Dodaj do ulubionych

Koniec roku za pasem, a tu...

17.05.14, 18:33
nic sie nie dzieje?

U nas juz podano prognozowane oceny na koniec roku. Jest dobrze. Ale żeby nie było tak różowo, to druga klasa czwarta, ktora poszła jako 6-latki - jest w ogonie czwartych klas.

A jak wasze czwartoklasistki i czwartoklasiści sobie radzą?
Obserwuj wątek
    • salma75 Re: Koniec roku za pasem, a tu... 17.05.14, 18:41
      A dziękuję, nie jest źle :).
      Przewidywane same piątki, celująca z historii, przyrody i WF.
      Z matematyką kiepściutko, jak dobrze pójdzie będzie dobry, o ile nic młodej się nie przytrafi - jeszcze pewnie jakaś kartkówka będzie i bankowo jeden sprawdzian.
      Ma w tym semestrze trzech różnych nauczycieli matematyki, cały czas jakieś zmiany, zastępstwa - nie wpływa to dobrze na wyniki klasy :/.
    • dorek3 Re: Koniec roku za pasem, a tu... 19.05.14, 14:56
      Ocen jeszcze nie ma (dopiero na początku czerwca) ale jest dobrze choć nieco gorzej niż w pierwszym semestrze. Pięta Achillesowa - język polski. Średnia będzie około 5.
      • agni71 Re: Koniec roku za pasem, a tu... 19.05.14, 16:44
        W naszej szkole najtrudniejszy przedmiot to technika ;-) Nie wiem, czy to wina programu, czy nauczycieli, czy wybranego podręcznika, ale z tego przedmiotu najwięcej jest pamięciowej nauki różnych bzdurnych rzeczy; historia roweru (nie jako ciekawostka, tylko sprawdzana na klasówce) czy budowa ręcznej wiertarki (to akurat w V klasie).

Moja czwartoklasistka właśnie dzisiaj przyniosła mi 4+ z polskiego (ma prognozowane 5) - trochę mnie wkurza, że na koniec zaczyna łapać gorsze oceny. Rozumiem zmęczenie całym rokiem, ale jeszcze się musi sprężyć przez max. miesiąc, żeby sobie nie pogorszyć ocen końcowych...
        • joanna_poz Re: Koniec roku za pasem, a tu... 21.05.14, 13:09
          > Moja czwartoklasistka właśnie dzisiaj przyniosła mi 4+ z polskiego (ma prognozo
          > wane 5) - trochę mnie wkurza, że na koniec zaczyna łapać gorsze oceny.

nie przesadzasz?
          • salma75 Re: Koniec roku za pasem, a tu... 21.05.14, 13:18
            Moim zdaniem nie przesadza.
            Moja córka z techniki ma 4+, 5, 5.
            Dzisiaj pisali test na kartę rowerową.
            Mimo, iż z tych trzech ocen nauczycielka zaproponowała 5, to zapowiedziała również, że jeśli młoda dostanie 4 lub mniej z testu, będzie miała na koniec roku 4.
            Dlatego ja również apeluję do moich dzieci by mocno spięły poślady na tej ostatniej prostej i nie zepsuły tego co wypracowały przez cały rok szkolny.
            Bo jedna gorsza ocena cząstkowa może czasami zaważyć na tej końcowej.
            • joanna_poz Re: Koniec roku za pasem, a tu... 21.05.14, 13:24
              > Dlatego ja również apeluję do moich dzieci by mocno spięły poślady na tej ostat
              > niej prostej i nie zepsuły tego co wypracowały przez cały rok szkolny.
              > Bo jedna gorsza ocena cząstkowa może czasami zaważyć na tej końcowej.

a to przepraszam
              dla mnie ani dla syna nie jest to sprawa życia i smierci:)
              4 nie zadowalają mnie znaczaco mniej niz 5:)
              • salma75 Re: Koniec roku za pasem, a tu... 21.05.14, 13:28
                No to super, że oboje macie jednakowe podejście :).
                Moja córka bardzo się ucieszy jeśli z matematyki dostanie na koniec roku czwórkę - na tyle zasługuje, będzie to uczciwa ocena, nikt wyścigu po bardzo dobry nie urządza. Z techniki pracowała dużo i naszym zdaniem piątka odzwierciedli ilość pracy włożonej w ten przedmiot. Byłoby niesprawiedliwie i demotywujące dla mojego dziecka gdyby otrzymała ocenę dobrą na koniec roku szkolnego.

• agni71 Re: Koniec roku za pasem, a tu... 21.05.14, 14:51
                > dla mnie ani dla syna nie jest to sprawa życia i smierci:)
                > 4 nie zadowalają mnie znaczaco mniej niz 5:)

A ktoś pisał, że to sprawa zycia i śmierci? Po prostu szkoda całorocznego wysiłku dziecka, gdyby kilka słabszych ocen złapanych w ostatnim miesiącu nauki miało skutkowac niższą oceną końcową. A oceny z klas IV - VI są u nas brane pod uwagę przy rekrutacji do gimnazjum.
                • joanna_poz Re: Koniec roku za pasem, a tu... 21.05.14, 15:09
                  A oceny z klas IV - VI są u nas brane pod uwa
                  > gę przy rekrutacji do gimnazjum.

rozumiem, ze piszesz o jakichś indywidualnie ustalonych warunkach rekrutacji do gimnazjum dla uczniów spoza rejonu?
                  • agni71 Re: Koniec roku za pasem, a tu... 21.05.14, 15:16
                    Nie, to troche skomplikowana sprawa i byc może te zasady w najbliższym czasie ulegną zmianie, więc będzie to nieaktualne, ale ... u nas w gimnazjum (rejonowym) klasy tworzono do tej pory biorąc pod uwagę wyniki testu szóstoklasisty, oceny końcowe z klas IV-VI, i wynik testu językowego. Dzieci z najlepszymi wynikami grupowane były w dwóch klasach, powiedzmy I A i I B, a reszta dzieci w dwóch kolejnych klasach, C i D. Wiadomo, że najlepiej bylo trafic do tych "lepszych" klas, również dlatego, że w nich uczyli lepsi nauczyciele.
                    Może i niefajnie, ale takie były jak dotąd realia w naszej szkole.
                    Z tego co wiem, te zasady mają ulec zmianom, ale jakim konkretnie, tego jeszcze nie wiadomo.
            • agni71 Re: Koniec roku za pasem, a tu... 21.05.14, 14:49
              salma75 napisała:

> .
              > Dlatego ja również apeluję do moich dzieci by mocno spięły poślady na tej ostat
              > niej prostej i nie zepsuły tego co wypracowały przez cały rok szkolny.
              > Bo jedna gorsza ocena cząstkowa może czasami zaważyć na tej końcowej.

Dokładnie o to chodzi, żeby nie zaprzepaścić całorocznej pracy.
    • iwoniaw Re: Koniec roku za pasem, a tu... 19.05.14, 22:53
      U nas ocen końcowych jeszcze nie ma - klasyfikacja prawie do połowy czerwca, jeszcze zdążą mieć ze wszystkiego i sprawdziany i zadania na ocenę i pewnie kartkówki do tego czasu.
      Gorzej niż na I semestr pewnie nie będzie (i osobiste dziecko i klasa), a byli jedną z lepszych klas w szkole (tzn. w przedziale 4-6, bo młodsi, wiadomo, ocena opisowa). A to klasa byłych 6-latków w I klasie właśnie ;-)
      Osobiste dziecko ma chęć i potencjał na świadectwo z wyróżnieniem, więc zapowiada się nieźle, ale szczegóły, jak wspomniałam wyżej, to się dopiero okażą za parę tygodni.
    • joanna_poz Re: Koniec roku za pasem, a tu... 21.05.14, 13:11
      u nas się dzieje, żadnych ocen się jeszcze nie wystawia, będa dopiero ok. połowy czerwca.

przypuszczam, ze syn będzie miał gorsze oceny niz na polrocze, ale jest po prostu dość mocnym średniakiem, nie frustruje się on, to i ja nie:)
      • salma75 Re: Koniec roku za pasem, a tu... 21.05.14, 13:19
        No chyba nigdzie ocen się jeszcze nie wystawia ;).
        W tej chwili nauczyciele mają obowiązek podać oceny proponowane.
        • malgosiann Re: Koniec roku za pasem, a tu... 22.05.14, 10:05
          U nas również podano już oceny proponowane, z zastrzeżeniem, że mogą się jeszcze zmienić- i to zarówno w górę jak i w dół. Średnia będzie prawdopodobnie powyżej 5, więc bardzo dobrze.

Niestety, niechęć do matematyki ustabilizowała się na wysoki poziomie. Walczyliśmy teraz z ułamkami, czekamy na wynik sprawdzianu. Ta ocena będzie miała duży wpływ na ocenę końcową z matematyki.
          • agni71 Re: Koniec roku za pasem, a tu... 22.05.14, 12:00
            U nas tez ostatnio był sprawdzian z ułamków, ale moja czwartoklasistka z matematyką, na szczęście, nie ma problemów. A baliśmy się, jak to będzie, bo jej starsza siostra, obecnie w V klasie, bez pomocy sobie słabo radzi z niektórymi działami.
            Za to ta młodsza sadzi straszliwe byki ortograficzne, choć, muszę przyznać, z dużo mniejszą częstotliwością niż jeszcze rok temu :-)
            • malgosiann Re: Koniec roku za pasem, a tu... 22.05.14, 12:21
              u nas w ciągu tego roku potwierdziło się (co wcześniej już było widoczne), że córka "niestety" jest humanistką a według pana od polskiego wręcz ma talent. Oczywiście, cieszę się z tego itp. ale jednocześnie w duchu trochę martwię: humaniści mają trudniej niż umysły ścisłe.
              • bogusia1231 Re: Koniec roku za pasem, a tu... 23.05.14, 13:53

My już po wystawieniu prognozowanych, miejmy nadzieję, że z "łamanych" ocen zostaną te lepsze ale i tak jest super:)
                Czy w Waszych szkołach dzieci piszą testy kompetencji? z jednej strony mamy powiedziane, że nie liczy się jak dziecko napisze (chyba, że napisze bardzo dobrze), ale i tak jest to dużym obciążeniem (wczoraj pisali z przyrody, dzisiaj chyba z matematyki i polskiego, w przyszłym tygodniu j. angielski).
                • agni71 Re: Koniec roku za pasem, a tu... 23.05.14, 16:40
                  U nas są z polskiego testy GWO, takie testy wydawnictwa do podręcznika, sprawdzające wiedzę z całego roku. Nie wiem, czy z matmy cos takiego mają, z innych przedmiotów chyba nie.
    • iwoniaw Wreszcie końcówka kalsyfikacji :-) 13.06.14, 16:36
      U dziecka w klasie (byłe 6-latki) prawie 1/3 ma świadectwa z wyróżnieniem. Moim zdaniem to b. dobry wynik.
      • agni71 Re: Wreszcie końcówka kalsyfikacji :-) 13.06.14, 17:20
        U nas tez pewnie będzie dobrze, ale szczegółów świadectw innych dzieci nie znam.
        • iwoniaw Re: Wreszcie końcówka kalsyfikacji :-) 13.06.14, 17:30
          Szczegółów to ja też nie znam, dziecko doniosło, że wychowawczyni pochwaliła klasę za taką właśnie liczbę świadectw ze średnią powyżej 4,75. Osobiste dziecko całe szczęśliwe, że się do tej grupy zalicza - widzę, że zależało mu bardziej niż możnaby przypuszczać.
          • olga727 Re: Wreszcie końcówka kalsyfikacji :-) 14.06.14, 09:09
            iwoniaw napisała:

> Szczegółów to ja też nie znam, dziecko doniosło, że wychowawczyni pochwaliła kl
            > asę za taką właśnie liczbę świadectw ze średnią powyżej 4,75. Osobiste dziecko
            > całe szczęśliwe, że się do tej grupy zalicza - widzę, że zależało mu bardziej n
            > iż możnaby przypuszczać.
            >
            Jaka musi być średnia ocen,aby dziecko dostało świadectwo z paskiem ? Pytam przyszłościowo,bo u nas,dopiero koniec III klasy SP,od września zaczniemy wyżej.
            • salma75 Re: Wreszcie końcówka kalsyfikacji :-) 14.06.14, 11:29
              Nie wiem czy tak jest wszędzie, ale u nas jest to 4,75.
            • dorek3 Re: Wreszcie końcówka kalsyfikacji :-) 14.06.14, 12:41
              To chyba jest jakoś odgórnie regulowane: 4,75 i zachowanie co najmniej bardzo dobre
              • olga727 Re: Wreszcie końcówka kalsyfikacji :-) 14.06.14, 14:48
                Dzięki za informację. :) Ciekawe jak to będzie od tego września:będziemy mieć 2 debiuty: IV i I klasa. SP. ;)
                • majarzeszow olga727 16.06.14, 13:39
                  my też :-) 4 i 1 klasa SP !
                  • olga727 Re: olga727 16.06.14, 20:52
                    Udanych wakacji i powodzenia w szkole. :)
    • ewusia13 Re: Koniec roku za pasem, a tu... 21.06.14, 20:04
      u córki w klasie jest 25 osób (w tym chyba 4-5 rok młodszych - m.in. moja córka).
      Tylko jedna uczennica ma średnią powyżej 5, a 4 dzieciaków ma czerwony pasek (moja córka też się załapała :)).
      Generalnie dość ciężki rok za nami, bardzo dużo sprawdzianów, kartkówek, prac domowych. Żeby mieć 6 z jakiegokolwiek przedmiotu na koniec roku to trzeba być jakimś geniuszem. Nawet z tych mniej wymagających przedmiotów ciężko o celujący, jedynie kilka osób z wf dostało 6 za osiągnięcia w zawodach reprezentujących szkołę.

Dla nas czerwony pasek córy to sukces, bo na półrocze było słabiej, oby zapał pozostał w piątej klasie...

Życzę wszystkim udanych wakacji

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka