hankam 24.06.14, 14:19 Córka nie zdaje do publicznego liceum, ale tak z ciekawości chciałam wiedzieć, ile zebrała tych punktów. Czy jakaś dobra dusza mogłaby mi wytłumaczyć, albo podać stosowny link? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Agatka Re: Pytanie głupie o progi IP: *.dynamic.chello.pl 24.06.14, 14:28 Nie ma uniwersalnego algorytmu. Kazda szkola, kazda klasa, czy chyba to sie teraz nazywa grupa rekrutacyjna, ma te punkty liczone wedlug ciut innego wzoru, bo inne przedmioty punktuje. Wybierz sobie jakas klase, w jakiejs szkole, znajdz regulamin rekrutacji i musisz sobie obliczyc. Ale w tej samej szkole jedna osoba do roznych klas moze miec kilkunastopunktowe roznice w poszczegolnych klasach. Tez ten sam profil w roznych szkolach moze wyjsc ciut inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
hankam Re: Pytanie głupie o progi 24.06.14, 14:48 A! Myślałam, że to jest uniwersalne. Odpowiedz Link Zgłoś
hankam Re: Pytanie głupie o progi 24.06.14, 14:52 Czyli można mieć inną liczbę punktów w dajmy na to, Kochanowskim, a inną w Koperniku? Bardzo dziwne. To dlaczego ktoś pisze, że ma 120 punktów i dokąd startować z taką liczbą punktów? Rozumiem, że to oznacza około 120 punktów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kontra.punkt Re: Pytanie głupie o progi IP: 91.226.117.* 24.06.14, 14:58 Zazwyczaj szkoły biorą pod uwagę wyniki z jęz. polskiego, matematyki, języka obcego - najczęściej angielskiego - i przedmiotu kierunkowego; na profil biol-chem najczęściej jest to biologia, stąd taki a nie inny poziom punktów. Znam szkoły niepubliczne, które oceniają kandydatów również na podstawie wyników egzaminu gimnazjalnego, ale są i takie, które mają swój własny egzamin wstępny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agatka_s Re: Pytanie głupie o progi IP: *.dynamic.chello.pl 24.06.14, 15:05 Co autor ma na mysli, to trudno powiedziec, moze te 120 to maksimum w jakiejs konfiguracji, a moze tak jak piszesz jakis tam wynik okolo, a moze najgorszy wynik. Jak spogladalam kilka dni temu na wydruk z systemu sprzed 3 lat mojego syna (bo przed skladaniem papierow, korzystajac z jego nieobecnosci zrobilam mega porzadki w papierach) to u niego byla roznica od 190 kilka (Bo to bylo z egzaminem z ang) do 163 pkt przy najmniej sprzyjajacej konfiguracji. Bez egzaminu roznica wyniosla 12 punktow w roznych klasach. To wszystko wynika z doboru przedmiotow ktore sie licza w danej klasie. Jesli delikwent ma np z wos 6, a z geografii 4, a dla jednej klasy liczy sie wos, a do drugiej geografia, no to bedzie taka roznica. Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: Pytanie głupie o progi 24.06.14, 16:40 To jest w miarę uniwersalne: punkty z egzaminu (do każdej szkoły te same) + średnia (ta sama)+ ew punkty za czerwony pasek (te same) + osiągnięcia dodatkowe, wolontariaty (chyba to samo w każdej szkole) + punkty za oceny z 4 wybranych przedmiotów - i tu się różnią klasy nawet między sobą: np. do Kochanowskiego do mat-fiz , matfizinfów w zeszłym roku brano oceny: polski, matematyka, fizyka i język (lepsza ocena z 2) do Staszica brano: polski, matematyka, fizyka, chemia, w którejś klasie w Królówce to polski, matematykę, język i informatykę, a w Dobiszewskim polski, najlepszą ocenę z języka i 2 najlepsze z zestawu: biol-chem-fiz-mat-hist za 6 - 18 punktów, za 5 - 14, za 4 - 10, za 3 - 6, za 2 -2 . Różnice w ilościach punktów wynikają więc głównie z różnych ocen za te przedmioty Odpowiedz Link Zgłoś
hankam Re: Pytanie głupie o progi 25.06.14, 07:18 A co się liczy do średniej? Córka miała w gimnazjum przedmioty, które nie wiem, czy są w publicznych szkołąch - historię sztuki, filozofię. Nie wiem też, czy liczą się rozmaite "edukacje dla bezpieczeństwa", oceny z projektów interdyscyplinarnych etc? Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Pytanie głupie o progi 25.06.14, 07:59 O ile dobrze pamiętam , w szkole syna (społecznej) do średniej liczyły się przedmioty obowiązkowe jego szkole. A różnica punktów w różnych układach, w zależności od liceum, wynosiła 8 pkt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menodo Re: Pytanie głupie o progi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.14, 17:03 Czyli można mieć inną liczbę punktów w dajmy na to, Kochanowskim, a inną w Kope > rniku?" Kopernik i inne dwujęzyczne to jeszcze inna para kaloszy - bo tam dochodzą punkty za testu predyspozycji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kontra.punkt Algorytm liczenia jest uniwersalny IP: 91.226.117.* 24.06.14, 14:54 ale poszczególne szkoły biorą pod uwagę oceny z różnych przedmiotów, nawet na ten sam profil. Są licea, które nawet do klas o profilu humanistycznym biorą pod uwagę ocenę z matematyki. doceniam wartość wiedzy z tego przedmiotu, ale klasyfikowanie humanisty ze względu na ocenę z matematyki uważam za pewną przesadę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menodo Re: Algorytm liczenia jest uniwersalny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.14, 17:07 Są licea, które nawet do klas o profilu humanistycznym biorą pod uwagę ocenę z > matematyki. doceniam wartość wiedzy z tego przedmiotu, ale klasyfikowanie human > isty ze względu na ocenę z matematyki uważam za pewną przesadę." Jako matka dwojga humanistów powiem, że - w przypadku braku łaciny i filozofii w gimnazjum - ocena z matematyki jest bardzo dobrym kryterium różnicującym kandydatów do klas humanistycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
airebea Re: matematyka 24.06.14, 17:09 A ja mam odmienne zdanie.W ubiegłym roku, gdy rekrutacje do liceum przechodził mój syn- szerokim łukiem omijał klasy humanistyczne/ społeczne, gdzie wśród przedmiotów punktowanych nie było matematyki. Dobre klasy o tym profilu, w wiekszości dobrych szkół chcą mieć w takiej klasie uczniów zainterosowanych rozszerzeniem a nie uciekających od matematyki. To samo w biolchemach. Ponadto trzeba pmiętać ,że mature z matematyki piszą wszyscy. A tak na marginesie ciekawy zestaw miała klasa o profilu społecznym w Koperniku- polski, matematyka, historia i BIOLOGIA.....Akurat synow to nie przeszkadzało abo miał 5 ale masę osób to zniechęciło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: El Re: matematyka IP: *.dynamic.chello.pl 24.06.14, 18:28 W Koperniku taki zestaw przedmiotów punktowanych (polski, mat., biol., hist.) obowiązuje dla wszystkich klas. Uczniowie często zmieniają wybory w trakcie nauki, w Koperniku zdarza się to dość często. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menodo Re: matematyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.14, 18:45 A tak na marginesie ciekawy zestaw miała klasa o profilu społecznym w Koperniku- polski, matematyka, historia i BIOLOGIA.....Akurat synow to nie przeszkadzało abo miał 5 ale masę osób to zniechęciło." A w Czackim do klasy humanistycznej jest podobnie, tylko biologia z geografią do wyboru. Odpowiedz Link Zgłoś
airebea Re: matematyka 24.06.14, 18:52 Geografie bym bardziej rozumiała , szczególnie że jest mozliwośc jej rozszerzania w tej klasie ale biologia to już była trochę egzotyka. W Czackim się w tamtym roku chyba z tego wycofali z tego co pamiętam ale zmienili też rozszerzenia w humanistycznej i w efekcie nie braliśmy go pod uwagę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menodo Re: matematyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.14, 19:01 Nie, nadal do humana punktowany jest polski, matematyka, historia i biologia lub geografia. Mnie się obecny human też nie podoba. Nie ma filozofii, nie ma łaciny, za to po 4 godziny historii sztuki w 2 i 3 klasie. I jakieś tam podstawy kultury śródziemnomorskiej czy warsztaty filmowe. Jak lubię i cenię tę szkołę, tak trzeciego dziecka do humana bym tam nie posłała. Odpowiedz Link Zgłoś
hankam Re: matematyka 25.06.14, 07:22 Biologia w klasie społecznej to wcale nie głupi pomysł. Bo właśnie ze względu na brak podstaw biologii kwitną nam niuejdżowe kwiatki. Odpowiedz Link Zgłoś