Dodaj do ulubionych

Uniwerek czy SGH?

30.06.13, 22:55
Gdzie dzisiaj lepiej studiować kierunki ekonomiczne - na SGH, czy na UW? A moze w Koźmińskim?
Jak porównać poziom tych uczelni?

I pytanie drugie - gdybuście miały wyboerać między ekonomią a ekonometrią, to co wybrałybyście i dlaczego?
Obserwuj wątek
    • marina2 Re: Uniwerek czy SGH? 30.06.13, 23:41
      głosuje na sgh ekonomię;))
      doświadczenie znajomych w różnym wieku
    • joa66 Re: Uniwerek czy SGH? 01.07.13, 07:37
      Pytanie pierwsze - SGH
      Pytanie drugie - nie wiem
    • morekac Re: Uniwerek czy SGH? 01.07.13, 08:29
      Ad 1.SGH
      AD 2. A wiesz, czym się to różni? Masz zacięcie matematyczne?
      • hankam Re: Uniwerek czy SGH? 01.07.13, 08:41
        To nie ja mam stdiować, morekac, tylko znajoma maturzystka. I nie bardzo czuje, czym to się różni, to znaczy chciała studiować ekonomię, ale ponieważ ma do wyboru ekonomię i ekonemetrię, więc się zastanawia. Nie wie za bardzo, czym jest ekonometria i ani jej mama ani ja, czyli ciocia, też tylko w najbardziej ogólnych zarysach wiemy co to jest, a jakie są perspektywy po tym, to już całkiem nie wiemy.

A dlaczego SGH, a nie UW? Panuje opinia - nie wiem, czy prawdziwa, że Koźmiński odessał najlepszych wykłądowców z SGH.

Punktów jej wystarczy, chodzi o jakość studiów i komfort studiowania. I ewentualnie o wartość dyplomu na świecie, bo nie jest wykluczone, że b,ędzie chciała pracować na świecie.

I jeszcze jedno, czy jeśli w czasie studiów chciałaby przenieść si,ę na studia do Anglii (w tym roku trochę punktów zabrakło, musiałaby powtórzyć maturę), to lepsze byłoby SGH, czy UW?
        • Gość: agatka_s Re: Uniwerek czy SGH? IP: *.dynamic.chello.pl 01.07.13, 08:56
          Z całym szacunkiem ale jak ktos rozważa SGH i nie wie czym się różni ekonometria od ekonomii to może niech sobie daruje te studia i pójdzie na politologie, albo europeistyke.

No sorry ale to niepoważne jest. To tak jakby nie wiedziec czym się różni OFE od TFI, mikro ekonomia od makro i kilka takich podobnych, albo nie rozumiec czym się rózni wartosc księgowa od rynkowej, i nie miec pojęcia czym jest ROI. No to poprostu elementarz jest dla ludzi choc troche interesujacych się szeroko pojetymi zagadnieniami gospodarczymi, ekonomicznymi finansami. Naprawde niech dziewczyna przemysli sprawe. Może niech rok poswieci na douczenie się troche.

Na SGH studiuje się systemem bolońskim, wiec na licencjacie nie ma wyboru kierunków. Po licencjacie można przeniesc się na każde studia w tym i za granice, ale na normalnych zasadach. Jeśli ktoś startuje w trakcie to też na normalnych zasadach, to ze ktoś zaliczył jeden rok gdzieś tam nikogo nie interesuje.

Od strony CV lepiej wyglada SGH (bardziej rozpoznawalne), Koźmiński tak "nie żre", bo nadal jest postrzegany jako uczelnia prywatna, a to pejoratywne określenie. A UW nawet jej jakoś tam elitarny wydział MSEM, są postrzegane jako "humanistyczne" (czytaj "gorsze"). Jeśli UW to na pewno z czymś jeszcze, np dobrą zagraniczną magisterką na typowo biznesowych studiach.
          • joa66 Re: Uniwerek czy SGH? 01.07.13, 09:48
            Na SGH studiuje się systemem bolońskim

Hmmm ... chyba już wszędzie

, wiec na licencjacie nie ma wyboru kieru
            > nków.

zamiast 'więc" powinno chyba być "i" lub "a". Brak kierunków na poziomie licencjatu, nie wynika z systemu bolońskiego.
            • Gość: agatka_s Re: Uniwerek czy SGH? IP: *.dynamic.chello.pl 01.07.13, 10:00
              Jak zwał tak zwał ale na SGH wszyscy na całej uczelni na początku studiują to samo i nie trzeba wybierac miedzy ekonomią i ekonometrią, finansami czy rachunkowoscią. Co innego na UW.
              • Gość: hawa.etc Re: Uniwerek czy SGH? IP: *.play-internet.pl 01.07.13, 16:59
                > amo i nie trzeba wybierac miedzy ekonomią i ekonometrią, finansami czy rachunko
                > woscią. Co innego na UW

Niezupełnie. Na WNE UW rekrutacja osobno jest tylko na MSEM. Na FiR, ekonomię i ekonometrię rekrutacja jest razem, potem wybiera się specjalizację.
          • Gość: hawa.etc Re: Uniwerek czy SGH? IP: *.play-internet.pl 01.07.13, 16:57
            Hm, może teraz się zmieniło, ale jeszcze parę lat temu w SGH wybierało się kierunek na studiach licencjackich. Po pierwszym roku.

Studiowałam MSEM i to rzeczywiście jest bez sensu - ani zarządzanie, ani ekonomia. lepiej iść na zwykłą ekonomię/ FiR
          • hankam Re: Uniwerek czy SGH? 01.07.13, 21:50
            Miła Agatko,
            zdając w wieku lat 40 na studia MBA nie miałam pojęcia, co to jest ROI i nawet o nim nie słyszałam. Podobnie jak mając lat 19 i zdając na architekture miałam bardzo mgliste pojęcie o studiach na tym wydziale i później o pracy. A przygotowana do egzaminów byłam świetnie i nie dałabym się namówić na nic innego.
            Nie sądzem, aby moi koledzy startujący na ówczesny SGPiS mieli jakieś pojęcie o handlu zagranicznym, poza tym, że pracuje się po tym w CHZetach i czasem wyjeżdża za granice.
            Nie przesadzajmy za bardzo z tym, co 19latek wiedzieć powinien. Im więcej, tym lepiej, oczywiście, ale jest cała masa maturzystów, którzy wiedzą zaledwie w ogólnych zaledwie zarysach, co chcą robić.
        • joa66 Re: Uniwerek czy SGH? 01.07.13, 10:11
          I jeszcze jedno, czy jeśli w czasie studiów chciałaby przenieść si,ę na studia do Anglii (w tym roku trochę punktów zabrakło, musiałaby powtórzyć maturę), to lepsze byłoby SGH, czy UW?

W kwestii technicznej - należałoby sprawdzić czy ewentualne uczelnie angielskie już (i w jakim stopniu) zaadaptowały system boloński. Ze słyszenia wiem, że np Oxbridge bronił się przed nim rękoma i nogami (ale nie wiem jak to wygląda w chwili obecnej). Na pewno jest też istotne czy mówimy o przeniesieniu sie w trakcie studiów I stopnia czy o studiach magisterskich.

Jeżeli chodzi o światową renomę - UW czy SGH - myślę, ze są podobne. Ale na pewno trzeba brac pod uwagę to, że istotne są dobre wyniki oraz to jakie przedmioty zostały zaliczone w trakcie studiów. Ekonomia ekonomii nie równa, programy mogą się różnić. I teraz pytanie jakie przedmioty będą ważne/brane pod uwagę ... zapewne te, które będa adekwatne do przedmiotów na kierunku docelowym na uczelni w Anglii.

• tinywee Re: Uniwerek czy SGH? 01.07.13, 11:57
            ‘W kwestii technicznej - należałoby sprawdzić czy ewentualne uczelnie angielskie już (i w jakim stopniu) zaadaptowały system boloński.’

W sensie podziału na 1/2/3 stopień? Liczby pktów ects wymaganej do poszczególnych stopni? Bo chyba wzajemna uznawalność odbytej nauki jest wszędzie na obszarze EU (a właściwie szerszym)?

Z tego co wiem, UK tym różni się od reszty, że magisterskie (2. stopień) trwają rok, a nie dwa. I na 3. stopień można od razu po pierwszym (jak np. w usa).

No i w Szkocji ancient universities przyznają MA po studiach 1. stopnia. Czyli master, a tak naprawdę bachelor.
            • joa66 Re: Uniwerek czy SGH? 01.07.13, 12:22
              Liczby pktów ects

Nie śledzę na bieżąco, ale chodzi m.in. o stosowanie punktacji ects zamiast punktacji lokalnych - krótko mówiąc nie bylo (nie jest?) jasne ile punktów ects zarobił ktoś po 2 latach studiowania na studiach piewrszego stopnia.

Z tego co wiem, UK tym różni się od reszty, że magisterskie (2. stopień) trwają
              > rok, a nie dwa

Czasami dwa, zalezy od kierunku. I pytanie czy tyle same punktów ects nalezy się w obu przypadkach. W praktyce raczej nikt nie będzie kwestionował stopnia master z uniwersytetu w Cambridge.

I na 3. stopień można od razu po pierwszym (jak np. w usa).

No właśnie. Można też dostac master's degree za zasługi.

• joa66 Re: Uniwerek czy SGH? 01.07.13, 12:39
                p.s. dodam jeszcze, ze niektóre uczelnie wymagają 240 pkt ects na bachelor's degree , inne 180 pkt.

I jeżeli absolwent polskiej uczelni z tytułem licencjata będzie miał na koncie 180 pkt, to czy zostanie przyjęty na studia magisterskie na uczelni gdzie do tytułu bachelor's potrzebne jest 240 pkt?

System jest jeszcze w powijakach, moim zdaniem - niestety trzeba dzialac też intuicyjnie.
                • Gość: agatka_s Re: Uniwerek czy SGH? IP: *.dynamic.chello.pl 01.07.13, 12:45
                  ale tu pytanie dotyczyło czegoś innego (ja w każdym razie tak zrozumiałam), po roku licencjatu w PL, przeniesienie się na licencjat w UK. Tu moim zdaniem i tak rekrutacja od "0" i nie ma znaczenia czy sie zrobiło ten rok na SGH, czy UW, bo ten rok nikogo nie zainteresuje.
                  • joa66 Re: Uniwerek czy SGH? 01.07.13, 12:52
                    Tu moim zdaniem i tak rekrutacja od "0" i nie ma znaczenia czy sie zrobiło ten rok na SGH, czy UW, bo ten rok nikogo nie zainteresuje

Jeżeli po roku, to raczej nie ma znaczenia, chociaż mogą mieć znaczenie wyniki osiągnięte na 1 roku. Jeżeli miałyby być kiepskie, to pewnie lepiej się nimi nie chwalić. Nie mam pojęcia jakie jest podejście do "nicnierobienia" przez rok w czasie rekrutacji na uczelnie angielskie.
                    • tinywee Re: Uniwerek czy SGH? 01.07.13, 13:43
                      Może ambasadorowie mogą pomóc z takimi pytaniami?

www.thekingsfoundation.org/ambassadors/
                      • joa66 Re: Uniwerek czy SGH? 01.07.13, 14:12
                        Na tym etapie mniej więcej wiem - dobra uczelnia angielska raczej nie przyjmie na studia magisterskie kogos kto ma 180 pkt (czyli tak jak np w Polsce)

Ale bardzo ciekawa strona - nie ma czasu jej przeglądac teraz, ale ciekawią mnie ścieżki tych mlodych ludzi :)
                        • hankam Re: Uniwerek czy SGH? 01.07.13, 21:59
                          Podobno uczelnie angielskie nienajprzychylniej patrzą na przenoszących się w trakcie studiów studentów - bo uczelnia, która kogoś przyjęła poczyniła inwestycję i miała jakieś plany w związku z daną osobą, więc jest nadużycie zaufania. Niepoważne. Lepiej w tym czasie wykonywać sensowną pracę czy wolontariat.
                          Nie wiem, czy tak jest w istocie, ale tak znajoma z Anglii się wypowiedziała i jest w tym, mooim zdaniem, sens.
    • Gość: hawa.etc Re: Uniwerek czy SGH? IP: *.play-internet.pl 01.07.13, 17:04
      To zależy, na co maturzystka jest nastawiona - na UW na ekonomii jest dużo teorii i matematyki, w SGH spory nacisk na języki. Gdybym miała jeszcze raz wybierać to w ogóle nie wybierałabym ekonomii, ale jeśli już, to SGH.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka