Dodaj do ulubionych

Po rekrutacji

IP: *.tvk.torun.pl 29.06.11, 15:04
A w Toruniu wyniki były szybciej niż zapowiadano - już przed południem wyniki były i w większości szkół, i w Kseonie, co miło zaskoczyło kandydatów, mimo że miały być o 15:00. I, co mnie zaskoczyło, szkoły widząc, jakich mają kandydatów dostosowały się do preferencji uczniów i np. utworzyły ad hoc kosztem klas humanistycznych dwie kasy biol-chem zamiast jednej.
Co zaskoczyło moją córkę natomiast to fakt, ze w szkole zażądano od niej wyniku egzaminu z języka, na co nie była przygotowana, więc czeka ją druga wycieczka do szkoły. W innych miastach też wymaga się wyniku z egzaminu językowego mimo że jego wynik nie ma wpływu na rekrutację?
Obserwuj wątek
    • joa66 Re: Po rekrutacji 29.06.11, 15:18
      w woj. mazowieckim w ogóle nie dają zaświadczeń o wynikach egzaminu z jęz obcego, wiąc raczej nikt ich nie wymaga..
    • Gość: menodo Re: Po rekrutacji IP: *.adsl.inetia.pl 29.06.11, 15:49
      Kiedy skladalam dokumenty corki (Warszawa) pan z komisji zapytal mnie o wynik z jezyka, uwierzyl na slowo i zapisal sobie.
    • kkokos Re: Po rekrutacji 29.06.11, 15:53
      pacz pani, takie pobożne miasto, a boże ciało im nie przeszkodziło..... dobra, już sie zamykam :>

I, co mnie zaskoczyło, szkoły widząc, jakich mają kandydatów
      > dostosowały się do preferencji uczniów i np. utworzyły ad hoc kosztem klas huma
      > nistycznych dwie kasy biol-chem zamiast jednej.

e, to chyba w warszawie też tak w ubiegłych latach bywało.

W innych miastach też wymaga się wyniku z egzaminu językowego mimo ż
      > e jego wynik nie ma wpływu na rekrutację?

dokładnie jak pisze joa, nie ma zaświadczenia, jest tylko paseczek wycięty z wydruku i niemający żadnego formalnego znaczenia albo - jak tu ktoś pisał - nawet tego paska nie było, bo wychowawczyni po prostu odczytała punktację i już :(

ale jeśli zbierają zaświadczenia, to chcą zaoszczędzić sobie pracy przy rozpoziomowaniu klasy - uczniowie już nie będą pisać testu na początku roku. co i tak jest bez sensu, bo np. moje dziecko konsekwentnie wybrało klasy z kontynuacją angielskiego, a w gimnazjum go nie miało w ogóle
      • morekac Re: Po rekrutacji 29.06.11, 16:36
        może Toruń ma jednak mniej ludności niż Warszawa z przyległościami? ;-)
      • joa66 Re: Po rekrutacji 29.06.11, 17:19
        pacz pani, takie pobożne miasto, a boże ciało im nie przeszkodziło

kokos - boże ciało nie ma z tym nic wspólnego :) ! Deadline na składanie dokumentów przez uczniów to był poniedziałek PO Bożym Ciele. Kseon nie miał PRAWA niczego obliczać niczego wczesniej :). Zapewne też nie nauczyciele pod wodzą dyrekcji napędzają korbka ten system (oni swoje zrobili najpóżniej do wczoraj do 14.00) , więc to nie ich wina, że wyniki będą kiedy będą.

Oczywiście nie zmienia to faktu, że zazdroszczę Toruniowi (nie wszystkiego oczywiście ;) ), bo nie sądzę, dla dla systemu informatycznego różnica między liczbą kandydatów w Wa-wie i Toruniu jest aż tak wielka, że powoduje 2 dniowe różnice w ogłoszeniu wyników.

• kmir Re: Po rekrutacji 29.06.11, 17:35
          joa66 napisała:
          > Deadline na składanie dokumentów przez uczniów
          > to był poniedziałek PO Bożym Ciele.
          > Kseon nie miał PRAWA niczego obliczać niczego wczesniej :).

Harmonogram rekrutacji jest ustalony w zarządzeniu kuratora (dla całego województwa).
          • joa66 Re: Po rekrutacji 29.06.11, 17:44
            Tak myślałam.

