Dodaj do ulubionych

Wyniki matury IB

IP: *.dynamic.chello.pl 10.09.13, 15:22
Wiem, że kilka osób było zainteresowanych wynikami IB. Dzisiaj wyniki z tego roku w Batorym umieszczono na stronie Batorego, to może kogos zainteresuje.

www.batory.edu.pl/
Obserwuj wątek
    • joa66 Re: Wyniki matury IB 10.09.13, 16:48
      Piękny wynik - gratuluję uczniom.
      • tinywee Re: Wyniki matury IB 16.09.13, 23:41
        Szapoba!

W drugiej warszawskiej szkole publicznej oferującej IB do matury przystąpiło (i zdało) 39 osób. Średnia z przedmiotu: 6, średnia z egzaminu: 38.

Powiedziałabym, też przyzwoicie.

Po takich wynikach, w takim programie, dalsza nauka będzie prawdopodobnie spacerkiem.

• Gość: gość Re: Wyniki matury IB IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.13, 12:47
      Agatko, mogłabyś napisać co skłoniło Twojego syna do wyboru klasy z IB?
      Z perspektywy czasu uważa, że była to dobra decyzja?
      Moja córa będzie musiała niedługo zdecydować i ma duży dylemat, dlatego szukam argumentów za i przeciw.

• agatka_s Re: Wyniki matury IB 17.09.13, 14:11
        Gość portalu: gość napisał(a):

> Agatko, mogłabyś napisać co skłoniło Twojego syna do wyboru klasy z IB?
        > Z perspektywy czasu uważa, że była to dobra decyzja?
        > Moja córa będzie musiała niedługo zdecydować i ma duży dylemat, dlatego szukam
        > argumentów za i przeciw.
        >

Chciałabym pomóc, ale mój syn nie chodzi do klasy IB. Chodzi do klasy dj, mat-geo. Ja przyglądałam się IB kilka lat temu, ale mój syn był absolutnie "na nie" i w ogóle nie było nawet dyskusji. Dla mojego syna szkoła to generalnie przykra koniecznosc przeszkadzająca mu w realnym żuciu ;-) i system IB gdzie musiałby sam siebie motywowac nie wchodził w gre ;-)

Natomiast teraz z perspektywy jego starań o studia zagraniczne (nie brytyjskie, nie amerykańskie) widze, że z IB byłoby jednak łatwiej, bo jest to matura rozpoznawana i zwalnia z kilku niepotrzebnych formalnosci np zdawania egzaminu z języka czy z matematyki.
        • Gość: gość Re: Wyniki matury IB IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.13, 14:58
          Pamiętam, że interesowałaś się tematem, więc myślałam, że chodzi.

Moja córa też jest obecnie na nie. Trochę mi szkoda zwłaszcza, że ona chodzi do gimnazjum z MYP (taki odpowiednik IB na poziomie gimnazjum) i IB jest przedłużeniem nauki w tej samej szkole. Trochę się boję, że to "NIE" wynika trochę ze zmęczenia dużą ilością zajęć, kolegami i idealizowaniem nauki w normalnym liceum. Alternatywą jest jedno z najlepszych LO w mieście, więc może się rozczarować, a powrotu już nie będzie.
          • tinywee Re: Wyniki matury IB 17.09.13, 21:51
            Dlaczego nie będzie powrotu? Nie ma naboru po pre-IB? To raczej nie ma powrotu do polskiego systemu po wybraniu IB.

Nie wiem, na ile wymagającym programem jest MYP. Wiem natomiast, że DP jest wymagający niezwykle i raczej nie wyobrażam sobie ucznia, który wybiera DP 'z musu'. Moim zdaniem należy zaufać delikwentowi. Jeżeli nie chce - najprawdopodobniej wie, co robi.

• Gość: gość Re: Wyniki matury IB IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.13, 10:33
              W Warszawie chyba nie publicznego gimnazjum z MYP napiszę więc jak to wygląda u nas, żeby mnie ktoś źle nie zrozumiał.
              We Wrocławiu mamy publiczne gimnazjum dwujęzyczne przy LO, które realizuje program MYP. The Middle Years Programme jest jednym z trzech programów oferowanych przez IBO. MYP obejmuje 3 klasy gimnazjum + 1 LO. W LO, do którego "doklejone" jest gimnazjum prowadzona jest klasa IB, obejmująca naukę w klasach 2 i 3. Łącznie MYP+IB, obejmują całe gimnazjum + LO.
              Młodzież po 3 klasie gimnazjum może przystąpić do normalnej rekrutacji i kontynuować naukę w dowolnym LO lub zostać w 4 MYP (1 LO) i kontynuować naukę w IB (2-3 klasa LO).
              Do tej pory praktycznie całe klasy MYP przechodziły do IB, w ubiegłym roku utworzono jeszcze klasę pre-IB i teraz do klasy IB dostać się trudniej (z 2 klas tworzona jest jedna). Osoby, które się nie zakwalifikują mogą przejść do innej klasy tego LO, oczywiście w miarę wolnych miejsc.

Jak już napisałam program MYP jest odpowiednikiem IB w gimnazjum i to, o czym pisze Agatka - dużo bardziej samodzielny system nauki, eseje, projekty, inny system oceniania itp. przerabiamy już 3 rok. Szok był w pierwszej klasie MYP, teraz najgorsze już za nią, zwłaszcza, że jest tylko jedna klasa MYP oraz IB i nauczyciele ci sami.

Córka wybrała to gimnazjum, bo u nas są tylko 2 gimnazja 2-języczne z angielskim (drugie bardzo daleko), o LO nie myślała jeszcze wtedy w ogóle.

Jeżeli porównać naukę w rejonowym gimnazjum z MYP to na pewno jest duża różnica. Jeżeli porównamy natomiast IB z LO, które bierze pod uwagę córka to już takiej różnicy na pewno nie będzie. Córka uczy się bardzo dobrze i to nie chęć ucieczki od nauki jest powodem, dla którego rozważa zmianę szkoły.

Decyzja o wyborze szkoły zawsze należała do córki i teraz też na pewno do nie będę naciskać, mogę natomiast podsunąć jej do przemyślenia różne argumenty, zwłaszcza, że wydaje mi się, że ona po prostu za bardzo idealizuje inne szkoły.
              Szkoda mi obecnej szkoły ze względu na języki - takiej znajomości języków nie wyniesie z innej szkoły i łatwiejszy dostęp do uczelni zagranicznych.

• menodo Re: Wyniki matury IB 18.09.13, 12:06
                Moim zdaniem warto wziąć pod uwagę zainteresowania dziecka i jego ewentualne przyszłe plany.
                Moja córka też rozważała klasę IB - głównie z tego powodu, że uwielbia anglojęzyczną literaturę i że podoba jej się system nauczania w tego typu klasach; ona jest typem osoby niewymagającej motywowania do nauki :)
                Ale wadą programów IB w Polsce jest (chyba nadal jest,chociaż mówię o roku 2009 i dwóch publicznych ogólniakach w w-wie ) stosunkowo słaba oferta dla humanistów. I dlatego najlepszym rozwiązaniem dla mojej córki okazała się klasa humanistyczna w bardzo dobrym liceum.
                W przypadku dziecka wewnątrzsterownego, które ma inne zainteresowania, zwłaszcza ścisłe albo przyrodnicze - namawiałabym je bardzo na klasę IB.
                • Gość: gość Re: Wyniki matury IB IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.13, 13:17
                  No właśnie, moja córka jest wybitnie umysłem ścisłym.
                  Alternatywą dla IB jest klasa mat-fiz-chem, np. w LO będącym na 7 miejscu w rankingu Perspektyw - czytaj: tam też trzeba się uczyć.
                  Wydaje mi się, że w IB byłoby jej nawet łatwiej - zna szkołę, system, nauczycieli, klasę.
                  Dobrym rozwiązaniem byłaby dla niej klasa dwujęzyczna o takim profilu, ale taka jest tylko w słynnej 14 (nr 1 w rankingu Perspektyw), a tam to dopiero są wysokie wymagania.

Zawsze mówiłam córze, że to jej życie i to ona miała decydujące zdanie przy wyborze szkoły, zajęć, więc teraz tym bardziej trudno byłoby mi ją do czegoś nakłaniać. Poza tym ja też nie mam 100% pewności, że IB to jest właśnie to. Szkoda mi języków i ułatwień, gdyby zdecydowała się kiedyś na studia zagranicą, ale szukam też innych argumentów, opinii.
                  • Gość: gość Re: Wyniki matury IB IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.13, 13:35
                    Studia za granicą miało być
                  • menodo Re: Wyniki matury IB 18.09.13, 14:10
                    Jest jeszcze pytanie - skoro córka przywykła już do obecnego systemu nauczania i dobrze się w nim czuje - jak będzie się czuła w "zwykłym" liceum. Jeśli atmosfera tam byłaby raczej akademicka - pewnie Ok, ale tradycyjny ogólniak to często jednak kartkówki, odpytywanie przy tablicy, codzienna kontrola i minusy za brak stroju na wuef; ogólnie - traktowanie dorosłych ludzi jak nieodpowiedzialne za siebie dzieci.
                    • Gość: gość Re: Wyniki matury IB IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.13, 15:27
                      Podejście jest na pewno bardziej dorosłe - często jest to od początku podkreślane przez nauczycieli, ale kontrola też jest. Nawet trudno mi powiedzieć, czy bardziej jej to odpowiada, tak jest i już, radzi sobie całkiem dobrze.
                      Myślisz, że w dobrym "zwykłym" LO traktuje się uczniów jak dzieci? Myślałam, że różnica wynika z faktu, że jest to gimnazjum przy LO i mają tych samych nauczycieli.
                      Właśnie zawsze się zastanawiałam, o co chodzi piszącym o tym "innym" systemem nauczania w IB. Oczywiście widzę pewne różnice, ale nigdy nie myślałam o nich jak o jakiejś wielkiej rewolucji, może dlatego, że sama mam bardzo samodzielny zawód i jest to dla mnie oczywiste.
                      Na początku listopada mamy spotkanie z opiekunem programu IB, muszę jeszcze o wiele rzeczy dopytać.

• tinywee Re: Wyniki matury IB 18.09.13, 20:48

Przychodzą mi do głowy trzy powody, dla których zdolny i zdyscyplinowany uczeń może chcieć do IB:

a) bo się nauczy angielskiego
                        b) bo będzie miał „łatwiejszy dostęp do uczelni zagranicznych”
                        c) bo otrzyma lepszy produkt, niż w poreformowym LO.

I pozwolę sobie wyrazić swoją subiektywną rodzicielską opinię:

Re a. To prawda. Z dostępnej mi obserwacji mogę powiedzieć, że nie wyobrażam sobie kontekstu, w którym przez dwa lata można uzyskać porównywalną, wszechstronną znajomość języka (no chyba że w klasach dj, ale tam tylko część treści jest realizowana po ang.). Natomiast gdyby miał to być najważniejszy powód, powiedziałabym, że za cienki.

Re b. Przepytałam kilka osób i żadna nie powiedziała, że dostała się tam, gdzie się dostała TYLKO dzięki maturze IB. Być może w niektórych miejscach, zwłaszcza poza UE, daje pewną przewagę nad maturą polską, nie mam pojęcia. Fakt, nie trzeba zdawać innych egzaminów z ang. Chociaż, z pewnej perspektywy patrząc, może nawet utrudniać dostęp, bo zostawia mniej czasu na ‘budowanie cv’… Wydaje mi się, że traktowanie IB jako przepustki na studia zagraniczne (zwłaszcza prestiżowe :) jest nieuzasadnione – chociaż oczywiście osoby po IB na takie studia się dostają. Powiedziałabym wręcz, że to jest szkodliwy mit.

Re c. Moje osobiste zdanie: tak, jest to lepszy produkt, zwłaszcza dla ścisłowca. Bo daje bardziej wszechstronne średnie wykształcenie, oznacza sporą konieczność pracy własnej, w tym badawczej i laboratoryjnej (i nie tylko extended essay mam na myśli), wymaga odbycia CASu i TOKu, który jest chyba ciekawym przedmiotem dla młodego racjonalnego umysłu, nie mówiąc o tym – co mnie dość mocno zdziwiło – że program matematyki jest na HL szerszy niż na poziomie rozszerzonym w LO (snm.edu.pl/xxi_materialy/jureczko.pdf). Przy założeniu, że w dobrej szkole z dobrymi nauczycielami – czyli takiej, która osiąga dobre wyniki.

Sama o tyle nie miałam Twojego dylematu, że moje dziecko chciało, a ja nie wiedziałam, co to jest IB. I to mi się wydaje podstawowe – żeby chciał sam delikwent. Określenie ‘dużo pracy’ nabiera całkiem nowego znaczenia w IB, dlatego własny napęd – nie rodzicielski, nie współdzielony (nie mylić z brakiem wsparcia) - jest moim zdaniem kluczowy, oprócz pozostałych warunków wstępnych: zdolności i dyscypliny.

Taka jest moja subiektywna, podkreślam, opinia.
                        • Gość: gość Re: Wyniki matury IB IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.13, 09:29
                          Bardzo dziękuję za opinię, w dużej mierze ubrałaś ładniej w słowa to, co miałam na myśli.

Przy czym punkty a i b mają, wg mnie, duże znaczenie.
                          Wiem, że z Polską maturą można studiować za granicą, ale raczej "zwykłe" LO nie uczy języków na takim poziomie, żeby bez stresu podjąć naukę w obcym języku. Znam kilka osób, które zdecydował się na takie studia - w Polsce wydawało im się, że znają język bardzo dobrze, niestety trochę czasu minęło zanim zaczęły się czuć swobodnie na zajęciach.

Natomiast najważniejsze jest to, co piszesz o programie i właśnie to mi się najbardziej podoba. Z doświadczenia własnego wiem jak uczą nasze szkoły i budzi to mój opór. Uczyłam się często po to, żeby zaliczyć/dostać dobrą ocenę, a nie po to, żeby zdobyć wiedzę. Wielu nauczycieli tłamsi uczniów zamiast wspierać ich rozwój.

Poza tym wcale nie uważam, że uczniowie dobrych LO mają mniej nauki, oni po prostu uczą się inaczej. Zresztą zawsze wolałam robić trudniejsze rzeczy, które mnie interesowały, niż obijać się na nudnych lekcjach, albo wkuwać coś tylko po to, żeby zdać/napisać dobrze sprawdzian.

Bez względu na to jaką decyzję córka podejmie, chciałabym, żeby to była decyzja przemyślana, żeby nie żałowała.

• tinywee Re: Wyniki matury IB 19.09.13, 23:41
                            'Poza tym wcale nie uważam, że uczniowie dobrych LO mają mniej nauki, oni po pro
                            > stu uczą się inaczej.'

No pewnie, że inaczej - nie tylko nie mają CASu, nie mają też EE, TOK presentation, dwóch samodzielnych prac badawczych z matmy... itede ... :)

'żeby nie żałowała'

Imho nie ma takiej gwarancji, jeśli jest alternatywa. Poza tym, pozwolisz że zapośredniczę się Mateuszem, po owocach ich poznacie - dziecko idzie do liceum w perspektywie tego, co będzie później. I dopiero z takiej perspektywy, gdy się już ziści, będzie można rozpamiętywać przeszłe wybory. Tak mi się przynajmniej wydaje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka