agatka_s 26.08.10, 19:00 Mam pytanie, o mature. Może ktoś wie. Czy jako drugi jezyk na maturze można zdawać język, którego uczeń nie uczył się w liceum (uczył się za to w podstawówce i gimnazjum) ? Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: amo Re: Pytanie techniczne o mature IP: *.aster.pl 26.08.10, 20:34 Może. Może nawet zdawać jako pierwszy tylko, ze szkoła nie ma obowiązku przygotować go do egzaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Pytanie techniczne o mature 26.08.10, 22:37 Na spotkaniu w Reytanie mówili, że ostatnio (chyba rok 2009) przystąpiło do matury z hiszpańskiego dwoje uczniów. Hiszpański nie jest tam nauczany. Matura pisemna odbyła się w Reytanie, ustna - w innym liceum, gdzie hiszpański był nauczany. Odpowiedz Link Zgłoś
zadania.mat.fiz Re: Pytanie techniczne o mature 27.08.10, 10:24 Można zdawać egzamin z języka, którego nie uczy dana szkoła, ale... pod warunkiem, że język ten zalicza się do tych, które na maturze można zdawać ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
myszmusia Re: Pytanie techniczne o mature 27.08.10, 14:45 a jak w ogóle teraz wyglada matura? bo zdaje sie od tego roku jest cos inaczej (tzn poza obowiazkowa matma dla wszystkich) kiedy sie wybiera przedmioty? czy to zalezy od szkoły i ile tego i na jakim poziomie musi/moze byc? Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Pytanie techniczne o mature 27.08.10, 14:57 No to ja jeszczę dorzucę pytanie: Czy uczniowie, którzy uczyli się w gimnazjum wg starej podstawy programowej (rocznik np. 1994, 1995) kiedy idą do liceum w tym roku i przyszłym, to w uczą się tam wg starej czy nowej podstawy programowj? W sumie zaczęli/zaczną nowy etap... Odpowiedz Link Zgłoś
selerr Re: Pytanie techniczne o mature 02.09.10, 08:51 Nowa [odstawa programowa wejdzie do liceów wtedy, kiedy przyjda do nich pierwsi absolwenci gimnazjów idący według nowej podstawy, tj. rocznik 1996 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hawa Re: Pytanie techniczne o mature IP: *.147.5.90.nat.umts.dynamic.eranet.pl 27.08.10, 16:38 Zdawałam w tym roku maturę i powiem jak ja miałam - bez gwarancji, że w tym roku nic się nie zmieni. Obowiązkowo zdaje się trzy przedmioty na poziomie podstawowym - język polski (ustny i pisemny), język obcy nowożytny(ustny i pisemny)i matematykę. Jeśli ktoś życzy sobie zdawać któryś z tych przedmiotów na poziomie rozszerzonym to musi zdawać dwa razy - rano podstawę, po południu rozszerzenie. Poza tym można wybrać przedmioty dodatkowe na poziomie podstawowym ALBO rozszerzonym (tzn. jeśli uczeń decyduje się na dodatkowy WOS to nie może pisać go na dwóch poziomach w jednym roku). Matura ustna z polskiego występuje tylko na poziomie podstawowym. Polega na opracowaniu tematu z zakresu literatury lub wiedzy o języku i zaprezentowaniu go komisji. Odpowiedz Link Zgłoś
myszmusia Re: Pytanie techniczne o mature 27.08.10, 16:39 > Poza tym można wybrać przedmioty dodatkowe na poziomie podstawowym ALBO > rozszerzonym a jest powiedziane ile tych dodatkowych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hawa Re: Pytanie techniczne o mature IP: *.147.5.90.nat.umts.dynamic.eranet.pl 27.08.10, 16:58 Ja zdawałam pięć i w moim roczniku chyba ograniczeń nie było, ale pojawiały się pogłoski, że ograniczą liczbę zdawanych przedmiotów dodatkowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hawa Re: Pytanie techniczne o mature IP: *.147.5.90.nat.umts.dynamic.eranet.pl 27.08.10, 17:18 Tzn. ograniczą w kolejnych latach. Pomysł był uzasadniany usprawnieniem rekrutacji na uczelniach, ale nie wiem czy przejdzie. To wbrew interesowi wyższych szkół, które zarabiają na asekurujących się kandydatach. Odpowiedz Link Zgłoś
zadania.mat.fiz Re: Pytanie techniczne o mature 29.08.10, 15:08 Kiedy zdawałam maturę (w roku 2009), to przedmioty wybierało się do końca września 2008 r. Do któregoś dnia lutego można było jeszcze nanosić zmiany w deklaracji maturalnej, później nie było już odwrotu - tzn. można było co najwyżej... nie przyjść na egzamin ;-) Odpowiedz Link Zgłoś