Jezeli mieć do kogos pretensje to do kuratorium. Ja wiem, że dla nich czwartek czy piątek to żadna różnica. Ale dla czekających jest :)
        • kkokos Re: Po rekrutacji 29.06.11, 19:06
          o matko, a wydawało mi się, że uda mi się wyzłośliwić, a potem znowu schować za krzakiem :)

zajrzałam na stronę losowego toruńskiego liceum - www.drugielo.torun.pl/kandydat.php - i słowa tu nie ma o kseonie :) natomiast według harmonogramu deadline na papiery w szkole był ten sam co u nas, tyle że tamtejszy kseon potrzebował po tym czasie tylko 48 h. więc albo naprawdę systemem objęte jest pięć szkół na krzyż, albo warszawski kseon jakiś dramatycznie zawodny/wolny jest, albo nie wiem co.

btw - w warszawie chyba nie ma liceum z klasą farmaceutyczną ;)
          • Gość: joanna Re: Po rekrutacji IP: *.tvk.torun.pl 29.06.11, 20:18
            II LO tak jak reszta szkół w Toruniu była objęta kseonem. I system potrzebował mniej niż 48h, a nawet mniej niż 24 h, żeby dane przetworzyć. Ja tam się nie orientuję, ale na moje to nawet w Warszawie nie ma tylu danych, żeby komputer musiał myśleć 4 dni :) Chyba po prostu władze edukacyjne stolicy uważają, że takie długie oczekiwanie itp. zwiększają rangę wydarzenia, a tym samym podnosza prestiż miasta. Bo jak by to wygladało, gdyby ktoś został przyjęty do szkoły warszawskiej, a dopiero potem do jakiejs pipidówy i potem zabiera papiery ze stolicy, bo woli się uczyć w takim Pruszkowie czy innym Toruniu :>
            • jakw Re: Po rekrutacji 30.06.11, 01:14
              Ale komputer komputerowi nierówny. Może w Toruniu mają lepszy serwer (lub serwery)?
        • jakw Re: Po rekrutacji 30.06.11, 01:55
          Różnica w liczbie kandydatów może być całkiem istotna. W-wa ma z 10 x więcej ludności niż Toruń, więc i kandydatów pewnie będzie z 10 razy więcej (a jak weźmiemy pod uwagę to, że Wwę otacza wianuszek całkiem sporych miejscowości (np Pruszkowie mieszka z grubsza tylu ludzi co w 1/4 Torunia) to ta różnica może być jeszcze większa. Złożoność obliczeniowa algorytmu przydziału do szkół to jest pewnie n2 (n x n), (w najlepszym wypadku
          pewnie nlog(n)). I 10 x więcej kandydatów skutkuje np. 100 razy większą liczbą operacji wykonywanych przez serwer. I coś, co w Toruniu trwa 2 godziny, w Wwie będzie w najlepszym wypadku trwało z 60 godzin (zakładając, że serwer taki sam), a w najgorszym z 1,5 tygodnia.
      • Gość: joanna Re: Po rekrutacji IP: *.tvk.torun.pl 29.06.11, 20:02
        > pacz pani, takie pobożne miasto, a boże ciało im nie przeszkodziło..... dobra,
        > już sie zamykam :>

Boże Ciało? Nie wiem, co ma do tego Boże Ciało? Przyjmowanie dokumentów dla kandydatów spoza gminy było do wczoraj, dzisiaj są wyniki. I nie wiem, które miasto jest pobozniejsze :). U Was (bo, jak się domyślam, piszesz z Warszawy) jest za to ten słynny krzyż, procesje comiesięczne itp atrakcje, więc się nie licytujmy :>

> ale jeśli zbierają zaświadczenia, to chcą zaoszczędzić sobie pracy przy rozpozi
        > omowaniu klasy - uczniowie już nie będą pisać testu na początku roku. co i tak
        > jest bez sensu, bo np. moje dziecko konsekwentnie wybrało klasy z kontynuacją a
        > ngielskiego, a w gimnazjum go nie miało w ogóle

A nie, test poziomujący będzie i tak, tym bardziej mnie dziwi, po co im te wyniki.
        • joa66 Re: Po rekrutacji 29.06.11, 20:06
          tym bardziej mnie dziwi, po co im te wyniki.

Może wychodzą z założenia, że trzeba im przynieśc wszystko co dała OKE?
    • agatka_s Re: Po rekrutacji 29.06.11, 16:10
      udało się ?
    • agatka_s To ja Was zastrzele 29.06.11, 19:23
      przez przypadek (bo po poście kokos chcialam wejsc do jakiegos innego torunskiego LO, ale mi się Zan w Pruszkowie otworzył) weszłam na strone LO Zana w PRUSZKOWIE (woj mazowieckie jakby co)

I tam już są opublikowane listy, od wczoraj.

Jakby co:
      www.zan.pruszkow.pl/php/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1
      Czyli to wszystko to ściema jest !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • joa66 Re: To ja Was zastrzele 29.06.11, 19:33
        Nie wiem jak Pruszków, ale np Radom ma swój oddzielny KSEON mimo, że to też mazowieckie.

Zresztą zauważyłam to już wchodząc na "nasz" Kseon - były jakieś Wiskitki ale np Radomia, Piaseczna, Piastowa - już nie.

• kkokos Re: To ja Was zastrzele 29.06.11, 19:39
          strasznie mi się ta nazwa - wiskistki - podoba :) :)
          • kkokos Re: To ja Was zastrzele 29.06.11, 19:45
            wiskitki, oczywiście, ja głupia :(
        • agatka_s Re: To ja Was zastrzele 29.06.11, 19:41
          joa66 napisała:

> Nie wiem jak Pruszków, ale np Radom ma swój oddzielny KSEON mimo, że to też maz
          > owieckie.
          >
          > Zresztą zauważyłam to już wchodząc na "nasz" Kseon - były jakieś Wiskitki ale n
          > p Radomia, Piaseczna, Piastowa - już nie.
          >

Ale to wygląda że to nie Warszawa z super maszyną, czeka na "ręczne" pipidówki (sorry pipidówki)-jak tu ktoś sugerował, ale odwrotnie, to super-hiper maszyna w stylu przedpotopowej Odry (widziałam taką na moich zajęciach z informatyki kiedyś...) opóźnia ten proces. To jasne jak słońce i nie trzeba byc informatykiem aby wiedziec że w 4 dni to można cały świat do szkół przydzielic a nie tylko stolice sredniego europejskiego kraju w trakcie niżu demograficznego.

Straszna niedoróba te 4 dni dla komputera...
          • joa66 Re: To ja Was zastrzele 29.06.11, 19:47
            Chyba nikt nie wierzył, że czekamy (tzn system czeka) na "pipidówki", bo nawet jeżeli uczeń z "pipidówki" wybrał licea w Warszawie to się logował w warszawskim kseonie, tak samo jak np mój syn.

Pomysł kuratorium i tyle. A dlaczego? Może nas nie lubią ;) ?

p.s. dolnośląskie tez ma już wyniki :)
            • kkokos Re: To ja Was zastrzele 29.06.11, 19:51
              > Pomysł kuratorium i tyle. A dlaczego? Może nas nie lubią ;) ?

będę wredna - może pracujący w szeroko pojętej warstwie okołokseonowej mają płacone za roboczodni, a ktoś chciał ich dopieścić?
            • agatka_s Re: To ja Was zastrzele 29.06.11, 19:52
              W wyborach to też zawsze na Warszawe czekamy...widocznie to taki urok

Co do tego Pruszkowa to nie wiem. Może mają klasy 60 osobowe...Pruszków dziwne miasto...wiem co pisze bo przez 15 lat byłam mieszkanką miasta Pruszków ;-)

Serio, może większosc tych pruszkowskich kandydatów bierze udział też w rekrutacji warszawskiej (w Pruszkowie na wszelki wypadek, podobnie jak niektórzy do szkoł społecznych aplikowali), i poprostu wiedzą z doswiadczenia że i tak połowa im ubędzie.
            • d.wludyka Re: To ja Was zastrzele 29.06.11, 23:58
              > p.s. dolnośląskie tez ma już wyniki :)

ale Wrocław też jeszcze nie ma
              • joa66 Re: To ja Was zastrzele 30.06.11, 06:33
                Wrocławia nie ma, a reszta dolnośląskiego jest

dolnoslaskie.edu.com.pl/Kandydat/kseon.php
                :)

Ale został już tylko jeden dzień :)
                • Gość: d.wludyka Re: To ja Was zastrzele IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.11, 08:08
                  A, bo Wrocław nie jest w ogóle w tym systemie, ma swój - tylko na miasto Wrocław.
                  edu.um.wroc.pl/edu/edu_res.nsf
                  • Gość: Greta Re: To ja Was zastrzele IP: 212.160.227.* 30.06.11, 09:11
                    można już sobie sprawdzić progi w woj. lubelskim:
                    lubelszczyzna.edu.com.pl/Kandydat/kseon.php
                    a dzisiaj po 13.00 będzie można sprawdzić progi w łódzkim:
                    lodzkie.edu.com.pl/Kandydat/kseon.php
        • Gość: Greta Re: To ja Was zastrzele IP: *.acn.waw.pl 29.06.11, 20:13
          Piastów był jak najbardziej, lo im. Mickiewicza, a np. Radom, Płock, Ciechanów mają swój oddzielny KSEON, a wyniki i progi w kujawsko-pomorskim możecie sobie przejrzeć tu:
          bydgoszcz.edu.com.pl/Kandydat/kseon.php
          torun.edu.com.pl/Kandydat/kseon.php
          • Gość: joanna Re: To ja Was zastrzele IP: *.tvk.torun.pl 29.06.11, 20:27
            A własnie, a propos progów, to w porównaniu do ubiegłego roku w analogicznych klasach progi są nawet o 10 punktów niższe i to nawet w tych najlepszych szkołach. Z tym że u nas jest dość specyficzny "rynek" uczniów.
            • kkokos Re: To ja Was zastrzele 29.06.11, 21:02
              >>Z tym że u nas jest dość specyficzny "rynek" uczniów.

co to znaczy?
            • joa66 Re: To ja Was zastrzele 30.06.11, 11:06
              A własnie, a propos progów, to w porównaniu do ubiegłego roku w analogicznych klasach progi są nawet o 10 punktów niższe i to nawet w tych najlepszych szkołach

Z ciekawości chciałam porównać i chyba nie do końca . Porównałam info z kseonu i www.egzaminy.edu.pl i np w takim IV LO (nie wiem czy dobre) w klasie "a" próg poszedł w górę aż o 20 pkt (2010- 117, 2011 - 137)
              • Gość: joanna Re: To ja Was zastrzele IP: *.chem.uni.torun.pl 30.06.11, 11:35
                > A własnie, a propos progów, to w porównaniu do ubiegłego roku w analogicznyc
                > h klasach progi są nawet o 10 punktów niższe i to nawet w tych najlepszych szko
                > łach

>
                > Z ciekawości chciałam porównać i chyba nie do końca . Porównałam info z kseonu
                > i www.egzaminy.edu.pl i np w takim IV LO (nie wiem czy dobre) w klasie "a" próg
                > poszedł w górę aż o 20 pkt (2010- 117, 2011 - 137)

IV LO jest bardzo dobre :) Próg poszedł do góry tylko dlatego, że klasa została obcięta o połowę (do 16 osób) i połączona z klasą b, po to, by utworzyć dodatkowa klasę biol-chem (f ma 64 osoby). Natomiast najlepsze klasy z tej szkoły (matematyczne) miały w ubiegłych latach progi po 150-160 punktów nawet.
                W innych szkołach tylko progi do biolchemów są relatywnie wysokie i porównywalne z ubiegłymi latami, ale to chyba tylko dlatego, że w tym roku namnożyło sie nam laureatów konkursu biologicznego, którzy zapchali górę większości bardzo dobrych liceów (czyli na dobra sprawę czterech ;) )
                • Gość: joanna Re: To ja Was zastrzele IP: *.chem.uni.torun.pl 30.06.11, 11:39
                  Jak już jesteśmy przy IV LO - tylko tam do biolchemu zgłosiło się 27 laureatów (!), do mat-inf (tzw. uniwersyteckiej) - 11.
          • joa66 Re: To ja Was zastrzele 30.06.11, 06:35
            Tak, masz rację - odruchowo razem z Piasecznem wpisałam.
            :)
      • kkokos Re: To ja Was zastrzele 29.06.11, 19:44
        weszłam na strone LO Zana w PRUSZK
        > OWIE (woj mazowieckie jakby co)
        >
        > I tam już są opublikowane listy, od wczoraj.
        >
        > Jakby co:
        > rel="nofollow">www.zan.pruszkow.pl/php/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1
        > Czyli to wszystko to ściema jest !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

zaraz, ale tam jest 66 osób zakwalifikowanych do klasy 1a! czyli to jakby połowa rekrutacji dopiero, bo teraz w najlepszym przypadku 34 osoby i tak szukają innej klasy...

czyli tam jednak kseonu nie mają... bo dobrze rozumiem, że u nas kseon zamyka klasy na planowanej liczbie uczniów? czy też lista wygląda jak w pruszkowie, a ja w jakiejś urojonej rzeczywistości sobie żyję??
        • joa66 Re: To ja Was zastrzele 29.06.11, 19:51
          czyli tam jednak kseonu nie mają... bo dobrze rozumiem, że u nas kseon zamyka klasy na planowanej liczbie uczniów

Z tego co pamiętam to niektóre szkoły przyjmują mniej niż limit ponieważ rezerwuja miejsca np dla swoich uczniów z poprawkami - jezeli uczen poprawkę zda to miejsce się zwalnia w sierpniu.
        • Gość: joanna Re: To ja Was zastrzele IP: *.tvk.torun.pl 29.06.11, 20:05
          > zaraz, ale tam jest 66 osób zakwalifikowanych do klasy 1a! czyli to jakby połow
          > a rekrutacji dopiero, bo teraz w najlepszym przypadku 34 osoby i tak szukają in
          > nej klasy...

Albo po prostu zdecydowali się utworzyć dwie klasy o tym profilu. Tak było u nas.
          • kkokos Re: To ja Was zastrzele 29.06.11, 20:14
            > Albo po prostu zdecydowali się utworzyć dwie klasy o tym profilu. Tak było u na
            > s.

tak, i obie są 1a :)
    • malgosiach.2 Re: Po rekrutacji 01.07.11, 11:34
      Jeszcze tylko 2 i 1/2 godziny..jakoś ten czas mi się wlecze....
      • Gość: Greta Re: Po rekrutacji IP: 212.160.227.* 01.07.11, 12:11
        też wyczekuję z niecierpliwością, bardziej się denerwuję od syna
        • malgosiach.2 Re: Po rekrutacji 01.07.11, 12:38
          Moja córka im bliżej do 14:00 tym bardziej się stresuje. Jeszcze wczoraj była spokojna.
          A za rok czeka mnie powtórka z rozrywki, bo młodsza córka będzie startować do gimnazjum...ech los matek nie jest łatwy:).
          • Gość: Greta Re: Po rekrutacji IP: 212.160.227.* 01.07.11, 13:30
            ja rok temu przeżywałam podobny stres, bo starszy syn szedł do liceum, za to mam już doświadczenie i w tym roku jestem superekspertem w sprawach rekrutacji, a nawet na ostatnim zebraniu w szkole wychowawczyni poprosiła mnie, abym wytłymaczyła rodzicom dokładnie w czym rzecz, tzn. jak wybierać szkoły, klasy, na czym polega rekrutacja uzupełniajacą, rankingi szkół, gdzie najlepsze biol-chemy, mat-fizy, humany itp.; byłam zszokowana, że rodzice mieli tak małą wiedzę, niektórzy nie słyszeli np. o liceum Fredry czy Maczku i dopytywali, czy dzieci dokonały dobrego wyboru; nie orientowali się, że mając 120 pkt nie ma co marzyć o Hoffmanowej czy Poniatowskim, a inni znowu chwalili, że syn ma 140 pkt i wybrał Kuronia, bo to podobno b. dobre liceum
    • Gość: rodzic. Re: Po rekrutacji IP: *.net-serwis.pl 07.07.11, 13:28
      Napisz proszę, w jakiej formie szkoła wyda wynik egzaminu z języka. Moje dziecko miało 49/50 pkt., ale szkoła "nic nie wydaje, bo język się nie liczy. Przykro więc nam jest.
      • Gość: kropka_pierwsza Re: Po rekrutacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.11, 18:55
        Córka dostała na pasku punkty z każdej cześci egzaminu, nie ma żadnego oficjalnego zaświadczenia.
      • joa66 Re: Po rekrutacji 07.07.11, 19:18
        My też nie dostaliśmy.

Jeżeli Wam zależy a macie sympatyczną dyrektorke / sekretarkę w szkole , może wyda Wam zaświadczenie ?

Nasza szkoła np wydala zaświadczenia o punktacji z 2 etapu konkursów kuratoryjnych, mimo, ze nie była przeciez organizatorem tych konkursów.
      • Gość: joanna Re: Po rekrutacji IP: *.tvk.torun.pl 07.07.11, 21:23
        Gdańskie OKE wystawiało zaświadczenia w postaci kartki A6 z wyszczególnioną punktacja za poszczególne części egzaminu językowego, nawet z pieczątka (czy tam kopią pieczątki). Skoro młodzież pisała ten egzamin, uważam za skandaliczne lekceważenie ich pracy, jeśli jakaś OKE w ogóle nie raczyła wystawić żadnego zaśiwadczenia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka