmile

wyprobowane,tylko ze bez mietysmile
      • agulaszek Re: Poczuj miętę i ...Perły Orientu 23.07.07, 07:17
        wygląda ciekawie smile
        Ja też po tytule wątku myślałam, że będzie o amorach smile))
        • mabiwy Re: Poczuj miętę i ...Perły Orientu 23.07.07, 09:19
          .. i mnie taką miętą zaleciało ;D

mięta jako ziółko kojarzy mi się z dzieciństem i bólami brzucha. Wypita miała
          być "lekiem na całe zło"
          • nikita1001 Re: Poczuj miętę i ...Perły Orientu 23.07.07, 10:06
            Lubię jak facet pachnie miętą, ma ona w sobie jakiś afrodyzjak smile)
            • mabiwy Re: Poczuj miętę i ...Perły Orientu 23.07.07, 10:30
              jasne, chłód ;D
              • kriss67 Re: Poczuj miętę i ...Perły Orientu 23.07.07, 15:23
                Ooooo własnie - mocno schłodzona mietasmile Lepsza od kokakolismile
          • skiela1 Re: Poczuj miętę i ...Perły Orientu 23.07.07, 15:02
            mabiwy napisał:

>
            > mięta jako ziółko kojarzy mi się z dzieciństem i bólami brzucha. Wypita miała
            > być "lekiem na całe zło"

Mnie niestety tez.
        • skiela1 Re: Poczuj miętę i ...Perły Orientu 23.07.07, 15:01
          agulaszek napisała:

> Ja też po tytule wątku myślałam, że będzie o amorach smile))

a ja po prostu glodna bylamtongue_out
          • agulaszek Re: Poczuj miętę i ...Perły Orientu 23.07.07, 15:09
            głodnemu mięta na myśli? big_grinDD
            • rico-chorzow Re: Poczuj miętę i ...Perły Orientu 23.07.07, 15:11
              Głodnej teżbig_grinDD
              • agulaszek Re: Poczuj miętę i ...Perły Orientu 23.07.07, 15:47
                Przed chwilą zjadłam pączka łobuzie smile))
                • skiela1 pączek w mietowy lukrze:-)) 23.07.07, 16:19
                  tez moze byc smacznysmile)
                  • agulaszek Re: pączek w mietowy lukrze:-)) 23.07.07, 16:20
                    mmm, ciekawe zestawienie smile
                    • skiela1 Re: pączek w mietowym lukrze:-)) 23.07.07, 16:27
                      agulaszek napisała:

> mmm, ciekawe zestawienie smile

Prawda??
                      taki orzezwiajacy paczussmile))
                      • agulaszek Re: pączek w mietowym lukrze:-)) 23.07.07, 16:29
                        bez nadmiaru cukru w cukrze smile))
                        • mabiwy temat ciacha 23.07.07, 21:31
                          to nie w tym wątku ;P
                          • agulaszek Re: temat ciacha 23.07.07, 21:37
                            ciacha mile widziane w każdyn wątku ;P
                            • mabiwy Re: temat ciacha 23.07.07, 21:44
                              taa.. a potem narzekania i powód do chandry.. ale, to też inny wątek big_grin
                              • agulaszek Re: temat ciacha 23.07.07, 21:45
                                wątek o mięcie jest bardzo pojemny, zawiera wszystkie inne smile
                                • mabiwy Re: temat ciacha 23.07.07, 21:49
                                  taki wielowątkowy ;D
                                  • agulaszek Re: temat ciacha 23.07.07, 21:52
                                    właśnie smile
                                    • mabiwy Re: temat ciacha 23.07.07, 22:15
                                      no tak, od głodu się zaczęło i z apetytem znów się kojarzy smile. Wszystkie drogi
                                      prowadzą do Rzymu. Podobnowink
                                      --
                                      .. nadzieja uczy czekać pomalutku ..
                                      jeszcze wciąż
                                      • agulaszek Re: temat ciacha 23.07.07, 22:29
                                        Kurka wodna znowu muszę przytaknąć wink
                                        • mabiwy Re: temat ciacha 23.07.07, 22:40
                                          Tu nie Bułgaria. Możesz spokojnie ;P
                                          • agulaszek Re: temat ciacha 23.07.07, 22:42
                                            Lejesz miód w moje serce big_grin
                                            • mabiwy Re: temat ciacha 23.07.07, 22:49
                                              a, bo ja już takie dobradełko z natury jestem .. tongue_out
                                              • agulaszek Re: temat ciacha 23.07.07, 22:53
                                                a te wady z innego wątku? tongue_out
                                              • mabiwy Re: temat ciacha 23.07.07, 23:03
                                                jedno nie przszkadza drugiemu;P W jednej z wiztówkek przeczytałem , że ktoś ma
                                                dużo pięknych wad smile Przepiękne stwierdzenie.
                                                • agulaszek Re: temat ciacha 23.07.07, 23:11
                                                  bo swoje wady trzeba kochać a conajmniej tolerować smile
                                                  • mabiwy Re: temat ciacha 23.07.07, 23:14
                                                    tu bym polemizował smile, natomiast w cudzych wadach czasami walorów można się
                                                    dopatrzeć. I to bez wiekiego wysiłku smile
                                                  • agulaszek Re: temat ciacha 23.07.07, 23:16
                                                    Pewnie dlatego, że co dla jednych jest wadą dla innych może być zaletąwink
                                                    Zresztą wada to takie względne pojęcie wink
                                                  • mabiwy Re: temat ciacha 23.07.07, 23:24
                                                    powiedziałbym 'u' jednych wadą u innych zaletą wink
                                                  • agulaszek Re: temat ciacha 23.07.07, 23:32
                                                    a może i "u" i "dla" wink
                                                  • mabiwy Re: temat ciacha 23.07.07, 23:50
                                                    dobra, tym razem konsensus smile
                                                  • agulaszek Re: temat ciacha 23.07.07, 23:56
                                                    Jestem w szoku tongue_out
                                                  • mabiwy Re: temat ciacha 24.07.07, 00:12
                                                    nie zostań! To niebezpieczne
                                                  • agulaszek Re: temat ciacha 24.07.07, 00:44
                                                    już wyszłam i z szoku i z wanny wink
                                                  • skiela1 Re: temat ciacha 24.07.07, 00:45
                                                    agulaszek napisała:

> już wyszłam i z szoku i z wanny wink

a olejek mietowy uzylas do kapieli?smile
                                                  • agulaszek Re: temat ciacha 24.07.07, 00:47
                                                    Jeszcze nie wszelkie pachnidła mam w kartonach smile))
                                                  • skiela1 Re: temat ciacha 24.07.07, 00:51
                                                    kiedys mialam sosnowo-mietowy.
                                                    Nawet dobry bylsmile
                                                  • agulaszek Re: temat ciacha 24.07.07, 00:54
                                                    mógł mieć fajny zapach smile
                                            • skiela1 Re: temat ciacha 24.07.07, 00:20
                                              agulaszek napisała:

> Lejesz miód w moje serce big_grin

Miod i miete Agasmile))
                                              • mabiwy Re: temat ciacha 24.07.07, 00:21
                                                znowu coś pichcisz ? wink
                                                • skiela1 Re: temat ciacha 24.07.07, 00:23
                                                  juz niesmile))

ale temat ciacha za mna chodzitongue_out
                                                  szarlotke bym zjadlatongue_out
                                                  • mabiwy Re: temat ciacha 24.07.07, 00:26

ciacho w tej formie i mnie interesuje big_grin
                                                  • skiela1 Re: temat ciacha 24.07.07, 00:45
                                                    Prince Polo zjadlam,ale to nie to samotongue_out
                                                  • mabiwy Re: temat ciacha 24.07.07, 00:51
                                                    wolę Grześki, ale to też nie to samo ;P
                                                  • skiela1 Re: temat ciacha 24.07.07, 00:56
                                                    mabiwy napisał:

> wolę Grześki, ale to też nie to samo ;P

moga byc Grzeskismile)
                                                    tylko oby nie kokosowesmile
                                              • agulaszek Re: temat ciacha 24.07.07, 00:46
                                                Właśnie bo sę za bardzo zasłodzę i zalepię, dobrze, ze wanna już czynna smile))
                                                • te1109 Re: temat ciacha 24.07.07, 00:48
                                                  Najlepsze i tak są Marsysmile
                                                  • skiela1 Re: temat ciacha 24.07.07, 00:52
                                                    nie Marsy tylko szarlotkatongue_out
                                                  • te1109 Re: temat ciacha 24.07.07, 00:55
                                                    Tak mniam mniam szarlotka a po szarlotce M...wink
                                                  • skiela1 Re: temat ciacha 24.07.07, 00:57
                                                    Jak szarlotka to obowiazkowo tez lody waniliowesmile))
                                                  • agulaszek Re: temat ciacha 24.07.07, 00:55
                                                    No dobra i to i to smile
                                                  • te1109 Re: temat ciacha 24.07.07, 00:59
                                                    Jak lody to czekoladowe i kawa mocna czarna pachnąca bez cukru i śmietankismile
                                                  • agulaszek Re: temat ciacha 24.07.07, 01:01
                                                    skąd znasz mój gust smile))
                                                  • te1109 Re: temat ciacha 24.07.07, 01:04
                                                    To mój gustsmile
                                                    Dobranocsmile)
                                                  • agulaszek Re: temat ciacha 24.07.07, 01:05
                                                    Moj też smile
                                                    Kolorowych i spokojnych smile
                                                  • skiela1 Re: temat ciacha 24.07.07, 01:02
                                                    Wiesz,jak sobie tak popisze o tych slodkosciach, to i w koncu odechciewa mi sie
                                                    ichtongue_out
                                                  • agulaszek Re: temat ciacha 24.07.07, 01:07
                                                    O to jest dobra metoda, jak się nastoję przy garach to też mi się potem
                                                    odechciewa smile
                                                  • skiela1 Re: temat ciacha 24.07.07, 01:08
                                                    Ja mam tak w swieta.
                                                  • agulaszek Re: temat ciacha 24.07.07, 01:11
                                                    ja też smile
                                                  • te1109 Re: temat ciacha 24.07.07, 01:08
                                                    Skosztuj kawałeczek czekolady jest słodka,delikatna,pachnąca,jest boska,a
                                                    film"Czekolada" widziałaś był taki jak czekoladawink
                                                  • agulaszek Re: temat ciacha 24.07.07, 01:14
                                                    uwielbia czekoladę smile
                                                    a flm, bardzo fajny smile
                                                    Dobranoc, juz naprawdę bo jutro/dzisiaj pobudke o 6:30 smile
    • adam81w Re: Poczuj miętę 23.07.07, 20:20
      chciałbym poczuć miętę do jakiejś uroczej brunetki smile
      • mabiwy Re: Poczuj miętę 23.07.07, 21:30
        przejdź od słów do czynów smile

brunetka, dobry wybór (dzisiaj, jutro to już może być blandynawink
        • adam81w Re: Poczuj miętę 23.07.07, 23:02
          przechodzę przechodzę choć to trudne bo one tak na mnie działają big_grin

Ps tak to może być nawet rudziolka
          • mabiwy Re: Poczuj miętę 23.07.07, 23:05
            znaczy specjalnie marudny nie jesteśsmile Energiczniej przystąp wink
    • agulaszek Kocimiętka 24.07.07, 07:10
      czyli mięta dla kotów smile))
      artykuly.animalia.pl/artykuly.php?id=11
      • mabiwy Re: Kocimiętka 24.07.07, 08:08
        widziałem efekt smile. Koteczek ziółka trafił w zabawce. Widok - sama słodycz smile
        • agulaszek Re: Kocimiętka 24.07.07, 08:24
          biedna kocina smile
          • mabiwy Re: Kocimiętka 24.07.07, 09:42
            jaka biedna, bardzo zadowolona i taka słodka
            • agulaszek Re: Kocimiętka 24.07.07, 09:57
              skoro było jej z tym dobrze...to dobrze smile
              • rico-chorzow Re: Kocimiętka 24.07.07, 10:00
                -dobrze- jest dobrym słowem,a lepiej to - najlepiej wink)
                • mabiwy Re: Kocimiętka 24.07.07, 10:08
                  coby tylko nie przedobrzyć wink
                  • rico-chorzow Re: Kocimiętka 24.07.07, 10:09
                    Przedobrzenie,o tym zapomniałemwink))
                    • mabiwy Re: Kocimiętka 24.07.07, 10:15
                      no, a tu szeroka optyka wskazana wink
                      • rico-chorzow Re: Kocimiętka 24.07.07, 10:26
                        Prawda,do czytania biorę okularywink),a czekam,może ktoś wymyśli/wyprodukuje
                        okulary do myśleniasmile)
                        • mabiwy Re: Kocimiętka 24.07.07, 10:27
                          zastępstwa lubisz? nie wierzę wink
                        • agulaszek Re: Kocimiętka 24.07.07, 10:32
                          albo na dokuczanie pięknym kobietom tongue_out
      • skiela1 Re: Kocimiętka 24.07.07, 17:49
        To koty tez czuja miete?smile
        • agulaszek Re: Kocimiętka 24.07.07, 17:55
          No pewnie, zwłaszcza w marcu.
        • rico-chorzow Re: Kocimiętka 24.07.07, 18:38
          Tak,cos koty czują,wychowałem się,wiem,z 12-14-toma,też psy nie są mi
          obce,lubiały mnie koty i psy,spałem z nimiwink).......tylkoooooo bez głupich myślismile))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka