Dodaj do ulubionych

poniatowski czy hoffmanowa

22.06.14, 00:15
Biol-chem. Córka chciała hoffmanowa, teraz zaczęła zastanawiać się nad poniatowskim. Co radzicie i czemu? Zostały dwa dni...
Obserwuj wątek
    • Gość: antylopa Re: poniatowski czy hoffmanowa IP: *.dynamic.chello.pl 22.06.14, 09:38
      Widzę, że nie tylko u nas takie dylematy..., niestety mało czasu zostało na decyzję.
      Co prawda w stolicy jestem od roku i nie pomogę Ci za bardzo (sama mam dylemat co robić, żeby nie żałować potem). Też myśleliśmy o Poniatowskim, bo naczytałam się, że progi trochę spadną ale potem przyszła refleksja, że chyba nie aż tak bardzo. Nie mniej przejechaliśmy się wczoraj z mężem do Poniatowskiego zobaczyć szkolę z zew i oczywiście obadać dojazd. I powiem szczerze, że bardzo ponuro to wygląda. Wiem, że "opakowanie" ma najmniejsze znaczenie i najważniejsze jest w środku ale tak chciałam się podzielić refleksją...

Nasz dylemat to Frycz, czy Zamoyski? Też biol-chem ale mamy tylko 149 (153 przy punktowanym niemieckim) . Może masz jakieś przemyślenia o tych szkołach?
      • elza10 Re: poniatowski czy hoffmanowa 22.06.14, 09:52
        :-) Poniatowski z zewnątrz jest słaby, ale za to boski w środku! Wnętrze jest świetne, zupełnie odmienne od ponurego szarego budynku z zewnątrz. Hoffmanowa z kolei w tym roku się przeprowadza. Nowego budynku nie widzialam, stary zrobił na mnie zle wrażenie.
        My tez zastanawialiśmy nad kolejnym wybortem 63)97n czy Zamoyski. Progi prawie takie same. Wybraliśmy Zamoyskiego. Spójrz na wyniki matur - Zamoyski ma bardzo dobre w przedmiotach ścisłych. W ewd matur wymiata :-)
        • elza10 Re: poniatowski czy hoffmanowa 22.06.14, 10:03
          Nie wiem, czemu zamiast Frycza, pojawiły się cyferki. Kolejnym wyborem było Frycz, albo Zamoyski. Jesteśmy zdecydowanie za Zamoyskim.
      • Gość: agatka_s Re: poniatowski czy hoffmanowa IP: *.dynamic.chello.pl 22.06.14, 09:55
        Aż żąl czytac takie bzdury. Błagam, po co pisac na zasadzie "jak nie wiem to się wypowiem"...

Poniatowski lokalowo to jedna z najlepszych szkół w Warszawie. To samo dotyczy lokalizacji czyli dojazdu. Poniatowski dysponuje najlepszą salą gimnastyczną, jako jedyna szkoła w Warszawie jej sala spełnia standardy piłki halowej, to samo z zapleczem sportowym. Sale lekcyjne są bardzo dobrze wyposażone, szczególnie ta chemiczna. Szkoła jest zaprojektowana w "amerykański" sposób, w amfiladzie z możliwoscią obserwowania przez szklane drzwi co się dzieje, i fajną aulą (moim zdaniem to bardzo fajny projekt, automatycznie sprzyja integracji społecznosci szkolnej). Szkoła sprawia wrażenie bardzo zadbanej, czystej i fajnie pomyślanej (byłam tam na 2 dniach otwartych (razem zaliczyam chyba z 15 takich dni), i były one bardzo wysoko na mojej liscie).

To samo dotyczy dojazdu. Rzut beretem do stacji metra, a obok ulice z najlepszymi połączeniami komunikacyjnymi, tzn JP2 i Solidarnosci. Nie wiem czy jest jakas konkurencja komunikacyjna dla tej szkoły, bo do niej da się w zasadzie dojechac z każdej czesci Warszawy.
        • elza10 Re: poniatowski czy hoffmanowa 22.06.14, 10:05
          Agatko, antylopa napisała, że jest spoza Warszawy, szkół nie zna, dlatego pyta. Poniatowskiego zobaczyła tylko z zewnątrz. Przyznasz, że jeśli ktoś nie wejdzie do środka, to z zewnątrz budynek jest ponurawy. Ale w środku wymiata :-).
          • Gość: antylopa Re: poniatowski czy hoffmanowa IP: *.dynamic.chello.pl 22.06.14, 10:18
            Napisałam tylko o swoich wrażeniach..., uważasz, że nie wolno mi?
            Zamiast mnie atakować napisz lepiej co myślisz o Zamoyskim lub Reytanie ( najpierw czytałam złe opinie, a potem ktoś polecał) buuuuuu.....

Bardzo żałuję, że nie chodziłam na dni otwarte... może teraz nie byłoby tak ciężko podjąć decyzję?

Dzięki elza, też skłaniam się do Zamoyskiego chociaż jeszcze ten Rejtan...świetny dojazd, wyniki z matur też ok, sama nie wiem?
            Dlaczego Twoje dziecko zmieniło zdanie?
            • agatka_s Re: poniatowski czy hoffmanowa 22.06.14, 10:36
              Reytan to moja szkoła, i gimnazjum które kończył mój syn. Ja tę szkołę uwielbiam, podobnie jak i dziecko (teraz jest na kajakach z ludzmi z którymi chodził do szkoły już 3 lata temu, to moim zdaniem bardzo dobrze swiadczy o tej szkole ;-).

Zamoyski-nie umiem za wiele powiedziec, pamiętam tylko ze szkoła zrobiła na mnie wrażenie OGROMNEJ i takiej majestatycznej. Dosyc szybko wypadła z mojej listy rankingowej (na naszej liscie był ostatecznie Batory, Poniatowski i Reytan, a za najlepszą szkołe która zostawia wszystkie inne w tyle uważam Staszica, no ale mój syn kompletnie miał inne zdanie). Homfanowa-fatalne wrażenia, bałagan i brak jakiegokolwiek porzadku, podobnie wychwalany tu Czacki-chaos i mało ładu (podkreślam to moje subiektywne wrażenia z dnia otwartego). bardzo dobre wrażenie-Jeziorański, natomiast fatalne warunki lokalowe-od razu skreslające szkołe. Bardzo dobre wrażenia-Modrzewski (ale klasa dj), beznadziejne Żeromski. Dąbrowski, Kochanowski-neutralne. Batory-na dniu otwartym poprawnie, po 3 latach ze strony rodzica , oceniam że KIEPSKO, oj kiepsko (ale syn jest dozgonnym fanem tej szkoły i chyba nie ma dla niego lepszej pod ssłońcem, no zawsze ma dysonans czy może jednak nie reytan...).
          • agatka_s Re: poniatowski czy hoffmanowa 22.06.14, 10:26
            elza10 napisała:

> Agatko, antylopa napisała, że jest spoza Warszawy, szkół nie zna, dlatego pyta.
            > Poniatowskiego zobaczyła tylko z zewnątrz. Przyznasz, że jeśli ktoś nie wejdzi
            > e do środka, to z zewnątrz budynek jest ponurawy. Ale w środku wymiata :-). \

Już nie chcę się znęcac, ale TO TYM BARDZIEJ jak się jest nie z Warszawy, warto po szkołach pochodzic, poogladac. Ja jestem urodzona w Warszawie i wykształcona tutaj (absolwentka Reytana) o warszawskich szkołach wiem dużo "podskórnie", a i tak poswqieciłam minimum 2 lata na zwiedzanie potencjalnie ciekawych szkół i absolutnie tego nie żałuje, bo rzeczy co się wie podskórnie, to nie to samo co organoleptycznie.

A już na pewno nie warto pisac o czymś o czym się mało wie, albo wcale. Jestem fanką rzetelnosci i nienawidze rzucania jakiś opinii własnie na zasadzie "nie wiem to się wypowiem"
            • elza10 Re: poniatowski czy hoffmanowa 22.06.14, 10:54
              A co myślisz o biol-chemie w poniatowskim?
              • agatka_s Re: poniatowski czy hoffmanowa 22.06.14, 11:10
                elza10 napisała:

> A co myślisz o biol-chemie w poniatowskim?

Nic nie myślę, bo mój syn brał pod uwagę tylko klasy mat-fiz i mat-geo+Wos (w takich lub innych konfiguracjach).

Ale uwaga ogólna. O "poziomie" klasy de facto decydują 2 rzeczy, tzn na jakich KONKRETNIE nauczycieli trafisz, i na jakich kolegów trafisz. W tej samej szkole można chodzic do klasy o tym samym profilu i miec 2 rózne zestawy nauczycieli i miec KOMPLETNIE INNE odczucia. To samo można powiedziec o towarzystwie w klasie, co ma przełożenie na to jak klasa pracuje, jak jest postrzegana przez nauczycieli (co ma OGROMNE znaczenie w praktyce życia szkolego). Na obie rzeczy tzn skład grona pedagogicznego, oraz skład osobowy klasy nie ma się ŻADNEGO wpływu. Dlatego moim zdaniem lepiej skupic się na ogólnych cechach szkoły, takich sprawdzalnych i na wynikach, i innych twardych parametrach. Wszelkie "opinie" i legendy są o kant d...potłuc. Mój syn w Batorym w klasie mat-geo przez 3 lata nauki miał 3 matematyków, 3 geografów i 2 wychowawczynie. W każdym roku z tych 3, mogłabym napisac absolutnie skrajne, od totalnego zachwytu, do totalnej masakry (ale takiej naprawde, do tego stopnia że uczniowie wytykali poważne błędy merytoryczne nauczycielowi, i to nie na zasadzie jakiegos tam błędu ale notorycznie i byli lepsi z matematyki, niż nauczyciel) opinie i każda de facto byłaby prawdziwa, ale dla przyszłych uczniów klas mat-geo w Batorym zupełnie nieprzydatna bo na 8 tu wymienionych pracuje wciąż tylko 2 (w tym wychowawczyni, pani od WF dziewqcząt).

Najlepiej niech zdecyduje dziecko, niech samo wybierze, bo to de facto jest dużo ważniejsze niż czytanie opinii w internecie, które często są tak samo przydatne i aktualne jak zeszłoroczny śnieg.
                • elza10 Re: poniatowski czy hoffmanowa 22.06.14, 21:29
                  Z dużą częścią Twojej wypowiedzi się zgadzam, ale nie ze wszystkim. Nie zostawiłabym każdemu gimnazjaliście samodzielnej decyzji o wyborze szkoły. Oni od tego mają rodziców, żebyśmy im doradzili, opierając się na naszym doświadczeniu - przefiltrowali opinie z netu, koleżanek i kolegów, zerknęli w ewd i wyniki matur - doradzili. Nikt nie twierdzi, że należy kierować się w 100% opiniami z forum, zwłaszcza skrajnymi. Ale jeżeli wybiera się poważnie szkołe, to czytamy tych opinii dużo, z rożnych źródeł i jakieś sensowne wnioski możemy z tego wyciągnąć. Możemy pomóc rozsądnie ustawić priorytety. Nie każdy gimnazjalista jest na tyle dojrzały, żeby odsiać ziarna od plew w informacjach od kolegów i z dni otwartych. Te nasze dzieci swoja wiedzę o szkołach tez czerpią z subiektywnych źródeł, często jeszcze mniej doskonałych, niż nasze.
                  Moja córka mnie prosiła o radę, więc razem siedzimy i wybieramy - czytamy fora, odwiedzamy szkoły, rozmawiamy z uczniami, sprawdzamy rankingi. I uzyskane dane przepuszczamy przez filtr.
                  • Gość: Agatka_s Re: poniatowski czy hoffmanowa IP: *.dynamic.chello.pl 22.06.14, 21:55
                    Przeczytaj swoj pierwszy post, piszesz ze corka ma juz jakis pomysl. Ok zaufaj jej i niech podejmie decyzje. Na pewno instynkt zainteresowanej, a juz z cala pewnoscia chec pozniejszego indentyfikowania sie z wybrana szkola sa istotniejsze niz nawet nie wiem jak wykoncypowane i inteligentnie brzmiace opinie osob anonimowych w internecie, tym bardziej ze czesto sa one po prostu nijak opisujace rzeczywistosc, bo jak napisalam rzeczywistosc potrafi sie zmieniac z predkoscia swiatla.

Wszystkie szkoly o ktorych piszesz sa to najlepsze warszawskie licea, i na pewno w zadnym z nich dziecku krzywda sie nie stanie, a lepiej bedzie jak dziewczyna bedzie miala szanse zdecydowac i poczuc ze to jej wybor a nie rodzicow, nie mowie aby kogos krytykowac, bardziej to wynika z obserwacji i doswiadczen.
                    • elza10 Re: poniatowski czy hoffmanowa 22.06.14, 22:03
                      Agatko, ona mnie prosi o radę. Staram się czegoś dodatkowo dowiedzieć. Na pewno nie będę jej zmuszać do zmiany planów, bo ktoś napisze jeden skrajny komentarz. :-). Ale to forum służy właśnie takiemu pogadaniu, dopytaniu, zebraniu subiektywnych informacji. Inaczej nie byłoby potrzebne do niczego - szkoły mają swoje strony, dni otwarte, są rankingi i informator/harmonogram. A my tutaj tak sobie pogadujemy, nie? Ja to akurat lubię :-)
        • jakw Re: poniatowski czy hoffmanowa 22.06.14, 10:08
          Poniatowski w środku podobał mi się zdecydowanie bardziej niż Hoffmanowa. Z kolei okolica starej Hoffmanowej wzbudzała mój zdecydowany sprzeciw. Komunikacja to zależy od punktu odniesienia. Poniatowski jest wprawdzie blisko metra, ale jest to na razie jedyna linia metra. Za to z Hoffmanowej bliżej do SKM-ek i ogólnie węzła komunikacyjnego przy Centalnym.
          Córce i tak nie przypadła do gustu ani jedna, ani druga szkoła, więc skończyło się na obejrzeniu.
          • Gość: jeszczegimnazjalis Re: poniatowski czy hoffmanowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.16, 23:12
            Podbijam temat. W przyszłości planują studiować medycynę. Interesuję się, więc profilem bio-chem-mat. Fizyki szczerze nie cierpię. Co Państwo polecacie? Hoffmanowa czy inne liceum? Zależy mi na informacjach o poziomie biologii, chemii i języka angielskiego.
            W Hoffmanowej tworzą dwie klasy bio-chem-mat. W jaki sposób uczniowie są dzieleni? Czy te dwie klasy różnią się poziomem i zestawem nauczycieli?Jaka atmosfera panuje w szkole? Czy nauczyciele są chętni do pomocy? I co z laboratorium chemicznym (warunki)?
            • maganna321 Re: poniatowski czy hoffmanowa 25.01.16, 12:06
              Ja mogę się wypowiedzieć na temat Witkacego jakby co.
              • Gość: jeszcze gimnazjali Re: poniatowski czy hoffmanowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.16, 18:39
                Chętnie posłucham też o innych liceach :)
              • atanazja0 Re: poniatowski czy hoffmanowa 26.03.16, 23:28
                Ja jestem zainteresowana Witkacym, z myślą w przyszłości o rozszerzeniu geografia, matma, historia, jęz niemiecki. Jeśli można prosić o opinie
                • Gość: . Re: poniatowski czy hoffmanowa IP: *.dynamic.chello.pl 30.03.16, 22:18
                  W Witkacym można rozszerzyć dwa przedmioty (z automatu rozszerzony jest polski i język), więc będziesz musiała wybierać pomiędzy tymi przedmiotami.
              • gazeta_plan1 Re: poniatowski czy hoffmanowa 23.03.18, 12:17
                poproszę coś o witkacym

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka