Dodaj do ulubionych

Chwalimy się? ;-)

28.06.14, 13:54
Moja czwartoklasistka ma świadectwo z czerwonym paskiem, piatki od góry do dołu i celująca z muzyki (nie wiem, jakim cudem?) :-)
Obserwuj wątek
    • salma75 Re: Chwalimy się? ;-) 28.06.14, 14:08
      O jaki fajny wątek, kto się chwalić nie lubi? :D
      Też jestem dumna z mojej pociechy - mamy 3 oceny celujące - WF, plastyka, technika - w pełni zasłużone :), 1 dobrą - matematyka - więcej się nie należało, reszta piątki :). I specjalne wyróżnienie za sukcesy sportowe w zawodach na szczeblu krajowym i europejskim :). Tych na szczeblu regionalnym to nawet nie wspominam ;).
      Starsza pociecha z gimbazy też świetnie, więc oboje wywożę za chwilę na zasłużone wakacje :).
      • agni71 Re: Chwalimy się? ;-) 28.06.14, 15:48
        jaki sport, bo jakos nie kojarzę?

U nas z kolei z matematyki córka miałaby szansę na 6, ale u nas, żeby miec celującą z matmy, to trzeba chodzić na kółko i tam robić dodatkowe zadania. A mojej córci sie oczywiście nie chciało. Ale juz ją matematyczka nagabywała, żeby uczęszczała w V klasie. Mam nadzieję, że da się namówić :-)

Moja najstarsza też ładnie, jak juz się chwalimy ;-) Prawie same piątki, jedna DB z informatyki i celująca z polskiego. Jest finalistką konkursu "Z poprawną polszczyzną na ty".

W sumie bardzo sie cieszę i z tego, że młodsza ma uzdolnienia matematyczne, i że starsza - polonistyczne :-)

Nasza szkoła (klasy IV-VI) jest trochę zbzikowana na punkcie rankingów i stąd wiem, że klasa mojej IV-klasistki zajęła w ogólnoszkolnym rankingu na koniec drugie miejsce jesli chodzi o średnią, a starszej - trzecie ( u niej jeden chłopiec miał średnią 5,91!)
        • salma75 Re: Chwalimy się? ;-) 28.06.14, 16:52
          Karate :). Młoda od 5 lat trenuje :).
    • dorek3 Re: Chwalimy się? ;-) 28.06.14, 21:32
      U nas też dwa czerwone paski : 5,0 i 5,1. Powinno być 5,1 u obydwu ale jeden z synów nie polubił się z panem od techniki i ten pomimo, że wypadałam mu 5 wystawił ostatecznie 4. Poza tym celujący z WF u obu i z historii u jednego. Za to 4 z polskiego. Reszta 5 choć w kilku miejscach (matma, przyroda, angielski i niemiecki) niewiele im brakowało do 6. Wystarczyło trochę zaangażować się w dodatkowe zadania i spokojnie by podciągnęli. Ale moi synowie generalnie maja dość olewczy stosunek do ocen. Klasa średnia 5,3.
      • iwoniaw Re: Chwalimy się? ;-) 02.07.14, 00:26
        Owszem, mogę się pochwalić świadectwem dziecka, ale i tak jak czytam o średniej 5,3 KLASY to się dziwię mocno i nie wiem, czy bardziej podziwiać, czy niedowierzać ;-) 5,3 to u nas najwyższa średnia w klasie, jaką ma JEDNO dziecko, pozostali "paskowicze" zdecydowanie niższą.
        Faktycznie macie taką genialną klasę czy po prostu łatwo mieć szóstkę na koniec z wielu przedmiotów?
        • ewa_mama_jasia Re: Chwalimy się? ;-) 02.07.14, 12:14
          W jednej z klas IV - VI najwyższa średnia to było 5,92. Średnia szkoły też pewnie powyżej 5. Jeśli faktycznie często są zadania pozaprogramowe, dla chętnych, do zrobienia na 6, albo 6 jest za bezbłędną realizację zadan programowych, jest to do osiągnięcia.
        • dorek3 Re: Chwalimy się? ;-) 02.07.14, 12:26
          Udowodnić nie mam jak. Ale w 15 osobowej klasie są dwie uczennice ze średnią 6,0 i tylko jeden uczeń nie ma paska (z powodu zachowania) o ile mi dobrze wiadomo. 6 dostaje się generalnie przy osiągnięciach ponad 100%. Przy ocenie rocznej niektórzy nauczyciele lekko dociągali i np mój syn mając 98% z historii w drugim półroczu i 6 na pierwsze również ma 6 na koniec.
          Klasa nie jest genialna ale jest tam dużo pracowitych dziewczynek :-)
          • agni71 Re: Chwalimy się? ;-) 02.07.14, 13:28
            ale ewidentnie klasa tzw. dobrana :-)

U nas w klasach córek po ok. połowie dzieci (lub więcej) miało czerwone paski, ale u nas dzieci w klasach jest od 22 u mojej IV klasistki, do 27 u V-klasistki. Jakby utworzyć klasy 15-osobowe z najlepszych, to tez były by takie średnie, bo po ok. 15 osób z klasy miało średnią co najmniej 4,75. Średnia klasy młodszej wyniosła pow. 4,75, a są w tej klasie również dzieci ewidentnie słabe. Podobnie u starszej, średnia niewiele niższa niż u młodszej (trzecie miejsce w szkole pod względem średniej), ale "dorzucono" im np. bardzo słabą uczennicę, ze średnią ok. 3,0. A jest w tej klasie również chlopiec ze średnią 5,91.
          • iwoniaw Re: Chwalimy się? ;-) 02.07.14, 15:35
            Ależ ja Ci wierzę, że tak jest, tylko się dziwuję ;-)
            Nieźle musi być ta klasa zmotywowana/rywalizująca/ambitna/zdolna/sama nie wiem, co jeszcze, że się im tak WSZYSTKIM zarówno chce, jak i udaje tyle osiągnąć. Jak obserwuję klasę mojego dziecka, to oprócz tych, którzy mają świadectwo z paskiem są i tacy, którym brakło do paska minimalnie (albo POMIMO starań i pracy, bo jednak słabsi niż na 5, albo POMIMO zdolności, bo praca też się liczy, a lenistwo skutkuje a to niedopracowanym zadaniem, a to niedouczeniem się szczegółów na klasówkę), ale też i - przede wszystkim - tacy, którzy są po prostu dobrzy, sumienni - ale już nie bardzo dobrzy, a tym bardziej wybitni na tyle, by wygrywać konkursy przedmiotowe i robić dodatkowe projekty tematyczne (za to tylko można mieć 6 na koniec). I tych ostatnich jest, prawdę mówiąc, większość. W klasie Twoich dzieci najwyraźniej po prostu nie ma uczniów średnich (o słabych nie mówiąc), co mnie wydaje się ewenementem, bo zawsze miałam raczej styczność z klasami, gdzie jeśli był "wyższy poziom", to po prostu ci, którzy w innej szkole mieliby 6, tam mieli 5 itd. Zastanawiam się, czy Wasz system nie jest lepszy.
    • blankaz Re: Chwalimy się? ;-) 01.07.14, 12:17
      U mojego jedna ocena celująca - z religii, ale i jedna czwórka - z w-f, czyli średnia 5,0.
      Na 22 osoby w klasie było 8 świadectw z czerwonym paskiem, wiem, że co najmniej jednej dziewczynie zabrakło minimalnie do paska.
      Mój mógłby mieć więcej szóstek, jakby mu się chciało coś więcej popracować, ale on jak na razie idzie po najmniejszej linii oporu :) Zawsze tak miał - jak było w poleceniu: "napisz co najmniej 5 zdań", to pisał 5 i ani jednego więcej :)
      • agni71 Re: Chwalimy się? ;-) 01.07.14, 12:21
        jak był
        > o w poleceniu: "napisz co najmniej 5 zdań", to pisał 5 i ani jednego więcej :)

skąd ja to znam? ;-)

Na koniec roku dla wychowawcy robili "książkę" z własnymi opowiadaniami, moja napisała tak krótkie, że kazałam jej chociaż ilustrację jeszcze zrobić, żeby nie było tak lichutko....

Druga córka z kolei martwi się, że ma napisać na stronę, a jej się nie zmieści :-)
    • balladyna22 Re: Chwalimy się? ;-) 13.08.14, 16:27
      3 szóstki, reszta piątki. Takiego dobrego świadectwa jeszcze u swoich dzieci nie doświadczyłam:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka