skiela1 12.09.07, 23:51 Czy polegacie na stereotypach? to taka droga na skroty,pojscie na latwizne... Czy nie wydaje sie Wam,ze czesto wykazujemy tendencje do uprzedzen zupelnie nieswiadomie...? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
warszawianka_jedna Re: Stereotypy sa zle. 13.09.07, 00:05 z jednej strony, stereotypy nie biorą się z znikąd, z drugiej zaś, ważna jest jednostka. Ja wybieram tę drugą opcję,do póki nie zderzę się ze stereotypem. Odpowiedz Link
mabiwy Re: Stereotypy sa zle. 13.09.07, 00:46 stereotypy to uogólnienia. Nie lubię generalizowania i sztampy. Chociaż jakieś ziarnko prawdy.., kto wie ;P Odpowiedz Link
agulaszek Re: Stereotypy sa zle. 13.09.07, 07:06 Stereotypy to dla mnie taka forma legendy: jedna baba drugiej babie...i tak już zostało. Wolę samodzielnie wyciągać wnioski Odpowiedz Link
menk.a Re: Stereotypy sa zle. 13.09.07, 09:34 skiela1 napisała: > Czy polegacie na stereotypach? Czasami. > to taka droga na skroty,pojscie na latwizne... Teoretycznie prawda. W praktyce czasem brak czasu na sprawdzanie każdej opcji lub poszukiwanie więcej informacji, by obraz był pełny. Generalnie jednak ludzie to 'skąpcy poznawczy' (takie ładnie ukute sformuowanie psychologiczne) - podejmują decyzje i wyciągają wnioski na podstawie szczątkowych i niepełnych danych. > Czy nie wydaje sie Wam,ze czesto wykazujemy tendencje do uprzedzen zupelnie > nieswiadomie...? > Bardzo często. Brak czasu, brak możliwosci zebrania informacji, niemożność dotarcia do nich, ale najczęściej lenistwo , brak najmniejszego wysiłu, by wiedzieć. Dlatego są te uogólnienia czy stereotypy Odpowiedz Link
drzazga1 Re: Stereotypy sa zle. 13.09.07, 15:12 Raczej staram sie sprawdzac, ile prawdy tkwi w stereotypach. Bo czasem tkwi sporo. Generalnie jednak, kazdy jest inny i polegajac na stereotypach mozna popelnic wiele pomylek. (ale ja dzis odkrywcza jestem...nooo...)) Odpowiedz Link
7zahir Re: Stereotypy sa zle. 13.09.07, 17:23 Przełamywanie stereotypów jest fascynujacym zajeciem, choc nie zawsze bezpiecznym Przykład...z sąsiedniego watku: węze nie sa paskudne w dotyku Odpowiedz Link
skiela1 Re: Stereotypy sa zle. 13.09.07, 18:18 7zahir napisała: > Przykład...z sąsiedniego watku: > węze nie sa paskudne w dotyku > biedne weze no moze jakis jeden byl nieprzyjemny Odpowiedz Link